Parcuri si rezervatii naturale

UE aproba un ajutor de stat pentru proprietarii de paduri din Romania destinat compensarii restrictiilor de exploatare

Ajutoare de stat - Comisia Europeana aproba o schema a Romaniei in valoare de 200 milioane EUR avand ca scop compensarea proprietarilor de paduri pentru restrictiile de exploatareComisia Europeana a aprobat, in temeiul normelor UE privind ajutoarele de stat, o schema a Romaniei in valoare de 200 milioane EUR (998 milioane RON) care are ca scop sa compenseze proprietarii de paduri pentru lemnul netaiat din cauza cerintelor ecologice obligatorii. Aceasta schema urmareste sa stopeze si sa inverseze declinul biodiversitatii, sa amelioreze serviciile ecosistemice si sa conserve habitatele si peisajele.

Mai multe>>

Via Transilvanica si Calauzele Apelor (Delta Dunarii) castiga cele mai importante premii pentru patrimoniu din Europa in 2023

Via Transilvanica si Calauzele Apelor Delta Dunarii castiga cele mai importante premii pentru patrimoniu din Europa in 2023Comisia Europeana si Europa Nostra au anuntat ieri, 13 iunie, castigatorii premiilor European Heritage Awards / Europa Nostra Awards 2023. Anul acesta, 30 de proiecte cu realizari remarcabile in domeniul patrimoniului, din 21 de tari, au primit cea mai inalta distinctie a Europei in domeniu. Printre castigatorii din acest an se numara doua realizari remarcabile privind patrimoniul din Romania: Via Transilvanica si Calauzele Apelor (Delta Dunarii).

Mai multe>>

Turismul in rulota, un nou trend. Inchiriaza o rulota si poti vedea toata Romania!

Turismul in rulota un nou trend - Inchiriaza o rulota si poti vedea toata RomaniaTurismul in rulota este o forma de calatorie care devine din ce in ce mai populara in Romania, datorita avantajelor pe care le ofera: libertate, flexibilitate, confort si siguranta. Cei care aleg sa plece in vacanta cu rulota pot vizita mai multe destinatii, fara a depinde de rezervari, orare sau restrictii.

Mai multe>>

Colinele Transilvaniei - destinatie ecoturistica certificata

Colinele Transilvaniei - destinatie ecoturistica certificataTrei judete, 260.000 de hectare de arii naturale protejate, 44 de comunitati care ofera experiente de suflet pentru turistii romani si straini. Biserici fortificate, situri UNESCO, case sasesti traditionale renovate si transformate in pensiuni, 600 de kilometri de trasee turistice marcate, pentru drumetie sau cicloturism, intr-un peisaj natural pe care oamenii l-au mentinut aici de sute de ani.

Mai multe>>

Targ pescaresc de toamna la MADR | 5-8 noiembrie 2022

Targ cu specific pescaresc in curtea MADRMinisterul Agriculturii si Dezvoltarii Rurale continua campania de promovare a produselor agroalimentare romanesti si de crestere a accesului romanilor la alimente de calitate obtinute pe plan local, sub denumirea „Produs romanesc – Bun pentru tine, bine pentru fiecare!”. Astfel, in perioada 5-8 noiembrie 2022, bucurestenii sunt asteptati in curtea MADR pentru a se bucura timp de patru zile, de specificul activitatilor si obiceiurilor din Delta Dunarii, in cadrul Targului Pescaresc.

Mai multe>>

Birdville - un scurtmetraj regizat de pasarile din Delta Dunarii

OTP Bank si Mastercard prezinta in cadrul Festivalului Anonimul Birdville un scurtmetraj regizat de pasariOTP Bank Romania si Mastercard prezinta, in premiera, in cadrul celei de-a XIX-a editii a Festivalului International de Film Independent Anonimul, Birdville, un scurtmetraj regizat de pasarile din Delta Dunarii. Scurtmetrajul de tip documentar trateaza problema dezvoltarii nesustenabile a Deltei si isi propune sa devina un mecanism de constientizare si educare a privitorilor cu scopul de a genera actiuni pentru conservarea zonei.

Mai multe>>

Ziua Internationala a Dunarii nu trebuie uitata

Ziua Internationala a Dunarii 2022In fiecare an, pe 29 iunie, la propunerea tarilor dunarene si sub auspiciile Comisiei Internationale pentru Protectia Fluviului Dunarea (ICPDR), serbam Ziua Internationala a Dunarii. Sa nu uitam cu acest prilej ca Romania este promotor initiator al Strategiei Uniunii Europene pentru Regiunea Dunarii (SUERD) si ar trebui sa facem mai mult pentru ce am initiat. Aceasta zi marcheaza semnarea Conventiei privind cooperarea pentru protectia si utilizarea durabila a fluviului Dunarea, eveniment care a avut loc pe 29 iunie 1994, la Sofia.

Mai multe>>

Plati compensatorii pentru proprietarii de padure, in valoare de 258,3 milioane de lei, achitate in 2021

Platile compensatorii pentru proprietarii de padure achitate in 2021Anul acesta, Ministerul Mediului, Apelor si Padurilor a efectuat platile compensatorii pentru proprietarii privati de paduri, in conformitate cu prevederile HG nr. 447/2017, in valoare totala de peste 191,5 milioane de lei.

Mai multe>>

Peste 7.400 de ha de padure au fost introduse in Catalogul National al Padurilor Virgine si Cvasivirgine

Peste 7400 de ha de padure au fost introduse in Catalogul National al Padurilor Virgine si CvasivirgineLa data de 15 decembrie 2021, in Catalogul Padurilor Virgine si Cvasivirgine – editia a 12-a, este inscrisa o suprafata totala de 70.069 ha, din care 8.579,8 ha paduri virgine si 61.489,2 ha paduri cvasivirgine.

Mai multe>>

Reabilitarea acoperisurilor bazelor montane Salvamont, sprijinita de Wetterbest

Wetterbest semneaza un parteneriat pe doi ani cu Salvamont Romania pentru reabilitarea bazelor montaneWetterbest, unul dintre cei mai importanti jucatori pe piata sistemelor de acoperisuri din tigla metalica, sustine Salvamont Romania cu 50.000 de euro, pentru reabilitarea acoperisurilor bazelor montane. Programul „Suntem dedicati planetei”, in cadrul caruia s-a semnat parteneriatul, se va derula pe parcursul a 2 ani. Prin intermediul acestui parteneriat, Wetterbest va sprijini proiectul Salvamont de refacere a acoperisurilor bazelor montane cu sisteme complete de invelitori metalice pentru acoperisuri, care asigura o izolare mai buna si sunt rezistente la conditiile meteorologice de la altitudini mari.

Mai multe>>

ESA: Delta Dunarii fotografiata din spatiu la rezolutie inalta

Delta Dunarii fotografiata din spatiu la rezolutie inaltaAgentia Spatiala Europeana - ESA a publicat vineri, pe site-ul oficial al agentiei, o fotografie la rezolutie inalta a Deltei Dunarii, realizata de pe orbita circumterestra in cadrul misiunii Copernicus Sentinel-2.

Mai multe>>

Alte 2227 de hectare de paduri de stat au fost incluse in Catalogul National al Padurilor Virgine si Cvasivirgine

Alte peste doua mii de hectare de paduri de stat administrate de Romsilva au fost incluse in Catalogul National al Padurilor Virgine si CvasivirgineInca 2.227,16 hectare de paduri de stat administrate de Regia Nationala a Padurilor – Romsilva au fost incluse in Catalogul National al Padurilor Virgine si Cvasivirgine, in urma proiectului lansat de anul trecut de Ministerul Mediului, Apelor si Padurilor pentru identificarea de noi suprafete de paduri virgine si cvasivirgine si realizarea studiilor de fundamentare.

Mai multe>>

Comunitatile locale si fauna Muntilor Fagaras, sprijinite de ANSVSA si Conservation Carpathia

ANSVSA si Fundatia Conservation Carpathia colaboreaza pentru pastrarea traditiilor sprijinirea comunitatilor locale si dezvoltarea celui mai mare parc natural din RomaniaAutoritatea Nationala Sanitara Veterinara si pentru Siguranta Alimentelor (ANSVSA) impreuna cu Fundatia Conservation Carpathia colaboreaza intr-un proiect care isi propune identificarea unor solutii eficiente pentru sprijinirea crescatorilor de animale din zona si, concomitent, de protejare a unei zone care devine cel mai emblematic parc national din zona Muntilor Fagaras.

Mai multe>>

Romania Salbatica, cel mai vast proiect de film documentar desfasurat in tara noastra, va avea premiera nationala la TIFF

Romania Salbatica cel mai vast proiect de film documentar desfasurat in tara noastraDupa mii de kilometri parcursi, sute de ore de filmare si 10 ani de pre-productie, cel mai mare proiect de fotografie si film documentar dedicat naturii din tara noastra, va fi lansat pe marile ecrane, in premiera absoluta, in Piata Unirii open-air, in cadrul Festivalului TIFF (23 iulie - 1 august). Prima etapa a proiectului Romania Salbatica, initiat de fotograful Dan Dinu, in colaborare cu WWF, s-a desfasurat in perioada 2010 – 2013 cand au fost fotografiate toate cele 28 de rezervatii mari din Romania (parcuri nationale, parcuri naturale, geo-parcuri si o rezervatie a Biosferei), demersul finalizandu-se cu o expozitie de fotografie in aer liber, vizitata de peste 50.000 de oameni din marile orase din tara.

Mai multe>>

Proiectul LIFE TransilvaCOOPERATION pentru managementul eficient al pajistilor si peisajelor Natura 2000 din Transilvania

LIFE TransilvaCOOPERATION - Abordare bazata pe cooperare pentru un management eficient al pajistilor si peisajelor Natura 2000 din TransilvaniaFundatia ADEPT Transilvania a lansat la finele anului 2020, un nou proiect cu finantare prin programul LIFE al Uniunii Europene, implementat cu sprijinul Deutsche Bundesstiftung Umwelt DBU (Fundatia Federala Germana pentru Mediu) si Sigrid Rausing Trust, in valoare de 596,275 Euro, ce se va derula pana la finele anului 2023. Scopul acestui proiect este acela de a demonstra modul in care cooperarea la scara larga, de peisaj, poate duce la cresterea veniturilor fermierilor care gestioneaza terenurile agricole din situl Natura 2000, si la imbunatatirea eficacitatii masurilor de agro-mediu, stopand pierderea de specii si habitate importante la nivel European.

Mai multe>>

Primele rezultate stiintifice despre starea populatiei de ras din Muntii Fagaras

Primele rezultate stiintifice despre starea populatiei de ras din Muntii FagarasFundatia Conservation Carpathia a finalizat cu succes primul program de monitorizare cu metode stiintifice, cantitative a speciei ras (Lynx lynx) intr-o zona pilot din Carpatii Meridionali. Monitorizarea a fost facuta cu ajutorul camerelor foto cu senzor de miscare si isi propune evaluarea starii de conservare si mentinerea unei populatii viabile de rasi, precum si crearea unui model de monitorizare a faunei salbatice la nivel national.

Mai multe>>

Inaugurarea Centrul de cunostinte dedicat inversarii pierderii biodiversitatii si protejarea ecosistemelor Europei

Comisia Europeana inaugureaza Centrul de cunostinte pentru a inversa pierderea biodiversitatii si a proteja ecosistemele EuropeiAstazi, 21 octombrie, in cadrul Saptamanii verzi a UE, aflata in desfasurare, Comisia Europeana inaugureaza un nou Centru de cunostinte privind biodiversitatea: un ghiseu unic pentru dovezi stiintifice in vederea refacerii si protejarii ecosistemelor naturale care ne ofera hrana, medicamente, materiale, recreere si bunastare.

Mai multe>>

Premiile Natura 2000 recompenseaza solutiile de protectie a naturii in intreaga Europa

Premiile Natura 2000 - UE recompenseaza excelenta in ceea ce priveste protectia naturii in intreaga EuropaIn data de 14 octombrie s-au anuntat castigatorii editiei din acest an a premiilor Natura 2000. Premiile recunosc povestile de succes in materie de conservare a mediului din intreaga UE si sensibilizeaza cu privire la una dintre realizarile remarcabile ale Europei — reteaua de zone protejate Natura 2000. Cele sase proiecte castigatoare sunt proiecte din Belgia, Bulgaria, Finlanda, Franta, Spania si un proiect transfrontalier care implica parteneri din Austria, Republica Ceha, Ungaria, Romania, Slovacia si Ucraina.

Mai multe>>

Ecoturism in cea mai sigura destinatie turistica - Delta Dunarii

Ecoturism in cea mai sigura destinatie turistica - Delta DunariiPentru a veni in sprijinul operatorilor din turism, puternic afectati de masurile anti COVID-19, in perioada 04-07 august 2020, Asociatia de Management al Destinatiei Turistice Delta Dunarii impreuna cu Consiliul Judetean Tulcea au organizat un press-trip prin care au readus in atentia turistilor romani, cea mai sigura destinatie turistica in perioada pandemica - Delta Dunarii, cu accent pe ecoturism, trasee de caiac/canoe sau canotci si gastronomie deltaica.

Mai multe>>

CE solicita Romaniei sa combata exploatarea forestiera ilegala si sa protejeze mai bine padurile aflate pe siturile Natura 2000

Proceduri de infringement aplicate Romaniei in domeniul mediului privind exploatarea forestiera ilegala si protejarea retelelor Natura 2000Comisia Europeana indeamna insistent Romania sa puna in aplicare in mod corespunzator Regulamentul UE privind lemnul (Regulamentul (UE) nr. 995/2010), care interzice producerea si introducerea pe piata UE a produselor obtinute din busteni recoltati in mod ilegal. In plus, CE a constatat ca autoritatile romane gestioneaza padurile, inclusiv prin autorizarea exploatarii forestiere, fara a evalua in prealabil impactul asupra habitatelor protejate.

Mai multe>>

Delta Dunarii a fost in topul preferintelor turistilor romani in minivacanta de Rusalii

Ecoturism - Delta Dunarii a fost in topul preferintelor turistilor romani in minivacanta de RusaliiDelta Dunarii a fost destinatia preferata de turistii romani in perioada minivacantei de Rusalii, dovada fiind gradul de ocupare al unitatilor de cazare, situat intre 87-100%. In acest sens, estimam ca Delta Dunarii va ramane una dintre cele mai apreciate destinatii turistice din Romania in anul 2020.

Mai multe>>

S-au inregistrat progrese notabile in protejarea si utilizarea durabila a padurilor

Pierderea padurilor incetineste la nivel global pe masura ce creste gestionarea durabila - FAO publica concluziile cheie ale evaluarii globale a resurselor forestiereDefrisarea globala continua, desi intr-un ritm mai lent. Incepand cu 2015, anual, 10 milioane de hectare sunt transformate in terenuri pentru alte utilizari, o cifra in scadere comparativ cu 12 milioane de hectare pe an inregistrate cinci ani mai devreme. Acestea sunt concluziile cheie al unui raport de referinta realizat de Organizatia Natiunilor Unite pentru Alimentatie si Agricultura (FAO), la fiecare cinci ani.

Mai multe>>

Primului standard privat al agriculturii ecologice sustenabile in arealul Deltei Dunarii, anuntat la Biofach Nürnberg

Romania anunta la Biofach Nurnberg pregatirea primului standard privat al agriculturii ecologice sustenabile in arealul Deltei DunariiAnuntul a fost facut de presedintele Inter-Bio, conf. univ. dr. Costin Lianu, in cadrul intalnirii “Evolutii ale politicilor sectoriale dedicate sectorului organic in tarile Europei Centrale si de Est” (Organic policy and sector development in Central and Eastern Europe, ministerial overview 2020), intalnire organizata in ziua deschiderii editiei 2020 a celui mai mare targ mondial dedicat produselor ecologice, Biofach - Nürnberg.

Mai multe>>

Calendarul competitiilor de pescuit sportiv din Delta Dunarii in anul 2020

Concursurile de pescuit sportiv vestitorii primaverii pentru turismul deltaicIn anul 2019, judetul Tulcea, a fost vizitat de 168.412 turisti, majoritatea dintre ei alegand Delta Dunarii, atrasi de oferta turistica inedita: biodiversitate, bird whatchig, pescuit, traditii, gastronomia locala. O componenta importanta a turismului deltaic o reprezinta competitiile de pescuit sportiv in sistem catch&release. Pescarii sportivi, ca si pasionatii de fotografie, sosesc primii in Delta Dunarii, inaintea pasarilor calatoare si pleaca ultimii, mult dupa ce acestea migreaza spre tarile calde.

Mai multe>>

Eurodeputata Carmen Avram a fost aleasa vicepresedinta a Intergrupului SEARICA (Mari, rauri, insule si zone de coasta)

Eurodeputata Carmen Avram a fost aleasa vicepresedinta a Intergrupului Parlamentului European SEARICAEurodeputata PSD Carmen Avram, membra supleanta a Comisiei pentru pescuit a Parlamentului European (PECH), a fost aleasa vicepresedinta a Intergrupului SEARICA („Mari, rauri, insule si zone de coasta”) si va coordona activitatea acestuia pe zona Dunarii si a Marii Negre. Infiintat in urma cu 10 ani, SEARICA lucreaza pentru a asigura ca „Europa marilor” ramane o problema majora, de interes pentru politicile Uniunii Europene care vizeaza mediul marin, industriile maritime, cercetarea, transportul maritim, exploatarea resurselor marine vii si a zonelor maritime si costiere europene.

Mai multe>>

Incep concursurile de pescuit in Delta Dunarii!

Incep concursurile de pescuit in Delta Dunarii - toamna 2019Delta Dunarii este o destinatie pentru toate anotimpurile, care atrage pasionatii de natura din prima luna a primaverii pana tarziu in iarna, dupa sarbatorile pe stil vechi. Sezonul turistic in Delta Dunarii nu este legat de lungimea verii, caci toamna este rezervata impatimitilor de pescuit, care vin in Delta fie pentru a pescui in mediul natural, fie pentru a participa la concursurile de pescuit, numeroase in aceasta perioada.

Mai multe>>

Delta Dunarii asteapta turistii la Sarbatoarea Borsului de Peste din Delta Dunarii-Crisan

Delta Dunarii asteapta turistii la Sarbatoarea Borsului de Peste din Delta Dunarii-CrisanSambata, 7 septembrie, si duminica, 8 septembrie, Primaria Comunei Crisan, Consiliul Local Crisan si Asociatia Delta Dunarii (AMDTDD) organizeaza, in centrul localitatii Crisan, in inima Deltei, prima editie a Sarbatorii Borsului de Peste din Delta Dunarii. Sarbatoarea este destinata atat turistilor, cat si localnicilor, si isi propune sa valorifice traditiile gastronomice si culturale ale Deltei Dunarii.

Mai multe>>

Rolul raurilor in consolidarea comunitatilor durabile, promovat de Alianta 'Apele Unite ale Romaniei' - AUR

Alianta pentru AUR - Apele Unite ale Romaniei de Ziua Rezervatiei Biosferei Delta DunariiDepartamentul pentru Dezvoltare Durabila in parteneriat cu Asociatia Ivan Patzaichin-Mila 23 a organizat ieri la Tulcea conferinta nationala „Apele Unite ale Romaniei – AUR pentru 2030”. Cu aceasta ocazie a fost semnata o alianta care, in contextul Strategiei nationale pentru dezvoltarea durabila a Romaniei 2030, se doreste a fi o platforma de colaborare in vederea implementarii obiectivelor acesteia.

Mai multe>>

CE solicita Romaniei, Poloniei si Portugaliei sa finalizeze reteaua Natura 2000

Protectia naturii - Comisia Europeana solicita Romaniei Poloniei si Portugaliei sa finalizeze reteaua Natura 2000Comisia Europeana a decis astazi, 25 iulie, sa trimita o scrisoare de punere in intarziere Romaniei, Poloniei si Portugaliei pe motiv ca aceste tari nu asigura protectia adecvata a habitatelor si speciilor de interes la nivelul UE prin desemnarea de arii naturale protejate.

Mai multe>>

Insulele salbatice si habitatele terestre dunarene monitorizate de ARBDD

Insulele salbatice si habitatele terestre dunarene monitorizate de ARBDDAdministratia Rezervatiei Biosferei Delta Dunarii (ARBDD) implementeaza proiectul DANUBEparksCONNECTED impreuna cu parcurile nationale, rezervatiile biosferei si parcurile naturale situate de-a lungul Dunarii. Principalul obiectiv al proiectului este crearea unei punti de arii protejate dunarene pentru a contracara fragmentarea peisajului si a habitatelor, si pentru a consolida fluviul Dunarea ca un coridor ecologic cheie, aceasta reprezentand o prioritate a politicilor Uniunii Europene, prin planul de actiune SUERD.

Mai multe>>

Agricultura Ecologica - Oportunitate excelenta pentru dezvoltarea turismului in Delta Dunarii

Agricultura Ecologica - Oportunitate excelenta pentru dezvoltarea turismului in Delta DunariiIeri, 15 martie 2019, a avut loc la Tulcea seminarul “Agricultura ecologica-pilon de sustinere al turismului responsabil in Delta Dunarii”. In cadrul evenimentului au avut loc o serie de dezbateri importante, axate pe identificarea mecanismelor pentru integrarea produselor ecologice in dezvoltarea sustenabila a turismului in destinatia turistica Delta Dunarii si Dobrogea de Nord, pe standarde de calitate si pe dezvoltarea punctelor gastronomice locale.

Mai multe>>

Perioadele si zonele de prohibitie a pescuitului in 2019

Perioade si zone de prohibitie pescuit 2019Agentia Nationala de Pescuit si Acvacultura informeaza ca se instituie masuri de prohibitie pentru pescuitul in scop comercial, recreativ si familial al oricaror specii de pesti, crustacee, moluste si alte vietuitoare acvatice in habitatele piscicole naturale, pe o durata de 60 de zile, in perioada 11 aprilie – 09 iunie inclusiv, iar in apele care constituie frontiera de stat, pe o durata de 45 de zile, in perioada 26 aprilie – 09 iunie inclusiv, cu exceptiile prevazute in legislatie.

Mai multe>>

Noutati

Produse biologice inovatoare introduse pe piata din Romania si Republica Moldova

18-03-2024 Eco / Bio

Produse biologice inovatoare introduse pe piata din Romania si Republica Moldova

Fermierii romani si moldoveni au pornit intr-o calatorie pentru a descoperi produse biologice inovatoare, prin participarea la evenimentul educativ organizat de compania internationala Corteva Agriscience de cercetare si dezvoltare in domeniul agricol, care introduce in 2024 aceste inovatii revolutionare in ambele tari. Peste 500 de fermieri si distribuitori din Romania si Republica Moldova s-au alaturat expertilor Corteva pentru a afla despre noile practici sustenabile, care isi au originile di... Mai multe>>

Energie Verde: fonduri nerambursabile de peste 800 mil. euro vor fi disponibile prin „Fondul pentru Modernizare”

12-02-2024 Energie regenerabila

Energie Verde: fonduri nerambursabile de peste 800 mil. euro vor fi disponibile prin „Fondul pentru Modernizare”

Fonduri nerambursabile de peste 800 milioane euro pentru investitii in proiecte de energie verde vor fi disponibile pe piata in urmatoarele saptamani, unde companiile vor putea creste eficienta energetica a fabricilor sau noi unitati de producere a energiei regenerabile vor putea fi instalate pe tot teritoriul tarii, arata datele REI, grup de companii specializate in atragerea de fonduri europene si ajutoare de stat, aflat in topul celor mai mari firme de consultanta de profil din Romania. Mai multe>>

Kilowat: 2024 - cel mai bun an pe piata sistemelor fotovoltaice. Romanii din mediul rural vor sa scape definitiv de facturile la energie

23-01-2024 Energie regenerabila

Kilowat: 2024 - cel mai bun an pe piata sistemelor fotovoltaice. Romanii din mediul rural vor sa scape definitiv de facturile la energie

Intr-un context economico-politic tot mai instabil, romanii, atat persoane fizice, cat si persoane juridice, resimt costurile din ce in ce mai mari la energie si se indreapta spre sistemele fotovoltaice, ce le-ar putea reduce aceste costuri de pana la 6 ori. Astfel, 2024 va fi cel mai bun an pentru piata de sisteme fotovoltaice, cu o cerere in crestere, in special din partea romanilor din mediul rural, si cu un interes ridicat pentru finantari din partea IMM-urilor, arata previziunile Kilowat, u... Mai multe>>

UniCredit Bank a finantat centrala fotovoltaica de la Sarmasag/Salaj cu 39,3 milioane de euro

09-01-2024 Energie regenerabila

UniCredit Bank a finantat centrala fotovoltaica de la Sarmasag/Salaj cu 39,3 milioane de euro

UniCredit Bank Romania a finalizat cu succes o tranzactie de finantare pe proiect, in valoare totala de 39,3 milioane de euro cu Comcris Energy SRL, o subsidiara a companiei de productie din surse regenerabile, Enery, cu sediul la Viena. Pachetul de finantare sustine dezvoltarea, constructia si exploatarea centralei fotovoltaice Sarmasag de 51,4 MW DC, situata in judetul Salaj. Mai multe>>

Viitorul Biocombustibilului in UE este in ceata

13-12-2023 Energie regenerabila

Viitorul Biocombustibilului in UE este in ceata

Directia in care se indreapta biocombustibilii este neclara si exista dificultati la fiecare pas, avertizeaza Curtea de Conturi Europeana intr-un raport publicat astazi. Lipsa unei viziuni pe termen lung a afectat siguranta investitiilor, iar problemele legate de durabilitate, concurenta pentru biomasa si costurile ridicate actioneaza drept constrangeri in introducerea in utilizare a biocombustibililor. Mai multe>>

XTB Romania: Presiunea politica pentru o tranzitie rapida la energia verde se confrunta cu un sector dominat de incertitudini

21-11-2023 Energie regenerabila

XTB Romania: Presiunea politica pentru o tranzitie rapida la energia verde se confrunta cu un sector dominat de incertitudini

Sectorul de energie verde este unul dintre cele mai populare subiecte ale ultimilor ani, iar aceasta tendinta este de asteptat sa persiste avand in vedere intentia globala de tranzitie catre politica emisiilor zero. Cu toate acestea, piata nu a inregistrat un avans constant si sigur. Potrivit lui Radu Puiu, analist financiar la XTB Romania, in ultimele luni, actiunile din domeniul energiei regenerabile au pierdut puternic teren, inregistrand o performanta semnificativ mai mica fata de companiile... Mai multe>>

BASF Innovation Hub: start-up-uri romanesti printre primele cinci solutii regionale selectate

21-11-2023 Protectia mediului

BASF Innovation Hub: start-up-uri romanesti printre primele cinci solutii regionale selectate

Start-up-urile romanesti 3D Printing Hub si Peelhy s-au calificat printre primele cinci solutii regionale ale competitiei pentru un viitor sustenabil, BASF Innovation Hub. Selectarea acestora in etapa regionala deschide posibilitatea de a participa la Marea finala pentru intreaga Europa Centrala si de Sud-Est. Start-up-ul Peelhy dezvolta un bio-sticker antimicrobian si biodegradabil pentru alimente proaspete si legume cu coaja comestibila, care scade nivelul acestora de contaminare. Mai multe>>

Proiectul BIOservicES va dezvolta practici imbunatatite de management al solului. Printre parteneri se numara si Romania

12-11-2023 Protectia mediului

Proiectul BIOservicES va dezvolta practici imbunatatite de management al solului. Printre parteneri se numara si Romania

Proiectul „BIOservicES - Crearea legaturilor intre biodiversitatea solului si serviciile si functiile ecosistemice in diferite utilizari ale solului: de la identificarea factorilor, presiunilor si rezilientei la schimbarile climatice pana la evaluarea economica a acestora”, condus de Universitatea Politehnica din Cartagena si coordonat de Raul Zornoza, profesor la aceeasi institutie, anunta debutul. Cu un buget de 7 milioane de euro obtinut prin programul Horizon Europe, proiectul va reuni 22 de... Mai multe>>

Cum sa alegi bateria solara potrivita in functie de destinatia ei de utilizare?

01-11-2023 Energie regenerabila

Cum sa alegi bateria solara potrivita in functie de destinatia ei de utilizare?

Poti instala o baterie solara in casa ta pentru a stoca energia produsa de panourile solare si pentru a o utiliza in timpul noptii sau in zilele innorate. Proprietarii de cladiri comerciale au posibilitatea sa foloseasca baterii solare pentru a economisi energie si a reduce costurile cu electricitatea. Astfel, bateriile pot fi amplasate pe acoperisuri, in parcari sau in spatii de depozitare. Agricultorii pot instala baterii solare pentru a alimenta pompe de apa, sisteme de irigatie si alte echip... Mai multe>>

Schimbarile climatice ii determina pe fermieri sa adopte practici sustenabile

20-10-2023 Protectia mediului

Schimbarile climatice ii determina pe fermieri sa adopte practici sustenabile

Schimbarile recente ale climei au motivat fermierii sa adopte practici sustenabile in scopul obtinerii unei productivitati pe termen lung. In 2023, fermierii romani persista in eforturile lor de a se alinia cu practici care sustin un sistem alimentar rezilient. Mai multe>>

Curs gratuit de agricultura sustenabila Agereco

12-10-2023 Protectia mediului

Curs gratuit de agricultura sustenabila Agereco

Esti agricultor si doresti sa imbunatatesti practicile de gestionare a terenului tau si sa contribui la un viitor mai sustenabil? Raspunsul este: cursul despre agricultura sustenabila si gestionarea terenului, finantat prin Programul Erasmus+. Condus de o echipa de experti in agricultura durabila, Cursul de agricultura sustenabila Agereco este conceput pentru a oferi agricultorilor cele mai recente tehnici si cele mai bune practici pentru gestionarea terenurilor, intr-un mod prietenos cu me... Mai multe>>