Autoritatile romane vor cumpara produse ecologice, incepand cu 2015

Legea Achizitiilor Publice VerziLegea Achizitiilor Publice Verzi va permite autoritatilor publice sa achizitioneze produse si servicii ecologice. Aceasta va contribui la dezvoltarea unei piete de produse si servicii verzi, cu un potential de 20 de miliarde de lei, daca doar 20% dintre achizitiile publice ar fi ecologice.


In cadrul proiectului „5% in 5 ani. Achizitii verzi pentru o economie verde”, co-finantat printr-un grant din partea Elvetiei prin intermediul Contributiei Elvetiene pentru Uniunea Europeana extinsa si desfasurat in perioada August 2013-Octombrie 2014, organizatiile partenere au desfasurat activitati pentru elaborarea si promovarea Legii Achizitiilor Verzi.


Proiectul de lege, initiat de Centrul pentru Politici Durabile Ecopolis si Fundatia Terra Mileniul III, in parteneriat cu Ministerul Mediului si Schimbarilor Climatice si ANRMAP are ca obiective generale:

    1. asigurarea utilizarii eficiente a fondurilor, prin promovarea produselor, serviciilor si lucrarilor cu impact minim asupra mediului.
    2. imbunatatirea calitatii prestatiilor si optimizarea costurilor pentru achizitiile publice pe termen scurt, mediu si lung.
    3. dezvoltarea pietei interne a produselor, serviciilor, lucrarilor si tehnologiilor verzi.
    4. promovarea protectiei mediului si a dezvoltarii durabile.
    5. promovarea consumului si productiei durabile, precum si a eficientei utilizarii resurselor.
    6. incurajarea dezvoltarii si aplicarii tehnologiilor curate si prietenoase cu mediul.
    7. promovarea progresului social care favorizeaza dezvoltarea economica.


In urma celor opt dezbateri publice organizate in cele opt regiuni de dezvoltare au fost consultate peste 120 de autoritati publice, companii si organizatii neguvernamentale si s-au incheiat protocoale de colaborare cu 10 autoritati de la nivel local si central. Coaguland rezultatele dezbaterilor, grupul de lucru de la nivelul Ministerului Mediului a elaborat proiectul de lege, iar incepand cu luna iulie a fost defasurata o campanie de sustinere si promovare a Proiectului, care se va incheia odata cu depunerea Legii in Parlament.

„Aplicand aceasta lege, sectorul public isi face datoria de a utiliza eficient banul public, in folosul comunitatii pe care o reprezinta dar si al societatii in general prin incurajarea economiei prietenoase cu mediul. In acelasi timp, sectorul privat care a vazut in dezvoltarea unei economii verzi o oportunitate pentru viitor si care dincolo de toate barierele, a investit in solutii inovatoare si cu consum redus de energie si resurse, poate fi incurajat sa continue sa investeasca in mediu. In vederea promovarii produselor si serviciilor ecologice am creat portalul achizitiiverzi.ro, care vine in intampinarea nevoilor celor doua sectoare”, arata Lavinia Andrei, Presedintele Fundatiei Terra Mileniul III.

Site-ul www.achizitiiverzi.ro, a devenit prima platforma de informare si resurse cu privire la achizitiile verzi, incluzand atat o sectiune cu documente tehnice necesare procesului de achizitii publice ecologice, cat si o sectiune de producatori si furnizori verzi din Romania.


STUDIU: Achizitiile publice ecologice in Romania

Legea Achizitiilor Produselor ecologicePentru crearea unei piete de produse ecologice in Romania si pentru responsabilizarea cheltuielilor publice este necesara o Lege a Achizitiilor Publice Verzi si un Plan Multianual pentru Achizitii Verzi in Romania. Un procent de 20% de achizitii ecologice din totalul cheltuielilor pentru achizitii publice ar insemna o piata a produselor ecologice de cel putin 20 miliarde lei. Acestea sunt principalele concluzii ale studiului Centrului pentru Politici Durabile Ecopolis: „Achizitii Publice Ecologice in Romania. Protectia mediului prin cheltuieli publice responsabile”.

Comisia Europeana a stabilit ca pana in 2010, 50% din totalul achizitiilor publice sa fie ecologice. Tinta nu a fost atinsa de toate statele UE, insa multe dintre ele au tinte si rezultate importante cum ar fi de exemplu Finlanda, care pana in 2010 a reusit performanta de a achizitiona 70% produse si servicii ecologice in institutiile statului. Romania nu a adoptat pana in prezent un Plan National de Actiune privind achizitiile publice ecologice, aflandu-se printre ultimele state fara o strategie in acest sens.

Astfel, studiul Ecopolis arata ca Legea achizitiilor publice ecologice va promova:

    • Dezvoltarea unei piete de produse, servicii si lucrari ecologice care sa conduca la imbunatatirea performantei de mediu a acestora
    • Reducerea emisiilor cu efect de sera prin diminuarea cantitatii de CO2 emisa in atmosfera


Pe langa legea cadru, studiul mai recomanda Ministerului Mediului si Schimbarilor Climatice (MMSC) adoptarea unui Plan National Multianual pentru Achizitii Publice Verzi, care va stabili tinte pentru diverse grupe de lucrari, produse si servicii, precum si alte masuri pentru a facilita aplicarea normelor propuse si a mentinerii pragului minimal de achizitii publice ecologice la nivel national:

    • Stabilirea de criterii ecologice pentru grupe de produse, servicii si lucrari care nu sunt reglementate de CE
    • Realizarea ghidului pentru Achizitii publice Ecologice
    • Diseminarea conceptului de achizitii publice ecologice
    • Dezvoltarea de instrumente publice de suport (website, serviciu de suport, etc)


Studiul face parte dintr-un proiect mai amplu de promovare a Achizitiilor Publice Ecologice. Astfel, pana in prezent, in cadrul MMSC a fost redactata Legea Achizitiilor Publice Verzi in urma Protocolului de colaborare semnat intre Centrul pentru Politici Durabile Ecopolis si Ministerul Mediului si Schimbarilor Climatice in 2013.


Legea se afla in dezbatere, Ecopolis, Terra Mileniul III si partenerii din tara organizand 8 dezbateri publice in toate regiunile tarii pentru a discuta cu autoritatile locale si centrale, precum si politicieni, organizatii nonguvernamentale si alte persoane interesate prevederile legii si necesitatea planului multianual pentru Achizitii Publice Ecologice. Prima dezbatere de acest fel a avut loc pe 14 martie la Timisoara.

Descarca aici studiul "Achizitii publice ecologice in Romania. Protectia mediului prin cheltuieli publice responsabile".

Mai multe detalii despre proiectul "5% in 5 ani. Achizitii verzi pentru o economie verde" aici: http://www.ecopolis.org.ro/proiecte/5-in-5-ani-achizitii-verzi-pentru-o-economie-verde



Centrul pentru Politici Durabile Ecopolis



Noutati

Patria Bank ofera in parteneriat cu Agrii solutii pentru fermierii care au nevoie de finantare

09-04-2024 Credite agricultura

Patria Bank ofera in parteneriat cu Agrii solutii pentru fermierii care au nevoie de finantare

Incepand cu aceasta luna, Patria Bank ofera in parteneriat cu Agrii solutii pentru fermierii care au nevoie de finantare pentru achizitia de inputuri agricole si obtinerea unor recolte bogate si profitabile. Prin acest parteneriat, Patria Bank si Agrii isi propun ca impreuna sa faciliteze fermierilor accesul la solutii de finantare care sa le sustina dezvoltarea sustenabila si durabila. Mai multe>>

Agra Asigurari anunta extinderea portofoliului de produse dedicate sectorului agricol

18-03-2024 Asigurari agricole

Agra Asigurari anunta extinderea portofoliului de produse dedicate sectorului agricol

Agra Asigurari isi mentine pozitia de lider pe piata asigurarilor agricole din Romania si anunta in exclusivitate extinderea portofoliului de produse. In cadrul conferintei de presa din data de 13 martie 2024, o parte din managementul local a prezentat evolutia sucursalei in cei 9 ani de activitate, tendintele si nevoile actuale din piata asigurarilor agricole in corelatie cu noile produse lansate, rezultatele financiare, precum si evolutia suprafetelor asigurare in Romania, dar si la nivel de g... Mai multe>>

100 de tineri fermieri au absolvit a V-a serie a programului “Tineri Lideri pentru Agricultura”

18-03-2024 Afaceri agricole

100 de tineri fermieri au absolvit a V-a serie a programului “Tineri Lideri pentru Agricultura”

In data de 14 martie a.c. Clubul Fermierilor Romani a celebrat absolvirea seriei V a programului “Tineri Lideri pentru Agricultura”. Acesta pregateste generatiile viitoare de tineri fermieri pentru a continua afacerile familiei, pentru asumarea rolului de lider in propriile afaceri si in comunitate, dar si pentru a participa activ la mai buna reprezentare profesionala a fermierilor in structurile administratiei publice din Romania si de la Bruxelles. Mai multe>>

Cel mai mare Targ din Romania, cu o traditie din 2010, exclusiv pe energii regenerabile, continua seria evenimentelor si in 2024

18-03-2024 Targuri si expozitii

Cel mai mare Targ din Romania, cu o traditie din 2010, exclusiv pe energii regenerabile, continua seria evenimentelor si in 2024

Situata intr-o pozitie de exceptie, aflata la confluenta a trei tari din regiune, Romania, Ungaria si Serbia, intre care s-au consacrat traditional multiple schimburi comerciale, editia din Timisoara a Targului RoEnergy Romania, Timisoara 2023, s-a bucurat de succes. Si in 2024, la RoEnergy vor fi prezente inovatii, furnizori de produse si tehnologii de ultima generatie din domeniile solar/fotvoltaic, energie geotermala, biomasa, biogaz, cogenerare, microhidroenergie, energie eoliana, stocare en... Mai multe>>

Inspiratie si inovatie la BioFEST 2024 - Cel mai mare festival dedicat tehnologiilor de protectia mediului si sustenabilitate!

13-03-2024 Targuri si expozitii

Inspiratie si inovatie la BioFEST 2024 - Cel mai mare festival dedicat tehnologiilor de protectia mediului si sustenabilitate!

Universitatea Nationala de Stiinta si Tehnologie POLITEHNICA Bucuresti, prin Facultatea de Ingineria Sistemelor Biotehnice, anunta cea de-a patra editie a BioFEST 2024. Cel mai mare festival dedicat tehnologiilor de protectie a mediului si descoperirilor in domeniul sustenabilitati va avea loc in perioada 28-30 martie 2024, in campusul UNSTPB. BioFEST este mai mult decat un simplu festival, este o punte catre viitor, aducand impreuna cele mai recente tehnologii, practici si solutii din industria... Mai multe>>

Saptamana aceasta se efectueaza plata ajutorului pentru legume in spatii protejate (2023-2024)

13-03-2024 Plati APIA

Saptamana aceasta se efectueaza plata ajutorului pentru legume in spatii protejate (2023-2024)

Legumicultorii inscrisi pentru ajutorul de minimis de 1.000 euro/1.000 mp/beneficiar, acordat pentru sustinerea productiei de legume in spatii protejate in perioada de extrasezon, vor primi banii cuveniti in aceasta saptamana. Mai multe>>

Cat ”cantareste” o afacere cu cantare industriale

13-03-2024 Afaceri agricole

Cat ”cantareste” o afacere cu cantare industriale

Grupul SILOBAG, prezent pe piata agricola din Romania din anul 2022 cu brandurile SILOBAG Romania si IulianCantar.eu, a inregistrat o cifra de afaceri de peste un milion de euro in anul 2023, din care mai mult de jumatate reprezinta cantarele produse si vandute in tara. Mai multe>>

Cererea care a salvat sezonul: Africa de Nord, Turcia, Italia si Grecia [EuroGrainExchange 2024]

07-03-2024 Intalniri si conferinte

Cererea care a salvat sezonul: Africa de Nord, Turcia, Italia si Grecia [EuroGrainExchange 2024]

In cadrul EuroGrainExchange 2024 - eveniment exceptional dedicat industriei de cereale din Europa Centrala si de Est, va avea loc masa rotunda cu tema "Cererea care a salvat sezonul: Africa de Nord, Turcia, Italia si Grecia", in data de 11 Aprilie 2024, ora 11:30, la Radisson Blu Hotel Bucuresti. Printre subiectele abordate se regasesc: Concepul Mare Nostrum. Balcanii / Marea Neagra ca furnizor principal pentru Africa de Nord si Asia de Sud-Est. Tarile adriatice guverneaza afacerile de coaster. ... Mai multe>>

Turcescu: "APIA mentine acelasi ritm sustinut de autorizare a dosarelor eligibile, efectuarea platilor catre fermieri"

05-03-2024 Plati APIA

Turcescu: "APIA mentine acelasi ritm sustinut de autorizare a dosarelor eligibile, efectuarea platilor catre fermieri"

Agentia de Plati si Interventie pentru Agricultura (APIA) informeaza ca, ieri – 04.03.2024, a autorizat la plata 4.670 beneficiari, cu o suma totala de 129.036.691,46 lei, astfel: 29.838.330,83 lei de la Bugetul National (BN); 95.177.957,18 lei din Fondul European de Garantare Agricola (FEGA); 3.353.158,66 lei din Fondul European Agricol pentru Dezvoltare Rurala (FEADR). Mai multe>>

Corteva Agriscience a acordat un grant in bani pentru a sprijini persoanele cu dizabilitati in agricultura

05-03-2024 Stiri agricole

Corteva Agriscience a acordat un grant in bani pentru a sprijini persoanele cu dizabilitati in agricultura

Corteva Agriscience, compania internationala de cercetare si dezvoltare in domeniul agriculturii, angajata in transformarea peisajului agricol, a acordat un grant in bani proiectului care isi propune sa sprijine fermierii cu dizabilitati. Initiativa „Punem Agricultura pe Picioare", lansata de Alexandra Buliga, femeie fermier si antreprenor in cadrul societatii Baiagro din judetul Neamt, a obtinut sprijinul Corteva in cadrul programului de granturi educationale TalentA in 2023, destinat sa sustin... Mai multe>>

Incepe vizarea carnetelor de renta viagera

05-03-2024 Subventii agricultura

Incepe vizarea carnetelor de renta viagera

Agentia de Plati si Interventie pentru Agricultura (APIA) informeaza ca, pentru obtinerea sumei de bani reprezentand renta viagera agricola aferenta anului 2023, rentierii vor solicita viza anuala, in perioada 01.03 - 31.08.2024, fie prin prezenta fizica la sediile Centrelor Judetene APIA, fie prin mijloace electronice de comunicatii sau posta/curier. Mai multe>>

Se amana startul Campaniei Cererilor de Plata pentru anul 2024

29-02-2024 Plati APIA

Se amana startul Campaniei Cererilor de Plata pentru anul 2024

Agentia de Plati si Interventie pentru Agricultura (APIA) informeaza potentialii beneficiari ca amana startul Campaniei de primire a Cererilor de Plata cu cel putin 2 saptamani. In acest moment se modifica legislatia europeana, in sensul modificarii/aprobarii Regulamentului (UE) nr. 2115/2021 opozabil Romaniei. Totodata, se asteapta de la Comisia Europeana (CE) derogarile privind conditionalitatea pentru GAEC 7 si GAEC 8. Mai multe>>