Federatiile si asociatiile solicita indreptarea Legii Vanatorii

Modificarea Legii VanatoriiFederatia Nationala PRO AGRO condamna modificarile nedrepte aduse la Legea nr. 407/2006, sustine crescatori de ovine si bovine in demersurile care se impun in vederea redresarii situatiei si atrage atentia asupra repercursiunilor negative pentru cresterea animalelor pe care le are intrarea in vigoare a Legii nr. 149 din 2015 privind modificarea si completarea Legii Vanatorii si a protectiei fondului cinegetic nr. 407/2006.



Este vitala indreptarea constrangerilor care sunt impuse pe nedrept crescatorului de ovine/caprine si bovine din Romania si suspendarea masurilor de acordare a contraventiilor prevazute la art. 48.


Numarul animalelor carnivore mari a crescut si au devenit mai agresive punand in pericol viata ciobanilor si a animalelor iar pentru a asigura o echitate intre populatie, animalele domestice si animalele din fondul cinegetic sunt necesare o serie de masuri si modificari asupra continutului Legii 149/2015.

Crescatorii de animale nu tin cainii de placere ci pastreaza un numar de caini suficient in functie de marimea turmei care sa asigure protectia oilor, dar si a ciobanilor.

Pagubele produse de animalele din fondul cinegetic asupra culturilor vegetale, pomilor fructiferi si pasunilor trebuie despagubite de catre gestionarii fondului cinegetic pe raza caruia s-a produs dauna, inclusiv suportarea eventualelor penalitati impuse de A.P.I.A.

Solicitam introducerea in continutul legii 149/2015 a unui articol care sa prevada obligativitatea vanatorilor din fondurile cinegetice de a-si dimensiona incarcatura pe habitate conform prevederilor legale in vigoare si asigurarea hranei animalelor din habitat.

Consideram de bun simt ca pentru organizarea vanatorilor sa fie dat si acordul scris al proprietarului /concesionarului /arendatorului terenului pe raza caruia se desfasoara si introducerea acestei prevederi in continutul legii.

Precizam ca pentru remedierea situatiilor prezentate anterior am solicitat in scris sprijinul membrilor COMISIEI DE AGRICULTURA, SILVICULTURA, INDUSTRIE ALIMENTARA SI SERVICII SPECIFICE, COMISIEI PENTRU MEDIU SI ECHILIBRU ECOLOGIC, PRESEDINTIEI, GUVERNULUI, AVOCATULUI POPORULUI, MINISTERULUI AGRICULTURII SI DEZVOLTARII RURALE SI MINISTERULUI MEDIULUI, APELOR SI PADURILOR pentru implementarea in regim de urgenta a modificarilor care se impun pentru redresarea situatiei create pe nedrept.

Societatea civila din Romania s-a trezit si este nevoie de implicarea intr-un dialog institutionalizat, permanent a organizatiilor profesionale/interprofesionale reprezentative pentru toate actele normative care vizeaza membrii lor, dinainte de a ajunge in Comisiile de Dialog Social la nivelul ministerelor. Guvernul trebuie sa faca o monitorizare permanenta a cadrului legislativ si sa consulte atat toate autoritatile implicate cat si organizatiile reprezentative din domeniu.

Dorim ca autoritatile romane si angajatii din institutii sa lucreze in slujba producatorilor si sa inteleaga faptul ca SE IMPUNE o responsabilizare a acestora pentru a servi interesul comun al sectorului agroalimentar si al economiei nationale!

Federatia Nationala PRO AGRO

 

 

ACEBOP sustine initiativa crescatorilor de ovine si caprine

Asociatiei Crescatorilor si Exportatorilor de Bovine, Ovine, Porcine din Romania sprijina initiativa crescatorilor de ovine si caprine de organizare a mitingului din 15 decembrie 2015 si isi anunta oficial participarea alaturi de colegii crescatori de rumegatoare.

Intrarea in vigoare a Legii nr. 149 din 2015 care modifica Legea Vanatorii si a protectiei fondului cinegetic nr. 407 din anul 2006 prejudiciaza in mod abuziv crescatorii de rumegatoare din Romania, dreptul la asociere al vanatorilor si ingradeste dreptul la propietate.

In epoca dialogului social institutionalizat, asociatiile crescatorilor de animale nu au fost consultate cu ocazia modificarii unei legi dintr-un domeniu atat de sensibil!

Intr-o perioada acuta a existentei noastre, marcata de boli si restrictii comerciale, de preturi la carne mult sub cele ale altor state membre, de ajutoare nationale si comunitare intarziate, controale intarite si abuzive, falimentarea multor crescatori, ajungerea in imposibilitatea de plata a datoriilor catre banci si imposibilitatea sustinerii propriilor familii, suntem pusi in fata unei legi cu care nu suntem de acord si pe care nu o vom accepta.

ASOCIATIA CRESCATORILOR SI EXPORTATORILOR DE BOVINE, OVINE, PORCINE DIN ROMANIA solicita abrogarea Legii nr. 149 din 2015 si sustine crescatorii de animale in dorinta lor de dreptate, fara compromisuri.

A.C.E.B.O.P.

 

 

Deputatul Liviu Harbuz: Oierii au dreptate! Legea vanatorii trebuie modificata

Vicepresedintele Comisiei pentru agricultura, silvicultura, industrie alimentara si servicii specifice, domnul deputat Liviu Harbuz a declarat ca: “Oierii au dreptate! Legea vanatorii trebuie modificata si este responsabilitatea noastra, a parlamentarilor, sa reparam greseala legislativa!

Nu exista lege perfecta, ci lege perfectibila. Este scuza pe care am gasit-o pentru o nedreptate legislativa care, in aceasta perioada, incurca activitatea unora dintre cei mai importanti producatori agricoli din Romania, respectiv crescatorii de ovine. Foarte mult dezbatuta in comisii, chiar si cu participarea liderilor din agricultura, forma finala a unor modificari aduse in acest an la Legea vanatorii s-a dovedit ca trebuie reformulata.

Ceea ce parea o masura de protejare a faunei salbatice – prea mult exploatata in ultimul an, nu trebuie sa limiteze activitatea oierilor din Romania, motiv pentru care am propus in Comisia pentru agricultura din Camera Deputatilor ca saptamana viitoare, in cadrul sedintelor noastre saptamanale de lucru, la discutii sa fie invitati si liderii crescatorilor de ovine pentru a gasi impreuna o solutie de mijloc. Trebuie sa ajungem impreuna la o forma a legii care, in intregul sau, sa le permita acestor oameni sa faca agricultura fara a periclita in vreun fel fondul cinegetic al Romaniei, pe care ne dorim cu totii sa il protejam si sa il lasam mostenire copiilor si nepotilor nostri.

Vreau sa dau asigurari tuturor crescatorilor de animale din Romania, fermierilor in general, ca in Comisia pentru agricultura din Camera Deputatilor nu a existat nici un moment in care sa se propuna sau sa se voteze vreun amendament sau lege care sa puna voit piedica activitatii lor.

Consider in continuare ca dialogul este calea pentru a rezolva orice problema si respect dreptul si optiunea crescatorilor de ovine de a organiza saptamana viitoare o actiune de protest. Sper insa ca invitatia liderilor lor la discutii constructive in Parlamentul Romaniei sa fie o prioritate pentru acestia intrucat este singurul mod in care Legea vanatorii poate fi modificata asa cum isi doresc atat ei, cat si fermierii si cei care militeaza pentru protectia mediului, a florei si faunei Romaniei.”


Deputatul Liviu Harbuz

Vicepresedintele Comisiei pentru agricultura, silvicultura, industrie alimentara si servicii specifice

 

 

Noutati

Patria Bank ofera in parteneriat cu Agrii solutii pentru fermierii care au nevoie de finantare

09-04-2024 Credite agricultura

Patria Bank ofera in parteneriat cu Agrii solutii pentru fermierii care au nevoie de finantare

Incepand cu aceasta luna, Patria Bank ofera in parteneriat cu Agrii solutii pentru fermierii care au nevoie de finantare pentru achizitia de inputuri agricole si obtinerea unor recolte bogate si profitabile. Prin acest parteneriat, Patria Bank si Agrii isi propun ca impreuna sa faciliteze fermierilor accesul la solutii de finantare care sa le sustina dezvoltarea sustenabila si durabila. Mai multe>>

Agra Asigurari anunta extinderea portofoliului de produse dedicate sectorului agricol

18-03-2024 Asigurari agricole

Agra Asigurari anunta extinderea portofoliului de produse dedicate sectorului agricol

Agra Asigurari isi mentine pozitia de lider pe piata asigurarilor agricole din Romania si anunta in exclusivitate extinderea portofoliului de produse. In cadrul conferintei de presa din data de 13 martie 2024, o parte din managementul local a prezentat evolutia sucursalei in cei 9 ani de activitate, tendintele si nevoile actuale din piata asigurarilor agricole in corelatie cu noile produse lansate, rezultatele financiare, precum si evolutia suprafetelor asigurare in Romania, dar si la nivel de g... Mai multe>>

100 de tineri fermieri au absolvit a V-a serie a programului “Tineri Lideri pentru Agricultura”

18-03-2024 Afaceri agricole

100 de tineri fermieri au absolvit a V-a serie a programului “Tineri Lideri pentru Agricultura”

In data de 14 martie a.c. Clubul Fermierilor Romani a celebrat absolvirea seriei V a programului “Tineri Lideri pentru Agricultura”. Acesta pregateste generatiile viitoare de tineri fermieri pentru a continua afacerile familiei, pentru asumarea rolului de lider in propriile afaceri si in comunitate, dar si pentru a participa activ la mai buna reprezentare profesionala a fermierilor in structurile administratiei publice din Romania si de la Bruxelles. Mai multe>>

Cel mai mare Targ din Romania, cu o traditie din 2010, exclusiv pe energii regenerabile, continua seria evenimentelor si in 2024

18-03-2024 Targuri si expozitii

Cel mai mare Targ din Romania, cu o traditie din 2010, exclusiv pe energii regenerabile, continua seria evenimentelor si in 2024

Situata intr-o pozitie de exceptie, aflata la confluenta a trei tari din regiune, Romania, Ungaria si Serbia, intre care s-au consacrat traditional multiple schimburi comerciale, editia din Timisoara a Targului RoEnergy Romania, Timisoara 2023, s-a bucurat de succes. Si in 2024, la RoEnergy vor fi prezente inovatii, furnizori de produse si tehnologii de ultima generatie din domeniile solar/fotvoltaic, energie geotermala, biomasa, biogaz, cogenerare, microhidroenergie, energie eoliana, stocare en... Mai multe>>

Inspiratie si inovatie la BioFEST 2024 - Cel mai mare festival dedicat tehnologiilor de protectia mediului si sustenabilitate!

13-03-2024 Targuri si expozitii

Inspiratie si inovatie la BioFEST 2024 - Cel mai mare festival dedicat tehnologiilor de protectia mediului si sustenabilitate!

Universitatea Nationala de Stiinta si Tehnologie POLITEHNICA Bucuresti, prin Facultatea de Ingineria Sistemelor Biotehnice, anunta cea de-a patra editie a BioFEST 2024. Cel mai mare festival dedicat tehnologiilor de protectie a mediului si descoperirilor in domeniul sustenabilitati va avea loc in perioada 28-30 martie 2024, in campusul UNSTPB. BioFEST este mai mult decat un simplu festival, este o punte catre viitor, aducand impreuna cele mai recente tehnologii, practici si solutii din industria... Mai multe>>

Saptamana aceasta se efectueaza plata ajutorului pentru legume in spatii protejate (2023-2024)

13-03-2024 Plati APIA

Saptamana aceasta se efectueaza plata ajutorului pentru legume in spatii protejate (2023-2024)

Legumicultorii inscrisi pentru ajutorul de minimis de 1.000 euro/1.000 mp/beneficiar, acordat pentru sustinerea productiei de legume in spatii protejate in perioada de extrasezon, vor primi banii cuveniti in aceasta saptamana. Mai multe>>

Cat ”cantareste” o afacere cu cantare industriale

13-03-2024 Afaceri agricole

Cat ”cantareste” o afacere cu cantare industriale

Grupul SILOBAG, prezent pe piata agricola din Romania din anul 2022 cu brandurile SILOBAG Romania si IulianCantar.eu, a inregistrat o cifra de afaceri de peste un milion de euro in anul 2023, din care mai mult de jumatate reprezinta cantarele produse si vandute in tara. Mai multe>>

Cererea care a salvat sezonul: Africa de Nord, Turcia, Italia si Grecia [EuroGrainExchange 2024]

07-03-2024 Intalniri si conferinte

Cererea care a salvat sezonul: Africa de Nord, Turcia, Italia si Grecia [EuroGrainExchange 2024]

In cadrul EuroGrainExchange 2024 - eveniment exceptional dedicat industriei de cereale din Europa Centrala si de Est, va avea loc masa rotunda cu tema "Cererea care a salvat sezonul: Africa de Nord, Turcia, Italia si Grecia", in data de 11 Aprilie 2024, ora 11:30, la Radisson Blu Hotel Bucuresti. Printre subiectele abordate se regasesc: Concepul Mare Nostrum. Balcanii / Marea Neagra ca furnizor principal pentru Africa de Nord si Asia de Sud-Est. Tarile adriatice guverneaza afacerile de coaster. ... Mai multe>>

Turcescu: "APIA mentine acelasi ritm sustinut de autorizare a dosarelor eligibile, efectuarea platilor catre fermieri"

05-03-2024 Plati APIA

Turcescu: "APIA mentine acelasi ritm sustinut de autorizare a dosarelor eligibile, efectuarea platilor catre fermieri"

Agentia de Plati si Interventie pentru Agricultura (APIA) informeaza ca, ieri – 04.03.2024, a autorizat la plata 4.670 beneficiari, cu o suma totala de 129.036.691,46 lei, astfel: 29.838.330,83 lei de la Bugetul National (BN); 95.177.957,18 lei din Fondul European de Garantare Agricola (FEGA); 3.353.158,66 lei din Fondul European Agricol pentru Dezvoltare Rurala (FEADR). Mai multe>>

Corteva Agriscience a acordat un grant in bani pentru a sprijini persoanele cu dizabilitati in agricultura

05-03-2024 Stiri agricole

Corteva Agriscience a acordat un grant in bani pentru a sprijini persoanele cu dizabilitati in agricultura

Corteva Agriscience, compania internationala de cercetare si dezvoltare in domeniul agriculturii, angajata in transformarea peisajului agricol, a acordat un grant in bani proiectului care isi propune sa sprijine fermierii cu dizabilitati. Initiativa „Punem Agricultura pe Picioare", lansata de Alexandra Buliga, femeie fermier si antreprenor in cadrul societatii Baiagro din judetul Neamt, a obtinut sprijinul Corteva in cadrul programului de granturi educationale TalentA in 2023, destinat sa sustin... Mai multe>>

Incepe vizarea carnetelor de renta viagera

05-03-2024 Subventii agricultura

Incepe vizarea carnetelor de renta viagera

Agentia de Plati si Interventie pentru Agricultura (APIA) informeaza ca, pentru obtinerea sumei de bani reprezentand renta viagera agricola aferenta anului 2023, rentierii vor solicita viza anuala, in perioada 01.03 - 31.08.2024, fie prin prezenta fizica la sediile Centrelor Judetene APIA, fie prin mijloace electronice de comunicatii sau posta/curier. Mai multe>>

Se amana startul Campaniei Cererilor de Plata pentru anul 2024

29-02-2024 Plati APIA

Se amana startul Campaniei Cererilor de Plata pentru anul 2024

Agentia de Plati si Interventie pentru Agricultura (APIA) informeaza potentialii beneficiari ca amana startul Campaniei de primire a Cererilor de Plata cu cel putin 2 saptamani. In acest moment se modifica legislatia europeana, in sensul modificarii/aprobarii Regulamentului (UE) nr. 2115/2021 opozabil Romaniei. Totodata, se asteapta de la Comisia Europeana (CE) derogarile privind conditionalitatea pentru GAEC 7 si GAEC 8. Mai multe>>