Obligatiile micilor producatori

 

 

Obligatiile micilor producatori care obtin si expun la vanzare produse primare de origine animala.

 

 




 

Micii producatori sunt obligati sa respecte toate conditiile privind igiena produselor primare de origine animală destinate consumului uman, prevăzute în anexa nr.1 la Regulamentul Parlamentului European şi al Consiliului Uniunii Europene nr. 852/2004/CE  privind igiena produselor alimentare, cu amendamentele ulterioare, cu amendamentele ulterioare.

Micii producatori care expun la vanzare produse primare de origine animala obtinute de la animalele din gospodaria proprie, trebuie sa detina asupra lor o fisa de sanatate pentru animalele de la care se valorifica produsele (conform unui model), eliberata de medicul veterinar oficial din cadrul circumscriptiei sanitare veterinare si pentru siguranta alimentelor zonale si vizata trimestrial de catre medicul veterinar de libera practica imputernicit, in raza caruia isi are domiciliul micul producator si sunt crescute animalele.

Vanzarea produselor primare de origine animala obtinute de micii producatori este permisa in piete, targuri, expozitii, cu ocazia manifestarilor organizate in perioada sarbatorilor religioase, sau alte asemenea evenimente publice, organizate periodic de catre autoritatile locale / judetene pe intreg teritoriul national.

Micii producatori trebuie sa aplice toate masurile necesare pentru evitarea oricarui risc de contaminare a produselor primare de origine animala in timpul obtinerii si expunerii la vanzare si trebuie sa informeze directia veterinara si pentru siguranta alimentelor judeteana, respectiv a municipiului Bucuresti atunci cand constata ca produsele obtinute si destinate vanzarii constituie un risc pentru sanatatea publica.

Produsele primare de origine animala obtinute si expuse la vanzare de catre micii producatori trebuie sa indeplineasca urmatoarele cerinte:

·         sa provina de la animale, pasari sau familii de albine sanatoase si sa fie manipulate numai de catre persoane sanatoase;

·         sa nu fie falsificate sau sa prezinte modificari anormale ale aspectului / culorii, mirosului, gustului sau consistentei;

·         sa nu fie contaminate cu diferite impuritati, sa nu fie transportate sau prezentate in ambalaje murdare, ruginite sau improprii pentru produsele respective;

·         sa fie identificate prin etichete pe care sunt inscrise mentiuni referitoare la producator, denumirea produsului, originea acestuia, data obtinerii, conditii de pastrare si, dupa caz, orice alte date necesare informarii consumatorului.

·         pentru laptele crud, sa respecte cerintele de sanatate animala si igiena stabilite in anexa III, sectiunea IX, capitolul I, pct.I, pct. II, lit. A, lit. B, pct. 1, lit. C si pct. III din Regulamentul Parlamentului European si al Consiliului nr. 853/2004/CE de stabilire a unor norme specifice de igiena care se aplica alimentelor de origine animala, cu amendamentele ulterioare, respectiv laptele sa provina de la animale libere de boli transmisibile la om prin lapte, din exploatatii care respecta conditiile de igiena a mulsului, a spatiilor de depozitare a laptelui, sa indeplineasca criteriile care se aplica laptelui crud in ceea ce priveste numarul total de germeni/ ml la 30˚C si numarul de celule somatice/ ml, si cu asigurarea trasabilitatii produsului.

In locurile publice amenajate de autoritatile locale / judetene, unde sunt expuse la vanzare produsele primare de origine animala, micii producatori trebuie sa aiba o stare de igiena corespunzatoare, sa poarte echipamente de protectie alimentară (halate, sorturi, bonete si manusi curate) si sa detina asupra lor un document din care sa rezulte ca nu sufera de boli care pot fi transmise prin intermediul alimentelor.

In cazul in care, in urma verificarii efectuate de personalul sanitar veterinar din directia sanitara veterinara si pentru siguranta alimentelor judeteana, respectiv a municipiului Bucuresti la locul producerii sau vanzarii directe a produselor primare, se constata neindeplinirea conditiilor sanitare veterinare prevazute in legislatia nationala referitoare la productia primara si la vanzarea directa a produselor primare de origine animala, se va intocmi o nota de constatare.

Nota de constatare este conform modelului prevazut in anexa nr.3 la Norma sanitara veterinara privind procedura de autorizare sanitara veterinara a unitatilor care produc, proceseaza, depoziteaza, transporta si / sau distribuie produse de origine animala, aprobata prin Ordinul presedintelui Autoritatii Nationale Sanitare Veterinare si pentru Siguranta Alimentelor nr. 93/2008, publicat in Monitorul Oficial al Romaniei Partea I nr. 768/14.11.2008, in care vor fi inscrise toate deficientele constatate, masurile dispuse, precum si termenele de remediere a deficientelor, sub semnatura micului producator.

Directia sanitara veterinara si pentru siguranta alimentelor judeteana, respectiv a municipiului Bucuresti, monitorizeaza activitatile de vanzare directă a produselor primare de origine animala si transmite, dupa caz, lunar / trimestrial / semestrial la Autoritatea Nationala Sanitara Veterinara si pentru Siguranta Alimentelor lista actualizata cuprinzand denumirea micului producator si activitatile inregistrate.

In cazul in care micii producatori care desfasoara activitati de vanzare directa a produselor primare de origine animala nu respecta conditiile sanitare veterinare stabilite de legislatia in vigoare, directia sanitara veterinara si pentru siguranta alimentelor judeteana, respectiv a municipiului Bucuresti va interzice desfasurarea activitatilor.

Vanzarea directa a produselor primare de origine animala catre consumatorul final, cu ocazia pietelor, targurilor, expozitiilor, manifestarilor organizate in perioada sarbatorilor religioase sau alte asemenea evenimente publice, organizate periodic de autoritatiile locale / judetene, pe intreg teritoriul national, se realizeaza numai de micul producator sau de membrii familiei, rude de gradul I si II ale acestuia, in baza:

  • documentului de inregistrare sanitara veterinara eliberat de directia sanitara veterinara si pentru siguranta alimentelor judeteana, respectiv a municipiului Bucuresti, in care se inscriu aceste activitati, conform modelului din anexa nr. 2;
  • actului de identitate al producatorului sau actelor de identitate ale membrilor familiei acestuia;
  • documentului din care sa rezulte starea de sanatate a producatorului sau a membrilor familiei acestuia;
  • fisa de sanatate a animalelor de la care au fost obtinute produsele primare de origine animala din care sa rezulte starea de sanatate a animalelor, eliberata de medicul veterinar oficial din cadrul circumscriptiei sanitare veterinare si pentru siguranta alimentelor zonale si vizata trimestrial de catre medicul veterinar de libera practica imputernicit, in raza caruia isi are domiciliul micul producator si sunt crescute animalele, conform modelului din anexa nr. 15;
  • certificatului de producator, eliberat de primarii, conform prevederilor Hotararii Guvernului nr. 661/2001 privind procedura de eliberare a certificatului de producator, publicata in Monitorul Oficial al Romaniei, Partea I, nr. 436 din 3 august 2001, cu modificarile si completarile ulterioare;

In baza analizei riscului pe care il pot prezenta produsele primare de origine animala destinate vanzarii directe, directiile sanitare veterinare si pentru siguranta alimentelor judetene, respectiv a municipiului Bucuresti pot impune masuri de reducere a cantitatilor de produse primare de origine animala supuse vanzarii directe fata de cele stabilite la art. 2 lit. g) si pot restrictiona aria de distributie a acestora.




Controale si masuri

Toate activitatile de vanzare directa a produselor primare de origine animala sunt supuse controlului sanitar veterinar efectuat de catre directia sanitara veterinara si pentru siguranta alimentelor judeteana, respectiv a municipiului Bucuresti.

Activitatile de vanzare directa a produselor primare de origine animala vor fi supuse ori de cate ori este necesar, controlului la locul de obtinere sau vanzare directa a acestora, de catre medicii veterinari oficiali din directia sanitara veterinara si pentru siguranta alimentelor judeteana, respectiv a municipiului Bucuresti.

In cazul in care, in urma a doua controale consecutive efectuate de catre medicii veterinari oficiali din directia sanitara veterinara si pentru siguranta alimentelor judeteana, respectiv a municipiului Bucuresti, sau in urma sesizarii consumatorilor, se constata neindeplinirea conditiilor sanitare veterinare stabilite in legislatia in vigoare de catre micii producatori, directia sanitara veterinara si pentru siguranta alimentelor judeteana, respectiv a municipiului Bucuresti poate dispune urmatoarele masuri:

  • sanctionarea contraventionala in conformitate cu prevederile legale in vigoare;
  • interzicerea desfasurarii activitatii de vanzare directa a produselor primare de origine animala pana la remedierea deficientelor.

Micii producatori trebuie sa aplice toate masurile pentru corectarea deficientelor constatate si sa informeze directia sanitara veterinara si pentru siguranta alimentelor judeteana, respectiv a municipiului Bucuresti atunci cand acestea au fost corectate.

In cazul in care unui mic producator i-a fost interzisa vanzarea directa a produselor primare de origine animala, directia sanitara veterinara si pentru siguranta alimentelor judeteana, respectiv a municipiului Bucuresti va comunica, dupa caz, aceasta decizie si altor autoritati locale.

Ori de cate ori se constata ca exista motive suficiente pentru a considera ca un produs primar de origine animala implica un risc pentru sanatatea publica, directia sanitara veterinara si pentru siguranta alimentelor judeteana, respectiv a municipiului Bucuresti va dispune masuri pentru retragerea din consumul uman a alimentului si notificarea situatiei prin Sistemul Rapid de Alerta, in conformitate cu prevederile legislatiei nationale in vigoare.

Pentru eliberarea documentului de inregistrare sanitara veterinara a activitatii, tarifele stabilite se vor  achita de catre micul producator la ridicarea documentului de inregistrare sanitara veterinara de la directia sanitara veterinara si pentru siguranta alimentelor judeteana, respectiv a municipiului Bucuresti.

Activitatiile de vanzare directa a produselor primare de origine animala se pot derula atat timp cat sunt indeplinite conditiile sanitare veterinare conform cerintelor legislatiei in vigoare. 

Micii producatori au obligatia sa informeze in timpul cel mai scurt directia sanitara veterinara si pentru siguranta alimentelor judeteana, respectiv a municipiului Bucuresti ori de cate ori se constata ca un produs primar de origine animala prezinta un risc pentru sanatatea publica.

Documentele de inregistrare sanitara veterinara eliberate de catre directiile sanitare veterinare si pentru siguranta alimentelor judetene, respectiv a municipiului Bucuresti anterior datei intrarii in vigoare a prezentei norme sanitare veterinare si pentru siguranta alimentelor, raman valabile.

Orice modificari ulterioare, solicitate de micul producator in documentul de inregistrare sanitara veterinara se efectueaza de directia sanitara veterinara si pentru siguranta alimentelor, judeteana, respectiv a municipiului Bucuresti care a eliberat documentul de inregistrare sanitară veterinara.

Documentele de inregistrare sanitara veterinara, care nu au fost ridicate de la directia sanitara veterinara si pentru siguranta alimentelor judeteana, respectiv a municipiului Bucuresti de catre solicitanti in termen de 30 de zile de la data eliberarii, vor fi anulate.

Este interzisa vanzarea directa de produse primare de origine animala provenite de la micii producători care nu sunt inregistrati sanitar veterinar de catre directiile sanitare veterinare si pentru siguranta alimentelor judetene, respectiv a municipiului Bucuresti.

 

 

Noutati

Patria Bank ofera in parteneriat cu Agrii solutii pentru fermierii care au nevoie de finantare

09-04-2024 Credite agricultura

Patria Bank ofera in parteneriat cu Agrii solutii pentru fermierii care au nevoie de finantare

Incepand cu aceasta luna, Patria Bank ofera in parteneriat cu Agrii solutii pentru fermierii care au nevoie de finantare pentru achizitia de inputuri agricole si obtinerea unor recolte bogate si profitabile. Prin acest parteneriat, Patria Bank si Agrii isi propun ca impreuna sa faciliteze fermierilor accesul la solutii de finantare care sa le sustina dezvoltarea sustenabila si durabila. Mai multe>>

Agra Asigurari anunta extinderea portofoliului de produse dedicate sectorului agricol

18-03-2024 Asigurari agricole

Agra Asigurari anunta extinderea portofoliului de produse dedicate sectorului agricol

Agra Asigurari isi mentine pozitia de lider pe piata asigurarilor agricole din Romania si anunta in exclusivitate extinderea portofoliului de produse. In cadrul conferintei de presa din data de 13 martie 2024, o parte din managementul local a prezentat evolutia sucursalei in cei 9 ani de activitate, tendintele si nevoile actuale din piata asigurarilor agricole in corelatie cu noile produse lansate, rezultatele financiare, precum si evolutia suprafetelor asigurare in Romania, dar si la nivel de g... Mai multe>>

100 de tineri fermieri au absolvit a V-a serie a programului “Tineri Lideri pentru Agricultura”

18-03-2024 Afaceri agricole

100 de tineri fermieri au absolvit a V-a serie a programului “Tineri Lideri pentru Agricultura”

In data de 14 martie a.c. Clubul Fermierilor Romani a celebrat absolvirea seriei V a programului “Tineri Lideri pentru Agricultura”. Acesta pregateste generatiile viitoare de tineri fermieri pentru a continua afacerile familiei, pentru asumarea rolului de lider in propriile afaceri si in comunitate, dar si pentru a participa activ la mai buna reprezentare profesionala a fermierilor in structurile administratiei publice din Romania si de la Bruxelles. Mai multe>>

Cel mai mare Targ din Romania, cu o traditie din 2010, exclusiv pe energii regenerabile, continua seria evenimentelor si in 2024

18-03-2024 Targuri si expozitii

Cel mai mare Targ din Romania, cu o traditie din 2010, exclusiv pe energii regenerabile, continua seria evenimentelor si in 2024

Situata intr-o pozitie de exceptie, aflata la confluenta a trei tari din regiune, Romania, Ungaria si Serbia, intre care s-au consacrat traditional multiple schimburi comerciale, editia din Timisoara a Targului RoEnergy Romania, Timisoara 2023, s-a bucurat de succes. Si in 2024, la RoEnergy vor fi prezente inovatii, furnizori de produse si tehnologii de ultima generatie din domeniile solar/fotvoltaic, energie geotermala, biomasa, biogaz, cogenerare, microhidroenergie, energie eoliana, stocare en... Mai multe>>

Inspiratie si inovatie la BioFEST 2024 - Cel mai mare festival dedicat tehnologiilor de protectia mediului si sustenabilitate!

13-03-2024 Targuri si expozitii

Inspiratie si inovatie la BioFEST 2024 - Cel mai mare festival dedicat tehnologiilor de protectia mediului si sustenabilitate!

Universitatea Nationala de Stiinta si Tehnologie POLITEHNICA Bucuresti, prin Facultatea de Ingineria Sistemelor Biotehnice, anunta cea de-a patra editie a BioFEST 2024. Cel mai mare festival dedicat tehnologiilor de protectie a mediului si descoperirilor in domeniul sustenabilitati va avea loc in perioada 28-30 martie 2024, in campusul UNSTPB. BioFEST este mai mult decat un simplu festival, este o punte catre viitor, aducand impreuna cele mai recente tehnologii, practici si solutii din industria... Mai multe>>

Saptamana aceasta se efectueaza plata ajutorului pentru legume in spatii protejate (2023-2024)

13-03-2024 Plati APIA

Saptamana aceasta se efectueaza plata ajutorului pentru legume in spatii protejate (2023-2024)

Legumicultorii inscrisi pentru ajutorul de minimis de 1.000 euro/1.000 mp/beneficiar, acordat pentru sustinerea productiei de legume in spatii protejate in perioada de extrasezon, vor primi banii cuveniti in aceasta saptamana. Mai multe>>

Cat ”cantareste” o afacere cu cantare industriale

13-03-2024 Afaceri agricole

Cat ”cantareste” o afacere cu cantare industriale

Grupul SILOBAG, prezent pe piata agricola din Romania din anul 2022 cu brandurile SILOBAG Romania si IulianCantar.eu, a inregistrat o cifra de afaceri de peste un milion de euro in anul 2023, din care mai mult de jumatate reprezinta cantarele produse si vandute in tara. Mai multe>>

Cererea care a salvat sezonul: Africa de Nord, Turcia, Italia si Grecia [EuroGrainExchange 2024]

07-03-2024 Intalniri si conferinte

Cererea care a salvat sezonul: Africa de Nord, Turcia, Italia si Grecia [EuroGrainExchange 2024]

In cadrul EuroGrainExchange 2024 - eveniment exceptional dedicat industriei de cereale din Europa Centrala si de Est, va avea loc masa rotunda cu tema "Cererea care a salvat sezonul: Africa de Nord, Turcia, Italia si Grecia", in data de 11 Aprilie 2024, ora 11:30, la Radisson Blu Hotel Bucuresti. Printre subiectele abordate se regasesc: Concepul Mare Nostrum. Balcanii / Marea Neagra ca furnizor principal pentru Africa de Nord si Asia de Sud-Est. Tarile adriatice guverneaza afacerile de coaster. ... Mai multe>>

Turcescu: "APIA mentine acelasi ritm sustinut de autorizare a dosarelor eligibile, efectuarea platilor catre fermieri"

05-03-2024 Plati APIA

Turcescu: "APIA mentine acelasi ritm sustinut de autorizare a dosarelor eligibile, efectuarea platilor catre fermieri"

Agentia de Plati si Interventie pentru Agricultura (APIA) informeaza ca, ieri – 04.03.2024, a autorizat la plata 4.670 beneficiari, cu o suma totala de 129.036.691,46 lei, astfel: 29.838.330,83 lei de la Bugetul National (BN); 95.177.957,18 lei din Fondul European de Garantare Agricola (FEGA); 3.353.158,66 lei din Fondul European Agricol pentru Dezvoltare Rurala (FEADR). Mai multe>>

Corteva Agriscience a acordat un grant in bani pentru a sprijini persoanele cu dizabilitati in agricultura

05-03-2024 Stiri agricole

Corteva Agriscience a acordat un grant in bani pentru a sprijini persoanele cu dizabilitati in agricultura

Corteva Agriscience, compania internationala de cercetare si dezvoltare in domeniul agriculturii, angajata in transformarea peisajului agricol, a acordat un grant in bani proiectului care isi propune sa sprijine fermierii cu dizabilitati. Initiativa „Punem Agricultura pe Picioare", lansata de Alexandra Buliga, femeie fermier si antreprenor in cadrul societatii Baiagro din judetul Neamt, a obtinut sprijinul Corteva in cadrul programului de granturi educationale TalentA in 2023, destinat sa sustin... Mai multe>>

Incepe vizarea carnetelor de renta viagera

05-03-2024 Subventii agricultura

Incepe vizarea carnetelor de renta viagera

Agentia de Plati si Interventie pentru Agricultura (APIA) informeaza ca, pentru obtinerea sumei de bani reprezentand renta viagera agricola aferenta anului 2023, rentierii vor solicita viza anuala, in perioada 01.03 - 31.08.2024, fie prin prezenta fizica la sediile Centrelor Judetene APIA, fie prin mijloace electronice de comunicatii sau posta/curier. Mai multe>>

Se amana startul Campaniei Cererilor de Plata pentru anul 2024

29-02-2024 Plati APIA

Se amana startul Campaniei Cererilor de Plata pentru anul 2024

Agentia de Plati si Interventie pentru Agricultura (APIA) informeaza potentialii beneficiari ca amana startul Campaniei de primire a Cererilor de Plata cu cel putin 2 saptamani. In acest moment se modifica legislatia europeana, in sensul modificarii/aprobarii Regulamentului (UE) nr. 2115/2021 opozabil Romaniei. Totodata, se asteapta de la Comisia Europeana (CE) derogarile privind conditionalitatea pentru GAEC 7 si GAEC 8. Mai multe>>