Alianta pentru Agricultura si Cooperare reuseste implinirea a doua obiective importante pentru agricultorii romani

Alianta pentru Agricultura si Cooperare reuseste sa obtina pentru fermieri derogarile solicitateCu urmare a demersurilor intense intreprinse de Alianta pentru Agricultura si Cooperare catre Copa-Cogeca si autoritatile nationale pentru obtinerea unor derogari de la Pactul Verde European in contextul conflictului ruso-ucrainian, Comisia a anuntat ca este dispusa sa accepte derogari importante de la Regulamentul (UE) nr. 1307/2013 al Parlamentului European si al Consiliului si de la Regulamentul delegat (UE) nr. 639/2014 al Comisiei in ceea ce priveste punerea in aplicare a anumitor conditii referitoare la plata pentru ecologizare pentru anul de cerere 2022.


Cele mai importante pentru fermierii nostri, cu un impact imediat, constau in derogarea de la articolul 44 alineatul (4) din Regulamentul mai sus amintit, permitand statelor membre sa decida ca terenurile aflate in parloaga sa fie considerate o cultura distincta, chiar daca aceste terenuri au fost pasunate sau recoltate in scop de productie.

De asemnea, prin derogare de la articolul 45 alineatul (2) din Regulamentul delegat (UE) nr. 639/2014, pentru anul de revendicare 2022, statele membre pot decide ca terenurile necultivate sa fie considerate zona de interes ecologic in temeiul articolului 46 alineatul (2), primul paragraf, litera (a), din Regulamentul (UE) nr. 1307/2013, chiar daca aceste terenuri au fost pasunate sau recoltate in scop de productie sau au fost cultivate.

Se va aplica factorul de ponderare stabilit pentru terenurile aflate in parloaga in anexa X la Regulamentul (UE) 1307/2013.

La fel de importanta este derogarea de la articolul 45 alineatul (10b) din Regulamentul delegat (UE) nr. 639/2014, derogare care permite utilizarea de produse de protectie a plantelor in acele zone destinate pasunarii sau recoltate in scopuri de productie.

Cu privire la un alt obiectiv al Aliantei pentru Agricultura si Cooperare privind o strategie pentru cresterea productiei de proteaginoase la nivelul Uniunii, in cadru Consiliului AGRI-FISH de astazi, 21 martie 2022, a fost prezentata o nota informativa intitulata „Imbunatatirea potentialului proteinelor pe baza de plante in Europa, in conformitate cu obiectivele stabilite in Pactul verde european”. Acesta a fost initiata de reprezentanta austriaca si a primit sprijinul a alte 19 state membre, printre care si Romania.

Ministrul agriculturii, domnul Adrian Ionut-CHESNOIU, a sustinut in cadrul Consiliului AGRI-FISH aceasta initiativa, declarand ca este binecunoscut faptul ca Uniunea este dependenta de importuri proteice din tari terte, dintre care 76% din provin din soia si sroturi din soia. A transmis ca Romania va sprijni demersul prin cultivarea unor soiuri de proteaginoase si leguminoase cu potential mare de productie si cu rezistenta crescuta la conditiile climatice.

In urma dezbaterilor, presedintia franceza a concluzionat ca este absolut necesara dezvoltarea, in continuare, a productiei de proteine vegetale si a surselor alternative de proteine animale in UE si a invitat Comisia sa prezinte o strategie UE de tranzitie a proteinelor, care incurajeaza cultivarea de proteine vegetale pentru alimente si hrana pentru animale in UE, precum si utilizarea altor surse durabile de proteine.

 

23 martie 2022

Alianta pentru Agricultura si Cooperare in vizita de lucru la Bruxelles pentru sustinerea intereselor fermierilor romani

Reprezentantii celor patru organizatii profesionale din agricultura, industrie alimentara si servicii conexe, reunite informal in Alianta pentru Agricultura si Cooperare, au efectuat o vizita de lucru la Bruxelles, la sediul mai multor institutii si organizatii europene.

Delegatia romana a fost alcatuita din presedintele PRO AGRO, Ionel ARION, vicepresedintele PRO AGRO, Marius MICU, presedintele L.A.P.A.R., Nicu VASILE, presedintele U.N.C.S.V, Mircea-Paul BALUTA, si, din partea A.P.P.R., vicepresedintele Theodor ICHIM si Cristina CIONGA, director afaceri europene.

O parte importanta a vizitei a fost dedicata intalnirii cu conducerea organizatiei-umbrela a fermierilor europeni, Copa-Cogeca. Din partea acesteia, au fost prezenti la reuniune presedinta COPA, Christiane LAMBERT, presedintele Cogeca, Ramon ARMENGOL, secretarul general, Pekka PESONEN, Paulo GOUVERIA - Chief Policy Advisor PAC, Oana NEAGU – director General Affairs si Camelia GYORFFY – Senior Policy Advisor PAC.

Alianta pentru Agricultura si Cooperare a facut acest demers pentru a transmite cat mai clar pozitia fermierilor romani in perioada dificila pe care o traverseaza Europea, cu implicatii deosebite pentru sectorul agricol. Tema discutiilor a avut ca pilon central contextul crizei generate de razboiul ruso-ucrainian, masurile necesare pentru asigurarea sigurantei si securitatii alimentare prin relaxarea unor prevederi din noul PAC, printre care, cu efect imediat, cultivarea parloagelor, utilizarea tratamentelor fitosanitare pe suprafetele cu leguminoase din zonele cu interes ecologic (ZIE), adaptarea implementarii masurilor care sa duca la atingerea tintelor cantitative de reducere a pesticidelor si fertilizantilor in functie de conditiile specifice ale fiecarui Stat Membru si intr-un calendar realist, care sa nu ameninte sistemul de securitate alimentara al Uniunii si al partenerilor sai. Prin acest prim pachet de masuri se urmareste cresterea productiei agricole si agroalimentare a U.E. si pastrarea echilibrului pietelor, iar Romania este pregatita sa isi asume un rol cheie in a oferi stabilitate. Aceasta stabilitate, insa, impune decidentilor politici sa caute urgent solutii rezonabile pentru agricultori, care sa le conserve competitivitatea in conditiile actuale, in care se confrunta cu o escaladare fara precedent a costurilor de productie si o inasprire a restrictiilor legate de tehnogiile pe care le pot utiliza. Romania este, in acest moment, statul membru care poate juca un rol decisiv in cresterea aprovizionarii cu cereale si proteina vegetala a Uniunii – dar pentru aceasta are nevoie de o flexibilitate rezonabila in aplicarea conditiile de inverzire, de decizii intelepte ale managerilor de risc europeni in privinta accesului la tehnologii si instrumente de inovare in agricultura, precum si de masuri pe termen scurt si mediu care sa le asigure accesul (atat cantitativ, cat si din perspectiva pretului) la inputuri agricole.

La finalul acestei vizite de lucru, s-a concluzionat ca Alianta pentru Agricultura si Cooperare va intreprinde, cu sprijinul echipei Copa-Cogeca, toate demersurile necesare pentru a face cunoscute nevoile fermierilor romani, la nivelul decidentilor politici europeni; potentialul agricol al Romaniei nu poate fi neglijat, mai ales in aceste momente.

Delegatia Aliantei a avut, de asemenea, intalniri cu eurodeputatii romani Carmen AVRAM si Alin MITUTA pentru a le prezenta provocarile cu care se confrunta fermierii si solutiile pe care acestia le propun. Unul din mesajele-cheie transmis acestora este nevoia de sustinere a conceptului de "zonare" in privinta implementarii diferitelor masuri ce vor fi adoptate in urmatoarea perioada in sustinerea sectorului agricole pentru a face fata noului context. Emisarii Aliantei au reliefat ca este foarte important ca principiile in alocarea resurselor sa fie respectate, dar adaptarea si punerea in practica a masurilor sa fie facuta de fiecare stat membru in functie de specificitatile si particularitatile sale pedoclimatice, demografice, a structurilor de productie. Trimisii Romaniei in Parlamentul European au fost interesati de aceasta abordare, pe care o considera deosebit de constructiva si utila in a permite diferitelor State Membre sa-si atinga potentialul in sectorul agro-alimentar si s-a agreat continuarea dialogului pe probleme punctuale, in interesul fermierilor romani.

Cele 4 organizatii profesionale din agricultura, industrie alimentara si servicii conexe, reunite informal in Alianta pentru Agricultura si Cooperare, insumeaza aproximativ 3500 de fermieri care lucreaza o suprafata totala de 2,5 mil ha, la care se adauga 1,5 mil ha echivalentul UVM aferent zootehniei, pe intreg teritoriul Romaniei. Alianta cuprinde totodata si membri care activeaza in industria alimentara si cumuleaza a cifra de afaceri de 24,2%, respectiv un numar de angajati de 15,95% din totalul sectorului agroalimentar romanesc.

UNCSV

  

Noutati

Patria Bank ofera in parteneriat cu Agrii solutii pentru fermierii care au nevoie de finantare

09-04-2024 Credite agricultura

Patria Bank ofera in parteneriat cu Agrii solutii pentru fermierii care au nevoie de finantare

Incepand cu aceasta luna, Patria Bank ofera in parteneriat cu Agrii solutii pentru fermierii care au nevoie de finantare pentru achizitia de inputuri agricole si obtinerea unor recolte bogate si profitabile. Prin acest parteneriat, Patria Bank si Agrii isi propun ca impreuna sa faciliteze fermierilor accesul la solutii de finantare care sa le sustina dezvoltarea sustenabila si durabila. Mai multe>>

Agra Asigurari anunta extinderea portofoliului de produse dedicate sectorului agricol

18-03-2024 Asigurari agricole

Agra Asigurari anunta extinderea portofoliului de produse dedicate sectorului agricol

Agra Asigurari isi mentine pozitia de lider pe piata asigurarilor agricole din Romania si anunta in exclusivitate extinderea portofoliului de produse. In cadrul conferintei de presa din data de 13 martie 2024, o parte din managementul local a prezentat evolutia sucursalei in cei 9 ani de activitate, tendintele si nevoile actuale din piata asigurarilor agricole in corelatie cu noile produse lansate, rezultatele financiare, precum si evolutia suprafetelor asigurare in Romania, dar si la nivel de g... Mai multe>>

100 de tineri fermieri au absolvit a V-a serie a programului “Tineri Lideri pentru Agricultura”

18-03-2024 Afaceri agricole

100 de tineri fermieri au absolvit a V-a serie a programului “Tineri Lideri pentru Agricultura”

In data de 14 martie a.c. Clubul Fermierilor Romani a celebrat absolvirea seriei V a programului “Tineri Lideri pentru Agricultura”. Acesta pregateste generatiile viitoare de tineri fermieri pentru a continua afacerile familiei, pentru asumarea rolului de lider in propriile afaceri si in comunitate, dar si pentru a participa activ la mai buna reprezentare profesionala a fermierilor in structurile administratiei publice din Romania si de la Bruxelles. Mai multe>>

Cel mai mare Targ din Romania, cu o traditie din 2010, exclusiv pe energii regenerabile, continua seria evenimentelor si in 2024

18-03-2024 Targuri si expozitii

Cel mai mare Targ din Romania, cu o traditie din 2010, exclusiv pe energii regenerabile, continua seria evenimentelor si in 2024

Situata intr-o pozitie de exceptie, aflata la confluenta a trei tari din regiune, Romania, Ungaria si Serbia, intre care s-au consacrat traditional multiple schimburi comerciale, editia din Timisoara a Targului RoEnergy Romania, Timisoara 2023, s-a bucurat de succes. Si in 2024, la RoEnergy vor fi prezente inovatii, furnizori de produse si tehnologii de ultima generatie din domeniile solar/fotvoltaic, energie geotermala, biomasa, biogaz, cogenerare, microhidroenergie, energie eoliana, stocare en... Mai multe>>

Inspiratie si inovatie la BioFEST 2024 - Cel mai mare festival dedicat tehnologiilor de protectia mediului si sustenabilitate!

13-03-2024 Targuri si expozitii

Inspiratie si inovatie la BioFEST 2024 - Cel mai mare festival dedicat tehnologiilor de protectia mediului si sustenabilitate!

Universitatea Nationala de Stiinta si Tehnologie POLITEHNICA Bucuresti, prin Facultatea de Ingineria Sistemelor Biotehnice, anunta cea de-a patra editie a BioFEST 2024. Cel mai mare festival dedicat tehnologiilor de protectie a mediului si descoperirilor in domeniul sustenabilitati va avea loc in perioada 28-30 martie 2024, in campusul UNSTPB. BioFEST este mai mult decat un simplu festival, este o punte catre viitor, aducand impreuna cele mai recente tehnologii, practici si solutii din industria... Mai multe>>

Saptamana aceasta se efectueaza plata ajutorului pentru legume in spatii protejate (2023-2024)

13-03-2024 Plati APIA

Saptamana aceasta se efectueaza plata ajutorului pentru legume in spatii protejate (2023-2024)

Legumicultorii inscrisi pentru ajutorul de minimis de 1.000 euro/1.000 mp/beneficiar, acordat pentru sustinerea productiei de legume in spatii protejate in perioada de extrasezon, vor primi banii cuveniti in aceasta saptamana. Mai multe>>

Cat ”cantareste” o afacere cu cantare industriale

13-03-2024 Afaceri agricole

Cat ”cantareste” o afacere cu cantare industriale

Grupul SILOBAG, prezent pe piata agricola din Romania din anul 2022 cu brandurile SILOBAG Romania si IulianCantar.eu, a inregistrat o cifra de afaceri de peste un milion de euro in anul 2023, din care mai mult de jumatate reprezinta cantarele produse si vandute in tara. Mai multe>>

Cererea care a salvat sezonul: Africa de Nord, Turcia, Italia si Grecia [EuroGrainExchange 2024]

07-03-2024 Intalniri si conferinte

Cererea care a salvat sezonul: Africa de Nord, Turcia, Italia si Grecia [EuroGrainExchange 2024]

In cadrul EuroGrainExchange 2024 - eveniment exceptional dedicat industriei de cereale din Europa Centrala si de Est, va avea loc masa rotunda cu tema "Cererea care a salvat sezonul: Africa de Nord, Turcia, Italia si Grecia", in data de 11 Aprilie 2024, ora 11:30, la Radisson Blu Hotel Bucuresti. Printre subiectele abordate se regasesc: Concepul Mare Nostrum. Balcanii / Marea Neagra ca furnizor principal pentru Africa de Nord si Asia de Sud-Est. Tarile adriatice guverneaza afacerile de coaster. ... Mai multe>>

Turcescu: "APIA mentine acelasi ritm sustinut de autorizare a dosarelor eligibile, efectuarea platilor catre fermieri"

05-03-2024 Plati APIA

Turcescu: "APIA mentine acelasi ritm sustinut de autorizare a dosarelor eligibile, efectuarea platilor catre fermieri"

Agentia de Plati si Interventie pentru Agricultura (APIA) informeaza ca, ieri – 04.03.2024, a autorizat la plata 4.670 beneficiari, cu o suma totala de 129.036.691,46 lei, astfel: 29.838.330,83 lei de la Bugetul National (BN); 95.177.957,18 lei din Fondul European de Garantare Agricola (FEGA); 3.353.158,66 lei din Fondul European Agricol pentru Dezvoltare Rurala (FEADR). Mai multe>>

Corteva Agriscience a acordat un grant in bani pentru a sprijini persoanele cu dizabilitati in agricultura

05-03-2024 Stiri agricole

Corteva Agriscience a acordat un grant in bani pentru a sprijini persoanele cu dizabilitati in agricultura

Corteva Agriscience, compania internationala de cercetare si dezvoltare in domeniul agriculturii, angajata in transformarea peisajului agricol, a acordat un grant in bani proiectului care isi propune sa sprijine fermierii cu dizabilitati. Initiativa „Punem Agricultura pe Picioare", lansata de Alexandra Buliga, femeie fermier si antreprenor in cadrul societatii Baiagro din judetul Neamt, a obtinut sprijinul Corteva in cadrul programului de granturi educationale TalentA in 2023, destinat sa sustin... Mai multe>>

Incepe vizarea carnetelor de renta viagera

05-03-2024 Subventii agricultura

Incepe vizarea carnetelor de renta viagera

Agentia de Plati si Interventie pentru Agricultura (APIA) informeaza ca, pentru obtinerea sumei de bani reprezentand renta viagera agricola aferenta anului 2023, rentierii vor solicita viza anuala, in perioada 01.03 - 31.08.2024, fie prin prezenta fizica la sediile Centrelor Judetene APIA, fie prin mijloace electronice de comunicatii sau posta/curier. Mai multe>>

Se amana startul Campaniei Cererilor de Plata pentru anul 2024

29-02-2024 Plati APIA

Se amana startul Campaniei Cererilor de Plata pentru anul 2024

Agentia de Plati si Interventie pentru Agricultura (APIA) informeaza potentialii beneficiari ca amana startul Campaniei de primire a Cererilor de Plata cu cel putin 2 saptamani. In acest moment se modifica legislatia europeana, in sensul modificarii/aprobarii Regulamentului (UE) nr. 2115/2021 opozabil Romaniei. Totodata, se asteapta de la Comisia Europeana (CE) derogarile privind conditionalitatea pentru GAEC 7 si GAEC 8. Mai multe>>