Observatii la „Ghidul solicitantului”

 

 

 Mari diferente intre ORDIN nr 684 din 9 august 2007 privind recunoasterea organizatiilor de producatori si  Regulamentul CE NR 1432/2003

 





 

 

Definitii:

a) producatororice persoana fizica sau juridica, membra a unui grup de producatori recunoscut preliminar sau a unei organizatii de producatori recunoscute care isi valorifica productia prin intermediul acestora, conform art.2 alin.(a) din Regulamentul Comisiei nr.1432/2003.

Art.2 alin. (a) din REG. (CE) nr. 1432/2003: „producator”: orice persoana fizica sau juridica, membra a unei organizatii de producatori, care isi aduce productia la organizatia de producatori in vederea comercializarii, in conditiile prevazute de Regulamentul (CE) nr. 2200/96;


Intrebare:

-De ce in Ordinul 684/2007 apar in plus termenii: „grup de producatori recunoscut preliminar” si „organizatii de producatori recunoscute”?

- Cu ce ajuta pe agricultorii romani in procesul de asociere aceste „inovatii” ?

- Dar persoanele care detin terenuri agricole (in proprietate sau in arenda), le cultiva, obtin produse agricole (legume si fructe de ex.) si pe care le valorifics ei insisi pe piata, in mod individual, daca nu sunt producatori, atunci ce sunt acestia? Infractori?

- Aceeasi intrebare este valabila si pentru persoanele care lucreaza pamantul in forme asociate dar nu sunt „recunoscuti nici macar preliminar” ca grup sau organizatie de producatori. Si acestia sunt tot delicventi?

b) grup de producatori recunoscut preliminar – orice persoana juridica constituita din producatori agricoli, persoane fizice si/sau juridice,…

- Cine si ce sunt la origine acesti „producatori agricoli” care pot constitui persoane juridice si care dupa obtinerea calitatii de „grup de producatori recunoscut preliminar” sau „organizatie de producatori recunoscuta” de MADR dobandesc conform definitiei de la lit. a) calitatea de „producator” ?

- Ce relatie juridica sau ce raport calitativ exista intre calitatea de „producator agricol” de la lit. c) si d) si cea de „producator” de la lit. a) ?

- Nu era mai simplu daca la lit. a) se spunea doar ca in cuprinsul acestui Ordin, producatorii agricoli, persoane fizice sau juridice, vor fi numiti: „producatori”?

In Occident, unde TOTI detinatorii de trenuri agricole sunt inregistrati ca platitori de TVA in calitate de „intreprinzatori agricoli” nu pot aparea confuzii in utilizarea termenilor. Incercarea de a defini agricultorii din Romania ca „fermieri” a creat o mare confuzie.

Poate nu ar fi rau sa se ia ca model art. 2135 din Codul Civil italian:


Decreto Legislativo 228 del 18-05-2001

ART.1 (INTREPRINZATOR AGRICOL)

1. Articolul 2135 din codul civil este inlocuit cu urmatorul:

„Este intreprinzator agricol cine exercita una din urmatoarele activitati: cultivarea fondului, silvicultura, cresterea animalelor si activitati conexe.

Prin cultivarea fondului, prin silvicultură si prin cresterea animalelor se inteleg activitatile indreptate catre ingrijirea si dezvoltarea unui ciclu biologic sau a unei faze necesare ciclului insusi, cu caracter vegetal sau animal, care utilizeaza sau pot utiliza fondul, padurea sau apele dulci, salmastre sau marine.

Se inteleg totusi conexe activitatile, exercitate de acelasi intreprinzator agricol, indreptate catre manipularea, conservarea, prelucrarea, comercializarea si valorificarea care au ca obiect produse obtinute in mod preponderent din cultivarea fondului sau padurii sau din cresterea animalelor, ca si activitatile indreptate catre furnizarea de bunuri sau servicii prin utilizarea preponderenta de utilaje sau resurse ale intreprinderii implicate in mod normal in activitatea agricola exercitata, fiind cuprinse aici activitatile de valorificare a teritoriului si a patrimoniului rural si forestier, cat si primire si gazduire asa cum sunt definite de lege.”

2. Se considera intreprinzatori agricoli cooperativele de intreprinzatori agricoli si consortiile lor cand utilizeaza pentru desfasurarea activitatilor prevazute in art. 2135 din codul civil, asa cum este substituit de aliniatul 1 din prezentul articol, preponderent produse ale asociatilor si furnizeaza preponderent asociatilor bunuri si servicii indreptate catre ingrijirea si dezvoltarea ciclului biologic.

N.B. Articolul 2135 Codul civil italian, inainte de modificare. Intreprinzător agricol

„Este intreprinzator agricol cine exercita o activitate indreptata catre cultivarea fondului, silvicultura, cresterea de animale si activitati conexe. Se considera conexe activitatile indreptate catre prelucrarea si instrainarea produselor agricole, cand intra in exercitiul normal al agriculturii.”


CONCLUZIE:

In tarile in care pentru agricultori exista doar termenii juridici de „intreprinzatori agricoli”, individuali sau asociati, utilizarea termenului „producator” nu provoaca nici o confuzie.


Explicatii la ordinul nr 684

pag. 8, in chenar, „Atentie!”, randul 5, 6 si 7: „…..sub rezerva acceptarii unei perioade de tranzitie de pana la 31 decembrie 2007, timp in care sunt obligati sa depuna toata documentatia necesara recunoasterii preliminare…”

Va rugam sa ne explicati pe intelesul nostru această fraza. Se repeta situatiile anterioare cand Ordinele si Ordonantele ajungeau la cunostinta celor multi si prosti prea tarziu? Aceste Ordine si Ordonante fiind date de fapt in favoarea „grupurilor de initiati”? Ca la ruleta? Messieurs et mesdames les jeux sont fait; rien non va plus!”? Noi, ca tarani ce suntem, doar intrebam!

pag. 9, „c. indeplinirea anumitor criterii interne de organizare si functionare; si a verificarii componentei unui dosar pentru recunoastere preliminara.”

Va rugam sa ne spuneti CINE verifica „componenţa unui dosar pentru recunoastere preliminara”? Un organism public gen MADR, APIA…ai caror functionari sunt platiti din banul public sau o firma privata de consultanta, „agreata de MAPDR”, desigur, contra cost, fiind firma privata? Punem aceasta intrebare deoarece aceste firme de consultanta „agreate”, prin „competenta” si rapacitatea de care au dat dovada, au lasat pe drumuri multi agricultori care au incercat sa acceseze fonduri SAPARD pentru dezvoltarea propriei activitati agricole.

pag. 15 Aici, cu siguranta, este vorba de o greseala grosolana; din neatentie ori premeditata. Nu se vede ca ar exista vreo legatura intre GP (grup de producatori) si PJ (persoana juridica) ce ar trebui sa comercializeze produsele grupului de producatori. Va rugam sa ne explicati anomalia; ori se are in vedere o singura retea de comercializare a produselor legume-fructe, fara concurenta din partea producatorilor directi, adica monopolul unui singur grup? Gen ROMCEREAL? Si acest grup fixeaza pretul de achizitie de la producatori, foarte mic si pretul de desfacere (vanzare) catre consumatori, foarte mare!

In realitate, organizatia de producatori care isi valorifica propriile produse, se constituie si functioneaza conform Regulamentul CE NR 1432/2003. In Ordinul 684/2007 intalnim aceeasi „smecherie romaneasca”, menita sa blocheze accesul pe piata al producatorilor directi si favorizarea grupurilor de interese.

pag.16 „.Care solicita recunoasterea ca organizatie de producatori inainte de momentul finalizarii punerii in practica a planului de recunoastere…”

SI CARE ESTE MOMENTUL FINALIZARII? IN CARE AN SI IN CARE LUNA? Nu va suparati, dar daca asociatia mea, nu a produs legume si fructe in secolul al 18-lea dar VREA sa produca INCEPAND DIN 2009, NU MAI ESTE RECUNOSCUTA CA SI ORGANIZATIE DE PRODUCATORI pentru ca s-a finalizat punerea in practica a planului de recunoastere? Dumneavoastra, cei din MADR, chiar doriti o rascoala? „Clientul nostru, stăpânul nostru”. Daca asta doriti, asta veti avea!

pag.19 „9. situatie centralizata privind activitatile fara caracter agricol si cele care urmaresc obtinerea de venituri din furnizarea de servicii;

Va rugam sa ne spuneti, in care articol al Codului Civil roman este explicitat CE iNSEAMNa ACTIVITATE CU CARACTER AGRICOL, pentru ca si noi taranii sa putem declara activitatile fara caracter agricol, in cunostinta de cauza.

De asemenea, va rugam sa ne spuneti la ce servicii faceti referire; daca este vorba de programe de televiziune transmise prin satelit ori transport de persoane/marfuri pe calea aerului, de exemplu sau arat, discuit, semanat, recoltat, transportat, depozitat, prelucrat si comercializat produse agricole? Catre proprii membri sau catre terti?

Pag. 20 pct.10 „situatie privind rezultatele financiare (contul de profit si pierdere pentru ultimul exercitiu contabil);”

Avand in vedere ca organizatiile de producatori pot fi infiintate de persoane fizice si/sau juridice, ce bilant contabil pot prezenta persoanele fizice avand in vedere ca din 2001 s-a desfiintat contul contabil 108 care dadea posibilitatea tinerii evidentei contabile si persoanelor care desfasoara o activitate in mod individual?

In realitate agricultorii individuali cultivatori directi, functioneaza in zona neagra a economiei, cu consecinte negative pentru bugetul national si dezastruoasa pentru acestia: lipsa dreptului la pensie, lipsa asigurarilor medicale in caz de boli si accidente profesionale, imposibilitatea accesarii imprumuturilor bancare in scop de investitii.

pag.20 „pentru finantarea retragerii de pe piata a surplusului de productie si pentru finantarea prelucrarii citricilor;”

La acest punct, intr-adevar nu avem nici un fel de observatii de facut. O mare problema pentru agricultorii romani, se stie de catre toata lumea, era excedentul de citrice. Nu mai stiau bietii oameni ce sa mai faca! Curtile si gradinile lor erau pline de portocale, lamai, mandarine, grepfruit…si alte citrice. Dar daca UE finanteaza prelucrarea acestora…putem spune ca intr-adevar am scapat de orice grija. (Nu va suparati, dar numai asa…pentru curiozitatea noastra…nazdravanul care a scris acest punct din Ordin, stie macar in ce continent se afla Romania si pe ce paralela? Ca a fost platit consistent pentru „consultanta” nu punem la indoiala. Obrazul subtire cu cheltuiala se tine! Mai ales cand platesc cei multi si mai ales prosti.)

Sau nu cumva, excesul de productie de citrice din Spania, Italia, Grecia, produse care ar trebui distruse in tarile de origine pentru ca depasesc plafonul de productie aprobat de UE, sunt transferate in Romania, „in scopuri sociale sau caritabile”, prelucrate si subventionate din banii destinati (1,6 miliarde euro) si platiti de Romania la UE (1,4 miliarde euro anual) pentru a sustine productia autohtona de tomate, ardei, varza si castraveti? Adica, sunt finantati in tarile de origine pentru ca le-au retras de pe piata si inca odata in Romania pentru ca le-au prelucrat; pe banii nostri? Noi, ca tarani prosti ce ne aflam, doar intrebam. Si tare ne Indoim ca vom primi vreodata raspuns la o asemenea intrebare oricati ministri se vor mai perinda pe la acel asa-zis minister al agriculturii.


Publicat de Sindicatul Agricultorilor CULTIVATORII DIRECTI DIN ROMANIA

 cultivatoriidirectidinromania.blogspot.com

 

Noutati

Patria Bank ofera in parteneriat cu Agrii solutii pentru fermierii care au nevoie de finantare

09-04-2024 Credite agricultura

Patria Bank ofera in parteneriat cu Agrii solutii pentru fermierii care au nevoie de finantare

Incepand cu aceasta luna, Patria Bank ofera in parteneriat cu Agrii solutii pentru fermierii care au nevoie de finantare pentru achizitia de inputuri agricole si obtinerea unor recolte bogate si profitabile. Prin acest parteneriat, Patria Bank si Agrii isi propun ca impreuna sa faciliteze fermierilor accesul la solutii de finantare care sa le sustina dezvoltarea sustenabila si durabila. Mai multe>>

Agra Asigurari anunta extinderea portofoliului de produse dedicate sectorului agricol

18-03-2024 Asigurari agricole

Agra Asigurari anunta extinderea portofoliului de produse dedicate sectorului agricol

Agra Asigurari isi mentine pozitia de lider pe piata asigurarilor agricole din Romania si anunta in exclusivitate extinderea portofoliului de produse. In cadrul conferintei de presa din data de 13 martie 2024, o parte din managementul local a prezentat evolutia sucursalei in cei 9 ani de activitate, tendintele si nevoile actuale din piata asigurarilor agricole in corelatie cu noile produse lansate, rezultatele financiare, precum si evolutia suprafetelor asigurare in Romania, dar si la nivel de g... Mai multe>>

100 de tineri fermieri au absolvit a V-a serie a programului “Tineri Lideri pentru Agricultura”

18-03-2024 Afaceri agricole

100 de tineri fermieri au absolvit a V-a serie a programului “Tineri Lideri pentru Agricultura”

In data de 14 martie a.c. Clubul Fermierilor Romani a celebrat absolvirea seriei V a programului “Tineri Lideri pentru Agricultura”. Acesta pregateste generatiile viitoare de tineri fermieri pentru a continua afacerile familiei, pentru asumarea rolului de lider in propriile afaceri si in comunitate, dar si pentru a participa activ la mai buna reprezentare profesionala a fermierilor in structurile administratiei publice din Romania si de la Bruxelles. Mai multe>>

Cel mai mare Targ din Romania, cu o traditie din 2010, exclusiv pe energii regenerabile, continua seria evenimentelor si in 2024

18-03-2024 Targuri si expozitii

Cel mai mare Targ din Romania, cu o traditie din 2010, exclusiv pe energii regenerabile, continua seria evenimentelor si in 2024

Situata intr-o pozitie de exceptie, aflata la confluenta a trei tari din regiune, Romania, Ungaria si Serbia, intre care s-au consacrat traditional multiple schimburi comerciale, editia din Timisoara a Targului RoEnergy Romania, Timisoara 2023, s-a bucurat de succes. Si in 2024, la RoEnergy vor fi prezente inovatii, furnizori de produse si tehnologii de ultima generatie din domeniile solar/fotvoltaic, energie geotermala, biomasa, biogaz, cogenerare, microhidroenergie, energie eoliana, stocare en... Mai multe>>

Inspiratie si inovatie la BioFEST 2024 - Cel mai mare festival dedicat tehnologiilor de protectia mediului si sustenabilitate!

13-03-2024 Targuri si expozitii

Inspiratie si inovatie la BioFEST 2024 - Cel mai mare festival dedicat tehnologiilor de protectia mediului si sustenabilitate!

Universitatea Nationala de Stiinta si Tehnologie POLITEHNICA Bucuresti, prin Facultatea de Ingineria Sistemelor Biotehnice, anunta cea de-a patra editie a BioFEST 2024. Cel mai mare festival dedicat tehnologiilor de protectie a mediului si descoperirilor in domeniul sustenabilitati va avea loc in perioada 28-30 martie 2024, in campusul UNSTPB. BioFEST este mai mult decat un simplu festival, este o punte catre viitor, aducand impreuna cele mai recente tehnologii, practici si solutii din industria... Mai multe>>

Saptamana aceasta se efectueaza plata ajutorului pentru legume in spatii protejate (2023-2024)

13-03-2024 Plati APIA

Saptamana aceasta se efectueaza plata ajutorului pentru legume in spatii protejate (2023-2024)

Legumicultorii inscrisi pentru ajutorul de minimis de 1.000 euro/1.000 mp/beneficiar, acordat pentru sustinerea productiei de legume in spatii protejate in perioada de extrasezon, vor primi banii cuveniti in aceasta saptamana. Mai multe>>

Cat ”cantareste” o afacere cu cantare industriale

13-03-2024 Afaceri agricole

Cat ”cantareste” o afacere cu cantare industriale

Grupul SILOBAG, prezent pe piata agricola din Romania din anul 2022 cu brandurile SILOBAG Romania si IulianCantar.eu, a inregistrat o cifra de afaceri de peste un milion de euro in anul 2023, din care mai mult de jumatate reprezinta cantarele produse si vandute in tara. Mai multe>>

Cererea care a salvat sezonul: Africa de Nord, Turcia, Italia si Grecia [EuroGrainExchange 2024]

07-03-2024 Intalniri si conferinte

Cererea care a salvat sezonul: Africa de Nord, Turcia, Italia si Grecia [EuroGrainExchange 2024]

In cadrul EuroGrainExchange 2024 - eveniment exceptional dedicat industriei de cereale din Europa Centrala si de Est, va avea loc masa rotunda cu tema "Cererea care a salvat sezonul: Africa de Nord, Turcia, Italia si Grecia", in data de 11 Aprilie 2024, ora 11:30, la Radisson Blu Hotel Bucuresti. Printre subiectele abordate se regasesc: Concepul Mare Nostrum. Balcanii / Marea Neagra ca furnizor principal pentru Africa de Nord si Asia de Sud-Est. Tarile adriatice guverneaza afacerile de coaster. ... Mai multe>>

Turcescu: "APIA mentine acelasi ritm sustinut de autorizare a dosarelor eligibile, efectuarea platilor catre fermieri"

05-03-2024 Plati APIA

Turcescu: "APIA mentine acelasi ritm sustinut de autorizare a dosarelor eligibile, efectuarea platilor catre fermieri"

Agentia de Plati si Interventie pentru Agricultura (APIA) informeaza ca, ieri – 04.03.2024, a autorizat la plata 4.670 beneficiari, cu o suma totala de 129.036.691,46 lei, astfel: 29.838.330,83 lei de la Bugetul National (BN); 95.177.957,18 lei din Fondul European de Garantare Agricola (FEGA); 3.353.158,66 lei din Fondul European Agricol pentru Dezvoltare Rurala (FEADR). Mai multe>>

Corteva Agriscience a acordat un grant in bani pentru a sprijini persoanele cu dizabilitati in agricultura

05-03-2024 Stiri agricole

Corteva Agriscience a acordat un grant in bani pentru a sprijini persoanele cu dizabilitati in agricultura

Corteva Agriscience, compania internationala de cercetare si dezvoltare in domeniul agriculturii, angajata in transformarea peisajului agricol, a acordat un grant in bani proiectului care isi propune sa sprijine fermierii cu dizabilitati. Initiativa „Punem Agricultura pe Picioare", lansata de Alexandra Buliga, femeie fermier si antreprenor in cadrul societatii Baiagro din judetul Neamt, a obtinut sprijinul Corteva in cadrul programului de granturi educationale TalentA in 2023, destinat sa sustin... Mai multe>>

Incepe vizarea carnetelor de renta viagera

05-03-2024 Subventii agricultura

Incepe vizarea carnetelor de renta viagera

Agentia de Plati si Interventie pentru Agricultura (APIA) informeaza ca, pentru obtinerea sumei de bani reprezentand renta viagera agricola aferenta anului 2023, rentierii vor solicita viza anuala, in perioada 01.03 - 31.08.2024, fie prin prezenta fizica la sediile Centrelor Judetene APIA, fie prin mijloace electronice de comunicatii sau posta/curier. Mai multe>>

Se amana startul Campaniei Cererilor de Plata pentru anul 2024

29-02-2024 Plati APIA

Se amana startul Campaniei Cererilor de Plata pentru anul 2024

Agentia de Plati si Interventie pentru Agricultura (APIA) informeaza potentialii beneficiari ca amana startul Campaniei de primire a Cererilor de Plata cu cel putin 2 saptamani. In acest moment se modifica legislatia europeana, in sensul modificarii/aprobarii Regulamentului (UE) nr. 2115/2021 opozabil Romaniei. Totodata, se asteapta de la Comisia Europeana (CE) derogarile privind conditionalitatea pentru GAEC 7 si GAEC 8. Mai multe>>