Autorizarea plantatiilor / producatorilor si certificarea vinurilor cu DOC, IG, varietale

Autorizarea plantatiilor autorizarea producatorilor si certificarea vinurilor cu DOC IG varietalePotrivit prevederilor legale in vigoare si Ordinului ministrului agriculturii si dezvoltarii rurale nr. 266/2017 (Monitorul Oficial al Romaniei nr. 635 din 3 august 2017) se aproba procedurile de control si verificare in vederea autorizarii plantatiilor producatoare de struguri destinati obtinerii de vinuri cu denumire de origine controlata (DOC), indicatie geografica (IG) sau varietale, autorizarii producatorilor de vinuri cu denumire de origine controlata, indicatie geografica sau varietale, certificarii vinurilor cu denumire de origine controlata, indicatie geografica si a vinurilor varietale.

 

Autorizarea anuala a plantatiilor producatoare de struguri destinati obtinerii de vinuri cu denumire de origine controlata, indicatie geografica sau varietale

Oficiul National al Viei si Produselor Vitivinicole (O.N.V.P.V.) autorizeaza anual plantatiile viticole inscrise in Registrul Plantatiilor Viticole (R.P.V.) producatoare de struguri destinati obtinerii de vinuri cu denumire de origine controlata, indicatie geografica sau varietale.

Producatorii de struguri destinati obtinerii de vinuri cu denumire de origine controlata, vinuri cu indicatie geografica sau vinuri varietale au obligatia de a depune o cerere pana la data de 30 iunie a fiecarui an, in vederea luarii in evidenta pentru autorizarea plantatiilor, la inspectoratele O.N.V.P.V. din teritoriu. Nedepunerea cererii de luare in evidenta pentru autorizarea plantatiilor pana la data de 30 iunie a fiecarui an atrage imposibilitatea autorizarii plantatiei pe anul respectiv.

Autorizatiile se emit solicitantilor pana la data de 1 octombrie a anului in care s-a formulat cererea de luare in evidenta pentru autorizarea plantatiilor.

Eliberarea autorizatiilor de producator de struguri destinati obtinerii de vinuri cu denumire de origine controlata, indicatie geografica sau varietale se face de catre inspectorii de specialitate ai O.N.V.P.V, care utilizeaza modulul informatic aferent existent in R.P.V. pentru acestea.

Autorizarea anuala a plantatiilor producatoare de struguri destinati obtinerii de vinuri cu denumire de origine controlata, indicatie geografica sau varietale se realizeaza conform procedurii in vigoare stabilite la nivelul O.N.V.P.V. pentru aceasta activitate.

 

Autorizarea producatorilor de vinuri cu denumire de origine controlata, indicatie geografica si/sau varietale

O.N.V.P.V. autorizeaza unitatile de vinificatie pentru obtinerea vinurilor cu denumire de origine controlata, indicatie geografica si/sau varietale.

Producatorii de vinuri cu denumire de origine controlata, indicatie geografica si/sau varietale au obligatia de a depuneo cerere pana la data de 1 octombrie a fiecarui an, in vederea autorizarii unitatilor de vinificatie, la inspectoratele O.N.V.P.V. din teritoriu. Nedepunerea cererii mentionate mai sus pana la data de 1 octombrie a fiecarui an atrage imposibilitatea autorizarii unitatii de vinificatie pe anul respectiv.

Eliberarea si/sau validarea prin aplicarea vizei anuale a autorizatiilor de producator de vinuri cu denumire de origine controlata, indicatie geografica si/sau varietale se fac/se face pana la data de 15 noiembrie a anului in care s-a formulat cererea.

Autorizarea producatorilor de vinuri cu denumire de origine controlata, indicatie geografica si/sau varietale se realizeaza conform procedurii in vigoare stabilite la nivelul O.N.V.P.V. pentru aceasta activitate.

  • Vinurile cu denumire de origine controlata si indicatie geografica  - sunt produse in conformitate cu prevederile legale in vigoare si conditiile stabilite in caietele de sarcini aferente denumirii de origine si/sau indicatiei geografice. 
  • Vinul varietal- este vinul fara denumire de origine controlata, fara indicatie geografica, care poarta numele unui soi dintre cele prevazute de legislatie si care defineste un produs ce respecta o serie de cerinte:
      • provine din struguri recoltati din plantatii de vita-de-vie inscrise in Registrul Plantatiilor Viticole (R.P.V.), cu denumirea soiului admis pentru vin varietal (Aligote, Burgund mare, Babeasca neagra, Chardonnay, Cabernet Sauvignon, Feteasca neagra, Feteasca regala, Merlot, Muscat Ottonel, Pinot gris, Pinot noir, Riesling italian, Sauvignon blanc, Syrah);
      • strugurii din care este obtinut vinul varietal trebuie sa provina in proportie de cel putin 85% din unul dintre soiurile permise;
      • este produs in Romania din struguri recoltati in arealele viticole, delimitate conform legislatiei in vigoare.

  

Certificarea vinurilor cu denumire de origine controlata, vinurilor cu indicatie geografica si vinurilor varietale

Dreptul utilizarii numelui unei denumiri de origine controlata DOC sau a indicatiei geografice pentru vinuri se acorda la cerere, dupa o examinare calitativa a vinurilor si daca sunt indeplinite conditiile stabilite in caietele de sarcini corespunzatoare DOC si IG.

Certificarea in vederea comercializarii a vinurilor DOC si IG se acorda la cererea producatorilor, dupa examinarea calitativa a vinurilor respective si indeplinirea conditiilor stabilite de legislatia in vigoare pentru aceste categorii de produs.

Certificarea in vederea comercializarii a vinurilor varietale se acorda la cererea producatorilor, dupa examinarea calitativa a vinurilor respective si indeplinirea conditiilor stabilite de legislatia in vigoare pentru aceasta categorie de produs.

Examinarea calitativa a vinurilor cu denumire de origine controlata, vinurilor cu indicatie geografica si vinurilor varietale se realizeaza in cadrul comisiilor de degustare constituite la nivelul fiecarui inspectorat teritorial al O.N.V.P.V. in conformitate cu prevederile legale. Evaluarea vinurilor se face pe loturi, in faza anterioara imbutelierii, in vederea comercializarii.

Vinurile mentionate mai sus care indeplinesc conditiile pentru comercializare primesc Certificatul de atestare a dreptului de utilizare a denumirii de origine controlata, a indicatiei geografice si/sau a soiului pentru comercializarea vinurilor cu denumire de origine controlata, vinurilor cu indicatie geografica si vinurilor varietale.

Producatorii de vinuri DOC, IG, varietale, solicitanti ai certificatului de atestare a dreptului de comercializare pentru vinurile pe care le produc vor respecta procedura specifica de certificare emisa de catre O.N.V.P.V., pentru a putea avea dreptul legal de a comercializa vinurile pe care le-au obtinut, in conditiile respectarii prevederilor legale in vigoare.

Daca vinul cu denumire de origine controlata, cu indicatie geografica sau varietal evaluat de catre comisiile de degustare nu corespunde cerintelor pentru a fi comercializat ca vin cu denumire de origine controlata, cu indicatie geografica sau cu denumire de soi, acesta este scos din evidentele O.N.V.P.V., iar producatorul este notificat astfel cum prevede legislatia.

Comercializarea acestui vin se va face prin incadrarea in categoria de vin prevazuta de legislatie pentru aceasta situatie (Ordin al ministrului agriculturii si dezvoltarii rurale nr. 266/2017). 

O.N.V.P.V.
Oficiul National al Viei si Produselor Vitivinicole

 

Noutati

Lansarea platformei robotice ROBO-FERMIER

13-03-2024 Pomi fructiferi

Lansarea platformei robotice ROBO-FERMIER

Platforma modulara robotica autonoma Robo Fermier este o solutie autonoma destinata pomicultorilor. Sistemul modular poate fi adaptat pentru executarea unei game largi de lucrari in plantatiile pomicole. Sistemul este conceput special pentru fermele ecologice, dar poate fi folosit si in fermele conventionale. Ministerul Agriculturii si Dezvoltarii Rurale, prin Directia Generala Dezvoltare Rurala – Autoritate de Management pentru PNDR, a participat la Conferinta de inchidere a proiectului Robo-Fe... Mai multe>>

Castigatorii concursului „Cel Mai Bun Viticultor din Romania – 2024”

05-03-2024 Struguri / vita de vie

Castigatorii concursului „Cel Mai Bun Viticultor din Romania – 2024”

Consultantul Paul Huiet si studenta USAMV Bucuresti Bardos Alexandra sunt marii castigatori ai celei de-a doua editii a concursului „Cel mai bun viticultor din Romania”, organizat de Wines of Romania, in colaborare cu Statiunea de Cercetare si Dezvoltare pentru Viticultura si Pomicultura Pietroasa-Istrita. Mai multe>>

BASF continua cu o noua editie a concursului „Povesti cu vinuri romanesti”

29-02-2024 Vinuri

BASF continua cu o noua editie a concursului „Povesti cu vinuri romanesti”

BASF gazduieste a IX-a editie a concursului „Povesti cu vinuri romanesti”. In fiecare an, BASF colaboreaza cu ADAR (Asociatia Degustatorilor Autorizati din Romania) pentru a organiza acest concurs, care aduce la lumina vinuri exceptionale. Participa viticultori mici si mijlocii din toate regiunile tarii, iar cele mai bune sunt selectate de catre expertii juriului. Mai multe>>

Vinul romanesc castiga 71 de medalii la MUNDUS VINI. Romania, pe locul 11 din cele 42 de tari participante

29-02-2024 Vinuri

Vinul romanesc castiga 71 de medalii la MUNDUS VINI. Romania, pe locul 11 din cele 42 de tari participante

Sesiunea de primavara a concursului international de vin MUNDUS VINI Grand International Wine Award, desfasurata saptamana trecuta in Germania, a adus vinurilor romanesti un total de 71 de medalii, intre care 46 de aur si 25 de argint. Producatorii nostri au inscris in competitie 183 de etichete de vin. Aceste recunoasteri au plasat Romania pe locul 11 dintr-un total de 42 de tari participante. Mai multe>>

Descopera Smart Technology de la BASF - solutia pentru protectia vitei de vie

27-02-2024 Struguri / vita de vie

Descopera Smart Technology de la BASF - solutia pentru protectia vitei de vie

Vita de vie reprezinta o parte vitala a agriculturii. In acest context, BASF vine in intampinarea fermierilor cu o inovatie de varf: Smart Technology, o solutie revolutionara pentru protectia culturilor de vita de vie. Aceasta tehnologie de ultima generatie este conceputa pentru a combate eficient o gama larga de boli, cum ar fi mana si fainarea, oferind fermierilor un control sporit asupra productiei de struguri de calitate. Mai multe>>

Industria viticola romaneasca s-a dezvoltat in 2023. Numarul cramelor autohtone a crescut cu peste 10%

16-02-2024 Struguri / vita de vie

Industria viticola romaneasca s-a dezvoltat in 2023. Numarul cramelor autohtone a crescut cu peste 10%

Industria viticola din Romania isi continua ascensiunea, peste 50 de crame noi fiind autorizate in ultimele 10 luni, arata datele ONVPV, analizate de Wines of Romania. De asemenea, productia de vin a fost mai mare cu 15% comparativ cu 2022, desi a provenit de pe o suprafata totala de vita-de-vie usor redusa fata de anii trecuti. Mai multe>>

Karathane™ Gold 350 EC - protectie sigura impotriva fainarii la vita de vie si castraveti

26-01-2024 Struguri / vita de vie

Karathane™ Gold 350 EC - protectie sigura impotriva fainarii la vita de vie si castraveti

Fainarea vitei de vie este produsa de agentul patogen Uncinula necator care a fost observat prima data in tara noastra in anul 1851, iar de atunci s-a extins continuu, ajungand astazi sa fie prezent in orice plantatie de vita de vie, din orice colt al tarii noastre. Ciuperca ierneaza sub forma de miceliu de rezistenta in scoarta si mai ales in mugurii lastarilor infectati, dar si sub forma de peritecii pe corzile si resturile vegetative. Mai multe>>

Tehnologie inteligenta pentru struguri de calitate

25-01-2024 Struguri / vita de vie

Tehnologie inteligenta pentru struguri de calitate

Smart Technology de la BASF este noua tehnologie pentru protectia culturilor de vita de vie care ii ajuta pe fermieri sa scape de pierderile de productie si infectiile greu de controlat. Mai multe>>

„La cules pe Taramul Craitei” un proiect educational si interactiv in livada de mere

24-01-2024 Pomi fructiferi

„La cules pe Taramul Craitei” un proiect educational si interactiv in livada de mere

Proiectul Corinei Oprea s-a dezvoltat ca un plan strategic pentru imbunatatirea dinamicii afacerii de familie, introducand o linie de mere deshidratate in facilitatea lor de procesare de la nivelul laboratorului. Grantul primit de la Corteva Agriscience, precum si cunostintele dobandite in cadrul modulelor programului TalentA, i-au permis sa implementeze initiativa „La cules pe Taramul Craitei”. Mai multe>>

Solutii de top pentru protectia culturii tale de mar

23-01-2024 Pomi fructiferi

Solutii de top pentru protectia culturii tale de mar

Descopera noul tau aliat pentru culturile de mar: Smart Technology de la BASF! Fermierii se confrunta des cu pierderi de productie, aparitia formelor de rezistenta la fungicide sau calitatea scazuta a fructelor. Ei bine, cu Smart Technology pentru culturile de mar aceste probleme sunt mai usor de rezolvat. Mai multe>>

Vinurile romanesti, in topurile mondiale in 2023. Peste 500 de medalii obtinute la concursurile internationale

23-12-2023 Vinuri

Vinurile romanesti, in topurile mondiale in 2023. Peste 500 de medalii obtinute la concursurile internationale

Conform datelor colectate de Wines of Romania, platforma dedicata in exclusivitate promovarii vinului romanesc, vinurile autohtone au obtinut la concursurile internationale desfasurate anul acesta peste 500 de medalii, dintre care mai mult de 300 de aur, dublu aur sau diamant. Producatorii romani si-au inscris vinurile si au reusit sa impresioneze juratii din peste 40 de competitii din Europa, America de Nord si Asia. Mai multe>>