Fermieri din moldoveni s-au intalnit la Ruginoasa cu reprezentanti ai autoritatilor centrale si locale

Intalnirea Fermierilor-1Peste 200 de fermieri din toata Moldova s-au reunit la sfarsitul saptamanii trecute, la Palatul Alexandru Ioan Cuza de la Ruginoasa, Iasi, pentru a discuta problemele din domeniu si a se intalni cu reprezentanti ai autoritatilor din domeniu. La intalnire a participat si Ministrul Agriculturii, Daniel Constantin.

 

 

 

Evenimentul a fost organizat de ABplus Events si  Consiliul Judetean Iasi, cu sprijinul Directiilor Agricole din toate judetele Moldovei si al Agentiei de Plati si Interventie pentru Agricultura.

Intalnirea
Marilor Fermieri din Moldova este primul eveniment din seria celor organizate sub umbrela AGRALIM. Evenimentele AGRALIM organizate in acest an la Iasi reprezinta cele mai importante evenimente dedicate sectorului agricol din Regiunea de Nord-Est si se adreseaza tuturor categoriilor de public direct interesate de aceste domenii: antreprenori in agricultura, fermieri cu exploatatii zootehnice, fermieri cu exploatatii vegetale, ingineri agronomi si zootehnisti, medici veterinari, reprezentanti ai institutiilor publice subordonate MADR, reprezentanti ai institutiilor publice locale si regionale.

Intalnirea Fermierilor-3Intalnirea
Marilor Fermieri din Moldova, organizata pe 6 iunie la Palatul Alexandru Ioan Cuza de la Ruginoasa si-a propus sa creeze un cadru optim de dialog intre toti factorii de decizie din acest sector de activitate (mari fermieri, companii de profil, reprezentanti ai autoritatilor centrale si locale), care, impreuna au identificat si gasit solutii pentru problemele din agricultura din Regiunea Moldovei.

Urarea de bun venit la eveniment a fost facuta de Florin Mindirigiu, Directorul ABplus Events: „In calitate de organizator al acestei manifestari, vreau sa multumesc celuilalt co-organizator al evenimentului, este vorba de Consiliul Judetean Iasi care a avut amabilitatea si care s-a implicat in ultima perioada in organizarea unor numeroase manifestari in domeniul agriculturii. De asemenea, multumesc domnilor presedinti de Consilii Judetene parteneri ai acestui eveniment, domnilor deputati prezenti aici, domnilor directori de Directii si fermierilor. Adresez un cuvant de bun venit si sponsorilor acestui eveniment.”

In
prima parte a zilei a avut loc o Intalnire consultativa la nivel regional, in care au fost dezbatute principalele probleme ale fermierilor din zona de Nord-Est. Intreaga discutie a fost moderata de Petronela Cotea Mihai, realizator al emisiunii Satul romanesc de la Radio Romania Iasi. Printre cei care au luat cuvantul a fost si deputatul Ion Melinte, care detine si exploatatii agricole in judetul Bacau. Acesta a mentionat printre probleme vanzarea de terenuri catre straini:Noi am cerut infiinţarea unei agenţii sau a unei instituţii bancare prin care sa se asigure prioritate pentru romani la cumpararea terenurilor. Mai este si problema accizei la motorina, care trebuie rezolvata.

Deputatul
iesean Vasile Mocanu a ridicat si el cateva probleme care ar putea afecta culturile agricole.Pentru iulie, august si septembrie se anunţa seceta puternica iar culturile de porumb ar putea fi afectate. Irigaţiile trebuie sa devina politica naţionala, a susţinut acesta.

Alte
puncte importante identificate de fermierii prezenti la Intalnirea de la Ruginoasa au vizat lipsa unei strategii naţionale pentru agricultura, nivelul subvenţiilor sau lipsa spaţiilor de depozitare si a pieţelor de desfacere, legea asigurarilor in agricultura, impozitarea, legea Camerelor Agricole si liberalizarea pietei funciare.

De
asemenea, unul din cei mai mari fermieri din zona de Nord-Est, Culiţa Taraţa, actualmente presedinte al Consiliului Judeţean Neamţ, a adus in discutie problema irigatiilor. Totodata, acesta a venit cu propuneri concrete pentru ministrul agriculturii.Eu am propus taxarea inversa la TVA si ma injurau politicienii la televizor, spuneau ca vreau sa fac eu evaziune. Acum s-a vazut ca e buna. E o problema cu valorificarea producţiei, si trebuie facut ceva. Samsarii se imbogaţesc pentru ca tu, ca fermier, esti obligat sa vinzi in condiţii dezavantajoase, a susţinut presedintele Consiliului Judetean Neamt.

Pe
parcursul acestei prime intalniri au avut loc si prezentari ale unor companii ce activeaza in domeniul agricol: Agritehnica, Banca Comerciala Carpatica, Volanpack-Fitokondi, BancPost, Green Expert, Azomures, Ecotec si Gea Farm Technologies.

In
a doua parte a zilei a avut loc o Intalnire consultativa la nivel national, unde au participat in calitate de invitati de onoare: Daniel Constantin, Ministrul Agriculturii si Dezvoltarii Rurale; Cristian Adomnitei, Presedintele Consiliului Judetean Iasi; Daniel Botanoiu, Secretar de Stat in Ministerul Agriculturii si Dezvoltarii Rurale; Gheorghe Benu, Director General al Agentiei de Plati si Interventie pentru Agricultura; George Turtoi, Director General APDRP si Adi Florinel Barbu, Director General ANIF.

Presedintele
Consiliului Judetean Iasi, Cristian Adomnitei si-a exprimat bucuria de a-l avea din nou la Iasi pe Ministrul Daniel Constantin.Domnia sa vine la evenimente importante care tin de viata agricola a Judetului Iasi si a intregii Regiuni a Moldovei. Anul trecut, domnul Ministru a fost invitatul principal de la AGRALIM si de la Festivalul Toamnei si sper ca ne va onora cu prezenta si in toamna. Evenimentul de astazi, focusat pe viata fermierilor, este unul de maxima importanta pentru mine, Presedinte al unui judet in care viata agricola are o pondere foarte mare, a declarat acesta.

Intalnirea Fermierilor-2In
ceea ce il priveste pe Ministrul Agriculturii si Dezvoltarii Rurale, acesta a promis in cadrul Intalnirii Marilor Fermieri din Moldova, cresterea sumelor alocate din fonduri europene.Va exista o facilitate pentru tinerii fermieri. Sprijinul pe suprafaţa va fi crescut cu 25% pentru fermierii de pana la 40 de ani. Aceasta masura va fi luata pentru a incuraja intinerirea populaţiei care lucreaza in agricultura, dar si pentru menţinerea tinerilor in mediul rural, a afirmat Daniel Constantin.

De
asemenea, acesta a anuntat fermierii ca in 2012 nu va fi acordata subventia pentru motorina. Din cauza constrangerilor bugetare, facturile pentru motorina utilizata in agricultura in 2013 vor fi decontate la inceputul anului viitor.Ministrul a prezentat si avantajele pe care le vor avea agricultorii dupa ce PAC 2014-2020 va intra in vigoare: Pana acum ati primit 100-150 de Euro la ha. Din anul 2014 suma va creste procentual pana in anul 2020 cand vom primi si veti primi 196 de Euro pe ha, a mentional acesta.

Intalnirea Marilor Fermieri de la Ruginoasa a deschis seria evenimentelor care vor fi organizate in acest an pentru agricultorii din zona de Nord-Est. In ultima saptamana din septembrie sunt programate patru manifestari de o importanta majora pentru zona Moldovei: Targul pentru fermieri si industrie alimentara AGRALIM (in perioada 26-29 septembrie), Forumul Agricol (26-27 septembrie), Balul Fermierilor (26 septembrie) si Festivalul Naturii (27-29 septembrie). „Trebuie si noi in Moldova sa incercam sa organizam o mare manifestare comerciala si de informare. Acesta ar fi un indemn pentru dvs. de a va alatura acestei expozitii din toate punctele de vedere”, a susţinut Florin Mindirigiu, directorul AB Plus Events.

Sustinatori media: Ziarul de Iasi, IasiFun, Radio Romania Iasi, Agro TV, Agrointel
Partener oficial: Agritehnica
Parteneri: Banca Comerciala Carpatica, Volanpack-Fitokondi, Green Expert, Banc Post

 

Noutati

Cultivarea succesului pentru fermieri cu solutii digitale in agricultura

18-05-2024 Management agricol

Cultivarea succesului pentru fermieri cu solutii digitale in agricultura

Digitalizarea, o tendinta din ce in ce mai prevalenta in agricultura, implica utilizarea tehnologiilor precise si bazate pe date pentru a ajuta fermierii sa ia decizii in timp real. Inteligenta artificiala, datele analitice, senzorii si alte tehnologii au potentialul de a imbunatati productiile, de a optimiza eficienta apei si a inputurilor si de a promova sustenabilitatea in cultivarea pamantului cu scopul de a asigura securitatea alimentara pentru o populatie in crestere la nivel global. Mai multe>>

Tehnologii avansate in statiile de epurare a apelor uzate: ce trebuie sa stii

18-05-2024 Constructii, instalatii, echipamente

Tehnologii avansate in statiile de epurare a apelor uzate: ce trebuie sa stii

Pe masura ce populatia lumii creste si cererea de apa curata se intensifica, devine tot mai importanta gasirea unor modalitati eficiente si durabile de tratare a apelor uzate. Tehnologiile avansate de epurare a apelor uzate ofera o serie de beneficii in comparatie cu metodele traditionale. Mai multe>>

Izolare fără punți termice: Beneficiile utilizării lânii de lemn în poduri și mansarde

29-04-2024 Constructii, instalatii, echipamente

Izolare fără punți termice: Beneficiile utilizării lânii de lemn în poduri și mansarde

Când vine vorba de izolarea casei tale, eliminarea punților termice este esențială pentru a asigura o eficiență energetică maximă și un confort termic optim. Un material izolator care poate asigura o izolare continuă și eficientă fără punți termice este lâna de lemn (obținută din fibre naturale de lemn, provenit din specii de rășinoase). Această opțiune oferă numeroase beneficii și soluții pentru diversele nevoi de izolare ale locuinței tale, în special în mansardă, pe tavan/pod, între grinzi. Mai multe>>

Multifuncționalitatea oțelului inoxidabil la fermă

29-04-2024 Constructii, instalatii, echipamente

Multifuncționalitatea oțelului inoxidabil la fermă

Oțelul inoxidabil este un element indispensabil în ferma modernă, din cauza versatilității și durabilității sale de neîntrecut. Structura sa unică, formată în principal din crom și nichel, îi garantează o rezistență excepțională la coroziune și rugină, ceea ce îl face să fie ideal pentru o gamă largă de aplicații agricole. Țevile inoxidabile, de exemplu, joacă un rol primordial în sistemele de transport al lichidelor, asigurând transportul eficient al apei, al substanțelor chimice și al gazelor ... Mai multe>>

Karate Zeon și Vertimec: alianța împotriva dăunătorilor

26-04-2024 Boli si daunatori

Karate Zeon și Vertimec: alianța împotriva dăunătorilor

Dăunătorii reprezintă o amenințare serioasă pentru plantele de cultură, având capacitatea de a provoca pagube semnificative și de a afecta recolta. Mai multe>>

Descoperă fungicidul de ultimă generație pe bază de triazoli – Revyona®!

26-04-2024 Fungicide

Descoperă fungicidul de ultimă generație pe bază de triazoli – Revyona®!

Revyona® este noul fungicid de încredere din grupa triazolilor, ce controlează o serie de boli des întâlnite la culturile de măr, păr, cireș, prun, piersic, cais, nectarin și vița de vie. Fungicidele pe bază de triazoli reprezintă o piesă de rezistență pentru fermieri în managementul rezistenței. Mai multe>>

Patria Bank ofera in parteneriat cu Agrii solutii pentru fermierii care au nevoie de finantare

09-04-2024 Credite agricultura

Patria Bank ofera in parteneriat cu Agrii solutii pentru fermierii care au nevoie de finantare

Incepand cu aceasta luna, Patria Bank ofera in parteneriat cu Agrii solutii pentru fermierii care au nevoie de finantare pentru achizitia de inputuri agricole si obtinerea unor recolte bogate si profitabile. Prin acest parteneriat, Patria Bank si Agrii isi propun ca impreuna sa faciliteze fermierilor accesul la solutii de finantare care sa le sustina dezvoltarea sustenabila si durabila. Mai multe>>

Cel mai mare terminal de transbordare a produselor agricole din Europa a fost finalizat la frontiera cu Ucraina

09-04-2024 Constructii, instalatii, echipamente

Cel mai mare terminal de transbordare a produselor agricole din Europa a fost finalizat la frontiera cu Ucraina

GRAMPET Group, liderul transportului feroviar privat de marfa din Romania, anunta finalizarea si inceperea testelor pentru cel mai mare terminal de transbordare a produselor agricole din Europa, in urma unei investitii de 10 milioane de euro. Situat la Dornesti (judetul Suceava), la frontiera cu Ucraina, noul complex dedicat transbordarii produselor agricole marcheaza un nou capitol in eforturile grupului de companii GRAMPET de a moderniza si eficientiza infrastructura feroviara din regiune si d... Mai multe>>

Cum sa imbunatatesti calitatea si cantitatea recoltei de rapita?

09-04-2024 Rapita

Cum sa imbunatatesti calitatea si cantitatea recoltei de rapita?

Imbunatatirea calitatii si cantitatii recoltelor poate reprezenta un real provocare pentru multi agricultori. Acest articol te va ghida prin procesul de alegere a soiului potrivit de rapita si tehnici eficiente de semanat si de ingrijire pentru a asigura elementele necesare cresterii si dezvoltarii a plantelor. In plus, vei descoperi sfaturi esentiale despre recoltare si depozitare, precum si despre ameliorarea solului pentru aceasta cultura. Mai multe>>

Noul fungicid pentru cereale Forapro® – Control superior al bolilor si productii mai mari

09-04-2024 Cereale

Noul fungicid pentru cereale Forapro® – Control superior al bolilor si productii mai mari

ADAMA Ltd., lider global in industria de produse pentru protectia plantelor, a anuntat lansarea pe piata din Europa a produsului Forapro®, noul fungicid pentru cereale cu spectru larg la T1, cu aplicabilitate in mai multe culturi, care ofera un control superior asupra tuturor bolilor majore de inceput de sezon. Mai multe>>

Ghidul proprietarului pentru prevenirea problemei de drenaj: sfaturi si solutii

09-04-2024 Constructii, instalatii, echipamente

Ghidul proprietarului pentru prevenirea problemei de drenaj: sfaturi si solutii

Un sistem de drenaj eficient este esential pentru orice proprietar de casa. In acest articol, vei descoperi importanta drenajului apelor pluviale, de la intelegerea problemelor cu care se poate confrunta un astfel de sistem, pana la solutiile privind prevenirea lor. De asemenea, te vei familiariza cu elementele unei astfel de infrastructuri si vei intelege rolul lor. Asadar, fa-ti timp pentru a citi acest articol pana la final, apoi pune in practica lucrurile invatate: Mai multe>>