Seminarul 'Patrimoniu cultural imaterial si identitatea etno - culturala a poporului roman - PNDR 2014 - 2020'

patrimoniul rural PNDR 2014-2020Joi, 22 ianuarie 2015, prefectul judetului Maramures ing. Anton Rohian, a participat la seminarul cu tema 'Patrimoniu cultural imaterial si identitatea etno - culturala a poporului roman - PNDR 2014 - 2020' ce a avut loc la Cluj Napoca, organizat de Unitatea de Sprijin a Retelei Nationale de Dezvoltare Rurala impreuna cu Ministerul Agriculturii.

In cadrul seminarului s-au abordat subiecte actuale, care privesc protejarea, promovarea si valorificarea patrimoniului rural, a continuitatii identitatii locale, regionale si nationale a Romaniei, dezvoltarea mediului rural, intr-un cuvant despre elaborarea unei strategii de salvare a satului traditional, un demers initiat la nivelul judetului Maramures de prefectul Anton Rohian.

'A fost, nu cu multa vreme in urma la Tokyo, un seminar precum cel de azi, din Cluj Napoca. Erau vreo 600 de participanti din toata lumea. La final, in loc sa completeze un chestionar, participantilor li s-a spus sa deseneze pe o coala alba cateva semne, ceva reprezentativ, ca cei din sala sa isi dea seama care este tara din care provin. Atunci, unul din japonezii din staff-ul organizatoric a spus: in loc de participantul din Romania o sa desenez eu ceva... cateva semne. Si din cateva linii a facut o biserica de lemn si sala a spus: Maramures !

Atunci mi-am dat seama ca trebuie sa ne ocupam cu sinceritate de aceasta problema, a patrimoniului, material si imaterial al Maramuresului. Trebuie sa inventariem tot ce inseamna casa de lemn, porti maramuresene, simboluri, traditii, etc. si sa le pastram si sa cautam o strategie, aici, impreuna cu dumneavoastra, ca cei tineri ce isi construiesc o casa, sa le foloseasca.

Am vazut, si o spun cu o profunda durere in suflet, galben, portocaliu, verde, rosu... culori de case, am vazut inox si aluminiu pe Valea Izei, pe Valea Viseului, in Tara Lapusului. Noi, in Maramures, suntem la faza in care lucram, impreuna cu un jurist, cu Ordinul Arhitectilor din Baia Mare, cu Directia de Cultura, cu oamenii de cultura si cu artistii plastici, cu Universitatea, cu toti cei care au expertiza in domeniu sa inaintam Parlamentului Romaniei o initiativa legislativa prin care sa protejam acest patrimoniu si identitatea, o lege care sa impuna un mod civilizat si onest de a construi. Si avem exemple in Europa: de la Alpi in Tirol, de la Nordul Italiei in Croatia, in Grecia. Am avut discutii cu unul dintre parlamentarii ce ne reprezinta in Camera Deputatilor. A fost de acord sa ne sustina.

In incheiere vreau doar sa mai punctez un singur lucru: daca vreti sa vedeti unde va sunt radacinile, veniti in Maramures !' a declarat in deschiderea lucrarilor, prefectul judetului Maramures.

Din judetul nostru au fost invitati sa participe la seminarul 'Patrimoniu cultural imaterial si identitatea etno — culturala a poporului roman — PNDR 2014 — 2020': arh. Stefan Pascucz (OAR Nord-Vest), Laura Ghinea (artist plastic, presedintele UAP Baia Mare), Florin Pop (consilier, Directia Judeteana de Cultura).


Institutia Prefectului Judetului Maramures



Noutati

Error: No articles to display