ASAS: Colaborare romano-chineza in sectorul cercetarii si oportunitatilor in domeniul tehnologiilor agricole

Oportunitati de colaborare si cercetare Romania-ChinaIn perioada 19-28 octombrie 2015 a fost efectuata de prof. dr. Gheorghe Sin, presedintele ASAS, o vizita in R.P. Chineza, la invitatia organismelor guvernamentale ale provinciilor Hebei si Shandong. Discutii purtate au avut drept scop realizarea unui nou protocol de colaborare romano-chinez in domeniul cercetarii agricole precum si oportunitatile de colaborare si noutatile tehnologice in domeniul productiei de bovine, culturilor de camp, ciupercilor si biogazului pe care cele doua provincii le pot oferi producatorilor agricoli din Romania.

 

Programul stabilit de partea chineza a cuprins urmatoarele activitati:

1. Discutii purtate la Academia Chineza de Stiinte Agricole (ACSA) in cadrul intalnirii cu conducerea acestei institutii, la care au participat vicepresedintele Academiei, dr. Li Jinxiang, directorul general al Departamentului de Cooperare Internationala, dna prof. Feng Dongxin si alti specialisti.

S-au analizat aspecte ale colaborarii romano-chineze, in contextul Memorandum-ului de cooperare semnat in anul 2010. Avand in vedere expirarea acestuia, vicepresedintele a propus incheierea unui nou document care sa prevada:

    • preocupari comune in domeniile: culturi de camp (porumb, floarea soarelui, grau), horticultura, protectia plantelor, mecanizare, tehnologii, genomica;
    • promovarea rezultatelor cercetarii din cele doua tari;
    • realizarea unei platforme de cooperare in cercetarea stiintifica unde sa activeze cercetatori de elita din ambele tari;
    • crearea unui parc demonstrativ.

Reteaua de cercetare a Academiei Chineze de Stiinte Agricole cuprinde 315 unitati si are un personal de 10.000, din care 7600 sunt cercetatori. Academia primeste anual de la bugetul statului cca 1 miliard dolari, la care se adauga si alte finantari de la Ministerul Cercetarii si de la intreprinderi de stat si agenti economici privati, fonduri folosite pentru dezvoltarea infrastructurii si operatii administrative.

CAAS are 8 sectoare de activitate: Crop Science, Horticulture Science, Animals Science, Veterinary Medicine, Agricultural Resources and Environment, Agricultural Mechanization and Engineering, Agro-Product Quality, Safety and Processing, Agricultural Information and Genomics.

Pentru conservarea germoplasmei vegetale, CAAS are o Banca nationala de gene de conservare pe termen lung, cu peste 420000 PROBE si 10 banci cu posibilitati de conservare pe termen mediu. In prezent se construieste o alta banca de gene, cu o capacitate de 1.500.000 probe.

Activitatea de cercetare se desfasoara in 41 de institute, din care 32 ii sunt subordonate, la care se adauga 93 de statiuni, in afara de unitatile si laboratoarele ce apartin de Ministerul Agriculturii.

In anul 2013 a fost lansat ”The Agricultural Science and Technology Innovation Program”, finantat de guvernul central chinez pe urmatorii 13 ani, cu 4 obiective de promovare a inovarilor si rezultatelor cercetarii pentru solutionarea problemelor specifice agriculturii:

    • Sustinerea cercetarilor interdisciplinare de lunga durata, printr-o finantare stabila si continua, avand in vedere ca obtinerea unor rezultate concrete (vizibile) necesita in domeniul ameliorarii plantelor 5-8 ani, iar al animalelor 15-20 ani;
    • Recrutarea pentru cercetare a unor cadre excelent talentate (top talents), prin acordarea de noi fonduri, astfel ca fiecare proiect de cercetare sa fie realizat de o echipa formata din cercetatori de elita si condusa de experti in domeniu. Retinerea si promovarea talentelor se face prin evaluare si promovare bazate pe performanta. O atentie aparte se acorda atragerii unor cercetatori tineri, cu calitati deosebite, din alte tari, prin derularea unui program special, finantat generos, adecvat scopului respectiv;
    • Extinderea facilitatilor si infrastructurii de cercetare, fiind necesare noi statiuni cu profil mixt pentru validarea practica a cercetarilor.
    • Intensificarea cooperarii internationale, care sa conduca la rezultate fructuoase, pentru care se rezerva fonduri corespunzatoare.

De mentionat ca in afara CAAS (de nivel national), in fiecare provincie functioneaza cate o Academie de Stiinte Agricole, cu unitati si obiective de cercetare specifice zonei.


2. Intalnire cu oficiali guvernamentali si reprezentanti din cercetare din provincia Hebei, orasele Shijiazhuang si Cangzhou.

Dupa o informare reciproca privind productia agricola, discutiile s-au concentrat pe posibilitatile de colaborare in domeniul transferului de embrioni la bovine si al culturilor de camp (porumb si floarea soarelui). Interesul partii chineze pentru zootehnie a fost exprimat in contextul posibilitatii implicarii Institutului de Cercetare-Dezvoltare pentru Cresterea Bovinelor – Balotesti, SEMTEST Tg. Mures si Statiunea de Cercetare-Dezvoltare pentru Cresterea Bovinelor – Arad.

La Shijiazhuang s-a organizat un simpozion pentru promovarea proiectelor de dezvoltare a provinciei Hebei. Cu acest prilej, am fost abordati pentru informari privind posibilitatea colaborarii romano-chineza in domeniul culturii plantelor.

In mod deosebit s-a solicitat cooperare in domeniul florii-soarelui (Sun Fengguo – Academia de Stiinte Agricole si Silvice – Provincia Hebei, Zhengsi He – Hebei Jinhandern s.p.v. Manufacturing Co. Ltd), soiuri de grau cu calitati de panificatie pentru testare si hibrizi de porumb timpurii pentru a fi cultivati in cultura a 2-a, prin semanat dupa recoltarea graului (a 2-a jumatate a lunii iunie) astfel ca pana in luna octombrie sa ajunga la maturitate. Se doreste ca productia acestor hibrizi sa ajunga la 8t/ha (Shi Guanping – Institutul de Cercetari Agricole – Hebei Congzhou Seeds Res. Inc. Co).



3. In provincia Shandong, programul a cuprins mai multe obiective:

  • Vizitarea Companiei Black Cattle Science and Technology, prezentarea fiind facuta de presedintele acesteia, dna Dong Yajuan.
          • Efectivul de taurine (de culoare neagra), destinat exclusiv productiei de carne, este de 10.000 de capete cu tendinta de a se ajunge la 17.000. Suprafata aferenta fermei este de 166,7 ha pe care se cultiva grau, secara, porumb pentru asigurarea concentratelor in furajare. Se utilizeaza inseminarea artificiala folosind material seminal japonez (rasa Kobe) si transferul de embrioni. Animalele se abatorizeaza in cadrul companiei, iar carnea, avand o calitate excelenta, se proceseaza, se clasifica pe 3 x 5 categorii de calitate, se ambaleaza si se livreaza pe piata.
          • Gunoiul de grajd din ferme se composteaza prin folosirea ramelor, materialul rezultat fiind utilizat in sere, unde se produc legume.
  • Discutiile purtate la Academia de Stiinte Agricole din Zibo au constat din informari reciproce privind productiile agricole. La discutii au participat presedintele Academiei, Wang Guangming, vicepresedintii si cercetatori.
          • Provincia Shandong are o suprafata de 158000 km2 si o populatie de 98 milioane locuitori. Orasul Zibo are o populatie de peste 4,5 milioane.
          • In ce priveste conditiile climatice, media anuala a temperaturilor este de 12,5-14,20C, iar precipitatiile anuale variaza intre 600-900 mm.
          • Productiile obtinute variaza intre 6-7,5 t/ha la grau, 12-13 t/ha la porumb. Se mai cultiva arahide, floarea soarelui, mei, ricin.
          • Finantarea Academiei se face de la buget cu 1,2 milioane dolari. Solariile cercetatorilor variaza intre 6400-16000 dolari/an.
          • Samanta produsa de unitatile de cercetare se vinde la preturile de 3-6 dolari/kg la porumb si 0,6-1,1 dolari/kg la grau.
  • Vizitarea unei intreprinderi de productie si prelucrare a laptelui.
          • Efectivul de vaci este de 15.000 de capete, zilnic se prelucreaza 220 tone lapte, livrandu-se pe piata numai lapte si iaurt. Intreprinderea este moderna, cu echipament procurat din Japonia si Suedia.
  • Vizitarea unei unitati producatoare de ciuperci care apartine Academiei de Stiinte Agricole.
          • Suportul de cultura a ciupercilor este format din material lemnos tocat (78%) + tarate de grau + zahar (1%) + sulfat de calciu (1%) + apa. In ciupercarie se mentine o temperatura de 20-250C si o umiditate a aerului de 95%. Intervalul de timp de la inseminarea miceliului pana la aparitia ciupercilor este de 3 saptamani. Se livreaza zilnic 1 tona de ciuperci. Firma produce si echipamentul necesar unei ciupercarii. Personalul este format din 37 persoane care lucreaza in cercetare si 20 persoane ocupate cu productia ciupercilor si a echipamentelor.
          • Finantarea se face din vanzarea productiei, anual realizandu-se un profit net de 720 mii dolari din vanzarea ciupercilor si utilajelor.
          • Se exporta miceliu in Coreea de Sud. La nevoie se apeleaza la credite cu 4,3% dobanda.
  • Vizitarea unei instalatii de biogaz care asigura agentul termic necesar localitatii Fajia cu 900 de gospodarii si a unor sere pentru producerea legumelor.
          • Biogazul se produce din fermentarea gunoiului rezultat din cresterea animalelor in localitatea respectiva. Fermentarea dureaza 2 luni in care se produce biogazul, dupa care materialul fermentat se schimba si se foloseste ca fertilizant in sere. Unitatea apartinea comunitatii, dar constituie si baza de cercetare pentru Academia de Stiinte Agricole.
  • La finalul vizitei in Zibo, s-a semnat cu Municipalitatea un Memorandum de colaborare cu ASAS, care prevede schimb de specialisti pentru cursuri de instruire si promovare a tehnologiilor in domeniul agricol.
  • In orasul Liaocheng s-a organizat o conferinta la care au participat 92 reprezentanti ai unor firme straine interesate in derularea unor proiecte cu partea chineza. In acest context s-au prezentat la delegatia din Romania firme si persoane chineze care si-au exprimat dorinta de colaborare:

 

Firma chineza

Persoana contact

Solicitarea partii chineze

Shandong Nongxin Seeds Co. Ltd.

E-mail: 1713968846@qq.com

Wang Xiaoyan

  • - Experimentare si import samanta de porumb;
  • - Tehnologii pentru legume;
  • - Testare seminte de porumb si legume.

Shandong Lufeng Seeds Co. Ltd.

E-mail: lufengzhongve@163.com 

Shao Yujun

  • Import samanta grau si de porumb timpuriu pentru cultura II;
  • Tehnologii de productie pentru soiurile romanesti;
  • Crearea de hibrizi de porumb mixt RO x China.

Shandong Xinfeng seed industry Co. Ltd.

E-mail: sdxfzv@126.com

Ma Yunguo

  • Persoana pt. cercetare markeri moleculari pt. crearea hibrizilor de porumb:
  • Colaborare pentru crearea hibrizilor de porumb.

Sh. Fuhe Agric. Tech. Develop. Ltd.

E-mail: lcfhzfi@163.com

Zhou Fajie

  • Ameliorarea solurilor argiloase, alcaline, saramrate. Recomandari de imbunatatire a solurilor respective;
  • Amenajari peisagere.

Grape Planting Professional Cooperatives Liaocheng City

Tel. 15166589700

Yang Yong

  • Altoirea mecanizata la vita de vie.

Linqing Yuansheng Cattle Farming Specialized Cooperative

Wang Siyuan

  • Imbunatatirea parametrilor de productie la hibrizii taurinelor de carne obtinuti in China: Transfer de embrioni. Import de material seminal si embrioni obtinuti de la taurine de tip Simmental din Romania

 

Acestor solicitari, pe de o parte li s-a promis raspuns dupa contactarea unitatilor de cercetare de profil din tara, precum si sugestia de a se adresa oficial in scris Academiei de Stiinte Agricole si Silvice. Totusi, consideram ca demersurile respective trebuie luate in seama, in masura in care institutiile romanesti apreciaza ca fiind benefice pentru ele.

Inainte de plecare, am fost primiti de Ambasadorul Romaniei la Beijing, care a solicitat posibilitati de oferte din cercetarea si productia romaneasca pentru piata chinezeasca, mentionand ca exemplu, medicamentele de uz veterinar pentru Mongolia.

Pe baza celor vazute si discutate, se vor intreprinde urmatoarele actiuni:

    • Aducerea la cunostinta unitatilor de cercetare ale ASAS, a solicitarilor de cooperare exprimate de partea chineza, in vederea valorificarii potentialului de cercetare din Romania si punerea in contact cu partenerii chinezi;
    • Elaborarea proiectului – Memorandum de colaborare intre ASAS si Academia Chineza de Stiinte Agricole, pentru a fi transmis partenerilor chinezi;
    • Informarea personalului de cercetare din reteaua ASAS asupra activitatii de cercetare chineze;
    • Demararea unor proiecte comune de colaborare (cercetare) intre unitatile de cercetare romanesti si cele chineze.


Academia de Stiinte Agricole si Silvice „Gheorghe Ionescu-Sisesti”

 

 

Noutati

Izolare fără punți termice: Beneficiile utilizării lânii de lemn în poduri și mansarde

29-04-2024 Constructii, instalatii, echipamente

Izolare fără punți termice: Beneficiile utilizării lânii de lemn în poduri și mansarde

Când vine vorba de izolarea casei tale, eliminarea punților termice este esențială pentru a asigura o eficiență energetică maximă și un confort termic optim. Un material izolator care poate asigura o izolare continuă și eficientă fără punți termice este lâna de lemn (obținută din fibre naturale de lemn, provenit din specii de rășinoase). Această opțiune oferă numeroase beneficii și soluții pentru diversele nevoi de izolare ale locuinței tale, în special în mansardă, pe tavan/pod, între grinzi. Mai multe>>

Multifuncționalitatea oțelului inoxidabil la fermă

29-04-2024 Constructii, instalatii, echipamente

Multifuncționalitatea oțelului inoxidabil la fermă

Oțelul inoxidabil este un element indispensabil în ferma modernă, din cauza versatilității și durabilității sale de neîntrecut. Structura sa unică, formată în principal din crom și nichel, îi garantează o rezistență excepțională la coroziune și rugină, ceea ce îl face să fie ideal pentru o gamă largă de aplicații agricole. Țevile inoxidabile, de exemplu, joacă un rol primordial în sistemele de transport al lichidelor, asigurând transportul eficient al apei, al substanțelor chimice și al gazelor ... Mai multe>>

Karate Zeon și Vertimec: alianța împotriva dăunătorilor

26-04-2024 Boli si daunatori

Karate Zeon și Vertimec: alianța împotriva dăunătorilor

Dăunătorii reprezintă o amenințare serioasă pentru plantele de cultură, având capacitatea de a provoca pagube semnificative și de a afecta recolta. Mai multe>>

Descoperă fungicidul de ultimă generație pe bază de triazoli – Revyona®!

26-04-2024 Fungicide

Descoperă fungicidul de ultimă generație pe bază de triazoli – Revyona®!

Revyona® este noul fungicid de încredere din grupa triazolilor, ce controlează o serie de boli des întâlnite la culturile de măr, păr, cireș, prun, piersic, cais, nectarin și vița de vie. Fungicidele pe bază de triazoli reprezintă o piesă de rezistență pentru fermieri în managementul rezistenței. Mai multe>>

Patria Bank ofera in parteneriat cu Agrii solutii pentru fermierii care au nevoie de finantare

09-04-2024 Credite agricultura

Patria Bank ofera in parteneriat cu Agrii solutii pentru fermierii care au nevoie de finantare

Incepand cu aceasta luna, Patria Bank ofera in parteneriat cu Agrii solutii pentru fermierii care au nevoie de finantare pentru achizitia de inputuri agricole si obtinerea unor recolte bogate si profitabile. Prin acest parteneriat, Patria Bank si Agrii isi propun ca impreuna sa faciliteze fermierilor accesul la solutii de finantare care sa le sustina dezvoltarea sustenabila si durabila. Mai multe>>

Cel mai mare terminal de transbordare a produselor agricole din Europa a fost finalizat la frontiera cu Ucraina

09-04-2024 Constructii, instalatii, echipamente

Cel mai mare terminal de transbordare a produselor agricole din Europa a fost finalizat la frontiera cu Ucraina

GRAMPET Group, liderul transportului feroviar privat de marfa din Romania, anunta finalizarea si inceperea testelor pentru cel mai mare terminal de transbordare a produselor agricole din Europa, in urma unei investitii de 10 milioane de euro. Situat la Dornesti (judetul Suceava), la frontiera cu Ucraina, noul complex dedicat transbordarii produselor agricole marcheaza un nou capitol in eforturile grupului de companii GRAMPET de a moderniza si eficientiza infrastructura feroviara din regiune si d... Mai multe>>

Cum sa imbunatatesti calitatea si cantitatea recoltei de rapita?

09-04-2024 Rapita

Cum sa imbunatatesti calitatea si cantitatea recoltei de rapita?

Imbunatatirea calitatii si cantitatii recoltelor poate reprezenta un real provocare pentru multi agricultori. Acest articol te va ghida prin procesul de alegere a soiului potrivit de rapita si tehnici eficiente de semanat si de ingrijire pentru a asigura elementele necesare cresterii si dezvoltarii a plantelor. In plus, vei descoperi sfaturi esentiale despre recoltare si depozitare, precum si despre ameliorarea solului pentru aceasta cultura. Mai multe>>

Noul fungicid pentru cereale Forapro® – Control superior al bolilor si productii mai mari

09-04-2024 Cereale

Noul fungicid pentru cereale Forapro® – Control superior al bolilor si productii mai mari

ADAMA Ltd., lider global in industria de produse pentru protectia plantelor, a anuntat lansarea pe piata din Europa a produsului Forapro®, noul fungicid pentru cereale cu spectru larg la T1, cu aplicabilitate in mai multe culturi, care ofera un control superior asupra tuturor bolilor majore de inceput de sezon. Mai multe>>

Ghidul proprietarului pentru prevenirea problemei de drenaj: sfaturi si solutii

09-04-2024 Constructii, instalatii, echipamente

Ghidul proprietarului pentru prevenirea problemei de drenaj: sfaturi si solutii

Un sistem de drenaj eficient este esential pentru orice proprietar de casa. In acest articol, vei descoperi importanta drenajului apelor pluviale, de la intelegerea problemelor cu care se poate confrunta un astfel de sistem, pana la solutiile privind prevenirea lor. De asemenea, te vei familiariza cu elementele unei astfel de infrastructuri si vei intelege rolul lor. Asadar, fa-ti timp pentru a citi acest articol pana la final, apoi pune in practica lucrurile invatate: Mai multe>>

Agra Asigurari anunta extinderea portofoliului de produse dedicate sectorului agricol

18-03-2024 Asigurari agricole

Agra Asigurari anunta extinderea portofoliului de produse dedicate sectorului agricol

Agra Asigurari isi mentine pozitia de lider pe piata asigurarilor agricole din Romania si anunta in exclusivitate extinderea portofoliului de produse. In cadrul conferintei de presa din data de 13 martie 2024, o parte din managementul local a prezentat evolutia sucursalei in cei 9 ani de activitate, tendintele si nevoile actuale din piata asigurarilor agricole in corelatie cu noile produse lansate, rezultatele financiare, precum si evolutia suprafetelor asigurare in Romania, dar si la nivel de g... Mai multe>>

100 de tineri fermieri au absolvit a V-a serie a programului “Tineri Lideri pentru Agricultura”

18-03-2024 Afaceri agricole

100 de tineri fermieri au absolvit a V-a serie a programului “Tineri Lideri pentru Agricultura”

In data de 14 martie a.c. Clubul Fermierilor Romani a celebrat absolvirea seriei V a programului “Tineri Lideri pentru Agricultura”. Acesta pregateste generatiile viitoare de tineri fermieri pentru a continua afacerile familiei, pentru asumarea rolului de lider in propriile afaceri si in comunitate, dar si pentru a participa activ la mai buna reprezentare profesionala a fermierilor in structurile administratiei publice din Romania si de la Bruxelles. Mai multe>>