Ziua Semintelor Certificate la Negresti, Vaslui

Ziua Semintelor Certificate la NegrestiAISR in parteneriat cu ISTIS si APPR a organizat la la CTS Negresti-Jud. Vaslui, in data de 12 iulie “Ziua semintelor certificate”. La eveniment au participat peste 110 de fermieri din toata Moldova, reprezentanti ai Comisiei de Agricultura din senatul Romaniei, Ministerul Agriculturii si Dezvoltarii Rurale, Inspectoratul de stat pentru controlul si calitatea semintelor, Laboratoarele de certificare a semintelor, Academia Oamenilor de Stiinta din Romania, reprezentanti ai ISTIS si APPR.


La manifestare au luat parte si oficiali locali si judeteni,
presedintele Consiliului Judetean Vaslui, primarul orasului Negresti, parlamentari-senator Doina Silistru. De asemenea, la eveniment au mai participat reprezenanti ai ROMAPIS. Evenimentul a fost intiat de AISR (Alianta Industriei Semintelor din Romania) care actioneaza in sprijinul constientizarii fermierilor de peste trei ani, incercand sa demonstreze importanta utilizarii semintelor certificate in obtinerea de profit.

Alexandru Bran, directorul Centrul de Testare a Semintelor Negresti a mediat prezentarile si discutiile pe tot parcursul zilei atat in sala, cat si in teren. Au fost facute prezentari in-door de catre toti partenerii:

    • Samanta certificata, rezultat al noilor creatii varietale si al testarii - Mihai Popescu Director Executiv ISTIS
    • Beneficiile utilizarii semintelor certificate - Antonia Ivascu, Director Executiv AISR
    • Semintele certificate, investitie si asigurare pentru fermieri - Alina Cretu, Director executiv APPR
    • Interdependenta dintre agricultura si apicultura in conditiile din Romania Costantin Dobrescu, Vicepresedinte al asociatiei ROMAPIS.


La eveniment a participat ca invitat special al AISR si Mecanica Ceahlau, care a prezentat noul model de deflector, care va fi omologat in curand pentru protejarea culturilor in timpul tratamentelor.

Deschiderea evenimentului i-a revenit domnului Alexandru Bran, directorul Centrul de Testare a Semintelor Negresti care a spus ca in judetul Vaslui exista suprafete insemnate cultivate cu cereale,in special grau,ovaz si porumb.

In continuare, Mihai Popescu, directorul general al Institutului de Stat pentru Testarea si Inregistrarea Soiurilor(ISTIS) a subliniat faptul ca samanta certificata este rezultatul testarii noilor creatii varietale.

"Inregistrarea soiurilor se bazeaza pe rezultatele examinarilor oficiale, in special teste de camp, acoperind un numar mare de caracteristici prin care soiul este descris. Testarea in camp consta in doua teste care stabilesc distinctivitatea, uniformitatea si stabilitatea soiului -testul DUS si, pentru speciile de culturi de camp, valoarea agronomica si de utilizare -testul VAU. Caracterizarea unui soi este completata cu analize de calitate realizate in laboratoarele proprii."

Ziua Semintelor Certificate la Negresti - 1Antonia Ivascu, directorul executiv al Aliantei Industriei Semintelor din Romania, a subliniat rolul aliantei de sprijinire a agriculturii prin promovarea si sustinerea utilizarii semintelor certificate de catre agricultori, in scopul cresterii productiei agricole in Romania.

In premiera in Romania, AISR, o asociatie profesionala, a avut initiativa de a organiza un eveniment impreuna cu o institutie a statului, respectiv a MADR. Sensul acestei intalniri se sprijina pe ideea ca AISR incearca de dezvolte colaborarea intre companiile membre, care au gentica de top, institutul care se ocupa de testarea acestor soiuri si hibrizi noi, APPR care observa comportarea in conditi de productie a acestora si nu in ultimul rand, cu Fermierii, care sunt cei care beneficiaza de rezultatele muncii de ameliorare.

Directorul executiv al AISR i-a sfatuit pe fermieri sa foloseasca samanta certificata si nu una de slaba calitate din hambar (samanta salvata). S-a sublinat importanta realizarii de parteneriate in atingerea obiectivelor comune in folosul competitivitatii agriculturii din tara noastra,spre exemplu, Protocolul de colaborare incheiat dintre AISR si ROMAPIS. Deosebit de important este faptul ca la AISR a aderat ca membru onorific in cadrul Aliantei, INCDA Fundulea, cel mai important institut de cercetari agricole din Romania.

Antonia Ivascu, a prezentat principalele obiective ale asociatiei si anume:

    • Sustinerea dezvoltarii sectorului de seminte certificate in tara noastra
    • Apararea drepturilor membrilor privind proprietatea intelectuala specifica pe teritoriul Romaniei prin recunoasterea brevetelor si varietatilor de seminte.


In ceea ce priveste importanta semintei,
Directorul executiv al AISR a reamintit fermierilor faptul ca samanta este prima veriga a lantului agricol, in fapt punctul de plecare al lantului alimentar. Samanta transmite produsului recoltat calitati nutritive, iar semintele hibrizilor ameliorati raspund nevoilor consumatorilor, dar si agricultorilor si crescatorilor de animale. Samanta certificata sta la baza unei productii mai mari, stabile si mai predictibile, iar prin utilizarea bunelor practici agricole, ce implica si folosirea semintelor certificate se respecta mediul inconjurator, atat de important pentru populatie.

Directorul executiv al AISR a accentuat faptul ca, contrafacerea de seminte este in fapt o concurent a neloaiala din cauza pretului mult mai mic, fapt pe care fermierii trebuie sa-l inteleaga cat se poate de bine. Grupari infractionale au ca “obiect de activitate” producerea ilegala si contrafacerea semintelor in zonele cu activitate agricola puternica. Fermierul trebuie sa realizeze ca prin utilizarea semintelor contrafacute apare riscul pierderii culturii, al efectului negativ asupra consumatorului si contaminarea mediului inconjurator, iar de multe ori apar si costuri suplimentare pentru distrugerea culturii si eliminarea efectului, eventual chiar re-insamantare. Cand cumpara saminta fermierii trebuie sa fie atenti ca aceasta sa fie in saci originali, sigilati si etichetati, deoarece samanta contrafacuta nu corespunde indicilor cantitativi si calitativi pentru semanat.

Antonia Ivascu, directorul executiv al Aliantei Industriei Semintelor din Romania a aratat ca semintele certificate, originale, sunt insotite intotdeauna de un Document de calitate si conformitate al furnizorului, sunt in prealabil analizate si verificate de Inspectoratele pentru Controlul Calitatii Semintelor din teritoriu, care apartin Ministerului Agriculturii si Dezvoltarii Rurale, iar marfa este intotdeauna insotita de certificat de conformitate a calitatii. Producatorii de seminte testeaza in reteaua nationala a Institutului de Stat pentru Testarea si Inregistrarea Soiurilor, garantand astfel utilizarea semintelor de calitate, in conditii de siguranta, conform bunelor practici agricole, sprijinind agricultura durabila. Sacii originali sunt sigilati si etichetati si au elemente de siguranta (holograma originala) si o singura cusatura pe sac. Se mentioneaza faptul ca exista cateva elemente definitorii care fac diferenta intre original si contrafacere la care cumparatorii trebuie sa fie extreme de atenti, si anume faptul ca etichetele originale nu se rup usor, sunt tiparite profesional. Fiecare sac are numar de ordine, numar de lot care pot fi verificate la companiile producatoare in cazul in care apar dubii. Si nu in ultimul rand trebuie acodata o atentie sporita atentie furnizorului de samanta.

Prezenta la evenimentul de la Negresti Alina Cretu, directorul Asociatiei Producatorilor de Porumb din Romania, a precizat ca la aceasta manifestare au venit si fermieri din judetele Ialomita, Giurgiu, Braila si Teleorman interesati de ceea ce se intampla aici la Centrul de Testare a Semintelor Negresti.

ROMAPIS, prin d-l Dobrescu,Vicepresedintele asociatiei, a facut o scurta prezentare, intitulata: “Interdependenta dintre agricultura si apicultura in conditiile din Romania”, care a avut loc la finalul prezentarilor, inainte de iesirea in teren.

S-a mentionat faptul ca polenizarea cu albine este esentiala pentru: pomicultura, legumicultura, culturile oleaginoase, dar mai ales pentru plante aromatice. Principalele culesuri apicole pe teritoriul Romaniei se realizeaza la rapita, salcam, floarea soarelui si tei. Practic apicultura urmeaza agricultura, iar din acest motiv este obligatoriu ca cele doua ramuri sa colaboreze cat mai bine, sa-si comunice problemele si sa gaseasca solutii utile de punere in practica a celor mai bine metode de polenizare.

Au mai luat cuvantul Senatorul Doina Silistru un reputat cercetator in domeniul ameliorarii plantelor agricole (specii de pajisti), Director General in Minsterul Agriculturii, Elena Tatomir, din partea Academiei Oamenilor de Stiinta din Romania Academician Dan Schiopu si autoritatile locale care s-au declarat deosebit de onorate de organizarea unui astfel de eveniment la CTS Negresti.

A urmat o vizita in teren in cadrul careia le-au fost demonstrate fermierilor diferentele de productie dintre loturile cu seminte certificate, apartinand tuturor membrilor AISR si cele asa numite “din hambar” sau “samanta salvata”.

In teren au luat cuvantul Arnauld Perrein, Presedintele APPR si Nicolae Sitaru, vicepresedinte LAPAR, care au particiapt la eveniment si care au transmis fermierilor mesajul ca numai folosirea semintelor certificate, poate dezvolta o agricultura performanta. Totodata, fermierii au constientizat ca a sosit timpul sa-se uneasca in diferite asociatii, pentru a avea productii de calitate, dar si un cuvant de spus pe piata cerealelor. Numai astfel Romania poate juca un rol important in Europa in domeniul agricol, a spus Arnauld Perrein.

Andrei Marutescu, Presedintele AISR, a prezentat loturile demonstrative prin care AISR a dovedit inca odata ca materialul genetic si calitatea semintelor obtinute printr-o inovare responsabila si colaborativa reprezinta baza succesului in realizarea productiilor agricole ridicate.

Toate companiile membre AISR (Bayer, Caussade, Euralis, Fundulea, KWS, Limagrain, Maisadour, Monsanto, Pioneer, Procera, RAGT, Syngenta) au fost reprezentate la eveniment cu loturi de porumb cu hibrizi specfici zonei si materiale de promovare a semintelor certificate.

Prin participarea in numar mare a fermierilor zonali, a reprezentantilor companiilor din industria de seminte, dar si a presei si autoritatilor, evenimentul s-a dovedit unul de succes.

AISR
Alianta Industriei Semintelor din Romania

  

Noutati

Cultivarea succesului pentru fermieri cu solutii digitale in agricultura

18-05-2024 Management agricol

Cultivarea succesului pentru fermieri cu solutii digitale in agricultura

Digitalizarea, o tendinta din ce in ce mai prevalenta in agricultura, implica utilizarea tehnologiilor precise si bazate pe date pentru a ajuta fermierii sa ia decizii in timp real. Inteligenta artificiala, datele analitice, senzorii si alte tehnologii au potentialul de a imbunatati productiile, de a optimiza eficienta apei si a inputurilor si de a promova sustenabilitatea in cultivarea pamantului cu scopul de a asigura securitatea alimentara pentru o populatie in crestere la nivel global. Mai multe>>

Tehnologii avansate in statiile de epurare a apelor uzate: ce trebuie sa stii

18-05-2024 Constructii, instalatii, echipamente

Tehnologii avansate in statiile de epurare a apelor uzate: ce trebuie sa stii

Pe masura ce populatia lumii creste si cererea de apa curata se intensifica, devine tot mai importanta gasirea unor modalitati eficiente si durabile de tratare a apelor uzate. Tehnologiile avansate de epurare a apelor uzate ofera o serie de beneficii in comparatie cu metodele traditionale. Mai multe>>

Izolare fără punți termice: Beneficiile utilizării lânii de lemn în poduri și mansarde

29-04-2024 Constructii, instalatii, echipamente

Izolare fără punți termice: Beneficiile utilizării lânii de lemn în poduri și mansarde

Când vine vorba de izolarea casei tale, eliminarea punților termice este esențială pentru a asigura o eficiență energetică maximă și un confort termic optim. Un material izolator care poate asigura o izolare continuă și eficientă fără punți termice este lâna de lemn (obținută din fibre naturale de lemn, provenit din specii de rășinoase). Această opțiune oferă numeroase beneficii și soluții pentru diversele nevoi de izolare ale locuinței tale, în special în mansardă, pe tavan/pod, între grinzi. Mai multe>>

Multifuncționalitatea oțelului inoxidabil la fermă

29-04-2024 Constructii, instalatii, echipamente

Multifuncționalitatea oțelului inoxidabil la fermă

Oțelul inoxidabil este un element indispensabil în ferma modernă, din cauza versatilității și durabilității sale de neîntrecut. Structura sa unică, formată în principal din crom și nichel, îi garantează o rezistență excepțională la coroziune și rugină, ceea ce îl face să fie ideal pentru o gamă largă de aplicații agricole. Țevile inoxidabile, de exemplu, joacă un rol primordial în sistemele de transport al lichidelor, asigurând transportul eficient al apei, al substanțelor chimice și al gazelor ... Mai multe>>

Karate Zeon și Vertimec: alianța împotriva dăunătorilor

26-04-2024 Boli si daunatori

Karate Zeon și Vertimec: alianța împotriva dăunătorilor

Dăunătorii reprezintă o amenințare serioasă pentru plantele de cultură, având capacitatea de a provoca pagube semnificative și de a afecta recolta. Mai multe>>

Descoperă fungicidul de ultimă generație pe bază de triazoli – Revyona®!

26-04-2024 Fungicide

Descoperă fungicidul de ultimă generație pe bază de triazoli – Revyona®!

Revyona® este noul fungicid de încredere din grupa triazolilor, ce controlează o serie de boli des întâlnite la culturile de măr, păr, cireș, prun, piersic, cais, nectarin și vița de vie. Fungicidele pe bază de triazoli reprezintă o piesă de rezistență pentru fermieri în managementul rezistenței. Mai multe>>

Patria Bank ofera in parteneriat cu Agrii solutii pentru fermierii care au nevoie de finantare

09-04-2024 Credite agricultura

Patria Bank ofera in parteneriat cu Agrii solutii pentru fermierii care au nevoie de finantare

Incepand cu aceasta luna, Patria Bank ofera in parteneriat cu Agrii solutii pentru fermierii care au nevoie de finantare pentru achizitia de inputuri agricole si obtinerea unor recolte bogate si profitabile. Prin acest parteneriat, Patria Bank si Agrii isi propun ca impreuna sa faciliteze fermierilor accesul la solutii de finantare care sa le sustina dezvoltarea sustenabila si durabila. Mai multe>>

Cel mai mare terminal de transbordare a produselor agricole din Europa a fost finalizat la frontiera cu Ucraina

09-04-2024 Constructii, instalatii, echipamente

Cel mai mare terminal de transbordare a produselor agricole din Europa a fost finalizat la frontiera cu Ucraina

GRAMPET Group, liderul transportului feroviar privat de marfa din Romania, anunta finalizarea si inceperea testelor pentru cel mai mare terminal de transbordare a produselor agricole din Europa, in urma unei investitii de 10 milioane de euro. Situat la Dornesti (judetul Suceava), la frontiera cu Ucraina, noul complex dedicat transbordarii produselor agricole marcheaza un nou capitol in eforturile grupului de companii GRAMPET de a moderniza si eficientiza infrastructura feroviara din regiune si d... Mai multe>>

Cum sa imbunatatesti calitatea si cantitatea recoltei de rapita?

09-04-2024 Rapita

Cum sa imbunatatesti calitatea si cantitatea recoltei de rapita?

Imbunatatirea calitatii si cantitatii recoltelor poate reprezenta un real provocare pentru multi agricultori. Acest articol te va ghida prin procesul de alegere a soiului potrivit de rapita si tehnici eficiente de semanat si de ingrijire pentru a asigura elementele necesare cresterii si dezvoltarii a plantelor. In plus, vei descoperi sfaturi esentiale despre recoltare si depozitare, precum si despre ameliorarea solului pentru aceasta cultura. Mai multe>>

Noul fungicid pentru cereale Forapro® – Control superior al bolilor si productii mai mari

09-04-2024 Cereale

Noul fungicid pentru cereale Forapro® – Control superior al bolilor si productii mai mari

ADAMA Ltd., lider global in industria de produse pentru protectia plantelor, a anuntat lansarea pe piata din Europa a produsului Forapro®, noul fungicid pentru cereale cu spectru larg la T1, cu aplicabilitate in mai multe culturi, care ofera un control superior asupra tuturor bolilor majore de inceput de sezon. Mai multe>>

Ghidul proprietarului pentru prevenirea problemei de drenaj: sfaturi si solutii

09-04-2024 Constructii, instalatii, echipamente

Ghidul proprietarului pentru prevenirea problemei de drenaj: sfaturi si solutii

Un sistem de drenaj eficient este esential pentru orice proprietar de casa. In acest articol, vei descoperi importanta drenajului apelor pluviale, de la intelegerea problemelor cu care se poate confrunta un astfel de sistem, pana la solutiile privind prevenirea lor. De asemenea, te vei familiariza cu elementele unei astfel de infrastructuri si vei intelege rolul lor. Asadar, fa-ti timp pentru a citi acest articol pana la final, apoi pune in practica lucrurile invatate: Mai multe>>