Peisaje nelimitate in cadrul Conferintei IFLA Europe 2017, 1 iunie 2017, Bucuresti

Peisaje nelimitate in cadrul Conferintei IFLA Europe 2017 1 iunie 2017 BucurestiPersonalitati de renume din domeniul arhitecturii peisajului vor vorbi despre peisajul contemporan in cadrul Conferintei IFLA Europe 2017 “(UN)LIMITED LANDSCAPES: NO FENCE, NO OFFENCE”. Evenimentul, dedicat profesionistilor din domeniu precum si tuturor celor interesati de peisaj in general, va avea loc pe 1 iunie 2017, la Muzeul National de Arta Contemporana (MNAC) din Bucuresti. Intrarea la conferinta este libera si nu este nevoie de inregistrarea prealabila a participarii.


Conferinta este organizata de International Federation of Landscape Architects, European Region (IFLA Europe) impreuna cu Asociatia Peisagistilor din Romania (AsoP) in cadrul celei de-a 28-a editii a evenimentului international Conferinta si Adunarea Generala IFLA Europe 2017 care se desfasoara in perioada 1-4 iunie la Bucuresti. IFLA Europe reprezinta 34 de asociatii nationale ale profesionistilor peisagisti din Europa, respectiv aproximativ 15.000 de profesionisti de pe intregul continent.

Tema evenimentului de anul acesta, (UN)LIMITED LANDSCAPES: NO FENCE, NO OFFENCE, abordeaza o problema recurenta a peisajului contemporan la nivel international, care este una politica si foarte reala. Pe de o parte, peisajul nu cunoaste limite, granite sau frontiere, fiind o realitate spatiala si sociala fluida, suprapusa si intretaiata. Pe de alta parte, accesibilitatea, mobilitatea spatiala, migrarea oamenilor, a animalelor si a plantelor sunt subiecte centrale ale designului contemporan. Tema ridica practic problema limitei sau non-limitei in peisaj. In acest sens, in cadrul conferintei vor sustine prezentari:

Peisaje nelimitate in cadrul Conferintei IFLA Europe 2017 1 iunie 2017


Ellen Fetzer, profesor coordonator de programe de peisagistica la Universitatea Nuertingen-Geislingen din Germania si vicepresedinte ECLAS - Consiliul European al Scolilor de Arhitectura Peisajului, va vorbi despre Peisaje solide pentru democratii solide: peisagistii ca intermediari ai dezbaterilor. Planificarea si proiectarea peisajului reprezinta procese complexe de invatare la baza carora sta peisajul, ca fundament al discursului. Aceasta prezentare vine sa sublinieze faptul ca este foarte important ca profesiile ce se afla in stransa legatura cu peisajul sa fie pregatite pentru a solutiona aceste procese intr-o maniera democratica.

Albert Fekete, arhitect peisagist maghiar avand la activ numeroase premii internationale precum Landscape Architect of the Year in 2012 si in 2017 in Ungaria si premiul „Europa Nostra Prize” al Uniunii Europene in 2014, va sustine prezentarea Regionalitate in educatia de arhitectura peisajului, cercetare si activitate profesionala – un studiu de caz Est-European. Profesia de peisagist, care exista de peste 100 de ani in alte parti ale lumii, este una tanara in Europa de Est. Baza stiintifica si practica a acestei specializari s-a dezvoltat ca o parte a arhitecturii in sensul ei larg care in ultimii ani a evoluat intr-o disciplina ce combina arhitectura, planificarea, protectia mediului, aspecte ale dezvoltarii durabile, horticultura etc. Constientizarea sociala a arhitecturii peisajului in tarile Europei de Est a avut un start foarte lent si a crescut dupa anii 2000, sute de proiecte de spatii publice fiind implementate in ultimii 10 ani.

Nigel Thorne, arhitect peisagist englez, a fost administrator al Landscape Institute din Marea Britanie timp de peste 15 ani, precum si presedintele acestei organizatii in perioada 2006-2008. De asemenea, in perioada 2010-2013 el a ocupat pozitia de presedintele al IFLA Europe. Acesta va vorbi despre infrastructurile spatiale verzi: Sistemele verzi - ce s-a intamplat, de fapt? – O privire critica asupra celor 30 de ani de asa zisa practica peisagistica durabila. Oamenii sunt singurii vinovati care ne incarca universul cu limitari de genul frontierelor administrative si granitelor, si care, totodata, au definit cu exactitate pozitia noastra in ziua de astazi referitoare la tara, poporul, cultura si comunitatea in care traim. Oamenii erau odata cei mai de seama sustinatori ai sistemelor verzi „in viata”; respectand si lucrand pamantul ca modalitate de a-si asigura traiul, folosindu-l cu intelepciune pentru obtinerea hranei, ca mediu pentru transport, protectie si practic pentru orice altceva. Pe masura ce populatia a crescut, respectul pentru propriul peisaj si mediu a scazut si poate ca acesta este motivul pentru care este sugerat faptul ca sistemele v erzi reprezinta o nascocire recenta, „formulata” de catre americani in urma cu aproximativ 30 de ani, in idea unei abordari moderne cu privire la interventia umana in vederea dezvoltarii.

Felix Marcu, expert in arheologie si managerul unuia dintre cele mai importante muzee din Romania, Muzeul National de Istorie a Transilvaniei din Cluj-Napoca, este persoana desemnata de Ministerul Culturii in pozitia de presedinte al Comisiei LIMES Romania, comisie al carei scop este acela de a pregati inscrierea frontierei romane a Daciei in lista patrimoniului mondial UNESCO. Prezentarea Limes – frontiera care uneste Europa va constitui o privire generala asupra a ceea ce a mai ramas din frontierele Imperiului Roman, frontiere extinse de-a lungul Europei.

Luana Simion, peisagist in cadrul Asociatiei Parcul Natural Vacaresti, va sustine prezentarea Nu doresti ce nu cunosti. Parcul Natural Vacaresti in cadrul careia se va arata evolutia acestui spatiu de la un potential suport pentru Jocurile Olimpice la rezervatia naturala de azi ce gazduieste peste 90 de specii de pasari intr-un peisaj unic si totodata izolat.

Lala Panait, parte a initiativei „La Terenuri – Spatiu Comun in Manastur” din Cluj-Napoca, va vorbi in cadrul conferintei despre Gardul nostru cel de toate zilele ia-ni-l noua astazi si ne iarta noua greselile noastre, prezentarea vizand valul de ingradiri din spatiul public romanesc privit din perspectiva nevoii de spatii comune pentru locuitorii cartierelor si pentru cultura locala.

Diana Culescu, presedintele AsoP Romania, va vorbi despre Frontiere mentale si decalaje in comunicare. Imaginea arhitecturii peisajului in Romania ramane inca una vaga si imprecisa. Deseori daca spui ca esti peisagist lumea te intreaba daca poti sa le pictezi si lor un tablou frumos ... „gen Monet”. In cazurile mai fericite oamenii inteleg ca peisagistii au de-a face cu floricele si gradini. Desi nu au iesit cu totul la lumina, o serie de proiecte legislative din ultimii ani demonstreaza faptul ca peisagistii nu mai sunt doar cei ce picteaza frumos sau planteaza pansele in spatiul public ci incep sa isi gaseasca locul firesc si necesar in proiectarea si planificarea spatiilor cotidiene.

Kázmér Kovács, architect si profesor la scoala de arhitectura din Bucuresti, reprezentant al Ordinului Arhitectilor din Romania in cadrul conferintei, va aborda o problema spinoasa: Peisaj si arhitectura – (non)frontiere profesionale. Trasarea unei limite este gestul primordial al arhitecturii. In acelasi timp, stabilirea de granite ramane modul oamenilor si al umanitatii de a da identitate unui loc. In schimb, peisajul este o alcatuire ce nu este in nici un chip determinanta de limite fizice. Relatia dintre cele doua domenii este, drept urmare, una complicata, incerta si, totusi, inevitabila.

Anul acesta, in cadrul Conferintei si Adunarii Generale IFLA Europe 2017 este organizata si o expozitie de postere pornind de la tema generala a evenimetului: “(UN)LIMITED LANDSCAPES: NO FENCE, NO OFFENCE”. Scopul expozitiei este de a aduce in fata publicului larg, precum si a profesionistilor din domenii conexe si a reprezentantilor administratiilor publice, proiecte si demersuri care dezvaluie specificitatea profesiei peisagistului. Expozitia va avea loc in perioada 31 mai - 7 iunie 2017 pe imprejmuirea Palatului Voievodal Curtea Veche.

Pentru mai multe detalii cu privire la Conferinta IFLA Europe 2017 accesati pagina 
http://asop.org.ro/ifla2017/conference/ 

Asociatia Peisagistilor din Romania – AsoP este un organism national unic, non- guvernamental, apolitic si independent, constituit in decembrie 2004, care a luat fiinta ca o necesitate pentru sprijinirea exercitarii profesiei de peisagist, sustinerea domeniului peisagistic ca si act de imbunatatire a calitatii vietii si de creatie artistica, dar si pentru promovarea in Romania a principiilor enuntate de Conventia Europeana a Peisajului (Florenta, 2000), ratificata de tara noastra prin Legea nr. 451/2002. Ca reprezentant al organizatiei profesionale europene – International Federation of Landscape Architects, European Region (IFLA EUROPE) – asociatia actioneaza si pentru dezvoltarea unui cadru de viata durabil precum si pentru protejarea si conservarea patrimoniului istoric, cultural si natural.

Pentru detalii suplimentare, va puteti adresa persoanei de contact:
peisagist Teodora KOOS 0742 025 098 / asopromania@gmail.com

 

Noutati

Cultivarea succesului pentru fermieri cu solutii digitale in agricultura

18-05-2024 Management agricol

Cultivarea succesului pentru fermieri cu solutii digitale in agricultura

Digitalizarea, o tendinta din ce in ce mai prevalenta in agricultura, implica utilizarea tehnologiilor precise si bazate pe date pentru a ajuta fermierii sa ia decizii in timp real. Inteligenta artificiala, datele analitice, senzorii si alte tehnologii au potentialul de a imbunatati productiile, de a optimiza eficienta apei si a inputurilor si de a promova sustenabilitatea in cultivarea pamantului cu scopul de a asigura securitatea alimentara pentru o populatie in crestere la nivel global. Mai multe>>

Tehnologii avansate in statiile de epurare a apelor uzate: ce trebuie sa stii

18-05-2024 Constructii, instalatii, echipamente

Tehnologii avansate in statiile de epurare a apelor uzate: ce trebuie sa stii

Pe masura ce populatia lumii creste si cererea de apa curata se intensifica, devine tot mai importanta gasirea unor modalitati eficiente si durabile de tratare a apelor uzate. Tehnologiile avansate de epurare a apelor uzate ofera o serie de beneficii in comparatie cu metodele traditionale. Mai multe>>

Izolare fără punți termice: Beneficiile utilizării lânii de lemn în poduri și mansarde

29-04-2024 Constructii, instalatii, echipamente

Izolare fără punți termice: Beneficiile utilizării lânii de lemn în poduri și mansarde

Când vine vorba de izolarea casei tale, eliminarea punților termice este esențială pentru a asigura o eficiență energetică maximă și un confort termic optim. Un material izolator care poate asigura o izolare continuă și eficientă fără punți termice este lâna de lemn (obținută din fibre naturale de lemn, provenit din specii de rășinoase). Această opțiune oferă numeroase beneficii și soluții pentru diversele nevoi de izolare ale locuinței tale, în special în mansardă, pe tavan/pod, între grinzi. Mai multe>>

Multifuncționalitatea oțelului inoxidabil la fermă

29-04-2024 Constructii, instalatii, echipamente

Multifuncționalitatea oțelului inoxidabil la fermă

Oțelul inoxidabil este un element indispensabil în ferma modernă, din cauza versatilității și durabilității sale de neîntrecut. Structura sa unică, formată în principal din crom și nichel, îi garantează o rezistență excepțională la coroziune și rugină, ceea ce îl face să fie ideal pentru o gamă largă de aplicații agricole. Țevile inoxidabile, de exemplu, joacă un rol primordial în sistemele de transport al lichidelor, asigurând transportul eficient al apei, al substanțelor chimice și al gazelor ... Mai multe>>

Karate Zeon și Vertimec: alianța împotriva dăunătorilor

26-04-2024 Boli si daunatori

Karate Zeon și Vertimec: alianța împotriva dăunătorilor

Dăunătorii reprezintă o amenințare serioasă pentru plantele de cultură, având capacitatea de a provoca pagube semnificative și de a afecta recolta. Mai multe>>

Descoperă fungicidul de ultimă generație pe bază de triazoli – Revyona®!

26-04-2024 Fungicide

Descoperă fungicidul de ultimă generație pe bază de triazoli – Revyona®!

Revyona® este noul fungicid de încredere din grupa triazolilor, ce controlează o serie de boli des întâlnite la culturile de măr, păr, cireș, prun, piersic, cais, nectarin și vița de vie. Fungicidele pe bază de triazoli reprezintă o piesă de rezistență pentru fermieri în managementul rezistenței. Mai multe>>

Patria Bank ofera in parteneriat cu Agrii solutii pentru fermierii care au nevoie de finantare

09-04-2024 Credite agricultura

Patria Bank ofera in parteneriat cu Agrii solutii pentru fermierii care au nevoie de finantare

Incepand cu aceasta luna, Patria Bank ofera in parteneriat cu Agrii solutii pentru fermierii care au nevoie de finantare pentru achizitia de inputuri agricole si obtinerea unor recolte bogate si profitabile. Prin acest parteneriat, Patria Bank si Agrii isi propun ca impreuna sa faciliteze fermierilor accesul la solutii de finantare care sa le sustina dezvoltarea sustenabila si durabila. Mai multe>>

Cel mai mare terminal de transbordare a produselor agricole din Europa a fost finalizat la frontiera cu Ucraina

09-04-2024 Constructii, instalatii, echipamente

Cel mai mare terminal de transbordare a produselor agricole din Europa a fost finalizat la frontiera cu Ucraina

GRAMPET Group, liderul transportului feroviar privat de marfa din Romania, anunta finalizarea si inceperea testelor pentru cel mai mare terminal de transbordare a produselor agricole din Europa, in urma unei investitii de 10 milioane de euro. Situat la Dornesti (judetul Suceava), la frontiera cu Ucraina, noul complex dedicat transbordarii produselor agricole marcheaza un nou capitol in eforturile grupului de companii GRAMPET de a moderniza si eficientiza infrastructura feroviara din regiune si d... Mai multe>>

Cum sa imbunatatesti calitatea si cantitatea recoltei de rapita?

09-04-2024 Rapita

Cum sa imbunatatesti calitatea si cantitatea recoltei de rapita?

Imbunatatirea calitatii si cantitatii recoltelor poate reprezenta un real provocare pentru multi agricultori. Acest articol te va ghida prin procesul de alegere a soiului potrivit de rapita si tehnici eficiente de semanat si de ingrijire pentru a asigura elementele necesare cresterii si dezvoltarii a plantelor. In plus, vei descoperi sfaturi esentiale despre recoltare si depozitare, precum si despre ameliorarea solului pentru aceasta cultura. Mai multe>>

Noul fungicid pentru cereale Forapro® – Control superior al bolilor si productii mai mari

09-04-2024 Cereale

Noul fungicid pentru cereale Forapro® – Control superior al bolilor si productii mai mari

ADAMA Ltd., lider global in industria de produse pentru protectia plantelor, a anuntat lansarea pe piata din Europa a produsului Forapro®, noul fungicid pentru cereale cu spectru larg la T1, cu aplicabilitate in mai multe culturi, care ofera un control superior asupra tuturor bolilor majore de inceput de sezon. Mai multe>>

Ghidul proprietarului pentru prevenirea problemei de drenaj: sfaturi si solutii

09-04-2024 Constructii, instalatii, echipamente

Ghidul proprietarului pentru prevenirea problemei de drenaj: sfaturi si solutii

Un sistem de drenaj eficient este esential pentru orice proprietar de casa. In acest articol, vei descoperi importanta drenajului apelor pluviale, de la intelegerea problemelor cu care se poate confrunta un astfel de sistem, pana la solutiile privind prevenirea lor. De asemenea, te vei familiariza cu elementele unei astfel de infrastructuri si vei intelege rolul lor. Asadar, fa-ti timp pentru a citi acest articol pana la final, apoi pune in practica lucrurile invatate: Mai multe>>