Hidrogenul verde: Romania are potential sa devina lider in productia acestui combustibil al viitorului

Hidrogenul trend sau oportunitate pentru Romania - Hidrogenul poate acoperi deficitul de productie al energiei din sursele regenerabileAsociatia Together for a Better Tomorrow, in parteneriat cu Departamentul pentru Dezvoltare Durabila din cadrul Guvernului Romaniei, au organizat evenimentul "Towards Clean Energy”, o dezbatere despre rolul si importanta hidrogenului in cursa catre tranzitia energetica, si transpunerea in realitate a obiectivelor ce vizeaza decarbonarea sectorului energetic, asumate de Romania prin semnarea Pactului Verde European.


Una dintre concluziile care a reiesit la finalul discutiilor, este faptul ca, in sectorul folosirii hidrogenului ca resursa alternativa, Romania are mari sanse sa devina un lider in Europa, cu conditia ca toti actorii implicati sa valorifice la maxim acest potential.

Au participat la discutii: László Borbély- Consilier de Stat, coordonator al Departamentului pentru Dezvoltare Durabila din cadrul Secretariatului General al Guvernului | Dan Dragan - Secretar de Stat in Ministerul Energiei | Roxana Caliminte - Deputy Secretary General Gas Infrastructure Europe (GIE) | Alexandru Floristean - Legal and Project Manager Hydrogen Europe| Ioan Iordache - Director Executiv, Asociatia pentru Energia Hidrogenului din Romania| Hans Marius Schuster - CEO Arena Innovation | Calin Vilt - Consilier stiintific onorific CNR-CME, intr-o dezbatere moderata de Remus Hirceaga - Partner Expense Reduction Analysts Europe (ERA).

László Borbély - Consilier de Stat, coordonator al Departamentului pentru Dezvoltare Durabila din cadrul Secretariatului General al Guvernului: Ziua Pamantului este un prilej excelent in care sa discutam despre presiunea pe care omenirea o pune asupra resurselor naturale, inclusiv prin necesitatile energetice. Pentru diminuarea acestei presiuni si pentru a ne proteja sanatatea, avem nevoie de surse cat mai verzi. Ambitiile Uniunii Europene privind decarbonizarea sistemului energetic sunt o provocare pentru Romania si alte state in care dependenta de combustibili poluanti este ridicata."

Cu referire la tematica intalnirii, domnul consilier de stat a apreciat faptul ca: "Hidrogenul verde sau albastru pot fi solutii prin care putem acoperi deficitul de productie al energiei din sursele regenerabile, tara noastra avand potential sa devina lider in productia acestui combustibil al viitorului."

László Borbély a subliniat faptul ca este nevoie de o viziune strategica, de implicare din partea tuturor entitatilor angrenate in acest proces, "acesta este motivul pentru care Departamentul pentru Dezvoltare Durabila sustine astfel de initiative prin care reusim sa reunim specialisti din zona publica, din mediul privat, din cercetare si alte segmente sociale."

 

Hidrogenul trend sau oportunitate pentru Romania - Hidrogenul poate acoperi deficitul de productie al energiei din sursele regenerabile - poza 1

 

Dan Dragan - Secretar de Stat in Ministerul Energiei, consiera ca exista un potential imens in Romania in zona de hidrogen, care trebuie valorificat cu inteligenta. "Suntem perfect constienti ca hidrogenul nu reprezinta doar un trend, ci o oportunitate si o directie de dezvoltare" a subliniat secretarul de stat.

In acest scop, Dan Dragan spune ca a fost creat un departament specializat in cadrul Ministerului Energiei, care se va ocupa de partea de dezvoltare a hidrogenului. Ca si ceilalti participanti la discutii, Dan Dragan a subliniat importanta "conlucrarii tuturor ministerelor de linie si a celorlalte autoritati, pentru ca cea mai mare valoare adaugata a hidrogenului se poate obtine in industrie, energie sau transporturi".

 

Roxana Caliminte - Deputy Secretary General Gas Infrastructure Europe (GIE), considera ca "Drumul spre 2050, respectiv spre o Europa cu zero emisii de dioxid de carbon, in absolut tot ceea ce facem, aduce oportunitati imense pentru infrastructura de gaze. Iar interesul enorm, si potentialul hidrogenului recunoscut global pentru prima data in istorie, este una dintre acestea".

Roxana Caliminte a vorbit si despre potentialul mare pe care Romania il are in ceea ce priveste decarbonarea. Romania este al doilea cel mai mare producator de gaze naturale din Europa, si ar putea obtine, cu usurita, prin decarbonarea lor, hidrogen, esential pentru scalarea volumelor, pana in 2050.

Ca si concluzie, Roxana Caliminte considera ca, "pe termen mediu si lung, Romania poate deveni un lider european in hidrogen, pentru ca are toate resursele la dispozitie".

 

Ioan Iordache - Director Executiv Asociatia pentru Energia Hidrogenului din Romania: "Este importanta aparitia unei strategii care trebuie sa cuprinda toti actorii de pe intreg lantul economic al hidrogenului: industrie, utilizatori, aplicatii mobile si stationare, sectorul gazelor industriale, sectorul gazelor naturale, cercetarea-dezvoltarea, asociatii profesionale, autoritati, dar si presa, cu rolul de a comunica transparent si constructiv acest subiect".

In opinia sa, hidrogeul poate fi stocat ca orice alt gaz, problema apare in momentul in care tehnologia pe care o ai, trebuie sa o faca intr-un mod rentabil atat din punct de vedere energetic, cat si economic, la momentul actual, majoritatea produc hidrogen prin reformare, si nu prin electroliza.

Ioan Iordache a subliniat deasemenea faptul ca, in acest proces, alaturi de Ministerul Energiei, trebuie sa vina si alte ministere si autoritati de resort, si a reiterat faptul ca Asociatia pentru Energia Hidrogenului din Romania este activa si isi manifesta disponibilitatea de a contribui la implementarea economiei hidrogenului in tara noastra, pentru a putea face trecerea hidrogenului “de la chimie la energie”.

 

Marius Schuster: "Infiintam astazi un grup de lucru in Romania, ce poarta numele GreenH2Danube, pentru a demara proiecte de hidrogen verde".

Pentru a dezvolta o economie bazata pe hidrogen curat, cu scopul de a atinge obiectivele definite in pactul GreenDeal, Marius Schuster considera ca este nevoie de o entitate coordonatoare, care sa includa si un grup de lucru format din specialisti romani. Acestia, conform spuselor lui, vor putea aduce Romania, in cel mai scurt timp, la nivelul altor state europene, care deja si-au publicat strategiile nationale de hidrogen.

Marius Schuster considera necesara coordonarea activitatilor locale cu cele ale celorlalte tari europene, prin programe de finantare, cum ar fi IPCEI-H2 (Important Projects of Common European Interests on Hydrogen) sau The New European Innovation Fund. Proiectele romanesti pe hidrogen, se pot face vizibile prin intermediul aliantelor europene de hidrogen curat, respectiv ECHA (European Clean Hydrogen Alliance), spune Marius Schuster.

 

Alexandru Floristean: "Pentru ca hidrogenul sa-si atinga potentialul maxim, este necesara o viziune sistemica cu privire la producerea, transportul si distributia in vederea consumului". In ultimii 10 ani s-a investit enorm, la nivel european, in cercetare/dezvoltare, astfel incat tehnologia a ajuns la un nivel care sa permita dezvoltarea unor proiecte comerciale care sa utilizeze hidrogenul.

In opinia sa, cu siguranta Romania poate fi un actor valoros pe piata hidrogenului, si aceasta din urmatoarele considerente:are potential ridicat de producere energii regenerabile, care poate fi maximizat prin producerea de energie regenerabila in paralel din alte surse; are capacitate de a produce hidrogen albastru; infrastructura de transport gaze este una dintre cele mai dezvoltate din Europa; Romania are o economie diversificata, puternica, ce poate include folosirea hidrogenului in toate sectoarele industriale - rafinarii, transport naval, aerian, dar poate de asemenea sa aiba in vedere, ca un add-on, si exportul de hidrogen.

Alexandru Floristean a subliniat faptul ca "este necesara o viziune strategica, implicarea mediului privat, dar trebuie avut in vedere factorul uman, cei care creaza si implementeaza proiecte".

 

Calin Vilt: "Hidrogenul vine cu o problematica complexa de rezolvat, sunt 5 industrii care trebuie puse cap la cap pentru a putea functiona; daca una dintre aceste se gripeaza, se blocheaza toate. De aceea este nevoie de creerea unui organism de coordonare si planificare a dezvoltarii acestui concept."

Calin Vilt considera ca trebuie sa existe o autoritate care sa reglementeze toate problematicile ce tin de producerea, utilizarea, distributia si stocarea hidrogenului, dar si in ceea ce priveste operatorii care functioneaza in acest lant.

Calin Vilt a concluzionat ca energia nu trebuie sa aiba culoare politica, si ca trebuie sa se dea mai mult credit specialistilor si profesionistilor in domeniu, altfel nu se vor putea recupera pierderile, si vom asista, in plus, si la un exod al specialistilor romani, industria energetica avand deja o mare problema in acest sens.

 

Invitatii au vorbit de asemenea despre modalitati de transport si stocarea hidrogenului, istoria hidrogenului in Romania, strategii, cercetare si proiecte romanesti in domeniu.

Va invitam sa urmariti filmul intreg al discutiior, accesand link-ul https://fb.watch/518kh9cJlh/  

Hidrogenul trend sau oportunitate pentru Romania - Hidrogenul poate acoperi deficitul de productie al energiei din sursele regenerabile - poza 2

 

Partenerii evenimentului: Departamentul pentru Dezvoltare Durabila din cadrul Secretariatului General al Guvernului Romaniei, Next Energy Partners, Transgaz, Private Jets Europe, Expense Reduction Analysts (ERA)

Partener institutional: RoGBC

Un eveniment initiat de Asociatia Together for a Better Tomorrow, organizat de Idea Events, comunicat de Rhapsody Magazine.

  

 

Noutati

Produse biologice inovatoare introduse pe piata din Romania si Republica Moldova

18-03-2024 Eco / Bio

Produse biologice inovatoare introduse pe piata din Romania si Republica Moldova

Fermierii romani si moldoveni au pornit intr-o calatorie pentru a descoperi produse biologice inovatoare, prin participarea la evenimentul educativ organizat de compania internationala Corteva Agriscience de cercetare si dezvoltare in domeniul agricol, care introduce in 2024 aceste inovatii revolutionare in ambele tari. Peste 500 de fermieri si distribuitori din Romania si Republica Moldova s-au alaturat expertilor Corteva pentru a afla despre noile practici sustenabile, care isi au originile di... Mai multe>>

Energie Verde: fonduri nerambursabile de peste 800 mil. euro vor fi disponibile prin „Fondul pentru Modernizare”

12-02-2024 Energie regenerabila

Energie Verde: fonduri nerambursabile de peste 800 mil. euro vor fi disponibile prin „Fondul pentru Modernizare”

Fonduri nerambursabile de peste 800 milioane euro pentru investitii in proiecte de energie verde vor fi disponibile pe piata in urmatoarele saptamani, unde companiile vor putea creste eficienta energetica a fabricilor sau noi unitati de producere a energiei regenerabile vor putea fi instalate pe tot teritoriul tarii, arata datele REI, grup de companii specializate in atragerea de fonduri europene si ajutoare de stat, aflat in topul celor mai mari firme de consultanta de profil din Romania. Mai multe>>

Kilowat: 2024 - cel mai bun an pe piata sistemelor fotovoltaice. Romanii din mediul rural vor sa scape definitiv de facturile la energie

23-01-2024 Energie regenerabila

Kilowat: 2024 - cel mai bun an pe piata sistemelor fotovoltaice. Romanii din mediul rural vor sa scape definitiv de facturile la energie

Intr-un context economico-politic tot mai instabil, romanii, atat persoane fizice, cat si persoane juridice, resimt costurile din ce in ce mai mari la energie si se indreapta spre sistemele fotovoltaice, ce le-ar putea reduce aceste costuri de pana la 6 ori. Astfel, 2024 va fi cel mai bun an pentru piata de sisteme fotovoltaice, cu o cerere in crestere, in special din partea romanilor din mediul rural, si cu un interes ridicat pentru finantari din partea IMM-urilor, arata previziunile Kilowat, u... Mai multe>>

UniCredit Bank a finantat centrala fotovoltaica de la Sarmasag/Salaj cu 39,3 milioane de euro

09-01-2024 Energie regenerabila

UniCredit Bank a finantat centrala fotovoltaica de la Sarmasag/Salaj cu 39,3 milioane de euro

UniCredit Bank Romania a finalizat cu succes o tranzactie de finantare pe proiect, in valoare totala de 39,3 milioane de euro cu Comcris Energy SRL, o subsidiara a companiei de productie din surse regenerabile, Enery, cu sediul la Viena. Pachetul de finantare sustine dezvoltarea, constructia si exploatarea centralei fotovoltaice Sarmasag de 51,4 MW DC, situata in judetul Salaj. Mai multe>>

Viitorul Biocombustibilului in UE este in ceata

13-12-2023 Energie regenerabila

Viitorul Biocombustibilului in UE este in ceata

Directia in care se indreapta biocombustibilii este neclara si exista dificultati la fiecare pas, avertizeaza Curtea de Conturi Europeana intr-un raport publicat astazi. Lipsa unei viziuni pe termen lung a afectat siguranta investitiilor, iar problemele legate de durabilitate, concurenta pentru biomasa si costurile ridicate actioneaza drept constrangeri in introducerea in utilizare a biocombustibililor. Mai multe>>

XTB Romania: Presiunea politica pentru o tranzitie rapida la energia verde se confrunta cu un sector dominat de incertitudini

21-11-2023 Energie regenerabila

XTB Romania: Presiunea politica pentru o tranzitie rapida la energia verde se confrunta cu un sector dominat de incertitudini

Sectorul de energie verde este unul dintre cele mai populare subiecte ale ultimilor ani, iar aceasta tendinta este de asteptat sa persiste avand in vedere intentia globala de tranzitie catre politica emisiilor zero. Cu toate acestea, piata nu a inregistrat un avans constant si sigur. Potrivit lui Radu Puiu, analist financiar la XTB Romania, in ultimele luni, actiunile din domeniul energiei regenerabile au pierdut puternic teren, inregistrand o performanta semnificativ mai mica fata de companiile... Mai multe>>

BASF Innovation Hub: start-up-uri romanesti printre primele cinci solutii regionale selectate

21-11-2023 Protectia mediului

BASF Innovation Hub: start-up-uri romanesti printre primele cinci solutii regionale selectate

Start-up-urile romanesti 3D Printing Hub si Peelhy s-au calificat printre primele cinci solutii regionale ale competitiei pentru un viitor sustenabil, BASF Innovation Hub. Selectarea acestora in etapa regionala deschide posibilitatea de a participa la Marea finala pentru intreaga Europa Centrala si de Sud-Est. Start-up-ul Peelhy dezvolta un bio-sticker antimicrobian si biodegradabil pentru alimente proaspete si legume cu coaja comestibila, care scade nivelul acestora de contaminare. Mai multe>>

Proiectul BIOservicES va dezvolta practici imbunatatite de management al solului. Printre parteneri se numara si Romania

12-11-2023 Protectia mediului

Proiectul BIOservicES va dezvolta practici imbunatatite de management al solului. Printre parteneri se numara si Romania

Proiectul „BIOservicES - Crearea legaturilor intre biodiversitatea solului si serviciile si functiile ecosistemice in diferite utilizari ale solului: de la identificarea factorilor, presiunilor si rezilientei la schimbarile climatice pana la evaluarea economica a acestora”, condus de Universitatea Politehnica din Cartagena si coordonat de Raul Zornoza, profesor la aceeasi institutie, anunta debutul. Cu un buget de 7 milioane de euro obtinut prin programul Horizon Europe, proiectul va reuni 22 de... Mai multe>>

Cum sa alegi bateria solara potrivita in functie de destinatia ei de utilizare?

01-11-2023 Energie regenerabila

Cum sa alegi bateria solara potrivita in functie de destinatia ei de utilizare?

Poti instala o baterie solara in casa ta pentru a stoca energia produsa de panourile solare si pentru a o utiliza in timpul noptii sau in zilele innorate. Proprietarii de cladiri comerciale au posibilitatea sa foloseasca baterii solare pentru a economisi energie si a reduce costurile cu electricitatea. Astfel, bateriile pot fi amplasate pe acoperisuri, in parcari sau in spatii de depozitare. Agricultorii pot instala baterii solare pentru a alimenta pompe de apa, sisteme de irigatie si alte echip... Mai multe>>

Schimbarile climatice ii determina pe fermieri sa adopte practici sustenabile

20-10-2023 Protectia mediului

Schimbarile climatice ii determina pe fermieri sa adopte practici sustenabile

Schimbarile recente ale climei au motivat fermierii sa adopte practici sustenabile in scopul obtinerii unei productivitati pe termen lung. In 2023, fermierii romani persista in eforturile lor de a se alinia cu practici care sustin un sistem alimentar rezilient. Mai multe>>

Curs gratuit de agricultura sustenabila Agereco

12-10-2023 Protectia mediului

Curs gratuit de agricultura sustenabila Agereco

Esti agricultor si doresti sa imbunatatesti practicile de gestionare a terenului tau si sa contribui la un viitor mai sustenabil? Raspunsul este: cursul despre agricultura sustenabila si gestionarea terenului, finantat prin Programul Erasmus+. Condus de o echipa de experti in agricultura durabila, Cursul de agricultura sustenabila Agereco este conceput pentru a oferi agricultorilor cele mai recente tehnici si cele mai bune practici pentru gestionarea terenurilor, intr-un mod prietenos cu me... Mai multe>>