Modele ale unor cooperative agricole de succes din Danemarca, prezentate in cadrul Cogeca Business Forum

UNCSV - Participare business forum COGECA si schimb de experienta la Cooperative Agricole in DanemarcaPresedintia Cogeca a organizat in perioada 6-8 octombrie 2021 traditionalul sau Forum de afaceri, reunind reprezentanti ai cooperativelor agroalimentare internationale pentru a discuta rolul cooperativelor lor in construirea unor „Lanturi mondiale de aprovizionare alimentara durabile si reziliente”. Uniunea de Ramura Nationala a Cooperativelor din Sector Vegetal (UNCSV), a participat alaturi de colegii din cooperativele si organizatiile membre ale Confederatiei Europene a Cooperativelor Agricole (COGECA), la Business Forum.


Au fost prezenti fizic 48 de participanti si 53 online. Delegatia Romaniei a fost alcatuita din dl. Gabriel STANCIU - Presedinte Braicoop, dl. Claudiu HUSTI - Presedinte Somes Codru si dl. Florentin BERCU - Director Executiv UNCSV.

In cadrul Business Forum au fost prezentate modele ale unor cooperative de succes precum DANISH CRAWN (Danemarca), LANTMANNEN (Suedia), COOPERCITRUS (Brazilia), SPOMLEK (Polonia), Sollio (Canada), Arla (Danemarca) si vizite de lucru la centrul de inovare AGRA FOOD PARK, Cooperativele Agricole DANISH AGRO, ARLA, DLF si ferma Lyngbygaard.

Dl. Nan Dirk analist senior Rabobank a precizat ca pana in 2050 cantitatea hranei produsa pe Terra trebuie sa creasca cu 50%, iar cea mai mare problema va fi disponibilitatea terenurilor agricole. Strategiile propuse de UE schimba dinamica productiei si a investitiilor. Se impune o excelenta in productie cu sustenabilitate si durabilitate economica, responsabilitate sociala si comunicare mult mai eficienta decat pana in prezent.

Modelele lanturilor valorice se vor schimba de la abordarea unidisciplinara la cea multidisciplinara care poate fi realizata cel mai bine prin intermediul cooperativelor prin care sa se integreze cele 3-4 ambitii actuale.

Cea mai mare provocare este sa identificam finantari pentru realizarea investitiilor care sa permita sa se faca fata acestor noi provocari.

Dl. John CLARKE – Director International DG AGRI a subliniat ca se lucreaza la realizarea unui sistem de coordonare a aprovizionarii cu produse agroalimentare a populatiei UE. Vrem sa gestionam mai bine dezechilibrele. Pandemia a dus la o cerere mai mare pentru lanturi de aprovizionare mai scurte, care sa stimuleze vanzarile direct din ferme sau prin intermediul cooperativelor.

Dl. Karl Christian MOELLER – Analist Sef Strategie Cooperativa Agricola DANISH CROWN, mentioneaza ca se axeaza pe o relatie mai apropiata cu consumatorii si investesc in viitor pentru a creste eficienta fermierilor. DANISH CROWN se concentreaza pe scoaterea cat mai multor noi produse finite, cu o implicare crescuta a plantelor proteice. Durabilitatea va deveni pilonul principal, iar cooperativele asigura integrarea completa a lantului, sustenabilitatea fermierilor si produselor agroalimentare de calitate.

Dl. Jan EHRENSVARD – Membru Board Cooperativa Agricola LANTMANNEN, a spus ca pandemia COVID-19 ne-a demonstrat ca nu avem toate temele facute si ca pentru a trece peste criza, a fost necesara o colaborare corecta si stransa intre toti actorii de pe lant. Este nevoie de crearea unor lanturi de aprovizionare mai sigure.

Dl. Kristian Eriknauer – Director sustenabilitate ARLA: Cooperativele fac diferenta si sunt mult mai responsabile din punct de vedere social. Membrii acestora prin natura lor de organizare si functionare dupa principiile internationale ale cooperativelor sunt cu cativa pasi inaintea fermierilor neasociati. Cu cat mai armonizata va fi gandirea noastra la nivel de UE, cu atat vom fi mai pregatiti sa facem fata noilor provocari.

Dl. Florentin BERCU – Director Executiv UNCSV: Singura sansa sa putem indepli exigentele expuse in strategiile propuse la nivel european este sa avem acces liber la noile tehnici de amelioare moderne, in maximum 12 luni si sa ne asiguram ca producatorii din UE nu vor fi victimele unor practici neloiale extinse cauzate de legislatia europeana.

Dl. Ramon ARMENGOL – Presedinte COGECA a concluzionat ca sunt necesare mai multe garantii pentru securitatea alimentara a UE. Este foarte dificil ca producatorii din UE sa fie competitivi cu producatori din tari care folosesc masiv inteligenta artificiala, imaginile satelitare si mai ales tehnicile de amelioare moderne.

Uniunea de Ramura Nationala a Cooperativelor din Sector Vegetal - UNCSV este o organizatia profesionala umbrela a cooperativelor din sectorul vegetal infiintata in 2017, care raspunde provocarilor cu care se confrunta membrii sai din cele 35 de cooperative agricole. Aceasta reprezinta si apara interesele cooperativelor agricole din sectorul vegetal in relatiile cu administratia publica, autoritatile statului, alte persoane fizice sau juridice, publice ori private, organisme nationale si internationale si cu asociatii internationale echivalente, pentru sustinerea si promovarea principiilor cooperatiste, precum si de a asigura, prin cooperare, serviciile necesare menite sa contribuie la dezvoltarea si modernizarea mijloacelor si metodelor de crestere a eficientei economice a membrilor si de specializare si concentrare a activitatii cooperativelor agricole ce activeaza in Romania.

 

UNCSV - Participare business forum COGECA si schimb de experienta la Cooperative Agricole in Danemarca 2

 

UNCSV - Participare business forum COGECA si schimb de experienta la Cooperative Agricole in Danemarca 3

 

FORUMUL DE AFACERI COGECA – cooperativele agricole internationale discuta despre construirea unor lanturi mondiale de aprovizionare alimentara durabile si reziliente

Reflectand in primul rand la anul trecut si evaluand situatiile si presiunile create de pandemia de Covid-19, reprezentantii cooperativelor agricole s-au concentrat asupra perspectivelor viitoare ale evolutiilor economice, comerciale si de reglementare care influenteaza direct competitivitatea intreprinderilor cooperative agroalimentare din intreaga lume.

Un public format din peste 100 de participanti a avut o viziune cuprinzatoare asupra evolutiilor economice de dupa pandemie si o prognoza precisa privind scenariile viitoare de investitii necesare pentru redresarea si cresterea sectorului agroalimentar. In plus, avand in vedere ca pandemia a adus la suprafata noi elemente critice care trebuie luate in considerare in agenda politicii comerciale a UE si din intreaga lume, Forumul s-a concentrat, de asemenea, asupra corelarii directe dintre comert si securitatea alimentara.

O serie de prezentari interesante realizate de cooperativele agroalimentare care isi desfasoara activitatea in Europa, Asia, America de Nord si America de Sud au evidentiat abordari diferite utilizate de aceste intreprinderi detinute de agricultori, nu doar pentru a rezista la socuri, ci si pentru a-si imbunatati modelele de afaceri si competitivitatea.

„Lantul de aprovizionare agroalimentar al UE a demonstrat un grad ridicat de rezistenta in timpul pandemiei. Cooperativele noastre agricole si-au jucat rolul!”, a declarat presedintele Cogeca, Ramon Armengol.

„De la ferma la consumator, cooperativele agricole au incercat sa rezolve deficientele de-a lungul lantului de aprovizionare alimentar, care riscau sa provoace perturbari si daune semnificative. Pe de alta parte, cooperativele au reusit si sa creeze noi oportunitati. Unele au lansat noi produse si au creat noi piete de desfacere, altele au sprijinit social pe cei care au fost in prima linie a luptei impotriva virusului. Am avut, de fapt, posibilitatea de a asista la inovatii care au imbunatatit rezilienta si au creat valoare economica sau sociala”, a continuat el.

In ceea ce priveste elementul de durabilitate al lantului de aprovizionare la nivel mondial, presedintele Armengol a indicat ca „suntem constienti de presiunile enorme exercitate asupra sistemelor noastre alimentare, in special in ceea ce priveste schimbarile climatice si, in sens mai larg, de provocarile legate de durabilitate. Desi ar putea parea ca raspunsurile noastre in materie de clima se concentreaza in principal pe masuri care au un efect pe termen scurt si de economisire a costurilor, cooperativele noastre sunt, in multe cazuri, precursoare care gasesc solutii pe termen lung si moduri de a imbunatati productia.”

Forumul a reprezentat, de asemenea, o ocazie excelenta de a discuta despre mecanismul de guvernanta si coordonare necesar pentru punerea in aplicare a unor strategii cuprinzatoare de durabilitate care se afla din ce in ce mai mult in centrul fiecarei intreprinderi cooperative prin evaluari, procese si planificare.

Copa-Cogeca

  

Noutati

Izolare fără punți termice: Beneficiile utilizării lânii de lemn în poduri și mansarde

29-04-2024 Constructii, instalatii, echipamente

Izolare fără punți termice: Beneficiile utilizării lânii de lemn în poduri și mansarde

Când vine vorba de izolarea casei tale, eliminarea punților termice este esențială pentru a asigura o eficiență energetică maximă și un confort termic optim. Un material izolator care poate asigura o izolare continuă și eficientă fără punți termice este lâna de lemn (obținută din fibre naturale de lemn, provenit din specii de rășinoase). Această opțiune oferă numeroase beneficii și soluții pentru diversele nevoi de izolare ale locuinței tale, în special în mansardă, pe tavan/pod, între grinzi. Mai multe>>

Multifuncționalitatea oțelului inoxidabil la fermă

29-04-2024 Constructii, instalatii, echipamente

Multifuncționalitatea oțelului inoxidabil la fermă

Oțelul inoxidabil este un element indispensabil în ferma modernă, din cauza versatilității și durabilității sale de neîntrecut. Structura sa unică, formată în principal din crom și nichel, îi garantează o rezistență excepțională la coroziune și rugină, ceea ce îl face să fie ideal pentru o gamă largă de aplicații agricole. Țevile inoxidabile, de exemplu, joacă un rol primordial în sistemele de transport al lichidelor, asigurând transportul eficient al apei, al substanțelor chimice și al gazelor ... Mai multe>>

Karate Zeon și Vertimec: alianța împotriva dăunătorilor

26-04-2024 Boli si daunatori

Karate Zeon și Vertimec: alianța împotriva dăunătorilor

Dăunătorii reprezintă o amenințare serioasă pentru plantele de cultură, având capacitatea de a provoca pagube semnificative și de a afecta recolta. Mai multe>>

Descoperă fungicidul de ultimă generație pe bază de triazoli – Revyona®!

26-04-2024 Fungicide

Descoperă fungicidul de ultimă generație pe bază de triazoli – Revyona®!

Revyona® este noul fungicid de încredere din grupa triazolilor, ce controlează o serie de boli des întâlnite la culturile de măr, păr, cireș, prun, piersic, cais, nectarin și vița de vie. Fungicidele pe bază de triazoli reprezintă o piesă de rezistență pentru fermieri în managementul rezistenței. Mai multe>>

Patria Bank ofera in parteneriat cu Agrii solutii pentru fermierii care au nevoie de finantare

09-04-2024 Credite agricultura

Patria Bank ofera in parteneriat cu Agrii solutii pentru fermierii care au nevoie de finantare

Incepand cu aceasta luna, Patria Bank ofera in parteneriat cu Agrii solutii pentru fermierii care au nevoie de finantare pentru achizitia de inputuri agricole si obtinerea unor recolte bogate si profitabile. Prin acest parteneriat, Patria Bank si Agrii isi propun ca impreuna sa faciliteze fermierilor accesul la solutii de finantare care sa le sustina dezvoltarea sustenabila si durabila. Mai multe>>

Cel mai mare terminal de transbordare a produselor agricole din Europa a fost finalizat la frontiera cu Ucraina

09-04-2024 Constructii, instalatii, echipamente

Cel mai mare terminal de transbordare a produselor agricole din Europa a fost finalizat la frontiera cu Ucraina

GRAMPET Group, liderul transportului feroviar privat de marfa din Romania, anunta finalizarea si inceperea testelor pentru cel mai mare terminal de transbordare a produselor agricole din Europa, in urma unei investitii de 10 milioane de euro. Situat la Dornesti (judetul Suceava), la frontiera cu Ucraina, noul complex dedicat transbordarii produselor agricole marcheaza un nou capitol in eforturile grupului de companii GRAMPET de a moderniza si eficientiza infrastructura feroviara din regiune si d... Mai multe>>

Cum sa imbunatatesti calitatea si cantitatea recoltei de rapita?

09-04-2024 Rapita

Cum sa imbunatatesti calitatea si cantitatea recoltei de rapita?

Imbunatatirea calitatii si cantitatii recoltelor poate reprezenta un real provocare pentru multi agricultori. Acest articol te va ghida prin procesul de alegere a soiului potrivit de rapita si tehnici eficiente de semanat si de ingrijire pentru a asigura elementele necesare cresterii si dezvoltarii a plantelor. In plus, vei descoperi sfaturi esentiale despre recoltare si depozitare, precum si despre ameliorarea solului pentru aceasta cultura. Mai multe>>

Noul fungicid pentru cereale Forapro® – Control superior al bolilor si productii mai mari

09-04-2024 Cereale

Noul fungicid pentru cereale Forapro® – Control superior al bolilor si productii mai mari

ADAMA Ltd., lider global in industria de produse pentru protectia plantelor, a anuntat lansarea pe piata din Europa a produsului Forapro®, noul fungicid pentru cereale cu spectru larg la T1, cu aplicabilitate in mai multe culturi, care ofera un control superior asupra tuturor bolilor majore de inceput de sezon. Mai multe>>

Ghidul proprietarului pentru prevenirea problemei de drenaj: sfaturi si solutii

09-04-2024 Constructii, instalatii, echipamente

Ghidul proprietarului pentru prevenirea problemei de drenaj: sfaturi si solutii

Un sistem de drenaj eficient este esential pentru orice proprietar de casa. In acest articol, vei descoperi importanta drenajului apelor pluviale, de la intelegerea problemelor cu care se poate confrunta un astfel de sistem, pana la solutiile privind prevenirea lor. De asemenea, te vei familiariza cu elementele unei astfel de infrastructuri si vei intelege rolul lor. Asadar, fa-ti timp pentru a citi acest articol pana la final, apoi pune in practica lucrurile invatate: Mai multe>>

Agra Asigurari anunta extinderea portofoliului de produse dedicate sectorului agricol

18-03-2024 Asigurari agricole

Agra Asigurari anunta extinderea portofoliului de produse dedicate sectorului agricol

Agra Asigurari isi mentine pozitia de lider pe piata asigurarilor agricole din Romania si anunta in exclusivitate extinderea portofoliului de produse. In cadrul conferintei de presa din data de 13 martie 2024, o parte din managementul local a prezentat evolutia sucursalei in cei 9 ani de activitate, tendintele si nevoile actuale din piata asigurarilor agricole in corelatie cu noile produse lansate, rezultatele financiare, precum si evolutia suprafetelor asigurare in Romania, dar si la nivel de g... Mai multe>>

100 de tineri fermieri au absolvit a V-a serie a programului “Tineri Lideri pentru Agricultura”

18-03-2024 Afaceri agricole

100 de tineri fermieri au absolvit a V-a serie a programului “Tineri Lideri pentru Agricultura”

In data de 14 martie a.c. Clubul Fermierilor Romani a celebrat absolvirea seriei V a programului “Tineri Lideri pentru Agricultura”. Acesta pregateste generatiile viitoare de tineri fermieri pentru a continua afacerile familiei, pentru asumarea rolului de lider in propriile afaceri si in comunitate, dar si pentru a participa activ la mai buna reprezentare profesionala a fermierilor in structurile administratiei publice din Romania si de la Bruxelles. Mai multe>>