FNGCIMM - IMM Prod, Rural Invest, Garant Construct si Innovation - Noile programe guvernamentale cu garantii de stat in 2022

Dezbaterea publica a noilor programe guvernamentale pentru garantarea sectorului IMM - S-au demarat consultarile cu partenerii din sectorul bancar pentru lansarea a patru noi programe de garantare a sectorului antreprenorialIn data de 27.01.2022 a avut loc evenimentul de lansare in dezbatere publica a noilor programe guvernamentale cu garantii de stat, ce vor fi implementate in anul 2022 de catre FNGCIMM: IMM PROD, RURAL INVEST, GARANT CONSTRUCT si INNOVATION. De asemenea, a fost majorat plafonul AGRO IMM INVEST.


Reuniunea, gazduita de Camera Deputatilor a beneficiat de prezenta presedintelui Camerei Deputatilor, dl Marcel Ciolacu, a dlui Adrian Caciu, ministrul finantelor, a lui Adrian-Ionut Chesnoiu, ministrul agriculturii si dezvoltarii rurale, precum si a dlui Florin Jianu, presedintele Consiliului National al Intreprinderilor Private Mici si Mijlocii din Romania, a dlui Dumitru Nancu, directorul general al FNGCIMM, alaturi de reprezentanti ai sectorului bancar si ai mediului antreprenorial.

Intalnirea a avut ca scop consultarea tuturor partenerilor strategici ce vor fi implicati in implementarea programelor guvernamentale cu garantii de stat ce vor fi lansate in acest an, precum si reiterarea prioritatilor asumate de Guvernul Romaniei privind anumite sectoare economice si sustinerea activitatilor intreprinderilor mijlocii si mici, importante prin contributia pe care o aduc in economie.

 

Cele patru noi Programe Guvernamentale

PROGRAMUL IMM PROD va permite achizitia de echipamente si utilaje, inclusiv pentru alinierea la obiectivele de mediu (taxonomy), achizitia de terenuri pentru constructia/amenajarea de hale de productie constructia, achizitia sau amenajarea de hale de productie, achizitia de echipamente, softuri, consultanta pentru transformarea digitala a IMM-urilor, refinantarea creditelor acordate inclusiv de alte institutii de credit decat cea pentru care se solicita garantia, asigurand si capital de lucru pentru firmele care intentioneaza sa deschida/dezvolte/diversifice activitati de productie, inclusiv pentru internationalizare, ori sa faca reconversia de la intermediere la productie.

 

PROGRAMUL RURAL INVEST destinat IMM-urilor care desfasoara activitatea de productie in mediul rural si urban mic, va sustine refinantarea creditelor fermierilor si agricultorilor, achizitia de terenuri agricole, retehnologizarea si automatizarea, certificatele de depozit, piscicultura, acvacultura si industria alimentara.

Programul va avea atasata o Schema de ajutor de stat, cu o componenta de grant, de 10% din valoarea finantarii, precum si o perioada de subventionarea a dobanzilor si comisioanelor.

 

PROGRAMUL GARANT CONSTRUCT este gandit pe 2 subcomponente: sustinerea proiectelor de investitii pentru IMM-urile din sectorul constructii si sustinerea proiectelor de investitii de scara mica pentru UAT-uri, care presupun finantarea unor activitati din sectorul constructiilor, pentru proiecte privind imbunatatirea eficientei energetice, investitii in domeniul energiei verzi si aliniere la obiectivele de mediu.

 

PROGRAMUL INNOVATION consta in sprijinirea realizarii inventiilor, sustinerea activitatilor la export ale IMM-urilor (constand in stimularea exporturilor romanesti, sustinerea tranzactiilor internationale si a investitiilor romanesti in strainatate), stimularea comertului on-line si a digitalizarii, retehnologizarea companiilor locale, brevete de inovare privind produse, strategii, mediu, digitalizare si cofinantarea investitiilor strategice in complementaritate cu HG807/2014.

 

„Unul dintre motivele fundamentale pentru care am decis sa ne asumam guvernarea a fost acela de a reda increderea romanilor in economie si in viitor. De aceea, vrem sa sustinem firmele care produc in Romania, indiferent de nationalitatea lor. „Fabricat in Romania” ramane conceptul nostru economic principal, iar cele patru programe de sprijin care vor fi lansate astazi vin sa sustina acest proiect. Avem nevoie de astfel de programe pentru a produce mai mult la noi in tara. Un produs fabricat in Romania inseamna locuri de munca pentru romani, iar pentru sustinerea producatorilor din Romania oferim garantii mai mari pentru sute de mii de angajati care vor avea locuri de munca stabile si sigure. Aceasta este filozofia care sta la baza programelor care vor fi lansate astazi.” – a declarat Presedintele Camerei Deputatilor, dl. Marcel Ciolacu.

Adrian Caciu, ministrul finantelor a subliniat ca dezbaterea de astazi atesta faptul ca investitorii au incredere in guvern, iar programele ce sunt lansate in dezbatere au la baza parteneriatul dintre stat, economie si capital. In continuare, ministrul a subliniat ca este necesar sa nu mai existe vulnerabilitati in marea economie, sa se realizeze reconversia de la economia de consum la economia de productie, iar parteneriatul bazat pe setul de programe va finanta economia si va contribui la efortul comun de a dezvolta sectorul intreprinderilor mici si mijlocii, de a crea capital romanesc, valoare adaugata si locuri de munca bine platite. In perspectiva aderarii la OECD, Romania fiind invitata sa se alature elitei economice mondiale, ministrul Caciu a subliniat provocarile acestui proces, dar si oportunitatea de a conlucra transectorial in vederea evolutiei catre o economie competitiva, a realizarii de investitii si a tranzitiei catre digitalizare si economie verde.

Ministru Adrian Chesnoiu a exprimat preocuparea sa de a sustine acele programe care sa restarteze sectorul agricol pentru a-l ajuta sa faca fata unor riscuri si vulnerabilitati nemaiintalnite. Astfel a aparut Rural Invest si a fost majorat plafonul AGRO IMM INVEST, pentru ca provocarile viitoare cer masuri energice de politici publice in sectorul agricol care sa asigure integrarea materiei prime in industria de procesare cu valoare adaugata ridicata, precum si facilitarea achizitiei de terenuri agricole si a punerii in circulatie a certificatelor de depozit pentru cresterea competitivitatii fermierilor romani.

Presedintele, Florin Jianu, impreuna cu reprezentantii Consiliului National al Intreprinderilor Private Mici si Mijlocii din Romania, in calitate de parteneri principali in procesul de elaborare si implementarea a noilor programe guvernamentale, au apreciat dezbaterea ca fiind “cea mai buna expresie a ceea ce se poate realiza atunci cand factorii politici colaboreaza cu reprezentantii mediului antreprenorial, ai sistemului financiar si cu institutiile capabile sa implementeze aceste programe.” CNIPMMR considera noile programe guvernamentale, cu plafoanele de garantare fara precedent si costuri reduse de finantare, ca fiind investitia statului in economie si apreciaza ca sunt destinate unor domenii prioritare si inovatoare.

In interventia sa, Directorul General al Fondului National de Garantare a Creditelor pentru Intreprinderile Mici si Mijlocii S.A.-IFN, domnul Dumitru Nancu, a scos in evidenta rezultatele inregistrate de FNGCIMM in ultimii doi ani si efectul produs de IMM Invest in economia Romaniei. Indicatorii economici relevanti evidentiaza impactul IMM INVEST: 12,9 mld lei reprezinta totalul impozitelor si taxelor platite de beneficiarii Programului, garantiile acordate prin IMM INVEST 2020 fiind deja acoperite prin taxele si impozitele platite. Prin Programul IMM INVEST 2020 nu au existat sume cheltuite, dimpotriva, in perioada 2021-2025 se vor genera venituri suplimentare la Bugetul de Stat.

IMM Invest a continuat sa fie deosebit de atractiv si in 2021; aproximativ 20.000 de IMM uri au accesat programul si au obtinut finantari de peste 15 miliarde lei.

Cele patru noi Programe Guvernamentale supuse in dezbatere publica au o componenta de ajutor de stat din care se vor subventiona dobanzile, comisioanele si se vor acorda granturi de pana la 10% din valoarea investitiei, iar valoarea creditului va fi acoperit cu garantii de stat de pana la 90%.

Reprezentantii mediului bancar au sustinut ca raman si in anul 2022 un partener al mediului de afaceri si al FNGCIMM si vor sustine cu aceeasi determinare si urmatoarele programe guvernamentale. Prin capitalizarea experientei IMM INVEST, pe care il considera cel mai mare parteneriat intre stat, sistemul privat si sistemul financiar, bancile vor contribui si in acest an la cresterea gradului de intermediere si finantare a economiei. In aceeasi masura, reprezentantii sectorului financiar remarca intensificarea comunicarii intre guvernul Romaniei, institutiile statului, mediul bancar si IMM-uri, iar punerea in dezbatere publica a noilor programe guvernamentale transmite un semnal clar de incredere si colaborare intre parteneri.

Acest nou set de programe complementare vine sa incurajeze mediul bancar pentru a finanta economia si echilibreaza riscurile pe care si le asuma atat bancile cat si antreprenorii, aliniaza investitiile publice cu posibilitatea IMM-urilor de a contribui la implementarea proiectelor in conditii de profitabilitate atat pentru antreprenori, cat si pentru banci si pentru veniturile fiscale ale statului.

 

Dezbaterea publica a noilor programe guvernamentale pentru garantarea sectorului IMM - foto1

Dezbaterea publica a noilor programe guvernamentale pentru garantarea sectorului IMM - foto2

Dezbaterea publica a noilor programe guvernamentale pentru garantarea sectorului IMM - foto3

  

Noutati

Patria Bank ofera in parteneriat cu Agrii solutii pentru fermierii care au nevoie de finantare

09-04-2024 Credite agricultura

Patria Bank ofera in parteneriat cu Agrii solutii pentru fermierii care au nevoie de finantare

Incepand cu aceasta luna, Patria Bank ofera in parteneriat cu Agrii solutii pentru fermierii care au nevoie de finantare pentru achizitia de inputuri agricole si obtinerea unor recolte bogate si profitabile. Prin acest parteneriat, Patria Bank si Agrii isi propun ca impreuna sa faciliteze fermierilor accesul la solutii de finantare care sa le sustina dezvoltarea sustenabila si durabila. Mai multe>>

Agra Asigurari anunta extinderea portofoliului de produse dedicate sectorului agricol

18-03-2024 Asigurari agricole

Agra Asigurari anunta extinderea portofoliului de produse dedicate sectorului agricol

Agra Asigurari isi mentine pozitia de lider pe piata asigurarilor agricole din Romania si anunta in exclusivitate extinderea portofoliului de produse. In cadrul conferintei de presa din data de 13 martie 2024, o parte din managementul local a prezentat evolutia sucursalei in cei 9 ani de activitate, tendintele si nevoile actuale din piata asigurarilor agricole in corelatie cu noile produse lansate, rezultatele financiare, precum si evolutia suprafetelor asigurare in Romania, dar si la nivel de g... Mai multe>>

100 de tineri fermieri au absolvit a V-a serie a programului “Tineri Lideri pentru Agricultura”

18-03-2024 Afaceri agricole

100 de tineri fermieri au absolvit a V-a serie a programului “Tineri Lideri pentru Agricultura”

In data de 14 martie a.c. Clubul Fermierilor Romani a celebrat absolvirea seriei V a programului “Tineri Lideri pentru Agricultura”. Acesta pregateste generatiile viitoare de tineri fermieri pentru a continua afacerile familiei, pentru asumarea rolului de lider in propriile afaceri si in comunitate, dar si pentru a participa activ la mai buna reprezentare profesionala a fermierilor in structurile administratiei publice din Romania si de la Bruxelles. Mai multe>>

Cel mai mare Targ din Romania, cu o traditie din 2010, exclusiv pe energii regenerabile, continua seria evenimentelor si in 2024

18-03-2024 Targuri si expozitii

Cel mai mare Targ din Romania, cu o traditie din 2010, exclusiv pe energii regenerabile, continua seria evenimentelor si in 2024

Situata intr-o pozitie de exceptie, aflata la confluenta a trei tari din regiune, Romania, Ungaria si Serbia, intre care s-au consacrat traditional multiple schimburi comerciale, editia din Timisoara a Targului RoEnergy Romania, Timisoara 2023, s-a bucurat de succes. Si in 2024, la RoEnergy vor fi prezente inovatii, furnizori de produse si tehnologii de ultima generatie din domeniile solar/fotvoltaic, energie geotermala, biomasa, biogaz, cogenerare, microhidroenergie, energie eoliana, stocare en... Mai multe>>

Inspiratie si inovatie la BioFEST 2024 - Cel mai mare festival dedicat tehnologiilor de protectia mediului si sustenabilitate!

13-03-2024 Targuri si expozitii

Inspiratie si inovatie la BioFEST 2024 - Cel mai mare festival dedicat tehnologiilor de protectia mediului si sustenabilitate!

Universitatea Nationala de Stiinta si Tehnologie POLITEHNICA Bucuresti, prin Facultatea de Ingineria Sistemelor Biotehnice, anunta cea de-a patra editie a BioFEST 2024. Cel mai mare festival dedicat tehnologiilor de protectie a mediului si descoperirilor in domeniul sustenabilitati va avea loc in perioada 28-30 martie 2024, in campusul UNSTPB. BioFEST este mai mult decat un simplu festival, este o punte catre viitor, aducand impreuna cele mai recente tehnologii, practici si solutii din industria... Mai multe>>

Saptamana aceasta se efectueaza plata ajutorului pentru legume in spatii protejate (2023-2024)

13-03-2024 Plati APIA

Saptamana aceasta se efectueaza plata ajutorului pentru legume in spatii protejate (2023-2024)

Legumicultorii inscrisi pentru ajutorul de minimis de 1.000 euro/1.000 mp/beneficiar, acordat pentru sustinerea productiei de legume in spatii protejate in perioada de extrasezon, vor primi banii cuveniti in aceasta saptamana. Mai multe>>

Cat ”cantareste” o afacere cu cantare industriale

13-03-2024 Afaceri agricole

Cat ”cantareste” o afacere cu cantare industriale

Grupul SILOBAG, prezent pe piata agricola din Romania din anul 2022 cu brandurile SILOBAG Romania si IulianCantar.eu, a inregistrat o cifra de afaceri de peste un milion de euro in anul 2023, din care mai mult de jumatate reprezinta cantarele produse si vandute in tara. Mai multe>>

Cererea care a salvat sezonul: Africa de Nord, Turcia, Italia si Grecia [EuroGrainExchange 2024]

07-03-2024 Intalniri si conferinte

Cererea care a salvat sezonul: Africa de Nord, Turcia, Italia si Grecia [EuroGrainExchange 2024]

In cadrul EuroGrainExchange 2024 - eveniment exceptional dedicat industriei de cereale din Europa Centrala si de Est, va avea loc masa rotunda cu tema "Cererea care a salvat sezonul: Africa de Nord, Turcia, Italia si Grecia", in data de 11 Aprilie 2024, ora 11:30, la Radisson Blu Hotel Bucuresti. Printre subiectele abordate se regasesc: Concepul Mare Nostrum. Balcanii / Marea Neagra ca furnizor principal pentru Africa de Nord si Asia de Sud-Est. Tarile adriatice guverneaza afacerile de coaster. ... Mai multe>>

Turcescu: "APIA mentine acelasi ritm sustinut de autorizare a dosarelor eligibile, efectuarea platilor catre fermieri"

05-03-2024 Plati APIA

Turcescu: "APIA mentine acelasi ritm sustinut de autorizare a dosarelor eligibile, efectuarea platilor catre fermieri"

Agentia de Plati si Interventie pentru Agricultura (APIA) informeaza ca, ieri – 04.03.2024, a autorizat la plata 4.670 beneficiari, cu o suma totala de 129.036.691,46 lei, astfel: 29.838.330,83 lei de la Bugetul National (BN); 95.177.957,18 lei din Fondul European de Garantare Agricola (FEGA); 3.353.158,66 lei din Fondul European Agricol pentru Dezvoltare Rurala (FEADR). Mai multe>>

Corteva Agriscience a acordat un grant in bani pentru a sprijini persoanele cu dizabilitati in agricultura

05-03-2024 Stiri agricole

Corteva Agriscience a acordat un grant in bani pentru a sprijini persoanele cu dizabilitati in agricultura

Corteva Agriscience, compania internationala de cercetare si dezvoltare in domeniul agriculturii, angajata in transformarea peisajului agricol, a acordat un grant in bani proiectului care isi propune sa sprijine fermierii cu dizabilitati. Initiativa „Punem Agricultura pe Picioare", lansata de Alexandra Buliga, femeie fermier si antreprenor in cadrul societatii Baiagro din judetul Neamt, a obtinut sprijinul Corteva in cadrul programului de granturi educationale TalentA in 2023, destinat sa sustin... Mai multe>>

Incepe vizarea carnetelor de renta viagera

05-03-2024 Subventii agricultura

Incepe vizarea carnetelor de renta viagera

Agentia de Plati si Interventie pentru Agricultura (APIA) informeaza ca, pentru obtinerea sumei de bani reprezentand renta viagera agricola aferenta anului 2023, rentierii vor solicita viza anuala, in perioada 01.03 - 31.08.2024, fie prin prezenta fizica la sediile Centrelor Judetene APIA, fie prin mijloace electronice de comunicatii sau posta/curier. Mai multe>>

Se amana startul Campaniei Cererilor de Plata pentru anul 2024

29-02-2024 Plati APIA

Se amana startul Campaniei Cererilor de Plata pentru anul 2024

Agentia de Plati si Interventie pentru Agricultura (APIA) informeaza potentialii beneficiari ca amana startul Campaniei de primire a Cererilor de Plata cu cel putin 2 saptamani. In acest moment se modifica legislatia europeana, in sensul modificarii/aprobarii Regulamentului (UE) nr. 2115/2021 opozabil Romaniei. Totodata, se asteapta de la Comisia Europeana (CE) derogarile privind conditionalitatea pentru GAEC 7 si GAEC 8. Mai multe>>