In data de 27.01.2022 a avut loc evenimentul de lansare in dezbatere publica a noilor programe guvernamentale cu garantii de stat, ce vor fi implementate in anul 2022 de catre FNGCIMM: IMM PROD, RURAL INVEST, GARANT CONSTRUCT si INNOVATION. De asemenea, a fost majorat plafonul AGRO IMM INVEST.
Reuniunea, gazduita de Camera Deputatilor a beneficiat de prezenta presedintelui Camerei Deputatilor, dl Marcel Ciolacu, a dlui Adrian Caciu, ministrul finantelor, a lui Adrian-Ionut Chesnoiu, ministrul agriculturii si dezvoltarii rurale, precum si a dlui Florin Jianu, presedintele Consiliului National al Intreprinderilor Private Mici si Mijlocii din Romania, a dlui Dumitru Nancu, directorul general al FNGCIMM, alaturi de reprezentanti ai sectorului bancar si ai mediului antreprenorial.
Intalnirea a avut ca scop consultarea tuturor partenerilor strategici ce vor fi implicati in implementarea programelor guvernamentale cu garantii de stat ce vor fi lansate in acest an, precum si reiterarea prioritatilor asumate de Guvernul Romaniei privind anumite sectoare economice si sustinerea activitatilor intreprinderilor mijlocii si mici, importante prin contributia pe care o aduc in economie.
PROGRAMUL IMM PROD va permite achizitia de echipamente si utilaje, inclusiv pentru alinierea la obiectivele de mediu (taxonomy), achizitia de terenuri pentru constructia/amenajarea de hale de productie constructia, achizitia sau amenajarea de hale de productie, achizitia de echipamente, softuri, consultanta pentru transformarea digitala a IMM-urilor, refinantarea creditelor acordate inclusiv de alte institutii de credit decat cea pentru care se solicita garantia, asigurand si capital de lucru pentru firmele care intentioneaza sa deschida/dezvolte/diversifice activitati de productie, inclusiv pentru internationalizare, ori sa faca reconversia de la intermediere la productie.
PROGRAMUL RURAL INVEST destinat IMM-urilor care desfasoara activitatea de productie in mediul rural si urban mic, va sustine refinantarea creditelor fermierilor si agricultorilor, achizitia de terenuri agricole, retehnologizarea si automatizarea, certificatele de depozit, piscicultura, acvacultura si industria alimentara.
Programul va avea atasata o Schema de ajutor de stat, cu o componenta de grant, de 10% din valoarea finantarii, precum si o perioada de subventionarea a dobanzilor si comisioanelor.
PROGRAMUL GARANT CONSTRUCT este gandit pe 2 subcomponente: sustinerea proiectelor de investitii pentru IMM-urile din sectorul constructii si sustinerea proiectelor de investitii de scara mica pentru UAT-uri, care presupun finantarea unor activitati din sectorul constructiilor, pentru proiecte privind imbunatatirea eficientei energetice, investitii in domeniul energiei verzi si aliniere la obiectivele de mediu.
PROGRAMUL INNOVATION consta in sprijinirea realizarii inventiilor, sustinerea activitatilor la export ale IMM-urilor (constand in stimularea exporturilor romanesti, sustinerea tranzactiilor internationale si a investitiilor romanesti in strainatate), stimularea comertului on-line si a digitalizarii, retehnologizarea companiilor locale, brevete de inovare privind produse, strategii, mediu, digitalizare si cofinantarea investitiilor strategice in complementaritate cu HG807/2014.
„Unul dintre motivele fundamentale pentru care am decis sa ne asumam guvernarea a fost acela de a reda increderea romanilor in economie si in viitor. De aceea, vrem sa sustinem firmele care produc in Romania, indiferent de nationalitatea lor. „Fabricat in Romania” ramane conceptul nostru economic principal, iar cele patru programe de sprijin care vor fi lansate astazi vin sa sustina acest proiect. Avem nevoie de astfel de programe pentru a produce mai mult la noi in tara. Un produs fabricat in Romania inseamna locuri de munca pentru romani, iar pentru sustinerea producatorilor din Romania oferim garantii mai mari pentru sute de mii de angajati care vor avea locuri de munca stabile si sigure. Aceasta este filozofia care sta la baza programelor care vor fi lansate astazi.” – a declarat Presedintele Camerei Deputatilor, dl. Marcel Ciolacu.
Adrian Caciu, ministrul finantelor a subliniat ca dezbaterea de astazi atesta faptul ca investitorii au incredere in guvern, iar programele ce sunt lansate in dezbatere au la baza parteneriatul dintre stat, economie si capital. In continuare, ministrul a subliniat ca este necesar sa nu mai existe vulnerabilitati in marea economie, sa se realizeze reconversia de la economia de consum la economia de productie, iar parteneriatul bazat pe setul de programe va finanta economia si va contribui la efortul comun de a dezvolta sectorul intreprinderilor mici si mijlocii, de a crea capital romanesc, valoare adaugata si locuri de munca bine platite. In perspectiva aderarii la OECD, Romania fiind invitata sa se alature elitei economice mondiale, ministrul Caciu a subliniat provocarile acestui proces, dar si oportunitatea de a conlucra transectorial in vederea evolutiei catre o economie competitiva, a realizarii de investitii si a tranzitiei catre digitalizare si economie verde.
Ministru Adrian Chesnoiu a exprimat preocuparea sa de a sustine acele programe care sa restarteze sectorul agricol pentru a-l ajuta sa faca fata unor riscuri si vulnerabilitati nemaiintalnite. Astfel a aparut Rural Invest si a fost majorat plafonul AGRO IMM INVEST, pentru ca provocarile viitoare cer masuri energice de politici publice in sectorul agricol care sa asigure integrarea materiei prime in industria de procesare cu valoare adaugata ridicata, precum si facilitarea achizitiei de terenuri agricole si a punerii in circulatie a certificatelor de depozit pentru cresterea competitivitatii fermierilor romani.
Presedintele, Florin Jianu, impreuna cu reprezentantii Consiliului National al Intreprinderilor Private Mici si Mijlocii din Romania, in calitate de parteneri principali in procesul de elaborare si implementarea a noilor programe guvernamentale, au apreciat dezbaterea ca fiind “cea mai buna expresie a ceea ce se poate realiza atunci cand factorii politici colaboreaza cu reprezentantii mediului antreprenorial, ai sistemului financiar si cu institutiile capabile sa implementeze aceste programe.” CNIPMMR considera noile programe guvernamentale, cu plafoanele de garantare fara precedent si costuri reduse de finantare, ca fiind investitia statului in economie si apreciaza ca sunt destinate unor domenii prioritare si inovatoare.
In interventia sa, Directorul General al Fondului National de Garantare a Creditelor pentru Intreprinderile Mici si Mijlocii S.A.-IFN, domnul Dumitru Nancu, a scos in evidenta rezultatele inregistrate de FNGCIMM in ultimii doi ani si efectul produs de IMM Invest in economia Romaniei. Indicatorii economici relevanti evidentiaza impactul IMM INVEST: 12,9 mld lei reprezinta totalul impozitelor si taxelor platite de beneficiarii Programului, garantiile acordate prin IMM INVEST 2020 fiind deja acoperite prin taxele si impozitele platite. Prin Programul IMM INVEST 2020 nu au existat sume cheltuite, dimpotriva, in perioada 2021-2025 se vor genera venituri suplimentare la Bugetul de Stat.
IMM Invest a continuat sa fie deosebit de atractiv si in 2021; aproximativ 20.000 de IMM uri au accesat programul si au obtinut finantari de peste 15 miliarde lei.
Cele patru noi Programe Guvernamentale supuse in dezbatere publica au o componenta de ajutor de stat din care se vor subventiona dobanzile, comisioanele si se vor acorda granturi de pana la 10% din valoarea investitiei, iar valoarea creditului va fi acoperit cu garantii de stat de pana la 90%.
Reprezentantii mediului bancar au sustinut ca raman si in anul 2022 un partener al mediului de afaceri si al FNGCIMM si vor sustine cu aceeasi determinare si urmatoarele programe guvernamentale. Prin capitalizarea experientei IMM INVEST, pe care il considera cel mai mare parteneriat intre stat, sistemul privat si sistemul financiar, bancile vor contribui si in acest an la cresterea gradului de intermediere si finantare a economiei. In aceeasi masura, reprezentantii sectorului financiar remarca intensificarea comunicarii intre guvernul Romaniei, institutiile statului, mediul bancar si IMM-uri, iar punerea in dezbatere publica a noilor programe guvernamentale transmite un semnal clar de incredere si colaborare intre parteneri.
Acest nou set de programe complementare vine sa incurajeze mediul bancar pentru a finanta economia si echilibreaza riscurile pe care si le asuma atat bancile cat si antreprenorii, aliniaza investitiile publice cu posibilitatea IMM-urilor de a contribui la implementarea proiectelor in conditii de profitabilitate atat pentru antreprenori, cat si pentru banci si pentru veniturile fiscale ale statului.
29-04-2025 Stiri agricole
Cel mai recent raport de progres al Corteva Agriscience privind obiectivele sale de sustenabilitate evidențiază modul în care progresele în inovație și tehnologie determină o productivitate mai mare pentru fermieri, protejând în același timp resursele noastre naturale. Mai multe>>
28-04-2025 APIA
Agenția de Plăți și Intervenție pentru Agricultură (APIA) informează publicul larg cu privire la cele mai importante activități desfășurate în această perioadă:- primirea Cererilor de plată în cadrul Campaniei 2025 până la data de 30 mai;- eliberarea de adeverințe pentru beneficiarii unor măsuri și intervenții gestionate în cadrul Campaniei 2025, respectiv pentru: Sprijin de bază pentru venit în scopul sustenabilității (BISS), Mai multe>>
25-04-2025 Stiri agricole
Ghidul oficial al programului „Rabla pentru Tractoare”, publicat recent în Monitorul Oficial, a stârnit controverse majore după ce autoritățile au modificat în mod esențial și netransparent definiția eligibilă a „tractorului”, excluzând din program tocmai subcategoriile T1a, T1b, T2a, T2b, T3a și T3b — adică exact acele vehicule care, potrivit legislației europene, sunt tractoare agricole sau forestiere, mai accesibile pentru fermierii români mici și mijlocii. Mai multe>>
25-04-2025 APIA
Agenția de Plăți și Intervenție pentru Agricultură (APIA) informează că începând cu data de 17 aprilie 2025, efectuează plata sprijinului financiar de urgență în agricultură pentru sectorul de creștere a ovinelor/caprinelor, afectat de fenomene climatice nefavorabile. Mai multe>>
25-04-2025 APIA
Agenția de Plăți și Intervenție pentru Agricultură (APIA) informează că începând cu data de 17 aprilie 2025, eliberează adeverințe pentru beneficiarii unor măsuri și intervenții implementate de APIA, respectiv pentru: Sprijin de bază pentru venit în scopul sustenabilității (BISS), Sprijin redistributiv complementar pentru venit în scopul sustenabilității (CRISS), Măsura 10 – Agro-mediu şi climă, Măsura 11 – Agricultură ecologică, Mai multe>>
25-04-2025 Stiri agricole
Comisia pentru Bugete a Parlamentului European a adoptat astăzi, cu o majoritate de 23 voturi pentru, raportul referitor la viitorul buget al UE post-2027. Raportul, coordonat de eurodeputații Carla Tavares (S&D, Portugalia) și Siegfried Mureșan (PPE, România), respinge modelul „un plan național per stat membru” propus de Comisia Europeană și reafirmă necesitatea unei abordări echilibrate, flexibile și real adaptate nevoilor statelor membre. Mai multe>>
24-04-2025 Stiri agricole
Author: Andre Negreiros, Liderul Unității Comerciale Europa Centrală și de Est, Corteva Agriscience Natura este ingenioasă, găsind mereu noi și mai bune modalități de a răspunde celor mai mari provocări. Pretutindeni în jurul nostru există exemple prin care natura oferă un avantaj – ajutând plantele să devină mai rezistente, insectele mai adaptabile, iar solurile mai sănătoase. Mai multe>>
18-04-2025 Siguranta alimentara
InfoCons Protecția Consumatorilor a realizat un studiu pe baza informațiilor ce se regăsesc pe etichetele produselor tip cozonac cu diverse umpluturi identificate pe piața din România pentru Sărbătorile de Paște 2025 .În total InfoCons Protecția Consumatorilor a analizat 23 de produse tip cozonac cu diverse umpluturi (cozonac cu ciocolată , cozonac cu nucă și cozonac cu rahat ) cu ocazia Sărbătorilor de Paște 2025 , de la următorii producători/distribuitori : Mai multe>>
18-04-2025 Stiri agricole
Pentru a aduce claritate asupra modului în care funcționează sistemul antigrindină și de creștere a precipitațiilor în România, IAA – Intervenții Active în Atmosferă, aduce în prim-plan informații documentate. Cu o experiență de peste 30 de ani, IAA este o societate privată românească care desfășoară o activitate strategică, susținând fermierii, protejând culturile și contribuind direct la securitatea alimentară a țării Mai multe>>
18-04-2025 Stiri agricole
Se estimează că până la sfârșitul secolului migrația globală se va dubla, în mare parte din cauza crizelor devastatoare și interconectate reprezentate de degradarea solului, schimbările climatice și insecuritatea alimentară, conform unui nou raport publicat astăzi de mișcarea Salvează Solul. Mai multe>>
17-04-2025 Credite agricultura
Tarfin, liderul regional în domeniul finanțărilor în agricultură, continuă să aducă soluții inovative pentru fermierii din toate colțurile țării, asigurându-se că aceștia au acces la finanțare rapidă, flexibilă și digitală. În acest sezon, compania își reafirmă angajamentul de a sprijini fermierii din România și de a asigura sustenabilitatea producției agricole. . Mai multe>>
17-04-2025 Marketing agroalimentar
Maria Cîrjă, Marketing Manager România și Republica Moldova la Corteva Agriscience, compania internațională de știință și tehnologie agricolă, a fost desemnată „Cel mai bun Director de Marketing din România” la Gala de Excelență în Management organizată de revista Capital.Evenimentul celebrează realizările remarcabile ale liderilor de afaceri din întreaga țară, care conduc proiecte cu impact în domenii cheie precum marketing, vânzări, resurse umane și altele. Mai multe>>
© 2024 Gazeta de Agricultura | Termeni si Conditii >>>