Energii regenerabile

Cel mai mare Targ din Romania, cu o traditie din 2010, exclusiv pe energii regenerabile, continua seria evenimentelor si in 2024

Incurajat de succesul repurtat in 2023 Targul RoEnergy Romania reediteaza editia de Timisoara in septembrie 2024Situata intr-o pozitie de exceptie, aflata la confluenta a trei tari din regiune, Romania, Ungaria si Serbia, intre care s-au consacrat traditional multiple schimburi comerciale, editia din Timisoara a Targului RoEnergy Romania, Timisoara 2023, s-a bucurat de succes. Si in 2024, la RoEnergy vor fi prezente inovatii, furnizori de produse si tehnologii de ultima generatie din domeniile solar/fotvoltaic, energie geotermala, biomasa, biogaz, cogenerare, microhidroenergie, energie eoliana, stocare energie, eficienta energetica, BMS etc...

Mai multe>>

InfoDay pentru Proiecte de BioEconomie Circulara | 23 aprilie 2024, Bruxelles

InfoDay organizat de CBE JU in data de 23 aprilie 2024 la BruxellesCircular Bio Based Europe (CBE JU) va organiza in data de 23 aprilie 2024, la Bruxelles, evenimentul „InfoDay” privind apelul pentru propuneri de proiecte 2024 din sectorul bioeconomiei circulare. CBE JU este un parteneriat public-privat intre Uniunea Europeana, reprezentata de Comisia Europeana prin DG RTD, DG AGRI si DG GROW si Consortiul pentru Bio-Industrii (BIC), care finanteaza proiecte ce promoveaza industriile circulare bazate pe bio-materiale, in Europa.

Mai multe>>

Au fost depuse 1342 proiecte de finantare pentru schema ENERGIE in sectorul agroalimentar

Inchidere sesiune schema ENERGIE agroAgentia pentru Finantarea Investitiilor Rurale anunta inchiderea sesiunii de depunere a solicitarilor de finantare prin Schema de ajutor privind sprijinirea investitiilor in noi capacitati de producere a energiei electrice produsa din surse regenerabile pentru autoconsumul intreprinderilor din cadrul sectorului agricol si industriei alimentare.

Mai multe>>

Energie Verde: fonduri nerambursabile de peste 800 mil. euro vor fi disponibile prin „Fondul pentru Modernizare”

Peste 800 milioane EUR fonduri nerambursabile pentru investitii in energie verde vor fi disponibile in urmatoarele saptamani prin programul Fond pentru Modernizare - termenul de incetare a plafonarii pretului la energie se apropieFonduri nerambursabile de peste 800 milioane euro pentru investitii in proiecte de energie verde vor fi disponibile pe piata in urmatoarele saptamani, unde companiile vor putea creste eficienta energetica a fabricilor sau noi unitati de producere a energiei regenerabile vor putea fi instalate pe tot teritoriul tarii, arata datele REI, grup de companii specializate in atragerea de fonduri europene si ajutoare de stat, aflat in topul celor mai mari firme de consultanta de profil din Romania.

Mai multe>>

Se prelungeste depunerea solicitarilor de finantare pentru energie regenerabila in sectorul Agroalimentar

Se prelungeste depunerea solicitarilor de finantare pentru producerea de ENERGIE destinata autoconsumului pana la 31 ianuarie 2024Ministerul Agriculturii si Dezvoltarii Rurale anunta prelungirea pana la data de 15 februarie 2024, ora 23:59, a sesiunii de depunere a solicitarilor de finantare prin Schema de ajutor privind sprijinirea investitiilor in noi capacitati de producere a energiei electrice produsa din surse regenerabile pentru autoconsumul intreprinderilor din cadrul sectorului agricol si industriei alimentare.

Mai multe>>

Kilowat: 2024 - cel mai bun an pe piata sistemelor fotovoltaice. Romanii din mediul rural vor sa scape definitiv de facturile la energie

Kilowat - 2024 va fi cel mai bun an pe piata de sisteme fotovoltaice - Romanii din mediul rural vor sa scape definitiv de facturile la energie iar IMM-urile vor inchiria panouri solareIntr-un context economico-politic tot mai instabil, romanii, atat persoane fizice, cat si persoane juridice, resimt costurile din ce in ce mai mari la energie si se indreapta spre sistemele fotovoltaice, ce le-ar putea reduce aceste costuri de pana la 6 ori. Astfel, 2024 va fi cel mai bun an pentru piata de sisteme fotovoltaice, cu o cerere in crestere, in special din partea romanilor din mediul rural, si cu un interes ridicat pentru finantari din partea IMM-urilor, arata previziunile Kilowat, una dintre principalele companii de consultanta si instalare de sisteme fotovoltaice din Romania.

Mai multe>>

Peste 5 mld. euro proiecte de finantare nerambursabila se vor lansa in prima jumatate a anului

Analiza REI  Peste 5 miliarde euro proiecte de finantare nerambursabila se vor lansa pe piata pentru companii in prima jumatate a anului - Sunt vizate investitii in energie verde industrie alimentara agricultura etcCel putin opt programe de finantare sunt deja deschise sau in curs de a fi lansate de autoritati in acest an, alocarea totala a acestora ridicandu-se la peste 5 miliarde de euro, arata o analiza REI. Sprijinul nerambursabil vizeaza investitii in productia de energie verde si cresterea eficientei energetice a companiilor, in productia de materiale de constructii, in domeniul alimentar sau in reindustrializarea anumitor regiuni cheie ale tarii.

Mai multe>>

UniCredit Bank a finantat centrala fotovoltaica de la Sarmasag/Salaj cu 39,3 milioane de euro

UniCredit Bank a finantat centrala fotovoltaica de la Sarmasag Salaj cu 393 milioane de euro confirmand-si inca o data sprijinul pentru tranzitia Romaniei la energie verdeUniCredit Bank Romania a finalizat cu succes o tranzactie de finantare pe proiect, in valoare totala de 39,3 milioane de euro cu Comcris Energy SRL, o subsidiara a companiei de productie din surse regenerabile, Enery, cu sediul la Viena. Pachetul de finantare sustine dezvoltarea, constructia si exploatarea centralei fotovoltaice Sarmasag de 51,4 MW DC, situata in judetul Salaj.

Mai multe>>

Viitorul Biocombustibilului in UE este in ceata

Politica UE privind biocombustibilii duce lipsa de o viziune pe termen lung - Biocombustibilii nu sunt deocamdata competitivi si nici intotdeauna ecologici iar productia este limitata din cauza problemelor legate de disponibilitatea biomaseiDirectia in care se indreapta biocombustibilii este neclara si exista dificultati la fiecare pas, avertizeaza Curtea de Conturi Europeana intr-un raport publicat astazi. Lipsa unei viziuni pe termen lung a afectat siguranta investitiilor, iar problemele legate de durabilitate, concurenta pentru biomasa si costurile ridicate actioneaza drept constrangeri in introducerea in utilizare a biocombustibililor.

Mai multe>>

XTB Romania: Presiunea politica pentru o tranzitie rapida la energia verde se confrunta cu un sector dominat de incertitudini

Radu Puiu XTB Romania - Presiunea politica pentru o tranzitie rapida la energia verde se confrunta cu un sector dominat de incertitudiniSectorul de energie verde este unul dintre cele mai populare subiecte ale ultimilor ani, iar aceasta tendinta este de asteptat sa persiste avand in vedere intentia globala de tranzitie catre politica emisiilor zero. Cu toate acestea, piata nu a inregistrat un avans constant si sigur. Potrivit lui Radu Puiu, analist financiar la XTB Romania, in ultimele luni, actiunile din domeniul energiei regenerabile au pierdut puternic teren, inregistrand o performanta semnificativ mai mica fata de companiile producatoare de combustibili fosili, cele pe care ar trebui sa le inlocuiasca.

Mai multe>>

Tranzitia verde si comunitatile inteligente dezbatute pe larg la Summit-ul international InnopRo

Walachia eHub epicentrul inovarii si transformarii digitale in Europa de Est si macro-regiunea Dunarii - Summit-ul international InnopRo al centrului de inovare digitala Wallachia eHub un eveniment anual devenit traditieIn perioada 16-17 noiembrie 2023 s-a desfasurat la Sinaia summit-ul international InnopRo - Innovation Pathways Romania, towards Twin Transition. The Role of the European Digital Innovation Hub – WEH, eveniment organizat de centrul de inovare digitala Wallachia eHub.

Mai multe>>

Noutatile aduse in Ghidului Solicitantului - Energie Regenerabila pentru sectorul agro-alimentar

Noutatile aduse de Versiunea 3 a Ghidului Solicitantului - Energie Regenerabila pentru sectorul agro-alimentarMinisterul Agriculturii si Dezvoltarii Rurale, prin Agentia pentru Finantarea Investitiilor Rurale, anunta lansarea sesiunii de primire a solicitarilor de finantare pentru sprijinirea investitiilor in noi capacitati de producere a energiei electrice produsa din surse regenerabile pentru autoconsumul intreprinderilor din cadrul sectorului agricol si industriei alimentare:

Mai multe>>

Ghidului Solicitantului si Anexe - Ajutorul de Energie regenerabila in sectorul Agroalimentar

Ghidul solicitantului pentru Schema de ajutor de stat in energie pentru sectorul agroalimentarMADR, prin AFIR, anunta publicarea pe site a conditiilor necesare pentru obtinerea finantarii acordate prin Schema de ajutor de stat privind sprijinirea investitiilor in noi capacitati de producere a energiei electrice produsa din surse regenerabile pentru autoconsumul intreprinderilor din cadrul sectorului agricol si industriei alimentare.

Mai multe>>

Cum sa alegi bateria solara potrivita in functie de destinatia ei de utilizare?

Cum sa alegi bateria solara potrivita in functie de destinatia ei de utilizarePoti instala o baterie solara in casa ta pentru a stoca energia produsa de panourile solare si pentru a o utiliza in timpul noptii sau in zilele innorate. Proprietarii de cladiri comerciale au posibilitatea sa foloseasca baterii solare pentru a economisi energie si a reduce costurile cu electricitatea. Astfel, bateriile pot fi amplasate pe acoperisuri, in parcari sau in spatii de depozitare. Agricultorii pot instala baterii solare pentru a alimenta pompe de apa, sisteme de irigatie si alte echipamente agricole.

Mai multe>>

Ajutor de stat pentru producerea energiei regenerabile in ferme si in sectorul alimentar

Energie verde pentru agricultura romaneascaMinistrul agriculturii si dezvoltarii rurale, Florin Ionut BARBU, a semnat astazi, 20 octombrie 2023, Ordinul pentru aprobarea Schemei de ajutor de stat privind sprijinirea investitiilor in noi capacitati de producere a energiei electrice produsa din surse regenerabile pentru autoconsumul intreprinderilor din cadrul sectorului agricol si industriei alimentare.

Mai multe>>

Revolutie in energie: Cum sa produci curent electric pe acoperisul casei tale | Targul RoEnergy Timisoara, 4-6 octombrie 2023

Revolutie in energie - Cum sa produci curent electric pe acoperisul casei tale - Tehnologii de pe trei continente la Targul RoEnergy Timisoara - expozitie unica cu intrare gratuita - in 4-6 octombrie 2023Va invitam sa traiti trei zile de experiente inedite la RoEnergy South-East Europe, Romania, Timisoara 2023 - Targul International de Energii Regenerabile & Eficienta Energetica Nr.1 in Romania, in perioada 4 - 6 octombrie 2023, la Pavilion Expovest ( Hotel Senator ), Calea Lugojului, nr.7.

Mai multe>>

BASF Innovation Hub 2023 prelungeste termenul de inscrieri pana la data de 13 octombrie

BASF organizeaza pentru al treilea an consecutiv evenimentul de prezentare a solutiilor inovatoare pentru o dezvoltare durabila - Etapa inscrierilor a fost prelungita pana la data de 13 octombrie la miezul noptiiBASF si AHK Romania revin cu noutati in ceea ce priveste BASF Innovation Hub – competitia dedicata dezvoltarii durabile: termenul limita de inscriere a fost prelungit cu doua saptamani. Competitia din acest an atinge o mare varietate de subiecte, cum ar fi sursele de energie regenerabila pentru aplicatii industriale, metode alternative pentru productia de alimente si microalge, dezvoltarea sistemelor rezistente si solutii reciclabile si biodegradabile pentru uzul cotidian.

Mai multe>>

Cum sa faci investitii pentru casa in mod sustenabil si de ce?

Cum sa faci investitii pentru casa in mod sustenabilVrei sa-ti transformi casa intr-un spatiu mai ecologic si durabil? Iti prezentam in continuare cum sa alegi materialele de constructie adecvate si tehnologiile inovative, pentru economisirea energiei si reducerea facturilor la utilitati. Afla detalii despre investitii inteligente pentru gradina si spatiile exterioare ale casei. Astfel vei reusi sa locuiesti confortabil, eficient, sustenabil.

Mai multe>>

Noua Directiva privind Energia Regenerabila introduce lemnul in mixul national de energie regenerabila

Romania se poate incalzi si cu lemn - Noua Directiva privind Energia RegenerabilaParlamentul European a adoptat, marti, 12 septembrie, noua Directiva privind Energia Regenerabila, care permite introducerea lemnului in mixul national de energie regenerabila. Europarlamentarul Carmen Avram considera ca textul acestei directive demonstreaza ca se poate lupta pentru mediu si fara adoptarea unor masuri extreme, care sa ingenuncheze cetateanul sau vreun sector economic.

Mai multe>>

Tehnologii de pe trei continente la Targul RoEnergy Timisoara, expozitie unica cu intrare gratuita

Tehnologii de pe trei continente la Targul RoEnergy Timisoara expozitie unica cu intrare gratuitaCu aproximativ o luna si jumatate inainte de eveniment, spatiul expozitional aferent editiei din Timisoara a Targului International RoEnergy Romania, Platforma nr. 1 pe energii regenerabile din tara noastra din 2010, este epuizat aproape in intregime. Companii top leader provenind din Europa, Asia si Orientul Mijlociu s-au grabit, inca de la inceputul anului, sa prinda un loc la Targul din Timisoara, avand planuri fie de a-si continua afacerile din Romania, fie de a intra pe aceasta piata.

Mai multe>>

InterNET SRL integreaza si implementeaza sisteme fotovoltaice tip ”Agrivoltaics” pentru o agricultura durabila

Proiectarea Integrarea si Implementarea sistemelor tip AgrivoltaicsSistemele agrivoltaice reprezinta o abordare inovatoare care integreaza culturile agricole cu instalatii fotovoltaice atat pentru o productie agricola cat si pentru o productie de energie fotovoltaica. Implementarea unui sistem agrivoltaic depinde de o serie de factori si strategii care au fost considerate si analizate inca din etapele initiale ale proiectului cand s-au definit si stabilit caracteristicile sistemului si performantele sale agricole si electrice.

Mai multe>>

Romania vizata de European Energy pentru constructia unor centrale de hidrogen verde si e-metanol

European Energy exploreaza constructia unor centrale de hidrogen verde si e-metanol in RomaniaCompania daneza European Energy va finaliza, in 2023, constructia celei mai mari instalatii din lume de productie a e-metanolului si a hidrogenului verde, care va fi probabil si cea mai mare fabrica comerciala de energie regenerabila la un cost competitiv. Prin evolutia recenta a legislatiei privind combustibilii verzi (PtX), cu accent pe hidrogenul verde, gigantii vizeaza si Romania pentru dezvoltarea unor centrale. Tara noastra urmareste sa-si intensifice eforturile in directia energiilor regenerabile, precum si sa stimuleze investitiile in energie verde.

Mai multe>>

Agrivoltaic - energia solara se intalneste cu agricultura

Agrivoltaic - energia solara se intalneste cu agriculturaAgriCloud lanseaza o noua linie de business – servicii de consultanta pentru panouri solare peste culturile agricole existente. Compania aduce si promoveaza in Romania, Bulgaria si Republica Moldova, un nou concept benefic atat pentru natura, cat si pentru nevoile oamenilor: agrivoltaic. Ideea de agrivoltaic imbina atat utilizarea panourilor solare in agricultura pentru a produce energie, cat si posibilitatea de a produce hrana, pe acelasi teren.

Mai multe>>

Cea mai mare centrala solara din Bulgaria va fi construita de Rezolv Energy chiar la granita cu Romania

Rezolv Energy va dezvolta cea mai mare centrala solara din Bulgaria chiar la granita cu Romania Centrala de 165 de hectare si 229 MW denumita Sfantul Gheorghe va deservi si piata romaneascaRezolv Energy, producator independent de energie regenerabila axat pe Europa Centrala si de Sud-Est, Rezolv Energy, care detine deja peste 2 GW de energie curata in curs de pregatire in Romania, inclusiv ceea ce va fi cel mai mare proiect solar din Europa, a achizitionat drepturile de a construi si exploata o centrala solara de 229 MW in localitatea Silistra din nord-estul Bulgariei, la mai putin de 10 km de granita cu Romania de pe teritoriul judetului Calarasi. Denumita "Sfantul Gheorghe", constructia urmeaza sa inceapa la finalul acestui an; se asteapta ca centrala sa fie finalizata la inceputul anului 2025.

Mai multe>>

Hidroelectrica - cea mai mare vanzare de actiuni din istoria Romaniei

UniCredit a fost implicat cu succes in Oferta Publica Initiala a Hidroelectrica cea mai mare vanzare de actiuni din istoria RomanieiUniCredit a actionat cu succes, in calitate de Detinator Comun al Registrului de Subscrieri in cadrul Ofertei Publice de Vanzare Hidroelectrica la Bursa de Valori Bucuresti, in valoare de 1,9 miliarde de euro, cea mai mare Oferta Publica Initiala (IPO) din Romania pana in prezent si una din cele mai mari din Europa in 2023. Hidroelectrica este cel mai mare producator de energie hidroelectrica din Romania si printre cei mai mari jucatori producatori de energie verde din Europa, avand in portofoliu si surse de productie de energie eoliana.

Mai multe>>

Forumul Oraselor Verzi 2023: cel mai mare eveniment dedicat sustenabilitatii de mediu revine intre 4-10 septembrie, la Brasov

FOV - FORUMUL ORASELOR VERZI 2023 - Schimbam perspectiva - Imbratisam transformarea - Alegem actiunea - Impreuna - GCF - GREEN CITIES FORUMCel mai important eveniment in domeniul sustenabilitatii si al politicilor de mediu din Romania, Forumul Oraselor Verzi, va avea loc la Brasov, in perioada 4 - 10 septembrie, a anuntat primarul Allen Coliban. Cea de-a treia editie reuneste experti, reprezentanti ai autoritatilor locale si nationale, companii, ONG-uri si cetateni care aleg actiunea si accelereaza tranzitia catre orase mai verzi, mai sustenabile.

Mai multe>>

3 centrale pe lemne pe care merita sa le cumperi

3 centrale pe lemneCea mai importanta prioritate a multora dintre noi in sezonul rece este confortul termic! In acest sens, suntem intr-o continua cautare a unor solutii de incalzire avantajoase, eficiente si mai ales economice.

Mai multe>>

Fermierii romani vor avea acces la sute de milioane de euro pentru Energii regenerabile incepand din 2023

La Targul RoEnergy se vor expune echipamente destinate cresterii eficientei energetice a fermelor - Agricultura si industria alimentara primesc 500 milioane de euro pentru Energii regenerabilePotrivit Ordinului MADR nr. 70/2023 urmeaza sa se instituie o noua schema de ajutor de stat, finantata din Fondul pentru Modernizare, cu un buget total de 500 milioane euro care se va implementa in perioada 2023-2028, destinata investitiilor in energii regenerabile pentru autoconsum. Beneficiari eligibili sunt companiile care desfasoara activitati in baza claselor CAEN 01 - Agricultura, vanatoare si servicii conexe, 10 - Industria alimentara si 11 - Fabricarea bauturilor, cu conditia ca acestia trebuie sa consume minim 70% din energia produsa de noile instalatii.

Mai multe>>

Doriti sa vindeti energie in retea ?

Prosumatori care isi produc singuri energia electrica care apoi este vanduta in reteaUnic in tara: Targul Prosumatorilor RoEnergy Romania, 4-6 octombrie 2023, va asteapta cu expozanti din trei continente. Campaniile Administratiei Fondului pentru Mediu (AFM) ,,Casa Verde Fotovoltaice” reprezinta indiscutabil cel mai mare succes dintotdeauna al vreunui program guvernamental romanesc. Ati mai intalnit vreodata ca inscrierile intr-un program sa se epuizeze in doua, trei minute in toate regiunile tarii?

Mai multe>>

Agrivoltaics - productia combinata de energie solara si agricultura pe acelasi teren, disponibila acum si in Romania

Agrivoltaics - InterNET SRL ofera solutii durabile pentru agricultura viitoruluiFirma InterNET SRL, un pionier in Europa de Sud-Est, inclusiv Romania, in noul domeniu Agrivoltaics, stiinta care combina productia de energie electrica cu agricultura pe aceleasi suprafete de teren, a proiectat, integrat si realizat in premiera in Romania proiecte agrivoltaice care integreaza intr-un mod sinergic sisteme fotovoltaice specifice, dedicate si culturi pomicole. Astfel, la baza experimentala Moara Domneasca, Jud. Ilfov, a fost prezentat un sistem agrivoltaic destinat cresterii si cercetarii culturilor pomicole, tipul de sistem fiind aplicabil culturilor de capsuni, zmeura, mur, coacaz si nu numai.

Mai multe>>

Centrale de incalzire pe biomasa sau peleti - Cum putem creste securitatea energetica a Romaniei cu o resursa pe care acum o exportam

O oportunitate care nu trebuie ratata - un program national de sustinere a instalarii de centrale pe peletiRomania are o mare oportunitate de a asigura securitatea energetica a cetatenilor, concomitent cu accelerarea decarbonarii sectorului energetic, reducerea costurilor si eliminarea combustibililor fosili. Asociatia Industriei Lemnului – Prolemn invita guvernantii sa demareze cat mai curand un program de sustinere a montarii de instalatii pentru incalzire rezidentiala pe biomasa sau peleti, cu beneficii enorme pe plan economic, social si de mediu.

Mai multe>>

Karcher Romania investeste aproape 100.000 de euro in panouri fotovoltaice

Karcher isi continua indeplinirea obiectivului de reducere a poluarii si face o investitie de aproape 100000 de euro in dotarea cu panouri fotovoltaiceKärcher, lider mondial in domeniul tehnologiei de curatare, a investit aproape 100.000 de euro in dotarea cu panouri fotovoltaice a sediului inaugurat anul trecut in Pipera. Pana in acest moment, compania si-a redus costurile pentru consumul conventional cu aproximativ 45%.

Mai multe>>

Noutati

Produse biologice inovatoare introduse pe piata din Romania si Republica Moldova

18-03-2024 Eco / Bio

Produse biologice inovatoare introduse pe piata din Romania si Republica Moldova

Fermierii romani si moldoveni au pornit intr-o calatorie pentru a descoperi produse biologice inovatoare, prin participarea la evenimentul educativ organizat de compania internationala Corteva Agriscience de cercetare si dezvoltare in domeniul agricol, care introduce in 2024 aceste inovatii revolutionare in ambele tari. Peste 500 de fermieri si distribuitori din Romania si Republica Moldova s-au alaturat expertilor Corteva pentru a afla despre noile practici sustenabile, care isi au originile di... Mai multe>>

Energie Verde: fonduri nerambursabile de peste 800 mil. euro vor fi disponibile prin „Fondul pentru Modernizare”

12-02-2024 Energie regenerabila

Energie Verde: fonduri nerambursabile de peste 800 mil. euro vor fi disponibile prin „Fondul pentru Modernizare”

Fonduri nerambursabile de peste 800 milioane euro pentru investitii in proiecte de energie verde vor fi disponibile pe piata in urmatoarele saptamani, unde companiile vor putea creste eficienta energetica a fabricilor sau noi unitati de producere a energiei regenerabile vor putea fi instalate pe tot teritoriul tarii, arata datele REI, grup de companii specializate in atragerea de fonduri europene si ajutoare de stat, aflat in topul celor mai mari firme de consultanta de profil din Romania. Mai multe>>

Kilowat: 2024 - cel mai bun an pe piata sistemelor fotovoltaice. Romanii din mediul rural vor sa scape definitiv de facturile la energie

23-01-2024 Energie regenerabila

Kilowat: 2024 - cel mai bun an pe piata sistemelor fotovoltaice. Romanii din mediul rural vor sa scape definitiv de facturile la energie

Intr-un context economico-politic tot mai instabil, romanii, atat persoane fizice, cat si persoane juridice, resimt costurile din ce in ce mai mari la energie si se indreapta spre sistemele fotovoltaice, ce le-ar putea reduce aceste costuri de pana la 6 ori. Astfel, 2024 va fi cel mai bun an pentru piata de sisteme fotovoltaice, cu o cerere in crestere, in special din partea romanilor din mediul rural, si cu un interes ridicat pentru finantari din partea IMM-urilor, arata previziunile Kilowat, u... Mai multe>>

UniCredit Bank a finantat centrala fotovoltaica de la Sarmasag/Salaj cu 39,3 milioane de euro

09-01-2024 Energie regenerabila

UniCredit Bank a finantat centrala fotovoltaica de la Sarmasag/Salaj cu 39,3 milioane de euro

UniCredit Bank Romania a finalizat cu succes o tranzactie de finantare pe proiect, in valoare totala de 39,3 milioane de euro cu Comcris Energy SRL, o subsidiara a companiei de productie din surse regenerabile, Enery, cu sediul la Viena. Pachetul de finantare sustine dezvoltarea, constructia si exploatarea centralei fotovoltaice Sarmasag de 51,4 MW DC, situata in judetul Salaj. Mai multe>>

Viitorul Biocombustibilului in UE este in ceata

13-12-2023 Energie regenerabila

Viitorul Biocombustibilului in UE este in ceata

Directia in care se indreapta biocombustibilii este neclara si exista dificultati la fiecare pas, avertizeaza Curtea de Conturi Europeana intr-un raport publicat astazi. Lipsa unei viziuni pe termen lung a afectat siguranta investitiilor, iar problemele legate de durabilitate, concurenta pentru biomasa si costurile ridicate actioneaza drept constrangeri in introducerea in utilizare a biocombustibililor. Mai multe>>

XTB Romania: Presiunea politica pentru o tranzitie rapida la energia verde se confrunta cu un sector dominat de incertitudini

21-11-2023 Energie regenerabila

XTB Romania: Presiunea politica pentru o tranzitie rapida la energia verde se confrunta cu un sector dominat de incertitudini

Sectorul de energie verde este unul dintre cele mai populare subiecte ale ultimilor ani, iar aceasta tendinta este de asteptat sa persiste avand in vedere intentia globala de tranzitie catre politica emisiilor zero. Cu toate acestea, piata nu a inregistrat un avans constant si sigur. Potrivit lui Radu Puiu, analist financiar la XTB Romania, in ultimele luni, actiunile din domeniul energiei regenerabile au pierdut puternic teren, inregistrand o performanta semnificativ mai mica fata de companiile... Mai multe>>

BASF Innovation Hub: start-up-uri romanesti printre primele cinci solutii regionale selectate

21-11-2023 Protectia mediului

BASF Innovation Hub: start-up-uri romanesti printre primele cinci solutii regionale selectate

Start-up-urile romanesti 3D Printing Hub si Peelhy s-au calificat printre primele cinci solutii regionale ale competitiei pentru un viitor sustenabil, BASF Innovation Hub. Selectarea acestora in etapa regionala deschide posibilitatea de a participa la Marea finala pentru intreaga Europa Centrala si de Sud-Est. Start-up-ul Peelhy dezvolta un bio-sticker antimicrobian si biodegradabil pentru alimente proaspete si legume cu coaja comestibila, care scade nivelul acestora de contaminare. Mai multe>>

Proiectul BIOservicES va dezvolta practici imbunatatite de management al solului. Printre parteneri se numara si Romania

12-11-2023 Protectia mediului

Proiectul BIOservicES va dezvolta practici imbunatatite de management al solului. Printre parteneri se numara si Romania

Proiectul „BIOservicES - Crearea legaturilor intre biodiversitatea solului si serviciile si functiile ecosistemice in diferite utilizari ale solului: de la identificarea factorilor, presiunilor si rezilientei la schimbarile climatice pana la evaluarea economica a acestora”, condus de Universitatea Politehnica din Cartagena si coordonat de Raul Zornoza, profesor la aceeasi institutie, anunta debutul. Cu un buget de 7 milioane de euro obtinut prin programul Horizon Europe, proiectul va reuni 22 de... Mai multe>>

Cum sa alegi bateria solara potrivita in functie de destinatia ei de utilizare?

01-11-2023 Energie regenerabila

Cum sa alegi bateria solara potrivita in functie de destinatia ei de utilizare?

Poti instala o baterie solara in casa ta pentru a stoca energia produsa de panourile solare si pentru a o utiliza in timpul noptii sau in zilele innorate. Proprietarii de cladiri comerciale au posibilitatea sa foloseasca baterii solare pentru a economisi energie si a reduce costurile cu electricitatea. Astfel, bateriile pot fi amplasate pe acoperisuri, in parcari sau in spatii de depozitare. Agricultorii pot instala baterii solare pentru a alimenta pompe de apa, sisteme de irigatie si alte echip... Mai multe>>

Schimbarile climatice ii determina pe fermieri sa adopte practici sustenabile

20-10-2023 Protectia mediului

Schimbarile climatice ii determina pe fermieri sa adopte practici sustenabile

Schimbarile recente ale climei au motivat fermierii sa adopte practici sustenabile in scopul obtinerii unei productivitati pe termen lung. In 2023, fermierii romani persista in eforturile lor de a se alinia cu practici care sustin un sistem alimentar rezilient. Mai multe>>

Curs gratuit de agricultura sustenabila Agereco

12-10-2023 Protectia mediului

Curs gratuit de agricultura sustenabila Agereco

Esti agricultor si doresti sa imbunatatesti practicile de gestionare a terenului tau si sa contribui la un viitor mai sustenabil? Raspunsul este: cursul despre agricultura sustenabila si gestionarea terenului, finantat prin Programul Erasmus+. Condus de o echipa de experti in agricultura durabila, Cursul de agricultura sustenabila Agereco este conceput pentru a oferi agricultorilor cele mai recente tehnici si cele mai bune practici pentru gestionarea terenurilor, intr-un mod prietenos cu me... Mai multe>>