Produse traditionale

Targ de Martisor la Piata Sudului din Bucuresti: Gusturi si Mestesuguri Romanesti

Targul Poftim din Romania - Martisor de Bucuresti - Gusturi si Mestesuguri RomanestiMinisterul Agriculturii si Dezvoltarii Rurale (MADR) organizeaza, in partneriat cu Primaria Sectorului 4 si cu sprijinul Cooperativei Agricole Caprirom Sud Muntenia, in perioada 01-03 martie 2024, Targul „Poftim din Romania - Martisor de Bucuresti: Gusturi si Mestesuguri Romanesti”.

Mai multe>>

Targ de Dragobete la Ministerul Agriculturii

Targul de Dragobete organizat in curtea MADRMinisterul Agriculturii si Dezvoltarii Rurale (MADR) organizeaza, in curtea institutiei, cu sprijinul Cooperativei Agricole Caprirom Sud Muntenia, in perioada 23 – 25 februarie 2024, targul de Dragobete. Expozantii vor oferi consumatorilor o gama variata de produse traditionale, dar si produse locale diversificate si reprezentative pentru judetele Alba, Arges, Buzau, Botosani, Constanta, Cluj, Dambovita, Ilfov, Olt, Mures, Sibiu, Suceava si Valcea.

Mai multe>>

Se prelungeste plafonarea adaosului comercial la alimente de baza, iar lista produselor este extinsa

Plafonarea adaosului comercial va fi prelungita cu 3 luni iar lista produselor extinsaIn Sedinta Guvernului din 31 ianuarie 2024 a fost aprobata Ordonanta de urgenta ce prelungeste masura cu caracter temporar de combatere a cresterii excesive a preturilor la unele produse agricole si alimentare pentru o perioada de 60 de zile, de la data intrarii in vigoare a acesteia.

Mai multe>>

Targul „Mica Unire a producatorilor romani”, la MADR

Targul Mica Unire a producatorilor romani organizat in curtea MADRMinisterul Agriculturii si Dezvoltarii Rurale (MADR) organizeaza, cu sprijinul Cooperativei Agricole Caprirom Sud Muntenia, targul de produse traditionale romanesti „Mica Unire a producatorilor romani”. Evenimentul se va desfasura cu ocazia sarbatoririi Zilei Unirii Principatelor Romane, in curtea MADR, in perioada 26 -28 ianuarie 2024, expozantii oferind consumatorilor o varietate larga de produse traditionale.

Mai multe>>

SELO - linia de produse alimentare artizanale dezvoltata de Corina Hodorogea si sustinuta de Corteva Agriscience

SELO - Agricultura sustenabila - Calatoria de success a Corinei Hodorogea cu Corteva AgriscienceCorina Hodorogea, o femeie fermier dedicata activitatii sale, din satul Baleni-Sarbi din judetul Dambovita, se pozitioneaza in fruntea inovatiei agricole cu proiectul sau SELO - o marca locala de produse alimentare artizanale - sustinut de Corteva Agriscience, compania internationala de cercetare si dezvoltare agricola. Aceasta initiativa cu un potential de transformare a comunitatii locale a fost sustinuta printr-o bursa acordata in cadrul proiectului de granturi educationale TalentA, unde Corina a obtinut locul doi in editia din 2022, ducand mai departe viziunea sa de a ridica agricultura locala.

Mai multe>>

O poveste de succes de la Livada de Poveste

Corteva sustine femeile din agricultura romaneasca - O poveste de succes de la Livada de PovesteIn peisajul fertil din Bratesti, Albesii de Arges, Livada de Poveste, in viziunea Dianei Georgescu, in varsta de 34 de ani, castigatoare a primului loc in editia TalentA 2022, un program de granturi educationale lansat de Corteva Agriscience, a devenit un exemplu stralucitor de succes in sectorul agricol al Romaniei. Livada de Poveste, intinzandu-se pe aproximativ 8 hectare, este specializata in cultivarea unei game variate de fructe.

Mai multe>>

Piata Artizante din Paulesti, Prahova, revolutioneaza conceptul de piata in Romania

Piata Artizante din Paulesti Prahova revolutioneaza conceptul de piata in RomaniaIn localitatea Paulesti, Prahova, s-a deschis Piata Artizante, un nou concept, revolutionar, ce va transforma modul in care comunitatea locala interactioneaza si face cumparaturi. Inspirata de celebra Piata Torvehallerne din Copenhaga, Artizante se diferentiaza de piata traditionala romaneasca prin faptul ca isi propune sa aduca oamenii impreuna, intr-un mediu prietenos, si sa contribuie la imbunatatirea calitatii vietii prin oferta sa de produse, de la fermieri si artizani locali, precum si prin varietatea de mancaruri preparate, gata de consumat.

Mai multe>>

Salinate de Turda - produsului romanesc din carne de porc afumata a fost introdus in registrul indicatiilor geografice protejate (IGP)

Salinate de Turda - produsului romanesc din carne de porc afumata a fost introdus in registrul indicatiilor geografice protejate IGPComisia Europeana a aprobat in data de 3 noiembrie 2023 adaugarea produsului romanesc din carne de porc afumata „Salinate de Turda” in registrul indicatiilor geografice protejate (IGP). „Salinate de Turda” desemneaza un produs afumat si uscat din carne de porc, obtinut din ceafa, cotlet, piept si pulpa de porc, care sunt sarate in saramura naturala („maratoare”) combinata cu un amestec de condimente, zaharuri si culturi lactice, maturate timp de 5-7 zile, afumate cu lemn de esenta tare si supuse apoi unui proces de maturare-uscare timp de 20-28 de zile.

Mai multe>>

Targul de lasatu’ secului – produse traditionale agroalimentare romanesti la sediul MADR

Targul de lasatu secului  produse traditionale agroalimentare romanesti la sediul MADRMinisterul Agriculturii si Dezvoltarii Rurale (MADR) va gazdui in perioada 15-19 noiembrie 2023, in curtea institutiei, „Targul de lasatu’ secului”. Organizat cu sprijinul Asociatiei „Produs de Cluj”, evenimentul reprezinta o oportunitate pentru producatorii si procesatorii romani de a-si promova produsele agroalimentare, dar si un bun prilej de informare a consumatorilor cu privire la provenienta si modul de preparare al produselor.

Mai multe>>

Care sunt conditiile necesare accesarii finantarii prin INVESTALIM ?

AFIR a publicat conditiile accesarii fondurilor disponibile prin INVESTALIMAgentia pentru Finantarea Investitiilor Rurale a publicat conditiile accesarii fondurilor disponibile pentru procesatori agroalimentari privind finantarea acordata prin Programul national de dezvoltare si sustinere a industriei alimentare INVESTALIM.

Mai multe>>

Ziua Produselor Agroalimentare Romanesti celebrata la MADR

Ziua Produselor Agroalimentare Romanesti celebrata intre 9-11 octombrie 2023 in curtea MADRMinisterul Agriculturii si Dezvoltarii Rurale (MADR) va sarbatori in 10 octombrie 2023 „Ziua Nationala a Produselor Agroalimentare Romanesti” prin organizarea de targuri si evenimente, la nivel national. Ajunsa la a saptea editie „Ziua Nationala a produselor agroalimentare romanesti”, va fi celebrata si in curtea MADR, cu sprijinul Asociatiei „Produs de Cluj” si al producatorilor romani, in perioada 9 – 11 octombrie 2023, intre 08:00-18:00, printr-o expozitie cu vanzare de produse agroalimentare romanesti.

Mai multe>>

Bucharest Food Expo 2023: Punctul de intalnire al Industriei Alimentare din Romania

Bucharest Food Expo 2023 - Punctul de intalnire al Industriei Alimentare din RomaniaIn perioada 28 septembrie – 01 octombrie 2023, MADR va participa cu un spatiu dedicat la cea de-a doua editie a Bucharest Food Expo, cea mai mare expozitie destinata sectorului de alimente si bauturi din Romania, ce se va desfasura in incinta Halei Laminor din Bucuresti. Evenimentul isi propune sa contribuie la dezvoltarea sectorului agroalimentar din Romania pe toata filiera de productie, astfel incat consumatorii de alimente din tara si din strainatate sa se bucure de produse romanesti de calitate.

Mai multe>>

Gradinile Gyorgyfalvi: despre lanturile scurte de aprovizionare si organizarea targurilor "Satul vine la oras"

Gradinile Gyorgyfalvi - Interviu cu responsabilul proiectuluiAm discutat cu Fancsali Erno, managerul proiectului Gradinile Gheorghieni, principalul organizator al targurilor "Satul vine la oras" si proprietarul magazinului de produse locale "Sat in oras".

Mai multe>>

Ajutor de stat pentru procesare agro-alimentara: s-a aprobat procedura de implementare a Programului INVESTALIM

A fost aprobata procedura de implementare a Programului INVESTALIMIn Sedinta de Guvern din data de 14 septembrie 2023 a fost aprobata procedura de implementare a Programului INVESTALIM prin care se stabilesc regulile generale aplicabile intreprinderilor care solicita ajutor de stat in baza Programului prevazut de Ordonanta de urgenta a Guvernului nr.65/2023 pentru aprobarea Programului national de dezvoltare si sustinere a industriei alimentare INVESTALIM aferent perioadei 2023-2026.

Mai multe>>

Targul Painii la Muzeul National al Satului Dimitrie Gusti | 23-24 septembrie 2023

Targul painii de Ziua Satului Romanesc 2023Muzeul National al Satului Dimitrie Gusti va invita in perioada 23-24 septembrie 2023, sa sarbatorim impreuna Ziua Satului Romanesc. Cu aceasta ocazie, vizitatorii sunt invitati la Targul painii. Prin acest eveniment ne dorim sa aducem in atentia vizitatorilor complexitatea valentelor alimentului care ocupa un loc important in orice civilizatie; astfel, se subliniaza atat rolul social al painii, de aducere impreuna a comunitatilor, cat si cel magico-ritualic, spiritual, de element apotropaic sau chiar oracular.

Mai multe>>

Vinea Apoldia Maior Fest 2023, la Apoldu de Sus - bucate aromate, vinuri si concert

USAMV Cluj-Napoca organizeaza a doua editie a Vinea Apoldia Maior Fest la Apoldu de Sus - Oaspetii sunt asteptati cu bucate aromate vinuri din podgoria proprie si concert Paula SelingUniversitatea de Stiinte Agricole si Medicina Veterinara (USAMV) Cluj-Napoca va organiza, in 30 septembrie 2023, la Apoldu de Sus (jud. Sibiu), a doua editie a Vinea Apoldia Maior Fest, un eveniment care va reuni muzica de calitate cu vinurile albe savuroase si mancare delicioasa preparata cu ingrediente provenite din fermele si statiunile universitatii.

Mai multe>>

Romania de la furca la furculita - tema principala a expozitiei Bucharest FOOD EXPO 2023

Evenimentul Bucharest FOOD EXPO 2023In perioada 28 septembrie – 01 octombrie 2023, va avea loc evenimentul Bucharest FOOD EXPO 2023, in incinta Halei Laminor, Bulevardul Basarabia, nr. 256, sector 3, Bucuresti. Producatorii traditionali inregistrati pe sistemele de calitate nationale si europene pot expune in cadrul evenimentului, la standul MADR.

Mai multe>>

Noaptea Muzeelor la Sate, un eveniment care pune in valoare patrimoniul cultural rural romanesc

Noaptea Muzeelor la Sate un eveniment care pune in valoare patrimoniul cultural rural romanescPrima editie a evenimentului „Noaptea Muzeelor la Sate” va avea loc in 2 septembrie 2023 si va aduce in prim plan spatii cu valoare istorica si de patrimoniu din satele si comunele din 36 de judete ale Romaniei. „Noaptea Muzeelor la Sate” se va desfasura dupa acelasi tipar ca si „Noaptea Muzeelor”. Vizitatorii vor avea ocazia de a explora colectii si de a afla povesti cu valoare culturala si istorica, reprezentative pentru spatiul rural romanesc.

Mai multe>>

Targ al fermierilor la Cluj-Napoca cu participarea producatorilor din Gheorghieni

Gradinile Gheorghieni  Targul fermierilor din nouDupa evenimentul reusit din 12-13 august, invitam din nou toti cei interesati la Targul fermierilor organizat in cadrul poiectului Gradinile Gheorghieni, care va avea loc in perioada 26-27 august. Va asteptam pe toti sa celebram impreuna aromele, stilul nostru de viata si comunitatea! Continuand pe baza succesului evenimentului precedent, vom prezenta din nou produsele deosebite ale producatorilor locali si recolta sezonului.

Mai multe>>

„Bunatati de soi din Romania” - Targul de produse romanesti de la Iasi 18-20 august 2023

MADR si Carrefour Romania organizeaza la Iasi Targul de produse romanesti - Bunatati de soi din RomaniaMinisterul Agriculturii si Dezvoltarii Rurale (MADR), in parteneriat cu Carrefour Romania, va organiza, in perioada 18-20 august 2023, intre orele 10:00-20:00, Targul de produse romanesti „Bunatati de soi din Romania”, in incinta centrului comercial Era Shopping Park Iasi. Evenimentul face parte din campania de promovare a produselor agroalimentare romanesti si de crestere a accesului romanilor la alimente de calitate obtinute pe plan local, sub sloganul „Cumpara romaneste!”.

Mai multe>>

Cum sa identifici producatorii locali de produse traditionale pentru a cumpara direct de la sursa

Cum sa identifici producatorii locali de produse traditionale pentru a cumpara direct de la sursaDorinta de a cumpara produse traditionale de calitate, direct de la sursa, este o preocupare tot mai mare pentru multi consumatori. Si acest lucru se intampla deoarece achizitionarea produselor traditionale direct de la sursa aduce numeroase beneficii, atat pentru consumator, cat si pentru mediul inconjurator si comunitatile locale.

Mai multe>>

Ordonanta de urgenta pentru stoparea cresterii preturilor la produsele alimentare de baza

Guvernul a adoptat actul normativ privind stoparea cresterii preturilor la produsele alimentare de bazaIn Sedinta de Guvern din 30 iunie 2023 a fost aprobata ordonanta de urgenta, prin care se limiteaza adaosurile comerciale practicate in procesarea si comercializarea unor produse alimentare esentiale, cu scopul de a stopa cresterea excesiva a preturilor pentru aceste categorii de produse.

Mai multe>>

Programul INVESTALIM finanteaza constructia unitatilor de procesare agroalimentara

Programul INVESTALIM - 600 milioane euro pentru finantarea unitatilor de procesare agroalimentaraAstazi a fost aprobata schema de ajutor de stat pentru aplicarea unui program national multianual, INVESTALIM, aferent perioadei 2023-2026 de dezvoltare si modernizare a industriei alimentare, avand ca obiectiv sustinerea financiara in vederea stimularii productiei interne de bunuri alimentare. Prin aceasta schema vor fi construite unitati de procesare pentru carne, peste, cartofi, fructe/legume, uleiuri/grasimi, lactate/branzeturi, produse de morarit, paine, zahar, hrana animale de ferma si animale de companie.

Mai multe>>

Targul National de Turism Rural de la Albac | 7-9 iulie 2023

Targul National de Turism Rural de la Albac 2023Va astepam la Albac pentru a descoperi cele mai atractive oferte turistice rurale, pentru a simti gustul gastronomic specific, pentru a descoperi tainele mestesugurilor locale si pentru a va bucura de folclor autentic. Toate acestea si nu numai le gasiti in cadrul Targului National de Turism Rural de la Albac in perioada 7-9 iulie 2023.

Mai multe>>

Pita de Pecica primeste recunoastere la nivel european prin dobandirea Indicatiei Geografice Protejate - IGP

Pita de Pecica devine al doisprezecelea produs romanesc recunoscut si inregistrat la nivel europeanIn Jurnalul Oficial al Uniunii Europene s-a publicat ieri, 26 iunie 2023, Regulamentul de punere in aplicare (UE) 1221/2023 al Comisiei din 19 iunie 2023 de inregistrare a unei denumiri in Registrul indicatiilor geografice protejate (IGP), „Pita de Pecica – IGP”. Astfel, Pita de Pecica – IGP se alatura celor 11 produse romanesti recunoscute si inregistrate la nivel european.

Mai multe>>

Micii producatorii locali din Romania se regasesc la platforma Via Profi.ro

Romania gustului autentic - Producatorii locali din Romania se regasesc de acum reuniti sub platforma Via Profi-roProducatorii locali din Romania se regasesc de acum reuniti sub platforma Via Profi, prin care oricine poate ajunge sa-i cunoasca si astfel sa se bucure de gustul autentic romanesc pastrat de artizani culinari care aduc retete traditionale sau cauta sa integreze unele noi in patrimoniul gastronomic national.

Mai multe>>

Zilele Horticulturii Clujene | editia a II-a | 19 - 21 Mai 2023

USAMV Cluj-Napoca la Zilele Clujului 2023 - Standuri cu vinuri si produse proprii Zilele Horticulturii Clujene parada concerte studentesti si activitate cu caini de terapie intre 19-21 maiUniversitatea de Stiinte Agricole si Medicina Veterinara (USAMV) Cluj-Napoca se bucura sa anunte activitatile pe care le va sustine cu ocazia Zilelor Clujului, intre 19-21 mai 2023. Astfel, in campus, pe platoul din fata Aulei Magna ”Mihai Serban”, intre orele 10.00 – 19.00, Facultatea de Horticultura si Afaceri in Dezvoltare Rurala organizeaza cea de-a II-a editie a ”Zilelor Horticulturii Clujene”, cu specialisti din universitate si invitati, care vor sustine workshop-uri atractive, ateliere, expozitii si demonstratii.

Mai multe>>

Festivalul Produsului Traditional, la USAMV Cluj-Napoca | 15 mai 2023

Festivalul Produsului Traditional la USAMV Cluj-Napoca - Intre produsele prezentate de studenti se numara palanet cu branza de Mociu sarmale cu pasat de Vama Oas tochitura moldoveneasca sau bere traditionala din Dorna CandrenilorFacultatea de Agricultura va invita la editia a XVI-a a Festivalului Produsului Traditional, sustinut de studentii din anul IV de la Ingineria mediului, in cadrul cursului de Controlul si Certificarea Produselor, coordonat de Conf. dr. Avram Fitiu. Evenimentul va avea loc in data de 15 mai 2023, intre orele 10.00 – 17.00, la Centrul de Cercetare pentru Biodiversitate, din campusul USAMV Cluj-Napoca. Studentii vor prezenta retete de produse traditionale din judetele din care provin, care vor fi jurizate de profesori, alaturi de specialisti in gastronomie si traditii populare.

Mai multe>>

Piata Artizanilor, primul targ slow food din Geoparcul UNESCO Tinutul Buzaului, reuneste artizanii de produse alimentare, turistii si localnicii

Piata Artizanilor primul targ slow food din Geoparcul UNESCO Tinutul Buzaului reuneste artizanii de produse alimentare turistii si localniciiProduse eco de la ferma, carnati de Plescoi, vin bio, branzeturi artizanale si multe povesti gastronomice din Tinutul Buzaului ii vor incanta pe gurmanzi la prima editie a Pietei Artizanilor - Slow Food & Gourmet Hub. Evenimentul de promovare a culturii gastronomice locale va avea loc pe 6-7 mai, in vecinatatea Hanului Moara Veche din comuna buzoiana Berca, pe drumul spre Vulcanii Noroiosi din Scortoasa.

Mai multe>>

Suflet de Romania, festivalul Profi care aduna producatorii locali si traditiile populare intr-un weekend de experiente pe Domeniul Regal de la Savarsin

Suflet de Romania festivalul Profi care aduna producatorii locali si traditiile populare intr-un weekend de experiente pe Domeniul Regal de la SavarsinUltimul weekend al lunii aprilie aduce pe Domeniul Regal de la Savarsin festivalul Suflet de Romania, eveniment care incurajeaza gospodarii sa se conecteze la comunitate si ajuta locuitorii acestei tari sa descopere micii producatori locali, traditiile si obiceiurile autentice ale satului romanesc.

Mai multe>>

'Bunatati de soi din Romania' - Targul de produse romanesti organizat de MADR si Carrefour Romania

MADR si Carrefour Romania organizeaza Targul de produse romanesti - Bunatati de soi din RomaniaMinisterul Agriculturii si Dezvoltarii Rurale (MADR), in parteneriat cu Carrefour Romania, va organiza, in perioada 6-9 aprilie 2023, intre orele 09:00-19:00, Targul de produse romanesti „Bunatati de soi din Romania”, in incinta Prahova Value Centre Ploiesti. Evenimentul face parte din campania de promovare a produselor agroalimentare romanesti si de crestere a accesului romanilor la alimente de calitate obtinute pe plan local, sub denumirea „Produs romanesc – Bun pentru tine, bine pentru fiecare!”, ce a fost demarata de MADR in toamna anului 2022.

Mai multe>>

Placinta dobrogeana obtine certificarea de calitate Indicatie Geografica Protejata (IGP)

Placinta dobrogeana devine al unsprezecelea produs romanesc recunoscut si inregistrat la nivel europeanIn Jurnalul Oficial al Uniunii Europene s-a publicat astazi, 30 martie 2023, Regulamentul de punere in aplicare (UE) 2023/700 al Comisiei din 29 martie 2023 de inregistrare a unei denumiri in Registrul denumirilor de origine protejate si al indicatiilor geografice protejate (IGP), „Placinta dobrogeana – IGP”.

Mai multe>>

Micii producatori din Alba aduc tot ce au mai bun pe Raftul cu Bunatati Locale

Micii producatori din Alba aduc tot ce au mai bun pe Raftul cu Bunatati Locale la Profi Super din Alba Iulia si Aiud si la Profi City din SebesProducatorii locali din judetul Alba sunt sustinuti sa faca cele mai bune produse, dupa retete traditionale, si sa ajunga mai usor la consumatori, gratie celui mai amplu program de sustinere a lor demarat de Profi. De astazi, Alba Iulia, Sebes si Aiud se alatura oraselor in care magazinele Profi gazduiesc Raftul cu Bunatati Locale, judetul Alba fiind al doilea din acest an in care Profi implementeaza acest program.

Mai multe>>

Primul studiu despre identitatea culturala gastronomica: Mancarea romaneasca are un potential mare de reinventare

Amintiri Gustoase platouri gustari romanesti - Primul studiu despre identitatea culturala gastronomica a RomanieiPrimul studiu despre identitatea culturala gastronomica a Romaniei ofera o imagine a modului in care bucataria este perceputa de generatiile actuale, dar si o privire catre viitorul preparatelor si ingredientele romanesti. Ierburile si branzeturile sunt vazute ca fiind printre cele mai sanatoase mancaruri, in timp ce tartinabilele romanesti au un potential international si mari sanse de reinventare, alaturi de tocaturi si cartofi.

Mai multe>>

Targ de primavara la MADR in perioada 8-12 martie 2023

Targ de primavara la Ministerul Agriculturii in perioada 8-12 martie 2023Ministerul Agriculturii si Dezvoltarii Rurale (MADR) va gazdui, in curtea institutiei, Targul de Primavara, incepand de miercuri, 8 martie pana duminica, 12 martie 2023, cu acces liber pentru toti cei interesati.

Mai multe>>

Bucataria romaneasca la primul Masterclass Amintiri Gustoase – despre identitatea gastronomica autohtona

Bucataria romaneasca la primul Masterclass Amintiri Gustoase  despre identitatea gastronomica autohtonaPrimul Masterclass Amintiri Gustoase va fi anul acesta despre identitatea gastronomica romaneasca din farfurii (viata de zi cu zi), dar si in ecrane, asa cum este tradusa ea in social media. Pe 11 martie, la ARCUB in Bucuresti, specialisti din domeniul gastronomic, chefi, content creators pasionati si foodies vor aprofunda, in trei sesiuni distincte, cum se vede bucataria romaneasca reflectata zilnic in bucatarie, in media traditionala si social media, dar si cum este ea perceputa la nivel social.

Mai multe>>

Produsele romanesti prezente la Saptamana Verde de la Berlin

Produse autentice romanesti promovate la expozitia internationala Saptamana verde 2023 de la BerlinSecretarul de stat Sorin MOISE va participa la deschiderea oficiala a celei de-a 87-a editii a expozitiei „Saptamana Verde 2023” (Grüne Woche), ce se va desfasura in perioada 20-29 ianuarie 2023, la Berlin, Germania. Ministerul Agriculturii si Dezvoltarii Rurale (MADR) participa anual la expozitie cu un stand de informare privind politicile aplicate in domeniul agriculturii si dezvoltarii rurale, in cadrul caruia experti din MADR vor promova produsele agroalimentare romanesti recunoscute la nivel national si european.

Mai multe>>

Acord tripartit pentru sustinerea furnizorilor locali

Acord tripartit pentru sustinerea furnizorilor localiUn acord tripartit pentru sustinerea producatorilor locali a fost semnat in data de 13 decembrie 2022 de catre Familia Regala a Romaniei, Universitatea de Stiintele Vietii “Mihai I” din Timisoara si lantul de magazine Profi, in cadul unui eveniment desfasurat la Palatul Elisabeta, din capitala, eveniment intitulat Seara Producatorilor Locali. Alaturi de reprezentanti ai celor trei semnatari, la eveniment au participat producatori locali, membri ai corpului diplomatic si jurnalisti.

Mai multe>>

Targul 'Stane, Gusturi si Traditii romanesti' la MADR 25-27 noiembrie 2022

Targul Stane Gusturi si Traditii romanesti la MADR 25-27 noiembrie 2022Ministerul Agriculturii si Dezvoltarii Rurale continua campania de promovare a produselor agroalimentare romanesti si de crestere a accesului romanilor la alimente de calitate obtinute pe plan local, sub denumirea „Produs romanesc – Bun pentru tine, bine pentru fiecare!”. In demersul sau, MADR impreuna cu Asociatia Crescatorilor de Ovine "Pastorul Crisana" Arad, cu sprijinul altor forme asociative ale crescatorilor de ovine din Romania, organizeaza in perioada 25-27 noiembrie 2022, in curtea Ministerului Agriculturii si Dezvoltarii Rurale, evenimentul “Stane, Gusturi si Traditii romanesti”.

Mai multe>>

Gustul ca patrimoniu: doua saptamani de evenimente gastronomice, folosind ingrediente locale in prepararea borsului

Gustul ca patrimoniu - element de patrimoniu imaterial UNESCO propus de asociatia CRIES pentru reinterpretare in Timisoara Cluj Turda Odorheiu Secuiesc Fagaras Targu Mures si IasiOrasele Timisoara, Fagaras, Targu Mures, Cluj, Turda, Odorheiu Secuiesc si Iasi vor gazdui in urmatoarele doua saptamani o serie de evenimente gastronomice, folosind in prepararea borsului ingrediente locale si avand libertatea sa propuna propriile retete. Demersului „Gustul ca patrimoniu” i s-au alaturat bucatari slow-food, bistrouri care promoveaza alimentatia sanatoasa, precum si profesionisti din mediul universitar, care vor gati impreuna cu studentii.

Mai multe>>

Targ pescaresc de toamna la MADR | 5-8 noiembrie 2022

Targ cu specific pescaresc in curtea MADRMinisterul Agriculturii si Dezvoltarii Rurale continua campania de promovare a produselor agroalimentare romanesti si de crestere a accesului romanilor la alimente de calitate obtinute pe plan local, sub denumirea „Produs romanesc – Bun pentru tine, bine pentru fiecare!”. Astfel, in perioada 5-8 noiembrie 2022, bucurestenii sunt asteptati in curtea MADR pentru a se bucura timp de patru zile, de specificul activitatilor si obiceiurilor din Delta Dunarii, in cadrul Targului Pescaresc.

Mai multe>>

Mestesugarii romani primesc bani de la Ministerul Antreprenoriatului ca sa participe la Targul de Artizanat de la Iasi

Mestesugarii romani primesc bani de la Ministerul Antreprenoriatului ca sa participe la Targul de Artizanat de la IasiMinisterul Antreprenoriatului si Turismului (MAT), prin Agentia pentru Intreprinderi Mici si Mijlocii, Atragere de Investitii si Promovarea Exportului (AIMMAIPE Iasi), organizeaza in perioada 3 – 6 noiembrie Targul National pentru Artizanat si Mestesuguri 2022. Evenimentul va avea loc la Iasi, in incinta Atrium – Palas Mall, iar expozantii pot participa gratuit si isi pot deconta cheltuielile in limita a 2.500 de lei.

Mai multe>>

Regiunea gastronomica Poarta Transilvaniei Bistrita-Nasaud - obiectiv in cadrul Traseului gastronomiei traditionale romanesti

Regiunea gastronomica Poarta Transilvaniei Bistrita-Nasaud - obiectiv in cadrul Traseului gastronomiei traditionale romanestiPentru a raspunde cerintelor crescande in trairea de experiente gastronomice complete si complexe, o solutie identificata la nivelul judetului, relevata in Strategia de dezvoltare a judetului pentru perioada 2022-2027, o constituie mixul "puncte de gastronomie locala - produse traditionale si cu specific local - oeno experiente". Acesta se pliaza perfect pe strategia Uniunii Europene - "Din ferma, in furculita", aducand in farfuriile clientilor/ turistilor, materia prima din gospodarie/ ferma proprie, din comunitatea locala, din comunitatile invecinate, de la producatorii locali.

Mai multe>>

Raftul Bunatatilor Locale, lansat cu succes de Profi la Cluj

Producatori locali artizanali - Raftul Bunatatilor Locale lansat cu succes de Profi la ClujAstazi, la Cluj, primele produse dintr-un amplu program initiat de Profi pentru sustinerea producatorilor artizanali locali si-au facut festiv intrarea in magazinele retelei. “Incurajam producatorii artizanali locali sa produca si sa vanda in conditii de siguranta alimentara bunatatile lor traditionale pentru a le oferi clientilor nostri gusturile cu care s-au obisnuit inca din copilarie,” afirma Gaetan Pacton, directorul general Profi.

Mai multe>>

Intreprinderi sociale, producatori locali artizani, start-up-uri de economie sociala si artisti la Festivalul LA PAS Timisoara

Intreprinderi sociale producatori locali artizani start-up-uri de economie sociala si artisti la Festivalul LA PAS TimisoaraPeste 7000 de persoane au investigat impreuna legaturile dintre hrana, cultura si consum durabil, in Parcul Rozelor din Timisoara, in ultimul weekend din septembrie 2022. Asociatia CRIES a preluat provocarea de a face un Festival „altfel”, subscriind principiilor de solidaritate si sustenabilitate, selectand atent expozantii, producatorii de continut si artistii, lansand in spatiul public o declaratie de principii si invitand la o meditatie asupra importantei reducerii risipei alimentare si a sobrietatii intr-o lume marcata de crize si foamete.

Mai multe>>

100 targuri si evenimente din intreaga tara serbeaza 'Ziua Nationala a produselor agroalimentare romanesti'

Sarbatorim Ziua Nationala a produselor agroalimentare romanesti prin targuri si evenimente organizate la nivel nationalMinisterul Agriculturii si Dezvoltarii Rurale lanseaza o ampla campanie de promovare a produselor agroalimentare romanesti si de crestere a accesului romanilor la alimentele de calitate obtinute pe plan local, sub denumirea Produs romanesc – Bun pentru tine, bine pentru fiecare! Impreuna cu producatorii romani sarbatorim „Ziua Nationala a produselor agroalimentare romanesti” prin organizarea a 100 targuri si evenimente, la nivelul intregii tari, in perioada 8 – 10 octombrie 2022.

Mai multe>>

Aproape 1.000 de participanti la Targul producatorilor locali si mestesugurilor de la Apos

Apos - Aproape 1000 de participanti la evenimentul de promovare a producatorilor locali si mestesugurilor - Evenimentul a reunit localnici vizitatori autoritati influenceri si oficialitati regalePe 23 si 24 septembrie, satul sibian Apos a gazduit primul eveniment dedicat de magazinele Profi producatorilor locali si descoperirii patrimoniului cultural. Cu ocazia celebrarii a 700 de ani de atestare documentara a acestei localitati, targul producatorilor organizat la centrul Villa Abbatis a adunat iubitori ai traditiilor si naturii, producatori pasionati si mestesugari priceputi.

Mai multe>>

Targul roadelor de toamna - Invie Traditia 26 - 30 septembrie 2022

Targul roadelor de toamna - Invie Traditia 26 - 30 septembrie 2022Incepand cu 26 septembrie, Invie Traditia va asteapta cu toate bunatatile gata puse in borcane si borcanase. Vei gasi aici, adunate la un loc, toate delicatesele care iti aduc aminte de copilarie - numai bune de gustat, de daruit sau de luat acasa.

Mai multe>>

Mai mult de doua treimi dintre romani mananca saptamanal zacusca de casa, iar zacusca de vinete este preferata lor

Mai mult de doua treimi dintre romani mananca saptamanal zacusca de casa40 la suta din populatie consuma zacusca de mai multe ori pe saptamana, iar unul din patru romani mananca o data pe saptamana din aceasta specialitate romaneasca, potrivit celui mai recent sondaj pe un esantion mare realizat de Malagrow Romania, acoperind intreaga tara. Marea majoritate prefera zacusca facuta acasa, pe care, de obicei, o prepara ei insisi. Cele mai mari cantitati de zacusca sunt produse in judetele Ilfov, Iasi si Mures. Preferata este, in mod clar, zacusca de vinete.

Mai multe>>

LA PAS. Festival de Gastronomie Artizanala 2022 | Parcul Rozelor, Timisoara, 23-25 septembrie

LA PAS - Festival de Gastronomie Artizanala in cadrul Programului Cultural - Timisoara 2023 Capitala Europeana a CulturiiLA PAS. Festival de Gastronomie Artizanala are loc intre 23 si 25 septembrie 2022 in Parcul Rozelor din Timisoara, in organizarea Asociatiei CRIES – Centrul de Resurse pentru Initiative Etice si Solidare. Festivalul LA PAS aduce impreuna peste 50 de artizani si sustine un program artistic complex, cu artisti locali, din tara, precum si din Ungaria, Italia si Portugalia. Toata lumea este binevenita, activitatile fiind prietenoase cu toate categoriile de varsta.

Mai multe>>

Campania Profi de sustinere a producatorilor locali

Profi - Poarta deschisa pentru producatorii localiProfi anunta lansarea publica a campaniei sale de sustinere a producatorilor locali, pe 23 si 24 septembrie, la Apos, jud. Sibiu. Evenimentul va fi onorat de prezenta Majestatii Sale Margareta, Custodele Coroanei. Prin noul sau program CSR, Profi incurajeaza cresterea de comunitati in care produsele locale devin mai cunoscute si apreciate, iar producatorii si familiile lor duc mai departe retetele si procedeele lor stravechi, obtinand totodata venituri constante care sa le permita sa traiasca si sa munceasca asa cum s-au obisnuit de generatii.

Mai multe>>

Mancaruri romanesti pentru toate anotimpurile

Mancaruri traditionale romanesti pentru toate anotimpurileAproape fiecare tara are propriul fel de mancare nationala - unul cult, care este mancat si iubit mai des decat altele din aceasta zona. Mancarurile nationale fac parte din cultura tarii si sunt o atractie populara pentru orice turist. Bucataria romaneasca este una dintre cele mai cunoscute de multi turisti.

Mai multe>>

Prima editie a Vinea Apoldia Maior Fest, la Apoldu de Sus | Bucate traditionale, vinuri si concerte

USAMV Cluj-Napoca organizeaza prima editie a Vinea Apoldia Maior Fest la Apoldu de Sus - Oaspetii sunt asteptati cu bucate traditionale vinuri din podgoria proprie si concert Pasarea RockUniversitatea de Stiinte Agricole si Medicina Veterinara (USAMV) Cluj-Napoca va organiza, in 1 octombrie 2022, la Apoldu de Sus (jud. Sibiu), prima editie a Vinea Apoldia Maior Fest, un eveniment in premiera, care va reuni muzica folk-rock cu vinurile albe de calitate si bucatele traditionale, provenite din fermele si statiunile universitatii.

Mai multe>>

Cele mai populare tipuri de branza

4 tipuri de branza pe care trebuie sa le incerciPastoritul este o ocupatie practicata de cateva mii de ani in aproape toate colturile lumii, care a generat in timp si o indelungata traditie a producerii de branzeturi si alte produse lactate. In materialul de fata ne vom referi doar la branzeturi, pentru ca reprezinta categoria cea mai variata de alimente si totodata cele mai consumate produse din aceasta gama.

Mai multe>>

Discutii inaintate pentru exportul Salamului de Sibiu in SUA

Demersuri avansate pentru exportul de salam de Sibiu in Statele Unite ale AmericiiIeri a avut loc o intalnire tehnica la sediul Autoritatii Nationale Sanitare Veterinare si pentru Siguranta Alimentelor (ANSVSA), coordonata de vicepresedintele dr. Ioan Oleleu, cu reprezentantii ANSVSA, DSVSA Bacau si Prahova si reprezentantii managementului si managerii de calitate ai unitatilor producatoare de Salam de Sibiu SC SALBAC SA din Bacau si SC Recunostinta Prodcom Impex SRL din Prahova.

Mai multe>>

Olimpiada Mestesuguri Artistice Traditionale 2022

Olimpiada Mestesuguri Artistice Traditionale - a 25-a editieMuzeul ASTRA a gazduit in perioada 21 – 25 iulie 2022 cea de a XXV-a editie a fazei nationale a Olimpiadei „Mestesuguri artistice traditionale”. Evenimentul este organizat de Muzeul ASTRA in parteneriat cu Inspectoratul Scolar al Judetului Sibiu. Editia din acest an a reunit 200 de participanti, din 26 de judete ale tarii, inclusiv Sibiu si Bucuresti, dar si din strainatate, respectiv Bulgaria si Republica Moldova.

Mai multe>>

Producatorul de branzeturi Mirdatod estimeaza o cifra de afaceri de 20 milioane euro, prin implementarea sistemelor ERP/BI

producatorul de branzeturi mirdatod implementare sisteme software erp si business inteProducatorul de branzeturi, Mirdatod Prod, producatorul brandului ”Telemea de Ibanesti”, a dezvoltat afacerea si a avut o evolutie impresionanta de cand foloseste ERP si BI de la Senior Software. In ultimii 4 ani, compania a redus semnificativ timpii de lucru si costurile si a obtinut acces in timp real la informatii cheie. Sustinut de sisteme moderne pentru managementul afacerii, producatorul a deschis o noua fabrica, a inclus noi produse in portofoliu si a format parteneriate avantajoase, estimand o cifra de afaceri de 20 milioane euro pentru 2022.

Mai multe>>

Targul de Fete de pe Muntele Gaina | 16-17 iulie 2022

Targul de Fete de pe Muntele Gaina 16-17 iulie 2022Targul de Fete de pe Muntele Gaina va fi organizat in perioada 16-17 iulie 2022. Targul, devenit o traditie, are loc pe un platou montan la o altitudine de 1.467 de metri, iar aceasta manifestare etno-culturala a fost mentionata prima data in documente in anul 1816. Targul de fete de pe Muntele Gaina se organizeaza, in fiecare an, din vremuri stravechi, in cea mai apropiata duminica de 20 iulie, ziua Sfantului Ilie.

Mai multe>>

Romanian Beef Master | 2-3 august 2022, Complex Arena, Moara Vlasiei

Romanian Beef Master  2-3 august 2022 Complex Arena Moara VlasieiLa Romanian Beef Master gatim si degustam exclusiv carne de vita! Editia din acest an este dedicata carnii de vita maturate! Indiferent ca este umeda sau uscata, simpla in unt sau in whisky, maturarea carnii de vita ajuta la fragezirea fibrei de carne modificand usor textura, culoarea si gustul ei. In egala masura ne usureaza prepararea si timpii de gatire.

Mai multe>>

Targ de Florii la MADR | 14-17 aprilie 2022

MADR gazduieste un Targ de Florii in perioada 14-17 aprilie 2022Ministerul Agriculturii si Dezvoltarii Rurale (MADR) isi va deschide portile in perioada 14-17 aprilie 2022, printr-un eveniment dedicat sarbatorilor pascale, ce va constitui un prilej pentru vizitatori de a redescoperi traditia si valorile romanesti autentice.

Mai multe>>

Noutati

Proiect european FLIARA‭: ‬‭Inovatia Condusa de Femei in Agricultura si in Zonele Rurale‬

05-03-2024 Dezvoltare rurala

Proiect european FLIARA‭: ‬‭Inovatia Condusa de Femei in Agricultura si in Zonele Rurale‬

ECOLISE si ELARD informeaza cu privire la proiectul FLIARA - Female-Led Innovation in Agriculture and Rural Areas de actiune de cercetare si inovare, finantat de Comisia Europeana pe o durata de 3 ani in cadrul programului Orizont Europa. Romania este inclusa intre cele zece tari din diferite regiuni ale Uniunii Europene in care se desfasoara proiectul. FLIARA isi propune sa contribuie la un viitor sustenabil prin evidentierea rolului femeilor in agricultura si in comunitatile rurale. Mai multe>>

Calendarul estimativ pentru depunerea proiectelor in anul 2024

16-02-2024 Fonduri europene agricultura

Calendarul estimativ pentru depunerea proiectelor in anul 2024

Ministerul Agriculturii si Dezvoltarii Rurale a publicat pe pagina de internet a institutiei calendarul estimativ pentru lansarea sesiunilor de depunere a cererilor de finantare pentru interventiile din cadrul Pilonului II al Planului Strategic PAC 2023-2027 si pentru submasurile 4.1 si 17.1 din PNDR 2014-2020. Mai multe>>

Tineri fermieri [DR 30]: au fost selectate primele cereri de finantare prin PS PAC 2027

15-02-2024 Fonduri europene agricultura

Tineri fermieri [DR 30]: au fost selectate primele cereri de finantare prin PS PAC 2027

Primele proiecte de investitii in agricultura pentru care s-au solicitat fonduri nerambursabile prin AFIR in noua programare financiara deschisa in 2023 au fost selectate in vedere finantarii prin PS PAC 2027. Agentia pentru Finantarea Investitiilor Rurale a publicat pe www.afir.ro primele rapoarte de selectie lunare pentru cererile de finantare depuse in prima etapa de sesiune a interventiei DR-30 Sprijin pentru instalarea tinerilor fermieri din cadrul Planului Strategic pentru Politica Agricol... Mai multe>>

S-au epuizat fondurile pentru procesare, ferme de bovine, ovine-caprine si pasari de curte

07-02-2024 Fonduri europene agricultura

S-au epuizat fondurile pentru procesare, ferme de bovine, ovine-caprine si pasari de curte

Agentia pentru Finantarea Investitiilor Rurale anunta epuizarea fondurilor disponibile pentru investitii in conditionarea, depozitarea si procesarea produselor agricole si pomicole, finantate prin interventia DR-22, dar si pentru componentele bovine, ovine-caprine si pasari de curte din cadrul interventiei DR-20 Investitii in sectorul zootehnic ale Planului Strategic pentru Politica Agricola Comuna 2023 – 2027 (PS PAC 2027). Mai multe>>

Investitii in procesare: s-au depus solicitari de finantare de peste 1 miliard de euro

07-02-2024 Fonduri europene agricultura

Investitii in procesare: s-au depus solicitari de finantare de peste 1 miliard de euro

Fondurile disponibile pentru investitii in conditionarea, depozitarea si procesarea produselor agricole si pomicole, finantate prin interventia DR-22 a Planului Strategic pentru Politica Agricola Comuna 2023 – 2027 (PS PAC 2027), au fost consumate integral prin solicitarile depuse on-line pe site-ul oficial al Agentiei pentru Finantarea Investitiilor Rurale in aceasta perioada. Mai multe>>

3.761 de cereri de finantare au fost depuse pentru Tineri Fermieri (DR-30)

23-01-2024 Fonduri europene agricultura

3.761 de cereri de finantare au fost depuse pentru Tineri Fermieri (DR-30)

Agentia pentru Finantarea Investitiilor Rurale anunta epuizarea fondurilor disponibile pentru interventia DR-30 Sprijin pentru instalarea tinerilor fermieri, componenta nationala din cadrul Planului Strategic pentru Politica Agricola Comuna 2023 – 2027 (PS PAC 2027). Mai multe>>

Peste 5 mld. euro proiecte de finantare nerambursabila se vor lansa in prima jumatate a anului

12-01-2024 Fonduri europene agricultura

Peste 5 mld. euro proiecte de finantare nerambursabila se vor lansa in prima jumatate a anului

Cel putin opt programe de finantare sunt deja deschise sau in curs de a fi lansate de autoritati in acest an, alocarea totala a acestora ridicandu-se la peste 5 miliarde de euro, arata o analiza REI. Sprijinul nerambursabil vizeaza investitii in productia de energie verde si cresterea eficientei energetice a companiilor, in productia de materiale de constructii, in domeniul alimentar sau in reindustrializarea anumitor regiuni cheie ale tarii. Mai multe>>

AFIR: Bilantul fondurilor nerambursabile acordate in 2023 si sesiunile active in prezent

09-01-2024 Fonduri europene agricultura

AFIR: Bilantul fondurilor nerambursabile acordate in 2023 si sesiunile active in prezent

Gradul de absorbtie a fondurilor europene acordate Romaniei prin Fondul European Agricol pentru Dezvoltare Rurala (FEADR) este in prezent de 86% in programarea financiara 2014 – 2020, inclusiv in perioada de tranzitie 2021 – 2022. Procentul reprezinta valoarea platilor efectuate de AFIR in conturile fermierilor, procesatorilor, antreprenorilor si autoritatilor locale, valoare care ajunge la 10,87 miliarde de euro, raportata la alocarea totala de 12,7 miliarde de euro. Mai multe>>

Noul magazin online al Agrii Romania, dezvoltat de Zitec

09-01-2024 Piete si magazine agro-alimentare

Noul magazin online al Agrii Romania, dezvoltat de Zitec

Zitec, lider pe piata de IT & digital marketing in Romania, anunta dezvoltarea noului magazin online al Agrii Romania, cel mai important furnizor de servicii agronomice, tehnologii performante si sfaturi tehnice de pe piata nationala. Dezvoltat pe platforma Magento 2, site-ul vine in ajutorul fermierilor mici sau persoanelor fizice, cu un catalog de produse variat si un proces de plasare a comenzilor simplu si rapid. Mai multe>>

SELO - linia de produse alimentare artizanale dezvoltata de Corina Hodorogea si sustinuta de Corteva Agriscience

09-01-2024 Produse traditionale

SELO - linia de produse alimentare artizanale dezvoltata de Corina Hodorogea si sustinuta de Corteva Agriscience

Corina Hodorogea, o femeie fermier dedicata activitatii sale, din satul Baleni-Sarbi din judetul Dambovita, se pozitioneaza in fruntea inovatiei agricole cu proiectul sau SELO - o marca locala de produse alimentare artizanale - sustinut de Corteva Agriscience, compania internationala de cercetare si dezvoltare agricola. Aceasta initiativa cu un potential de transformare a comunitatii locale a fost sustinuta printr-o bursa acordata in cadrul proiectului de granturi educationale TalentA, unde Cori... Mai multe>>

Fondurile pentru infrastructura rutiera si agricola din mediul rural s-au epuizat inainte de termen

09-01-2024 Fonduri europene agricultura

Fondurile pentru infrastructura rutiera si agricola din mediul rural s-au epuizat inainte de termen

Agentia pentru Finantarea Investitiilor Rurale anunta epuizarea fondurilor disponibile pentru interventia DR-27 Crearea/ modernizarea infrastructurii de acces agricola si DR-28 Crearea/ modernizarea infrastructurii rutiere de baza din spatiul rural din cadrul Planului Strategic pentru Politica Agricola Comuna 2023 – 2027 (PS PAC 2027). Mai multe>>