Subventii / Ajutoare de stat / Plati APIA

Depunerea cererilor unice de plata 2017 - Recomandari pentru fermieri

Plati APIA - Depunerea cererilor unice de plata la APIA 2017 - Recomandari pentru fermieriDerularea campaniei unice de plata 2017 incepe cu data de 01 martie si dureaza pana la termenul limita de 15 mai 2017, cand fermierii isi vor putea depune cererile unice de plata, fara penalitati, la Centrul Judetean/Local APIA. Pasii pentru depunerea cererii unice de plata si documentele necesare pentru accesarea subventiilor in sectorul vegetal si zootehnic pe 2017 sunt dupa cum urmeaza:

Mai multe>>

ANT: 681.000 de fermieri vor primi vor primi 17,72 euro/ha pentru culturile amplasate pe teren arabil

Ajutoare nationale tranzitorii ANT1 vegetal - 681000 de fermieri vor primi vor primi 1772 euro pe ha pentru culturile amplasate pe teren arabilAstazi s-a adoptat plafonul si cuantumul ajutoarelor nationale tranzitorii in sectorul vegetal pentru culturile amplasate pe teren arabil - ANT 1, care se acorda pentru anul de plata 2016. Ministrul agriculturii, Petre Daea, a declarat ca institutiile sunt pregatite organizatoric, iar primele plati vor intra in conturile fermierilor din 28 februarie 2017.

Mai multe>>

Sprijin de 5,5 milioane lei pentru producatorii din sectorul fructe si legume

Aprobare sprijin pentru producatorii de fructe si legumeProducatorii agricoli de legume si fructe din Romania vor primi sprijin financiar cu caracter temporar, ceea ce va permite beneficiarilor sa-si recupereze o parte din pierderile suferite ca urmare a crizei cauzate de embargoul impus de Rusia.

Mai multe>>

Pregatiri pentru depunerea cererilor de subventie la APIA

Adeverinta de la Registrul Agricol - cel mai important document pentru depunerea cererilor de subventie la APIAPentru buna informare a fermierilor, in ceea ce priveste depunerea cererilor pentru plata subventiilor pe anul 2017 si avand in vedere Programul de Guvernare, facem urmatoarele precizari:

Mai multe>>

Peste 1000 de legumicultori au aplicat pentru programul de sprijin a tomatelor in sere si solarii

cereri depuse de fermieri pentru programul de sprijin pentru tomate cultivate in sere sau solariiLa 10 zile de la intrarea in vigoare a Programului de sprijin pentru tomate cultivate in sere sau solarii, au fost primite 1097 de cereri de inscriere in program din 35 de judete. Ministrul Daea a mers in judetul Mehedinti, comuna Jiana, la doi cultivatori de tomate care s-au aratat interesati de sprijinul pe care il pot obtine anul acesta pentru cultivarea a 1000 mp in spatii protejate.

Mai multe>>

Precizari MADR privind situatia platilor APIA pentru cererile din 2016 si campania 2017

situatia platilor subventiilor de catre APIA pentru cererile din 2016 si campania 2017In acest moment, se afla in pregatire campania de primire a cererilor unice de plata pentru anul 2017. In ceea ce priveste asigurarea platilor subventiilor de catre APIA pentru anul de cerere 2016, Ministerul Agriculturii si Dezvoltarii Rurale face urmatoarele precizari:

Mai multe>>

Submasura 8.1 – „Impaduriri si crearea de suprafete impadurite”

Submasura 8 1 PNDR2020 - Impaduriri si crearea de suprafete impadurite - Prima impadurireScopul si obiectivele schemei de ajutor de stat. Tipul si valoarea maxima a sprijinului. Beneficiarii Masurii. Eligibilitatea Terenurilor. Etapele pentru accesarea schemei de ajutor de stat. Elaborarea proiectului tehnic de impadurire.

Mai multe>>

Sprijinul pentru prima impadurire si crearea de suprafete impadurite poate fi solicitat pana la 31 martie 2017

Sprijinul pentru prima impadurire si crearea de suprafete impadurite 2017Agentia pentru Finantarea Investitiilor Rurale (AFIR) informeaza ca pana in data de 31 martie 2017, ora 16.00, cei interesati pot accesa Schema de ajutor de stat „Sprijin pentru prima impadurire si crearea de suprafete impadurite”, aferenta Masurii 8 „Investitii in dezvoltarea zonelor impadurite si imbunatatirea viabilitatii padurilor”, SubMasura 8.1 „Impaduriri si crearea de suprafete impadurite” din cadrul PNDR 2014 – 2020.

Mai multe>>

Cand se depun cererile de plata si cand se realizeaza plata subventiilor?

Perioadele in care se depun cererile si se realizeaza platile APIA pentru subventii din campania 2017Prin Ordinul MADR nr. 18 din 3 februarie 2017 s-au stabilit perioadele de depunere a cererilor unice de plata, a controalelor administrative si la fata locului, precum si perioadele in care se vor realiza plata avansului si plata regulara pentru schemele de plati directe si a ajutoarelor nationale tranzitorii care se aplica in agricultura in anul de cerere 2017.

Mai multe>>

Sprijin acordat prin PNDR 2020 pentru stimularea comasarii terenurilor

Finantare europeana - Sprijin acordat prin PNDR 2020 pentru stimularea comasarii terenurilorAgentia pentru Finantarea Investitiilor Rurale (AFIR) aminteste tuturor celor interesati ca se pot depune proiecte cu finantare europeana nerambursabila pentru stimularea comasarii terenurilor si pentru consolidarea exploatatiilor agricole prin submasura 6.5 „Schema pentru micii fermieri” din cadrul Programului National de Dezvoltare Rurala 2014 – 2020 (PNDR 2020).

Mai multe>>

S-a propus cuantumul ajutoarelor nationale tranzitorii 2016 pentru culturile amplasate pe teren arabil

cuantumul ajutoarelor nationale tranzitorii 2016 pentru culturile amplasate pe teren arabilPlafonul alocat ajutoarelor nationale tranzitorii in sectorul vegetal pentru culturile amplasate pe teren arabil. ANT 1 si cuantumul acestor plati/ha se stabilesc anual prin hotarare a Guvernului. Pentru anul de plata 2016 s-a propus cuantumul de 17,72035 euro/ha pentru aceste ajutoare nationale tranzitorii acordate decuplat de productie.

Mai multe>>

MADR: Consultari cu fermierii pe tema sprijinului cuplat in sectoarele zootehnic si vegetal

Subventii - Consultari MADR cu fermierii pe tema platilor cuplate in sectoarele zootehnic si vegetalMinistrul Agriculturii si Dezvoltarii Rurale, Petre DAEA, si secretarul de stat Alexandru POTOR s-au intalnit in data de 1 februarie 2017 cu reprezentantii formelor asociative din sectorul zootehnic (ovine, caprine, bovine) si cel vegetal. Scopul principal al acestei intalniri a fost acela de a analiza pozitia preliminara a MADR cu privire la observatiile Comisiei Europene care vizeaza sprijinul cuplat.

Mai multe>>

Programul carne de porc din ferme romanesti – 200 capete = 10.000 euro

SUBVENTII PORCINE - Ajutor de stat pentru cresterea porcilor prin Programul carne de porc din ferme romanesti 200 capete - 10000 euroMADR a publicat un proiect de ordonanta prin care prin care se acorda ajutoare de stat destinate dezvoltarii activitatii de crestere a porcinelor si depasirii dificultatilor din sector prin Programul carne de porc din ferme romanesti – 200 capete = 10.000 euro.

Mai multe>>

Bugetul Ministerului Agriculturii pentru 2017, aprobat de Guvern

Bugetul Ministerului Agriculturii pentru 2017 majorat de GuvernGuvernul a adoptat ieri proiectele de lege privind bugetul de stat si bugetul asigurarilor sociale de stat pentru 2017. Ministerului Agriculturii i-au fost alocate 27,13 miliarde de lei, principalele obiective finantate fiind plata tuturor subventiilor cuvenite in 2017 si Programul national de irigatii.

Mai multe>>

Ministrul Daea a verificat la fata locului controalele pe teren din judetele Alba si Sibiu

Ministrul Daea a verificat la fata locului controalele APIA pe teren din judetele Alba si SibiuIn 29 ianuarie, domnul Petre Daea, ministrul Agriculturii a avut o intalnire de lucru in judetele Alba si Sibiu, la centrele judetene ale APIA. Scopul acestei intalniri a fost acela de a vedea modalitatea in care se desfasoara controlul clasic pe teren in judetele in care suprafata esantionata la controlul pe teren este foarte mare, iar conditiile de verificare sunt mai dificile, dar si de a afla stadiul efectuarii platilor catre fermieri si alte activitati curente desfasurate in aceasta perioada la nivelul APIA.

Mai multe>>

Sprijinul pentru rase locale in pericol de abandon - Campania 2017

subventii pentru rase locale in pericol de abandon Campania 2017 - rase de vaci bivoli capre oi porci si caiPlata compensatorie realizata prin Pachetul 8 din Masura 10 - Agro-mediu si clima reprezinta un sprijin pentru cresterea animalelor de ferma din rase locale in pericol de abandon. Beneficiarii acestor plati sunt fermierii care detin animale femele de reproductie de rasa pura locala in pericol de abandon de Taurine, Bubaline, Ovine, Caprine, Ecvidee si Porcine prevazute in PNDR, inscrise in Registrele genealogice ale raselor – sectiunea principala – condus de asociatii acreditate de Agentia Nationala pentru Zootehnie – ANZ.

Mai multe>>

Sprijin financiar pentru producatorii de tomate in sere si solarii

Subventii cultivare tomate in sere si solariiProducatorii agricoli din Romania vor fi sustinuti printr-un program guvernamental sa cultive tomate in spatii protejate (sere, solarii), astfel incat sa asigure necesarul de consum intern din productia autohtona. Valoarea sprijinului financiar este de 3.000 euro/beneficiar/an.

Mai multe>>

Sprijinul cuplat in sectorul vegetal nu se acorda si pentru uleiul de masline

Subventii producere ulei de masline - Sprijinul cuplat in sectorul vegetal nu se acorda si pentru uleiul de maslinePrivind articolele aparute in mass-media, potrivit carora se mentioneaza ca agricultorii vor primi “o subventie substantiala de la APIA pentru uleiul de masline”, din analiza efectuata de MADR rezulta ca, prin nici unul din actele normative in vigoare, Romania nu sustine subventionarea, fie si prin schema de sprijin cuplat, a uleiului de masline.

Mai multe>>

Platile compensatorii aplicabile pe terenuri agricole in 2017

Platile compensatorii aplicabile pe terenuri agricole in 2017Platile compensatorii se acorda utilizatorilor de terenuri agricole in urma incheierii unor angajamente voluntare multianuale pentru M10 (Pajisti cu inalta valoare naturala, Practici agricole traditionale, Pajisti importante pentru pasari, Culturi verzi, Adaptarea la schimbari climatice, Pajisti importante pentru fluturi, Terenuri importante pentru gasca cu gat rosu, Cresterea animalelor de ferma din rase locale in pericol de abandon) si M11 (Sprijin pentru agricultura ecologica), respectiv anuale pentru M13 (Plati compensatorii in zona montana si zone cu constrangeri naturale semnificative sau specifice).

Mai multe>>

Acordurile comerciale si sustinerea producatorilor romani, discutate de MADR la Consiliul de Agricultura si Pescuit

Acordurile comerciale si sustinerea producatorilor romani discutate de MADR la Consiliul de Agricultura si PescuitAlexandru Potor, secretar de stat in cadrul MADR a participat in 23 ianuarie 2017 la Consiliul Uniunii Europene (Agricultura si Pescuit), de la Bruxelles. Subiectele de pe ordinea de zi au vizat impactul concesiilor din acordurile de liber schimb asupra productiilor agricole, situatia pietei si pachetul legislativ privind produsele lactate, precum si problematica volatilitatii preturilor.

Mai multe>>

Ministrul Petre Daea a prezentat producatorilor legumicoli formele de sprijin pentru tomate

Ministrul Petre Daea a prezentat producatorilor legumicoli formele de sprijin pentru tomate in sere si solariiIn perioada 21-23 ianuarie 2017, Petre Daea, ministrul Agriculturii si Dezvoltarii Rurale, a vizitat bazinele legumicole din judetele Giurgiu (comunele Adunatii Copaceni, Comana, Colibasi), Ilfov (comuna Vidra) si Galati (comuna Matca). Cu aceasta ocazie, ministrul Petre Daea a discutat cu producatorii de legume – tomate in spatii protejate – pentru a vedea la fata locului stadiul pregatirii noilor culturi.

Mai multe>>

Intalniri de lucru ale ministrului Agriculturii cu conducerile Agentiilor de Plati

Intalniri de lucru ale ministrului Agriculturii cu conducerile Agentiilor de PlatiMinistrul Agriculturii si Dezvoltarii Rurale, domnul Petre Daea, a avut in data de 18 ianuarie 2017 intalniri cu conducerile celor doua agentii de plati din subordinea MADR, respectiv Agentia de Plati pentru Interventie in Agricultura (APIA) si Agentia de Plati pentru Finantarea Investitiilor Rurale (AFIR).

Mai multe>>

Se emit ordinele de plata catre cei 11.693 de beneficiari ai motorinei subventionate pe trim. III 2016

Ordine de plata emise pentru beneficiarii subventiei la motorina pe trim III 2016In baza ordinului ministrului Agriculturii si Dezvoltarii Rurale nr. 3 din data de 11 ianuarie 2017, de astazi, 19 ianuarie 2017, au fost alimentate conturile Centrelor Judetene APIA cu suma de 119, 1 milioane lei aferenta cantitatilor de motorina utilizate in trimestrul III al anului 2016, urmand ca acestea sa emita in zilele urmatoare ordinele de plata catre cei 11.693 beneficiari.

Mai multe>>

Schemele si masurile de plata pe care le pot solicita fermierii in 2017

Subventiile care pot fi solicitate de fermierii in campania 2017Agentia de Plati si Interventie pentru Agricultura - A.P.I.A. prezinta schemele si masurile de plata pentru care se poate solicita sprijin prin cererea unica de plata in campania 2017. Astfel, In anul 2017 poti beneficia de sprijin financiar din fonduri europene si de la bugetul national in cadrul urmatoarelor scheme de plata/masuri de sprijin/ajutor:

Mai multe>>

Clarificarea prevederilor, conditiilor si documentelor care insotesc cererea unica de plata

Clarificarea prevederilor conditiilor si documentelor care insotesc cererea unica de plata APIAGuvernul a propus o ordonanta de urgenta pentru clarificarea anumitor prevederi, a conditiilor si tipurilor de documente care insotesc cererea unica de plata. Romania, ca si alte state membre, a intampinat dificultati in implementarea noilor scheme de plati, datorita complexitatii acestora, iar situatia creata afecteaza posibilitatea fermierilor de a beneficia de aceste plati.

Mai multe>>

31 ianuarie, termenul limita pentru depunerea cererilor de plata a ajutorului pentru motorina

31 ianuarie 2017 - termenul limita pentru depunerea cererilor de plata a ajutorului pentru motorinaAgentia de Plati si Interventie pentru Agricultura (APIA) informeaza potentialii beneficiari ca, pana la data de 31.01.2017 inclusiv, se depun cererile de plata a ajutorului pentru cantitatile de motorina achizitionate si utilizate in agricultura, aferente perioadei 01 octombrie - 31 decembrie 2016 (trim. IV al anului 2016). De asemenea, va informam ca Agentia de Plati si Interventie pentru Agricultura va efectua, in perioada imediat urmatoare, platile pentru diferenta aferenta cantitatilor de motorina utilizata in agricultura pentru trimestrul III 2016.

Mai multe>>

S-au propus plafoanele si cuantumul ajutoarelor ANT si schemelor de sprijin cuplat in zootehnie

Plafon si cuantum ajutoare nationale tranzitorii si scheme de sprijin cuplat la bovine ovine si caprine 2016-2017Plafoanele si cuantumul platilor pentru schemele de sprijin cuplat in sectorul zootehnic se stabilesc anual prin hotarare a Guvernului. Pentru cererile depuse in anul 2016 ale ajutoarelor nationale tranzitorii pentru speciile bovine si ovine/caprine, suma propusa este de 189.609.057 euro, iar pentru schemele de sprijin cuplat s-a propus plafonul de 121.924.674 euro, sume distribuite astfel:

Mai multe>>

Eliberarea Certificatului de Origine (CO) la bovine

Procedura pentru eliberarea Certificatului de Origine CO la bovinePentru a beneficia de sprijinul cuplat, animalele trebuie inscrise in Registrul genealogic al rasei. Fermierii interesati trebuie sa se adreseze asociatiilor acreditate pentru efectuarea controlului oficial al performantelor productive (COP) la nivel national. Pentru eliberarea Certificatelor de Origine la bovine, fermierii solicitanti trebuie sa transmita catre Asociatia care le efectueaza COP-ul (controlul oficial al perfomantelor), in forma scrisa sau scanate pe e-mail, urmatoarele documente:

Mai multe>>

Masuri pentru sustinerea produselor deficitare: Tomatele si carnea de porc

Ajutoare de stat pentru sustinerea produselor deficitare - Tomatele si carnea de porcMADR propune o Ordonanta pentru instituirea unor scheme de ajutoare de minimis/ajutoare de stat pentru sustinerea produselor deficitare in domeniul agriculturii si al cresterii animalelor. Incepand cu anul 2017, se stabilesc ca produse deficitare carnea de porc si tomatele.

Mai multe>>

Control in exploatatiile de animale pentru respectarea ecoconditionalitatii

Control in exploatatiile de animale pentru respectarea ecoconditionalitatii ca baza de acordare a subventiilor in zootehnie pe anul 2016Incepand cu ianuarie 2017 inspectorii DSVSA vor demara un amplu control la exploatatiile non-profesionale si comerciale (inregistrate) care detin animale pentru a verifica respectarea cerintelor de ecoconditionalitate, ca baza de acordare a subventiilor pe anul 2016.

Mai multe>>

Ministrul Agriculturii, Achim Irimescu la final de mandat

Ministrul Agriculturii - Achim Irimescu la final de mandatAchim Irimescu, ministrul Agriculturii si Dezvoltarii Rurale, a marcat finalul sau de mandat alaturi de angajatii Ministerului, carora le-a multumit pentru colaborarea pe care au avut-o de-a lungul acestui an si cu ajutorul carora a reusit performanta de a plati fermierilor peste 4 miliarde de euro in ciuda dificultatilor cu care s-au confruntat.

Mai multe>>

Fonduri majorate pentru subventia motorinei utilizata in agricultura

Fonduri majorate pentru subventia motorinei utilizata in agriculturaSprijinul acordat in acest an agricultorilor pentru reducerea accizei la motorina utilizata in agricultura va fi mai mare dupa ce Guvernul a majorat astazi cu peste 118 milioane lei (de la 647,24 milioane lei la 765,32 milioane lei) fondurile destinate acestei scheme de ajutor de stat.

Mai multe>>

Guvernul Ciolos - Bilant la final de mandat: Mai multe fonduri si proceduri mai simple pentru agricultori

Guvernul Ciolos - Bilant la final de mandat - Peste 4 miliarde euro au ajuns in conturile agricultorilor din fonduri europene si nationalePeste 4 miliarde euro au ajuns in conturile agricultorilor din fonduri europene si nationale in perioada noiembrie 2015 – decembrie 2016 (plati directe UE, proiecte pe PNDR si subventii acordate din bugetul national). Prin noua Politica Agricola Comuna, bugetul total alocat platilor directe creste in perioada 2014-2020 la 11 miliarde euro, aproape dublu fata de perioada 2007-2013.

Mai multe>>

Se prelungeste termenul de depunere al cererii pentru motorina

Se prelungeste termenul de depunere al cererii pentru subventia la motorina utilizata in agriculturaAgentia de Plati si Interventie pentru Agricultura (APIA) informeaza ca termenul de depunere al Cererilor de solicitare a acordului prealabil pentru finantare aferente schemei de ajutor de stat pentru reducerea accizei la motorina utilizata in agricultura pentru anul 2017, se prelungeste pana pe data de 03.01.2017, inclusiv.

Mai multe>>

APIA a autorizat la plata 550.282 de beneficiari

APIA a autorizat la plata 550282 de beneficiariAPIA informeaza ca a autorizat la plata pentru Campania 2016, un numarul total de 550.282 beneficiari. Pana la aceasta data, platile finale pentru Campania 2016, s-au autorizat pentru plata unica pe suprafata (SAPS), plata redistributiva, plata de "inverzire", plata pentru tinerii fermieri, precum si platile prin Masura 13 (constrangeri naturale si specifice) si Masura 214 (agromediu).

Mai multe>>

Adeverinte de creditare pentru solicitantii ANT in sector zootehnic din campania 2016

Adeverinte de creditare pentru solicitantii subventiilor la animale ANTZ din campania 2016Intr-un recent interviu, directorul general al Agentiei de Plati si Interventie pentru Agricultura (APIA), a vorbit despre facilitatile pe care institutia le pregateste la inceputul anului viitor pentru fermierii care activeaza in sectorul zootehnic si pentru care nu s-a acordat plati in avans pentru campania 2016 si nici plati integrale sau finale, incepand cu 1 decembrie 2016.

Mai multe>>

1.500 euro/an prin “Schema pentru micii fermieri”

Subventii APIA terenuri agricole - 1500 euro pe an prin Schema pentru micii fermieriDin perioada 15 decembrie 2016 si pana la 15 mai 2017, este deschisa prima sesiune de depunere a proiectelor pentru submasura (sM) 6.5 “Schema pentru micii fermieri” din cadrul Programului National de Dezvoltare Rurala 2014 – 2020 (PNDR 2020). Astfel, micii fermieri, care isi arendeaza terenul agricol pentru 20 de ani sau il vand, vor primi o subventie de 1.500 euro/an pana in anul 2020. Sunt eligibili pentru acest ajutor fermierii care au beneficiat, cel putin un an, de schema simplificata pentru micii fermieri, gestionata de Agentia de Plati si Interventie pentru Agricultura.

Mai multe>>

Pana la 31 decembrie se pot depune cererile de acord prealabil pentru motorina

cererile de acord prealabil pentru subventia la motorinaAgentia de Plati si Interventie pentru Agricultura (APIA) informeaza potentialii beneficiari ca pana la 31 decembrie 2016 se depun Cererile de acord prealabil pentru finantare aferente schemei de ajutor de stat pentru reducerea accizei la motorina utilizata in agricultura. Ajutorul de stat se acorda producatorilor agricoli sectorul vegetal, zootehnic (bovine, ovine, caprine, porcine, pasari, albine, viermi de matase) si/sau imbunatatiri funciare care indeplinesc urmatoarele conditii:

Mai multe>>

APIA - 10 ani de subventii europene pentru agricultura romaneasca

10 ani de subventii europene platite de APIA pentru agricultura romaneascaSfarsitul anului 2016 marcheaza incheierea primului deceniu de cand Romania este membra a Uniunii Europene si, totodata, a primului deceniu de implementare, de catre Agentia de Plati si Interventie pentru Agricultura – APIA, a schemelor si masurilor de sprijin finantate din fonduri europene si nationale destinate sustinerii fermierilor romani.

Mai multe>>

APIA a demarat autorizarea platilor finale din Campania 2016

APIA demareaza autorizarea platilor finale pentru cererile unice de plata din Campania 2016Agentia de Plati si Interventie pentru Agricultura (APIA) informeaza ca a demarat procesarea si autorizarea platii finale pentru fermierii care au depus cereri unice de plata in cadrul Campaniei 2016. Pana la acest moment in curs de autorizare la plata sunt 109.161 fermieri cu suma totala de 14.506.787 euro. De asemenea, APIA a finalizat plata avansului aferent Campaniei 2016.

Mai multe>>

Proiect legislativ pentru cresterea eficientei implementarii noilor scheme de plati in agricultura

Legislatie implementare noile scheme de plati in agriculturaDe ieri se afla in consultare publica un proiect de ordonanta de urgenta pentru eficientizarea cadrului national pentru managementul si implementarea fondurilor comunitare acordate Romaniei prin noile scheme de plati.

Mai multe>>

Sprijin de 11 milioane de euro pentru producatorii de carne de porc

Ajutor de stat de 11 milioane de euro pentru producatorii de carne de porcProducatorii de carne de porc vor beneficia de un ajutor de adaptare exceptional in valoare de aproximativ 11 milioane de euro, bugetat din fonduri nationale si europene, potrivit unei Hotarari adoptate astazi de Guvern. Sprijinul are scopul sa compenseze pierderile inregistrate de producatorii de carne de porc din cauza contextului global nefavorabil, cauzat de dezechilibrul raportului dintre cerere si oferta.

Mai multe>>

APIA a realizat plati record la avansul campaniei 2016 de plati directe

APIA a realizat plati record la avansul campaniei 2016 de plati directeAgentia de Plati si Interventie pentru Agricultura (APIA) informeaza ca pana astazi, 28.11.2016, a autorizat la plata suma totala de 859.709.731,41 milioane euro, reprezentand avans aferent Campaniei 2016, pentru un numar de 750.474 fermieri care au depus Cerere unica de plata. Este o valoare record a platilor in avans pe care le face Romania pe o campanie de plati directe.

Mai multe>>

Agricultura este una din prioritatile celei de-a doua rectificari bugetare

Alocari financiare suplimentare pentru platile directe APIAGuvernul a adoptat a doua rectificare bugetara din acest an, ce include alocari financiare suplimentare pentru agricultura. Cele 1,09 miliarde de lei alocate suplimentar ministerului vor fi utilizate pentru a permite inceperea la 1 decembrie a unor plati finale aferente schemelor de plati directe finantate prin FEGA pentru campania agricola 2016.

Mai multe>>

Guvernul propune un ajutor pentru compensarea pierderilor de venit ale crescatorilor de porcine

ajutor pentru compensarea pierderilor de venit ale crescatorilor de porcine de carneGuvernul a propus o hotarare pentru distribuirea unei sume pentru producatorii de carne de porc reprezentata de un ajutor de adaptare exceptional de 5.448.041,5 euro, precum si un sprijin suplimentar in valoare egala cu ajutorul de adaptare exceptional. Ajutorul se va acorda producatorilor care au ca activitate agricultura la scara mica si aplicarea unor metode de productie care nu dauneaza mediului si climei.

Mai multe>>

APIA a obtinut certificarea internationala pentru sistemul de management al securitatii informatiilor

APIA a obtinut certificarea internationala pentru standardul de securitate ISO 27001-2013Agentia de Plati si Interventie pentru Agricultura (APIA) informeaza ca a obtinut certificarea internationala pentru standardul de securitate ISO 27001:2013, aplicabila sistemului de management al securitatii informatiilor.

Mai multe>>

Se suplimenteaza ajutorul de minimis pentru achizitia de juninci si tauri de rasa

Se suplimenteaza ajutorul de minimis pentru achizitia de juninci si tauri de rasaGuvernul propune o hotarare pentru majorarea resurselor financiare necesare aplicarii schemei de ajutor de minimis pentru achizitionarea de catre producatorii agricoli de juninci din rase specializate de taurine, juninci din specia bubaline si/sau tauri de reproductie din rase de carne.

Mai multe>>

Raportul Guvernului Ciolos pentru agricultura, la un an de guvernare

Raportul Guvernului Ciolos pentru agriculturaConform raportului Guvernului Ciolos la un an de guvernare, peste 3,5 miliarde euro au ajuns in conturile agricultorilor din fonduri UE si nationale in perioada noiembrie 2015 – noiembrie 2016 (plati directe, proiecte pe Programul national de Dezvoltare Rurala – PNDR - finantate din bugetul UE si subventii acordate din bugetul national).

Mai multe>>

Ajutor de minimis pentru achizitionarea de porcine de reproductie din rase pure si/sau hibride

Ajutor de minimis pentru achizitionarea de porci de reproductie din rase pure si hibrideCrescatorii de porcine vor primi o subventie pentru a cumpara animale de reproductie din rase pure sau hibride. Guvernul a aprobat in sedinta de astazi o schema de ajutor de minimis in sectorul zootehnic prin care se acorda, la achizitionare, o suma de maxim 3.000 lei/cap vierus din rasa pura sau hibrid, maxim 1.100 lei/cap scrofita din rasa pura si maxim 600 lei/cap scrofita hibrida.

Mai multe>>

Ajutor de stat - Sprijin pentru Prima Impadurire si crearea de suprafete impadurite, submasura 8.1

Ghidul Solicitantului si documentatia pentru Schema de ajutor de stat Sprijin pentru PRIMA IMPADURIRE si crearea de suprafete impadurite submasura 8-1A fost publicat Ghidul Solicitantului si documentele relevante pentru implementarea Schemei de ajutor de stat ”Sprijin pentru prima impadurire si crearea de suprafete impadurite”, submasura 8.1 din PNDR 2020.

Mai multe>>

30 noiembrie, termenul limita de depunere a cererilor de plata pentru asigurarea recoltelor de struguri pentru vin

Depunerea cererilor de plata APIA pentru masura de asigurare a recoltelor de struguri pentru vinDaca ti-ai asigurat recolta de struguri pentru vin, poti beneficia de un sprijin financiar comunitar de pana la 80% din valoarea primei de asigurare platite. APIA informeaza ca termenul limita pentru depunerea cererilor de plata pentru masura de asigurare a recoltelor de struguri pentru vin este data de 30 noiembrie 2016.

Mai multe>>

MADR propune suplimentarea ajutorului de achizitionare berbeci/tapi pentru plata tuturor beneficiarilor

suplimentarea ajutorului de achizitionare berbeci si tapi de rasaAvand in vedere ca suma rezultata in urma centralizarii cererilor de accesare a ajutorului pentru achizitionarea de berbeci/tapi de reproductie din rase specializate depaseste suma prevazuta in Hotararea Guvernului nr.638/2016 si tinand cont ca beneficiarii indeplinesc aceleasi conditii de eligibilitate pentru accesarea schemei de ajutor, Ministerul Agriculturii propune suplimentarea resurselor financiare necesare schemei.

Mai multe>>

Aproape 500.000 de fermieri au fost autorizati la plata avansului pentru campania 2016

Aproape 500000 de fermieri au fost autorizati la plata avansului subventiilor pe 2016Agentia de Plati si Interventie pentru Agricultura (APIA) informeaza ca pana astazi, 03.11.2016, a autorizat la plata suma totala de 485,4 milioane euro, reprezentand avans aferent Campaniei 2016, pentru un numar de 496.863 fermieri care au depus Cerere unica de plata.

Mai multe>>

Revizuirea Politicii Agricole Comune prin regulamentul OMNIBUS

Pachetul de modificari pentru Revizuirea Politicii Agricole Comune prin regulamentul OMNIBUSLa nivel european, a avut loc o serie de dezbateri esentiale asupra propunerilor pe Regulamentul Omnibus. Schimbarile vin ca parte a angajamentului pe care si l-a asumat domnul Phil Hogan, Comisarul european pentru Agricultura si Dezvoltare, si care vizeaza reformarea si simplificarea Politicii Agricole Comune (PAC 2014-2020) prin modificari tehnice si operationale la patru regulamente din PAC. Acestea sunt Regulamentul privind Dezvoltarea Rurala, Organizarea Pietei Comune, Plati directe si Regulamentul Orizontal.

Mai multe>>

Inovagria - solutia de management al fermei care ii ajuta pe agricultori sa-si depuna cererile de plata la APIA

INOVAGRIA - solutie IT de management performant al fermelor si de calculare a subventiilor si platilor APIA in agriculturaDepartamentul eAgriculture din cadrul SIVECO Romania lanseaza INOVAGRIA, cea mai noua solutie IT de management performant al fermelor. Cu ajutorul aplicatiei, fermierii vor putea sa calculeze valoarea estimata a subventiilor si sa depuna corect cererile unice de plata la APIA. Aplicatia permite fermierilor sa gestioneze toate procesele din ferma si sa evalueze performanta lor. De asemenea, SIVECO le pune la dispozitia fermierilor utilizarea gratuita a "Simulatorului de Subventii".

Mai multe>>

MADR: Prioritatile din agricultura, pe masa discutiilor la Reuniunea Grupului de la Visegrad 4+3

MADR - Teodor Mihalcea a discutat prioritatile din agricultura la Reuniunea Grupului de la Visegrad 4plus3Teodor Mihalcea, secretar de stat in cadrul Ministerului Agriculturii si Dezvoltarii Rurale, a participat la Reuniunea ministrilor Agriculturii din cadrul Grupului de la Visegrad 4+3 (Bulgaria, Romania, Slovenia). Evenimentul s-a desfasurat intre 25-26 octombrie 2016, la Varsovia, sub presedintia poloneza a Grupului de la Visegrad +3. Discutiile au vizat cadrul financiar, simplificarea PAC, sprijinului pentru organizatiile de producatori, mentinerea platilor directe pe suprafata si dupa 2020, precum si posibilitatea de sacrificare a animalelor in ferma.

Mai multe>>

Ecoconditionalitatea: Comisia Europeana trebuie sa-si imbunatateasca eficacitatea sistemului

CE trebuie sa-si imbunatateasca eficacitatea sistemului privind normele de ecoconditionalitate la acordarea platilor catre fermieriEcoconditionalitatea este un sistem care conditioneaza majoritatea platilor din cadrul PAC de respectarea de catre fermieri a unor norme de baza legate de mediu, de sanatatea si bunastarea animalelor, precum si de respectarea bunelor conditii agricole si de mediu, insa Comisia Europeana nu dispune in prezent de suficiente informatii pentru a putea evalua in mod corespunzator eficacitatea normelor de ecoconditionalitate prevazute de politica agricola comuna, se arata intr-un raport al Curtii de Conturi Europene.

Mai multe>>

Pana la 31 octombrie se pot depune cererile de plata a ajutorului pentru motorina

Pana la 31 octombrie se pot depune cererile de plata a subventiei pentru motorinaAgentia de Plati si Interventie pentru Agricultura (APIA) informeaza potentialii beneficiari din sectoarele vegetal, zootehnic si imbunatatiri funciare ca pana la data de 31 octombrie, inclusiv, se depun cererile de plata a ajutorului pentru cantitatile de motorina achizitionate si utilizate in agricultura, aferente perioadei 01 iulie - 30 septembrie 2016 (trim. III al anului 2016).

Mai multe>>

Cartografierea terenurilor agricole trebuie sa fie imbunatatita, potrivit Curtii de Conturi Europene

Imbunatatirea cartografierii terenurilor agricoleDupa cum se arata intr-un nou raport al Curtii de Conturi Europene, sistemele din intreaga UE care permit cartografierea terenurilor agricole eligibile pentru subventii contribuie la reducerea numarului de erori de la nivelul platilor catre fermieri, dar mai este loc de imbunatatiri. Sistemele de identificare a parcelelor agricole reprezinta un mecanism de control esential in cadrul politicii agricole comune.

Mai multe>>

154.003 fermieri autorizati la avansul subventiilor din Campania 2016

154003 de fermieri au fost autorizati de APIA la plata avansului pentru subventiile din Campania 2016Agentia de Plati si Interventie pentru Agricultura (APIA) informeaza ca suma totala autorizata la plata, reprezentand avans aferent Campaniei 2016, este de 128,2 milioane euro pentru un numar de 154.003 fermieri care au depus Cerere unica de plata.

Mai multe>>

Noutati

Depunerea cererilor unice de plata 2017 - Recomandari pentru fermieri

17-02-2017 Plati APIA

Depunerea cererilor unice de plata 2017 - Recomandari pentru fermieri

Derularea campaniei unice de plata 2017 incepe cu data de 01 martie si dureaza pana la termenul limita de 15 mai 2017, cand fermierii isi vor putea depune cererile unice de plata, fara penalitati, la Centrul Judetean/Local APIA. Pasii pentru depunerea cererii unice de plata si documentele necesare pentru accesarea subventiilor in sectorul vegetal si zootehnic pe 2017 sunt dupa cum urmeaza: Mai multe>>

CETA: Noi oportunitati pentru agricultorii si producatorii europeni de alimente in Canada

16-02-2017 Stiri agricole

CETA: Noi oportunitati pentru agricultorii si producatorii europeni de alimente in Canada

Ieri, 15 februarie, Parlamentul European a votat in favoarea Acordului economic si comercial cuprinzator dintre UE si Canada (CETA). Prin acest acord, agricultorii si producatorii de alimente vor beneficia de noi oportunitati. In general, Europa va fi in masura sa exporte aproape 92% din produsele sale agricole si alimentare in Canada, fara taxe suplimentare. CETA este, de asemenea, un pas inainte important pentru multe intreprinderi mici si mijlocii din comunitati rurale care comercializeaza pr... Mai multe>>

ANT: 681.000 de fermieri vor primi vor primi 17,72 euro/ha pentru culturile amplasate pe teren arabil

16-02-2017 Plati APIA

ANT: 681.000 de fermieri vor primi vor primi 17,72 euro/ha pentru culturile amplasate pe teren arabil

Astazi s-a adoptat plafonul si cuantumul ajutoarelor nationale tranzitorii in sectorul vegetal pentru culturile amplasate pe teren arabil - ANT 1, care se acorda pentru anul de plata 2016. Ministrul agriculturii, Petre Daea, a declarat ca institutiile sunt pregatite organizatoric, iar primele plati vor intra in conturile fermierilor din 28 februarie 2017. Mai multe>>

Romania castiga la Tribunalul UE anularea corectiilor financiare aplicate de CE fondurilor pentru agricultura

16-02-2017 Stiri agricole

Romania castiga la Tribunalul UE anularea corectiilor financiare aplicate de CE fondurilor pentru agricultura

Instanta UE a dat castig de cauza Romaniei si a anulat Decizia de punere in aplicare (UE) 2015/103 a Comisiei Europene din 16 ianuarie 2015 de excludere de la finantarea de catre Uniunea Europeana a anumitor cheltuieli efectuate de statele membre in cadrul Fondului european de garantare agricola (FEGA) si al Fondului european agricol pentru dezvoltare rurala (FEADR), in ceea ce priveste Romania. Mai multe>>

BASF si Agentia Spatiala Europeana vor dezvolta impreuna servicii digitale pentru fermieri

16-02-2017 Management agricol

BASF si Agentia Spatiala Europeana vor dezvolta impreuna servicii digitale pentru fermieri

BASF si Agentia Spatiala Europeana (ESA) au semnat un acord de colaborare pentru a evalua modul in care informatiile si imaginile preluate de pe sateliti pot fi folosite in scopurile dezvoltarii agriculturii. Lucrand indeaproape cu fermierii, cele doua organizatii isi propun sa traduca aceste informatii in instrumente si servicii digitale. Mai multe>>

Sprijin de 5,5 milioane lei pentru producatorii din sectorul fructe si legume

16-02-2017 Subventii agricultura

Sprijin de 5,5 milioane lei pentru producatorii din sectorul fructe si legume

Producatorii agricoli de legume si fructe din Romania vor primi sprijin financiar cu caracter temporar, ceea ce va permite beneficiarilor sa-si recupereze o parte din pierderile suferite ca urmare a crizei cauzate de embargoul impus de Rusia. Mai multe>>

Pregatiri pentru depunerea cererilor de subventie la APIA

15-02-2017 Subventii agricultura

Pregatiri pentru depunerea cererilor de subventie la APIA

Pentru buna informare a fermierilor, in ceea ce priveste depunerea cererilor pentru plata subventiilor pe anul 2017 si avand in vedere Programul de Guvernare, facem urmatoarele precizari: Mai multe>>

CE: prima etapa a procedurii de infringement a Romaniei pentru legea supermarketurilor

15-02-2017 Comisia Europeana

CE: prima etapa a procedurii de infringement a Romaniei pentru legea supermarketurilor

Comisia Europeana a decis miercuri, 15 februarie, sa trimita scrisori de punere in intarziere Romaniei si Ungariei, pentru ca normele lor nationale privind comercializarea cu amanuntul a produselor agricole si alimentare contravin legislatiei UE. Mai multe>>

ARBIO Bioheat Forum 2017 | Bioenergia - Resursa energetica ascunsa a Romaniei

13-02-2017 Intalniri si conferinte

ARBIO Bioheat Forum 2017 | Bioenergia - Resursa energetica ascunsa a Romaniei

ARBIO BioHeat Forum este un eveniment complex dedicat situatiei actuale a sectorului Energiei Termice produsa din Biomasa si Biogaz, un sector in plina dezvoltare, in cadrul caruia vor fi prezentate solutii viabile pentru a micsora costurile de Energie termica cu un proiect de Biomasa/Biogaz, precum si toate initiativele si proiectele de Lege. Mai multe>>

Peste 1000 de legumicultori au aplicat pentru programul de sprijin a tomatelor in sere si solarii

13-02-2017 Ajutor de stat

Peste 1000 de legumicultori au aplicat pentru programul de sprijin a tomatelor in sere si solarii

La 10 zile de la intrarea in vigoare a Programului de sprijin pentru tomate cultivate in sere sau solarii, au fost primite 1097 de cereri de inscriere in program din 35 de judete. Ministrul Daea a mers in judetul Mehedinti, comuna Jiana, la doi cultivatori de tomate care s-au aratat interesati de sprijinul pe care il pot obtine anul acesta pentru cultivarea a 1000 mp in spatii protejate. Mai multe>>

Salonului International al Agriculturii din Maroc – SIAM 2017

11-02-2017 Targuri si expozitii

Salonului International al Agriculturii din Maroc – SIAM 2017

Consiliul National al Intreprinderilor Private Mici si Mijlocii din Romania CNIPMMR transmite informatiile primite de la E.S. d-na Daniela Bazavan, ambasadorul Romaniei in Maroc, privind organizarea Salonului International al Agriculturii din Maroc – SIAM, principala si cea mai importanta manifestare expozitionala sectoriala organizata in Africa si Orientul Mijlociu. La editia din acest an, si-au anuntat pana in prezent participarea 60 delegatii oficiale, peste 1200 expozanti, fiind asteptati pe... Mai multe>>

Precizari MADR privind situatia platilor APIA pentru cererile din 2016 si campania 2017

10-02-2017 Plati APIA

Precizari MADR privind situatia platilor APIA pentru cererile din 2016 si campania 2017

In acest moment, se afla in pregatire campania de primire a cererilor unice de plata pentru anul 2017. In ceea ce priveste asigurarea platilor subventiilor de catre APIA pentru anul de cerere 2016, Ministerul Agriculturii si Dezvoltarii Rurale face urmatoarele precizari: Mai multe>>