Subventii / Ajutoare de stat / Plati APIA

Intalniri de lucru ale ministrului Agriculturii cu conducerile Agentiilor de Plati

Intalniri de lucru ale ministrului Agriculturii cu conducerile Agentiilor de PlatiMinistrul Agriculturii si Dezvoltarii Rurale, domnul Petre Daea, a avut in data de 18 ianuarie 2017 intalniri cu conducerile celor doua agentii de plati din subordinea MADR, respectiv Agentia de Plati pentru Interventie in Agricultura (APIA) si Agentia de Plati pentru Finantarea Investitiilor Rurale (AFIR).

Mai multe>>

Se emit ordinele de plata catre cei 11.693 de beneficiari ai motorinei subventionate pe trim. III 2016

Ordine de plata emise pentru beneficiarii subventiei la motorina pe trim III 2016In baza ordinului ministrului Agriculturii si Dezvoltarii Rurale nr. 3 din data de 11 ianuarie 2017, de astazi, 19 ianuarie 2017, au fost alimentate conturile Centrelor Judetene APIA cu suma de 119, 1 milioane lei aferenta cantitatilor de motorina utilizate in trimestrul III al anului 2016, urmand ca acestea sa emita in zilele urmatoare ordinele de plata catre cei 11.693 beneficiari.

Mai multe>>

Schemele si masurile de plata pe care le pot solicita fermierii in campania 2017

Subventiile care pot fi solicitate de fermierii in campania 2017Agentia de Plati si Interventie pentru Agricultura - A.P.I.A. prezinta schemele si masurile de plata pentru care se poate solicita sprijin prin cererea unica de plata in campania 2017. Astfel, In anul 2017 poti beneficia de sprijin financiar din fonduri europene si de la bugetul national in cadrul urmatoarelor scheme de plata/masuri de sprijin/ajutor:

Mai multe>>

Clarificarea prevederilor, conditiilor si documentelor care insotesc cererea unica de plata

Clarificarea prevederilor conditiilor si documentelor care insotesc cererea unica de plata APIAGuvernul a propus o ordonanta de urgenta pentru clarificarea anumitor prevederi, a conditiilor si tipurilor de documente care insotesc cererea unica de plata. Romania, ca si alte state membre, a intampinat dificultati in implementarea noilor scheme de plati, datorita complexitatii acestora, iar situatia creata afecteaza posibilitatea fermierilor de a beneficia de aceste plati.

Mai multe>>

31 ianuarie, termenul limita pentru depunerea cererilor de plata a ajutorului pentru motorina

31 ianuarie 2017 - termenul limita pentru depunerea cererilor de plata a ajutorului pentru motorinaAgentia de Plati si Interventie pentru Agricultura (APIA) informeaza potentialii beneficiari ca, pana la data de 31.01.2017 inclusiv, se depun cererile de plata a ajutorului pentru cantitatile de motorina achizitionate si utilizate in agricultura, aferente perioadei 01 octombrie - 31 decembrie 2016 (trim. IV al anului 2016). De asemenea, va informam ca Agentia de Plati si Interventie pentru Agricultura va efectua, in perioada imediat urmatoare, platile pentru diferenta aferenta cantitatilor de motorina utilizata in agricultura pentru trimestrul III 2016.

Mai multe>>

S-au propus plafoanele si cuantumul ajutoarelor ANT si schemelor de sprijin cuplat in zootehnie

Plafon si cuantum ajutoare nationale tranzitorii si scheme de sprijin cuplat la bovine ovine si caprine 2016-2017Plafoanele si cuantumul platilor pentru schemele de sprijin cuplat in sectorul zootehnic se stabilesc anual prin hotarare a Guvernului. Pentru cererile depuse in anul 2016 ale ajutoarelor nationale tranzitorii pentru speciile bovine si ovine/caprine, suma propusa este de 189.609.057 euro, iar pentru schemele de sprijin cuplat s-a propus plafonul de 121.924.674 euro, sume distribuite astfel:

Mai multe>>

Eliberarea Certificatului de Origine (CO) la bovine

Procedura pentru eliberarea Certificatului de Origine CO la bovinePentru a beneficia de sprijinul cuplat, animalele trebuie inscrise in Registrul genealogic al rasei. Fermierii interesati trebuie sa se adreseze asociatiilor acreditate pentru efectuarea controlului oficial al performantelor productive (COP) la nivel national. Pentru eliberarea Certificatelor de Origine la bovine, fermierii solicitanti trebuie sa transmita catre Asociatia care le efectueaza COP-ul (controlul oficial al perfomantelor), in forma scrisa sau scanate pe e-mail, urmatoarele documente:

Mai multe>>

Masuri pentru sustinerea produselor deficitare: Tomatele si carnea de porc

Ajutoare de stat pentru sustinerea produselor deficitare - Tomatele si carnea de porcMADR propune o Ordonanta pentru instituirea unor scheme de ajutoare de minimis/ajutoare de stat pentru sustinerea produselor deficitare in domeniul agriculturii si al cresterii animalelor. Incepand cu anul 2017, se stabilesc ca produse deficitare carnea de porc si tomatele.

Mai multe>>

Control in exploatatiile de animale pentru respectarea ecoconditionalitatii

Control in exploatatiile de animale pentru respectarea ecoconditionalitatii ca baza de acordare a subventiilor in zootehnie pe anul 2016Incepand cu ianuarie 2017 inspectorii DSVSA vor demara un amplu control la exploatatiile non-profesionale si comerciale (inregistrate) care detin animale pentru a verifica respectarea cerintelor de ecoconditionalitate, ca baza de acordare a subventiilor pe anul 2016.

Mai multe>>

Ministrul Agriculturii, Achim Irimescu la final de mandat

Ministrul Agriculturii - Achim Irimescu la final de mandatAchim Irimescu, ministrul Agriculturii si Dezvoltarii Rurale, a marcat finalul sau de mandat alaturi de angajatii Ministerului, carora le-a multumit pentru colaborarea pe care au avut-o de-a lungul acestui an si cu ajutorul carora a reusit performanta de a plati fermierilor peste 4 miliarde de euro in ciuda dificultatilor cu care s-au confruntat.

Mai multe>>

Fonduri majorate pentru subventia motorinei utilizata in agricultura

Fonduri majorate pentru subventia motorinei utilizata in agriculturaSprijinul acordat in acest an agricultorilor pentru reducerea accizei la motorina utilizata in agricultura va fi mai mare dupa ce Guvernul a majorat astazi cu peste 118 milioane lei (de la 647,24 milioane lei la 765,32 milioane lei) fondurile destinate acestei scheme de ajutor de stat.

Mai multe>>

Guvernul Ciolos - Bilant la final de mandat: Mai multe fonduri si proceduri mai simple pentru agricultori

Guvernul Ciolos - Bilant la final de mandat - Peste 4 miliarde euro au ajuns in conturile agricultorilor din fonduri europene si nationalePeste 4 miliarde euro au ajuns in conturile agricultorilor din fonduri europene si nationale in perioada noiembrie 2015 – decembrie 2016 (plati directe UE, proiecte pe PNDR si subventii acordate din bugetul national). Prin noua Politica Agricola Comuna, bugetul total alocat platilor directe creste in perioada 2014-2020 la 11 miliarde euro, aproape dublu fata de perioada 2007-2013.

Mai multe>>

Se prelungeste termenul de depunere al cererii pentru motorina

Se prelungeste termenul de depunere al cererii pentru subventia la motorina utilizata in agriculturaAgentia de Plati si Interventie pentru Agricultura (APIA) informeaza ca termenul de depunere al Cererilor de solicitare a acordului prealabil pentru finantare aferente schemei de ajutor de stat pentru reducerea accizei la motorina utilizata in agricultura pentru anul 2017, se prelungeste pana pe data de 03.01.2017, inclusiv.

Mai multe>>

APIA a autorizat la plata 550.282 de beneficiari

APIA a autorizat la plata 550282 de beneficiariAPIA informeaza ca a autorizat la plata pentru Campania 2016, un numarul total de 550.282 beneficiari. Pana la aceasta data, platile finale pentru Campania 2016, s-au autorizat pentru plata unica pe suprafata (SAPS), plata redistributiva, plata de "inverzire", plata pentru tinerii fermieri, precum si platile prin Masura 13 (constrangeri naturale si specifice) si Masura 214 (agromediu).

Mai multe>>

Adeverinte de creditare pentru solicitantii ANT in sector zootehnic din campania 2016

Adeverinte de creditare pentru solicitantii subventiilor la animale ANTZ din campania 2016Intr-un recent interviu, directorul general al Agentiei de Plati si Interventie pentru Agricultura (APIA), a vorbit despre facilitatile pe care institutia le pregateste la inceputul anului viitor pentru fermierii care activeaza in sectorul zootehnic si pentru care nu s-a acordat plati in avans pentru campania 2016 si nici plati integrale sau finale, incepand cu 1 decembrie 2016.

Mai multe>>

Pana la 31 decembrie se pot depune cererile de acord prealabil pentru motorina

cererile de acord prealabil pentru subventia la motorinaAgentia de Plati si Interventie pentru Agricultura (APIA) informeaza potentialii beneficiari ca pana la 31 decembrie 2016 se depun Cererile de acord prealabil pentru finantare aferente schemei de ajutor de stat pentru reducerea accizei la motorina utilizata in agricultura. Ajutorul de stat se acorda producatorilor agricoli sectorul vegetal, zootehnic (bovine, ovine, caprine, porcine, pasari, albine, viermi de matase) si/sau imbunatatiri funciare care indeplinesc urmatoarele conditii:

Mai multe>>

APIA - 10 ani de subventii europene pentru agricultura romaneasca

10 ani de subventii europene platite de APIA pentru agricultura romaneascaSfarsitul anului 2016 marcheaza incheierea primului deceniu de cand Romania este membra a Uniunii Europene si, totodata, a primului deceniu de implementare, de catre Agentia de Plati si Interventie pentru Agricultura – APIA, a schemelor si masurilor de sprijin finantate din fonduri europene si nationale destinate sustinerii fermierilor romani.

Mai multe>>

APIA a demarat autorizarea platilor finale din Campania 2016

APIA demareaza autorizarea platilor finale pentru cererile unice de plata din Campania 2016Agentia de Plati si Interventie pentru Agricultura (APIA) informeaza ca a demarat procesarea si autorizarea platii finale pentru fermierii care au depus cereri unice de plata in cadrul Campaniei 2016. Pana la acest moment in curs de autorizare la plata sunt 109.161 fermieri cu suma totala de 14.506.787 euro. De asemenea, APIA a finalizat plata avansului aferent Campaniei 2016.

Mai multe>>

Proiect legislativ pentru cresterea eficientei implementarii noilor scheme de plati in agricultura

Legislatie implementare noile scheme de plati in agriculturaDe ieri se afla in consultare publica un proiect de ordonanta de urgenta pentru eficientizarea cadrului national pentru managementul si implementarea fondurilor comunitare acordate Romaniei prin noile scheme de plati.

Mai multe>>

Sprijin de 11 milioane de euro pentru producatorii de carne de porc

Ajutor de stat de 11 milioane de euro pentru producatorii de carne de porcProducatorii de carne de porc vor beneficia de un ajutor de adaptare exceptional in valoare de aproximativ 11 milioane de euro, bugetat din fonduri nationale si europene, potrivit unei Hotarari adoptate astazi de Guvern. Sprijinul are scopul sa compenseze pierderile inregistrate de producatorii de carne de porc din cauza contextului global nefavorabil, cauzat de dezechilibrul raportului dintre cerere si oferta.

Mai multe>>

APIA a realizat plati record la avansul campaniei 2016 de plati directe

APIA a realizat plati record la avansul campaniei 2016 de plati directeAgentia de Plati si Interventie pentru Agricultura (APIA) informeaza ca pana astazi, 28.11.2016, a autorizat la plata suma totala de 859.709.731,41 milioane euro, reprezentand avans aferent Campaniei 2016, pentru un numar de 750.474 fermieri care au depus Cerere unica de plata. Este o valoare record a platilor in avans pe care le face Romania pe o campanie de plati directe.

Mai multe>>

Agricultura este una din prioritatile celei de-a doua rectificari bugetare

Alocari financiare suplimentare pentru platile directe APIAGuvernul a adoptat a doua rectificare bugetara din acest an, ce include alocari financiare suplimentare pentru agricultura. Cele 1,09 miliarde de lei alocate suplimentar ministerului vor fi utilizate pentru a permite inceperea la 1 decembrie a unor plati finale aferente schemelor de plati directe finantate prin FEGA pentru campania agricola 2016.

Mai multe>>

Guvernul propune un ajutor pentru compensarea pierderilor de venit ale crescatorilor de porcine

ajutor pentru compensarea pierderilor de venit ale crescatorilor de porcine de carneGuvernul a propus o hotarare pentru distribuirea unei sume pentru producatorii de carne de porc reprezentata de un ajutor de adaptare exceptional de 5.448.041,5 euro, precum si un sprijin suplimentar in valoare egala cu ajutorul de adaptare exceptional. Ajutorul se va acorda producatorilor care au ca activitate agricultura la scara mica si aplicarea unor metode de productie care nu dauneaza mediului si climei.

Mai multe>>

APIA a obtinut certificarea internationala pentru sistemul de management al securitatii informatiilor

APIA a obtinut certificarea internationala pentru standardul de securitate ISO 27001-2013Agentia de Plati si Interventie pentru Agricultura (APIA) informeaza ca a obtinut certificarea internationala pentru standardul de securitate ISO 27001:2013, aplicabila sistemului de management al securitatii informatiilor.

Mai multe>>

Se suplimenteaza ajutorul de minimis pentru achizitia de juninci si tauri de rasa

Se suplimenteaza ajutorul de minimis pentru achizitia de juninci si tauri de rasaGuvernul propune o hotarare pentru majorarea resurselor financiare necesare aplicarii schemei de ajutor de minimis pentru achizitionarea de catre producatorii agricoli de juninci din rase specializate de taurine, juninci din specia bubaline si/sau tauri de reproductie din rase de carne.

Mai multe>>

Raportul Guvernului Ciolos pentru agricultura, la un an de guvernare

Raportul Guvernului Ciolos pentru agriculturaConform raportului Guvernului Ciolos la un an de guvernare, peste 3,5 miliarde euro au ajuns in conturile agricultorilor din fonduri UE si nationale in perioada noiembrie 2015 – noiembrie 2016 (plati directe, proiecte pe Programul national de Dezvoltare Rurala – PNDR - finantate din bugetul UE si subventii acordate din bugetul national).

Mai multe>>

Ajutor de minimis pentru achizitionarea de porcine de reproductie din rase pure si/sau hibride

Ajutor de minimis pentru achizitionarea de porci de reproductie din rase pure si hibrideCrescatorii de porcine vor primi o subventie pentru a cumpara animale de reproductie din rase pure sau hibride. Guvernul a aprobat in sedinta de astazi o schema de ajutor de minimis in sectorul zootehnic prin care se acorda, la achizitionare, o suma de maxim 3.000 lei/cap vierus din rasa pura sau hibrid, maxim 1.100 lei/cap scrofita din rasa pura si maxim 600 lei/cap scrofita hibrida.

Mai multe>>

Ajutor de stat - Sprijin pentru Prima Impadurire si crearea de suprafete impadurite, submasura 8.1

Ghidul Solicitantului si documentatia pentru Schema de ajutor de stat Sprijin pentru PRIMA IMPADURIRE si crearea de suprafete impadurite submasura 8-1A fost publicat Ghidul Solicitantului si documentele relevante pentru implementarea Schemei de ajutor de stat ”Sprijin pentru prima impadurire si crearea de suprafete impadurite”, submasura 8.1.

Mai multe>>

30 noiembrie, termenul limita de depunere a cererilor de plata pentru asigurarea recoltelor de struguri pentru vin

Depunerea cererilor de plata APIA pentru masura de asigurare a recoltelor de struguri pentru vinDaca ti-ai asigurat recolta de struguri pentru vin, poti beneficia de un sprijin financiar comunitar de pana la 80% din valoarea primei de asigurare platite. APIA informeaza ca termenul limita pentru depunerea cererilor de plata pentru masura de asigurare a recoltelor de struguri pentru vin este data de 30 noiembrie 2016.

Mai multe>>

MADR propune suplimentarea ajutorului de achizitionare berbeci/tapi pentru plata tuturor beneficiarilor

suplimentarea ajutorului de achizitionare berbeci si tapi de rasaAvand in vedere ca suma rezultata in urma centralizarii cererilor de accesare a ajutorului pentru achizitionarea de berbeci/tapi de reproductie din rase specializate depaseste suma prevazuta in Hotararea Guvernului nr.638/2016 si tinand cont ca beneficiarii indeplinesc aceleasi conditii de eligibilitate pentru accesarea schemei de ajutor, Ministerul Agriculturii propune suplimentarea resurselor financiare necesare schemei.

Mai multe>>

Aproape 500.000 de fermieri au fost autorizati la plata avansului pentru campania 2016

Aproape 500000 de fermieri au fost autorizati la plata avansului subventiilor pe 2016Agentia de Plati si Interventie pentru Agricultura (APIA) informeaza ca pana astazi, 03.11.2016, a autorizat la plata suma totala de 485,4 milioane euro, reprezentand avans aferent Campaniei 2016, pentru un numar de 496.863 fermieri care au depus Cerere unica de plata.

Mai multe>>

Revizuirea Politicii Agricole Comune prin regulamentul OMNIBUS

Pachetul de modificari pentru Revizuirea Politicii Agricole Comune prin regulamentul OMNIBUSLa nivel european, a avut loc o serie de dezbateri esentiale asupra propunerilor pe Regulamentul Omnibus. Schimbarile vin ca parte a angajamentului pe care si l-a asumat domnul Phil Hogan, Comisarul european pentru Agricultura si Dezvoltare, si care vizeaza reformarea si simplificarea Politicii Agricole Comune (PAC 2014-2020) prin modificari tehnice si operationale la patru regulamente din PAC. Acestea sunt Regulamentul privind Dezvoltarea Rurala, Organizarea Pietei Comune, Plati directe si Regulamentul Orizontal.

Mai multe>>

Inovagria - solutia de management al fermei care ii ajuta pe agricultori sa-si depuna cererile de plata la APIA

INOVAGRIA - solutie IT de management performant al fermelor si de calculare a subventiilor si platilor APIA in agriculturaDepartamentul eAgriculture din cadrul SIVECO Romania lanseaza INOVAGRIA, cea mai noua solutie IT de management performant al fermelor. Cu ajutorul aplicatiei, fermierii vor putea sa calculeze valoarea estimata a subventiilor si sa depuna corect cererile unice de plata la APIA. Aplicatia permite fermierilor sa gestioneze toate procesele din ferma si sa evalueze performanta lor. De asemenea, SIVECO le pune la dispozitia fermierilor utilizarea gratuita a "Simulatorului de Subventii".

Mai multe>>

MADR: Prioritatile din agricultura, pe masa discutiilor la Reuniunea Grupului de la Visegrad 4+3

MADR - Teodor Mihalcea a discutat prioritatile din agricultura la Reuniunea Grupului de la Visegrad 4plus3Teodor Mihalcea, secretar de stat in cadrul Ministerului Agriculturii si Dezvoltarii Rurale, a participat la Reuniunea ministrilor Agriculturii din cadrul Grupului de la Visegrad 4+3 (Bulgaria, Romania, Slovenia). Evenimentul s-a desfasurat intre 25-26 octombrie 2016, la Varsovia, sub presedintia poloneza a Grupului de la Visegrad +3. Discutiile au vizat cadrul financiar, simplificarea PAC, sprijinului pentru organizatiile de producatori, mentinerea platilor directe pe suprafata si dupa 2020, precum si posibilitatea de sacrificare a animalelor in ferma.

Mai multe>>

Ecoconditionalitatea: Comisia Europeana trebuie sa-si imbunatateasca eficacitatea sistemului

CE trebuie sa-si imbunatateasca eficacitatea sistemului privind normele de ecoconditionalitate la acordarea platilor catre fermieriEcoconditionalitatea este un sistem care conditioneaza majoritatea platilor din cadrul PAC de respectarea de catre fermieri a unor norme de baza legate de mediu, de sanatatea si bunastarea animalelor, precum si de respectarea bunelor conditii agricole si de mediu, insa Comisia Europeana nu dispune in prezent de suficiente informatii pentru a putea evalua in mod corespunzator eficacitatea normelor de ecoconditionalitate prevazute de politica agricola comuna, se arata intr-un raport al Curtii de Conturi Europene.

Mai multe>>

Pana la 31 octombrie se pot depune cererile de plata a ajutorului pentru motorina

Pana la 31 octombrie se pot depune cererile de plata a subventiei pentru motorinaAgentia de Plati si Interventie pentru Agricultura (APIA) informeaza potentialii beneficiari din sectoarele vegetal, zootehnic si imbunatatiri funciare ca pana la data de 31 octombrie, inclusiv, se depun cererile de plata a ajutorului pentru cantitatile de motorina achizitionate si utilizate in agricultura, aferente perioadei 01 iulie - 30 septembrie 2016 (trim. III al anului 2016).

Mai multe>>

Cartografierea terenurilor agricole trebuie sa fie imbunatatita, potrivit Curtii de Conturi Europene

Imbunatatirea cartografierii terenurilor agricoleDupa cum se arata intr-un nou raport al Curtii de Conturi Europene, sistemele din intreaga UE care permit cartografierea terenurilor agricole eligibile pentru subventii contribuie la reducerea numarului de erori de la nivelul platilor catre fermieri, dar mai este loc de imbunatatiri. Sistemele de identificare a parcelelor agricole reprezinta un mecanism de control esential in cadrul politicii agricole comune.

Mai multe>>

154.003 fermieri autorizati la avansul subventiilor din Campania 2016

154003 de fermieri au fost autorizati de APIA la plata avansului pentru subventiile din Campania 2016Agentia de Plati si Interventie pentru Agricultura (APIA) informeaza ca suma totala autorizata la plata, reprezentand avans aferent Campaniei 2016, este de 128,2 milioane euro pentru un numar de 154.003 fermieri care au depus Cerere unica de plata.

Mai multe>>

MADR propune un ajutor pentru achizitionarea de porcine de reproductie din rase pure si/sau hibride

ajutor pentru cumpararea de porci din rase pure sau hibrideMinisterul agriculturii a propus o hotarare pentru acordarea unui ajutor de minimis pentru achizitionarea de catre producatorii agricoli de animale de reproductie din rase pure si/sau hibride din specia porcine. Cuantumul subventiei propuse reprezinta aproximativ 50% din valoarea de piata a animalelor de reproductie, si este de maximum 3000 lei/cap vierus din rasa pura si/sau hibrid, maximum 1100 lei/cap scrofita din rasa pura si maximum 600 lei/cap scrofita hibrida.

Mai multe>>

MADR propune un ajutor de minimis in agricultura, in sectorul de irigatii

Ajutor de minimis in agricultura in sectorul de irigatiiPentru a stimula cresterea suprafetelor care se iriga, precum si pentru a compensa efectele secetei pedologice asupra culturilor, s-a propus instituirea unei scheme multianuale de ajutor de minimis pentru organizatiile / federatiile utilizatorilor de apa, care aplica irigatii pe suprafete agricole din amenajari de irigatii. Schema se va aplica in toata tara, pe perioada 2017-2019.

Mai multe>>

Guvernul a aprobat sumele necesare pentru a permite platile in avans catre fermieri

S-au aprobat sumele necesare pentru a permite platile in avans APIA catre fermieriGuvernul a reglementat astazi acordarea unui imprumut de peste 1,43 miliarde lei, din partea Ministerului Finantelor Publice catre Ministerul Agriculturii si Dezvoltarii Rurale. Masura a fost luata pentru a asigura o parte din resursele financiare necesare Agentiei de Plati si Interventie pentru Agricultura (APIA) pentru plata avansurilor din schemele de plati directe pentru agricultura finantate din Fondul European de Garantare Agricola (FEGA) pentru anul 2016, respectiv:

Mai multe>>

APIA a demarat platile in avans pentru subventiile din Campania 2016

APIA demareaza plata avansului pentru subventiile din Campania 2016Agentia de Plati si Interventie pentru Agricultura (APIA) informeaza ca, incepand de astazi, 17.10.2016, a demarat procesarea si autorizarea platilor in avans pentru fermierii care au depus cereri unice de plata in cadrul Campaniei 2016.

Mai multe>>

Achim Irimescu: Avansul platilor pe suprafata incepe de saptamana viitoare

MADR - Avansul platilor pe suprafata incepe de saptamana viitoareIn cadrul targului de produse agroalimentare organizat la MADR, ministrul Achim Irimescu a precizat ca fermierii vor incasa avansul pe suprafata incepand de saptamana viitoare, suma estimata a fi platita de APIA fiind de peste un miliard de euro.

Mai multe>>

Documentele necesare pentru obtinerea ajutorului de achizitionare a bovinelor de rasa

Documentele necesare pentru subventia de achizitionare a bovinelor de rasaIn Monitorul Oficial nr. 808 din 13 octombrie 2016, a fost publicata Hotararea de Guvern nr. 723/2016, privind aprobarea schemei “Ajutor de minimis pentru achizitionarea de catre producatorii agricoli de juninci din rase specializate de taurine, juninci din specia bubaline si/sau tauri de reproductie din rase de carne”. Pentru obtinerea ajutorului de minimis, beneficiarii care indeplinesc criteriile de eligibilitate intocmesc cereri si le depun la Directia pentru Agricultura Judeteana, insotite de urmatoarele documente:

Mai multe>>

Modul de alocare a fondurilor prin Programul National Apicol 2016

subventii apicultura - Alocarea fondurilor prin Programul National Apicol 2016Avand in vedere prevederile art. 11.3 din Normele de aplicare ale Programului National Apicol 2014-2016 ale HG nr. 1050/2013, dupa centralizarea si verificarea cererilor de plata, Agentia de Plati si Interventie pentru Agricultura informeaza ca pentru anul 2016 modul de stabilire a nivelului sprijinului financiar pentru fiecare actiune este urmatoarea:

Mai multe>>

APIA efectueaza plata diferentei pentru sprijinul cuplat la bovine

APIA efectueaza plata diferentei pentru sprijinul cuplat la bovine - bivolite de lapte taurine de carne si vaci de lapteAgentia de Plati si Interventie pentru Agricultura (APIA) informeaza ca astazi, 14 octombrie, efectueaza plata diferentei rezultate ca urmare a stabilirii noilor cuantumuri pentru sprijinul cuplat in sectorul zootehnic, specia bovine, categoriile bivolite de lapte, taurine din rase de carne si metisii acestora si vaci de lapte – Campania 2015.

Mai multe>>

Luxemburg: propunerile Romaniei pentru revizuirea legislatiei masurilor de sprijin UE

propunerile Romaniei pentru revizuirea legislatiei subventiilor agricole UEMinistrul Agriculturii si Dezvoltarii Rurale, Achim Irimescu, a participat in data 10 octombrie 2016 la cea de a 3487-a reuniune a Consiliului Uniunii Europene (Agricultura si Pescuit), care s-a desfasurat la Luxemburg. Temele de interes pentru Romania au vizat inverzirea, sprijinul cuplat, situatia pietelor, tinerii fermieri, sprijinul pentru cooperative si pentru sectorul legume/fructe.

Mai multe>>

Sprijinul cuplat: Se propune dublarea plafonului maxim pentru legume cultivate in sere

Subventii cultivare plante - Sprijinul cuplat legume cultivate in sere si solariiIncepand de astazi se afla in dezbatere publica o hotarare pentru modificarea plafoanelor alocate schemelor de sprijin cuplat pentru legume cultivate in sere si solarii pentru anul de plata 2015.

Mai multe>>

Situatia subventiilor din agricultura dezbatuta la Romanian Agribusiness Conference 2016

Situatia subventiilor agricole la Romanian Agribusiness ConferenceSituatia actuala a subventiilor din agricultura romaneasca a fost analizata si dezbatuta pe 7 octombrie 2016 la cea de-a patra editie a conferintei “Romanian Agribusiness Conference”, eveniment care a reunit intr-un mediu dinamic factori de decizie si cei mai importanti jucatori din domeniul agricol.

Mai multe>>

APIA va efectua plata in avans pentru Campania 2016 in perioada 16 octombrie-30 noiembrie

APIA va efectua plata in avans a subventiilor din Campania 2016Agentia de Plati si Interventie pentru Agricultura (APIA) informeaza ca, in perioada 16 octombrie – 30 noiembrie 2016, va efectua plata in avans aferenta Campaniei 2016.

Mai multe>>

Ajutor de minimis pentru crescatorii de bovine/bubaline pentru achizitia de juninci si tauri de rasa

Subventii crescatori de bovine-bubaline pentru achizitia de juninci si tauri de rasaIn sedinta Guvernului din 5 octombrie 2016 a fost aprobata, printr-o Hotarare, schema 'Ajutor de minimis pentru achizitionarea de catre producatorii agricoli de juninci din rase specializate de taurine, juninci din specia bubaline si/sau tauri de reproductie din rase de carne'. Valoarea totala a schemei este de 18.150.000 lei si se asigura integral de la bugetul de stat.

Mai multe>>

Guvernul aproba dublarea subventiei pentru motorina utilizata in agricultura

dublarea subventiei pentru motorina utilizata in agriculturaGuvernul a aprobat in sedinta de astazi majorarea sumei alocate pentru plata ajutorului de stat pentru motorina in agricultura in 2016, de la 338,819 milioane lei la 647,248 milioane lei. Majorarea se va face din suma alocata in acest sens Ministerului Agriculturii si Dezvoltarii Rurale la rectificarea bugetara.

Mai multe>>

good.bee Credit: Primul IFN care acorda credite fermierilor eligibili pentru subventia APIA

good bee Credit pentru fermieri pentru subventia APIAgood.bee Credit IFN S.A., cea mai mare institutie financiara nebancara de microfinantare din Romania, parte a grupului Erste, anunta semnarea conventiei specifice in vederea acordarii de credite fermierilor eligibili pentru schemele de sprijin implementate de Agentia de Plati si Interventie pentru Agricultura (APIA) – Schema de plata unica pe suprafata (SAPS) si Masuri aferente Programului National de Dezvoltare Rurala (PNDR).

Mai multe>>

APIA a emis ordine de plata pentru 98,61% din cererile unice de plata aferente Campaniei 2015

ordine de plata APIA pentru 930985 beneficiari ai subventiilor din Campania 2015APIA informeaza ca pana astazi, 30.09.2016, din totalul de 944.075 cereri unice de plata aferente Campaniei 2015 au fost emise ordine de plata pentru 98,61% din cereri, reprezentand un numar de 930.985 beneficiari. Referitor la cererile unice de plata pentru schemele de plata din sectorul zootehnic, situatia privind beneficiarii autorizati si platiti pana la data prezentei, este urmatoarea:

Mai multe>>

600 de milioane de euro pentru fermierii europeni afectati de criza laptelui

600 de milioane de euro pentru crescatorii de vaci afectati de criza lapteluiUnul dintre amendamentele depuse de Siegfried Muresan in calitate de raportor al Grupului PPE pentru Bugetul UE 2017 si votate ieri in Comisia pentru bugete prevede alocarea a 500 de milioane de euro pentru sprijinirea fermierilor afectati de criza laptelui, la care se adauga alte 100 de milioane de euro compensatie ca urmare a embargoului Federatiei Ruse.

Mai multe>>

S-au alocat fondurile pentru finalizarea platilor directe catre beneficiarii din Campania 2015

fonduri pentru finalizare plati directe APIA catre beneficiari subventii Campania 2015 Guvernul a alocat temporar suma de 822 milioane lei. Din aceste fonduri vor fi finalizate platile catre beneficiarii schemelor de plati directe pentru Campania 2015 si vor fi asigurate fondurile pentru 2016 in ce priveste masurile de informare si promovare a produselor agricole.

Mai multe>>

Expertiza si suport financiar pentru fermierii din Ardeal oferit de FrieslandCampina Romania

FrieslandCampina Romania lanseaza strategia de dezvoltare dedicata fermierilor din ArdealFrieslandCampina Romania aloca resurse umane si financiare pentru implementarea unei noi strategii care vizeaza dezvoltarea pe termen lung a fermelor partenere din Ardeal. Compania ofera sprijin fermelor pentru cresterea calitatii si cantitatii laptelui furnizat si suport financiar, prin facilitarea accesului la diverse scheme de finantare, cum ar fi plata in avans, pentru fermieri.

Mai multe>>

APIA elibereaza adeverinte de creditare pentru beneficiarii platilor de bunastarea animalelor

Adeverinte APIA de creditare pentru beneficiarii platilor de bunastarea animalelorAgentia de Plati si Interventie pentru Agricultura (APIA) informeaza ca elibereaza adeverinte pentru beneficiarii Masurii 215 - Plati privind bunastarea animalelor, care intentioneaza sa acceseze credite in vederea finantarii activitatilor curente, de la institutiile bancare si non-bancare care au incheiat conventii cu APIA, pentru anul de cerere 2016.

Mai multe>>

Control la exploatatiile de animale care au accesat subventii in 2016

Control sanitar-veterinar la crescatorii de animale care au accesat subventii in 2016Incepand din aceasta luna, centrele judetene APIA si inspectorii DSVSA, vor demara un amplu control la exploatatiile non-profesionale si comerciale, inclusiv asociatiile, care detin animale. Controlul face parte din masurile privind verificarea respectarii de catre agricultori a cerintelor de accesare a schemelor de plata in sector animalier si a cerintelor de gestionare a bunelor conditii agricole si de mediu pe anul 2016. Tematica controlului vizeaza aspecte ca:

Mai multe>>

Sprijin financiar pentru producatorii de fructe si legume

Sprijin financiar pentru producatorii din sectorul fructe si legumeIn Monitorul Oficial nr. 731 din 21 septembrie 2016 a fost publicat ordinul MADR Nr. 909/2016 din 16 septembrie 2016 pentru stabilirea unor masuri de sprijin exceptionale cu caracter temporar pentru producatorii din sectorul fructe si legume. Sprijinul se acorda pentru retragerea de pe piata in vederea distribuirii gratuite, pentru o cantitate totala de 3.000 tone.

Mai multe>>

Noutati

Formularul 300 este noul model de decont de TVA pentru agricultori

20-01-2017 Legislatie agricola

Formularul 300 este noul model de decont de TVA pentru agricultori

Din 1 ianuarie 2017 a fost introdus regimul special pentru agricultori care le permite acestora sa beneficieze de o cota standard de TVA de 19%. Aceste schimbari legislative necesita aprobarea unui nou model de decont de TVA. Totodata persoanele impozabile inregistrate in scopuri de TVA care efectueaza achizitii de la agricultori pot deduce aceasta compensatie. Mai multe>>

Produsele romanesti, degustate la “Saptamana verde 2017”

20-01-2017 Targuri si expozitii

Produsele romanesti, degustate la “Saptamana verde 2017”

In perioada 20-29 ianuarie 2017 va avea loc, la Berlin, R.F. Germania, cea de a 91-a editie a expozitiei internationale „Saptamana Verde”. La aceasta editie, MADR a inchiriat un stand, in cadrul caruia vizitatorii vor putea degusta produse precum: Magiun de prune Topoloveni (IGP), Salam de Sibiu (IGP), Telemea de Ibanesti (DOP). De asemenea, printre produsele romanesti expuse se vor regasi Cascavalul de Saveni, branza de burduf in coaja de brad, pastravul afumat in cobza de brad, Tuica de Arges,... Mai multe>>

Intalniri de lucru ale ministrului Agriculturii cu conducerile Agentiilor de Plati

19-01-2017 Ministerul Agriculturii

Intalniri de lucru ale ministrului Agriculturii cu conducerile Agentiilor de Plati

Ministrul Agriculturii si Dezvoltarii Rurale, domnul Petre Daea, a avut in data de 18 ianuarie 2017 intalniri cu conducerile celor doua agentii de plati din subordinea MADR, respectiv Agentia de Plati pentru Interventie in Agricultura (APIA) si Agentia de Plati pentru Finantarea Investitiilor Rurale (AFIR). Mai multe>>

Se emit ordinele de plata catre cei 11.693 de beneficiari ai motorinei subventionate pe trim. III 2016

19-01-2017 Plati APIA

Se emit ordinele de plata catre cei 11.693 de beneficiari ai motorinei subventionate pe trim. III 2016

In baza ordinului ministrului Agriculturii si Dezvoltarii Rurale nr. 3 din data de 11 ianuarie 2017, de astazi, 19 ianuarie 2017, au fost alimentate conturile Centrelor Judetene APIA cu suma de 119, 1 milioane lei aferenta cantitatilor de motorina utilizate in trimestrul III al anului 2016, urmand ca acestea sa emita in zilele urmatoare ordinele de plata catre cei 11.693 beneficiari. Mai multe>>

ARpicultura | 25-26 Februarie 2017, Arad

19-01-2017 Targuri si expozitii

ARpicultura | 25-26 Februarie 2017, Arad

Camera de Comerti, Industrie si Agricultura Arad organizeaza in acest an a treia editie a evenimentului ARpicultura, care va avea loc in perioada 25-26 februarie 2017, la complexul Expo Arad - complex euroregional de evenimente. Evenimentul este dedicat producatorilor si comerciantilor produselor destinate apiculturii: utilaje apicole, faguri artificiali, unelte, echipamente, stupi si accesorii, hrana si biostimulatori pentru albine si medicamente. Mai multe>>

Schemele si masurile de plata pe care le pot solicita fermierii in campania 2017

18-01-2017 Plati APIA

Schemele si masurile de plata pe care le pot solicita fermierii in campania 2017

Agentia de Plati si Interventie pentru Agricultura - A.P.I.A. prezinta schemele si masurile de plata pentru care se poate solicita sprijin prin cererea unica de plata in campania 2017. Astfel, In anul 2017 poti beneficia de sprijin financiar din fonduri europene si de la bugetul national in cadrul urmatoarelor scheme de plata/masuri de sprijin/ajutor: Mai multe>>

Ministrul Agriculturii, Petre Daea, s-a intalnit cu reprezentantii fermierilor

18-01-2017 Ministerul Agriculturii

Ministrul Agriculturii, Petre Daea, s-a intalnit cu reprezentantii fermierilor

Ministrul Agriculturii si Dezvoltarii Rurale, Petre Daea, a condus in 17 ianuarie 2017 mai multe intalniri de lucru cu organizatiile profesionale din agricultura si industrie alimentara, fiind prezenti reprezentantii sectorului vegetal si ai sectorului zootehnic (ovine, caprine, bovine). Alaturi de ministrul Agriculturii s-au aflat secretarii de stat, Daniel Botanoiu si Alexandru Potor. Mai multe>>

Clarificarea prevederilor, conditiilor si documentelor care insotesc cererea unica de plata

17-01-2017 Legislatie agricola

Clarificarea prevederilor, conditiilor si documentelor care insotesc cererea unica de plata

Guvernul a propus o ordonanta de urgenta pentru clarificarea anumitor prevederi, a conditiilor si tipurilor de documente care insotesc cererea unica de plata. Romania, ca si alte state membre, a intampinat dificultati in implementarea noilor scheme de plati, datorita complexitatii acestora, iar situatia creata afecteaza posibilitatea fermierilor de a beneficia de aceste plati. Mai multe>>

CCE: Trebuie depuse mai multe eforturi pentru a combate cu eficacitate risipa de alimente in UE

17-01-2017 Stiri agricole

CCE: Trebuie depuse mai multe eforturi pentru a combate cu eficacitate risipa de alimente in UE

Potrivit Curtii de Conturi Europene, UE poate si ar trebui sa depuna mai multe eforturi pentru a combate cu eficacitate risipa de alimente. Dupa cum se arata intr-un nou raport al Curtii de Conturi Europene, exista mai multe politici ale UE care au potentialul de a combate risipa de alimente, insa acest potential nu este valorificat. Masurile luate pana in prezent raman fragmentate si intermitente, iar coordonarea la nivelul Comisiei Europene lipseste. Mai multe>>

31 ianuarie, termenul limita pentru depunerea cererilor de plata a ajutorului pentru motorina

13-01-2017 Ajutor de stat

31 ianuarie, termenul limita pentru depunerea cererilor de plata a ajutorului pentru motorina

Agentia de Plati si Interventie pentru Agricultura (APIA) informeaza potentialii beneficiari ca, pana la data de 31.01.2017 inclusiv, se depun cererile de plata a ajutorului pentru cantitatile de motorina achizitionate si utilizate in agricultura, aferente perioadei 01 octombrie - 31 decembrie 2016 (trim. IV al anului 2016). De asemenea, va informam ca Agentia de Plati si Interventie pentru Agricultura va efectua, in perioada imediat urmatoare, platile pentru diferenta aferenta cantita... Mai multe>>

S-au propus plafoanele si cuantumul ajutoarelor ANT si schemelor de sprijin cuplat in zootehnie

11-01-2017 Plati APIA

S-au propus plafoanele si cuantumul ajutoarelor ANT si schemelor de sprijin cuplat in zootehnie

Plafoanele si cuantumul platilor pentru schemele de sprijin cuplat in sectorul zootehnic se stabilesc anual prin hotarare a Guvernului. Pentru cererile depuse in anul 2016 ale ajutoarelor nationale tranzitorii pentru speciile bovine si ovine/caprine, suma propusa este de 189.609.057 euro, iar pentru schemele de sprijin cuplat s-a propus plafonul de 121.924.674 euro, sume distribuite astfel: Mai multe>>

Reconstructia sectorului de reproductie romanesc, prioritatea ACEBOP la inceput de 2017

11-01-2017 Asociatii agricole

Reconstructia sectorului de reproductie romanesc, prioritatea ACEBOP la inceput de 2017

Asociatia Crescatorilor si Exportatorilor de Bovine, Ovine, Porcine din Romania (A.C.E.B.O.P.) si-a definitivat prioritatile pentru primul trimestru al anului 2017, in cadrul unei reuniuni a Consiliului Director. Mai multe>>