Sanctiunile aplicabile subventiilor din sectoarele vegetal si zootehnic

Sanctiuni subventii APIA plati unice suprafata SCZ ANT vegetal si zootehnic - 2015-2016Sistemul de sanctiuni aplicabil schemelor de plati directe si ajutoarelor nationale tranzitorii in sectoarele vegetal si zootehnic, aferente cererilor unice de plata depuse la Agentia de Plati si Interventie pentru Agricultura, incepand cu anul de cerere 2015.

 

Conform OMADR Nr. 476 din 7 aprilie 2016, publicat in: Monitorul Oficial Nr. 266 din 7 aprilie 2016, pentru fiecare schema de plati directe si pentru ajutoare nationale tranzitorii care se acorda in agricultura in perioada 2015 - 2020, conform Ordonantei, se aplica un sistem de sanctiuni care consta in:

    • respingerea platii;
    • sanctiuni administrative, care pot lua urmatoarele forme:
          • reducerea valorii ajutorului/sprijinului;
          • reducerea suprafetelor pentru care se calculeaza ajutorul/sprijinul;
          • neacordarea ajutorului/sprijinului;
          • sanctiuni suplimentare;
          • retragerea sumelor acordate.

 

Respingerea platii survine in urmatoarele situatii:

    • neindeplinirea calitatii de fermier active;
    • nerespectarea prevederilor referitoare la suprafata minima a exploatatiei;
    • pentru suprafetele pe care nu se realizeaza o activitate minima;
    • pentru neindeplinirea conditiilor de eligibilitate;
    • pentru crearea in mod artificial de conditii pentru obtinerea platii;
    • daca beneficiarul sau reprezentatul acestuia nu permite efectuarea controlului la fata locului.

 

Sanctiunile care se aplica schemelor de plati directe pe suprafata si ajutoarelor nationale tranzitorii in sectorul vegetal se aplica in urmatoarea ordine:

    1. sanctiuni pentru supradeclararea suprafetelor la care se adauga, dupa caz, sanctiunile suplimentare specifice schemei pentru tinerii fermieri, cu exceptia platii pentru practicile agricole benefice pentru clima si mediu.
    2. sanctiuni administrative, altele decat cele privind supradeclararile suprafetelor, referitoare la:
          1. reducerea platii pentru inverzire in cazul nerespec tarii diversificarii culturilor, a cerintelor privind pasunile permanente si a zonelor de interes ecologic;
          2. sanctiuni administrative referitoare la plata pentru inverzire, aplicate conform art. 28 din Regulamentul delegat (UE) nr. 640/2014, incepand cu anul de cerere 2017;
    3. sanctiuni pentru depunerea cu intarziere a cererii unice de plata, a documentelor justificative aferente cererii de plata si, dupa caz, a documentelor de modificare a cererii de plata;
    4. sanctiuni pentru nedeclararea suprafetelor;
    5. reducerea lineara se aplica, dupa caz:
          1. pentru tinerii fermieri - conform art. 6 alin. (2) lit. f) pct. (ii) din Regulamentul (UE) nr. 809/2014, respectiv art. 51 alin. (3) si art. 50 alin. (7) din Regulamentul (UE) nr. 1.307/2013;
          2. pentru plata redistributiva - conform art. 41 alin. (4) si (6) din Regulamentul (UE) nr. 1.307/2013;
          3. pentru toate schemele - conform art. 7 din Regulamentul (UE) nr. 1.307/2013;
    6. sanctiuni pentru nerespectarea normelor privind ecoconditionalitatea.

 

Sanctiunile care se aplica schemelor de sprijin cuplat in sectorul zootehnic si ajutoarelor nationale tranzitorii in sectorul zootehnic se aplica in urmatoarea ordine:

    1. sanctiuni pentru animale cu neconformitati;
    2. sanctiuni pentru depunerea cu intarziere a cererii unice de plata, a documentelor justificative aferente cererii de plata si, dupa caz, a documentelor de modificare a cererii de plata;
    3. reducere lineara, cu exceptia ANTZ;
    4. sanctiuni pentru nerespectarea ecoconditionalitatii, doar pentru SCZ.

 

Baza de calcul pentru platile directe pe suprafata si ajutoarele nationale tranzitorii, denumite in continuare ANT, in sectorul vegetal reprezinta:

    1. In cazul platii pentru tinerii fermieri, plata se acorda pentru suprafata maxima de 60 hectare.
    2. In cazul platii redistributive, plata se acorda pentru suprafata maxima de 30 hectare.
    3. In cazul schemelor de plata, daca se constata ca suprafata determinata este mai mare decat suprafata declarata in cererea de ajutor, pentru calcularea ajutorului se utilizeaza suprafata declarata.
    4. In cazul schemelor de plata prevazute, daca suprafata declarata este mai mare decat suprafata determinata pentru un grup de plata, ajutorul se calculeaza pe baza suprafetei determinate pentru grupul de plata in cauza.


Daca diferenta dintre suprafata totala determinata si suprafata totala declarata pentru plata in cadrul schemelor de plata sau suprafata totala declarata pentru plata in cadrul unei masuri de sprijin pe suprafata este mai mica sau egala cu 0,1 hectare, suprafata determinata este considerata egala cu suprafata declarata. Pentru acest calcul se iau in considerare doar supradeclararile suprafetelor la nivelul unui grup de plata. Aceasta prevedere nu se aplica daca diferenta reprezinta mai mult de 20% din suprafata totala declarata pentru plati.

 

Baza de calcul pentru schemele de sprijin cuplat in sectorul zootehnic, SCZ, si ajutoarele nationale tranzitorii pentru speciile ovine si caprine, ANTOC:

    1. Sprijinul nu se acorda pentru un numar de animale mai mare decat cel declarat in cererea unica de plata, pentru categoria solicitata.
    2. Daca numarul animalelor declarate in cererea unica de plata depaseste numarul de animale determinat in urma unor controale administrative sau a unor controale la fata locului, sprijinul/ajutorul se calculeaza pe baza numarului de animale determinat.
    3. Pentru fiecare categorie de animale, solicitantii beneficiaza de SCZ pentru efectivul maxim de animale prevazut la art. 71 - 75 din Ordinul nr. 619/2015.
    4. SCZ pentru taurine din rase de carne si metisii acestora se acorda pentru numarul de animale determinat, in limita maxima prevazuta la art. 74 alin. (1) lit. a) si in ordinea categoriilor prevazuta la art. 74 alin. (2) din Ordinul nr. 619/2015.

 

Sanctiunile pentru supradeclararea suprafetelor in cazul schemelor de plata :

    1. daca suprafata determinata > suprafata declarata in cererea de sprijin, nu se aplica nicio penalizare; iar plata se calculeaza pentru suprafata declarata.
    2. daca diferenta dintre suprafata declarata pentru plata si suprafata determinata la nivelul unui grup de plata < 0,1 ha, suprafata determinata se va considera egala cu suprafata declarata. Aceasta prevedere nu se aplica in cazul in care diferenta reprezinta mai mult de 20% din suprafata totala declarata pentru plata.
    3. daca in cazul unui grup de plata, suprafata declarata pentru plata depaseste suprafata determinata > 3% din suprafata determinata sau 2 ha, < cu 20% din suprafata determinata, plata se calculeaza pe baza suprafetei determinate, din care se scade dublul diferentei constatate.
    4. daca suprafata declarata > decat suprafata determinata cu peste 20% din suprafata determinata, pentru anul in cauza nu se acorda nicio plata pentru grupul de plata in cauza.
    5. Daca suprafata declarata pentru plata > suprafata determinata cu peste 50% din suprafata determinata, fermierul este exclus de la plata pentru grupul de plata in cauza si, in plus, acesta este supus unei sanctiuni suplimentare egale cu cuantumul ajutorului sau sprijinului care corespunde diferentei dintre suprafata declarata si suprafata determinata. Daca suma calculata ca sanctiune suplimentara nu poate fi retinuta in totalitate in cei trei ani calendaristici care urmeaza anului calendaristic al constatarii, soldul se anuleaza.

 

Sanctiunile pentru depunerea cu intarziere a cererii unice de plata sunt urmatoarele:

    1. depunerea unei cereri unice de plata dupa datalimita de depunere fara penalizari de intarziere, determina o reducere de 1% pe zi lucratoare a sumelor la care ar fi avut dreptul beneficiarul in cazul in care cererea ar fi fost depusa pana la termenul stabilit. Daca o astfel de intarziere depaseste 25 de zile calendaristice, cererea unica de plata este considerata inadmisibila, iar solicitantului nu i se acorda niciun ajutor sau sprijin.
    2. modificarile privind cererea de plata pot fi admise pana la ultima data de depunere a cererilor unice de plata sau pana la datalimita de depunere fara penalizari de intarziere a modificarilor cererii unice de plata, cu exceptia cazurilor de forta majora si a circumstantelor exceptionale.
          • Depunerea unei modificari a cererii unice de plata dupa data-limita pentru o astfel de depunere, determina o reducere de 1% pe zi lucratoare a sumelor la care fermierul ar fi avut dreptul daca cererea unica de plata ar fi fost depusa pana la termenul stabilit. Modificarile referitoare la o cerere unica de plata nu sunt admise dupa ultima data posibila pentru depunerea intarziata a cererilor unice. Daca o astfel de intarziere depaseste ultima data posibila pentru depunerea intarziata a cererilor unice, modificarea adusa cererii unice de plata este considerata inadmisibila, iar beneficiarului nu i se acorda niciun ajutor sau sprijin pentru modificarea in cauza. In sensul prezentului alineat, modificarile privind cererea unica de plata includ modificari ale suprafetelor/numarului de animale sau culturilor declarate in cerere, adaugari/retrageri ale unor scheme de plata/masuri de sprijin sau adaugari ale unor parcele in cadrul unor scheme de plata/masuri de sprijin.
    3. o cerere unica de plata poate fi retrasa total sau partial in conditiile prevazute de art. 12 din Ordinul nr. 619/2015.
    4. in situatia in care se depune o cerere/documente aferente cererii/documente de modificare a cererii cu intarziere, intr-o zi nelucratoare, se ia in considerare ca acest document a fost depus in urmatoarea zi lucratoare.

 

Sanctiunile pentru nedeclararea suprafetelor in cazul schemelor de plata :

    1. in cazul in care, pentru un anumit an, un fermier nu declara toate suprafetele, iar diferenta dintre suprafata totala declarata in cererea unica de plata, pe de o parte, si suma dintre suprafata declarata si suprafata totala a parcelelor nedeclarate, pe de alta parte, este mai mare de 3% din suprafata totala declarata, valoarea totala a platilor directe pe suprafata si/sau a sprijinului in cadrul masurilor de sprijin pe suprafata cuvenite fermierului pentru anul in care s-a constatat neregula se reduce cu pana la 3%, astfel:
          1. daca suma suprafetelor parcelelor nedeclarate > 3%, dar < 30% din suprafata totala declarata, fermierul va fi sanctionat cu un procent de 1%;
          2. daca suma suprafetelor parcelelor nedeclarate > 30%, dar < 50% din suprafata totala declarata, fermierul va fi sanctionat cu un procent de 2%;
          3. daca suma suprafetelor parcelelor nedeclarate > 50% din suprafata totala declarata, fermierul va fi sanctionat cu un procent de 3%.
    2. in cazul in care diferenta dintre suprafata totala declarata in cererea de plata, pe de o parte, si suma dintre suprafata declarata si suprafata totala a parcelelor nedeclarate, pe de alta parte, < cu 3% din suprafata totala declarata, fermierul nu va fi sanctionat.

In situatia in care cuantumul total al platilor directe care urmeaza sa fie acordate este mai mare decat plafonul alocat Romaniei, se efectueaza o reducere lineara a cuantumurilor platilor directe pentru toti beneficiarii eligibili la plata, conform art. 7 alin. (1) din Regulamentul (UE) nr. 1.307/2013.

 

In cadrul platii redistributive se aplica sistemul de sanctiuni administrative, astfel:

    1. In cazurile in care se constata ca s-au creat conditii artificiale de acordare a sprijinului, sprijinul pentru aceasta schema de plata este respins.
    2. In cazul transferului de exploatatie intre doi fermieri, plata redistributiva se acorda pentru suprafata totala rezultata in urma transferului, fara a depasi plata pentru suprafata maxima de 30 ha.
    3. Daca suprafata declarata in cadrul schemei unice de plata pe suprafata depaseste limita de 30 ha, suprafata declarata pentru plata redistributiva se reduce la 30 ha.
    4. In cazul sanctiunilor pentru supradeclararea suprafetelor, se aplica urmatoarele prevederi:
        1. In situatia in care atat suprafata declarata, cat si suprafata determinata a unei exploatatii depasesc limita maxima de 30 ha, chiar daca pe total exploatatie se inregistreaza supradeclarare pentru plata redistributiva, nu se aplica sanctiuni pentru supradeclarare pentru aceasta schema de plata.
        2. In situatia in care suprafata determinata se situeaza sub limita maxima de 30 ha si se constata o supradeclarare, se aplica sanctiuni pentru supradeclararea suprafetelor, conform art. 6. Modul de aplicare a acestor sanctiuni este gradual, pe intervale de suprafata.
    5. Calculul penalizarilor de intarziere se efectueaza pentru suprafata declarata, fara a se depasi suprafata maxima de 30 ha.

 

In cazul platii pentru inverzire, baza de calcul se stabileste astfel:

    1. daca suprafata declarata > suprafata determinata, suprafata determinata =baza de calcul pentru plata pentru inverzire;
    2. daca suprafata declarata < suprafata determinata, suprafata declarata =baza de calcul pentru plata pentru inverzire;

 

Nu se aplica sanctiuni pentru situatiile in care fermierii, datorita conditiilor climatice nefavorabile, decid urmatoarele:

    1. infiintarea culturilor pentru zonele cu strat vegetal pe alte parcele din cadrul exploatatiei decat pe cele declarate in cererea unica de plata sau in formularele de modificare a acesteia;
    2. infiintarea altor culturi pentru zonele cu strat vegetal decat cele declarate in cererea unica de plata sau in formularele de modificare a acesteia, dintre culturile secundare prevazute in anexa nr. 9 la Ordinul nr. 619/2015.

 

In cazul platii pentru inverzire se aplica urmatoarele reduceri si sanctiuni specifice:

    1. reduceri de suprafata;
    2. sanctiuni administrative, incepand cu anul de cerere 2017
        • Reducerea platii pentru inverzire, in cazul nerespectarii diversificarii culturilor, se aplica avand in vedere urmatoarele considerente:
              • Cultura principala nu trebuie sa acopere mai mult de 75% din suprafata totala de teren arabil;
              • Principalele doua culturi nu trebuie sa acopere mai mult de 95% din suprafata totala de teren arabil determinata;
    3. Cultura principala nu trebuie sa acopere mai mult de 75% din suprafata totala de teren arabil determinata si cele doua culturi principale nu trebuie sa acopere mai mult de 95%;

Daca s-a constatat ca un beneficiar nu a respectat, timp de trei ani, obligatia privind diversificarea culturilor descrisa, suprafata de utilizat pentru calcularea platii pentru inverzire pentru anii urmatori se reduce cu suprafata totala de teren arabil determinata, inmultita cu procentajul de diferenta aplicabil.

 

Plata pentru tinerii fermieri - sistemul de sanctiuni administrative - particularitati:

  1. In situatia in care un fermier nu indeplineste conditiile privind varsta maxima de 40 de ani si nu face dovada instalarii ca sef de exploatatie, se respinge plata pentru aceasta schema.
  2. In situatia prevazuta la art. 108 alin. (2) din Ordinul nr. 619/2015, se aplica in plus o sanctiune echivalenta cu 20% din cuantumul pe care beneficiarul l-a primit sau l-ar fi primit, in caz contrar, ca plata pentru tinerii fermieri.
  3. In situatia in care atat suprafata declarata, cat si suprafata determinata a exploatatiei se situeaza peste limita maxima de 60 ha, daca se constata o supradeclarare a suprafetelor in cadrul schemei de plata unica pe suprafata, nu se aplica sanctiuni pentru supradeclararea suprafetelor in cadrul platii pentru tinerii fermieri.
        • Daca suprafata declarata > 60 ha si suprafata determinata < 60 ha, se aplica sanctiuni pentru supradeclararea suprafetelor, luand in considerare diferenta intre suprafata determinata si limita maxima de 60 ha;
        • Daca suprafata declarata < 60 ha, suprafata determinata > 60 ha si se constata o supradeclarare a suprafetei, se aplica sanctiunile pentru supradeclararea suprafetelor.


Calculul penalizarilor de intarziere se efectueaza pentru suprafata declarata in cadrul acestei scheme, fara a se depasi suprafata maxima de 60 ha.

Indiferent de numarul si forma de organizare a exploatatiilor pe care le administreaza tanarul fermier, plata pentru tinerii fermieri se acorda pentru o singura exploatatie.

Stabilirea sumei cuvenite in cadrul schemei de plata pentru micii fermieri are la baza calculul efectuat pentru fiecare schema solicitata, respectiv: schema de plata unica pe suprafata, plata redistributiva, plata pentru inverzire, plata pentru tinerii fermieri si sprijinul cuplat, dupa caz.

Pentru fiecare plata solicitata se aplica sistemul de sanctiuni administrative aplicabile fiecarei scheme de plati directe, cu exceptia sanctiunilor pentru nedeclararea tuturor suprafetelor conform art. 8, sanctiunilor pentru nerespectarea normelor de ecoconditionalitate. Fermierii care au accesat schema pentru micii fermieri sunt exceptati de la utilizarea practicilor agricole benefice pentru clima si mediu conform art. 13.


In cazul schemei de plata pentru sprijinul cuplat in sectorul vegetal, baza de calcul este stabilita la art. 4 lit. c) si d).

    • Sanctiunile aplicabile in cadrul schemei de plata pentru sprijinul cuplat in sectorul vegetal sunt stabilite la art. 3.
    • Cu exceptia cazurilor de forta majora sau circumstantelor exceptionale definite la cap. XI din Ordonanta, in situatia in care un fermier nu indeplineste conditiile privind realizarea productiei minime si comercializarea /utilizarea in scopul furajarii animalelor proprii/depozitarea, dupa caz, la nivelul fiecarui sector, asa cum este prevazut la cap. VIII din Ordinul nr. 619/2015, sprijinul pentru aceasta schema de plata este respins.
    • Nu sunt eligibile la plata suprafetele de sere in care legumele nu sunt cultivate pe pamant si nu se acorda niciun ajutor pentru aceste suprafete.
    • Neprezentarea sau prezentarea dupa termenele stabilite la cap. VIII din Ordinul nr. 619/2015 a documentelor specifice de eligibilitate in cadrul schemelor de sprijin cuplat in sectorul vegetal atrage de la sine neeligibilitatea la plata a schemei solicitate.
    • Beneficiaza de plata sprijinului cuplat in sectorul vegetal fermierii activi carora li se determina suprafete eligibile la schema de plata unica pe suprafata pe care sunt cultivate culturile solicitate pentru schema de sprijin cuplat, chiar daca schema de plata unica pe suprafata este respinsa la plata.
    • In cazul culturilor cultivate in sere si solarii, pentru care beneficiarii solicita plata pentru schema de sprijin cuplat, prevazute la art. 53 si 54 din Ordinul nr. 619/2015, nerealizarea si comercializarea productiei minime prevazuta pentru una dintre culturi, atrage respingerea platii pentru cultura respectiva.

 

Valoarea sprijinului cuplat in sectorul zootehnic, cuvenit pe fiecare categorie, se reduce in baza unui procent calculat ca raport intre numarul animalelor declarate, in cazul carora s-au constatat neconformitati si numarul animalelor determinate.

    • Daca numarul de animale cu neconformitati este de maximum 3, valoarea sprijinului cuplat cuvenit pe fiecare categorie se reduce cu un procent stabilit in conformitate cu alin. (1).
    • In cazul in care numarul de animale cu neconformitati este mai mare de 3, valoarea sprijinului cuplat cuvenit pe fiecare categorie, pentru anul de cerere in cauza se reduce astfel:
          • cu un procent stabilit in conformitate cu alin. (1), daca acesta nu depaseste 10%;
          • cu de doua ori procentul prevazut la alin. (1), daca acesta este mai mare de 10%, dar de maximum 20%.
          • daca procentul prevazut la alin. (1) depaseste 20%, nu se acorda sprijinul cuplat la care ar fi avut dreptul beneficiarul in cadrul categoriei pentru anul de cerere in cauza.
          • daca procentul prevazut la alin. (1) depaseste 50%, nu se acorda sprijinul cuplat la care ar fi avut dreptul beneficiarul in cadrul categoriei pentru anul de cerere in cauza. In plus, beneficiarul este supus unei sanctiuni suplimentare in cuantum egal cu cel care corespunde numarului de animale cu neconformitati.
    • In cazul in care neconformitatile constatate sunt legate de inregistrari incorecte in RIE sau in pasapoartele animalelor, animalul in cauza este considerat nedeterminat numai daca aceste erori se constata in cadrul a cel putin doua controale efectuate pe parcursul unei perioade de 24 de luni.

 

Valoarea SCZ cuvenit pentru viermi de matase se reduce astfel:

    1. cu 5% din valoarea sprijinului cuvenit, in cazul obtinerii unei productii totale mai mici cu pana la 10% fata de productia totala declarata de gogosi crude de matase;
    2. cu 10% din valoarea sprijinului cuvenit, in cazul obtinerii unei productii totale mai mici cu pana la 20% fata de productia totala declarata de gogosi crude de matase;
    3. cu 15% din valoarea sprijinului cuvenit, in cazul obtinerii unei productii totale mai mici cu pana la 30% fata de productia totala declarata de gogosi crude de matase;
    4. cu 20% din valoarea sprijinului cuvenit, in cazul obtinerii unei productii totale mai mici cu pana la 40% fata de productia totala declarata de gogosi crude de matase;
    5. cu 30% din valoarea sprijinului cuvenit, in cazul obtinerii unei productii totale mai mici cu pana la 50% fata de productia totala declarata de gogosi crude de matase;
    6. cu excludere de la plata pentru anul in care se face solicitarea SCZ pentru viermi, in cazul obtinerii unei productii totale mai mici cu cel putin 50% fata de productia totala declarata de gogosi crude de matase.


Beneficiaza de plata ajutoarelor nationale tranzitorii in sectorul vegetal fermierii carora li se determina suprafete eligibile la schema de plata unica pe suprafata pe care sunt cultivate culturile pentru care se acorda ajutoare nationale tranzitorii, chiar daca schema de plata unica pe suprafata este respinsa la plata.

Sanctiunile aplicabile ANT in sectorul vegetal sunt cele stabilite la art. 3 din ordin. Neprezentarea sau prezentarea dupa termenele finale a documentelor specifice de eligibilitate pentru ANT in sectorul vegetal, atrage de la sine neeligibilitatea la plata a schemei solicitate.

 

In cadrul schemei de ajutoare nationale tranzitorii pentru speciile ovine si caprine, ANTOC, in cazul in care se constata diferente intre numarul de animale declarat si pentru care s-au constatat neconformitati si numarul de animale determinat in urma verificarii indeplinirii tuturor conditiilor de eligibilitate pentru ajutorul national tranzitoriu acordat fermierilor crescatori de ovine si caprine, valoarea ajutorului cuvenit se reduce in baza unui procent calculat prin raportarea numarului de animale cu neconformitati la numarul de animale determinate, dupa cum urmeaza:

    1. daca raportul, dintre numarul de animale cu neconformitati si numarul de animale determinat, este mai mic sau egal cu 3%, nu se aplica nicio penalizare, iar ajutorul se calculeaza la numarul de animale determinat;
    2. daca raportul dintre numarul de animale cu neconformitati si numarul de animale determinat este mai mare de 3%, ajutorul se reduce astfel:
          1. cu 5%, daca raportul dintre numarul de animale cu neconformitati si numarul de animale determinat este mai mic sau egal cu 10%;
          2. cu 10%, daca raportul dintre numarul de animale cu neconformitati si numarul de animale determinat este mai mare de 10%, dar mai mic sau egal cu 20%;
          3. cu 15%, daca raportul dintre numarul de animale cu neconformitati si numarul de animale determinat este mai mare de 20%, dar mai mic sau egal cu 30%;
          4. cu 20%, daca raportul dintre numarul de animale cu neconformitati si numarul de animale determinat este mai mare de 30%, dar mai mic sau egal cu 50%;
          5. cu excludere de la plata pentru anul in care se face solicitarea ajutorului national tranzitoriu, daca raportul dintre numarul de animale cu neconformitati si numarul de animale determinat este mai mare de 50%.


Sanctiunile administrative nu se aplica in ceea ce priveste partea cererii unice de plata in legatura cu care beneficiarul informeaza in scris APIA ca cererea de plata este incorecta sau ca a devenit incorecta dupa depunere, cu conditia ca beneficiarul sa nu fi fost informat cu privire la intentia APIA de a efectua un control la fata locului si ca APIA sa nu fi informat deja beneficiarul in legatura cu eventualele neconformitati din cererea de ajutor sau din cererea unica de plata.

In ceea ce priveste bovinele declarate in cererea unica, nu se aplica sanctiunile administrative prevazute la art. 17 in cazul unor erori sau omisiuni care afecteaza intrarile din baza de date electronica pentru bovine, introduse din momentul depunerii cererii de ajutor sau a cererii de plata, daca fermierul a notificat APIA despre acestea, cu conditia ca beneficiarul sa nu fi fost informat cu privire la intentia APIA de a efectua un control la fata locului si ca APIA sa nu fi informat deja beneficiarul in legatura cu eventualele neconformitati din cererea de ajutor sau din cererea de plata.

Nu se aplica sanctiunile administrative prevazute la art. 17 pentru bovinele provenite din import (efectuat in anii 2014 si 2015) si pentru bovinele care au fatat un produs neviabil (mort sau avortat dupa 6 luni de gestatie), daca sunt prezentate documente doveditoare, respectiv certificat sanitar veterinar/alte documente sanitar veterinar justificative sau buletinul de insamantari artificiale/adeverinta de monta naturala.

 

Sanctiuni aplicabile pentru cererile de plata depuse de fermieri pentru campania 2016, conform OMADR. nr.431/2016

Sistemul de sanctiuni, aplicabil pentru cererile de plata depuse de fermieri pentru campania 2016, se stabileste tinandu-se cont de urmatoarele aspecte ale neconformitatilor constatate, aspect comune tuturor celor 5 anexe, insa particularizate in cadrul actului normative pe fiecare tip de neconformitate constatata:

    • neglijenta presupune aplicarea unei reduceri din suma totala calculata fara penalitati, chiar daca acestuia i-au fost stabilite/nu i-au fost stabilite alte sanctiuni, in cazul in care nerespectarea s-a datorat actiunii neintentionate a fermierului;
    • intentia presupune prevederea de catre fermier a rezultatului faptei sale in conditiile in care fie urmareste producerea lui prin intermediul faptei, fie, desi nu il urmareste, accepta posibilitatea producerii acestui rezultat.
    • Aceste cazuri se pot referi, dar nu sunt limitate la: inducerea in eroare cu bunastiinta a autoritatilor cu atributii in verificarea documentelor justificative, furnizarea de date sau documente false si orice alta incercare de frauda comisa in scopul obtinerii unor plati din fonduri europene nerambursabile. A doua repetitie este considerata intentie (prevederea se aplica doar la cerintele specifice, nu si la supradeclarare);
    • amploarea neconformitatii depinde in special de efectul acesteia asupra operatiunii in ansamblu;
    • durata (persistenta) depinde in special de perioada de timp in care se manifesta efectul acesteia sau de posibilitatea de a pune capat acestui efect prin mijloace rezonabile;
    • repetitia - identificarea unor neconformitati similare in ultimii patru ani, in cazul aceluiasi beneficiar sau aceleiasi masuri, cu conditia ca beneficiarul sa fi fost informat despre un caz precedent de neconformitate si sa fi avut posibilitatea, dupa caz, sa ia masurile necesare pentru a remedia situatia anterioara de neconformitate;
    • gravitatea unei neconformitati depinde in special de importanta consecintelor acesteia, avand in vedere obiectivele urmarite prin angajamentele sau obligatiile care nu au fost respectate.

Definitii:

  • grupa de culturi (grup de plata) - o grupa pentru fiecare dintre suprafetele declarate in scopul aplicarii oricarei alte scheme de ajutoare sau masuri de sprijin pe suprafata, in cazul careia este aplicabila o rata a ajutorului sau a sprijinului diferita;
  • animal declarat - animalul care face obiectul unui angajament pentru pachetul 8;
  • animal determinat - acel animal pentru care sunt indeplinite toate conditiile prevazute de angajamentele pachetului 8.

 

De asemenea, exista 6 categorii de sanctiuni, care se aplica in urmatoarea ordine, prin calcularea din suma de plata ramasa dupa etapa anterioara de sanctionare:

    1. sanctiuni pentru supradeclararea suprafetelor/efectivelor de animale;
    2. sanctiuni pentru nerespectarea conditiilor de eligibilitate generale si a cerintelor specifice;
    3. sanctiuni pentru depunerea cu intarziere a cererii de plata;
    4. sanctiuni pentru nedeclararea tuturor suprafetelor;
    5. sanctiuni pentru nerespectarea ecoconditionalitatii;
    6. sanctiuni suplimentare.

Fermierul nu va fi sanctionat in cazurile de forta majora si circumstante exceptionale daca a prezentat documente justificative in acest sens, conform legislatiei in vigoare.

Angajamentul multianual ramane in vigoare in caz de forta majora si se inchide in caz de circumstante exceptionale si deces. Pentru anul in care s-a manifestat cazul de forta majora sau circumstante exceptionale, fermierul nu va primi plata compensatorie si nu se vor recupera sumele primite in campaniile anterioare.

Sunt recunoscute, in special, urmatoarele cazuri de forta majora si circumstante exceptionale:

    • decesul beneficiarului;
    • incapacitatea profesionala pe termen lung a beneficiarului;
    • o catastrofa naturala grava care afecteaza puternic exploatatia agricola;
    • distrugerea accidentala a cladirilor destinate cresterii animalelor, aflate pe exploatatia agricola;
    • o epizootie sau o boala a plantelor care afecteaza partial sau integral septelul sau, respectiv, culturile beneficiarului;
    • exproprierea intregii exploatatii agricole sau a unei mari parti a acesteia, daca exproprierea respectiva nu ar fi putut fi anticipata la data depunerii cererii.

 

Actul normativ cuprinde 4 anexe incluzand sistemele de sanctiuni:

    • Anexa Nr. 1 - Sistemul de sanctiuni pentru masura 10 "Plati pentru agromediu si clima"
    • Anexa Nr. 2 - Sistemul de sanctiuni pentru masura 11 "Agricultura ecologica"
    • Anexa Nr. 3 - Sistemul de sanctiuni pentru masura 13 "Plati pentru zone care se confrunta cu constrangeri naturale sau cu alte constrangeri specifice (ANC)" 
          • Calculul sumei de plata si al sanctiunilor de reducere si excludere se efectueaza tinand cont de degresivitatea sprijinului financiar la nivel de masura si categorie de zona defavorizata, prin utilizarea cuantumului mediu la hectar, conform fiselor tehnice ale masurii 13 din Programul National de Dezvoltare Rurala (PNDR).
    • Anexa Nr. 4 - Sistemul de sanctiuni pentru masura 214 "Plati de agromediu - angajamente in derulare din programarea 2007 - 2013"

 

In ceea ce priveste Sistemul de sanctiuni pentru ECO-CONDITIONALITATE, ramane in vigoare Anexa Nr. 5 la OMADR nr.1828/2015.

Sistemul de sanctiuni administrative pentru ecoconditionalitate se aplica beneficiarilor masurilor compensatorii de dezvoltare rurala prevazute in PNDR 2014 - 2020 (masura 10 - Agromediu si clima, masura 11 - Agricultura ecologica si masura 13 - Plati pentru zone care se confrunta cu constrangeri naturale sau cu alte constrangeri specifice), masurii 214 "Plati de agromediu" - angajamente in derulare din programarea 2007 - 2013, precum si schemelor de plati directe (schema de plata unica pe suprafata - SAPS, plata redistributiva, plata pentru practici agricole benefice pentru clima si mediu, plata pentru tinerii fermieri, schema de sprijin cuplat, schema simplificata pentru micii fermieri) si ajutoare nationale tranzitorii - ANT pentru culturile amplasate in teren arabil, in pentru fibra, canepa pentru fibra, hamei, tutun, sfecla de zahar, schema de plata separata pentru zahar, precum si schema de sprijin pentru orez din zone defavorizate, altele decat zona montana si care se acorda in domeniul vegetal si zootehnic in limita prevederilor bugetare anuale alocate Ministerului Agriculturii si Dezvoltarii Rurale care au depus cereri unice de plata pentru anul 2015.

Potrivit art. 93 alin. (1) din Regulamentul (UE) nr. 1.306/2013 al Parlamentului European si al Consiliului din 17 decembrie 2013 privind finantarea, gestionarea si monitorizarea politicii agricole comune si de abrogare a Regulamentelor (CEE) nr. 352/78, (CE) nr. 165/94, (CE) nr. 2.799/98, (CE) nr. 814/2000, (CE) nr. 1.290/2005 si (CE) nr. 485/2008 ale Consiliului, ecoconditionalitatea cuprinde cerintele legale in materie de gestionare (SMR) si standardele privind bunele conditii agricole si de mediu ale terenurilor (GAEC).

Aceste norme sunt enumerate in anexa II la regulamentul mentionat anterior si vizeaza urmatoarele domenii:

    • mediu, schimbari climatice si bunele conditii agricole ale terenurilor;
    • sanatate publica, sanatatea animalelor si sanatatea plantelor;
    • bunastarea animalelor.


De asemenea,
pentru anul 2016, normele privind eco-conditionalitatea cuprind si obligatia intretinerii pajistilor permanente prin pastrarea, la nivel national, a raportului dintre suprafata terenurilor utilizate ca pajisti permanente si suprafata agricola totala, declarate de fermieri in anul 2007.

In cazul in care normele privind ecoconditionalitatea nu sunt respectate in orice moment in cursul unui an calendaristic si daca neconformitatea respectiva este rezultatul unei actiuni ori al unei omiteri direct imputabile fermierului care a depus cererea unica de plata pentru anul 2016, suma totala a platilor efectuate sau care urmeaza sa fie efectuate beneficiarilor trebuie sa fie redusa ori exclusa prin aplicarea unei sanctiuni administrative.

Sanctiunea administrativa se aplica daca neconformitatea este legata de activitatea agricola a beneficiarului si/sau daca este implicata suprafata exploatatiei agricole a beneficiarului sau animalele detinute.

Un anumit caz de nerespectare, care nu constituie un risc direct pentru sanatatea publica sau pentru sanatatea animalelor, in situatii bine justificate, poate fi considerat ca fiind minor, tinand cont de gravitatea, amploarea si persistenta nerespectarii, fermierul nefiind sanctionat daca a intreprins masuri de remediere a neconformitatii, in urma notificarii transmise de APIA.

De asemenea, nu se aplica sanctiuni administrative pentru nerespectarea ecoconditionalitatii beneficiarilor care participa la schema simplificata pentru micii fermieri.

Sanctiunile administrative pentru cazurile de nerespectare a cerintelor legale in materie de gestionare in domeniul "bunastarea animalelor" (SMR 11 - 13) se aplica incepand cu data de 1 ianuarie 2016.

In cazul neglijentei, sanctiunea aplicata nu trebuie sa depaseasca 5% din suma totala, iar in cazul primei repetitii, sanctiunea nu trebuie sa depaseasca 15% din suma totala. In cazurile de nerespectare deliberata (intentia), reducerea procentului nu trebuie sa fie mai mica de 20% din cuantumul total al platii si poate merge pana la excluderea totala din schema/masura de sprijin solicitata pentru unul sau mai multi ani calendaristici.

Valoarea sanctiunilor administrative pentru un an calendaristic nu trebuie sa depaseasca suma totala la care ar avea dreptul fermierul vizat daca acesta indeplineste conditiile pentru respectiva plata in cadrul schemei/masurii de plata/ajutorului/sprijinului solicitat.

APIA Gorj

  

 

Noutati

Patria Bank ofera in parteneriat cu Agrii solutii pentru fermierii care au nevoie de finantare

09-04-2024 Credite agricultura

Patria Bank ofera in parteneriat cu Agrii solutii pentru fermierii care au nevoie de finantare

Incepand cu aceasta luna, Patria Bank ofera in parteneriat cu Agrii solutii pentru fermierii care au nevoie de finantare pentru achizitia de inputuri agricole si obtinerea unor recolte bogate si profitabile. Prin acest parteneriat, Patria Bank si Agrii isi propun ca impreuna sa faciliteze fermierilor accesul la solutii de finantare care sa le sustina dezvoltarea sustenabila si durabila. Mai multe>>

Agra Asigurari anunta extinderea portofoliului de produse dedicate sectorului agricol

18-03-2024 Asigurari agricole

Agra Asigurari anunta extinderea portofoliului de produse dedicate sectorului agricol

Agra Asigurari isi mentine pozitia de lider pe piata asigurarilor agricole din Romania si anunta in exclusivitate extinderea portofoliului de produse. In cadrul conferintei de presa din data de 13 martie 2024, o parte din managementul local a prezentat evolutia sucursalei in cei 9 ani de activitate, tendintele si nevoile actuale din piata asigurarilor agricole in corelatie cu noile produse lansate, rezultatele financiare, precum si evolutia suprafetelor asigurare in Romania, dar si la nivel de g... Mai multe>>

100 de tineri fermieri au absolvit a V-a serie a programului “Tineri Lideri pentru Agricultura”

18-03-2024 Afaceri agricole

100 de tineri fermieri au absolvit a V-a serie a programului “Tineri Lideri pentru Agricultura”

In data de 14 martie a.c. Clubul Fermierilor Romani a celebrat absolvirea seriei V a programului “Tineri Lideri pentru Agricultura”. Acesta pregateste generatiile viitoare de tineri fermieri pentru a continua afacerile familiei, pentru asumarea rolului de lider in propriile afaceri si in comunitate, dar si pentru a participa activ la mai buna reprezentare profesionala a fermierilor in structurile administratiei publice din Romania si de la Bruxelles. Mai multe>>

Cel mai mare Targ din Romania, cu o traditie din 2010, exclusiv pe energii regenerabile, continua seria evenimentelor si in 2024

18-03-2024 Targuri si expozitii

Cel mai mare Targ din Romania, cu o traditie din 2010, exclusiv pe energii regenerabile, continua seria evenimentelor si in 2024

Situata intr-o pozitie de exceptie, aflata la confluenta a trei tari din regiune, Romania, Ungaria si Serbia, intre care s-au consacrat traditional multiple schimburi comerciale, editia din Timisoara a Targului RoEnergy Romania, Timisoara 2023, s-a bucurat de succes. Si in 2024, la RoEnergy vor fi prezente inovatii, furnizori de produse si tehnologii de ultima generatie din domeniile solar/fotvoltaic, energie geotermala, biomasa, biogaz, cogenerare, microhidroenergie, energie eoliana, stocare en... Mai multe>>

Inspiratie si inovatie la BioFEST 2024 - Cel mai mare festival dedicat tehnologiilor de protectia mediului si sustenabilitate!

13-03-2024 Targuri si expozitii

Inspiratie si inovatie la BioFEST 2024 - Cel mai mare festival dedicat tehnologiilor de protectia mediului si sustenabilitate!

Universitatea Nationala de Stiinta si Tehnologie POLITEHNICA Bucuresti, prin Facultatea de Ingineria Sistemelor Biotehnice, anunta cea de-a patra editie a BioFEST 2024. Cel mai mare festival dedicat tehnologiilor de protectie a mediului si descoperirilor in domeniul sustenabilitati va avea loc in perioada 28-30 martie 2024, in campusul UNSTPB. BioFEST este mai mult decat un simplu festival, este o punte catre viitor, aducand impreuna cele mai recente tehnologii, practici si solutii din industria... Mai multe>>

Saptamana aceasta se efectueaza plata ajutorului pentru legume in spatii protejate (2023-2024)

13-03-2024 Plati APIA

Saptamana aceasta se efectueaza plata ajutorului pentru legume in spatii protejate (2023-2024)

Legumicultorii inscrisi pentru ajutorul de minimis de 1.000 euro/1.000 mp/beneficiar, acordat pentru sustinerea productiei de legume in spatii protejate in perioada de extrasezon, vor primi banii cuveniti in aceasta saptamana. Mai multe>>

Cat ”cantareste” o afacere cu cantare industriale

13-03-2024 Afaceri agricole

Cat ”cantareste” o afacere cu cantare industriale

Grupul SILOBAG, prezent pe piata agricola din Romania din anul 2022 cu brandurile SILOBAG Romania si IulianCantar.eu, a inregistrat o cifra de afaceri de peste un milion de euro in anul 2023, din care mai mult de jumatate reprezinta cantarele produse si vandute in tara. Mai multe>>

Cererea care a salvat sezonul: Africa de Nord, Turcia, Italia si Grecia [EuroGrainExchange 2024]

07-03-2024 Intalniri si conferinte

Cererea care a salvat sezonul: Africa de Nord, Turcia, Italia si Grecia [EuroGrainExchange 2024]

In cadrul EuroGrainExchange 2024 - eveniment exceptional dedicat industriei de cereale din Europa Centrala si de Est, va avea loc masa rotunda cu tema "Cererea care a salvat sezonul: Africa de Nord, Turcia, Italia si Grecia", in data de 11 Aprilie 2024, ora 11:30, la Radisson Blu Hotel Bucuresti. Printre subiectele abordate se regasesc: Concepul Mare Nostrum. Balcanii / Marea Neagra ca furnizor principal pentru Africa de Nord si Asia de Sud-Est. Tarile adriatice guverneaza afacerile de coaster. ... Mai multe>>

Turcescu: "APIA mentine acelasi ritm sustinut de autorizare a dosarelor eligibile, efectuarea platilor catre fermieri"

05-03-2024 Plati APIA

Turcescu: &quot;APIA mentine acelasi ritm sustinut de autorizare a dosarelor eligibile, efectuarea platilor catre fermieri&quot;

Agentia de Plati si Interventie pentru Agricultura (APIA) informeaza ca, ieri – 04.03.2024, a autorizat la plata 4.670 beneficiari, cu o suma totala de 129.036.691,46 lei, astfel: 29.838.330,83 lei de la Bugetul National (BN); 95.177.957,18 lei din Fondul European de Garantare Agricola (FEGA); 3.353.158,66 lei din Fondul European Agricol pentru Dezvoltare Rurala (FEADR). Mai multe>>

Corteva Agriscience a acordat un grant in bani pentru a sprijini persoanele cu dizabilitati in agricultura

05-03-2024 Stiri agricole

Corteva Agriscience a acordat un grant in bani pentru a sprijini persoanele cu dizabilitati in agricultura

Corteva Agriscience, compania internationala de cercetare si dezvoltare in domeniul agriculturii, angajata in transformarea peisajului agricol, a acordat un grant in bani proiectului care isi propune sa sprijine fermierii cu dizabilitati. Initiativa „Punem Agricultura pe Picioare", lansata de Alexandra Buliga, femeie fermier si antreprenor in cadrul societatii Baiagro din judetul Neamt, a obtinut sprijinul Corteva in cadrul programului de granturi educationale TalentA in 2023, destinat sa sustin... Mai multe>>

Incepe vizarea carnetelor de renta viagera

05-03-2024 Subventii agricultura

Incepe vizarea carnetelor de renta viagera

Agentia de Plati si Interventie pentru Agricultura (APIA) informeaza ca, pentru obtinerea sumei de bani reprezentand renta viagera agricola aferenta anului 2023, rentierii vor solicita viza anuala, in perioada 01.03 - 31.08.2024, fie prin prezenta fizica la sediile Centrelor Judetene APIA, fie prin mijloace electronice de comunicatii sau posta/curier. Mai multe>>

Se amana startul Campaniei Cererilor de Plata pentru anul 2024

29-02-2024 Plati APIA

Se amana startul Campaniei Cererilor de Plata pentru anul 2024

Agentia de Plati si Interventie pentru Agricultura (APIA) informeaza potentialii beneficiari ca amana startul Campaniei de primire a Cererilor de Plata cu cel putin 2 saptamani. In acest moment se modifica legislatia europeana, in sensul modificarii/aprobarii Regulamentului (UE) nr. 2115/2021 opozabil Romaniei. Totodata, se asteapta de la Comisia Europeana (CE) derogarile privind conditionalitatea pentru GAEC 7 si GAEC 8. Mai multe>>