Romania poate castiga 46 mil. euro/an daca ar inlocui exportul de animale vii cu export de carcase si carne

Romania poate castiga 46 milioane euro pe an daca ar inlocui exportul de animale vii cu export de carcase si carneONG-ul Animals International a prezentat un studiu economic in premiera pentru Romania, care arata ca tara noastra ar putea crea pana la 5311 locuri de munca, valoarea adaugata bruta prin crearea acestor locuri de munca fiind estimata la 46.26 milioane EUR anual. Calculele sunt realizate in cazul scenariului care presupune o incetare a tuturor livrarilor internationale (UE sau non-UE) pentru ovine si bovine in mod etapizat pana in anul 2022.


Conform studiului economic comandat de Animals International, crearea de locuri de munca in sectorul de productie si procesare a carnii si produselor din carne ar avea in mod natural efecte pozitive, generand un consum suplimentar, nevoi de transport si locuire, si astfel, indirect, locuri de munca suplimentare, cu efect asupra finantelor locale si publice centrale.

”Este primul studiu de acest fel realizat pentru Romania care confirma inca o data ca Romania are de castigat doar atunci cand creaza valoare adaugata pentru resursele sale. Prin procesarea superioara a resurselor sale, fie ele animale, lemn, petrol sau alte resurse se creeaza premisele pentru a crea locuri de munca noi si pentru a tine mai multi bani in Romania”, a spus Claudiu Cazacu, analist economic, autor al studiului.

Din punct de vedere al bunastarii animale, nimic nu s-a schimbat in bine in ciuda investigatiilor repetate in Orientul Mijlociu si din Nordul Africii cu animale maltratate din Romania, care au afectat semnificativ reputatia tarii.

Nu doar Australia a inceput sa impuna restrictii ci si Parlamentul European, care a initiat procedura de ancheta in domeniul exportului cu animale vii in martie 2017 cand Animals International a prezentat la Bruxelles rezultatele investigatiei realizata de-a lungul a 4 ani. Procedura de ancheta s-a incheiat luni, 19 noiembrie, la Bruxelles, cu ultimele audieri, la care au fost invitati investigatorii cheie din domeniul neguvernamental. Raportul realizat de Parlamentul European recomanda printre altele inlocuirea exportului de animale vii cu produse cu valoare adaugata, precum carnea congelata sau refrigerata.

 

De ce pot fi oprite exporturile de animale vii din Romania?

    • Marea majoritate (64.87%) a ovinelor si bovinelor crescute in Romania in fiecare an sunt procesate local pentru piata interna si pentru export.
    • Exporturile de carne din Romania au crescut rapid in ultimii ani, si au un potential semnificativ de crestere suplimentara.
    • Oprirea exporturilor de animale vii ar putea crea pana la 5,311 locuri de munca, depinzand de planul de tranzitie ales.
    • Exportul de carne refrigerata sau congelata, de produse din carne si de subproduse ar crea locuri de munca in economia locala si ar oferi un impuls suplimentar pentru acumularea de operatiuni cu valoare adaugata la nivel local, cu un impact benefic asupra economiei Romaniei.
    • Valoarea adaugata bruta estimata prin crearea acestor locuri de munca ar fi de 46.26 milioane EUR.
    • Locurile de munca nou create la nivel local ar contribui de asemenea la crearea altor slujbe indirecte, in urma efectului de multiplicare, in timp ce finantele publice ar beneficia de o crestere a veniturilor in urma fiscalizarii directe si indirecte. Cresterea valorii adaugate ar sustine o crestere a valorii PIB.
    • Unitatile de procesare lucreaza in prezent la aproximativ 50% din capacitate, si ar putea astfel absorbi cresterea cererii daca animalele vii ar fi prelucrate intern.
    • Toate tarile in care Romania exporta in prezent animale vii au de asemenea importuri de carne refrigerata si congelata.
    • Accesul la piata globala pentru carnea de vita si de oaie romaneasca s-a extins in fiecare an. Piete pentru reorientarea dinspre animalele vii exista deja si se afla in crestere.
    • Daca exporturile de ovine ar inceta din Romania, cercetarile arata ca sectorul de crescatori de bovine ar avea venituri cu pana la 3.8 milioane de EUR mai ridicate, pe an.
    • Efectele negative pentru producatori se vad numai in sectorul ovinelor si ele pot fi diminuate printr-un plan de tranzitie.
    • Exportul de animale vii este nesustenabil. Modul sau de operare obisnuit incalca regulamentele UE si tratamentul animalelor in timpul transportului si sacrificarii in tari terte este contrar legilor romanesti de protectie a animalelor.

Animals International

  

Noutati

Afla care sunt cele 6 etape din ciclul de viata al unei vaci

15-01-2024 Bovine

Afla care sunt cele 6 etape din ciclul de viata al unei vaci

Ciclul de viață al unei vaci este un proces fascinant și esențial în agricultura modernă. De la naștere până la maturitate și producția de lapte sau carne, fiecare etapă joacă un rol crucial în dezvoltarea și contribuția vacii la industria agricolă. În acest articol, vom explora cele 6 etape ale ciclului de viață al unei vaci, oferind o imagine cuprinzătoare a evoluției acestui animal de fermă. Mai multe>>

Productia de acvacultura din UE bate pasul pe loc, in ciuda unei finantari considerabile

21-11-2023 Pesti

Productia de acvacultura din UE bate pasul pe loc, in ciuda unei finantari considerabile

Desi cadrul UE pentru promovarea dezvoltarii durabile a acvaculturii in statele membre s-a imbunatatit, finantarea mult mai mare pusa la dispozitie nu a adus rezultate concrete, avertizeaza Curtea de Conturi Europeana intr-un raport publicat recent. De fapt, se pare ca productia de acvacultura din UE a ramas pe loc.  Mai multe>>

Crescatorii isi pot sacrifica porcii in propriile gospodarii

12-11-2023 Porcine

Crescatorii isi pot sacrifica porcii in propriile gospodarii

Sustinerea cresterii traditionale a porcului in gopodarii si a proprietarilor de porci din mediul rural este o prioritate a Auroritatii Nationale Sanitare Veterinare si pentru Siguranta Alimentelor (ANSVSA). Cresterea, sacrificarea porcilor in gospodaria taraneasca si comercializarea acestora nu va fi interzisa. ANSVSA transmite romanilor ca isi vor putea sacrifica fara probleme porcii inainte de Craciun, in propriile gospodarii. Mai multe>>

Fressnapft implineste un an de la intrarea pe piata romaneasca de hrana si accesorii pentru animale de companie

12-11-2023 Animale de companie

Fressnapft implineste un an de la intrarea pe piata romaneasca de hrana si accesorii pentru animale de companie

Fressnapf, liderul pietei europene in comercializarea produselor pentru animale de companie, implineste toamna aceasta un an de la deschiderea primului magazin din Romania. Compania a lansat in ultimele 12 luni 22 de magazine, dintre care sase in Bucuresti si imprejurimi, si a creat, astfel, peste 150 de locuri de munca. Mai multe>>

Grupul de firme Safir este unul dintre cei mai importanti angajatori locali din regiunea Moldovei

01-11-2023 Pasari

Grupul de firme Safir este unul dintre cei mai importanti angajatori locali din regiunea Moldovei

Cu un numar impresionant de 767 de angajati activi, grupul de firme Familia Safir demonstreaza angajament pentru dezvoltarea comunitatii din judetele din regiunea Moldovei. Aproximativ 80% dintre angajatii grupului de firme sunt din judetul Vaslui si ocupa diferite roluri in cele sapte ferme, trei fabrici (de produse semipreparate si preparate, nutreturi combinate si fainuri proteice), un abator, magazine proprii, o rotiserie, precum si in departamentele suport care deservesc aceste divizii. Mai multe>>

Gripa aviara diagnosticata in judetul Teleorman

28-10-2023 Pasari

Gripa aviara diagnosticata in judetul Teleorman

Institutul de Diagnostic si Sanatate Animala a confirmat prezenta virusului gripei aviare H5N1 in probele prelevate de la o pasare dintr-o gospodarie cu un efectiv de 120 de pasari (40 curci, 45 de gaste, 10 rate, 25 de gaini) din localitatea Tiganesti, judetul Teleorman. Mai multe>>

Inteligență Artificială pentru o agricultură de precizie într-o fermă zootehnică

26-10-2023 Zootehnie

Inteligență Artificială pentru o agricultură de precizie într-o fermă zootehnică

Pentru gestionarea eficientă a unei ferme în zootehnie, ai nevoie de un șef/manager de fermă, care coordonează activitățile zilnice ale fermei, gestionează bunăstarea animalelor, supraveghează resursele și implementează protocoale asigurându-se de buna funcționare a fermei. Mai multe>>

Proiectul Better-B adapteaza practicile moderne de apicultura la tehnologiilor apicole avansate

18-10-2023 Albine

Proiectul Better-B adapteaza practicile moderne de apicultura la tehnologiilor apicole avansate

Universitatea de Stiinte Agricole si Medicina Veterinara (USAMV) Cluj-Napoca, prin Facultatea de Zootehnie si Biotehnologii, Disciplina de Apicultura si Sericicultura, face parte din consortiul european al Proiectului Better-B, care are drept obiectiv principal restaurarile, armonizarile si echilibrarile fiziologice ale coloniilor de albine. Mai multe>>

”Angus la gratar, tombola cu dar” – campania care te premiaza cu carne de vita Angus locala, pentru un an intreg!

27-07-2023 Bovine

”Angus la gratar, tombola cu dar” – campania care te premiaza cu carne de vita Angus locala, pentru un an intreg!

Peste 90% dintre romani consuma carne cel putin o data pe saptamana, iar in aceasta perioada, cel mai popular mod de a o gati este, bineinteles, la gratar. In acest context, Premium Angus va invita sa va bucurati de experienta unica a gratarului cu carne premium, produsa in tara noastra, intr-un sistem complet integrat, si sa profitati de oportunitatea de a castiga premii inedite. Cu fiecare moment petrecut la gratar, creati amintiri de neuitat si savurati adevaratul gust al carnii de vita. Mai multe>>

Aspectele discutate de reprezentantii sectorului pescaresc cu ministrul agriculturii

13-07-2023 Pescuit

Aspectele discutate de reprezentantii sectorului pescaresc cu ministrul agriculturii

Ministrul Agriculturii si Dezvoltarii Rurale, Florin-Ionut Barbu, a primit miercuri, 12 iulie 2023, la sediul MADR o delegatie a Asociatiei Nationale a Producatorilor din Pescarie ROMFISH si a Patronatului Pestelui din Romania. Principalele teme ridicate au vizat: finantarile europene in contractele derulate prin POPAM, situatia terenurilor neconcesionate pe care sunt amplasate amenajari piscicole aflate in administrarea Agentiei Nationale pentru Pescuit si Acvacultura, tarifele apei si aut... Mai multe>>

Masurile obligatorii pentru bunastarea animalelor in perioadele caniculare

11-07-2023 Animale

Masurile obligatorii pentru bunastarea animalelor in perioadele caniculare

Avand in vedere conditiile meteo care prevad pentru perioada urmatoare temperaturi foarte ridicate, Autoritatea Nationala Sanitara Veterinara si pentru Siguranta Alimentelor reaminteste proprietarilor si detinatorilor de animale ca au obligatia de a respecta anumite masuri specifice care sa asigure protectia si bunastarea animalelor si sa evite aparitia stresului termic. Mai multe>>