Legislatia UE privind transportul animalelor nu este pusa in aplicare in mod uniform per ansamblul statelor membre

Legislatia UE privind transportul animalelor nu este pusa in aplicare in mod uniform per ansamblul statelor membreIn fiecare an, miliarde de bovine, de porcine, de ovine, de caprine, de pasari de curte si de cai sunt transportate in interiorul si in afara UE in scopul reproducerii, al ingrasarii sau al sacrificarii, dat fiind ca fermierii si producatorii de carne incearca sa exploateze diferentele de costuri dintre regiuni pentru a obtine profit. Or, peste o treime din aceste calatorii dureaza mai mult de opt ore si standardele privind bunastarea animalelor nu sunt respectate intotdeauna.


Au aparut astfel semne de intrebare cu privire la caracterul adecvat al standardelor respective. In documentul de analiza publicat ieri, auditorii UE evidentiaza tendintele in transportul animalelor si atrag atentia asupra provocarilor cu care se confrunta factorii de decizie din UE, precum si asupra oportunitatilor pe care acestia le pot avea in vedere, in perioada premergatoare unei reformari iminente a normelor UE.

Productia animaliera nu este distribuita uniform intre tarile si regiunile din UE si fermele tind sa se specializeze pe o singura specie sau pe o singura etapa de productie. In plus, exista o tendinta catre ferme si abatoare mai putine si mai mari. In acest context, fermierii si producatorii de carne urmaresc sa reduca la minimum costurile productiei animaliere si ale sacrificarii, sa maximizeze veniturile si sa optimizeze economiile de scara prin exploatarea diferentelor de costuri dintre statele membre. Acesti factori incurajeaza transportul animalelor, in special atunci cand costurile de transport reprezinta o mica parte din pretul de vanzare cu amanuntul al carnii.

„Transportul de animale vii pe distante lungi poate avea consecinte daunatoare asupra bunastarii lor”, a declarat doamna Eva Lindström, membra Curtii responsabila de aceasta analiza. „Legislatia UE privind transportul animalelor nu este pusa in aplicare in mod uniform de catre statele membre si exista riscul ca transportatorii sa exploateze lacunele care decurg din sisteme nationale diferite de sanctiuni.”

Exista riscul ca transportatorii sa aleaga rute mai lungi pentru a evita sa traverseze tari care aplica cu mai mare strictete normele UE si care impun sanctiuni mai severe. Nerespectarea normelor poate aduce beneficii financiare producatorilor, de exemplu atunci cand este vorba de transportul animalelor inapte, deoarece, in acest caz, in general, tarile nu aplica sanctiuni disuasive.

In aceasta analiza, auditorii subliniaza ca impactul negativ al transportului asupra bunastarii animalelor ar putea fi atenuat prin reducerea numarului si a duratei calatoriilor si prin imbunatatirea conditiilor pentru animale in timpul transportului. In acelasi timp, ei aduc in atentie si unele alternative la transportul de animale vii. In unele cazuri, sacrificarea mai aproape de locul de productie ar putea fi o solutie: utilizarea de abatoare locale si mobile ar putea reduce din nevoia de a transporta animale si ar fi mai favorabila mediului. Consumatorii pot fi, la randul lor, un motor important al schimbarii: un sondaj a aratat ca unii sunt dispusi sa plateasca un pret pentru carne mai mare, dar doar daca sunt informati cu privire la calitatea buna a vietii animalelor. Potrivit auditorilor, o mai buna informare a consumatorilor i-ar ajuta sa faca alegeri de consum in cunostinta de cauza. Acest lucru ar putea fi realizat printr-un sistem UE de etichetare in materie de bunastare a animalelor, care ar aduce o mai mare transparenta si ar armoniza etichetarea carnii per ansamblul blocului UE. In cele din urma, noile norme ar putea constitui o oportunitate pentru a promova schimbari structurale in directia unui lant de aprovizionare cu alimente mai durabil. Aceasta ar insemna oferirea de stimulente producatorilor si consumatorilor pentru a incuraja un comportament durabil din partea lor. Factorii de decizie din UE ar putea avea in vedere atribuirea unei valori monetare suferintei animalelor si luarea in considerare a acestei valori in costul transportului si in pretul carnii.

Datele privind transportul animalelor vii sunt fragmentate la nivelul UE si Comisia Europeana nu dispune de o imagine de ansamblu centralizata si completa. Auditorii arata ca evolutiile in materie de IT si alte imbunatatiri tehnologice ar putea fi mai bine valorificate in acest domeniu. De exemplu, un sistem informatic la nivelul UE care sa urmareasca toate transporturile de animale vii ar putea ajuta la centralizarea datelor si utilizarea de camere si senzori ar putea inregistra miscarile de animale si masura bunastarea animalelor.

 

Informatii de fond

Animalele sunt supuse unui stres atunci cand sunt incarcate in vehicule. In timpul transportului, ele pot suferi de foame, sete, caldura, lipsa de spatiu si lipsa de odihna. De-a lungul vietii sale, un animal poate fi transportat de mai multe ori: adesea, porcii ingrasati si sacrificati in Germania sunt nascuti in Danemarca sau in Tarile de Jos, in timp ce bovinele nascute in Franta, Irlanda sau Lituania sunt adesea ingrasate si sacrificate in Spania sau in Italia. Majoritatea comertului cu animale vii intre statele membre are loc pe cale rutiera. Conform datelor disponibile, 63 % din transporturile de animale in perioada 2017‑2021 au fost calatorii de scurta durata de pana la opt ore, urmate de calatorii de lunga durata (33 %) si de calatorii de foarte lunga durata de peste 24 de ore (4 %). In ultimii ani, cetatenii UE au devenit din ce in ce mai preocupati de bunastarea animalelor, iar ONG-urile au insistat asupra conditiilor precare pe care animalele le pot indura in timpul transportului, in timp ce Parlamentul European a creat o comisie de ancheta privind protectia animalelor in timpul transportului. Politica agricola comuna a UE nu s-a concentrat pana in prezent asupra bunastarii animalelor in timpul transportului. Comisia intentioneaza sa propuna o legislatie revizuita privind bunastarea animalelor inainte de sfarsitul acestui an.

Documentul de analiza nr. 03/2023, intitulat „Transportul animalelor vii in UE: provocari si oportunitati”, este disponibil pe site-ul Curtii, eca.europa.eu. Acesta pune la dispozitie un tablou de bord online interactiv, cu ajutorul caruia jurnalistii, cercetatorii si publicul larg vor putea compara diferite tari, miscarile de animale si valoarea economica a acestora.

Curtea de Conturi Europeana

Noutati

Afla care sunt cele 6 etape din ciclul de viata al unei vaci

15-01-2024 Bovine

Afla care sunt cele 6 etape din ciclul de viata al unei vaci

Ciclul de viață al unei vaci este un proces fascinant și esențial în agricultura modernă. De la naștere până la maturitate și producția de lapte sau carne, fiecare etapă joacă un rol crucial în dezvoltarea și contribuția vacii la industria agricolă. În acest articol, vom explora cele 6 etape ale ciclului de viață al unei vaci, oferind o imagine cuprinzătoare a evoluției acestui animal de fermă. Mai multe>>

Productia de acvacultura din UE bate pasul pe loc, in ciuda unei finantari considerabile

21-11-2023 Pesti

Productia de acvacultura din UE bate pasul pe loc, in ciuda unei finantari considerabile

Desi cadrul UE pentru promovarea dezvoltarii durabile a acvaculturii in statele membre s-a imbunatatit, finantarea mult mai mare pusa la dispozitie nu a adus rezultate concrete, avertizeaza Curtea de Conturi Europeana intr-un raport publicat recent. De fapt, se pare ca productia de acvacultura din UE a ramas pe loc.  Mai multe>>

Crescatorii isi pot sacrifica porcii in propriile gospodarii

12-11-2023 Porcine

Crescatorii isi pot sacrifica porcii in propriile gospodarii

Sustinerea cresterii traditionale a porcului in gopodarii si a proprietarilor de porci din mediul rural este o prioritate a Auroritatii Nationale Sanitare Veterinare si pentru Siguranta Alimentelor (ANSVSA). Cresterea, sacrificarea porcilor in gospodaria taraneasca si comercializarea acestora nu va fi interzisa. ANSVSA transmite romanilor ca isi vor putea sacrifica fara probleme porcii inainte de Craciun, in propriile gospodarii. Mai multe>>

Fressnapft implineste un an de la intrarea pe piata romaneasca de hrana si accesorii pentru animale de companie

12-11-2023 Animale de companie

Fressnapft implineste un an de la intrarea pe piata romaneasca de hrana si accesorii pentru animale de companie

Fressnapf, liderul pietei europene in comercializarea produselor pentru animale de companie, implineste toamna aceasta un an de la deschiderea primului magazin din Romania. Compania a lansat in ultimele 12 luni 22 de magazine, dintre care sase in Bucuresti si imprejurimi, si a creat, astfel, peste 150 de locuri de munca. Mai multe>>

Grupul de firme Safir este unul dintre cei mai importanti angajatori locali din regiunea Moldovei

01-11-2023 Pasari

Grupul de firme Safir este unul dintre cei mai importanti angajatori locali din regiunea Moldovei

Cu un numar impresionant de 767 de angajati activi, grupul de firme Familia Safir demonstreaza angajament pentru dezvoltarea comunitatii din judetele din regiunea Moldovei. Aproximativ 80% dintre angajatii grupului de firme sunt din judetul Vaslui si ocupa diferite roluri in cele sapte ferme, trei fabrici (de produse semipreparate si preparate, nutreturi combinate si fainuri proteice), un abator, magazine proprii, o rotiserie, precum si in departamentele suport care deservesc aceste divizii. Mai multe>>

Gripa aviara diagnosticata in judetul Teleorman

28-10-2023 Pasari

Gripa aviara diagnosticata in judetul Teleorman

Institutul de Diagnostic si Sanatate Animala a confirmat prezenta virusului gripei aviare H5N1 in probele prelevate de la o pasare dintr-o gospodarie cu un efectiv de 120 de pasari (40 curci, 45 de gaste, 10 rate, 25 de gaini) din localitatea Tiganesti, judetul Teleorman. Mai multe>>

Inteligență Artificială pentru o agricultură de precizie într-o fermă zootehnică

26-10-2023 Zootehnie

Inteligență Artificială pentru o agricultură de precizie într-o fermă zootehnică

Pentru gestionarea eficientă a unei ferme în zootehnie, ai nevoie de un șef/manager de fermă, care coordonează activitățile zilnice ale fermei, gestionează bunăstarea animalelor, supraveghează resursele și implementează protocoale asigurându-se de buna funcționare a fermei. Mai multe>>

Proiectul Better-B adapteaza practicile moderne de apicultura la tehnologiilor apicole avansate

18-10-2023 Albine

Proiectul Better-B adapteaza practicile moderne de apicultura la tehnologiilor apicole avansate

Universitatea de Stiinte Agricole si Medicina Veterinara (USAMV) Cluj-Napoca, prin Facultatea de Zootehnie si Biotehnologii, Disciplina de Apicultura si Sericicultura, face parte din consortiul european al Proiectului Better-B, care are drept obiectiv principal restaurarile, armonizarile si echilibrarile fiziologice ale coloniilor de albine. Mai multe>>

”Angus la gratar, tombola cu dar” – campania care te premiaza cu carne de vita Angus locala, pentru un an intreg!

27-07-2023 Bovine

”Angus la gratar, tombola cu dar” – campania care te premiaza cu carne de vita Angus locala, pentru un an intreg!

Peste 90% dintre romani consuma carne cel putin o data pe saptamana, iar in aceasta perioada, cel mai popular mod de a o gati este, bineinteles, la gratar. In acest context, Premium Angus va invita sa va bucurati de experienta unica a gratarului cu carne premium, produsa in tara noastra, intr-un sistem complet integrat, si sa profitati de oportunitatea de a castiga premii inedite. Cu fiecare moment petrecut la gratar, creati amintiri de neuitat si savurati adevaratul gust al carnii de vita. Mai multe>>

Aspectele discutate de reprezentantii sectorului pescaresc cu ministrul agriculturii

13-07-2023 Pescuit

Aspectele discutate de reprezentantii sectorului pescaresc cu ministrul agriculturii

Ministrul Agriculturii si Dezvoltarii Rurale, Florin-Ionut Barbu, a primit miercuri, 12 iulie 2023, la sediul MADR o delegatie a Asociatiei Nationale a Producatorilor din Pescarie ROMFISH si a Patronatului Pestelui din Romania. Principalele teme ridicate au vizat: finantarile europene in contractele derulate prin POPAM, situatia terenurilor neconcesionate pe care sunt amplasate amenajari piscicole aflate in administrarea Agentiei Nationale pentru Pescuit si Acvacultura, tarifele apei si aut... Mai multe>>

Masurile obligatorii pentru bunastarea animalelor in perioadele caniculare

11-07-2023 Animale

Masurile obligatorii pentru bunastarea animalelor in perioadele caniculare

Avand in vedere conditiile meteo care prevad pentru perioada urmatoare temperaturi foarte ridicate, Autoritatea Nationala Sanitara Veterinara si pentru Siguranta Alimentelor reaminteste proprietarilor si detinatorilor de animale ca au obligatia de a respecta anumite masuri specifice care sa asigure protectia si bunastarea animalelor si sa evite aparitia stresului termic. Mai multe>>