Rasele de cai din Patrimoniul Genetic National

Rase de cai HutulPatrimoniul genetic national al statului este reprezentat prin nucleele de reproductie apartinand raselor crescute traditional in hergheliile de stat ale Romaniei si este constituit din efectivele de cabaline promovate de catre Comisia Nationala de Clasare si Evaluare a Cabalinelor in Herghelia Nationala, incadrate in urmatoarele categorii de reproductie: armasari pepinieri, iepe mama si armasari de monta publica.

 

 

In cursul ultimilor ani, marimea populatiei active a cunoscut o tendinta generala de diminuare, ca urmare a necesitatii optimizarii in raport cu noile conditii economice si sociale generale.

In cele 16 subunitati, din structura directiilor silvice, specializate in activitatea de crestere, ameliorare si exploatare a cabalinelor isi desfasoara activitatea un numar mediu de 650 salariati (ingineri zootehnisti, ingineri silvici, medici veterinari, ingineri agronomi, economisti, antrenori, jockei, mecanizatori, ingrijitori cabaline, etc).

Nefiind o activitate cu caracter comercial ci dimpotriva, avand ca obiective principale conservarea patrimoniului genetic national al cabalinelor, cresterea, ameliorarea, calificarea si perfectionarea efectivelor de cabaline in rasa pura, pentru a putea functiona in conditii normale aceasta activitate are nevoie de sprijin suplimentar peste veniturile pe care le poate realiza din valorificarea resurselor proprii.

Sistemul de Herghelii de Stat – Depozite de Armasari, administrate de Regia Nationala a Padurilor – Romsilva, reprezinta garantia conservarii resurselor genetice cabaline din Romania, premisa a dezvoltarii unei industrii hipice romanesti si a relansarii activitatilor ecvestre competitive.

Majoritatea nucleelor de reproductie din Hergheliile de stat reprezinta matca unor rase cu status de risc „vulnerabil” sau „in pericol de disparitie”. In multe cazuri efectivele din herghelii reprezinta aproape intreg efectivul de rasa din Romania. Asfel rolul institutiei devine unul strans legat de responsabilitatea conservarii si prezervarii in situ. Hergheliile romanesti sunt printre putinele vestigii din lume ale culturii cresterii cailor de rasa, gratie pastrarii si respectarii cu strictete a ”regulamentelor de crestere” aplicate la intemeierea unor rase.

Nucleele de rasa din hergheliile romanesti s-au pastrat astfel mai aproape de genofondul originar, cel al intemeietorilor, decat oricare alte crescatorii din lume (e. g. Furioso North Star, Gidran, Hutul, Nonius).


Rasa Hutula

Rase de cai HutulRasa intemeiata pe teritoriul Romaniei, una dintre cele mai performante rase de cai, adaptata conditiilor de exploatare in regiunea montana: armata (vanatori de munte), exploatarea lemnului, transport in zone montane greu accesibile. Populatie vestigiu intrucat prin caracterele de exterior aminteste despre tarpan, calul salbatic euroasiatic disparul la sfarsitul secolului trecut.

Aria traditionala de crestere a calului de rasa Hutula in Romania este cuprinsa in partea de nord si est a Carpatilor orientali. Din punct de vedere administrativ aceasta zona acopera partile montane din judetele Suceava, Neamt, Maramures si Bistrita Nasaud.

Rasa cunoaste acum o oarecare raspandire si in afara arealului traditional. Aproape toate depozitele de armasari detin armasari de monta publica hutuli pe care ii utilizeaza pentru ameliorarea cabalinelor din marea crestere, adaptate conditiilor de exploatare din zonele montane.


Rasa Lipitana

Rase de cai LipitanRasa culturala care indeplineste un rol strategic in sistemul hergheliilor de stat. Izolata reproductiv de-a lungul deceniilor, populatia de cai de rasa Lipitana reprezinta articulat conceptia precum si maiestria hipologiei romanesti, astfel, in ansamblul populatiilor de cai de rasa Lipitana mentinute in herghelii de traditie ale Europei, Lipitanul romanesc de la Sambata de Jos ocupa un loc distinct, recunoscut practic ca un ”pol” genetic. Parametrii genetici ai populatiei definesc Herghelia Sambata de Jos ca o extraordinara sursa de variabilitate genetica, consecinta a unui foarte bun management al consangvinizarii.

Rasa Lipitana este crescuta in cadrul sistemului Romsilva si la Herghelia Beclean unde este practicata selectia ”impotriva” culorii vinete si derese, intrucat pe piata calului de rasa Lipitana exista o cerere constanta pentru exemplarele ”colorate”, cu roba de culoare neagra, murga si roiba.


Calul de sport romanesc

Rase de cai Calul de sport romanescRasa creata in baza unui proiect hipologic national, initiat in ultimul sfert al veacului trecut, cu scopul a produce un cal performant si competitiv destinat sportului ecvestru pentru disciplinele: sarituri peste obstacole, dresaj, proba completa de calarie, dar in acelasi timp un cal de sa, un cal de calarie utilitar adaptat conditiilor de mediu si cerintelor calaretilor din Romania in diferite arii de utilizare: politie calare, parada, patrulare, educatie ecvestra, hobby, agrement, etc.

Nucleul de rasa este continuu ameliorat genetic la Herghelia Jegalia. Directiile si obiectivele ameliorarii se suprapun cresterii performantelor in discipline ecvestre precum concursul complet de calarie, sarituri peste obstacole si dresaj. Exemplare de valoare exeptionala evolueaza in cadrul filialelor Clubului Hipic Romsilva de la Depozitele de armasari Targu Mures, Dumbrava si Arad si in cadrul hergheliilor Radauti si Izvin.


Rasele Gidran, Furioso North Star si Nonius

Rase de cai 2Rase create in secolul 19. pentru nevoile cavaleriei, in perioada de maxima dezvoltare, modernizare. Astfel acesta populatie este purtatoarea insusirilor exceptionale ale calului militar/ utilitar exprimate prin caractere bine fixate: conformatie, capacitate energetica, fitness, caractere foarte bine adaptate conditiilor de mediu din Romania, cu un domeniu de confort extins. Valorii utilitare li se insumeaza incomensurabile valori culturale si istorice.

Rase de cai 3Nuclee de rasa sunt ameliorate genetic si conservate prin gestiune la hergheliile Cislau, Rusetu si Izvin. Directiile si obiectivele ameliorarii se suprapun cresterii performantelor in discipline ecvestre precum concursul complet de calarie, sarituri peste obstacole si atelaje. Exemplare de valoare exeptionala evolueaza in cadrul filialelor Clubului Hipic Romsilva de la Depozitele de armasari Targu Mures, Dumbrava si Arad.


Rasa Pur sange arab

Rase de cai Pur sange arabRasa amelioratoare, care indeplineste un rol strategic in sistemul hergheliilor de stat adimistrate de catre R.N.P. - Romsilva. Nucleul de rasa Pur sange arab este indispensabil in sustinerea periodica a ameliorarii altor rase populatiile de cai Shagya, Gidran, Sport precum si in incrucisarile de ameliorare pentru crearea de rase noi cu insusirile care au consacrat acesta rasa. Herghelia Mangalia si caii sai Pur sange arab sunt o demonstratie vie a valorii si viziunii scolii romanesti de crestere a calului reprezentand un solid argument cultural istoric. Un alt argument imperativ il reprezinta perspectivele utilizarii acestei populatii in sportul hipic: potentialul competitiv de nivel mondial in marile concursuri pentru disciplina hipica anduranta, dar si in cursele de galop dedicate acestei rase.


Rasa Shagya araba

Rase de cai Shagya arabaAsemenea raselor mentionate anterior rasa Shagya reprezinta o subpopulatie a calului arab creata in secolele 18 – 19 pentru nevoile cavaleriei. Este de asemenea purtatoare a extraordinarelor insusiri dobandite in urma selectiei practicate in hergheliile militare careia i s-a adaugat plusul de armonie, temperament si rezistenta a calului de rasa Pur sange arab.







Trapasul

Rase de cai TrapasulRasa consacrata alergarilor de trap de mare viteza, ce cunoaste o traditie bine consolidata. Nucleul de reproductie de rasa Trapasa ameliorat incepand cu toamna anului 2011 la Herghelia Jegalia, reuneste exemplare cu ascendenta in doua nuclee de reproductie de la hergheliile Rusetu si Dor Marunt. In prezent in Romania exista un singur hipodrom destinat curselor de cai organizate pentru public, care continua sa fie functional. Cursele de pe Hipodromul Ploiesti au in actualul context consistenta si continuitate gratie prezentei constante a trapasilor aflati in administrarea Romsilva, care domina prin numarul de cai, driveri, dar si prin ascendenta cailor utilizati de catre alergatorii din sectorul privat.


Calul Semigreu romanesc

Rase de cai Semigreu romanescSemigreul romanesc de la Herghelia Beclean este un cal de tractiune intermediara. A fost format prin incrucisarea armasarilor din rasele Ardenez, Lipitan si Furioso-North Star cu iepe locale, fiind un cal adaptat conditiilor din Podisul Transilvaniei.

Semigreul romanesc de la Herghelia Rusetu a fost creat prin lungi cercetari, incepand cu anul 1964, prin incrucisarea Metisului Semigreu, Trapasul Romanesc, Ardenez si rasa locala Ialomiteana, care au continuat pana in anul 1988 cand a fost brevetata cu brevetul nr. 97.962 din 29.04.1988.

Calul semigreu romanesc reprezinta una dintre cele mai populare rase de cai intre cele a caror crestere este administrata de catre Regia Nationala a Padurilor - Romsilva. Prin serviciul de distribuirie a armasarilor de monta publica, Calul semigreu romanesc ameliorat in hergheliile de stat contribuie substantial la imbunatatirea performantelor cailor de munca din marea crestere, utilizati in agroecosistemele din zona de deal si de munte.




La sfarsitul lunii septembrie 2014, Regia Nationala a Padurilor – Romsilva avea in administrare un efectiv de 2.957 cabaline, din care, in patrimoniul public al statului 1.519 capete (Herghelia Nationala).

Situatia efectivului pe categorii se prezinta astfel:

 

    • Patrimoniul public al statului (Herghelia Nationala) – 1.519 capete, din care:
        • Armasari pepinieri – 93 capete
        • Iepe mama – 688 capete
        • Armasari de monta publica – 738 capete
    • Patrimoniul privat al statului
        • Tineret pentru patrimoniu (6 luni–3 ani) – 869 capete
        • Manji 0 – 6 luni – 244 capete
        • Sport-agrement si serviciu – 124 capete
        • Cabaline pentru vanzare – 260 capete



REGIA NATIONALA A PADURILOR ROMSILVA

DIRECTIA DE CRESTERE, EXPLOATARE SI AMELIORARE A CABALINELOR
Str. Petricani nr. 9A, sector 2, cod 023841, Bucuresti
Telefon: 0040/ 021/ 317.10.05; Fax: 0040/ 021/ 312.96.64
e-mail: caiderasa@rnp.rosilva.ro
www.rosilva.ro, www.hergheliidestat.ro


 

Noutati

Anemia Infectioasa Ecvina | supraveghere, prevenire si combatere

24-02-2021 Cabaline

Anemia Infectioasa Ecvina | supraveghere, prevenire si combatere

Pentru informarea crescatorilor de cabaline, reamintim ca Anemia Infectioasa Ecvina (A.I.E.), cunoscuta si sub denumirea de febra de mlastina, este o boala virala produsa de un lentivirus cu actiune complexa, fiind raspandita pe tot globul, mai des in zonele endemice, unde exista ape statatoare sau mlastini si unde principalii vectori, insectele hematofage, se dezvolta in numar mare, fiind o afectiune la care sunt receptive toate ecvinele, indiferent de rasa, varsta, sex (cai, magari, catari). Mai multe>>

Congresul Asociatiei Veterinare Ecvine din Romania (AVER) 2020, Editie aniversara

20-02-2020 Cabaline

Congresul Asociatiei Veterinare Ecvine din Romania (AVER) 2020, Editie aniversara

Universitatea de Stiinte Agricole si Medicina Veterinara (USAMV) Cluj-Napoca este, din nou, gazda generoasa a Congresului anual al Asociatiei Veterinare Ecvine din Romania. In 2020, reuniunea implineste un deceniu de sesiuni si lucrari stiintifice dedicate medicinilor veterinari specializati in studiul ecvinelor, iar la USAMV Cluj-Napoca se va desfasura in acest an intre 28 februarie si 1 martie. Mai multe>>

Premiera pentru Romania: Un armasar al Hergheliei Beclean devine Campion Mondial

12-09-2019 Cabaline

Premiera pentru Romania: Un armasar al Hergheliei Beclean devine Campion Mondial

Armasarul Neapolitano XXXI-42 este noul campion mondial la categoria ”Cai de 5 ani". Titlul i-a fost acordat in Ungaria, acolo unde a avut loc Campionatul Mondial de Cai Tineri pentru Atelaje. La evenimentul de anul acesta au fost reprezentate varfurile unor crescatorii faimoase din lume, dar Herghelia Beclean a reusit sa se impuna prin echipajul Clubului Hipic "Romsilva" format din sportivul principal Roland Istvan Varga si secundul Leon Onisor. Mai multe>>

Herghelia Jegalia: Dezvoltarea calului de sport romanesc si potentialul de agrement pentru publicul larg

13-07-2019 Cabaline

Herghelia Jegalia: Dezvoltarea calului de sport romanesc si potentialul de agrement pentru publicul larg

Ministrul apelor si padurilor, Ioan Denes, a participat, joi, la un eveniment organizat de Regia Nationala a Padurilor Romsilva, la Herghelia Jegalia, din Comuna Perisoru, judetul Calarasi. Sub cele doua sloganuri "Sa admiram Calul de sport romanesc din Herghelia Jegalia" si "Calul nu mai poate schimba lumi, poate schimba doar vieti", managementul hergheliei si-a propus declansarea unei campanii de marketing, astfel incat prin valorificarea exemplarelor de cai de rasa, inclusiv a cailor de sport... Mai multe>>

150 de specialisti din tara si strainatate participa la Congresul anual al Asociatiei Veterinare Ecvine din Romania - AVER 2019

21-03-2019 Cabaline

150 de specialisti din tara si strainatate participa la Congresul anual al Asociatiei Veterinare Ecvine din Romania - AVER 2019

Cea de-a IX-a editie a Congresului international AVER va avea loc la Universitatea de Stiinte Agricole si Medicina Veterinara (USAMV) din Cluj-Napoca, intre 22-24 martie 2019, iar tematica din acest an este centrata pe caii de sport, in special cei saritori de obstacole si participanti in competitii de anduranta. Teme ale Congresului AVER: oftalmologie, ortopedie, medicina regenerativa, endocrinologie, ecografie, neonatologie, medicina preventiva, imunoterapie. Mai multe>>

Eston, calul de cinci ani pentru care a avut loc o strangere de fonduri, a fost operat cu success

20-02-2019 Cabaline

Eston, calul de cinci ani pentru care a avut loc o strangere de fonduri, a fost operat cu success

Calutul Eston, pentru care in luna decembrie Clinica de Ecvine din cadrul Universitatii de Stiinte Agricole si Medicina Veterinara Cluj-Napoca a organizat un bal caritabil cu strangere de fonduri, a fost operat cu success si a intrat deja in recuperare. Eston are cinci ani si este internat in clinica de doi ani, fiind preluat de la o asociatie care nu a putut acoperi costurile procedurilor necesare pentru problemele lui medicale. Mai multe>>

Imbunatatirea performantelor cailor de rasa, pe agenda lucrarilor de calificare si clasare a cabalinelor

11-11-2018 Cabaline

Imbunatatirea performantelor cailor de rasa, pe agenda lucrarilor de calificare si clasare a cabalinelor

In perioada octombrie-decembrie 2018 se desfasoara lucrarile tehnice de calificare si clasare a cabalinelor din cadrul hergheliilor de stat. Aceasta operatiune se realizeaza in cadrul hergheliilor de stat si a depozitelor de armasari, precum si in cadrul hergheliilor private, prin examinarea si evaluarea fiecarui exemplar inscris. Cele mai bune exemplare de cabaline din fiecare rasa vor fi promovate in categoria Herghelia Nationala. Mai multe>>

Oportunitati pentru crescatorii si proprietarii de armasari oferite de Crioconservarea materialului seminal

29-06-2018 Cabaline

Oportunitati pentru crescatorii si proprietarii de armasari oferite de Crioconservarea materialului seminal

Rezultatele obtinute de catre specialistii Agentiei Nationale pentru Zootehnie in domeniul crioconservarii materialului seminal de armasar, la centrul de colectare, prelucrare si conservare prin congelare a materialului seminal la specia cabaline, din cadrul depozitului de armasari de la Targu Mures, se vor canaliza in continuare pe doua aspecte importante: utilizarea activitatii de reproductie prin insamantare artificiala la rasele de cabaline crescute si exploatate in Romania (la care este adm... Mai multe>>

Premiera in Romania: Conservarea prin congelare a materialului seminal de armasar

04-06-2018 Cabaline

Premiera in Romania: Conservarea prin congelare a materialului seminal de armasar

In Romania utilizarea insamantarilor artificiale la specia cabaline, s-a facut in ultimii ani sporadic si numai cu material seminal congelat importat (Franta, Germania, Italia, etc.). Recent, specialistii Agentiei Nationale pentru Zootehnie - ANZ au reusit sa conserve prin congelare materialul seminal de armasar, in cadrul depozitului de armasari de la Targu Mures. Aceasta reusita va permite realizarea programelor de ameliorare prin utilizarea activitatii de reproductie prin insamantare artifici... Mai multe>>

Spectaculozitate si forta! Peste 100 de cai de rasa la Cupa Equestria 2018

27-04-2018 Cabaline

Spectaculozitate si forta! Peste 100 de cai de rasa la Cupa Equestria 2018

Clubul Equestria anunta desfasurarea celei de-a VII - a editii consecutive a Competitiei Nationale de Echitatie Sportive “Cupa Equestria”. Cu aceasta ocazie vor fi lansate, in premiera pentru Romania, primele cursuri de echitatie in format video. Competitia va acea loc in perioada 4 - 6 mai, la Baza Hipica Equestria, situata pe Soseaua Bucuresti-Ploiesti, la intrarea in localitatea Tancabesti. Mai multe>>

Sectia de echitatie a CS Universitatea Cluj, sprijinita de Facultatea de Zootehnie

15-03-2018 Cabaline

Sectia de echitatie a CS Universitatea Cluj, sprijinita de Facultatea de Zootehnie

Facultatea de Zootehnie si Biotehnologii (FZB), din cadrul Universitatii de Stiinte Agricole si Medicina Veterinara din Cluj-Napoca, si Clubul Sportiv Universitatea Cluj au pus bazele unei colaborari in ceea ce priveste sectia de echitatie a clubului. FZB se va implica in sprijinirea sectiei ecvestre prin proiecte de cercetare comune, studii interdisciplinare, parteneriate de practica pentru studenti si stimularea performantei sportive. Mai multe>>