Recomandari privind sacrificarea porcilor si consumul carnii de porc

sacrificarea porcilor si consumul carnii de porcConform obiceiului traditional specific poporului roman, in perioada premergatoare Sarbatorilor de Iarna, populatia care locuieste la tara sau in zonele marginase ale oraselor, sacrifica porcul crescut in gospodarie, sau achizitionat de la alti crescatori, pentru a-si asigura carnea si preparatele din carne rezultate, necesare in familia respectiva. Pentru ca aceasta traditie sa-si continue cursul in cadrul legal si pentru a prevenii aparitia unor situatii neplacute, atentionam crescatorii de porcine, comerciantii de carne de porc si pe consumatorii de astfel de produse, ca au obligatia sa respecte normele sanitare veterinare prevazute in legislatia UE implementata in legislatia nationala.

 

Astfel, legislatia privind protectia animalelor in timpul sacrificarii, (Directiva 93 / 113 C.E. si Ordinul A.N.S.V.S.A nr. 180 / 2006) stabileste conditiile de sacrificare a animalelor (inclusiv a porcinelor) numai in abatoare autorizate, cu respectarea normelor specifice pe timpul efectuarii acestei operatiuni. Actul normativ prevede ca autoritatea veterinara poate acorda derogare pentru sacrificarea unor specii de animale (porcine, ovine, caprine) in afara abatoarelor de catre proprietarii de animale, dar numai pentru consumul propriu, in gospodarie, cu recomandarea ca animalele respective sa fie asomate in prealabil, adica sa fie ferite de suferinta sau durere in timpul contentionarii (prinderii) si injungherii.

Cresterea porcinelor este o activitate de traditie importanta, romanii fiind mari consumatori de carne de porc, fapt ce o defineste ca o afacere rentabila, porcul furnizand 47 - 48% din totalul productiei de carne, precum si alte produse care sunt foarte valoroase cum ar fi grasimea, pielea, parul, gunoiul de grajd.

Carnea de porc in stare naturala este saraca in clorura de sodiu si are un continut bogat de proteine. Aceasta reprezinta, de asemenea, o sursa buna de vitamine si minerale, necesare unui organism sanatos: fier, magneziu, fosfor, potasiu si zinc, precum si o serie de vitamine din grupa B, cum ar fi vitamina B6, B12, acid nicotinic, tiamina, riboflavina. De asemenea contine grasimi, esentiale metabolismului, dintre care saturate circa 50%, nesaturate 45% si polisaturate 5%.

Calitatea carnii de porc este influentata de rasa, sistemul de crestere (industrial sau gospodaresc) si precocitate (ideal este porcul care la 180-200 de zile are o greutate de 110-120 kg). Carnea de la un animal mai tanar este de culoare rozie, mult mai nutritiva si mai frageda decat de la cel mai in varsta, iar raportul dintre grasimile nesaturate (bune) si cele saturate (rele) este mult mai bun.

Asomarea, care la specia porcina se efectueaza cu un pistol cu glont captiv, este un procedeu care atunci cand este aplicat unui animal cauzeaza acestuia pierderea cunostintei pana in momentul injungherii.

Operatiunea de asomare a animalelor inainte de sacrificare se practica obligatoriu in abatoarele autorizate si se practica la cerere si in gospodariile individuale cu animale, majoritatea oamenilor fiind constienti ca animalul nu trebuie sa fie stresat si sa sufere in timpul injungherii.

Mentionam ca operatiunea de asomare nu afecteaza sub nici o forma taierea traditionala a porcului de Craciun, deoarece dupa asomare urmeaza injunghierea cu cutitul pentru sangerarea animalului.

In virtutea respectarii acestei cerinte legislative, de protectie a animalelor in timpul sacrificarii, medicii veterinari cu libera practica din cadrul circumsciptiilor sanitare veterinare din localitatile judetelor, au in dotare asomatoare (pistol cu glont captiv si capsele aferente) urmand sa efectueze aceasta operatiune la solicitarea proprietarilor de animale din localitatea respectiva.

Pentru a preveni imbolnavirea populatiei consumatoare de carne si preparate derivate, dupa sacrificarea porcilor domestici, sau de vanat salbatic (mistret, urs), proprietarul sau consumatorul are obligatia sa solicite medicului veterinar:

  • verificarea starii de sanatate a animalului inainte de sacrificare;
  • asomarea porcului inaintea sacrificarii, pentru a scuti animalul de suferinta si pentru a obtine o carne de calitate si cu un gust mai bun;
  • consultanta privind prelevarea probelor dupa sacrificare si analizele ce trebuie facute pentru protejarea sanatatii;
  • examinarea clinica a carnii, in special pentru diagnosticul trichinelozei.

 

Ce este trichineloza?

Trichineloza este o boala parazitara, ce se transmite de la animale la om, fiind produsa de un parazit numit Trichinella Spiralis. Principalul rezervor si vector al acestui parazit il constituie animalele din preajma locuintelor umane: sobolanii, soarecii, carnivorele domestice (cainele si pisica), animale din zona silvatica (vulpe, jder) si porcii sau alte specii infestate.

 

Cum se imbolnaveste omul?

Omul se imbolnaveste consumand carne infestata de porc, nutrie, mistret, urs, neexaminata de medicul veterinar si insuficient fripta, fiarta, sau preparata cruda, sarata, sau afumata.

Boala, la om se manifesta prin: febra ridicata (38-40 grade), tulburari digestive (dureri abdominale, greturi, varsaturi, diaree), dureri in masele musculare insotite de edeme ale fetei „boala capetelor umflate”.

Trichineloza la om poate fi tratata, reusita tratamentului fiind conditionata in primul rand de rapiditatea instituirii diagnosticului.

 

Ce masuri trebuie aplicate pentru prevenirea cazurilor de imbolnaviri la om?

Masurile de prevenire cele mai eficiente sunt: 

  • controlul sanitar veterinar al carnii provenite de la animale sacrificate in abatoare si in gospodariile individuale (porc, nutrie, cal) precum si al vanatului comestibil (mistret, urs) prin examen trichineloscopic;
  • achizitionarea carnii de porc numai din abatoare, hale, macelarii sau magazine autorizate sanitar veterinar, pe care este aplicata marca de sanatate (stampila);
  • carnea proaspata destinata comercializarii in unitatile autorizate sanitar veterinar, trebuie sa provina numai din abatoare autorizate sanitar- veterinar, sa fie marcata (stampilata) si insotita de certificat sanitar veterinar, eliberat de medicul veterinar oficial al unitatii de origine, care atesta salubritatea si calitatea acesteia;
  • carnea provenita de la porcii crescuti in gospodariile individuale poate fi utilizata numai pentru consum familial, in exploatatia de origine, dupa efectuarea obligatorie a examenului trichineloscopic, la sediul circumscriptiilor sanitare veterinare care functioneaza in municipiile, orasele si comunele judetului, fiind interzisa comercializarea acesteia, inclusiv in unitatile autorizate sanitar veterinar;
  • pentru efectuarea examenului se prezinta o proba de cca. 100 - 200 grame de carne recoltata din pilierii diafragmatici (baiera unturii) din diafragma (iepurele) muschiuleti, muschii limbii si muschii intercostali;
  • in cazul porcilor mistreti se recolteaza esantioane cantarind cel putin 10 g dintr-un membru anterior, din musculatura limbii sau din pilierii diafragmatici;
  • proba de carne prezentata pentru analiza, va fi insotita in mod obligatoriu de elementul de identificare (crotaliul), care va fi predat medicului veterinar care examineaza carnea;
  • carnea rezultata in urma sacrificarii sa fie pastrata in cogelator, sau in frigider la temperaturi mai mici sau egale de 4 grade Celsius, sau in mod traditional, sarata, afumata, sau prajita si conservata in recipiente cu untura;
  • folosirea la prepararea produselor din carne numai a apei potabile, a ustensilelor (cutite, blaturi de lemn, vase, etc) si echipamente curate si dezinfectate.


Pentru prevenirea contaminarii porcilor, dar si a altor animale receptive la trichinella spiralis, sunt necesare urmatoarele actiuni:

  • reducerea numerica prin limitarea inmultirii si a raspandirii vectorilor care transmit boala prin deratizarea si igienizarea adaposturilor, a altor spatii din gospodarie si vecinatati, urmata de strangerea si distrugerea cadavrelor de rozatoare;
  • mentinerea conditiilor de igiena in gospodariile populatiei;
  • salubrizarea locurilor menajere;
  • excluderea din hrana porcilor a deseurilor de abator.


In cazul aparitiei unor situatii deosebite se recomanda sa fie sesizat personalul sanitar veterinar arondat pentru a se intervenii operativ si eficient.

Atentie ! Nu consumati carnea si nu o preparati, pana nu obtineti de la medicul veterinar confirmarea ca a fost examinata pentru Trichinella Spiralis, cu rezultat negativ.

Recomandarea este valabila si pentru carnea obtinuta de la porcii mistreti.

Dr. Pentea Ioan
Secretar al Colegiului Medicilor Veterinari din Judetul Sibiu
Recomandari ANSVSA pentru consumatori si crescatori de animale, in perioada premergatoare Sarbatorilor de Iarna

Pentru evitarea posibilelor toxiinfectii alimentare si evitarea posibilei infestari cu parazitul Trichinella spp., Autoritatea Nationala Sanitara Veterinara si pentru Siguranta Alimentelor recomanda:

Cumparati carne de porc, produse sau preparate obtinute din aceasta, numai din locuri sau spatii autorizate si supravegheate sanitar veterinar, care, prin programul de control implementat de catre inspectorii Autoritatii Nationale Sanitare Veterinare si pentru Siguranta Alimentelor, garanteaza ca aceastea provin din abatoare aprobate, unde este asigurata asistenta sanitara veterinara permanenta.

In conditiile unei cereri crescute, specifice perioadei premergatoare Craciunului, unii romani continua sa cumpere carne proaspata sau produse si preparate din carne de porc sau chiar porci vii crescuti in gospodarie, pentru sacrificare.

S-au intalnit situatii in care, unii dintre crescatorii de porci in sistem gospodaresc aleg sa vanda sau sa sacrifice animalele, evitand controlul sanatatii acestora de catre medicii veterinari.

Sacrificarea porcului si consumarea acestuia in familie, sau vanzarea de carne sau de produse obtinute de la acesta, fara controlul sanitar veterinar al starii de sanatate a animalului si a salubritatii carnii obtinute, poate avea consecinte grave: Daca porcul este bolnav de trichineloza sau de o alta boala infectioasa, prin vanzarea necontrolata riscati sa imbolnaviti alti oameni sau alte animale, iar raspandirea bolilor la animale sau om se pedepseste, conform legii.

Solicitati vizita medicului veterinar inainte de sacrificarea porcului, pentru a:

  • verifica starea de sanatate a animalului inainte de sacrificare;
  • da sfaturi utile privind probele ce trebuie luate la sacrificare si analizele ce trebuie facute pentru a va garanta propria dumneavoastra sanatate;
  • asoma porcul inaintea sacrificarii, a scuti animalul de suferinta si a respecta cerintele de bunastare a animalelor.


In situatia in care medicul veterinar constata ca porcul dumneavoastra este bolnav, nu riscati vanzarea, sacrificarea si consumul carnii. Veti fi despagubit de stat la valoarea de piata a animalului.

Nu consumati carnea si nu o preparati, pana nu obtineti de la medicul veterinar atestatul ca a fost examinata pentru Trichinella spp.,cu rezultat negativ. Recomandarea este valabila si pentru carnea obtinuta de la porcii mistreti.

Examinarea carnii provenite de la porcii sacrificati in vederea depistarii trichinelozei este obligatorie.

Comercializarea carnii de porc neexpertizata sanitar veterinar si pentru siguranta alimentelor se sanctioneaza cu amenzi de pana la 40.000 lei.

 

Comercializarea porcilor vii in targuri, cu respectarea prevederilor legale

Comercializarea porcilor vii din gospodariile populatiei in targurile si oboarele autorizate sanitar-veterinar ca si miscarea porcilor de la exploatatiile nonprofesionale catre abator este permisa cu respectarea legislatiei sanitare veterinare.

Miscarea porcilor vii catre abator, atunci cand trec printr-un targ de animale, se poate efectua numai daca animalele sunt insotite de certificatul de sanatate, de formularul de miscare si de documentul privind informatiile pentru lantul alimentar.

Targul de animale trebuie sa fie autorizat sanitar veterinar si supravegheat de un medic veterinar.

La intrarea in targ, solicitati medicului veterinar responsabil sa faca examinarea animalelor pe care doriti sa le vindeti si a documentelor pe care vi le-a eliberat medicul veterinar la plecarea spre targ.

Daca cel care a cumparat porcul este verificat in trafic de autoritati si nu prezinta documentele sanitare veterinare necesare, cumparatorul, dar si vanzatorul sunt pasibili de sanctiuni, iar animalele sunt confiscate si ucise fara a se oferi despagubiri.

Este interzisa sacrificarea porcilor si comercializarea carnii in targurile de animale si in vecinatatea acestora!

Este interzisa vanzarea porcilor vii, fara control sanitar veterinar, la "samsari", sau in alte locuri neaprobate sanitar veterinar !

Numarul de telefon al „Call Center”-ului A.N.S.V.S.A. este 0800 826 787 si poate fi apelat gratuit de catre cetateni, din orice retea de telefonie, pentru a sesiza nereguli in domeniul sigurantei alimentelor.


A.N.S.V.S.A.Noutati

Cresterea porcului pentru carne si grasime

15-12-2016 Porcine

Cresterea porcului pentru carne si grasime

Prin acest sistem de crestere si ingrasare se urmareste obtinerea de la porci a unor carcase la care raportul carne si grasime este foarte apropiat. Mai multe>>

Pesta Porcina

28-11-2016 Porcine

Pesta Porcina

Este o boala cu mare contagiozitate evoluand sub forma septicemica insotita de hemoragii generalizate si rate de mortalitate de peste 95%. Specia sensibila naturala la aceasta infectie este specia suine, atat cele domestice cat si cele salbatice. Mai multe>>

Recomandari privind sacrificarea porcilor si consumul carnii de porc

21-11-2016 Porcine

Recomandari privind sacrificarea porcilor si consumul carnii de porc

Conform obiceiului traditional specific poporului roman, in perioada premergatoare Sarbatorilor de Iarna, populatia care locuieste la tara sau in zonele marginase ale oraselor, sacrifica porcul crescut in gospodarie, sau achizitionat de la alti crescatori, pentru a-si asigura carnea si preparatele din carne rezultate, necesare in familia respectiva. Pentru ca aceasta traditie sa-si continue cursul in cadrul legal si pentru a prevenii aparitia unor situatii neplacute, atentionam crescatorii de po... Mai multe>>

Masuri pentru prevenierea si combaterea pestei porcine africane

10-11-2016 Porcine

Masuri pentru prevenierea si combaterea pestei porcine africane

Programul national de supraveghere, prevenire si control al pestei porcine africane a fost aprobat ade Guvern. Programul are scopul de a stabili masuri armonizate de biosecuritate, profilaxie si control in situatii epidemiologice de crestere a riscului, avand in vedere zona de mare risc reprezentata de fasia de teren aflata la frontiera de stat cu Ucraina, pe o distanta de 20 km de la frontiera spre interiorul tarii. Mai multe>>

Comportamentul de grup la porcine

02-11-2016 Porcine

Comportamentul de grup la porcine

Comportamentul de grup este caracteristic tuturor animalelor care traiesc in colectivitati. Astfel se stabileste o anumita ierarhie de grup, respectiv raporturi de dominare-subordonare. Mai multe>>

Masuri de prevenire a Pestei Porcine Africane

11-10-2016 Porcine

Masuri de prevenire a Pestei Porcine Africane

Evenimentele epidemiologice acest an, referitoare la confirmarea unor cazuri de pesta porcina africana la porcii domestici si mistreti din unele tari extracomunitare, respectiv Ucraina si Republica Moldova, fac necesara avertizarea din nou a institutiilor implicate si a publicului larg cu privire la evolutia acestei boli si a masurilor de prevenire si combatere ce se impun atat pe teritoriul national cat si judetean. Mai multe>>

Patologia reproductiei la porci

09-10-2016 Porcine

Patologia reproductiei la porci

Patologia reproductiei la porcine imbraca multe forme si are o etiologie extrem de complexa, in care sunt implicati atat factori interni (de natura nervoasa, hormonala, metabolica, etc) cat si de factori externi infectiosi sau de natura tehnologica. Afectarea functiei de reproducere se traduce printr-o serie de insuccese in acest domeniu si, desi acestea reprezinta un subiect dificil de inteles, este esentiala necesitatea de a indentifica prezenta si cauza esecului si de a se aplica masurile de ... Mai multe>>

Atentionare privind posibila aparitie a pestei porcine africane pe teritoriul Romaniei

07-10-2016 Porcine

Atentionare privind posibila aparitie a pestei porcine africane pe teritoriul Romaniei

Ca urmare a sedintei Comitetului National pentru Situatii Speciale de Urgenta din data de 04.09.2016, s-a informat de catre Autoritatea Nationala Sanitar Veterinara si pentru Siguranta Alimentelor posibilitatea aparitiei pestei porcine africane pe teritoriul Romaniei. Aceasta boala este foarte greu de eradicat si implica eforturi financiare si de personal foarte mari. Mai multe>>

Masuri pentru prevenirea Pestei Porcine Clasice

22-09-2016 Porcine

Masuri pentru prevenirea Pestei Porcine Clasice

In 14 septembrie a fost votata in unanimitate, la Bruxelles, o decizie care va permite Romaniei sa participe la comertul intracomunitar cu porci vii si produse provenite de la acestia. Aceasta situatie obliga si responsabilizeaza personalul din reteaua sanitara veterinara, autoritatiile locale si in mod special crescatorii de porcine, sa implementeze si sa respecte masurile stabilite prin Programul national de prevenire a P.P.C., reactualizat pentru anul 2016, prin care se urmareste: Mai multe>>

Organizarea intarcarii la porci

19-09-2016 Porcine

Organizarea intarcarii la porci

Aceasta operatiune se refera atat la scroafe cat si la purcei, insemnand incetarea lactatiei pentru scroafe, iar pentru purcei trecerea de la nutritia bazata pe laptele matern la furajarea cu nutreturi concentrate. Mai multe>>

Trichineloza

17-09-2016 Porcine

Trichineloza

Trichineloza, parazitozoonoza cosmopolita, determinata de nematozi din genul Trichinella cu dezvoltare intestinala in forma adulta si musculara in stadiul larval, in organismul aceleiasi gazde, produce manifestari clinice grave la om, in urma ingestiei de carne parazitara exteriorizata prin tulburari digestive, dureri difuze, stari febrile si manifestari alergice, putand sfarsi prin moarte. Mai multe>>