Masuri de prevenire a Pestei Porcine Africane

Masuri de prevenire pesta porcina africanaEvenimentele epidemiologice acest an, referitoare la confirmarea unor cazuri de pesta porcina africana la porcii domestici si mistreti din unele tari extracomunitare, respectiv Ucraina si Republica Moldova, fac necesara avertizarea din nou a institutiilor implicate si a publicului larg cu privire la evolutia acestei boli si a masurilor de prevenire si combatere ce se impun atat pe teritoriul national cat si judetean.


Dintre bolile, transmisibile, cu un inalt grad de periculozitate pentru efectivele de porcine domestice si salbatice, cele mai grave sunt Pesta Porcina Clasica (P. P. C.) si Pesta Porcina Africana, boli care genereaza pierderi economice importante datorita mortalitatii ridicate, a costurilor mari de eradicare a bolii, a restrictiilor privind miscarea animalelor si a produselor de origine animala, sistarea comertului cu porcine vii si a produselor provenite de la acestea.

In acest context, reamintim crescatorilor de porcine, proprietarilor fondurilor de vanatoare si nu in ultimul rand autoritatiilor locale, implicate, ca Pesta Porcina Africana constituie un pericol ridicat de contaminare pentru porcii domestici si salbatici, prin faptul ca boala este cauzata de un virus foarte rezistent in mediu si alimente, respectiv poate rezista 6 – 10 zile in materile fecale, pana la 3 – 6 luni in produse din carne de porc, netratata termic si mai multi ani in carnea congelata.

Faptul ca un rezervor important de virus se poate identifica in mediul natural, respectiv in populatia de mistreti, iar datorita migratiei mistretilor in cautarea unor conditii de mediu favorabile, precum si a circulatiei libere a animalelor in cadrul comertului intracomunitar cu animale vii, produse si subproduse de origine animala, aceasta maladie poate constitui, in timp, o amenintare si pentru tara noastra.

De mentionat ca boala nu se transmite de la animale la om, deci nu afecteaza sanatatea omului.

Virusul se poate transmite prin contactul animalelor bolnave cu cele sanatoase, in mod direct, dar se poate transmite si indirect prin: 

  • vectori biologici (capuse din anumite specii care au parazitat anterior porcii bolnavi);
  • diferiti vectori, cum sunt carnasierele domestice si salbatice, pasari salbatice,
  • animale care au trecut prin boala si raman purtatoare de virus;
  • prin sange, tesuturi, secretii si excretii de la animalele bolnave sau moarte;
  • vectori infectati ca: vehicule, haine, adaposturi in care a evoluat boala;
  • deseuri alimentare, cadavre abandonate sau alte materii si materiale ce pot fi contaminate;
  • circulatia in habitatul natural a vanatorilor, paznicilor de vanatoare, a padurarilor si a altor persoane.


Principalele semne clinice sunt evidentiate prin: 

  • temperatura foarte ridicata (40,5 – 42 ◦C) si stare febrila;
  • roseata sau invinetire a pielii, a marginilor urechilor, a varfului picioarelor, a abdomenului si pieptului;
  • lipsa poftei de mancare, apatie si impleticire in mers, care pot aparea cu 24-48 de ore inaintea mortii;
  • vomitari, diaree (uneori cu sange) si urdori la ochi;
  • mortalitatea ridicata, aproape de 100%, intervenita intr-un timp extrem de scurt.


Pentru aceasta boala nu exista tratament si nici vaccin eficient, prin urmare, toate animalele suspecte vor fi ucise si distruse, iar in cazul porcilor domestici, proprietarii vor fi despagubiti de catre stat la pretul de piata al animalelor.

De mentionat ca datele statistice in teritoriile unde a evoluat pana acum, eradicarea si recunoasterea starii de indemnitate la boala a durat lungi perioade de timp.

Pentru protejarea teritoriului national, in cadrul Programului actiunilor de supraveghere, prevenire, control si eradicare a bolilor la animale, a celor transmisibile de la animale la om, aprobat si legiferat anual prin Hotarari de Guvern, sunt stabilite normele de prevenire si combatere aacestei bili, actiuni care fac referire la:

  • Informarea Centrului Local de Combatere a Bolilor cu privire la evolutia boli, masurile ce se impun pentru prevenirea imbolnavirii porcinelor domestice si salbatice si responsabilitatea autoritatiilor locale cu putere de decizie.
  • Instruirea personalului din reteaua sanitara veterinara din judet (medici veterinari zonali, medici veterinari de libera practica imputerniciti, concesionari) a fermierilor, a operatorilor economici, asociatiile de crescatori de animale si admistratorii fondurilor de vanatoare.
  • Distribuirea de materiale imformative si postere in toate localitatiile din judet, cu privire la recunoasterea bolii si la masurile care trebuie aplicate in cazul aparitiei unei suspiciuni.
  • Instruirea personalului din punctele de trecere a frontierei si distribuirea de materiale informative in acest scop.
  • Supravegherea starii de sanatate a efectivelor de porcine domestice si a mistretiilor care habiteaza in fonduri de vanatoare inregistrate la nivel de judet.
  • Monitorizarea respectarii legislatiei privind circulatia porcinelor domestice pe teritoriul judetean si national.
  • Informarea serviciilor veterinare de catre proprietarii de porcine sau proprietarii fondurilor de vanatoare despre existenta de animale bolnave sau moarte.
  • Controale la centrul de colectare a vanatului salbatic, unde se verifica identificarea carcaselor, situatia sanitara a mistretilor depozitati, tinerea la zi a documentelor oficiale, modul de valorificare a carcaselor.
  • Supravegherea bolii prin afluirea de probe, la laborator prelevate de la porcinele domestice si mistreti impuscati sau gasiti morti.
  • Asigurarea ecarisarii teritoriului, inclusiv in fondurile de vanatoare, conform prevederilor legislatiei in domeniu.


Implementarea masurilor de prevenire a pestei porcine africane, in general si cu atentia cuvenita pentru mistreti, constituie o prioritate in activitatea personalului din reteaua sanitara veterinara, dar si pentru personalul angajat din alte autoritati judetene si locale, cu o atentionare speciala pentru fermieri, vanatori si pentru proprietarii fondurilor de vanatoare.

Dr. Pentea Ioan
Secretar - Colegiul Medicilor Veterinari din Judetul Sibiu

  

Noutati

Porcul din rasa Welsh crescut traditional

16-02-2017 Porcine

Porcul din rasa Welsh crescut traditional

Specialitatea traditionala garantata „Traditionally Reared Pedigree Welsh Pork” provine de la porci de rasa care au fost crescuti in conformitate cu un mod de productie bazat pe o practica traditionala. Mai multe>>

Cresterea porcului pentru carne si grasime

15-12-2016 Porcine

Cresterea porcului pentru carne si grasime

Prin acest sistem de crestere si ingrasare se urmareste obtinerea de la porci a unor carcase la care raportul carne si grasime este foarte apropiat. Mai multe>>

Pesta Porcina

28-11-2016 Porcine

Pesta Porcina

Este o boala cu mare contagiozitate evoluand sub forma septicemica insotita de hemoragii generalizate si rate de mortalitate de peste 95%. Specia sensibila naturala la aceasta infectie este specia suine, atat cele domestice cat si cele salbatice. Mai multe>>

Recomandari privind sacrificarea porcilor si consumul carnii de porc

21-11-2016 Porcine

Recomandari privind sacrificarea porcilor si consumul carnii de porc

Conform obiceiului traditional specific poporului roman, in perioada premergatoare Sarbatorilor de Iarna, populatia care locuieste la tara sau in zonele marginase ale oraselor, sacrifica porcul crescut in gospodarie, sau achizitionat de la alti crescatori, pentru a-si asigura carnea si preparatele din carne rezultate, necesare in familia respectiva. Pentru ca aceasta traditie sa-si continue cursul in cadrul legal si pentru a prevenii aparitia unor situatii neplacute, atentionam crescatorii de po... Mai multe>>

Masuri pentru prevenierea si combaterea pestei porcine africane

10-11-2016 Porcine

Masuri pentru prevenierea si combaterea pestei porcine africane

Programul national de supraveghere, prevenire si control al pestei porcine africane a fost aprobat ade Guvern. Programul are scopul de a stabili masuri armonizate de biosecuritate, profilaxie si control in situatii epidemiologice de crestere a riscului, avand in vedere zona de mare risc reprezentata de fasia de teren aflata la frontiera de stat cu Ucraina, pe o distanta de 20 km de la frontiera spre interiorul tarii. Mai multe>>

Comportamentul de grup la porcine

02-11-2016 Porcine

Comportamentul de grup la porcine

Comportamentul de grup este caracteristic tuturor animalelor care traiesc in colectivitati. Astfel se stabileste o anumita ierarhie de grup, respectiv raporturi de dominare-subordonare. Mai multe>>

Masuri de prevenire a Pestei Porcine Africane

11-10-2016 Porcine

Masuri de prevenire a Pestei Porcine Africane

Evenimentele epidemiologice acest an, referitoare la confirmarea unor cazuri de pesta porcina africana la porcii domestici si mistreti din unele tari extracomunitare, respectiv Ucraina si Republica Moldova, fac necesara avertizarea din nou a institutiilor implicate si a publicului larg cu privire la evolutia acestei boli si a masurilor de prevenire si combatere ce se impun atat pe teritoriul national cat si judetean. Mai multe>>

Patologia reproductiei la porci

09-10-2016 Porcine

Patologia reproductiei la porci

Patologia reproductiei la porcine imbraca multe forme si are o etiologie extrem de complexa, in care sunt implicati atat factori interni (de natura nervoasa, hormonala, metabolica, etc) cat si de factori externi infectiosi sau de natura tehnologica. Afectarea functiei de reproducere se traduce printr-o serie de insuccese in acest domeniu si, desi acestea reprezinta un subiect dificil de inteles, este esentiala necesitatea de a indentifica prezenta si cauza esecului si de a se aplica masurile de ... Mai multe>>

Atentionare privind posibila aparitie a pestei porcine africane pe teritoriul Romaniei

07-10-2016 Porcine

Atentionare privind posibila aparitie a pestei porcine africane pe teritoriul Romaniei

Ca urmare a sedintei Comitetului National pentru Situatii Speciale de Urgenta din data de 04.09.2016, s-a informat de catre Autoritatea Nationala Sanitar Veterinara si pentru Siguranta Alimentelor posibilitatea aparitiei pestei porcine africane pe teritoriul Romaniei. Aceasta boala este foarte greu de eradicat si implica eforturi financiare si de personal foarte mari. Mai multe>>

Masuri pentru prevenirea Pestei Porcine Clasice

22-09-2016 Porcine

Masuri pentru prevenirea Pestei Porcine Clasice

In 14 septembrie a fost votata in unanimitate, la Bruxelles, o decizie care va permite Romaniei sa participe la comertul intracomunitar cu porci vii si produse provenite de la acestia. Aceasta situatie obliga si responsabilizeaza personalul din reteaua sanitara veterinara, autoritatiile locale si in mod special crescatorii de porcine, sa implementeze si sa respecte masurile stabilite prin Programul national de prevenire a P.P.C., reactualizat pentru anul 2016, prin care se urmareste: Mai multe>>

Organizarea intarcarii la porci

19-09-2016 Porcine

Organizarea intarcarii la porci

Aceasta operatiune se refera atat la scroafe cat si la purcei, insemnand incetarea lactatiei pentru scroafe, iar pentru purcei trecerea de la nutritia bazata pe laptele matern la furajarea cu nutreturi concentrate. Mai multe>>