Parazitozele intestinale la porci

Parazitoze intestinale porciAceasta categorie de maladii are ca agenti cauzali endoparazitii, simptomele si gravitatea bolilor fiind in functie de natura parazitului, de organele de electie si gradul de infestare. Din punct de vedere zoologic acest tip de paraziti este divers mergand de la organisme unicelulare din increngatura Protozoa pana la viermii din increngaturile Nematoda, Trematoda si Cestoda.

Increngatura Nematoda cuprinde viermii cilindrici cunoscuti popular sub numele de limbrici. Exista mai multe varietati de astfel de viermi, cei care produc cel mai frecvent infestarea la suine fiind Ascaris lumbricoides var, suum, Metastrongylus elongatus, Trichinella spiralis, Trichuris suis, Oesophagostomum, etc.

Parazitoze intestinale - limbrici la porciAscaris lumbricoides sau limbricii de porc, desi destul de asemanatori cu varietatea care infesteaza omul, se pare ca nu se transmit, neexistand un pericol real din acest punc de vedere, insa ramane o problema pentru cresterea suinelor, datorita pierderilor economice si aspectului dezagreabil al intestinelor la porcii infestati. Oraganele de electie sunt in primul rand intestinul subtire, pentru formele adulte, in timp ce stadiile larvale fiind transportate prin sange si limfa pot fi gasite in toate tesuturile, in special in pulmoni si ficat.

Ciclu de viata care presupune evolutia de la stadiul de ou pana la stadiul de adult care depune oua este de 50-60 zile. Semnele clinice sunt in primul rand diminuarea apetitului si a vitezei de crestere, in cazul formelor pulmonare sau hepatice unde pot aparea tusea si icterul.

Diagnosticul se confirma pe baza examenului de laborator, prin evidentierea oualor din fecale, sau chiar a formelor adulte eliminate prin defecare. Tratamentul se face cu diferite substante ascaricide cum ar fi uleiul de chenopolium, oxidul de cadmiu, piperazina, etc., administrate oral, iar in prezent foarte eficienta este injectarea cu ivermectina. Trebuie avut in vedere repetarea tratamentelor la interval de 60 de zile, cat dureaza ciclul biologic al ascarizilor. Masurile de prevenire constau in curatenia si dezinfectia boxelor si adaposturilor, combaterea rozatoarelor si tratamente periodice de deparazitare pentru a reduce numarul animalelor purtatoare si excretoare.

Parazitoze intestinale - limbrici de plamani la porciMetastrongylus elongatus sau limbricii de plamani, au un corp filiform si se localizeaza de regula la nivelul plamanilor ca forme adulte iar larvele migreaza in alte organe, putand fi gasite si la nivelul inimii. Leziunile provocate de acest parazit, ca adult, sunt dilatarea si ingrosarea bronhiilor si arii pulmonare enfizematoase sau cu continut exudat, iar larvele migratoare produc inflamatii ale ganglionilor limfatici si endocardite. Semnele clinice sunt in functie de aceste leziuni si se traduc prin tuse, greutate in respiratie, aritmii cardiace, iar ca stare generala-apatie, scaderea consumului de furaje, intarzierea cresterii. Diagnosticul se pune pe baza examenului clinic completat cu examenul de laborator. Tratamentul este dificil, de aceea se pune mai mult accent pe controlul si preventia infestarii animalelor.

Oesophagostomum dentatum sau viermi nodulari, se gasesc la nivelul intestinului gros, ca forme adulte, iar ca forme larvare sub forma de noduli inchistati la nivelul mucoasei si submucoasei intestinului gros. Ciclu biologic este de 50 de zile iar semnele clinice sunt diminuarea apetitului sau chiar anorexia, constipatia, uneori diareea, slabirea progresiva. Diagnosticul se pune la necropsie sau prin examen de laborator, iar tratamentul se face cu preparate pe baza de fenotiazina sau piperazina.

Hyostrolgylus rubidus sau librici stomacali datorita localizarii acestor paraziti la nivelul stomacului, produc leziuni la nivelul mucoasei stomacale care variaza de la hiperemia si ingrosarea mucoasei pana la ulcere stomacale. Simptomele sunt in concordanta cu gravitatea leziunilor mergand de la inapetenta, slabire pana la hemoragii, varsaturi, etc. Tratamentul cu ivermectina este eficient si in aceasta situatie.

Trichinella spiralis are ca gazde principale porcul si omul, si o serie intreaga de gazde intermediare cum ar fi sobolanul, iepurele, cainele, calul, etc. Organele afectate sunt in principal muschii scheletici dar ocazional au fost detectati acesti paraziti si la nivelul plamanilor, miocardului, creierului sau meningelui.

Parazitoze intestinale trichineloza la porciCaracteristic acestui parazit este patrunderea larvelor in sarcolema fibrei musculare unde se inchisteaza putand ramane ani de zile viabile in acest stadiu. Infestarea altor specii se realizeaza prin ingerarea carnii contaminate care nu a fost supusa unui proces de prelucrare prin caldura. Leziunile sunt la nivelul muscular iar semnele clinice sunt in general sterse la porcii infestati, boala evoluand cel mai adesea neobservata.

Nu exista tratamente eficiente, de aceea trebuie pus un accent deosebit pe masurile de preventie care constau in curatenie, dezinfectie si starpirea rozatoarelor. Pentru prevenirea infestarii omului este obligatoriu examenul trichineloscopic din pilierii diafragmatici, care reprezinta prima localizare a larvelor acestui parazit. Se recomanda sa nu se consume carne din surse necunoscute, fara a avea certitudinea ca s-a efectuat examenul sanitar veterinar. Daca totusi se consuma carne de porc cu origine necunoscuta se recomanda prelucrarea prin temperatura ridicata un timp mai indelungat, pentru a fi siguri ca au fost distruse formele larvale inchistate.

Din increngatura Cestoda fac parte parazitii cunoscuti popular sub numele de tenii. Acestia prezinta un scolex, dotat carlige pentru fixarea in mucoasa, iar corpul este lung si impartit in segmente numite proglote. Ultimele proglote contin oua care, ajunse la maturitate, se desprind fiind eliminate odata cu fecalele in exterior unde constituie surse de infestare pentru alte animale. Cel mai des intalnit este Taenia hydatigena, care, ca adult, traieste in intestin, iar formele lavale migreaza in ficat sau in alte organe din cavitatea peritoneala. In general semnele clinice nu sunt observabile, boala evoluand adeseori inaparenta insa reprezinta un potential pericol pentru imbolnavirea oamenilor.

Parazitoze intestinale - chistul hidatic la porciChistul hidatic produs de Echinococcus granulosis este de asemena o parazitoza potential periculoasa pentru om. Larvele scestui parazit migreaza prin peretele intestinelor in curentul sangvin, de unde ajung la nivelul pulmonilor sau al ficatului, unde formeaza chisti, de diferite dimensiuni, plini cu un lichid clar. Tratamenul acestor tenioze se face deasemenea cu ivermectina.

Cei mai mici paraziti sunt organismele unicelulare din increngatura Protozoa care cuprinde mai multe clase. Din clasa Mastigofora fac parte genurile Trypanosoma, giardia, Trichomonas; din clasa Sporozoa, genurile Etimeria, Babesia, Toxoplasma iar din clasa Ciliate, genul Bantidium. Typanosomiazele sunt intalnite la porci in diferitele tari din Afica, India si se transmit prin intepaturile insectelor care se hranesc cu sangele animalelor.

Din clasa Sporozoa, Toxoplasmoza este o maladie in general cu larga raspandire care poate fi acuta sau cronica, simptomatica sau asimptomatica. Agentul cauzal nu are o preferinta asupra gazdei si nici asupra organelor de electie fiind intalnit intr-o mare varietate de tesuturi. Semnele clinice, cand evolueaza acut, sunt febra, frisoane, slabiciune, diaree, precum si semne nervoase, ca de exemplu necoordonarea miscarilor. Precizarea diagnosticului se face numai la laborator iar tratamentul se bazeaza pe doua grupe de compusi: sulfapirimidine si sulfapirazine. Dintre celelalte protozoare nu putem nominaliza maladii cu caracter selectiv asupra speciei suine, majoritatea fiind inaparente si constituind factori favorizanti sau agravanti si a altor maladii.


Medic veterinar
Dr. Galatanu Diana Monica

 

 

Noutati

Crescatorii isi pot sacrifica porcii in propriile gospodarii

12-11-2023 Porcine

Crescatorii isi pot sacrifica porcii in propriile gospodarii

Sustinerea cresterii traditionale a porcului in gopodarii si a proprietarilor de porci din mediul rural este o prioritate a Auroritatii Nationale Sanitare Veterinare si pentru Siguranta Alimentelor (ANSVSA). Cresterea, sacrificarea porcilor in gospodaria taraneasca si comercializarea acestora nu va fi interzisa. ANSVSA transmite romanilor ca isi vor putea sacrifica fara probleme porcii inainte de Craciun, in propriile gospodarii. Mai multe>>

EFSA si Romania se implica pentru al patrulea an consecutiv in campania de stopare a Pestei Porcine Africane

23-05-2023 Porcine

EFSA si Romania se implica pentru al patrulea an consecutiv in campania de stopare a Pestei Porcine Africane

Autoritatea Europeana pentru Siguranta Alimentara (EFSA) colaboreaza cu Autoritatea Nationala Sanitara Veterinara si pentru Siguranta Alimentelor (ANSVSA) si in anul 2023, in campania europeana de sprijinire a luptei impotriva pestei porcine africane (African Swine Fever/ASF). Mai multe>>

PPA in Romania: mai sunt active 47 focare de Pesta Porcina Africana

03-11-2022 Porcine

PPA in Romania: mai sunt active 47 focare de Pesta Porcina Africana

Autoritatea Nationala Sanitara Veterinara si pentru Siguranta Alimentelor - ANSVSA informeaza ca in data de 02.11.2022 mai sunt active 47 de focare PPA, dintre care 44 de focare la nivelul gospodariilor populatiei si 3 focare la nivelul exploatatiilor comerciale, dupa cum urmeza: Mai multe>>

Focar de pesta porcina africana la o ferma din jud. Timis

15-10-2022 Porcine

Focar de pesta porcina africana la o ferma din jud. Timis

In seara zilei de 11.10.2022 a fost confirmata prezenta virusului pestei pocine africane (PPA) intr-o ferma cu un efectiv de 39.191 de porcine, din localitatea Parta, judetul Timis, apartinand SC SMF Romania SRL. Imediat dupa notificarea suspiciunii de catre Directia Sanitara Veterinara si pentru Siguranta Alimentelor Timis, serviciile veterinare au intervenit de urgenta si au plasat ferma sub supraveghere oficiala. Mai multe>>

EFSA: Pesta Porcina Africana - Detectare, Prevenire, Raportare

01-08-2022 Porcine

EFSA: Pesta Porcina Africana - Detectare, Prevenire, Raportare

PPA este o boala devastatoare care afecteaza porcii domestici si salbatici. Virusul este inofensiv pentru oameni, dar provoaca perturbari socio-economice in multe tari. Uniunea Europeana (UE) este cel mai mare exportator de porcine si produse de porc din intreaga lume, cu peste 5 milioane de tone exportate anual, ceea ce face ca aceasta sa fie una dintre cele mai importante activitati economice din sectorul agricol din Europa. Mai multe>>

Ingrasarea timpurie pentru carne a purceilor

22-02-2022 Porcine

Ingrasarea timpurie pentru carne a purceilor

Ingrasarea timpurie se numeste astfel fiindca incepe la o varsta mica a porcilor, la un timp destul de scurt dupa intarcare. Acest sistem se mai cunoaste si si sub numele de ingrasare rapida, sau ingrasare pentru carne, deoarece porcii supusi acestui fel de ingrasare ating greutatea de sacrificare intr-un interval de timp scurt si produsul principal obtinut in urma sacrificarii lor este carnea cu putina grasime. Mai multe>>

Comtim lanseaza pe piata noi game de produse

04-01-2022 Porcine

Comtim lanseaza pe piata noi game de produse

In urma cu 17 ani, Smithfield Romania punea bazele, in zona de Vest a tarii, a ceea ce avea sa devina un model de business sustenabil in zootehnie si industrie alimentara. Prin brandul Comtim, cele mai inalte standarde din industrie in ceea ce priveste siguranta alimentara sunt aplicate pe intregul lant de productie, din ferma in furculita, oferind astfel consumatorilor produse din carne de porc de calitate superioara. Mai multe>>

Unele particularitati in furajarea porcilor

26-11-2021 Porcine

Unele particularitati in furajarea porcilor

Cunoscand importanta furajarii in cresterea porcinelor, facem o sinteza asupra unor aspecte legate de alimentatia porcinelor si cu unele referiri in utilizarea nutreturilor combinate. Ponderea de peste 65% a costurilor in producerea carnii de porc reprezinta contravaloarea hranei, in deosebi in varianta utilizarii nutreturilor combinate furnizate de fabrici specializate sau a celor realizate in ferme, din cereale macinate, cu adaos de concentrate proteino-vitamino-minerale. Mai multe>>

Pesta porcina africana: campanie extinsa in noi tari

03-08-2021 Porcine

Pesta porcina africana: campanie extinsa in noi tari

Autoritatea Europeana pentru Siguranta Alimentelor isi intensifica eforturile pentru a opri raspandirea pestei porcine africane in Europa, prin extinderea campaniei #StopASF in alte noua tari. In vara anului 2020, Autoritatea Europeana pentru Siguranta Alimentelor, a lansat in sud-estul Europei, o campanie majora care sa creasca gradul de constientizare pentru aceasta boala a porcilor. Mai multe>>

ANSVSA NU interzice cresterea porcilor in gospodarie

31-07-2021 Porcine

ANSVSA NU interzice cresterea porcilor in gospodarie

Ca urmare a informatiilor eronate aparute in presa, avand ca scop denaturarea situatiei reale, precizam urmatoarele: Autoritatea Nationala Sanitara Veterinara si pentru Siguranta Alimentelor (ANSVSA) NU interzice si NU limiteaza cresterea porcinelor in gospodariile populatiei din Romania. Mai multe>>

Pregatirea scroafelor in vederea fatarii

18-07-2021 Porcine

Pregatirea scroafelor in vederea fatarii

Pregatirea scroafelor gestante pentru fatare trebuie sa inceapa cam din luna a 3-a de gestatie, cand fetusii au o crestere mai intensa, dezvoltand scheletul si organele, necesitand mai multa hrana pe care o iau din sangele scroafei mame. In ultimele 10 zile dinaintea fatarii, scroafele devin foarte greoaie, deoarece purceii ajung aproape la greutatea pe care o au la data nasterii. Mai multe>>