Masuri de prevenire a Pestei Porcine Africane

Identificare si prevenire - Pesta Porcina AfricanaConfirmarea si evolutia in anul 2018 dar si in acest an a Pestei Porcine Africane la un numar insemnat de porci domestici crescuti in exploatatii nonprofesionale ale gospodariilor populatiei, impune avertizarea din nou a institutiilor implicate si a publicului larg cu privire la evolutia acestei boli si a masurilor de prevenire si combatere ce se impun atat pe teritoriul judetean cat si national.


In acest context, reamintim crescatorilor de porcine, proprietarilor fondurilor de vanatoare si nu in ultimul rand autoritatiilor locale, implicate, ca Pesta Porcina Africana constituie un pericol ridicat de contaminare pentru porcii domestici si mistreti, prin faptul ca boala este cauzata de un virus foarte rezistent in mediu si in alimente, respectiv poate rezista 6 – 10 zile in materile fecale, pana la 3 – 6 luni in produse din carne de porc, netratata termic si mai multi ani in carnea congelata.

Un rezervor important de virus se poate identifica in zonele cu focare declarate, in mediul natural, respectiv in populatia de mistreti care migreaza in cautarea unor conditii de mediu favorabile, precum si prin nerespectarea normelor legale privind circulatia animalelor vii, a produselor si subproduselor de origine animala.

De mentionat ca boala nu se transmite de la animale la om, deci nu afecteaza sanatatea omului.

Virusul se poate transmite prin contactul animalelor bolnave cu cele sanatoase, in mod direct, dar se poate transmite si indirect prin: 

    • sange, tesuturi, secretii si excretii de la animalele bolnave sau moarte;
    • de la animale care au trecut prin boala si raman purtatoare de virus;
    • diferiti vectori, cum sunt carnasierele domestice si salbatice, pasari salbatice;
    • vectori biologici (capuse din anumite specii (Ornithodorus erraticus), care au parazitat anterior porcii bolnavi);
    • vectori infectati ca: vehicule, haine, adaposturi in care a evoluat boala;
    • deseuri alimentare, cadavre abandonate sau alte materii si materiale ce pot fi contaminate;
    • circulatia in habitatul natural a vanatorilor, paznicilor de vanatoare, a padurarilor si a altor persoane.


Principalele semne clinice sunt evidentiate prin: 

    • temperatura foarte ridicata (40,5 – 42 ◦C) si stare febrila;
    • roseata sau invinetire a pielii, a marginilor urechilor, a varfului picioarelor, a abdomenului si pieptului;
    • lipsa poftei de mancare, apatie si impleticire in mers, care pot aparea cu 24-48 de ore inaintea mortii;
    • vomitari, diaree (uneori cu sange) si urdori la ochi;
    • mortalitatea ridicata, aproape de 100%, intervenita intr-un timp extrem de scurt.


La aceasta data pentru aceasta boala nu exista tratament si nici vaccin eficient, prin urmare, toate animalele suspecte vor fi ucise si distruse, iar in cazul porcilor domestici, proprietarii vor fi despagubiti de catre stat la pretul de piata al animalelor.

De mentionat ca din datele statistice, in teritoriile unde a evoluat pana acum, eradicarea si recunoasterea starii de indemnitate la pesta porcina africana a durat lungi perioade de timp.

Pentru protejarea teritoriului national, in cadrul Programului actiunilor de supraveghere, prevenire, control si eradicare a bolilor la animale, a celor transmisibile de la animale la om, aprobat si legiferat anual prin Hotarari de Guvern, sunt stabilite normele de prevenire si combatere a acestei boli, obligatorii pentru proprietarii de animale, autoritatiile administratiei locale si centrale, servicile sanitare veterinare, alte institutii cu responsabilitate in acest context.

Masurile prioritare fata de situatia epidemiologoca existenta la aceasta data, sunt canalizate pentru lichidarea focarelor declarate si pentru limitarea raspandirii virusului la efectivele de porcine sanatoase crescute in exploatatii nonprofesionale ale gospodariilor populatiei.

In acest sens rolul crescatorilor de porcine are o importanta majora si totodata il responsabilizeaza pentru a respecta recomandarile servicilor sanitare veterinare cu referire la asigurarea criteriilor de protectie, bunastare si biosecuritate, prin:

    • Informarea cu privire la recunoasterea bolii si la masurile care trebuie aplicate in cazul aparitiei unei suspiciuni prin materiale imformative si postere difuzate in toate localitatiile din tara.
    • Sa fie solicitati medicii veterinari, arondati, pentru inregistrarea in baza de date functionala, a tuturor exploatatiilor de porcine, identificarea prin crotaliere a efectivelor, pe rase si categorii si comunicarea evenimentelor (intrari, iesiri) din efectiv la data producerii acestora.
    • Cresterea porcilor numai in adaposturi inchise, asigurand-se conditiile de igiena si microclimat, evitarea contactului cu alte porcine din afara exploatatiei.
    • Sa nu se creasca porci domestice pe gropile de gunoi sau in vecinatatea fondurilor de vanatoare pentru a evita contactul cu populatia de mistreti.
    • Sa se limiteze circulatia in exploatatia de porci, in cladire sau adapost, a persoanelor neautorizate, sa se respecte masurile corespunzatoare de igiena si protectie sanitara prin schimbarea hainelor si a incaltamintei la intrarea in adapostul unde sunt tinuti porcii.
    • Sa nu se administreze in hrana porcilor resturi menajere, sau subproduse de origine animala, iarba proaspata sau cereale proaspete, cu exceptia cazului in care au fost tratate pentru inactivarea virusului P.P.A. sau au fost depozitate (fara sa existe posibilitatea de acces al mistretilor) timp de cel putin 30 de zile inainte de a fi folosite pentru furajare.
    • Sa nu se foloseasca paie ca asternut pentru porci, cu exceptia cazului in care au fost tratate in vederea inactivarii virusului P.P.A.sau daca au fost depozitate (fara sa existe posibilitatea de acces al mistretilor) timp de cel putin 90 de zile inainte de utilizare.
    • Supravegherea starii de sanatate a efectivelor de porcine si sa se comunice urgent medicului veterinar orice suspiciune de boala sau modificari in comportamentul acestora.
    • Colaborarea cu personalul sanitar veterinar pentru prelevare de probe de la porcinele din exploatatie in cadrul programului de supraveghere a bolii prin examene de laborator.
    • Sa se respecte normele privind circulatia porcinelor domestice, pe teritoriul local, judetean si national prin solicitarea de la medicul veterinar a avizului sanitar veterinar pentru miscare, documente de miscare si documente care sa ateste starea de sanatate a animalelor.
    • Sacrificarea si valorificarea carnii de porc si a derivatelor, numai in conditiile impuse de legislatia specifica, sub supravegherea medicului veterinar.
    • Efectuarea dezinfectiei atat la intrarea in exploatatie, cat si la intrarea in adapost prin instalarea dispozitivelor specifice, pentru mijoacelor de transport cat si pentru incaltaminte si imbracaminte.
    • Efectuarea de actiuni de decontaminare, dezinsectie si deratizare, a adaposturilor sau alte spatii cu risc, ori de cate ori este necesar, solicitand personal dau unitati de specialitate, utilizandu-se numai produse de uz veterinar omologate, autorizate pentru comercializare si folosind concentratia in substanta activa prevazuta in instructiunile de utilizare.
    • Asigurarea ecarisarii teritoriului, inclusiv in fondurile de vanatoare, conform prevederilor legislatiei in domeniu.


Implementarea masurilor de prevenire a Pestei Porcine Africane, in general si cu atentia cuvenita pentru gospodariile populatiei constituie o prioritate in activitatea personalului din reteaua sanitara veterinara, dar si pentru personalul angajat din alte autoritati judetene si locale si in mod special pentru crescatorii de porcine.

Dr. Pentea Ioan Viorel
Secretar al Colegiului Medicilor Veterinari Filiala Sibiu

  

Noutati

Crescatorii isi pot sacrifica porcii in propriile gospodarii

12-11-2023 Porcine

Crescatorii isi pot sacrifica porcii in propriile gospodarii

Sustinerea cresterii traditionale a porcului in gopodarii si a proprietarilor de porci din mediul rural este o prioritate a Auroritatii Nationale Sanitare Veterinare si pentru Siguranta Alimentelor (ANSVSA). Cresterea, sacrificarea porcilor in gospodaria taraneasca si comercializarea acestora nu va fi interzisa. ANSVSA transmite romanilor ca isi vor putea sacrifica fara probleme porcii inainte de Craciun, in propriile gospodarii. Mai multe>>

EFSA si Romania se implica pentru al patrulea an consecutiv in campania de stopare a Pestei Porcine Africane

23-05-2023 Porcine

EFSA si Romania se implica pentru al patrulea an consecutiv in campania de stopare a Pestei Porcine Africane

Autoritatea Europeana pentru Siguranta Alimentara (EFSA) colaboreaza cu Autoritatea Nationala Sanitara Veterinara si pentru Siguranta Alimentelor (ANSVSA) si in anul 2023, in campania europeana de sprijinire a luptei impotriva pestei porcine africane (African Swine Fever/ASF). Mai multe>>

PPA in Romania: mai sunt active 47 focare de Pesta Porcina Africana

03-11-2022 Porcine

PPA in Romania: mai sunt active 47 focare de Pesta Porcina Africana

Autoritatea Nationala Sanitara Veterinara si pentru Siguranta Alimentelor - ANSVSA informeaza ca in data de 02.11.2022 mai sunt active 47 de focare PPA, dintre care 44 de focare la nivelul gospodariilor populatiei si 3 focare la nivelul exploatatiilor comerciale, dupa cum urmeza: Mai multe>>

Focar de pesta porcina africana la o ferma din jud. Timis

15-10-2022 Porcine

Focar de pesta porcina africana la o ferma din jud. Timis

In seara zilei de 11.10.2022 a fost confirmata prezenta virusului pestei pocine africane (PPA) intr-o ferma cu un efectiv de 39.191 de porcine, din localitatea Parta, judetul Timis, apartinand SC SMF Romania SRL. Imediat dupa notificarea suspiciunii de catre Directia Sanitara Veterinara si pentru Siguranta Alimentelor Timis, serviciile veterinare au intervenit de urgenta si au plasat ferma sub supraveghere oficiala. Mai multe>>

EFSA: Pesta Porcina Africana - Detectare, Prevenire, Raportare

01-08-2022 Porcine

EFSA: Pesta Porcina Africana - Detectare, Prevenire, Raportare

PPA este o boala devastatoare care afecteaza porcii domestici si salbatici. Virusul este inofensiv pentru oameni, dar provoaca perturbari socio-economice in multe tari. Uniunea Europeana (UE) este cel mai mare exportator de porcine si produse de porc din intreaga lume, cu peste 5 milioane de tone exportate anual, ceea ce face ca aceasta sa fie una dintre cele mai importante activitati economice din sectorul agricol din Europa. Mai multe>>

Ingrasarea timpurie pentru carne a purceilor

22-02-2022 Porcine

Ingrasarea timpurie pentru carne a purceilor

Ingrasarea timpurie se numeste astfel fiindca incepe la o varsta mica a porcilor, la un timp destul de scurt dupa intarcare. Acest sistem se mai cunoaste si si sub numele de ingrasare rapida, sau ingrasare pentru carne, deoarece porcii supusi acestui fel de ingrasare ating greutatea de sacrificare intr-un interval de timp scurt si produsul principal obtinut in urma sacrificarii lor este carnea cu putina grasime. Mai multe>>

Comtim lanseaza pe piata noi game de produse

04-01-2022 Porcine

Comtim lanseaza pe piata noi game de produse

In urma cu 17 ani, Smithfield Romania punea bazele, in zona de Vest a tarii, a ceea ce avea sa devina un model de business sustenabil in zootehnie si industrie alimentara. Prin brandul Comtim, cele mai inalte standarde din industrie in ceea ce priveste siguranta alimentara sunt aplicate pe intregul lant de productie, din ferma in furculita, oferind astfel consumatorilor produse din carne de porc de calitate superioara. Mai multe>>

Unele particularitati in furajarea porcilor

26-11-2021 Porcine

Unele particularitati in furajarea porcilor

Cunoscand importanta furajarii in cresterea porcinelor, facem o sinteza asupra unor aspecte legate de alimentatia porcinelor si cu unele referiri in utilizarea nutreturilor combinate. Ponderea de peste 65% a costurilor in producerea carnii de porc reprezinta contravaloarea hranei, in deosebi in varianta utilizarii nutreturilor combinate furnizate de fabrici specializate sau a celor realizate in ferme, din cereale macinate, cu adaos de concentrate proteino-vitamino-minerale. Mai multe>>

Pesta porcina africana: campanie extinsa in noi tari

03-08-2021 Porcine

Pesta porcina africana: campanie extinsa in noi tari

Autoritatea Europeana pentru Siguranta Alimentelor isi intensifica eforturile pentru a opri raspandirea pestei porcine africane in Europa, prin extinderea campaniei #StopASF in alte noua tari. In vara anului 2020, Autoritatea Europeana pentru Siguranta Alimentelor, a lansat in sud-estul Europei, o campanie majora care sa creasca gradul de constientizare pentru aceasta boala a porcilor. Mai multe>>

ANSVSA NU interzice cresterea porcilor in gospodarie

31-07-2021 Porcine

ANSVSA NU interzice cresterea porcilor in gospodarie

Ca urmare a informatiilor eronate aparute in presa, avand ca scop denaturarea situatiei reale, precizam urmatoarele: Autoritatea Nationala Sanitara Veterinara si pentru Siguranta Alimentelor (ANSVSA) NU interzice si NU limiteaza cresterea porcinelor in gospodariile populatiei din Romania. Mai multe>>

Pregatirea scroafelor in vederea fatarii

18-07-2021 Porcine

Pregatirea scroafelor in vederea fatarii

Pregatirea scroafelor gestante pentru fatare trebuie sa inceapa cam din luna a 3-a de gestatie, cand fetusii au o crestere mai intensa, dezvoltand scheletul si organele, necesitand mai multa hrana pe care o iau din sangele scroafei mame. In ultimele 10 zile dinaintea fatarii, scroafele devin foarte greoaie, deoarece purceii ajung aproape la greutatea pe care o au la data nasterii. Mai multe>>