Proiect de combatere a saraciei din zonele montane

1branzams.jpg
Proiectul de combatere a saraciei in zonele montane s-a bucurat de succes in Harghita, mai multe localitati din judet manifestandu-si deja interesul pentru acesta.









Fundatia americana Heifer Project International, care sprijina acest proiect, deruleaza astfel de proiecte si in alte tari din Europa de Est.

Prima stana construita in Harghita dupa standardele europene face parte din proiect. Proiectul, intitulat "Paseaza darul", este derulat de Asociatia crescatorilor de animale din Tulghes, si de Asociatiei Agricultorilor de Munte "Dorna", cu sprijinul, binenteles, al fundatiei americane.

In prima parte a proiectului, 15 gospodarii din Tulghes au primit cate zece oi si un berbec, iar crescatorii au obligatia ca, in urmatorii trei ani, sa "paseze" la alti gospodari alesi de asociatie, toti mieii de sex feminin care se nasc.

Prima "pasare" a unui numar de 60 de mielute a avut loc deja in luna mai.

Specialistii spun ca in acest fel se creeaza un nucleu de ovine cu caracteristici biologice de calitate ridicata si se incurajeaza cresterea animalelor in zona.

Seful Departamentului de Dezvoltare Rurala din cadrul Directiei pentru Agricultura si Dezvoltare Rurala (DADR) Harghita, Vasile Juravle, a declarat ca in pasul doi al proiectului se va construi o stana moderna, care va respecta toate standardele europene si unde vor ajunge oile pe care le cresc cei implicati in proiect.

Terenul pentru constructia acesteia a fost pus la dispozitie de Consiliul Local Tulghes, iar fundatia este deja sapata. Vasile Juravle a spus ca, in aproximativ doua luni, stana ar trebui sa fie functionala. Ea va dispune de apa curenta, conducta de evacuare, platforma pentru aparat de muls, incaperile vor avea gresie si faianta, iar ciobanii vor avea la dispozitie chiuvete de inox si cabine de dus. De asemenea, va exista un gard electric cu ajutorul caruia animalele vor paste rational si vor fi ferite de animalele salbatice.

Specialistul DADR Harghita spune ca, dupa finalizarea constructiei, stana va fi administrata de Asociatia Crescatorilor de Animale din Tulghes, care va dirija aici, cu prioritate, oile din nucleul primit in proiectul "Paseaza darul".

Deocamdata, cei implicati in realizarea acestei stane moderne sunt preocupati de instuirea ciobanilor care nu stiu sa foloseasca nici platforma de muls si nici gardul electric.

Vasile Jurvale a precizat ca se doreste organizarea unui curs de pregatire pentru ciobani, astfel incat acestia sa nu aiba dificultati cand stana se va da in folosinta. O alta problema identificata de specialisti este faptul ca, deocamdata, nu a fost inregistrat niciun produs traditional din zona, chiar daca urda sau casul produs de ciobanii din Tulghes sunt deliciose.

Seful Departamentului de Dezvoltare Rurala a declarat ca se fac demersuri pentru inregistrarea unor produse traditionale din zona, fapt care va permite desfacerea lor prin retelele de supermarketuri din tara.

Valoarea totala a lucrarilor de constructie si utilarea noii stane se ridica la 200 mii lei, finantarea fiind realizata in comun de Heifer Project International si Consiliul Local Tulghes.