Piata de flori din Aalsmeer

 

 

Aalsmeer este un oras din nordul Olandei, situat la 13 km de Amsterdam. Este cunoscut pentru cea mai mare licitatie de flori din lume, pentru statiunea experimentala de floricultura si pentru numeroasele plantatii floricole.


 

Solului din jurul orasului Aalsmeer a fost atat de bogat, incat a fost necesar gasirea de noi piete de desfacere a recoltelor lor abundente. Pentru inceput s-au intalnit la o cafenea numita "Welkom" iar mai tarziu intr-o sera unde negociau cu cumparatorii produsele lor.

In 1912, o cooperativa de agricultori a infiintat prima casa de licitatii si au ales un consiliu de administratie, a acesteia, dintre proprii membrii.

La inceputul lui 1920, casa de licitatie de la "Bloemenlust" a ajuns la o cifra de de vanzari de 0,45 milioane de euro, iar in 1960 la peste 11 milioane de euro.

In 1972, au fuzionat mai multe centre de licitatii, din mai multe tari, si au deschis pe 88000 metri patrati complexul de licitatie, cunoscut sub numele de "Bloemenveiling Aaslmeer." Astazi, cladirea a crescut in dimensiune si are o suprafata in care pot intra 250 de terenuri de fotbal sub un singur acoperis. Cifra de vanzari a ajuns in 2002 la aproximativ 1,7 miliarde de euro.

Peste 6000 de cultivatorii participa la licitatie. Recent au fost permisi sa participe, la licitatie, cultivatorii si din afara Uniunii Europene. Fiecare membru are obligatia de a participa cu un imprumut, la cooperativa, egala cu 1% din vanzari. Membrii pot de asemenea, sa faca in mod voluntar imprumuturi speciale pentru cooperare.

Aici se gasesc cele mai avansate tehnici culturale si sunt dezvoltate noile produse. Mai mult de 13000 soiuri sunt oferite spre vanzare la Aalsmeer. Un departament special cunoscut sub numele de "Centrul de testare" testeaza calitatea florilor. Noile soiuri, care promit spectacol sunt testate prin programul "Fleur Primeur". Acest program este conceput pentru a stabili standarde de calitate si pentru a extinde gama de produse care vor satisface cererea consumatorilor pentru flori noi si plante exotice. In fiecare an, toamna, cultivatorii expun la International Hortifair din Amsterdam, cele mai bune soiuri de flori.

Mai mult de 2000 de cumparatori, reprezentand aproape 1000 de firme membre platesc 6000 dolari euro anual pentru a avea privilegiul de a cumpara flori prin sistemul ceas. In unul dintre cele cinci niveluri sunt camere de licitatie care ar putea sa va amintesca de o sala de curs de la facultate. Cumparatori stau la un terminal si sa se concentreze pe imensele ceasuri de perete si pe parada de produse care se muta de pe carucioare in partea din fata a camerei. Primul cumparator apasa pe butonul stabileste pretul si cumpara lotul. Exista un număr total de treisprezece ceasuri de manipulare si o medie de 60.000 de tranzactii pe zi. Diferenta dintre licitatia din camera de licitatie si celelalte, precum cele de la animale, este ca nu se aude nici un zgomot! Aceste licitatii comerciale electronice sunt foarte civilizate.

Sala de distributie reprezinta activitatea carucioarelor de flori care ruleaza de-a lungul liniilor si care sunt urmarite printr-un sistem de coduri de bare. Acestea permit localizarea lotului oriunde in reteaua de distributie. Este ceva similar cu sectorul de bagaje dintr-un aeroport.

Cele mai multe dintre aceste flori sunt livrate pe o raza de 1500 km si merg in Germania, Anglia, Italia, Spania, Rusia si Europa de Est. Doar un mic procentaj ajung in Statele Unite. In cateva ore, distributie sa incheiat, sala devine goala si florile parasesc cladirea.

Olanda este considerata de secole tara florilor, mai ales pentru lalelele sale, cu varietati care pot ajunge la mii de euro pentru un singur fir. Cu un climat potrivit pentru cultura florilor timp de mai bine de jumatate de an, Olanda a dezvoltat o industrie de proportii, in care aceste produse atat de delicate si pretentioase, dar si atat de pretuite, sunt adapostite mai ales in sere uriase, cu temperaturi atent monitorizate.

Specialistii prefera sa se axeze pe cateva specii sau chiar pe una singura, inventand noi si noi variatiuni florale pe aceeasi tema, existand si o comunitate a pasionatilor, care schimba idei, "retete" si secrete ale artei cultivarii florilor. Iar datorita specializarii si schimbului de experienta, calitatea este deosebita.

O traditie istorica in Olanda, cultivarea florilor a inceput sa fie tot mai importanta din 1950, cand guvernul a inceput sa acorde o atentie sporita acestui sector economic, sprijinind cultivatorii si exportatorii si mai ales diversificarea ofertei. Multi dintre cei care in trecut preferasera sa se axeze pe cultivarea de legume si fructe au preferat astfel sa inceapa sa cultive la randul lor flori. Treptat, Olanda s-a impus pe piata mondiala ca principalul exportator de flori si plante ornamentale.

Florile si plantele sunt recoltate de cultivatori si pregatite pentru licitatie. Adesea cultivatorii aduc la licitatie plantele, alteori firme specializate se ocupa cu asta. Se completeaza un formular special, foarte amanuntit, cu toate detaliile necesare pentru licitatie - varietate, numar, calitate.

Produsele sunt aranjate pe randuri, in sali climatizate, fiind apoi controlate de specialisti care dau note si scriu pe formularul fiecarui participant elementele pozitive sau negative.

Dupa achizitionare cumparatorul primeste produsele, si le poate refuza daca nu au calitatea anuntata. Intotdeauna produsele se platesc direct vanzatorului.

Cateva imagini de la licitatie de flori Aaslmeer, le gasiti pe:  www.youtube.com/watch?v=2U47yGQEon8

 

Noutati

eMAG Garden Shop, un one-stop-shop pentru casa si gradina

18-03-2024 Gradinarit

eMAG Garden Shop, un one-stop-shop pentru casa si gradina

Primavara aduce un nou shop-in-shop pe eMAG, dedicat pasionatilor de gradinarit. Fie ca sunt in cautarea unor accesorii pentru a amenaja un colt verde in apartament sau au inceput deja sa pregateasca gradinile pentru noul sezon, pe eMAG Garden Shop clientii pot gasi peste 160.000 de articole care provin din oferta eMAG si a partenerilor din Marketplace, de la unelte de gradina, mobilier de exterior piscine, gratare, hamace sau leagane. Mai multe>>

Producatorii de craciunite din Romania sunt sprijiniti de UE

06-12-2023 Flori

Producatorii de craciunite din Romania sunt sprijiniti de UE

In fiecare an, in Europa sunt produse aproximativ 100 de milioane de craciunite, iar Uniunea Europeana vrea sa ajute fermierii si comerciantii sa isi dezvolte si mai mult afacerile. „Stars for Europe” / „Craciunite pentru Europa” este o campanie de marketing la nivel european care are ca scop sa promoveze craciunitele in randul consumatorilor si sa ofere producatorilor si comerciantilor instrumente de marketing menite sa ajute la cresterea vanzarilor. Mai multe>>

Sfaturi utile pentru a-ti transforma gradina intr-un spatiu confortabil si atractiv

21-11-2023 Gradinarit

Sfaturi utile pentru a-ti transforma gradina intr-un spatiu confortabil si atractiv

Daca ai un mic spatiu exterior, este pacat sa nu profiti de el. Exista o multime de decoratiuni, accesorii si plante care il pot transforma intr-un colt de relaxare, de care sa te bucuri in fiecare zi. Mai multe>>

Cum sa actualizezi sau sa accentuezi estetica gradinii tale prin cateva modificari simple

16-08-2023 Gradinarit

Cum sa actualizezi sau sa accentuezi estetica gradinii tale prin cateva modificari simple

Fie ca esti un gradinar pasionat sau pur si simplu un iubitor al oazelor de verdeata, gradina ta poate deborda un suflu nou de la an la an. De la mici sculpturi de gradina amplasate din loc in loc si pana la plante noi de sezon sau aranjamente facute cu mana ta, poti actualiza estetica gradinii fara prea multi bani, dar cu multa imaginatie si pasiune. Mai multe>>

Planificarea buna este totul. Cum se descurca muscatele (aproape) fara grija

25-07-2023 Flori

Planificarea buna este totul. Cum se descurca muscatele (aproape) fara grija

O locatie insorita, apa si multi nutrienti sunt cele mai importante cerinte pentru ca aceste flori populare de vara sa prospere din primavara pana in toamna. Daca indepartezi si frunzele si florile ofilite din cand in cand, muscatele tale vor fi fericite. Pentru cei care considera ca udarea, fertilizarea si igienizarea regulata ocupa prea mult timp, expertii de la Muscate pentru Europa (Pelargonium for Europe – PfE) au trei sfaturi utile. Folosindu-le, te poti asigura ca muscatele tale vor avea ... Mai multe>>

Cum combini florile artificiale cu plantele naturale pentru a crea un decor autentic?

18-07-2023 Flori

Cum combini florile artificiale cu plantele naturale pentru a crea un decor autentic?

Crearea unui aranjament floral frumos nu necesita foarte multe lucruri. Poti realiza o compozitie cu gust combinand flori artificiale si naturale. Astfel de creatii pot fi un decor interior grozav pentru orice eveniment ocazional. Dar florile si plantele artificiale pot fi incluse in decorul casei sau biroului tau, pentru a le oferi acea nota proaspata atat de populara in aceste vremuri. Mai multe>>

Producatorii de muscate si craciunite din Romania sunt sprijiniti de UE

26-06-2023 Flori

Producatorii de muscate si craciunite din Romania sunt sprijiniti de UE

In premiera in Romania, producatorii de muscate si craciunite sunt sprijiniti de UE prin doua campanii de marketing, Muscate pentru Europa (Pelargonium for Europe) si Craciunite pentru Europa (Stars for Europe). Mai multe>>

Meseria de gradinar, din ce in ce mai atractiva

13-06-2023 Gradinarit

Meseria de gradinar, din ce in ce mai atractiva

Meseria de gradinar pare meseria ideala pentru pasionatii de flori si legume, pentru cei care iubesc natura, spatiile verzi si peisagistica urbana. Poate fi o meserie banoasa, daca esti un gradinar dedicat si creativ, dar si o meserie care aduce mereu ceva nou in viata ta. Mai multe>>

”Parfum de Cluj” – vizitati colectia de peste 300 soiuri de trandafiri a USAMV Cluj-Napoca

08-06-2023 Flori

”Parfum de Cluj” – vizitati colectia de peste 300 soiuri de trandafiri a USAMV Cluj-Napoca

Universitatea de Stiinte Agricole si Medicina Veterinara (USAMV) Cluj-Napoca si Asociatia ”Amicii Rozelor” din Romania lanseaza invitatia la ”Parfum de Cluj”, eveniment dedicat iubitorilor de trandafiri, care va avea loc sambata, 10 iunie 2023, la Statiunea de Cercetare Horticola (SCH) din cartierul Gheorgheni. Statiunea gazduieste de zeci de ani o colectie impresionanta de peste 300 de soiuri de trandafiri, inclusiv 48 de soiuri create de-a lungul timpului de catre specialistii USAMV Cluj-... Mai multe>>

Cum sa investesti corect pentru a avea o gradina de vis

06-04-2023 Gradinarit

Cum sa investesti corect pentru a avea o gradina de vis

Cu totii stim ca intre visul de a avea o gradina inforitoare si momentul in care te poti bucura pe deplin de ea se afla multa munca, determinare si deschiderea de a cumpara utilajele corecte. Ne-am propus sa va prezentam care sunt utilajele agricole care reprezinta cea mai inspirata si eficienta alocare a bugetului familiei dumneavoastra. Mai multe>>

Sesiuni de instruire pentru arboricultura urbana desfasurate la Resita si la Constanta

03-11-2022 Arbori si arbusti ornamentali

Sesiuni de instruire pentru arboricultura urbana desfasurate la Resita si la Constanta

Asociatia Peisagistilor din Romania - AsoP, in parteneriat cu companiile Enel si E-Distributie, continua si anul acesta colaborarea in cadrul campaniei pentru cresterea calitatii spatiilor verzi din interiorul localitatilor, prin protejarea arborilor de agrement. Demersul are ca scop imbunatatirea zonelor verzi din interiorul localitatilor prin protejarea arborilor si inglobeaza o gama variata de evenimente desfasurate in mai multe zone ale tarii, precum Banat, Muntenia si Dobrogea. Mai multe>>