Pentru o noua realitate a satului romanesc in mileniul III

Viitorul satului depinde foarte mult de modul in care vom actiona cu totii intr-o democratie reala bazata nu numai pe dialog ci si prin consultarea cetatenilor si  compromis.

.

 


Pentru aceasta trebuie sa tinem cont de urmatoarele aspecte:

Sa ne creem propriile realitati.

Nu pot sa traiesc intr-un sat italian, spaniol, francez sau german ci doar intr-un sat romanesc. Satul romanesc privit din afara pare frumos, dar daca traiesti in interiorul lui, constati ca arata urat. Nimeni nu mai pune mana pe nimic. Nimeni nu mai face curatenie. Copacii nu sunt curatati si sunt rupti de ploi si vanturi. Trotuarele si drumurile sunt impracticabile. Nu se folosesc deloc resursele locale sau cele naturale, resurse care costa atat de putin. La cata piatra exista in muntii din Romania si cat nisip in raurile din campie, nu ar trebui sa traim in noroi, in belti cu apa sau in praf. Parerea mea este ca Romania nu are gospodari. Gospodarii adevarati sfintesc locul si transforma satele romanesti in colturi de rai.

Sa oferim intuitia în afara de stiinta. Vom sluji locuitorii satelor pentru a le oferii surse interioare de autoritate, ca sa hotarasca singuri cum sa traiasca si sa munceasca.

Stiinta fara intuitia nu are nici o valoare. Daca nu intuim problemele si nevoiele, stiinta nu are nici un efect social. Exista la sat o lipsa de autoritate interioara, si din aceasta cauza nimeni nu ia initiativa. Oamenii cu initiative nu sunt promovati in Romania. Va trebui sa le oferim locuitorilor surse interioare de autoritate pentru a hotari singuri cum vor sa traiasca si sa munceasca. In sate nu se mai face nimic pentruca locuitorii si-au dat puterea alesilor iar alesii folosesc aceasta putere in alte scopuri. Daca oamenii si-ar lua autoritatea inapoi, comunitatile rurale vor fi mai frumoase, mai curate si oamenii mai instruiti, pentruca vor invata sa se autoadministreze singuri, asa cum se intampla in comunitatile rurale din Franta, Italia, Germania, etc.

Sa respiritualizam societatea rurala, prin cautarea adevarului, iubirii, compasiunii, prestigiului personal, intelepciunii si mijloacele lor de exprimare.

Simt ca este foarte greu sa-i apropri pe oameni. Au fost mintiti prea mult ca sa mai caute adevarul. Iubirea si compasiune este straina statutul roman atunci cand acesta vorbeste numai de taxe, impozite, inflatie, scumpiri, si lipsa de fonduri. Prestigiul personal si intelepciunea nu mai este de actualitate cand hotareste banul. Chiar daca se vrea sau chiar daca nu se vrea trebuie sa respiritualizam spatiul rural. Vreau sa cautam adevarul, iubirea, compasiunea, prestigiul personal si intelepciunea. Si trebuie sa gasim si mijloacele prin care sa le exprimam. In plus, vreau sa creem valorile spirituale specifice taranului roman precum cinstea, deschiderea, curajul, convingerea, implinirea personala, grija, cooperarea.

Sa raspandim democratizarea economico-sociala pentru a nu mai ramane loc pentru imperialismul economic si social.

Exista o mica clasa de imbogatiti care conduc economic si social Romania. Exista un imperialismul economic si social in Romania. Mileniul trei se afla in mileniul democratizarii economice si sociale si nu mai trebuie sa existe imperialismul economic si social specific mileniului doi. Am intrat in Uniunea Europeana unde democratizarea e la ordinea zilei si acest lucru trebuie sa fie clar pentru toti. Si pe deasupra putem sa ne miscam liberi dincolo de frontiere deoarece interdependenţt globala a devenit inevitabila odata intrati in UE.

Suntem unul si alegem sa creem impreuna.

Asociatiile de fermierii, femei, tineri sunt cele care conduc satele europene pentruca au putere iar autoritatile locale de aici, nu i-au nici o decizie fara a consulta asociatiile mai sus amintite. La noi nu am vazut sa se intimpla asa ceva. Trebuie ca in toata Romania sa se aplice principiul "suntem unul si alegem sa creem impreuna". Trebuie se oferim atit la nivel central cat si la nivel local responsabilitate fata de intreg, puterea de intretinere si preocuparea fata de echilibru. Avem nevoie in aceasta perioada de echilibru in toate actiunile nostre si de responsabilitate fata de Romania si fata de fiecare localitate. Avem nevoie de securitate prin increderea personala interioara. Avem nevoie sa folosim complet capacitatilor noastre omenesti. Si nu in cele din urma avem nevoie sa punem in centrul deciziei, nevoia actiunii intentionate.

Sa conducem comun activitatilor locale, printr-o gandire globala, generatii sau secole intregii in viitor.

Astazi trebuie sa gandim global la nivelul Uniuni Europene si sa actionam local la nivelul fiecarei regiuni si fiecarei localitati. Trebuie sa avem valori europene si valori traditionale. Trebuie sa oferim o mostenire viabila copiilor nostri.

Sa avem in mileniul trei urmatoarele valori: increderea, invatatura, responsabilitatea, asamblul, serviciile si implinirea personala.

Astazi am pierdut increderea in autoritatile statului datorita coruptiei generalizate. Am pierdut-o imediat dupa revolutie. Nimeni nu-si asuma responsabilitatea fata de decaderea spatiul rural romanesc. Raul vine din nestiinta. De asemenea observ ca tot mai multi romani se simt neimpliniti profesionali. Valorile prezentate mai sus nu mai trebuie aruncate in continuare la gunoi.

Sa cointeresam in afaceri familiile noastre, membrii comunitatilor locale, furnizorii, clientii, comunitatea, guvernul, ecosistemele.

Va trebui sa realizam un sistem care functioneaza. Trebuie sa exista o unitate de actiune si o echipa de valori in care fiecare sa-si gaseasca locul. Trebuie invatata fiecare formatie locala sa cante aceiasi melodie si care la nivel national sa se aude perfect, cantata de o orchestra de 20 milioane de romani. Trebuie ca aceasta melodie sa vorbeasca de afacere ca un mijloc de promovare a justitie economico-sociale si a serviciilor globale.

Sa avem ca avutie in spatiului rural romanesc calitatea vietii si alinierea la ordinea naturala.

Va trebui sa creem in Romania o viata comunitara formata din idei, informatii, creativitate si viziune comuna. Apoi trebuie sa contabilizam resursele prin monitorizarea starii bazei materiale, urmarirea bunurilor materiale critice, inclusiv cele naturale. Va trebui sa promovam conservare in locul consumului, sa integram o economiei vizibila bazat pe un capitalul informational. Si nu in cele din urma va trebui sa contabilizam social bolile, accidentele, incendiile, transporturile si curatenia ecologica.

Sa oferim ca forme de actiune doar cele care satisfac nevoile tuturor celor interesati.

Are ca motivatie servirea ireprosabila. Are ca scop intretinerea si se bazeaza pe poezia creatiei. Sunt create pentru orice si pentru orice care are o necesitate de satisfacut. Nu se bazeaza pe rolul administratiei. Deciziile se iau in consens si creaza o atmosfera de libertate in autoexprimare, deschidere, acceptare, egalitate, flexibilitate si invatatura tot timpul vietii.

Sa reprezinte comunitatile tuturor celor a caror viata e atins.

Doar in aceste comunitati vrem sa fim uniti complet si deschisi unii fata de alţii. Aici ni se ofera un nivel constient de ingrijire, incredere, bunavointa. Satul trebuie sa devina o organizatie colectiva de invatatura permanenta prin cunoastere si actiune. Satul trebuie sa asigure intretinere holistica, bunastare, sanatate, eliminarea violentei lingvistice, sociale, toxicomaniei, brutalitatii în familiei, criminalitatii, recidivismului, relatiilor vicioase. Tot aici va trebui eliminata violenta economica, prapastia dintre taranii saraci si cei bogati, discrepantele dintre standardele de la oras si sat, procesele de productie care provoaca boli si dauneaza ecosistemelor. In spatiul rural trebuie sa oferim facilitati pentru sanatate si recreere. Trebuie apoi sa avem politici pentru prevenirea bolilor, politici pentru alimentatie sanatoasa. Spatiul rural trebuie sa ofere o viata fara stres, o sanatate mintala, tehnici de integrare sociala, etc.

Sa se ofere perspectiva de conservare a mediului.

Aceasta perspectiva se bazeaza pe reparatie, reconditionare, refolosire, reciclare. Trebuie sa oferim aici industriile ecologice Suurise Seven cum ar fi: tehnologiile informationale; biotehnologiile; controlul poluarii; serviciile ambientale; reciclarea; substituirele de resurse; eficienta energetica; aprovizionarea cu energie calculata ecologic. Aici se va crea o economie care respecte legile ecologice. Spatiul rural reprezinta un model de viata prin protectia mediului. Modelul ofera integritatea vietii prin recunoasterea tuturor sistemelor vii si implinirea scopurilor.

Se se practice doar tehnologii adecvate.

Tehnologiile adecvate creaza locuri de munca, promoveaza conditii bune de munca, amplifica competenta, creativitatea, initiativa, dezvoltarea personala si bogatia de resurse. Biopolitica din mileniul trei va fi axata pe intretinerea tuturor sistemelor existente in spatiul rural. Locuitorii spatiului rural trebuie sa fie oameni care ispira si incurajeaza. Ei trebuie sa abordeaze moral, cultural, economic, ecologic, tehnologic toate problemele existente. Si trebuie sa le rezolve prin actiuni clare, eficiente si intuitive.

Programul National de Dezvoltare Rurala ar trebui aplicat conform aspectelor mai sus prezentate daca nu vrem sa aruncam banii Uniunii Europene pe apa sambetei.


 

Inginer agronom Suhoverschi Mircea

 

Noutati

Accesorii pentru motocultoare - ce trebuie să ai pentru o muncă mai ușoară?

08-05-2025 Utilaje agricole

Accesorii pentru motocultoare - ce trebuie să ai pentru o muncă mai ușoară?

Motocultorul a devenit rapid una dintre cele mai utile unelte din gospodărie, mai ales dacă lucrezi solul în mod constant. Nu doar că te scapă de efort fizic inutil, dar îți oferă și o eficiență mult mai mare în toate lucrările agricole. Însă, pentru a profita din plin de avantajele sale, ai nevoie de accesoriile potrivite. Cu ajutorul lor, munca devine mai ușoară, mai rapidă și, cel mai important, mai bine făcută. Dacă ai în vedere achiziția sau ai deja un motocultor, informațiile menționate în... Mai multe>>

IulianCântar lansează gama de Generatoare PTO marca Schneeberger pe piața din România

20-03-2025 Masini, utilaje, instalatii

IulianCântar lansează gama de Generatoare PTO  marca Schneeberger pe piața din România

IulianCântar, divizie a Grupului SILOBAG, se numără printre cei mai importanți producători autohtoni de cântare auto și cântare platformă omologate, certificate SRAC, și de aparatură de laborator pentru testarea cerealelor. IulianCântar anunță extinderea portofoliului de produse prin introducerea generatoarelor PTO produse de Schneeberger, Austria, o soluție eficientă pentru ferme și industria agricolă.Aceste produse sunt lansate în premieră pe piața din România, IulianCântar fiind unic importa... Mai multe>>

Care sunt avantajele utilizării unui motocultor?

25-02-2025 Utilaje agricole

Care sunt avantajele utilizării unui motocultor?

Dacă ai un teren de lucrat, fie că vorbim despre o mică grădină de legume sau o suprafață mai extinsă de cultivat, un motocultor poate deveni aliatul tău de nădejde. Acesta este mai mult decât un simplu utilaj agricol – reprezintă o investiție în productivitate, sănătate și chiar în calitatea vieții tale. Descoperă în rândurile următoare modul în care acest echipament îți poate transforma radical modul în care îți gestionezi terenul. Mai multe>>

5 lucrări pe care le poți face cu un motocultor

17-02-2025 Utilaje agricole

5 lucrări pe care le poți face cu un motocultor

Dacă ești pasionat de grădinărit sau ai o mică fermă, știi deja cât de important este să îți ușurezi munca atunci când vine vorba de lucrările agricole. Un motocultor poate deveni aliatul tău de nădejde, fiind o unealtă foarte utilă pentru diverse activități. Fie că vrei să pregătești solul pentru semănat, să întreții culturile deja existente sau să amenajezi spațiile verzi din jurul casei, motocultorul îți transformă munca într-o activitate mai simplă și eficientă. Mai multe>>

Tractor în buzunar sau cum să cumpărați ori să vindeți utilaje agricole în câteva clicuri

14-10-2024 Masini si utilaje agricole

Tractor în buzunar sau cum să cumpărați ori să vindeți utilaje agricole în câteva clicuri

Dacă profesia sau afacerea dumneavoastră este legată de tehnologia agricolă și de agricultură, ar trebui să citiți acest material. S-ar putea să găsiți ceea ce căutați demult. Mai multe>>

Planificati fertilizarea - rapid si precis!

01-02-2024 Agrotehnica

Planificati fertilizarea - rapid si precis!

Daca nu aveti un plan de fertilizare creat, luna Ianuarie este momentul potrivit pentru a planifica aceasta lucrare. Scopul planificarii este acela de a folosi ingrasamantul intr-un mod cat mai eficient posibil. Doza trebuie calculata in asa fel incat sa obtinem cel mai bun randament din punct de vedere economic. Mai multe>>

Tr1 - Noua categorie de permis de conducere pentru tractoare agricole sau forestiere

23-01-2024 Tractoare

Tr1 - Noua categorie de permis de conducere pentru tractoare agricole sau forestiere

Recent, a fost adoptata Ordonanta de Urgenta nr. 1 din 18 ianuarie 2024 pentru modificarea si completarea Ordonantei de Urgenta a Guvernului nr. 195/2002 privind circulatia pe drumurile publice, care vine sa aduca imbunatatiri semnificative in ceea ce priveste conducerea tractoarelor agricole si forestiere. Mai multe>>

Mai multa precizie in protejarea recoltelor cu One Smart Spray de la BASF si Bosch

09-01-2024 Utilaje agricole

Mai multa precizie in protejarea recoltelor cu One Smart Spray de la BASF si Bosch

Buruienile de pe terenurile agricole pot duce la pierderi de recolte de 30% sau chiar mai mult. Fermierii controleaza, de obicei, buruienile prin pulverizarea intregului camp cu erbicide la o doza standard. Pentru a permite un control mai precis si mai durabil al buruienilor, BASF si Bosch au dezvoltat ONE SMART SPRAY in cadrul unui joint venture. Mai multe>>

Sigma CVM Romania anunta parteneriatul cu Amazone: Pionieri in Inovatia Agricola

08-01-2024 Masini si utilaje agricole

Sigma CVM Romania anunta parteneriatul cu Amazone: Pionieri in Inovatia Agricola

Sigma CVM Romania, filiala a Grupului de Companii Saracakis si un jucator de frunte in sectorul utilajelor agricole, anunta cu mandrie parteneriatul cu Amazone, o companie de familie cu o existenta de 140 de ani si o traditie de excelenta in producerea de echipamente agricole. Aceasta colaborare reprezinta un nou prag pentru ambele companii. Mai multe>>

Operator CNC - Ce inseamna si ce implica aceasta meserie cautata si bine platita

02-08-2023 Masini si utilaje agricole

Operator CNC - Ce inseamna si ce implica aceasta meserie cautata si bine platita

Industria agriculturii moderne se bazeaza din ce in ce mai mult pe tehnologie si inovatie pentru a obtine randamente superioare si a eficientiza procesele de productie. In acest context, meseria de Operator CNC devine din ce in ce mai relevanta si cautata in domeniul agricol. Mai multe>>

Yokohama Off-Highway Tires lanseaza cea mai mare anvelopa de tractoare de pana acum

19-07-2023 Tractoare

Yokohama Off-Highway Tires lanseaza cea mai mare anvelopa de tractoare de pana acum

Marca emblematica a Yokohama Off-Highway Tires (YOHT), Alliance, a lansat recent noi dimensiuni ale anvelopei radiale Agriflex+ 372 pentru tractoare si masini de recoltat - inclusiv o dimensiune care o face cea mai mare anvelopa produsa vreodata de Alliance. Dimensiunea VF750/75R46 este destinata celor mai mari tractoare si utilaje si reprezinta o provocare pentru concurentii cu anvelope competitive din punct de vedere economic si calitativ. Mai multe>>