Mijloacele tehnice ale agriculturii interbelice

1936farmer.jpg



O problema importanta care a marcat dezvoltarea agriculturii romanesti interbelice a fost reprezentata de gradul de inzestrare a exploatatiilor agricole taranesti cu masini si unelte agricole.












Evolutia dotarilor cu inventar agricol a fost influentata de distrugerile si degradarile produse in timpul primului razboi mondial si de faptul ca, in eforturile de redresare economica, taranimea improprietarita nu avea puterea economica necesara pentru refacerea integrala si dezvoltarea parcului de masini si unelte agricole.

Astfel, desi stapani pe noile suprafete de teren, micii producatori agricoli au primit aceste pamanturi fara inventarul aferent care a ramas in posesia proprietarilor ce fusesera expropriati.

In ansamblul economiei micii gospodarii taranesti eforturile financiare vizand intretinerea, repararea si mai ales achizitionarea de unelte sau masini agricole noi erau peste posibilitatile unei familii de tarani detinatoare a unei suprafete agricole de pana la 3 ha.

Fenomenului de faramitarea si parcelare a proprietatii ii era asociata si diviziunea prin mostenire a inventarului agricol, dar de cele mai multe ori succesiunea implica cedarea de catre parinti catre familiile nou intemeiate a unor suprafete de teren neutilate cu unelte sau masini agricole.

Crearea prin reforma agrara a unui numar mare de exploatatii agricole, cu precadere mici gospodarii taranesti, nu mai permitea utilizarea acelorasi unelte sau masini agricole pe intinderi mai mari de teren. Mica gospodarie taraneasca trebuia sa faca astfel fata, in primul rand, lipsei uneltelor si masinilor de baza pentru executarea lucrarilor agricole principale la majoritatea plantelor de cultura (plug, grapa, cultivator, masini de semanat).


farm.jpg

Aproape 1/3 din numarul plugurilor si 3/4 din cel al grapelor aflate in inventarul agricol al Romaniei interbelice erau in fapt unelte primitive, din lemn, utilizarea acestora fiind departe de a asigura efectuarea in conditii normale a lucrarilor agricole necesare pentru infiintarea culturilor. De asemenea, unele unelte, precum tavalugul, cu rol important in pregatirea patului germinativ pentru unele culturi (grau, secara, sfecla) erau aproape necunoscute agricultorilor romani.

Totodata, multe dintre masinile si uneltele aflate in posesia gospodariilor taranesti datau chiar din perioada antebelica, prezentand un grad ridicat de uzura fizica si morala si un randament in practica foarte redus. Acesta fusese totusi completat in perioada de dezvoltare de pana la 1930 cu mijloace tehnice noi.

Conform unor calcule efectuate la sfarsitul perioadei interbelic in agricultura romaneasca exista un important deficit de masini si unelte de baza, acoperirea acestui deficit presupunand o investitie de circa 16 miliarde lei. Acest aspect este confirmat si de valoarea inferioară a inventarului agricol tehnic la hectar la nivelul tarii noastre in raport cu agricultura altor state europene, fapt ce determina impreuna cu alti factori o productivitate medie la hectar scazuta.

Astfel, in timp ce in Romania interbelica inventarul agricol repartizat la intinderea suprafetei cultivate duce la o valoare de 1000 lei/ha, Bulgaria si Polonia consemnau valori echivalente de 2000 lei, respectiv 3000 lei/ha, in timp ce in tarile cu agricultura intensiva, precum Elvetia, aceasta valoare atingea chiar 42.000 lei/ha.

In unele situatii familiile de tarani cu un venit anual foarte mic intampinau reale dificultati si in dotarea gospodariei proprii cu unelte de intrebuintare curenta (sape, coase, greble, furci, etc.).

In ceea ce priveste masinile de cosit, de secerat si legat, de imprastiat ingrasaminte, prasitoarele mecanice, batozele si tractoarele, acestea erau in special apanajul proprietatilor mijlocii si mari sau erau utilizate in muncile agricole si de mica proprietate prin asocierea plugarilor din anumite comune.

In demersul lor de imbogatire a dotarilor cu astfel de mijloace de productie gospodariile taranesti au beneficiat de concursul autoritatilor de stat, care au constientizat problema reală a deficitului de inventar agricol mort si care au întreprins unele masuri vizand infiintarea unor depozite speciale pentru vanzarea masinilor si uneltelor agricole produse in fabricile din tara sau care erau aduse din strainatate. Aceste masuri au fost mai pregnante dupa anul 1937 cand importurile de tractoare auto si locomobile au crescut ca urmare a faptului ca statul le-a cumparat pentru dotarea centrelor de masini agricole.


tractor.jpg

Resursele financiare investite in dotarea cu inventar agricol tehnic, in perioada de referinta, s-au mentinut la cote relativ reduse iar castigurile agricultorilor nu au putut sa fie orientate prioritar catre acest domeniu si datorita faptului ca regimul monedei nationale a fost caracterizat de inflatie. In plus, perioada maxima de manifestare a crizei agricole a insemnat o reducere importanta a investitiilor in inventar agricol tehnic, dificultati ce au grevat asupra dotarii exploatatiilor agricole din al doilea deceniu interbelic. Nevoile de dotare cu inventar au fost doar in parte acoperite de productia de masini si unelte agricole a fabricilor autohtone din Sibiu, Resita, Oradea, Toplet, Bocsa – Romana, Craiova, etc.

Datele statistice ne ofera o reprezentare a progresului inregistrat in directia imbogatirii numarului uneltelor si masinilor agricole cu tractiune animala. In acest mod, putem constata ca in perioada de referinta s-a produs o crestere lenta a inventarului agricol astfel incat suprafata cultivabila ce revenea pe o unealta la hectar a scazut intre 1905 si 1927 la pluguri de la 10,6 ha la 7,4 ha si la 6,1 la ha in 1937; grape de la 12,2 la 11,3 si 6,6 ha; la rarite de la 50,2 la 39 si 24 ha in 1937; la semanatori de la 437,4 ha la 293,4; iar la masini de recoltat de la 277,4 la 224,4 ha in 1927 si la 161,5 ha in 1937.


farmer11.jpg

Sursele statistice ale Ministerului Agriculturii si Domeniilor (cele doua editii ale atlasului statistic “L’Agriculture en Roumanie” publicate in 1929 si 1938) indica intre anii de referinta 1927 si 1937 o crestere semnificativa a inzestrarii tehnice a agriculturii Romaniei interbelice cu batoze si tractoare, fapt ce in conditiile mentinerii caracterului extensiv cerealier al productiei era menit sa conduca la o sporire a productiei si randamentului la hectar al acestor culturi. Cu toate acestea, numarul tractoarelor in Romania interbelica raportat la suprafata arabila este sub media europeana, pentru un tractor revenind 2960 ha, in timp ce spre exemplu in Anglia un tractor deservea 258 ha, in Danemarca 394 ha iar in Franta 848,6 ha.

De asemenea, ca si in cazul animalelor de tractiune sau de munca si in cazul inventarului agricol deficitul de dotare se compenseaza prin colaborarea dintre agricultorii care utilizeaza prin imprumut aceleasi unelte agricole (in special cele de bază).

In acelasi timp repartitia teritoriala a inventarului agricol ne demonstreaza existenta unor importante decalaje intre diferitele regiuni ale tarii, fapt care chiar si in conditiile pedoclimatice optime pentru anumiti ani agricoli actioneaza negativ asupra productiilor la unele culturi agricole si asupra randamentului la hectar.

Totodata, in analiza aspectelor vizand baza tehnica a agriculturii taranesti la nivelul perioadei interbelice a fost sesizat faptul ca anumite masini agricole puteau fi accesibile micilor producatori numai prin exploatarea in diferite forme de asociere si ca stadiul de evolutie al dotarilor cu inventar agricol mort s-a situat la cote scazute, fapt ce a grevat serios asupra posibilitatilor intensificarii agriculturii la nivelul intregii tari.

Noutati

Accesorii pentru motocultoare - ce trebuie să ai pentru o muncă mai ușoară?

08-05-2025 Utilaje agricole

Accesorii pentru motocultoare - ce trebuie să ai pentru o muncă mai ușoară?

Motocultorul a devenit rapid una dintre cele mai utile unelte din gospodărie, mai ales dacă lucrezi solul în mod constant. Nu doar că te scapă de efort fizic inutil, dar îți oferă și o eficiență mult mai mare în toate lucrările agricole. Însă, pentru a profita din plin de avantajele sale, ai nevoie de accesoriile potrivite. Cu ajutorul lor, munca devine mai ușoară, mai rapidă și, cel mai important, mai bine făcută. Dacă ai în vedere achiziția sau ai deja un motocultor, informațiile menționate în... Mai multe>>

IulianCântar lansează gama de Generatoare PTO marca Schneeberger pe piața din România

20-03-2025 Masini, utilaje, instalatii

IulianCântar lansează gama de Generatoare PTO  marca Schneeberger pe piața din România

IulianCântar, divizie a Grupului SILOBAG, se numără printre cei mai importanți producători autohtoni de cântare auto și cântare platformă omologate, certificate SRAC, și de aparatură de laborator pentru testarea cerealelor. IulianCântar anunță extinderea portofoliului de produse prin introducerea generatoarelor PTO produse de Schneeberger, Austria, o soluție eficientă pentru ferme și industria agricolă.Aceste produse sunt lansate în premieră pe piața din România, IulianCântar fiind unic importa... Mai multe>>

Care sunt avantajele utilizării unui motocultor?

25-02-2025 Utilaje agricole

Care sunt avantajele utilizării unui motocultor?

Dacă ai un teren de lucrat, fie că vorbim despre o mică grădină de legume sau o suprafață mai extinsă de cultivat, un motocultor poate deveni aliatul tău de nădejde. Acesta este mai mult decât un simplu utilaj agricol – reprezintă o investiție în productivitate, sănătate și chiar în calitatea vieții tale. Descoperă în rândurile următoare modul în care acest echipament îți poate transforma radical modul în care îți gestionezi terenul. Mai multe>>

5 lucrări pe care le poți face cu un motocultor

17-02-2025 Utilaje agricole

5 lucrări pe care le poți face cu un motocultor

Dacă ești pasionat de grădinărit sau ai o mică fermă, știi deja cât de important este să îți ușurezi munca atunci când vine vorba de lucrările agricole. Un motocultor poate deveni aliatul tău de nădejde, fiind o unealtă foarte utilă pentru diverse activități. Fie că vrei să pregătești solul pentru semănat, să întreții culturile deja existente sau să amenajezi spațiile verzi din jurul casei, motocultorul îți transformă munca într-o activitate mai simplă și eficientă. Mai multe>>

Tractor în buzunar sau cum să cumpărați ori să vindeți utilaje agricole în câteva clicuri

14-10-2024 Masini si utilaje agricole

Tractor în buzunar sau cum să cumpărați ori să vindeți utilaje agricole în câteva clicuri

Dacă profesia sau afacerea dumneavoastră este legată de tehnologia agricolă și de agricultură, ar trebui să citiți acest material. S-ar putea să găsiți ceea ce căutați demult. Mai multe>>

Planificati fertilizarea - rapid si precis!

01-02-2024 Agrotehnica

Planificati fertilizarea - rapid si precis!

Daca nu aveti un plan de fertilizare creat, luna Ianuarie este momentul potrivit pentru a planifica aceasta lucrare. Scopul planificarii este acela de a folosi ingrasamantul intr-un mod cat mai eficient posibil. Doza trebuie calculata in asa fel incat sa obtinem cel mai bun randament din punct de vedere economic. Mai multe>>

Tr1 - Noua categorie de permis de conducere pentru tractoare agricole sau forestiere

23-01-2024 Tractoare

Tr1 - Noua categorie de permis de conducere pentru tractoare agricole sau forestiere

Recent, a fost adoptata Ordonanta de Urgenta nr. 1 din 18 ianuarie 2024 pentru modificarea si completarea Ordonantei de Urgenta a Guvernului nr. 195/2002 privind circulatia pe drumurile publice, care vine sa aduca imbunatatiri semnificative in ceea ce priveste conducerea tractoarelor agricole si forestiere. Mai multe>>

Mai multa precizie in protejarea recoltelor cu One Smart Spray de la BASF si Bosch

09-01-2024 Utilaje agricole

Mai multa precizie in protejarea recoltelor cu One Smart Spray de la BASF si Bosch

Buruienile de pe terenurile agricole pot duce la pierderi de recolte de 30% sau chiar mai mult. Fermierii controleaza, de obicei, buruienile prin pulverizarea intregului camp cu erbicide la o doza standard. Pentru a permite un control mai precis si mai durabil al buruienilor, BASF si Bosch au dezvoltat ONE SMART SPRAY in cadrul unui joint venture. Mai multe>>

Sigma CVM Romania anunta parteneriatul cu Amazone: Pionieri in Inovatia Agricola

08-01-2024 Masini si utilaje agricole

Sigma CVM Romania anunta parteneriatul cu Amazone: Pionieri in Inovatia Agricola

Sigma CVM Romania, filiala a Grupului de Companii Saracakis si un jucator de frunte in sectorul utilajelor agricole, anunta cu mandrie parteneriatul cu Amazone, o companie de familie cu o existenta de 140 de ani si o traditie de excelenta in producerea de echipamente agricole. Aceasta colaborare reprezinta un nou prag pentru ambele companii. Mai multe>>

Operator CNC - Ce inseamna si ce implica aceasta meserie cautata si bine platita

02-08-2023 Masini si utilaje agricole

Operator CNC - Ce inseamna si ce implica aceasta meserie cautata si bine platita

Industria agriculturii moderne se bazeaza din ce in ce mai mult pe tehnologie si inovatie pentru a obtine randamente superioare si a eficientiza procesele de productie. In acest context, meseria de Operator CNC devine din ce in ce mai relevanta si cautata in domeniul agricol. Mai multe>>

Yokohama Off-Highway Tires lanseaza cea mai mare anvelopa de tractoare de pana acum

19-07-2023 Tractoare

Yokohama Off-Highway Tires lanseaza cea mai mare anvelopa de tractoare de pana acum

Marca emblematica a Yokohama Off-Highway Tires (YOHT), Alliance, a lansat recent noi dimensiuni ale anvelopei radiale Agriflex+ 372 pentru tractoare si masini de recoltat - inclusiv o dimensiune care o face cea mai mare anvelopa produsa vreodata de Alliance. Dimensiunea VF750/75R46 este destinata celor mai mari tractoare si utilaje si reprezinta o provocare pentru concurentii cu anvelope competitive din punct de vedere economic si calitativ. Mai multe>>