Caracteristicele agriculurii europene ne sunt inca necunoscute

saschi4.jpg

Am intrat de doi ani in Uniunea Europeana, dar inca suntem derutati de faptul ca am avut unumite asteptari inainte de integrare si altele dupa ce am intrat. Ar fi bine sa stam si sa ne gandim unde am gresit, pentru a putea merge pe caile inoirii si nu pe autostrada ratacirii.

 





Agricultura si silvicultura acopera vasta majoritate a teritoriului nostru si joaca un rol esential in influentarea sanatatii economiei rurale si a peisajului rural. Asta in UE, dar nu la noi!

Craciunescu, marele arbitru de fotbal, a candidat la alegerile uninominale, in judetul Valcea si a ramas suprins de saracia din casele oamenilor. A avut si o expresie semnificativa: "Satele sunt ca vai de mama lor". Nu-i vinea sa creada ca altfel se vede saracia din curtea taranilor si altfel se vad satele romanesti in timp ce treci prin ele cu 120 km/ora. Craciunescu nu a intrat in parlament pentruca a avut un moment de sinceritate. Au intrat altii, care pretind ca satele pe care le reprezinta sunt un model de dezvoltare rurala pentru Europa! Daca exista atata saracie in comunele cu holde imbelsugate si codrii verzi inseamna ca aceste doua domenii nu au influentat cu nimic nici sanatatea economica rurala si nici peisajul rural. De la Nicolae Grigorescu, primul si ultimul nostru peisagist, se dau dau banii pentru realizarea de peisaje rurale, dar in lipsa pictorilor, banii intra in buzunarele flamande ale unor "reptile politice", care lasa in urma lor un peisaj dezolant. Nu este de mirare ca banii veniti la sate pentru dezvoltarea rurale sunt folositi fara cap. In loc sa dezvotam agricultura, silvicultura, economia rurala si peisajul rural, facem tot felul de prostii cu banii publici si cu fondurile nerambursabile venite de la UE. "Stricam" banii publici si fondurile nerambursabile din "uitarea, nepasarea si nestiinta".

Agricultura trebuie sa aiba o contributie valoroasa la dezvoltarea economica durabila a satelor. Agricultorii trebuie sa isi asume o serie de functii diferite, incepand cu productia de produse alimentare si nealimentare si pana la gestionarea peisajului rural, conservarea mediului natural si turism. Din 2000 se fac proiecte in Romania dar putine dintre ele indeplinesc aceste functii multiple. Pentru a face un asemenea proiect i-ti trebuiesc oameni foarte bine informati, oameni de stiinta si cercetatori. Tocmai acesti oameni au fost dati uitari din cauza nepasarii si nestiintei celor care ne conduc.

In spatiul rural se petrec doua efecte ciudate. Unii nu stiu sa faca proiecte si nici nu stiu sa utilizeze responsabil fondurile. Altii pot face proiecte (pentruca sunt ajutati prin copierea unor proiecte deja facute de altii) dar risipesc si strica fondurile respective intr-o veselie. Cei care stiu sa faca proiecte, ce pot indeplinii functiile multiple mentionate mai sus, sunt indepartatii sau marginalizati.

Europa este atat unul dintre principalii exportatori, cat si cel mai mare importator mondial de produse alimentare, mai ales din tarile in curs de dezvoltare. Aceasta caracteristica europeana lipseste la noi cu desavarsire. In conditiile in care avem un potential de export extraordinar, noi importam majoritatea produselor agroalimentare. Romania a fost inainte de 1989 un mare exportator. Am avut doua firme de agroexport si fructexport pe care cineva cu buna stiinta le-a distrus. Nu am timp sa dau vina pe cei care au pus mana la distrugerile din agricultura, dar vreau ca exportul agricol sa devina o prioritate pentru Romania.

Am avut o industrie alimentara destul de bine pusa la punct. Spre exemplu, abatorul de pasari din Pecica, judetul Arad, livra la exporta piept de pasare si ficat de gasca. Acum acest abator a fost demolat. In Arad a existat un abator care exporta conserve de carne in SUA. Acum si acest abator este demolat. Saptamanal mergeau cateva tiruri cu unt, spre fostul URSS, produse de Fabrica de lactate din Arad, si care astazi nu mai exista. Serele Arad, si producatorii de legume din Curtici sau Macea livrau mii de tone la export, iar acum serele nu mai exista iar producatorii din Curtici si Macea vand pe pietele locale la preturi de nimic. Exportul romanesc va trebuii reorganizat de catre oameni competenti si cat mai urgent.

Sectorul agricol european foloseste metode de productie sigure, curate, ecologice, care asigura obtinerea unor produse de calitate ce satisfac cerintele consumatorilor. In Romania exista oameni care fac productie de calitate dar nu sunt organizati. Prin organizarea filierelor de productie traditionala (artizanat), cooperatista (grupuri de producatori), capitalista (agrobussines), de stat (ajutoare, rezerva de stat, scoli, spitale, etc), am putea asigura satisfacerea cerintelor de calitate ale tuturor consumatorilor. Avem un sistem engross si de supermarket in sfera distributie cat de cat organizat. Jalea mare este in sfera producatorilor si apoi in cel al procesarii productiei agricole. Agricultura romaneasca lucreaza inca foarte mult la negru si astfel multi produc de calitate indoielnica.

Sectorul agricol al Uniunii Europene serveste comunitatile rurale. Acest rol a fost uitat de catre conducatorii nostrii. Nu auzi decat de potenti investitori autohtoni si straini care cumparar terenuri, fabrici, uzine, etc. Servesc oare comunitatilor rurale sau doar propriilor interese ? In judetul Arad au venit multi investitori straini, dar satele nu arata mai bine. Pot spune ca arata mai rau. Oamenii au vandut pamanturile, apoi au lucrat care pe unde au apucat, fara a avea vreun venit sigur. Cei care au vazut ca lucrurile nu se vor schimba in bine prea curand au plecat la lucru in afara. Ar trebui ca sectorul agricol din Romania, ca in afara de a produce hrana, sa asigure supravietuirea mediului rural ca un loc in care sa traim, sa muncim si pe care sa il vizitam. Agroturism romanesc demostreaza ca avem potential si ca oamenii de la oras vor in afara de mancare, un peisaj frumos si un loc pentru odihna si relaxare. Asta le putem oferii si cu un efort destul de mic. Sunt cateva sate romanesti care fac parte din patrimoniul cultural european si care pot fi modele de urmat.

Politica agricola a Europei se decide la nivelul UE de catre guvernele statelor membre si este pusa in aplicare de catre statele membre. Aceasta politica urmareste sprijinirea veniturilor agricultorilor, incurajandu-i totodata sa produca marfuri de inalta calitate cerute de piata si sa gaseasca noi modalitati de a-si imbunatati activitatea, precum sursele ecologice regenerabile de energie. Aceasta politica a strabaut doi ani dar nu a ajuns inca in Romania. Cei care ne reprezinta la nivelul UE au mers in acest timp la Bruxelles doar pentru a cumpara cadouri si suveniruri pentru "familie" si pentru "sefi". Spun asta deoarece fermierii romani nu sunt inca incurajati sa produca de calitate, nu sunt sprijiniti cu noi modalitati pentru a-si imbunatii activitatea, iar resursele ecologice nu sunt folosite la potentialul maxim. Sunt aproape 5 milioane de hectare de teren agricol care nu a vazut pesticide si ingrasaminte in ultimii 18 ani, si pe care se poate face agricultura ecologica. Iar resursele regenerabile ale Romaniei sunt inca neatinse.

Caracteristicele agriculurii europene ne sunt inca necunoscute pentruca nici nu vrem sa ne schimbam proastele obiceiuri. Pe guvernanti, Uniunea Europeana ii impinge de la spate sa implementeze Politica Agricola Comuna la nivel de institutii centrale. Dar guvernantii au uitat sa-i impinga de la spate pe fermieri. Fermierii mai asteapata inca "micul stimul" care sa-i scoata din amorteala. Asteapta un gest. Gestul venit dintr-o dorinta puternica. Ceva de genul "Vreau sa ajunt dezvoltarea rurala romaneasca prin orice mijloc" sau "Cat de mult iubesc, eu politician de Romania, satul romanesc".

Mircea Suhoverschi

 

Noutati

Accesorii pentru motocultoare - ce trebuie să ai pentru o muncă mai ușoară?

08-05-2025 Utilaje agricole

Accesorii pentru motocultoare - ce trebuie să ai pentru o muncă mai ușoară?

Motocultorul a devenit rapid una dintre cele mai utile unelte din gospodărie, mai ales dacă lucrezi solul în mod constant. Nu doar că te scapă de efort fizic inutil, dar îți oferă și o eficiență mult mai mare în toate lucrările agricole. Însă, pentru a profita din plin de avantajele sale, ai nevoie de accesoriile potrivite. Cu ajutorul lor, munca devine mai ușoară, mai rapidă și, cel mai important, mai bine făcută. Dacă ai în vedere achiziția sau ai deja un motocultor, informațiile menționate în... Mai multe>>

IulianCântar lansează gama de Generatoare PTO marca Schneeberger pe piața din România

20-03-2025 Masini, utilaje, instalatii

IulianCântar lansează gama de Generatoare PTO  marca Schneeberger pe piața din România

IulianCântar, divizie a Grupului SILOBAG, se numără printre cei mai importanți producători autohtoni de cântare auto și cântare platformă omologate, certificate SRAC, și de aparatură de laborator pentru testarea cerealelor. IulianCântar anunță extinderea portofoliului de produse prin introducerea generatoarelor PTO produse de Schneeberger, Austria, o soluție eficientă pentru ferme și industria agricolă.Aceste produse sunt lansate în premieră pe piața din România, IulianCântar fiind unic importa... Mai multe>>

Care sunt avantajele utilizării unui motocultor?

25-02-2025 Utilaje agricole

Care sunt avantajele utilizării unui motocultor?

Dacă ai un teren de lucrat, fie că vorbim despre o mică grădină de legume sau o suprafață mai extinsă de cultivat, un motocultor poate deveni aliatul tău de nădejde. Acesta este mai mult decât un simplu utilaj agricol – reprezintă o investiție în productivitate, sănătate și chiar în calitatea vieții tale. Descoperă în rândurile următoare modul în care acest echipament îți poate transforma radical modul în care îți gestionezi terenul. Mai multe>>

5 lucrări pe care le poți face cu un motocultor

17-02-2025 Utilaje agricole

5 lucrări pe care le poți face cu un motocultor

Dacă ești pasionat de grădinărit sau ai o mică fermă, știi deja cât de important este să îți ușurezi munca atunci când vine vorba de lucrările agricole. Un motocultor poate deveni aliatul tău de nădejde, fiind o unealtă foarte utilă pentru diverse activități. Fie că vrei să pregătești solul pentru semănat, să întreții culturile deja existente sau să amenajezi spațiile verzi din jurul casei, motocultorul îți transformă munca într-o activitate mai simplă și eficientă. Mai multe>>

Tractor în buzunar sau cum să cumpărați ori să vindeți utilaje agricole în câteva clicuri

14-10-2024 Masini si utilaje agricole

Tractor în buzunar sau cum să cumpărați ori să vindeți utilaje agricole în câteva clicuri

Dacă profesia sau afacerea dumneavoastră este legată de tehnologia agricolă și de agricultură, ar trebui să citiți acest material. S-ar putea să găsiți ceea ce căutați demult. Mai multe>>

Planificati fertilizarea - rapid si precis!

01-02-2024 Agrotehnica

Planificati fertilizarea - rapid si precis!

Daca nu aveti un plan de fertilizare creat, luna Ianuarie este momentul potrivit pentru a planifica aceasta lucrare. Scopul planificarii este acela de a folosi ingrasamantul intr-un mod cat mai eficient posibil. Doza trebuie calculata in asa fel incat sa obtinem cel mai bun randament din punct de vedere economic. Mai multe>>

Tr1 - Noua categorie de permis de conducere pentru tractoare agricole sau forestiere

23-01-2024 Tractoare

Tr1 - Noua categorie de permis de conducere pentru tractoare agricole sau forestiere

Recent, a fost adoptata Ordonanta de Urgenta nr. 1 din 18 ianuarie 2024 pentru modificarea si completarea Ordonantei de Urgenta a Guvernului nr. 195/2002 privind circulatia pe drumurile publice, care vine sa aduca imbunatatiri semnificative in ceea ce priveste conducerea tractoarelor agricole si forestiere. Mai multe>>

Mai multa precizie in protejarea recoltelor cu One Smart Spray de la BASF si Bosch

09-01-2024 Utilaje agricole

Mai multa precizie in protejarea recoltelor cu One Smart Spray de la BASF si Bosch

Buruienile de pe terenurile agricole pot duce la pierderi de recolte de 30% sau chiar mai mult. Fermierii controleaza, de obicei, buruienile prin pulverizarea intregului camp cu erbicide la o doza standard. Pentru a permite un control mai precis si mai durabil al buruienilor, BASF si Bosch au dezvoltat ONE SMART SPRAY in cadrul unui joint venture. Mai multe>>

Sigma CVM Romania anunta parteneriatul cu Amazone: Pionieri in Inovatia Agricola

08-01-2024 Masini si utilaje agricole

Sigma CVM Romania anunta parteneriatul cu Amazone: Pionieri in Inovatia Agricola

Sigma CVM Romania, filiala a Grupului de Companii Saracakis si un jucator de frunte in sectorul utilajelor agricole, anunta cu mandrie parteneriatul cu Amazone, o companie de familie cu o existenta de 140 de ani si o traditie de excelenta in producerea de echipamente agricole. Aceasta colaborare reprezinta un nou prag pentru ambele companii. Mai multe>>

Operator CNC - Ce inseamna si ce implica aceasta meserie cautata si bine platita

02-08-2023 Masini si utilaje agricole

Operator CNC - Ce inseamna si ce implica aceasta meserie cautata si bine platita

Industria agriculturii moderne se bazeaza din ce in ce mai mult pe tehnologie si inovatie pentru a obtine randamente superioare si a eficientiza procesele de productie. In acest context, meseria de Operator CNC devine din ce in ce mai relevanta si cautata in domeniul agricol. Mai multe>>

Yokohama Off-Highway Tires lanseaza cea mai mare anvelopa de tractoare de pana acum

19-07-2023 Tractoare

Yokohama Off-Highway Tires lanseaza cea mai mare anvelopa de tractoare de pana acum

Marca emblematica a Yokohama Off-Highway Tires (YOHT), Alliance, a lansat recent noi dimensiuni ale anvelopei radiale Agriflex+ 372 pentru tractoare si masini de recoltat - inclusiv o dimensiune care o face cea mai mare anvelopa produsa vreodata de Alliance. Dimensiunea VF750/75R46 este destinata celor mai mari tractoare si utilaje si reprezinta o provocare pentru concurentii cu anvelope competitive din punct de vedere economic si calitativ. Mai multe>>