Una dintre cauzele care au dus la regresul agriculturii, din tara noastra, a fost retinerea specialistilor, expertilor si functionarilor din administratia agricola centrala si locala, de a-si unii fortele in vederea realizarii in totalitate a Programului National de Dezvoltare Rurala.
Cuvantul “sinergie” este de origine greaca, fiind format din cuvantul “sin” care inseamna “impreună cu” si din cuvantul “ergon” care se traduce prin “munca”. In traducere literara, cuvantul “sinergie” semnifica “munca impreuna” si defineste efectul sporit ce se poate obtine prin actiunea simultana a mai multor elemente psihologice, fizice, biologice, economice, sociale etc.
Particularizand, se poate spune ca sinergia, masoara efectele valorice diferite ale iesirilor in raport cu efectele valorice ale intrarilor in proces. Pentru realizarea acestor efecte valorice trebuie sa existe o baza psihologica, o idee creativa, un spirit uman, adica o sinergie psihologica.
In agricultura sinergia nu este posibila fara ideile creative ale cercetatorilor, proiectantilor sau fara “know-how”-ul specialistilor in domeniu si al managerilor (directorilor).
Procesele decizionale complexe orientate pe sinergie au in vedere “combinatia optima” a functiilor si efectelor individuale ale fiecarei componente ale unui ansamblu pentru a obtine efecte mai mari decat suma efectelor componentelor. De aceea, este bine de remarcat faptul ca legile matematice nu se mai verifica in cazul sinergiei!
In domeniul economic si al afacerilor, la proiectarea strategiilor se are In vedere amplificarea efectului de sinergie si obtinerea unor valori cat mai favorabile pentru categoriile economice de: profit, cifra de afaceri, rentabilitate, eficienta, productivitate maxima, costuri minime.
Factorul timp constituie un criteriu de referinta deosebit de important intrucat trebuie avut in vedere momentul realizarii nivelului optim de integrare a efectelor favorabile posibile, adica momentul (perioada) in care se declanseaza potentialul maxim de sinergie.
Efectele sinergetice nu vor putea fi nici cuantificate, nici prezise, dar rezultatele se pot analiza intr-un spatiu tridimensional constituit din:
· ariile functionale implicate (administratie, finante, marketing, productie, cercetare-proiectare);
· tipurile de sinergii aferente (sinergia managementului, a investitiilor, productiei, desfacerii);
· amploarea sau intensitatea potentialului sinergetic pentru care se fac aprecieri sub forma de calificative, simboluri sau valori numerice estimative.
Studiile si analizele efectuate au condus la concluzia ca cel mai mare potential sinergetic il are activitatea de marketing! Cu cat managerii din domeniul marketingului agricol manifesta mai mult profesionalism in activitatea lor, cu atat scade riscul deciziilor gresite si se poate prevedea un nivel mai ridicat al sinergiei in agricultura. De asemenea, si nivelul sinergiei vanzarilor noilor produse agricole, ecologice si traditionale sau al celor imbunatatite este ridicat, deoarece acestea prezinta caracteristici calitative mai bune fiind mai adaptate la exigentele consumatorilor si vor fi deci mai solicitate de acestia.
In acelasi timp, este posibila o sinergie la nivelul de productie al agricultorilor romani, mai ales in cazul productiei pe loturi mari de produse agricole, deoarece asigura o folosire mai buna a utilajelor si masinilor agricole.
Utilizarea unor agregate multifunctionale la nivelul grupurilor de producatori, creeaza posibilitatea unei sinergii a investitiilor. Tot in domeniul investitiilor se poate mari potentialul sinergetic prin folosirea in comun, de catre producatorii agricoli, in cadrul unor activitati, a unor cladiri, birouri, laboratoare, aparate si chiar forta de munca disponibila, ce erau utilizate incomplet.
Cercetarea-proiectarea din domeniul agricol, ofera sansa unei sinergii pozitive prin contributia adusa de cercetatori si proiectanti la realizarea noilor produse sau la reproiectarea lor, precum si prin utilizarea aparaturii de testare si a echipamentelor de laborator.
Activitatile administrative au, de asemenea, un inalt potential sinergetic financiar si managerial care se manifesta la nivelul agentiilor si compartimentelor agricole si la nivel de ansamblu, al intregului minister.
Avand in vedere potentialul sinergetic al fiecarei alternative decizionale si/sau strategice agricole, nivelul acestuia poate constitui unul din criteriile de selectare a unei alternative din mai multe posibile. Prin urmare, conform atributului de previziune, managerii (directorii) de succes din domeniul administratiei agricole, se remarca si prin abilitatea ca prin deciziile ce le adopta sa contribuie la realizarea unor efecte sinergetice pozitive cat mai mari si la diminuarea pe cat posibil a efectelor sinergetice negative care pot sa apara.
Se impun masuri adecvate, la toate nivelurile administratiei agricole din tara noastra pentru corelarea activitatilor si sarcinilor care revin fiecarei unitati structurale din cadrul ministerului agriculturii, astfel incat sa conduca la o cat mai buna integrare a lor la nivel de ansamblu cu costuri de coordonare inter- si intra-departamentale cat mai mici.
Estimarea efectelor sinergetice ca urmare a adoptarii unor masuri, decizii si strategii in agricultura si dezvoltare rurala depinde in mare masura de factorul timp dar si de o multitudine de alti factori ce nu pot fi controlati, masurati sau prevazuti in totalitate, conducand la situatii de incertitudine si risc.
In concluzie, in cadrul deciziilor individuale si de grup pe care le adopt persoanele implicate, de la specialistul agricol si pana la ministrul agriculturii, ca factori umani implicati in sistemul elementelor de realizare a unei strategii de dezvotare agricola si rurala durabila, este necesar sa se acorde mai multa atentie elementelor de maximizare a efectelor sinergetice pozitive si, totodata, sa se evite pe cat de mult posibil elementele de generare a unor efecte sinergetice negative. Numai astfel se va ajunge la un real succes care sa genereze succes… atat in activitatea agricola, cat si in cea de dezvoltara rurala in tara noastra.
08-05-2025 Utilaje agricole
Motocultorul a devenit rapid una dintre cele mai utile unelte din gospodărie, mai ales dacă lucrezi solul în mod constant. Nu doar că te scapă de efort fizic inutil, dar îți oferă și o eficiență mult mai mare în toate lucrările agricole. Însă, pentru a profita din plin de avantajele sale, ai nevoie de accesoriile potrivite. Cu ajutorul lor, munca devine mai ușoară, mai rapidă și, cel mai important, mai bine făcută. Dacă ai în vedere achiziția sau ai deja un motocultor, informațiile menționate în... Mai multe>>
20-03-2025 Masini, utilaje, instalatii
IulianCântar, divizie a Grupului SILOBAG, se numără printre cei mai importanți producători autohtoni de cântare auto și cântare platformă omologate, certificate SRAC, și de aparatură de laborator pentru testarea cerealelor. IulianCântar anunță extinderea portofoliului de produse prin introducerea generatoarelor PTO produse de Schneeberger, Austria, o soluție eficientă pentru ferme și industria agricolă.Aceste produse sunt lansate în premieră pe piața din România, IulianCântar fiind unic importa... Mai multe>>
25-02-2025 Utilaje agricole
Dacă ai un teren de lucrat, fie că vorbim despre o mică grădină de legume sau o suprafață mai extinsă de cultivat, un motocultor poate deveni aliatul tău de nădejde. Acesta este mai mult decât un simplu utilaj agricol – reprezintă o investiție în productivitate, sănătate și chiar în calitatea vieții tale. Descoperă în rândurile următoare modul în care acest echipament îți poate transforma radical modul în care îți gestionezi terenul. Mai multe>>
17-02-2025 Utilaje agricole
Dacă ești pasionat de grădinărit sau ai o mică fermă, știi deja cât de important este să îți ușurezi munca atunci când vine vorba de lucrările agricole. Un motocultor poate deveni aliatul tău de nădejde, fiind o unealtă foarte utilă pentru diverse activități. Fie că vrei să pregătești solul pentru semănat, să întreții culturile deja existente sau să amenajezi spațiile verzi din jurul casei, motocultorul îți transformă munca într-o activitate mai simplă și eficientă. Mai multe>>
14-10-2024 Masini si utilaje agricole
Dacă profesia sau afacerea dumneavoastră este legată de tehnologia agricolă și de agricultură, ar trebui să citiți acest material. S-ar putea să găsiți ceea ce căutați demult. Mai multe>>
01-02-2024 Agrotehnica
Daca nu aveti un plan de fertilizare creat, luna Ianuarie este momentul potrivit pentru a planifica aceasta lucrare. Scopul planificarii este acela de a folosi ingrasamantul intr-un mod cat mai eficient posibil. Doza trebuie calculata in asa fel incat sa obtinem cel mai bun randament din punct de vedere economic. Mai multe>>
23-01-2024 Tractoare
Recent, a fost adoptata Ordonanta de Urgenta nr. 1 din 18 ianuarie 2024 pentru modificarea si completarea Ordonantei de Urgenta a Guvernului nr. 195/2002 privind circulatia pe drumurile publice, care vine sa aduca imbunatatiri semnificative in ceea ce priveste conducerea tractoarelor agricole si forestiere. Mai multe>>
09-01-2024 Utilaje agricole
Buruienile de pe terenurile agricole pot duce la pierderi de recolte de 30% sau chiar mai mult. Fermierii controleaza, de obicei, buruienile prin pulverizarea intregului camp cu erbicide la o doza standard. Pentru a permite un control mai precis si mai durabil al buruienilor, BASF si Bosch au dezvoltat ONE SMART SPRAY in cadrul unui joint venture. Mai multe>>
08-01-2024 Masini si utilaje agricole
Sigma CVM Romania, filiala a Grupului de Companii Saracakis si un jucator de frunte in sectorul utilajelor agricole, anunta cu mandrie parteneriatul cu Amazone, o companie de familie cu o existenta de 140 de ani si o traditie de excelenta in producerea de echipamente agricole. Aceasta colaborare reprezinta un nou prag pentru ambele companii. Mai multe>>
02-08-2023 Masini si utilaje agricole
Industria agriculturii moderne se bazeaza din ce in ce mai mult pe tehnologie si inovatie pentru a obtine randamente superioare si a eficientiza procesele de productie. In acest context, meseria de Operator CNC devine din ce in ce mai relevanta si cautata in domeniul agricol. Mai multe>>
19-07-2023 Tractoare
Marca emblematica a Yokohama Off-Highway Tires (YOHT), Alliance, a lansat recent noi dimensiuni ale anvelopei radiale Agriflex+ 372 pentru tractoare si masini de recoltat - inclusiv o dimensiune care o face cea mai mare anvelopa produsa vreodata de Alliance. Dimensiunea VF750/75R46 este destinata celor mai mari tractoare si utilaje si reprezinta o provocare pentru concurentii cu anvelope competitive din punct de vedere economic si calitativ. Mai multe>>
© 2024 Gazeta de Agricultura | Termeni si Conditii >>>