Magnolia – arbustul cu flori nobile

Magnolia - Totul despre plantare, intretinere, fertilizare, boli si daunatoriMagnolia, este arbustul cu flori nobile si antice, adaptate pentru polenizarea cu gandaci. Numele plantei de Magnolie provine de la botanistul fancez Pierre Magnol. Planta de magnolie este cunoscuta in Asia, inca din 1083, fiind folosita pentru tratarea unor boli.

In Romania, Magnolia a fost introdusa in cultura in 1880. 

Caracteristici botanice: Magnolia are frunze simple, acute, caduce sau persistente. Florile sunt mari, hermafrodite de culoare roz, albe, violet, albastre sau verzi-galbui. Planta de magnolie se gaseste sub mai multe varietati: magnolia acuminata, denudata, macrophilla, magnolia kobus si tripetala sau magnolia soulangiana.

 

CUM SE PLANTEAZA MAGNOLIA?

Magnolia se planteaza primavara devreme, inainte de inmugurire. Magnolia iubeste soarele si de aceea, trebuie plantata intr-un loc luminos la o distanta de 4 metri fata de alte specii de plante sau constructii. 

Magnolia se planteaza intr-un loc ferit de curenti de aer, in sol profund si reavan. Dimensiunea gropii de plantare se alege in functie de dimensiunile balotului, care nu trebuie sa depaseasca 60-80 cm.

Magnolia - plantare


Pe fundul gropii se aseaza un strat de pietris de circa 5 cm, peste care se adauga pamant de padure in combinatie cu pamant rezultat de la sapatul gropii. Ulterior se aseaza planta, se fixeaza, se adauga pamant treptat si se taseaza pentru a elimina golurile de aer. Atunci cand groapa este aproape plina, se uda planta cu 5 litri de apa, dupa care se adauga pamant pana la umplerea completa a gropii. 

Planta de magnolie se musuroieste sub forma de lighean cu dimensiuni de 50 cm in diametru.

 

Cand se uda magnolia?

La o saptamana dupa plantare, magnolia se uda cu 5 litri de apa. In general, magnolia nu are nevoie de udare, decat daca sunt perioade foarte secetoase.

  

LUCRARI DE INTRETINERE

Magnolia - intretinere


Magnolia are nevoie de lucrari de intretinere specifice: taierea de formare a coroanei la plantare, eliminarea buruienilor din jurul tulpinii, indepartarea ramurilor uscate dupa inflorire. 

Fiind o planta pretentioasa la gerurile tarzii magnolia are nevoie de protectie pe timp de iarna cu plasa de protectie sau saci de protectie.

 

Inmultirea magnoliei

Cea mai usoara metoda de inmultire a magnoliei este marcotajul, realizat prin arcuirea ramurilor care se gasesc in apropiere de sol. Acest tip de inmultire se aplica in lunile august - septembrie, dupa incetarea cresterii lastarilor. Plantele astfel inradacinate se detaseaza de planta-mama in anul urmator, primavara sau toamna. 

O alta metoda de inmultire a magnoliei este marcotajul aerian. Aceasta metoda presupune executarea de incizii pe ramurile aeriene, dedesuptul mugurilor, acoperirea acestora cu turba acida si protejarea cu folie de plastic, legata in zona inferioara si superioara.

Dupa formarea sistemului radicular, plantele obtinute se planteaza in ghivece cu pamant reavan iar dupa un an se planteaza la loc definitiv.

Alte metode de inmultire sunt altoirile in placaj sau despicatura si semanatul semintelor.

 

Fertilizarea magnoliei

Magnolia nu are cerinte mari fata de substantele nutritive, daca aceasta a fost plantata intr-un sol reavan si imbunatatit constant cu materii organice, nu are nevoie de alte tratamente cu substante fertilizatoare. 

 

Boli si daunatori

Magnolia - boli si daunatori


Magnolia, in general, nu este afectata de atacul bolilor si dauntaorilor, insa aceasta poate suferi de:

 

Cancerul european 

Cancerul european, care poate distruge partial arbustul daca nu este combatut la timp prin eliminarea ramurilor si arderea acestora.

 

Ofilirea 

Magnolia se poate ofili din cauza ingheturilor tarzii care ataca varfurile ramurilor. Acestea se elimina prin taiere.

 

Uscarea trunchiului 

Trunchiul magnoliei se poate usca din cauza patrunderii in trunchi prin diferite rani de pe suprafata acestuia a unei ciuperci. Tulpinile afectate se inlatura, prin taiere.

 

Boala alba

Boala alba apare pe frunze la unele varietati de magnolie si le acopera cu un strat fin de praf, albicios, asemanator bumbacului.

 

Puricii frunzelor 

Puricii frunzelor sunt insecte adulte, de culoare maroniu-inchis, de 8 mm lungime. De obicei traiesc in colonii, pe ramurile tinere, in apropierea solului. Ouale eclozeaza in august - septembrie, iar puii sunt de culoare maro-deschis si ierneaza sub scoarta. Puricii sug seva din frunze, lasand in urma lor un lichid lipicios. Ulterior pe frunze apare un mucegai gri-negricios care cuprinde intreaga frunza. Puricii pot fi combatuti prin aplicarea de Insecticid Karate ZEON sau Insecticid Faster.

 

Gandacii japonezi 

Gandacii japonezi ataca in special magnoliile care infloresc vara. Gandacii japonezi adulti au culori stralucitoare, verde-metalic si aripi de culoarea cuprului in jur de 1,3 cm lungime. Acestia ataca in iunie - iulie si se hranesc cu petale si stamine. Florile atacate devin franjurate, capata o culoare maronie si se curbeaza.

Atacul gandacilor japonezi poate fi combatut cu insecticide precum Actara si Mospilan.

  

 

Noutati

eMAG Garden Shop, un one-stop-shop pentru casa si gradina

18-03-2024 Gradinarit

eMAG Garden Shop, un one-stop-shop pentru casa si gradina

Primavara aduce un nou shop-in-shop pe eMAG, dedicat pasionatilor de gradinarit. Fie ca sunt in cautarea unor accesorii pentru a amenaja un colt verde in apartament sau au inceput deja sa pregateasca gradinile pentru noul sezon, pe eMAG Garden Shop clientii pot gasi peste 160.000 de articole care provin din oferta eMAG si a partenerilor din Marketplace, de la unelte de gradina, mobilier de exterior piscine, gratare, hamace sau leagane. Mai multe>>

Producatorii de craciunite din Romania sunt sprijiniti de UE

06-12-2023 Flori

Producatorii de craciunite din Romania sunt sprijiniti de UE

In fiecare an, in Europa sunt produse aproximativ 100 de milioane de craciunite, iar Uniunea Europeana vrea sa ajute fermierii si comerciantii sa isi dezvolte si mai mult afacerile. „Stars for Europe” / „Craciunite pentru Europa” este o campanie de marketing la nivel european care are ca scop sa promoveze craciunitele in randul consumatorilor si sa ofere producatorilor si comerciantilor instrumente de marketing menite sa ajute la cresterea vanzarilor. Mai multe>>

Sfaturi utile pentru a-ti transforma gradina intr-un spatiu confortabil si atractiv

21-11-2023 Gradinarit

Sfaturi utile pentru a-ti transforma gradina intr-un spatiu confortabil si atractiv

Daca ai un mic spatiu exterior, este pacat sa nu profiti de el. Exista o multime de decoratiuni, accesorii si plante care il pot transforma intr-un colt de relaxare, de care sa te bucuri in fiecare zi. Mai multe>>

Cum sa actualizezi sau sa accentuezi estetica gradinii tale prin cateva modificari simple

16-08-2023 Gradinarit

Cum sa actualizezi sau sa accentuezi estetica gradinii tale prin cateva modificari simple

Fie ca esti un gradinar pasionat sau pur si simplu un iubitor al oazelor de verdeata, gradina ta poate deborda un suflu nou de la an la an. De la mici sculpturi de gradina amplasate din loc in loc si pana la plante noi de sezon sau aranjamente facute cu mana ta, poti actualiza estetica gradinii fara prea multi bani, dar cu multa imaginatie si pasiune. Mai multe>>

Planificarea buna este totul. Cum se descurca muscatele (aproape) fara grija

25-07-2023 Flori

Planificarea buna este totul. Cum se descurca muscatele (aproape) fara grija

O locatie insorita, apa si multi nutrienti sunt cele mai importante cerinte pentru ca aceste flori populare de vara sa prospere din primavara pana in toamna. Daca indepartezi si frunzele si florile ofilite din cand in cand, muscatele tale vor fi fericite. Pentru cei care considera ca udarea, fertilizarea si igienizarea regulata ocupa prea mult timp, expertii de la Muscate pentru Europa (Pelargonium for Europe – PfE) au trei sfaturi utile. Folosindu-le, te poti asigura ca muscatele tale vor avea ... Mai multe>>

Cum combini florile artificiale cu plantele naturale pentru a crea un decor autentic?

18-07-2023 Flori

Cum combini florile artificiale cu plantele naturale pentru a crea un decor autentic?

Crearea unui aranjament floral frumos nu necesita foarte multe lucruri. Poti realiza o compozitie cu gust combinand flori artificiale si naturale. Astfel de creatii pot fi un decor interior grozav pentru orice eveniment ocazional. Dar florile si plantele artificiale pot fi incluse in decorul casei sau biroului tau, pentru a le oferi acea nota proaspata atat de populara in aceste vremuri. Mai multe>>

Producatorii de muscate si craciunite din Romania sunt sprijiniti de UE

26-06-2023 Flori

Producatorii de muscate si craciunite din Romania sunt sprijiniti de UE

In premiera in Romania, producatorii de muscate si craciunite sunt sprijiniti de UE prin doua campanii de marketing, Muscate pentru Europa (Pelargonium for Europe) si Craciunite pentru Europa (Stars for Europe). Mai multe>>

Meseria de gradinar, din ce in ce mai atractiva

13-06-2023 Gradinarit

Meseria de gradinar, din ce in ce mai atractiva

Meseria de gradinar pare meseria ideala pentru pasionatii de flori si legume, pentru cei care iubesc natura, spatiile verzi si peisagistica urbana. Poate fi o meserie banoasa, daca esti un gradinar dedicat si creativ, dar si o meserie care aduce mereu ceva nou in viata ta. Mai multe>>

”Parfum de Cluj” – vizitati colectia de peste 300 soiuri de trandafiri a USAMV Cluj-Napoca

08-06-2023 Flori

”Parfum de Cluj” – vizitati colectia de peste 300 soiuri de trandafiri a USAMV Cluj-Napoca

Universitatea de Stiinte Agricole si Medicina Veterinara (USAMV) Cluj-Napoca si Asociatia ”Amicii Rozelor” din Romania lanseaza invitatia la ”Parfum de Cluj”, eveniment dedicat iubitorilor de trandafiri, care va avea loc sambata, 10 iunie 2023, la Statiunea de Cercetare Horticola (SCH) din cartierul Gheorgheni. Statiunea gazduieste de zeci de ani o colectie impresionanta de peste 300 de soiuri de trandafiri, inclusiv 48 de soiuri create de-a lungul timpului de catre specialistii USAMV Cluj-... Mai multe>>

Cum sa investesti corect pentru a avea o gradina de vis

06-04-2023 Gradinarit

Cum sa investesti corect pentru a avea o gradina de vis

Cu totii stim ca intre visul de a avea o gradina inforitoare si momentul in care te poti bucura pe deplin de ea se afla multa munca, determinare si deschiderea de a cumpara utilajele corecte. Ne-am propus sa va prezentam care sunt utilajele agricole care reprezinta cea mai inspirata si eficienta alocare a bugetului familiei dumneavoastra. Mai multe>>

Sesiuni de instruire pentru arboricultura urbana desfasurate la Resita si la Constanta

03-11-2022 Arbori si arbusti ornamentali

Sesiuni de instruire pentru arboricultura urbana desfasurate la Resita si la Constanta

Asociatia Peisagistilor din Romania - AsoP, in parteneriat cu companiile Enel si E-Distributie, continua si anul acesta colaborarea in cadrul campaniei pentru cresterea calitatii spatiilor verzi din interiorul localitatilor, prin protejarea arborilor de agrement. Demersul are ca scop imbunatatirea zonelor verzi din interiorul localitatilor prin protejarea arborilor si inglobeaza o gama variata de evenimente desfasurate in mai multe zone ale tarii, precum Banat, Muntenia si Dobrogea. Mai multe>>