Fertilizarea cu Sulf la rapita si cereale paioase

Ingrasaminte cu sulf la rapita si grauSulful face parte din categoria macroelementelor de ordin secundar. In ultimii ani datorita scaderii emisiilor de sulf in atmosfera (datorate inaspririi reglementarilor referitoare la mediu) si a scaderii cantitatilor de sulf elemental aplicat ca ingrasamant, simptomele de carenta ale acestui element a inceput sa fie observate in special la cereale si la rapita. Sulful este un element esential in nutritia plantelor, lipsa lui provoaca plantelor pagube mari, comparabile cu cele produse de carenta de azot.

 

Plantele au nevoie de Sulf in aceiasi masura in care este nevoie de fosfor. Favorizeaza direct, sinteza proteinelor, lucru deosebit de important pentru cerealele paioase, in special pentru grau. Insuficienta aprovizionarii cu Sulf provoaca incetinirea pronuntata a cresterii iar in caz de carenta severa si prelungita, cresterea se opreste.

 

Fertilizarea Rapitei cu Sulf

Rapita este o mare consumatoare de Sulf. Conditiile meteorologice nefavorabile, aciditatea ridicata a solului si alti factori de stress au influenta negativa asupra aprovizionarii cu Sulf a plantelor.

In functie de conditiile specifice fiecarui an in parte, de la jumatatea lunii martie si pana la jumatatea lunii aprilie incepe perioada de consum maxim al rapitei pentru Sulf. Acest consum se mentine ridicat in toata perioada de alungire a tijei florale precum si in timpul infloritului si se prelungeste pana la inceputul formarii silicvelor.

Avand in vedere aceste caracteristici si cerinte specifice, este nevoie sa se asigure necesarul de Sulf al culturii, inainte ca plantele sa ajunga in aceasta perioada de consum maxim.

In functie de starea de dezvoltare vegetativa specifica din fiecare an, Sulful se poate aplica de la jumatatea lunii martie, pana inainte de inflorit, care de obicei, in anii normali se produce in primele zile ale lunii aprilie. Se poate lua ca reper de aplicare faza de buton verde, faza pana la care este bine ca Sulful sa fie aplicat.

Rolul sulfului: 

Prezenta acestui element de nutritie are o importanta deosebita pentru rapita:

  • ajuta la cresterea si dezvoltarea uniforma a plantelor
  • ajuta la dezvoltarea normala si uniforma a elementelor de productie de pe planta
  • favorizeaza maturarea productiei
  • creste procentul de ulei din seminte

 

Simptome ale carentei de Sulf:

  • limbul frunzelor si nervurile se decoloreaza
  • se produce o “albire”, o decolorare pronuntata a culorii florilor
  • silicvele se opresc din crestere, nu se dezvolta normal, sunt decolorate si neuniforme

 

Sulful se poate aplica atat la sol – ingrasaminte chimice solide clasice – cat si prin administrarea unor ingrasaminte cu aplicare foliara.

Modalitatea practica de fertilizare se stabileste de fiecare fermier in parte, in functie de starea culturii, de dotarea tehnica pe care o are si resursele de care dispune. Important este ca acest element nutritiv foarte important pentru cultura de rapita sa fie aplicat corect si la timpul potrivit.

 

DAGLAS 

DAGLAS - Fertilizant cu continut ridicat de SulfFertilizant cu continut ridicat de S, cu N, K si microelemente

DAGLAS este un ingrasamant cu formulare lichida cu o concentratie ridicata de sulf (769,5 g/l), azot, potasiu si microelemente (B, Fe, Zn). 

Aplicarea foliara a produsului:

  • Asigura aprovizionarea plantelor cu S, microelement important pentru metabolismul lor, in mod special la speciile radacinoase, crucifere si cereale;
  • Azotul si sulful trebuie aplicate in momentele potrivite pentru a asigura stabilitatea nivelului de productie si calitatea acesteia
  • Stimuleaza sinteza aminoacizilor, imbunatatind rezistenta plantelor la atacul patogenilor.
  • In functie de starea culturii si de gradul de aprovizionarea a solului, carenta de sulf provoaca pierderi importante de productie la culturile de rapita, floarea soarelui si cereale.

 

Mod de aplicare: DAGLAS se aplica foliar pana inainte de inflorit la cultura de rapita. La floarea soarelui se aplica in stadiul de 6-8 frunze iar la cereale de la aparitia celui de al doilea nod pana inainte de inspicare.

Doza de aplicare: 2 – 2,5 l/ha

 

Fertilizarea graului cu sulf

Sulful are o importanta deosebita asupra productiei de grau si mai ales asupra calitatii acesteia. Favorizeaza direct sinteza proteinelor. In functie de conditiile climatice ale anului si de starea de vegetatie a culturii, perioada de consum maxim a sulfului incepe din prima decada a lunii aprilie si se prelungeste pana la sfarsitul lunii mai. Aceasta este perioada de consum maxim a sulfului si este bine sa asiguram aprovizionarea cu acest element nutritiv, inainte.

Atentie ! Recomandam aplicarea sulfului de la aparitia celui de al doilea nod pana inainte de inspicare. In cazul in care se administreaza un ingrasamant cu aplicare foliara, se poate aplica concomitent cu alte tratamente (fungicide, insecticide).

Folosirea sulfului in nutritia graului are efecte benefice asupra culturii:

  • in cadrul unei fertilizari corecte cu azot ajuta la realizarea unui continut echilibrat de proteine si gluten
  • sulful are o influenta pozitiva directa asupra continutului proteinelor din gluten
  • acest continut echilibrat de proteina si gluten este esential pentru realizarea unor productii mari, stabile si mai ales de o calitate deosebita privind insusirile de panificatie ale graului
  • aplicarea N si S intr-o doza echilibrata si mai ales la timpul potrivit asigura aceasta stabilitate si calitate deosebita a productiei

 

Sunt ani in care aplicarea unui regim de fertilizare incorect, cu o doza totala de elemente nutritive neechilibrata, ingrasaminte care nu sunt aplicate la momentul optim, toate acestea pe fondul unor conditii meteorologice nefavorabile, sa aibe ca rezultat final obtinerea unor productii de grau de o calitate necorespunzatoare pentru panificatie, cu toate neajunsurile care decurg de aici.

In acelasi timp, desi in momentul de fata nu avem probleme deosebite care sa se manifeste frecvent, este bine sa avem in vedere utilizarea unor microelemente in fertilizarea acestor doua culturi.

Pentru cultura de rapita este bine sa completam schema clasica de fertilizare cu Bor si Sulf, iar pentru grau, utilizarea Sulfului este esentiala pentru obtinerea unui grau de calitate.

 

MAGNESIOGREEN - Fertilizant cu sulf si magneziuMAGNESIOGREEN BIO

Fertilizant cu sulf 30% si magneziu 16%

MAGNESIOGREEN BIO este un fertilizant mineral sub forma de pulbere umectabila cu un grad ridicat de solubilitate si puritate, ce contine magneziu 16% si sulf 30%. 

         • Aplicarea produsului previne si corecteaza carentele de magneziu si sulf.
         • Imbunatateste activitatea fotosintetica si creste cantitatea si calitatea productiei.
         • In functie de starea culturii si de gradul de aprovizionarea a solului, carenta de sulf provoaca pierderi importante de productie la culturile de rapita, floarea soarelui si cereale.


Produsul este acceptat si in culturile certificate ECOLOGIC!

Mod de aplicare: DAGLAS se aplica foliar pana inainte de inflorit la cultura de rapita. La floarea soarelui se aplica in stadiul de 6-8 frunze iar la cereale de la aparitia celui de al doilea nod pana inainte de inspicare. 

Doza de aplicare: 2-4 kg/ha
 

Contact:

logo green-has-italia

email:  romania@greenhasitalia.com
tel: 0799 742 511

 

Noutati

Fertilizarea la iesirea din iarna a culturilor de grau si rapita

18-01-2017 Ingrasaminte / fertilizanti

Fertilizarea la iesirea din iarna a culturilor de grau si rapita

In perioada de sfarsit a lunii februarie si inceputul lunii martie sunt necesare, anterior aplicarii ingrasamintelor, analizele de laborator si starea de vegetatie. Fertilizarea culturilor de grau si rapita, la iesirea din iarna se realizeaza astfel: Mai multe>>

TERRACALCO 95, votat cel mai bun produs pentru agricultura in Ungaria in 2016

02-08-2016 Ingrasaminte / fertilizanti

TERRACALCO 95, votat cel mai bun produs pentru agricultura in Ungaria in 2016

Compania Carmeuse a castigat locul 1 la competitia “Premiile produselor pentru agricultura – Ungaria 27.04.2016” cu produsul TERRACALCO 95, un ajutor de nadejde pentru agricultorii din tara care doresc sa scada aciditatea solului si implicit sa se bucure de recolte mai bogate. Cu o experienta de peste 30 de ani in domeniu, compania Carmeuse a dezvoltat, prin laboratoarele sale un produs inedit, care a reusit sa se ridice in fata amendamentelor clasice. Mai multe>>

Fermentarea la rece a gunoiul de grajd

31-07-2016 Ingrasaminte / fertilizanti

Fermentarea la rece a gunoiul de grajd

Prin metoda de fermentare la rece se obtine ingrasamant organic cu o buna compozitie si cu pierderi mai mici de materie organica. Mai multe>>

Potasiul … Coacerea si calitatea fructelor

18-07-2016 Ingrasaminte / fertilizanti

Potasiul … Coacerea si calitatea fructelor

Potasiul este un element vital pentru desfasurarea multor procese din planta. Rolul lui este unul indirect, el nefiind parte componenta a nici unui organ al plantei, dar fiind necesar pentru activarea a cel putin 80 de enzime din planta. Potasiul este important pentru ca ajuta planta sa depaseasca temperaturile scazute sau prea ridicate, seceta si atacul daunatorilor. Potasiul creste gradul de utilizare al apei de catre plante prin reglarea deschiderii si inchiderii stomatelor, porii prin c... Mai multe>>

Productii mai mari? Intr-un timp scurt? Da, se poate!

15-07-2016 Ingrasaminte / fertilizanti

Productii mai mari? Intr-un timp scurt? Da, se poate!

Romania este una dintre putinele tari din Europa cu soluri extrem de fertile, insa, din lipsa de timp si resurse de cele mai multe ori agricultorii ajung sa utilizeze programe si tehnologii deficitare care pericliteaza sanatatea acestuia si duc la scaderea productiei, mai ales in cazurile in care astfel de lucrari sunt realizate in necunostinta de cauza. Ca sa te bucuri de productii mai mari intr-un timp foarte scurt va recomandam cateva sfaturi pentru a obtine fertilitatea optima a solului. Mai multe>>

Poluarea cu ingrasaminte

23-05-2016 Ingrasaminte / fertilizanti

Poluarea cu ingrasaminte

Poluarea cu ingrasaminte este provocata de proasta gestionare a solului, care este caracterizata in Romania de mai multe multe nereguli. O prima neregula este lipsa unei fertilizari rationale, bazata pe principii stiintifice, care trebuie efectuata in regim controlat. Mai multe>>

Fertilizarea foliara - Secrete ale nutritiei plantelor pentru o productie ridicata

20-05-2016 Ingrasaminte / fertilizanti

Fertilizarea foliara - Secrete ale nutritiei plantelor pentru o productie ridicata

Cand si cum folosim ingrasamintele foliare? Ingrasamintele foliare oricat ar fi de bune nu pot sa inlocuiasca fertilizarea de baza cu ingrasaminte organice sau chimice. Principala cale de absortie a nutrientilor in planta ramane radacina. Totusi, fertilizarea foliara ne poate ajuta, cu costuri mici, sa obtinem rezultate deosebite in sporirea cantitativa si calitativa a productiei. Atunci cand alegem un ingrasamant foliar trebuie sa tinem cont de compozitia, eficienta lui si perioada de aplicare. Mai multe>>

Ingrasaminte foliare pentru tratamente la vita de vie

20-04-2016 Ingrasaminte / fertilizanti

Ingrasaminte foliare pentru tratamente la vita de vie

Cine nu si-ar dori propria vita de vie, care sa rodeasca toamna struguri frumosi, mari, dulci si gustosi? Ar fi un vis dus la realitate sa ne trezim dimineata si sa ne pregatim un suc din struguri proaspat culesi, chiar din propria curte sau sa ii mancam alaturi de o branza fina. Insa, intretinerea unei vite de vie presupune mult efort, grija si indemanare. Mai multe>>

Planul de fertilizare: pasi necesari, model plan de fertilizare

15-04-2016 Ingrasaminte / fertilizanti

Planul de fertilizare: pasi necesari, model plan de fertilizare

O cerinta obligatorie pentru fermieri care solicita plati directe presupune obligatia acestora sa nu depaseasca cantitatea de 170 kg azot/ha provenit din aplicarea ingrasamintelor pe terenul agricol in decursul unui an. In acest scop trebuie sa urmeze un plan de fertilizare simplificat, intocmit pe baza standardelor privind cantitatile maxime de azot care pot fi aplicate pe terenul agricol si sa asigure o distribuire uniforma a ingrasamintelor pe terenul agricol. Mai multe>>

Microfertilizare localizata starter si efect indelungat

14-04-2016 Ingrasaminte / fertilizanti

Microfertilizare localizata starter si efect indelungat

Tehnologiile de fertilizare au evoluat constant in ultimul deceniu atat pe plan international, cat si in tara noastra. Una din cele mai noi tendinte este utilizarea de fertilizanti microgranulati starter cu un continut ridicat de fosfor. Mai multe>>

Un start corect cu ZinSTART

03-04-2016 Ingrasaminte / fertilizanti

Un start corect cu ZinSTART

Pentru a obtine productii mari si calitative, pe langa aplicarea macro elementelor cu rol primordial in viata plantelor, trebuie sa administram plantelor de cultura si un complex de micro elemente necesare bunei dezvoltari a plantelor. Mai multe>>