Fertilizarea cu Sulf la rapita si cereale paioase

Ingrasaminte cu sulf la rapita si grauSulful face parte din categoria macroelementelor de ordin secundar. In ultimii ani datorita scaderii emisiilor de sulf in atmosfera (datorate inaspririi reglementarilor referitoare la mediu) si a scaderii cantitatilor de sulf elemental aplicat ca ingrasamant, simptomele de carenta ale acestui element a inceput sa fie observate in special la cereale si la rapita. Sulful este un element esential in nutritia plantelor, lipsa lui provoaca plantelor pagube mari, comparabile cu cele produse de carenta de azot.

 

Plantele au nevoie de Sulf in aceiasi masura in care este nevoie de fosfor. Favorizeaza direct, sinteza proteinelor, lucru deosebit de important pentru cerealele paioase, in special pentru grau. Insuficienta aprovizionarii cu Sulf provoaca incetinirea pronuntata a cresterii iar in caz de carenta severa si prelungita, cresterea se opreste.

 

Fertilizarea Rapitei cu Sulf

Rapita este o mare consumatoare de Sulf. Conditiile meteorologice nefavorabile, aciditatea ridicata a solului si alti factori de stress au influenta negativa asupra aprovizionarii cu Sulf a plantelor.

In functie de conditiile specifice fiecarui an in parte, de la jumatatea lunii martie si pana la jumatatea lunii aprilie incepe perioada de consum maxim al rapitei pentru Sulf. Acest consum se mentine ridicat in toata perioada de alungire a tijei florale precum si in timpul infloritului si se prelungeste pana la inceputul formarii silicvelor.

Avand in vedere aceste caracteristici si cerinte specifice, este nevoie sa se asigure necesarul de Sulf al culturii, inainte ca plantele sa ajunga in aceasta perioada de consum maxim.

In functie de starea de dezvoltare vegetativa specifica din fiecare an, Sulful se poate aplica de la jumatatea lunii martie, pana inainte de inflorit, care de obicei, in anii normali se produce in primele zile ale lunii aprilie. Se poate lua ca reper de aplicare faza de buton verde, faza pana la care este bine ca Sulful sa fie aplicat.

Rolul sulfului: 

Prezenta acestui element de nutritie are o importanta deosebita pentru rapita:

    • ajuta la cresterea si dezvoltarea uniforma a plantelor
    • ajuta la dezvoltarea normala si uniforma a elementelor de productie de pe planta
    • favorizeaza maturarea productiei
    • creste procentul de ulei din seminte

 

Simptome ale carentei de Sulf:

    • limbul frunzelor si nervurile se decoloreaza
    • se produce o “albire”, o decolorare pronuntata a culorii florilor
    • silicvele se opresc din crestere, nu se dezvolta normal, sunt decolorate si neuniforme

 

Sulful se poate aplica atat la sol – ingrasaminte chimice solide clasice – cat si prin administrarea unor ingrasaminte cu aplicare foliara.

Modalitatea practica de fertilizare se stabileste de fiecare fermier in parte, in functie de starea culturii, de dotarea tehnica pe care o are si resursele de care dispune. Important este ca acest element nutritiv foarte important pentru cultura de rapita sa fie aplicat corect si la timpul potrivit.

 

DAGLAS 

DAGLAS - Fertilizant cu continut ridicat de SulfFertilizant cu continut ridicat de S, cu N, K si microelemente

DAGLAS este un ingrasamant cu formulare lichida cu o concentratie ridicata de sulf (769,5 g/l), azot, potasiu si microelemente (B, Fe, Zn). 

Aplicarea foliara a produsului:

    • Asigura aprovizionarea plantelor cu S, microelement important pentru metabolismul lor, in mod special la speciile radacinoase, crucifere si cereale;
    • Azotul si sulful trebuie aplicate in momentele potrivite pentru a asigura stabilitatea nivelului de productie si calitatea acesteia
    • Stimuleaza sinteza aminoacizilor, imbunatatind rezistenta plantelor la atacul patogenilor.
    • In functie de starea culturii si de gradul de aprovizionarea a solului, carenta de sulf provoaca pierderi importante de productie la culturile de rapita, floarea soarelui si cereale.

 

Mod de aplicare: DAGLAS se aplica foliar pana inainte de inflorit la cultura de rapita. La floarea soarelui se aplica in stadiul de 6-8 frunze iar la cereale de la aparitia celui de al doilea nod pana inainte de inspicare.

Doza de aplicare: 2 – 2,5 l/ha

 

Fertilizarea graului cu sulf

Sulful are o importanta deosebita asupra productiei de grau si mai ales asupra calitatii acesteia. Favorizeaza direct sinteza proteinelor. In functie de conditiile climatice ale anului si de starea de vegetatie a culturii, perioada de consum maxim a sulfului incepe din prima decada a lunii aprilie si se prelungeste pana la sfarsitul lunii mai. Aceasta este perioada de consum maxim a sulfului si este bine sa asiguram aprovizionarea cu acest element nutritiv, inainte.

Atentie ! Recomandam aplicarea sulfului de la aparitia celui de al doilea nod pana inainte de inspicare. In cazul in care se administreaza un ingrasamant cu aplicare foliara, se poate aplica concomitent cu alte tratamente (fungicide, insecticide).

Folosirea sulfului in nutritia graului are efecte benefice asupra culturii:

    • in cadrul unei fertilizari corecte cu azot ajuta la realizarea unui continut echilibrat de proteine si gluten
    • sulful are o influenta pozitiva directa asupra continutului proteinelor din gluten
    • acest continut echilibrat de proteina si gluten este esential pentru realizarea unor productii mari, stabile si mai ales de o calitate deosebita privind insusirile de panificatie ale graului
    • aplicarea N si S intr-o doza echilibrata si mai ales la timpul potrivit asigura aceasta stabilitate si calitate deosebita a productiei

 

Sunt ani in care aplicarea unui regim de fertilizare incorect, cu o doza totala de elemente nutritive neechilibrata, ingrasaminte care nu sunt aplicate la momentul optim, toate acestea pe fondul unor conditii meteorologice nefavorabile, sa aibe ca rezultat final obtinerea unor productii de grau de o calitate necorespunzatoare pentru panificatie, cu toate neajunsurile care decurg de aici.

In acelasi timp, desi in momentul de fata nu avem probleme deosebite care sa se manifeste frecvent, este bine sa avem in vedere utilizarea unor microelemente in fertilizarea acestor doua culturi.

Pentru cultura de rapita este bine sa completam schema clasica de fertilizare cu Bor si Sulf, iar pentru grau, utilizarea Sulfului este esentiala pentru obtinerea unui grau de calitate.

 

MAGNESIOGREEN - Fertilizant cu sulf si magneziuMAGNESIOGREEN BIO

Fertilizant cu sulf 30% si magneziu 16%

MAGNESIOGREEN BIO este un fertilizant mineral sub forma de pulbere umectabila cu un grad ridicat de solubilitate si puritate, ce contine magneziu 16% si sulf 30%. 

                  • Aplicarea produsului previne si corecteaza carentele de magneziu si sulf.
                  • Imbunatateste activitatea fotosintetica si creste cantitatea si calitatea productiei.
                  • In functie de starea culturii si de gradul de aprovizionarea a solului, carenta de sulf provoaca pierderi importante de productie la culturile de rapita, floarea soarelui si cereale.


Produsul este acceptat si in culturile certificate ECOLOGIC!

Mod de aplicare: DAGLAS se aplica foliar pana inainte de inflorit la cultura de rapita. La floarea soarelui se aplica in stadiul de 6-8 frunze iar la cereale de la aparitia celui de al doilea nod pana inainte de inspicare. 

Doza de aplicare: 2-4 kg/ha
 

Contact:

logo green-has-italia

email:  romania@greenhasitalia.com
tel: 0799 742 511

 

Noutati

Corteva pune astazi azotul la indemana plantelor printr-un produs UNIC

05-03-2024 Ingrasaminte / fertilizanti

Corteva pune astazi azotul la indemana plantelor printr-un produs UNIC

Este cunoscuta presiunea pe care agricultorii o simt in ultima vreme in ceea ce priveste pretul ridicat al azotului si limitarea aplicarii formularilor conventionale pe parcursul perioadei de vegetatie, lucruri care, alaturi de alti factori de mediu, ii impiedica sa obtina rezultate maximizate de productie in culturile lor. Mai multe>>

Aplicarea corecta a ingrasamintelor granulate !

24-01-2024 Ingrasaminte / fertilizanti

Aplicarea corecta a ingrasamintelor granulate !

Aplicarea corecta a ingrasamintelor granulate este o veriga esentiala in tehnologia de cultivare intensiva a plantelor. Erorile de aplicare trebuie evitate intotdeauna pentru a maximiza potentialul de productie si pentru a distribui in mod optim nutrientii. Mai multe>>

Sfaturi despre cum sa depozitati in mod corect ingrasamintele

07-12-2023 Ingrasaminte / fertilizanti

Sfaturi despre cum sa depozitati in mod corect ingrasamintele

Ingrasamintele sunt foarte sensibile la factorii de mediu. Daca respectati cateva reguli de baza, calitatea ingrasamantului nu va fi afectata si depozitarea se va face in conditii de siguranta. Mai multe>>

Utrisha™ N - biostimulatorul de eficienta a azotului a fost lansat de Corteva Agriscience in Romania

30-11-2023 Ingrasaminte / fertilizanti

Utrisha™ N - biostimulatorul de eficienta a azotului a fost lansat de Corteva Agriscience in Romania

Corteva Agriscience a lansat optimizatorul cu rol in eficientizarea nutrientilor Utrisha™ N in Romania, ca parte a portofoliului sau de produse biologice, pentru a satisface cererea tot mai mare de solutii sustenabile in agricultura. Desi produsul si-a facut debutul in Romania la sfarsitul acestui an, a fost prezent cu succes in Republica Moldova in ultimul an, cu planuri de extindere incepand cu anul 2024. Mai multe>>

Minimizarea riscurilor in cazul fluctuatiilor de pret la ingrasaminte - lectia ultimilor ani

12-07-2023 Ingrasaminte / fertilizanti

Minimizarea riscurilor in cazul fluctuatiilor de pret la ingrasaminte - lectia ultimilor ani

In ultimii doi ani ingrasamintele azotoase au inregistrat fluctuatii de pret fara precedent. Principala cauza pentru acesta evolutie a pretului ingrasamintelor este pretul volatil al gazelor naturale care reprezinta cel mai mare factor de cost in productia de ingrasaminte azotoase. Mai multe>>

CICh Navodari va investi intr-o noua instalatie de granulare pentru ingrasaminte organo-minerale

25-04-2023 Ingrasaminte / fertilizanti

CICh Navodari va investi intr-o noua instalatie de granulare pentru ingrasaminte organo-minerale

Combinatul de Ingrasaminte Chimice (CICh) Navodari, singurul producator roman de fertilizanti si biostimulatori profesionali, a inregistrat o cifra de afaceri de 300 de milioane de lei in 2022, in crestere semnificativa fata de anul precedent. Rezultatul s-a datorat cererii in crestere de ingrasaminte, CICh fiind singurul combinat din Romania care si-a mentinut capacitatea integrala de productie in ultimii ani. Mai multe>>

Mihai Anitei preia functia de director general al Combinatului de Ingrasaminte Chimice (CICh) Navodari

27-03-2023 Ingrasaminte / fertilizanti

Mihai Anitei preia functia de director general al Combinatului de Ingrasaminte Chimice (CICh) Navodari

Combinatul de Ingrasaminte Chimice (CICh) Navodari, singurul producator roman de fertilizanti si biostimulatori profesionali, l-a numit in functia de director general pe Mihai Anitei, fost country manager al grupului agricol elvetian Ameropa. Principalul sau obiectiv va fi dezvoltarea productiei de fertilizanti a combinatului din Navodari, pentru a reduce dependenta fermierilor romani de importuri de ingrasaminte. Mai multe>>

Cum alegem un ingrasamant granulat de calitate?

13-03-2023 Ingrasaminte / fertilizanti

Cum alegem un ingrasamant granulat de calitate?

In contextul actual, cand costul ingrasamintelor are o pondere semnificativa in costul total al infiintarii unei culturi, majoritatea fermierilor au tendinta de a pune pe primul loc pretul cat mai mic al produsului comercial ca si criteriu de alegere, de multe ori in detrimentul calitatii. Mai multe>>

Kinsidro Nutri – Un fertilizant foliar unic

11-03-2023 Ingrasaminte / fertilizanti

Kinsidro Nutri – Un fertilizant foliar unic

Anul acesta Corteva Romania a lansat produsul din categoria EC fertilizer - KINSIDRO™ NUTRI. Pe o piata in continua dezvoltare, compania abordeaza aceasta problema intr-un mod diferit. Mai multe>>

Cresterea eficientei fertilizarii prin luarea de decizii corecte!

26-01-2023 Ingrasaminte / fertilizanti

Cresterea eficientei fertilizarii prin luarea de decizii corecte!

Temperaturile neobisnuit de ridicate din aceasta perioada a anului in mai toate regiunile agricole din Romania au favorizat dezvoltarea uneori excesiva a culturilor de toamna. Aceasta stare de vegetatie continua implica si absorbtia mai multor elemente nutritive in aceasta perioada. Mai multe>>

Provocari pentru 2023: Producatorii agricoli trebuie sa isi imbunatateasca eficienta!

11-12-2022 Ingrasaminte / fertilizanti

Provocari pentru 2023: Producatorii agricoli trebuie sa isi imbunatateasca eficienta!

Pentru a face fata provocarilor actuale si din viitor, este necesara cresterea eficientei in agricultura, ceea ce inseamna ca fermierii trebuie sa produca mai mult si de o calitate mai buna pe fiecare metru patrat, subliniaza Csaba Éber, director general al Malagrow Romania, companie care comercializeaza ingrasaminte, biostimulatori si amestecuri de substrat. Este putin probabil ca preturile inputurilor agricole sa scada anul viitor, iar fermierii ar trebui sa tina cont de acest lucru atunci can... Mai multe>>