RDF achizitioneaza compania Adidana, un important distribuitor national de ingrasaminte chimice

ROCA Investments majoreaza capitalul RDF si preia pachetul majoritar iar RDF achizitioneaza integral compania AdidanaROCA Investments anunta majorarea participatiei sale in RDF si totodata preluarea pachetului majoritar de actiuni RDF. Dezvoltarea companiei va continua sub aceeasi formula a controlului in comun si parteneriatului dintre fondatorul si CEO-ul companiei, Florin Deznan si ROCA Investments. De asemenea, RDF achizitioneaza 100% din capitalul social al Adidana, un important distribuitor national de ingrasaminte chimice. Astfel, RDF isi dubleaza nivelul activitatii si devine jucator la nivel national in agribusiness.


Prin aceasta tranzactie ROCA sustine RDF, una dintre cele mai importante companii din portofoliul sau, in efectuarea primei sale tranzactii de tip M&A. Scalarea companiei continua alaturi de Florin Deznan ce va coordona mai departe activitatea executiva a companiei. Adidana este o companie care complementeaza RDF atat prin natura businessului, cat si prin zona geografica si o transforma intr-un jucator in agribusiness la nivel national. Prin acest proces, de consolidare la nivel de industrie, extindere teritoriala prin M&A, RDF urmeaza sa functioneze ca o societate de tip Holding care isi continua dezvoltarea accelerata atat prin crestere organica cat si prin achizitii directe de companii care activeaza in agricultura”, a declarat Alexandru Savin, Investment Manager ROCA Investments.

Fondata in 1993, in judetul Arges, Adidana a pornit ca o mica afacere de familie detinuta de Adrian Ionescu, ajungand in prezent unul dintre principalii distribuitori de ingrasaminte chimice din Sud-Estul Romaniei, dar si un jucator relevant la nivel national. Modelul de business al companiei are la baza o platforma ce integreaza intreg procesul operational- furnizarea de input-uri, transport, depozitare, distributie, consultanta oferita fermierilor. Astfel, compania se focuseaza pe liniile de business: vanzare de ingrasaminte chimice solide si lichide, vanzare de combustibil si vanzare de seminte si pesticide.

RDF achizitioneaza integral compania Adidana - Florin Deznan  CEO RDFInca din 2019, cand am cunoscut echipa ROCA, am realizat ca este partenerul potrivit alaturi de care pot maximiza potentialul companiei pe care am fondat-o in urma cu 26 de ani. Daca din 2019 RDF a trecut printr- o perioada de expansiune, investitii si reorganizare a intregului business, acum incepe o etapa in care ne concentram pe consolidare si dezvoltare in teritorii noi. Asa a aparut oportunitatea investitiei in Adidana, o companie complementara RDF din toate punctele de vedere, alaturi de care putem spune ca devenim jucator national. Dezvoltarea strategica nu se opreste aici. In perioada urmatoare ne uitam sa achizitionam si alti jucatori complementari din piata de agribusiness.Obiectivul nostru este sa devenim un „one stop service” – o solutie completa pentru ceilalti jucatori din domeniul agricol.” a spus Florin Deznan, CEO RDF.

RDF Arad, unul dintre cei mai mari distribuitori regionali de inputuri agricole si in acelasi timp producator de produse agricole, a marcat in 2021 finalizarea unor investitii in valoare de 5.7 milioane de euro in solutii de depozitare, tehnologie si utilaje, dupa ce, in 2020, a reorganizat fiecare linie de business, a introdus noi proceduri, a crescut echipa si prin urmare a crescut cifra de afaceri in 2020 cu peste 65%, ajungand la un profit operational (EBITDA) de 4.3 milioane lei. In 2021 cifra de afaceri a RDF a crescut cu 40%.

 

Sectorul agricol in Romania

Agricultura joaca un rol important in economia romaneasca. Aproximativ 23% din populatia Romaniei este implicata in activitati conexe cu domeniul agriculturii, comparativ cu 4.9%, media la nivelul Uniunii Europene. Cererea tot mai crescuta pe piata agricola din Romania si interesul pentru investitii in acest domeniu, pozitioneaza in continuare tara noastra in topul producatorilor de cereale la nivel european. In completare, sectorul agribusiness a contribuit in mod semnificativ la PIB-ul Romaniei si in 2020, iar activitatile principalilor jucatori au avut o evolutie ascendenta. Rezultatele pozitive se datoreaza potentialului agricol al Romaniei, cresterii productiei, precum si investitiilor in infrastructura si utilaje de ultima generatie facute in ultimii ani de catre marile companii care activeaza in acest sector, si care au contribuit la cresterea productivitatii. Cu toate acestea, sectorul agribusiness din Romania este departe de a-si fi atins potentialul maxim, insa perspectivele de dezvoltare sunt favorabile.

Misiunea ROCA este aceea de a dezvolta o cultura antreprenoriala bazata pe parteneriat, investind resurse financiare, know-how si pasiune. ROCA amplifica potentialul si accelereaza cresterea companiilor si brandurilor romanesti, pentru ca visul multor antreprenori romani sa devina realitate.

 

logo ROCADespre ROCA Investments

ROCA Investments („ROCA”) este o companie care contribuie la amplificarea potentialului companiilor, sprijinindu-le sa isi dezvolte strategii de business prin care accelereaza cresterea valorii lor pe termen lung. Astfel, ROCA contribuie la dezvoltarea culturii antreprenoriale bazata pe parteneriat si creeaza valoare in economia romaneasca.

Pornita in urma cu mai bine de 3 ani, ROCA este prezenta in 10 judete ale tarii, in 5 mari sectoare de activitate: agrifood, logistica, servicii industriale, productie materiale de constructii, ingrijirea personala. Cele 13 companii din portofoliu (din care doua inactive) au generat in 2020 o cifra de afaceri cumulata de 98 milioane EUR, un profit operational (EBITDA) de 5 milioane EUR si au peste 1.000 de angajati.

Ecosistemul ROCA este format in prezent din companiile: Sarcom (unul dintre cei mai mari producatori de vopsele si lacuri din Romania), BICO Industries (producator de plasa din fibra), Romcargo Maritim (operator portuar), RDF Arad (agribusiness), Electroplast (producator de cabluri electrice), MECANEX (producator de pompe pentru diverse industrii), Piscicola (ferma piscicola), Artesana (produse lactate artizanale), CAHM (ingrijire personala), Yellow.Menu (restaurant online) si Sinteza (industrie chimica).

In decembrie 2021, ROCA Investments a anuntat lansarea primului sau pilon strategic de dezvoltare, ROCA Industry, un holding de materiale de constructii, care reuneste toate companiile din portofoliul sau din acest domeniu de activitate. ROCA Industry este o companie de sine statatoare, al carui model de business se bazeaza pe consolidare, nu pe exituri, si care are in vedere listarea pe piata AeRO a Bursei de Valori Bucuresti.

Misiunea ROCA este aceea de a dezvolta o cultura antreprenoriala bazata pe parteneriat, investind resurse financiare, know-how si pasiune. ROCA amplifica potentialul si accelereaza cresterea companiilor si brandurilor romanesti, pentru ca visul multor antreprenori romani sa devina realitate.

 

LOGO RDFDespre RDF Arad

RDF un important jucator din zona de Vest a Romaniei in agribusiness. Este unul dintre principalii distribuitori zonali de input-uri (ingrasaminte chimice, seminte si pesticide) fiind distribuitor al produselor: Pioneer, Dekalb, Syngenta, KWS, Caussade, Limagrain, RAGT – pe partea de seminte, Bayer, Syngenta, BASF, Arysta – pe parte de pesticide, iar pentru ingrasaminte chimice, RDF colaboreaza atat cu furnizori interni, cat si cu producatori externi de la care face import direct.

Pe langa activitatea de distributie, RDF este unul din principalii traderi zonali de cereale, comercializand peste 80,000 tone cereale/an. Pentru a-si desfasura cat mai bine aceasta activitate, care presupune preluarea cerealelor in cantitati mari de la fermieri, stocarea produselor preluate, conditionarea lor si livrarea, RDF detine silozuri de cereale cu capacitatea de stocare de 45.000 tone.

 

Adidana LOGODespre Adidana

Fondata in 1993, in judetul Arges, Adidana a pornit ca o mica afacere de familie detinuta de Adrian Ionescu ajungand in prezent unul dintre principalii distribuitori de ingrasaminte chimice din Sud-Estul Romaniei, dar si un jucator relevant la nivel national. Modelul de business al companiei are la baza o platforma ce integreaza intreg procesul operational - furnizarea de input-uri, transport, depozitare, distributie, consultanta oferita fermierilor. Astfel, compania se focuseaza pe liniile de business: vanzare de ingrasaminte chimice solide si lichide, vanzare de combustibil si vanzare de seminte si pesticide.

  

Noutati

Corteva pune astazi azotul la indemana plantelor printr-un produs UNIC

05-03-2024 Ingrasaminte / fertilizanti

Corteva pune astazi azotul la indemana plantelor printr-un produs UNIC

Este cunoscuta presiunea pe care agricultorii o simt in ultima vreme in ceea ce priveste pretul ridicat al azotului si limitarea aplicarii formularilor conventionale pe parcursul perioadei de vegetatie, lucruri care, alaturi de alti factori de mediu, ii impiedica sa obtina rezultate maximizate de productie in culturile lor. Mai multe>>

Aplicarea corecta a ingrasamintelor granulate !

24-01-2024 Ingrasaminte / fertilizanti

Aplicarea corecta a ingrasamintelor granulate !

Aplicarea corecta a ingrasamintelor granulate este o veriga esentiala in tehnologia de cultivare intensiva a plantelor. Erorile de aplicare trebuie evitate intotdeauna pentru a maximiza potentialul de productie si pentru a distribui in mod optim nutrientii. Mai multe>>

Sfaturi despre cum sa depozitati in mod corect ingrasamintele

07-12-2023 Ingrasaminte / fertilizanti

Sfaturi despre cum sa depozitati in mod corect ingrasamintele

Ingrasamintele sunt foarte sensibile la factorii de mediu. Daca respectati cateva reguli de baza, calitatea ingrasamantului nu va fi afectata si depozitarea se va face in conditii de siguranta. Mai multe>>

Utrisha™ N - biostimulatorul de eficienta a azotului a fost lansat de Corteva Agriscience in Romania

30-11-2023 Ingrasaminte / fertilizanti

Utrisha™ N - biostimulatorul de eficienta a azotului a fost lansat de Corteva Agriscience in Romania

Corteva Agriscience a lansat optimizatorul cu rol in eficientizarea nutrientilor Utrisha™ N in Romania, ca parte a portofoliului sau de produse biologice, pentru a satisface cererea tot mai mare de solutii sustenabile in agricultura. Desi produsul si-a facut debutul in Romania la sfarsitul acestui an, a fost prezent cu succes in Republica Moldova in ultimul an, cu planuri de extindere incepand cu anul 2024. Mai multe>>

Minimizarea riscurilor in cazul fluctuatiilor de pret la ingrasaminte - lectia ultimilor ani

12-07-2023 Ingrasaminte / fertilizanti

Minimizarea riscurilor in cazul fluctuatiilor de pret la ingrasaminte - lectia ultimilor ani

In ultimii doi ani ingrasamintele azotoase au inregistrat fluctuatii de pret fara precedent. Principala cauza pentru acesta evolutie a pretului ingrasamintelor este pretul volatil al gazelor naturale care reprezinta cel mai mare factor de cost in productia de ingrasaminte azotoase. Mai multe>>

CICh Navodari va investi intr-o noua instalatie de granulare pentru ingrasaminte organo-minerale

25-04-2023 Ingrasaminte / fertilizanti

CICh Navodari va investi intr-o noua instalatie de granulare pentru ingrasaminte organo-minerale

Combinatul de Ingrasaminte Chimice (CICh) Navodari, singurul producator roman de fertilizanti si biostimulatori profesionali, a inregistrat o cifra de afaceri de 300 de milioane de lei in 2022, in crestere semnificativa fata de anul precedent. Rezultatul s-a datorat cererii in crestere de ingrasaminte, CICh fiind singurul combinat din Romania care si-a mentinut capacitatea integrala de productie in ultimii ani. Mai multe>>

Mihai Anitei preia functia de director general al Combinatului de Ingrasaminte Chimice (CICh) Navodari

27-03-2023 Ingrasaminte / fertilizanti

Mihai Anitei preia functia de director general al Combinatului de Ingrasaminte Chimice (CICh) Navodari

Combinatul de Ingrasaminte Chimice (CICh) Navodari, singurul producator roman de fertilizanti si biostimulatori profesionali, l-a numit in functia de director general pe Mihai Anitei, fost country manager al grupului agricol elvetian Ameropa. Principalul sau obiectiv va fi dezvoltarea productiei de fertilizanti a combinatului din Navodari, pentru a reduce dependenta fermierilor romani de importuri de ingrasaminte. Mai multe>>

Cum alegem un ingrasamant granulat de calitate?

13-03-2023 Ingrasaminte / fertilizanti

Cum alegem un ingrasamant granulat de calitate?

In contextul actual, cand costul ingrasamintelor are o pondere semnificativa in costul total al infiintarii unei culturi, majoritatea fermierilor au tendinta de a pune pe primul loc pretul cat mai mic al produsului comercial ca si criteriu de alegere, de multe ori in detrimentul calitatii. Mai multe>>

Kinsidro Nutri – Un fertilizant foliar unic

11-03-2023 Ingrasaminte / fertilizanti

Kinsidro Nutri – Un fertilizant foliar unic

Anul acesta Corteva Romania a lansat produsul din categoria EC fertilizer - KINSIDRO™ NUTRI. Pe o piata in continua dezvoltare, compania abordeaza aceasta problema intr-un mod diferit. Mai multe>>

Cresterea eficientei fertilizarii prin luarea de decizii corecte!

26-01-2023 Ingrasaminte / fertilizanti

Cresterea eficientei fertilizarii prin luarea de decizii corecte!

Temperaturile neobisnuit de ridicate din aceasta perioada a anului in mai toate regiunile agricole din Romania au favorizat dezvoltarea uneori excesiva a culturilor de toamna. Aceasta stare de vegetatie continua implica si absorbtia mai multor elemente nutritive in aceasta perioada. Mai multe>>

Provocari pentru 2023: Producatorii agricoli trebuie sa isi imbunatateasca eficienta!

11-12-2022 Ingrasaminte / fertilizanti

Provocari pentru 2023: Producatorii agricoli trebuie sa isi imbunatateasca eficienta!

Pentru a face fata provocarilor actuale si din viitor, este necesara cresterea eficientei in agricultura, ceea ce inseamna ca fermierii trebuie sa produca mai mult si de o calitate mai buna pe fiecare metru patrat, subliniaza Csaba Éber, director general al Malagrow Romania, companie care comercializeaza ingrasaminte, biostimulatori si amestecuri de substrat. Este putin probabil ca preturile inputurilor agricole sa scada anul viitor, iar fermierii ar trebui sa tina cont de acest lucru atunci can... Mai multe>>