Ce sunt schemele nationale de colectare a ambalajelor de produse de protectia plantelor si cum se prezinta situatia in Europa si mai ales in Romania?

colectare ambalaje produse protectia plantelorProdusele de protectia plantelor joaca un rol vital in agricultura, controland daunatorii care ameninta necesarul de hrana la nivel grobal. Industria producatoare de produse de protectia plantelor si-a asumat rolul de a asigura un management sigur si responsabil al ambalajelor provenite de la aceste produse, prin promovarea triplei clatiri si a colectarii in cadrul schemelor nationale active in 25 de tari din Europa.

 

 

 

Primul proiect de colectare al ambalajelor de produse de protectia plantelor al unei tari membre ECPA a fost lansat in 1994 in Germania; in prezent, colectarea ambalajelor se face prin intermediul a 16 programe din 17 de tari , completate de 9 proiecte-pilot. Vorbim de sisteme de colectare atat aflate la inceput, in tari precum Slovacia, Serbia, Grecia sau Bulgaria, dar si de sisteme aflate la maturitate, precum Belgia, Franta, Spania si Germania. Scopul este de a stabili programe de sine statatoare pentru managementul ambalajelor in toate tarile europene si de a atinge o rata de recuperare de 75% pana in 2020.

colectare ambalaje produse PPP UE
Statele in care exista scheme de colectare.
Sursa harta: www.ecpa.eu

"Deseurile de plastic sunt o problema de mediu care ne priveste pe toti", declara Jean-Charles Bocquet, director general al Asociatiei Europene de Protectia Culturilor (ECPA). "Reciclarea ar trebui sa fie responsabilitatea tuturor, indiferent daca este vorba de o gospodarie, de un restaurant sau de un business mare in agricultura."

Ambalajul joaca un rol cheie pentru industria producatoare de PPP, iar bunele masuri de management al deseurilor inseamna atat protectia culturilor, a fermierilor cat si a mediului inconjurator. Pentru a valorifica aceasta resursa, membrii ECPA au adoptat o strategie de recuperare si valorificare a ambalajelor. Acestea indeplinesc aceleasi standarde, care asigura ca sunt usor de golit, clatit, scurs si reciclat. Ca urmare, fermierii pot decontamina eficient containere dupa golire, prin tripla clatire si separarea capacelor. Apa de la clatire este turnata direct in rezervor si pulverizata direct pe culturi, astfel incat nu se produce niciun deseu suplimentar. De asemenea, clatirea asigura ca agricultorul nu lasa niciun rest de produs valoros in ambalaj.

In multe tari din Uniunea Europeana legislatia prevede ca recipientele din plastic provenite de la produse de protectia culturilor, decontaminate direct in ferma prin procedura triplei clatiri, devin deseuri nepericuloase. Studiile realizate pe probe de ambalaje din plastic triplu clatite arata ca ambalajele triplu clatite contin sub 0,01% substanta activa, o astfel de valoare aflata sub pragul admis din Catalogul european al deseurilor (CED) incadrandu-le ca nepericuloase.

colectare ambalaje clatire

Procedura triplei clatiri, metoda care asigura decontaminarea ambalajelor.


Programele europene de management al deseurilor de ambalaje au fost dezvoltate pe o perioada de 20 ani, derulandu-se prin finantarea industriei producatoare si in parteneriat cu anumite autoritati in domeniu, demonstrand angajamentul pentru o planeta mai sigura si mai curata, si o reducere a cantitatii de deseuri rezultate, prin maximizarea ratei de reciclare.


"In 2013 s-au colectat 16.000 de tone metrice de ambalaje de pesticide prin intermediul a 10 programe europene de management al amabalajelor", declara dl Detlef Doehnert, coordonatorul programelor de colectare din cadrul ECPA. „Plasticul reciclat este transformat in alte produse utile, cum ar fi conductori electrici, tuburi corugate sau casete pentru panouri electrice."

In Romania ambalajele triplu clatite sunt incadrate ca ambalaje nepericuloase conform Planului National de Actiune: “prin aprobarea Planului National de Actiune privind diminuarea riscurilor asociate utilizarii produselor de protectia plantelor, masura (6) controlul privind respectarea conditiilor legale cu privire la depozitarea produselor de protectia plantelor si gestiunea deseurilor si a ambalajelor goale de PPP (incepand cu anul 2013), prin promovarea triplei clatiri si a colectarii prin sistemul national de colectare organizat de AIPROM, ambalajele goale de produse de protectia plantelor decontaminate prin tripla clatire devin deseuri nepericuloase si fac obiectul activitatii de colectare si valorificare prin reciclare si/sau cu recuperare de energie prin intermediul schemelor de colectare puse la punct de industria de specialitate.”

colectarea ambalajelor PPP SCAPA


Sistemul de colectare al ambalajelor goale de pesticide al Asociatiei Industriei de Protectia Plantelor din Romania (AIPROM) – denumit generic SCAPA - s-a infiintat in 2007. Incepand in anul 2008, prin colectatarea a 95 de tone de ambalaje goale de pesticide, reprezentand 10% din totalul de ambalaje pus pe piata de catre producatori s-a ajuns la o cantitate de 772 tone colectate in 2014, insemnand un procent de colectare de 50%. Sistemul functioneaza prin doua campanii de colectare directa de la Centrele de colectare, in lunile mai-iunie si octombrie-noiembrie, si direct de la ferme in tot timpul anului.


Conform incadrarilor din HG 856/2002, prin programul SCAPA se colecteaza urmatoarele tipuri de deseuri de ambalaje: 15.01.01 hartie si carton, 15.01.02 plastic si 15.01.04 metal, sub forma de bidoane din plastic de orice marime, butoaie din plastic si metalice (200 L) si cutii de carton (ambalaje secundare) in care au fost transportate bidoanele de PPP.

Responsabilitatea recuperarii ambalajelor revine atat fermierilor cat si producatorilor si distribuitorilor. Conform OUG 41/2007, fermierii au obligatia de a efectua operatia de tripla clatire a ambalajelor la momentul utilizarii produsului, ca procedura de decontaminare, si de a returna ambalajele astfel clatite la furnizori, spre a le predea fabricantilor, importatorilor, comerciantilor sau distribuitorilor de PPP. Generatorii ambalajelor au obligatia de a le recupera. Toate costurile colectarii sunt acoperite integral de companiile importatoare sau producatoare de produse de protectia plantelor inscrise in sistem. Industria sustine programul SCAPA prin gratuitatea predarii ambalajelor de catre fermieri si promovarea programului la toate targurile, zilele portilor deschise si evenimentele membrilor.

colectare ambalaje produse PPPIndustria producatorilor de ambalaje de protectia plantelor continua proiectarea si dezvoltarea ambalajelor inovatoare ale produselor de protectia plantelor, pentru a fi mai usor de utilizat, transportat si depozitat, precum si o mai buna recuperare a deseurilor generate in urma utilizarii acestora. Mai mult, se are in vedere identificarea de noi destinatii sigure pentru ambalajele reciclate Privite per ansamblu, sistemele de management al deseurilor provenite din agricultura sunt foarte diversificate ca faza de dezvoltare, optimizare a costurilor, identificare de noi metode si campanii de colectare, informare si constientizare a fermierilor. Liantul comun al acestor sisteme il constituie interesul major pentru eliminarea riscurilor pentru sanatatea agricultorilor si a mediului.

 


Logo AIPROM

 

 

 

Noutati

Karate Zeon și Vertimec: alianța împotriva dăunătorilor

26-04-2024 Boli si daunatori

Karate Zeon și Vertimec: alianța împotriva dăunătorilor

Dăunătorii reprezintă o amenințare serioasă pentru plantele de cultură, având capacitatea de a provoca pagube semnificative și de a afecta recolta. Mai multe>>

Descoperă fungicidul de ultimă generație pe bază de triazoli – Revyona®!

26-04-2024 Fungicide

Descoperă fungicidul de ultimă generație pe bază de triazoli – Revyona®!

Revyona® este noul fungicid de încredere din grupa triazolilor, ce controlează o serie de boli des întâlnite la culturile de măr, păr, cireș, prun, piersic, cais, nectarin și vița de vie. Fungicidele pe bază de triazoli reprezintă o piesă de rezistență pentru fermieri în managementul rezistenței. Mai multe>>

Noile ambalaje ecologice ADAMA de un litru asigura o depozitare eficienta si sunt usor de folosit de catre fermieri

19-02-2024 Protectia plantelor

Noile ambalaje ecologice ADAMA de un litru asigura o depozitare eficienta si sunt usor de folosit de catre fermieri

ADAMA Ltd., lider global in industria de produse pentru protectia plantelor, a anuntat astazi ca extinde utilizarea ambalajelor sale de un litru recent lansate, demonstrand angajamentul companiei pentru sustenabilitate. Ambalajele au fost dezvoltate pentru a reduce impactul asupra mediului, fiind usor de folosit de catre fermieri. Noul ambalaj de un litru al produselor ADAMA va fi introdus pe piata din Europa in primul trimestru al anului 2024. Mai multe>>

Descopera Dagonis® - fungicidul eficient pentru protectia a peste 20 de culturi

19-02-2024 Fungicide

Descopera Dagonis® - fungicidul eficient pentru protectia a peste 20 de culturi

Pentru fermierii care isi doresc protectie pentru o gama larga de culturi, BASF vine cu solutia perfecta: fungicidul polivalent Dagonis®. Este recomandat pentru peste 20 de culturi, precum marul, parul, morcovul, conopida sau capsunul. Multumita celor doua substante active din compozitie, fluxapiroxad, difenoconzol, fungicidul asigura un control de lunga durata impotriva bolilor. Mai multe>>

Promovarea utilizarii solutiilor de biocontrol in UE

05-10-2023 Protectia plantelor

Promovarea utilizarii solutiilor de biocontrol in UE

Acum, mai mult ca oricand, fermierii europeni au nevoie de o gama larga de instrumente pentru a-si proteja culturile de presiunea daunatorilor si a bolilor. Schimbarile climatice agraveaza si mai mult aceste probleme, intr-un moment in care trebuie sa producem mai durabil. Initiativele politice, cum ar fi Pactul Verde European al UE, au ambitia de a face agricultura mai durabila, de a reduce riscul utilizarii pesticidelor si de a promova alternative la pesticidele conventionale. Mai multe>>

O cultura profitabila incepe cu o samanta tratata cu Ympact®

15-09-2023 Tratament seminte

O cultura profitabila incepe cu o samanta tratata cu Ympact®

Fertilizantul de natura organica Ympact® este inspirat din cercetarile intreprinse in programele spatiale pentru a favoriza cresterea si dezvoltarea plantelor intr-un mediu ostil, iar acum este folosit la scara larga in peste 20 de tari din Uniunea Europeana. Acest fertilizant, unul de ultima generatie, ce poate fi utilizat pentru tratarea semintelor de cereale paioase si mazare, poate fi aplicat foarte usor impreuna cu tratamentul insectofungicid aplicat in mod uzual pe seminte, doza fiind de 0... Mai multe>>

EFSA da unda verde utilizarii glifosatului in agricultura, CE decide cand si cum va reinnoi autorizarea substantei

31-08-2023 Erbicide

EFSA da unda verde utilizarii glifosatului in agricultura, CE decide cand si cum va reinnoi autorizarea substantei

Cel mai amplu aviz stiintific din istoria Autoritatii Europene pentru Siguranta Alimentara (EFSA) a fost prezentat miercuri, 30 august, in Comisia pentru Agricultura din Parlamentul European. Dupa 3 ani de studii, 2400 de documente analizate, 90 de experti si 27 de autoritati nationale implicate, EFSA a intocmit un dosar de 180.000 de pagini, cu o concluzie favorabila utilizarii glifosatului, o substanta indelung contestata. Mai multe>>

Syngenta lanseaza platforma de comert online - magazin.syngenta.ro

10-07-2023 Protectia plantelor

Syngenta lanseaza platforma de comert online - magazin.syngenta.ro

Syngenta Romania lanseaza astazi platforma de comert online destinata achizitiei de produse si servicii Syngenta. Noul magazin online vine in intampinarea producatorilor agricoli mici, care vor avea posibilitatea sa acceseze prin mediul online produse si servicii oferite de catre Syngenta Romania. In prima etapa, producatorii agricoli vor putea achizitiona produse pentru protectia plantelor, iar ulterior, platforma va oferi acces catre achizitia semintelor si a serviciilor digitale. Mai multe>>

Ecovelex™ - biopesticidul care ii ajuta pe fermieri sa tina pasarile departe de culturi, in siguranta

19-06-2023 Tratament seminte

Ecovelex™ - biopesticidul care ii ajuta pe fermieri sa tina pasarile departe de culturi, in siguranta

Dezvoltat pe parcursul a trei ani de Corteva Agriscience si Eden, Ecovelex este un nou produs pe piata de tratare a semintelor si are scopul de a inlocui substantele chimice conventionale, interzise in UE si in Regatul Unit. Acest produs a fost creat pentru a contracara daunele produse de pasari - o cauza majora a pierderilor inregistrate in cazul culturilor de porumb si a altor culturi. Acest produs are la baza substante chimice derivate din plante si este formulat cu ajutorul sistemului de mic... Mai multe>>

Echipamentul ONE SMART SPRAY, dezvoltat de Bosch si BASF, reduce cu 87% cantitatea de erbicide necesare pentru controlul buruienilor

31-05-2023 Erbicide

Echipamentul ONE SMART SPRAY, dezvoltat de Bosch si BASF, reduce cu 87% cantitatea de erbicide necesare pentru controlul buruienilor

Ieri a avut loc evenimentul de lansare in Romania a tehnologiei ONE SMART SPRAY, noua solutie de aplicare a produselor de protectia plantelor cu un nivel ridicat de precizie, care ofera economii maxime de erbicide, fara a compromite nivelul de combatere a buruienilor. Mai multe>>

ADAMA va lansa 20 de produse noi pe piata din Romania pana in 2030

29-03-2023 Protectia plantelor

ADAMA va lansa 20 de produse noi pe piata din Romania pana in 2030

ADAMA Agricultural Solutions Romania, parte din Grupul ADAMA, lider mondial in industria produselor pentru protectia plantelor, anunta principalele realizari pe piata din Romania din anul 2022, rezultatele financiare ale grupului pentru anul trecut, precum si planurile pentru 2023. Mai multe>>