CE: Criterii stiintifice pentru identificarea perturbatorilor endocrini din pesticide si biocide

Criterii stiintifice identificare perturbatori endocrini din pesticide si biocideComisia Europeana prezinta astazi criterii de identificare a perturbatorilor endocrini in domeniul produselor de protectie a plantelor si al produselor biocide. Comisia propune Consiliului si Parlamentului European sa adopte o abordare bazata pe date stiintifice solide pentru identificarea perturbatorilor endocrini si sa aprobe definitia OMS.


Perturbatorii endocrini sunt substante, atat naturale, cat si chimice, care pot modifica functiile sistemului endocrin si, in consecinta, pot avea efecte adverse asupra oamenilor sau a animalelor.

Astazi, Comisia Europeana prezinta doua proiecte de acte legislative ce contin criterii stiintifice care vor permite o identificare mai exacta a substantelor chimice care sunt perturbatori endocrini, in domeniul produselor de protectie a plantelor si al produselor biocide.

Pachetul de masuri propus astazi cuprinde:

    • o comunicare care ofera o imagine de ansamblu a contextului stiintific si a cadrului de reglementare;
    • un raport de evaluare a impactului care prezinta situatia datelor stiintifice cu privire la diferite criterii pentru identificarea perturbatorilor endocrini si ofera informatii cu privire la consecintele posibile;
    • si doua proiecte de acte legislative – unul in temeiul legislatiei privind produsele biocide, celalalt in temeiul legislatiei privind produsele de protectie a plantelor – care stabilesc criteriile de identificare a perturbatorilor endocrini.


Presedintele Comisiei Europene, Jean-Claude Juncker, a declarat in legatura cu acest subiect: „Perturbatorii endocrini pot avea efecte grave asupra sanatatii si a mediului si, in pofida faptului ca multe substante care ii contin au fost deja interzise prin legislatia in vigoare din domeniul pesticidelor si al produselor biocide, trebuie sa ramanem vigilenti. Comisia este hotarata sa asigure cel mai inalt nivel de protectie a sanatatii umane si a mediului, de aceea prezentam astazi criterii stricte pentru perturbatorii endocrini, bazate pe date stiintifice, astfel incat sistemul de reglementare al UE sa fie primul la nivel mondial care defineste astfel de criterii stiintifice in legislatie.”

Vicepresedintele pentru locuri de munca, crestere, investitii si competitivitate, Jyrki Katainen, a declarat, la randul sau: „Criteriile stiintifice pentru perturbatorii endocrini pe care le prezentam astazi vor contribui la indeplinirea obiectivelor de reducere la minimum a expunerii la perturbatori endocrini si de asigurare a certitudinii juridice. Comunicarea de astazi prezinta aspectele pe care le-am analizat in cadrul acestui proces, defineste elementele pertinente pentru a stabili criteriile stiintifice si prevede implicatiile stabilirii acestor criterii – pentru cele doua acte legislative vizate in mod direct si pentru alte parti ale cadrului de reglementare si ale actiunii UE.”

Comisarul pentru sanatate si siguranta alimentara, Vytenis Andriukaitis, a facut urmatoarea declaratie: „Criteriile stiintifice prezentate astazi de Comisie garanteaza mentinerea nivelului inalt de protectie a sanatatii umane si a mediului prevazut in legislatia noastra privind produsele de protectie a plantelor si produsele biocide. Actele normative privind produsele de protectie a plantelor si produsele biocide sunt printre cele mai stricte din lume, datorita sistemului de aprobare prealabila, cerintelor amanuntite in materie de date si abordarii bazate pe pericole pentru luarea deciziilor. Astazi, Comisia isi consolideaza angajamentul de a proteja sanatatea populatiei din Uniunea Europeana.”

Criteriile stiintifice aprobate astazi de Comisie se bazeaza pe definitia data de Organizatia Mondiala a Sanatatii (OMS) perturbatorilor endocrini, in raport cu care exista un larg consens.

OMS defineste o substanta ca fiind perturbator endocrin daca:

    • are un efect advers asupra sanatatii umane;
    • are un mecanism de actiune prin intermediul sistemului endocrin;
    • si daca exista o legatura de cauzalitate intre efectul advers si mecanismul de actiune.


Criteriile aprobate astazi specifica totodata modul in care trebuie efectuata identificarea unui perturbator endocrin:

    • prin utilizarea tuturor dovezilor stiintifice pertinente;
    • prin utilizarea unei abordari bazate pe forta probanta a dovezilor;
    • si prin aplicarea unei recenzii sistematice solide.


Comunicarea Comisiei care insoteste cele doua acte ofera o prezentare generala a contextului stiintific si de reglementare complex in materie de perturbatori endocrini si descrie modul in care, in ultimii ani, s-a ajuns la un consens stiintific cu privire la definitie, toate aceste aspecte fiind luate in considerare de catre Comisie pentru adoptarea deciziei sale. Pe langa aceste criterii, comunicarea stabileste o serie de actiuni prin care Comisia isi va intensifica eforturile pentru a minimiza expunerea la perturbatorii endocrini, pe termen scurt (cercetare si cooperare internationala), mediu (metode de testare) si lung (masuri de reglementare).

Pentru a asigura adoptarea unor masuri rapide, Comisia solicita, totodata, astazi Autoritatii Europene pentru Siguranta Alimentara si Agentiei Europene pentru Produse Chimice sa inceapa evaluarea substantelor individuale aprobate pentru care exista indicii ca ar putea fi perturbatori endocrini, pentru a stabili daca acestea pot fi identificate ca perturbatori endocrini conform criteriilor prevazute in proiectele de texte prezentate astazi. Astfel, cele doua agentii de reglementare vor fi pregatite sa aplice criteriile prezentate astazi de Comisie, in conformitate cu procedurile de reglementare aplicabile, dupa intrarea in vigoare a acestor criterii.

Cele doua proiecte de acte legislative care contin criteriile trebuie adoptate in prezent de catre Comisie in conformitate cu procedurile care le sunt aplicabile. In contextul regulamentului privind produsele de protectie a plantelor, proiectul de text legislativ care precizeaza criteriile va fi votat de catre statele membre. In contextul regulamentului privind produsele biocide, proiectul de masura va fi discutat in cadrul unui grup de experti din statele membre, inainte de adoptarea de catre Comisie.

Ambele masuri implica Parlamentul European si Consiliul. Pentru a asigura coerenta intre cele doua acte, Comisia va prezenta ambele texte simultan Parlamentului European si Consiliului, pentru ca acestea sa isi poata exercita functiile.

Comisia propune, de asemenea, ajustarea motivelor pentru eventuale derogari in temeiul legislatiei privind produsele de protectie a plantelor, pentru a lua in considerare cele mai recente cunostinte stiintifice. Abordarea „bazata pe pericole” a regulamentului privind pesticidele va fi mentinuta, ceea ce inseamna ca substantele sunt interzise in functie de pericol, fara a tine cont de expunere. Cu toate acestea, motivele pentru eventualele derogari au fost ajustate, astfel incat sa se bazeze pe cunostinte stiintifice si sa utilizeze in mod optim dovezile stiintifice disponibile, inclusiv informatiile referitoare la expunere si la riscuri.

Context
Substantele chimice care perturba sistemul endocrin sunt substante care modifica functiile sistemului endocrin si, in consecinta, au efecte adverse asupra sanatatii umane. Datorita multiplicarii informatiilor stiintifice cu privire la perturbatorii endocrini, Comisia a raspuns cu o „Strategie pentru perturbatorii endocrini” in 1999.

In legislatia UE privind substantele chimice, perturbatorii endocrini sunt adesea luati in considerare in mod specific (legislatia privind produsele de protectie a plantelor, produsele biocide, REACH, calitatea apei) sau sunt abordati prin metodologia generala de evaluare a riscurilor, asigurandu-se astfel un nivel ridicat de protectie a consumatorilor si a mediului.

Numeroase substante chimice utilizate in produsele de protectie a plantelor si in produsele biocide au fost deja interzise, din cauza efectelor lor adverse. Acest lucru demonstreaza angajamentul UE de a proteja cetatenii impotriva riscurilor cauzate de substantele chimice periculoase.

Comisia Europeana

  

Noutati

Noile ambalaje ecologice ADAMA de un litru asigura o depozitare eficienta si sunt usor de folosit de catre fermieri

19-02-2024 Protectia plantelor

Noile ambalaje ecologice ADAMA de un litru asigura o depozitare eficienta si sunt usor de folosit de catre fermieri

ADAMA Ltd., lider global in industria de produse pentru protectia plantelor, a anuntat astazi ca extinde utilizarea ambalajelor sale de un litru recent lansate, demonstrand angajamentul companiei pentru sustenabilitate. Ambalajele au fost dezvoltate pentru a reduce impactul asupra mediului, fiind usor de folosit de catre fermieri. Noul ambalaj de un litru al produselor ADAMA va fi introdus pe piata din Europa in primul trimestru al anului 2024. Mai multe>>

Descopera Dagonis® - fungicidul eficient pentru protectia a peste 20 de culturi

19-02-2024 Fungicide

Descopera Dagonis® - fungicidul eficient pentru protectia a peste 20 de culturi

Pentru fermierii care isi doresc protectie pentru o gama larga de culturi, BASF vine cu solutia perfecta: fungicidul polivalent Dagonis®. Este recomandat pentru peste 20 de culturi, precum marul, parul, morcovul, conopida sau capsunul. Multumita celor doua substante active din compozitie, fluxapiroxad, difenoconzol, fungicidul asigura un control de lunga durata impotriva bolilor. Mai multe>>

Promovarea utilizarii solutiilor de biocontrol in UE

05-10-2023 Protectia plantelor

Promovarea utilizarii solutiilor de biocontrol in UE

Acum, mai mult ca oricand, fermierii europeni au nevoie de o gama larga de instrumente pentru a-si proteja culturile de presiunea daunatorilor si a bolilor. Schimbarile climatice agraveaza si mai mult aceste probleme, intr-un moment in care trebuie sa producem mai durabil. Initiativele politice, cum ar fi Pactul Verde European al UE, au ambitia de a face agricultura mai durabila, de a reduce riscul utilizarii pesticidelor si de a promova alternative la pesticidele conventionale. Mai multe>>

O cultura profitabila incepe cu o samanta tratata cu Ympact®

15-09-2023 Tratament seminte

O cultura profitabila incepe cu o samanta tratata cu Ympact®

Fertilizantul de natura organica Ympact® este inspirat din cercetarile intreprinse in programele spatiale pentru a favoriza cresterea si dezvoltarea plantelor intr-un mediu ostil, iar acum este folosit la scara larga in peste 20 de tari din Uniunea Europeana. Acest fertilizant, unul de ultima generatie, ce poate fi utilizat pentru tratarea semintelor de cereale paioase si mazare, poate fi aplicat foarte usor impreuna cu tratamentul insectofungicid aplicat in mod uzual pe seminte, doza fiind de 0... Mai multe>>

EFSA da unda verde utilizarii glifosatului in agricultura, CE decide cand si cum va reinnoi autorizarea substantei

31-08-2023 Erbicide

EFSA da unda verde utilizarii glifosatului in agricultura, CE decide cand si cum va reinnoi autorizarea substantei

Cel mai amplu aviz stiintific din istoria Autoritatii Europene pentru Siguranta Alimentara (EFSA) a fost prezentat miercuri, 30 august, in Comisia pentru Agricultura din Parlamentul European. Dupa 3 ani de studii, 2400 de documente analizate, 90 de experti si 27 de autoritati nationale implicate, EFSA a intocmit un dosar de 180.000 de pagini, cu o concluzie favorabila utilizarii glifosatului, o substanta indelung contestata. Mai multe>>

Syngenta lanseaza platforma de comert online - magazin.syngenta.ro

10-07-2023 Protectia plantelor

Syngenta lanseaza platforma de comert online - magazin.syngenta.ro

Syngenta Romania lanseaza astazi platforma de comert online destinata achizitiei de produse si servicii Syngenta. Noul magazin online vine in intampinarea producatorilor agricoli mici, care vor avea posibilitatea sa acceseze prin mediul online produse si servicii oferite de catre Syngenta Romania. In prima etapa, producatorii agricoli vor putea achizitiona produse pentru protectia plantelor, iar ulterior, platforma va oferi acces catre achizitia semintelor si a serviciilor digitale. Mai multe>>

Ecovelex™ - biopesticidul care ii ajuta pe fermieri sa tina pasarile departe de culturi, in siguranta

19-06-2023 Tratament seminte

Ecovelex™ - biopesticidul care ii ajuta pe fermieri sa tina pasarile departe de culturi, in siguranta

Dezvoltat pe parcursul a trei ani de Corteva Agriscience si Eden, Ecovelex este un nou produs pe piata de tratare a semintelor si are scopul de a inlocui substantele chimice conventionale, interzise in UE si in Regatul Unit. Acest produs a fost creat pentru a contracara daunele produse de pasari - o cauza majora a pierderilor inregistrate in cazul culturilor de porumb si a altor culturi. Acest produs are la baza substante chimice derivate din plante si este formulat cu ajutorul sistemului de mic... Mai multe>>

Echipamentul ONE SMART SPRAY, dezvoltat de Bosch si BASF, reduce cu 87% cantitatea de erbicide necesare pentru controlul buruienilor

31-05-2023 Erbicide

Echipamentul ONE SMART SPRAY, dezvoltat de Bosch si BASF, reduce cu 87% cantitatea de erbicide necesare pentru controlul buruienilor

Ieri a avut loc evenimentul de lansare in Romania a tehnologiei ONE SMART SPRAY, noua solutie de aplicare a produselor de protectia plantelor cu un nivel ridicat de precizie, care ofera economii maxime de erbicide, fara a compromite nivelul de combatere a buruienilor. Mai multe>>

ADAMA va lansa 20 de produse noi pe piata din Romania pana in 2030

29-03-2023 Protectia plantelor

ADAMA va lansa 20 de produse noi pe piata din Romania pana in 2030

ADAMA Agricultural Solutions Romania, parte din Grupul ADAMA, lider mondial in industria produselor pentru protectia plantelor, anunta principalele realizari pe piata din Romania din anul 2022, rezultatele financiare ale grupului pentru anul trecut, precum si planurile pentru 2023. Mai multe>>

BASF prezinta cele mai recente inovatii din domeniul agriculturii: protectia culturilor, seminte si solutii digitale

21-03-2023 Protectia plantelor

BASF prezinta cele mai recente inovatii din domeniul agriculturii: protectia culturilor, seminte si solutii digitale

Obiectivul companiei BASF este de a oferi fermierilor solutiile necesare pentru a putea depasi presiunile organismelor daunatoare ale culturilor locale, precum si provocarile climatice, schimbarea cerintelor de reglementare si asteptarile tot mai exigente ale consumatorilor. Implementand strategia in agricultura anuntata in 2019, BASF isi concentreaza inovatiile pentru a imbunatati productia culturilor regionale majore, precum soia in America, pomi fructiferi si legume in Europa si cultura de or... Mai multe>>

INVICTUS asigura curatarea si decontaminarea echipamentului de stropit

23-01-2023 Tratamente fitosanitare

INVICTUS asigura curatarea si decontaminarea echipamentului de stropit

In perioada imediat urmatoare se va intra la efectuarea tratamentelor in camp, si aici vorbim atat de aplicarea erbicidelor cat si a fungicidelor si insecticidelor. La fiecare inceput de sezon trebuie efectuata calibrarea echipamentului pentru a se asigura aplicarea dozei corespunzatoare – in acest fel tratamentele se vor efectua in conditii de siguranta si eficacitate. Mai multe>>