Programul SCAPA - Sistemul de Colectare a Ambalajelor de Pesticide: trecut si viitor

Programul SCAPA al AIPROM - trecut si viitorLa nivelul Asociatiei Industriei de Protectia Plantelor din Romania – AIPROM se deruleaza inca din 2008 un proiect numit SCAPA - Sistemul de Colectare a Ambalajelor de Pesticide. In cei 13 ani de activitate, proiectul SCAPA a ajuns la rezultate remarcabile gratie implicarii membrilor AIPROM, distribuitorilor, cooperativelor agricole, dar si fermierilor.


Despre programul SCAPA, a vorbit intr-un scurt interviu Andrei Vior, unul dintre membrii implicati inca de la inceput in acest proiect.

 

 

Ce inseamna SCAPA? Cum functioneaza, cine participa si cine il sustine?

SCAPA este sistemul de colectare a ambalajelor de pesticide din Romania. Se bazeaza pe parteneriatul dintre membrii AIPROM - Asociatia Industriei de Protectia Plantelor din Romania si un operator privat (Ecorec Recycling). Termenii parteneriatului sunt foarte simpli: AIPROM, prin membrii sai finanteaza si stabileste obiectivele, standardele de functionare si modul de operare, in timp ce operatorul colecteaza efectiv de la ferme si din centrele de colectare cantitatea de ambalaje de pesticide, dupa care transmite cantitatile astfel obtinute spre reciclare sau incinerare.

 

Cum a inceput programul SCAPA, de ce era nevoie de un astfel de program si de ce ai ales sa investesti efort si timp in implementarea proiectului?

SCAPA a inceput in 2007 si a devenit foarte rapid unul dintre cei mai importanti piloni ai activitatii AIPROM. Inca de la infiintarea asociatiei AIPROM s-a dorit alinierea la standardele europene In domeniu, unul dintre ele fiind angajamentul de a promova sustenabilitatea. SCAPA a insemnat raspunsul la necesitatea de a pastra un mediu curat dupa folosirea produselor de protectie a plantelor.

Proiectul a fost inca de la inceput gestionat de grupul de lucru responsabil cu depozitarea si transportul produselor. Prin urmare, inca de la inceput am fost implicat in proiect. Mi-a placut foarte mult ca a fost un proiect care avea ca obiectiv protectia mediului dar si o componenta importanta de business operational (obiective cantitative si calitative, eficienta, promovare, cadru legislativ ambiguu, etc). A fost vorba despre posibilitatea de a „desena” un business functional care sa contribuie la protejarea mediului. O combinatie care m-a atras foarte mult de la inceput, care mi-a permis sa inteleg legislatia de mediu, functionarea pietei de management a deseurilor si sa cunosc o oameni extraordinari.

 

Cum a evoluat SCAPA in timp?

SCAPA a pornit ca un proiect greenfield. Nu exista nimic, numai cateva recomandari venite din partea asociatiei europene a industriei de protectia plantelor, unde AIPROM este membru si exemplul catorva tari mai avansate. Cum modelele pe care ni le ofereau alte tari se potriveau intr-o masura destul de mica a trebuit sa invatam tot timpul si sa avem si curajul de a face lucruri noi. Cantitatile colectate au crescut de-a lungul anilor, ceea ce este normal avand in vedere evolutia pietei de PPP dar si procentul nostru de colectare, care a ajuns la aproape 60% din totalul cantitatilor de ambalaje puse pe piata.

 

Care sunt rezultatele in prezent?

Obiectivul nostru inca de la inceput a fost sa atingem cotele de colectare si reciclare cerute de legislatia nationala, care difera in functie de tipul de ambalaj. Asa cum spuneam si inainte, colectam aproape 60% din cele peste 2.500 de tone de ambalaj de PPP puse in piata in fiecare an si reciclam peste jumatate din cantitatea colectata. Am incercat acum cateva luni, impreuna cu colegii de la AIPROM sa dam niste cifre mai sugestive despre cantitatile colectate de SCAPA. Iata doua din ele: de-a lungul existentei sale, prin SCAPA s-au colectat ambalaje de PPP care ar umple o coloana de TIR-uri de capacitate mare de la Bucuresti si pana la Constanta. Sau: la fiecare doi ani, SCAPA aduna un volum de ambalaje care poate umple Sala Palatului din Bucuresti. Fara programul nostru, o mare parte din aceste deseuri ar fi ramas in mediu sau ar fi fost distruse ilegal. Este un impact pozitiv semnificativ si suntem mandri de contributia noastra.

Programul SCAPA al AIPROM - 2021

 

Cu ce probleme v-ati confruntat de-a lungul timpului?

Bineinteles ca au fost provocari de-a lungul timpului. Este insa foarte clar ca obiectivele au fost intelese de toata lumea si, beneficiile pentru mediu si industrie sunt clare, astfel ca toti am contribuit in masura posibilitatilor si prioritatilor specifice. Printre problemele care ne-au consumat cea mai multa energie au fost: alinierea membrilor asociatiei pentru un model operational SCAPA, selectia si managementul operatorului SCAPA, relatia cu autoritatile (mediu si agricultura), si, mai nou, pandemia de COVID-19. In legatura cu aceasta din urma trebuie sa spun ca in 2020 si 2021 se observa o crestere a ratei de colectare, ceea ce arata ca avem un model operational de succes si stakeholderi implicati.

 

Care sunt provocarile actuale?

Cea mai mare provocare este reprezentata de criza sanitara, care loveste in toate domeniile, dar si instabilitatea si incoerenta legislativa, care la un moment dat ne pot impiedica sa progresam asa cum ne dorim.

 

Ce nevoi si oportunitati de dezvoltare vezi pentru SCAPA?

Infrastructura de colectare si reciclare fiind deja matura, functionala si cu un grad inalt de rezilienta, cele mai bune oportunitati de dezvoltare vin de la membrii AIPROM, care pot contribui la promovarea imaginii SCAPA in randul fermierilor si distribuitorilor. Noi, cei din grupul de lucru de la AIPROM suntem gata sa imbunatatim modul de functionare SCAPA pentru a raspunde solicitarilor, de oriunde ar veni acestea. De asemenea, am putea ajunge la un nivel si mai inalt daca am reusi sa incepem sa colectam si ambalajele de seminte, prin integrarea in SCAPA sau printr-un sistem paralel.

 

Care este perceptia fermierilor privind SCAPA? Dar a autoritatilor?

Perceptia fermierilor si a distribuitorilor este foarte diferita: de la cei care sunt deja “clienti” SCAPA si care apreciaza foarte mult sistemul la cei care inca nu au auzit de el – si la care ne dorim sa putem ajunge cu ajutorul membrilor AIPROM. Autoritatile sprijina SCAPA, mai ales pe plan local. De multe ori am avut un feedback extrem de pozitiv, stiind ca exista foarte putine industrii care au sisteme similare.

 

Care a fost cheia succesului SCAPA, in contextul unui sistem national de gestionare a deseurilor care este inca in curs de dezvoltare?

Cheia succesului proiectului SCAPA a fost influentata de o serie de factori, incepand cu vointa clara a membrilor asociatiei de a investi resurse si energie si pana la capacitatea echipei de proiect de a gasi solutii adaptate la conditiile specifice din Romania. SCAPA este perceput astazi ca un sistem matur de colectare a deseurilor de ambalaje provenite de la utilizarea produselor de protectie a plantelor, cu rezultate comparabile cu cele inregistrate in tarile dezvoltate. Si ne dorim sa devenim din ce in ce mai buni.

Asociatia Industriei de Protectia Plantelor din Romania – AIPROM

  

Noutati

Karate Zeon și Vertimec: alianța împotriva dăunătorilor

26-04-2024 Boli si daunatori

Karate Zeon și Vertimec: alianța împotriva dăunătorilor

Dăunătorii reprezintă o amenințare serioasă pentru plantele de cultură, având capacitatea de a provoca pagube semnificative și de a afecta recolta. Mai multe>>

Descoperă fungicidul de ultimă generație pe bază de triazoli – Revyona®!

26-04-2024 Fungicide

Descoperă fungicidul de ultimă generație pe bază de triazoli – Revyona®!

Revyona® este noul fungicid de încredere din grupa triazolilor, ce controlează o serie de boli des întâlnite la culturile de măr, păr, cireș, prun, piersic, cais, nectarin și vița de vie. Fungicidele pe bază de triazoli reprezintă o piesă de rezistență pentru fermieri în managementul rezistenței. Mai multe>>

Noile ambalaje ecologice ADAMA de un litru asigura o depozitare eficienta si sunt usor de folosit de catre fermieri

19-02-2024 Protectia plantelor

Noile ambalaje ecologice ADAMA de un litru asigura o depozitare eficienta si sunt usor de folosit de catre fermieri

ADAMA Ltd., lider global in industria de produse pentru protectia plantelor, a anuntat astazi ca extinde utilizarea ambalajelor sale de un litru recent lansate, demonstrand angajamentul companiei pentru sustenabilitate. Ambalajele au fost dezvoltate pentru a reduce impactul asupra mediului, fiind usor de folosit de catre fermieri. Noul ambalaj de un litru al produselor ADAMA va fi introdus pe piata din Europa in primul trimestru al anului 2024. Mai multe>>

Descopera Dagonis® - fungicidul eficient pentru protectia a peste 20 de culturi

19-02-2024 Fungicide

Descopera Dagonis® - fungicidul eficient pentru protectia a peste 20 de culturi

Pentru fermierii care isi doresc protectie pentru o gama larga de culturi, BASF vine cu solutia perfecta: fungicidul polivalent Dagonis®. Este recomandat pentru peste 20 de culturi, precum marul, parul, morcovul, conopida sau capsunul. Multumita celor doua substante active din compozitie, fluxapiroxad, difenoconzol, fungicidul asigura un control de lunga durata impotriva bolilor. Mai multe>>

Promovarea utilizarii solutiilor de biocontrol in UE

05-10-2023 Protectia plantelor

Promovarea utilizarii solutiilor de biocontrol in UE

Acum, mai mult ca oricand, fermierii europeni au nevoie de o gama larga de instrumente pentru a-si proteja culturile de presiunea daunatorilor si a bolilor. Schimbarile climatice agraveaza si mai mult aceste probleme, intr-un moment in care trebuie sa producem mai durabil. Initiativele politice, cum ar fi Pactul Verde European al UE, au ambitia de a face agricultura mai durabila, de a reduce riscul utilizarii pesticidelor si de a promova alternative la pesticidele conventionale. Mai multe>>

O cultura profitabila incepe cu o samanta tratata cu Ympact®

15-09-2023 Tratament seminte

O cultura profitabila incepe cu o samanta tratata cu Ympact®

Fertilizantul de natura organica Ympact® este inspirat din cercetarile intreprinse in programele spatiale pentru a favoriza cresterea si dezvoltarea plantelor intr-un mediu ostil, iar acum este folosit la scara larga in peste 20 de tari din Uniunea Europeana. Acest fertilizant, unul de ultima generatie, ce poate fi utilizat pentru tratarea semintelor de cereale paioase si mazare, poate fi aplicat foarte usor impreuna cu tratamentul insectofungicid aplicat in mod uzual pe seminte, doza fiind de 0... Mai multe>>

EFSA da unda verde utilizarii glifosatului in agricultura, CE decide cand si cum va reinnoi autorizarea substantei

31-08-2023 Erbicide

EFSA da unda verde utilizarii glifosatului in agricultura, CE decide cand si cum va reinnoi autorizarea substantei

Cel mai amplu aviz stiintific din istoria Autoritatii Europene pentru Siguranta Alimentara (EFSA) a fost prezentat miercuri, 30 august, in Comisia pentru Agricultura din Parlamentul European. Dupa 3 ani de studii, 2400 de documente analizate, 90 de experti si 27 de autoritati nationale implicate, EFSA a intocmit un dosar de 180.000 de pagini, cu o concluzie favorabila utilizarii glifosatului, o substanta indelung contestata. Mai multe>>

Syngenta lanseaza platforma de comert online - magazin.syngenta.ro

10-07-2023 Protectia plantelor

Syngenta lanseaza platforma de comert online - magazin.syngenta.ro

Syngenta Romania lanseaza astazi platforma de comert online destinata achizitiei de produse si servicii Syngenta. Noul magazin online vine in intampinarea producatorilor agricoli mici, care vor avea posibilitatea sa acceseze prin mediul online produse si servicii oferite de catre Syngenta Romania. In prima etapa, producatorii agricoli vor putea achizitiona produse pentru protectia plantelor, iar ulterior, platforma va oferi acces catre achizitia semintelor si a serviciilor digitale. Mai multe>>

Ecovelex™ - biopesticidul care ii ajuta pe fermieri sa tina pasarile departe de culturi, in siguranta

19-06-2023 Tratament seminte

Ecovelex™ - biopesticidul care ii ajuta pe fermieri sa tina pasarile departe de culturi, in siguranta

Dezvoltat pe parcursul a trei ani de Corteva Agriscience si Eden, Ecovelex este un nou produs pe piata de tratare a semintelor si are scopul de a inlocui substantele chimice conventionale, interzise in UE si in Regatul Unit. Acest produs a fost creat pentru a contracara daunele produse de pasari - o cauza majora a pierderilor inregistrate in cazul culturilor de porumb si a altor culturi. Acest produs are la baza substante chimice derivate din plante si este formulat cu ajutorul sistemului de mic... Mai multe>>

Echipamentul ONE SMART SPRAY, dezvoltat de Bosch si BASF, reduce cu 87% cantitatea de erbicide necesare pentru controlul buruienilor

31-05-2023 Erbicide

Echipamentul ONE SMART SPRAY, dezvoltat de Bosch si BASF, reduce cu 87% cantitatea de erbicide necesare pentru controlul buruienilor

Ieri a avut loc evenimentul de lansare in Romania a tehnologiei ONE SMART SPRAY, noua solutie de aplicare a produselor de protectia plantelor cu un nivel ridicat de precizie, care ofera economii maxime de erbicide, fara a compromite nivelul de combatere a buruienilor. Mai multe>>

ADAMA va lansa 20 de produse noi pe piata din Romania pana in 2030

29-03-2023 Protectia plantelor

ADAMA va lansa 20 de produse noi pe piata din Romania pana in 2030

ADAMA Agricultural Solutions Romania, parte din Grupul ADAMA, lider mondial in industria produselor pentru protectia plantelor, anunta principalele realizari pe piata din Romania din anul 2022, rezultatele financiare ale grupului pentru anul trecut, precum si planurile pentru 2023. Mai multe>>