Recomandari pentru reducerea utilizarii pesticidelor chimice prin intermediul PAC

Recomandari pentru reducerea utilizarii pesticidelor chimice prin intermediul Politicii Agricole Comune - PACPentru multi fermieri, combaterea daunatorilor in culturi depinde inca in mare masura de pesticidele chimice. Noua politica agricola comuna (PAC) poate sprijini financiar fermierii sa reduca aceasta dependenta de pesticidele chimice, prin trecerea la practici agronomice mai bune, la tehnici alternative de combatere a daunatorilor si la agricultura de precizie.


PAC, Orizont Europa si programul „Europa digitala” vor sprijini, de asemenea, schimbul de cunostinte, cercetarea si inovarea pentru a permite tranzitia catre protectia durabila a culturilor.

UE va raspunde nevoii urgente de a schimba cursul privind pesticidele si va sprijini fermierii in actiunile lor in acest sens. Timp de 5 ani, statele membre pot utiliza PAC pentru a acoperi costurile noilor cerinte pentru fermieri. Acest lucru poate compensa orice costuri suplimentare si poate preveni cresterea preturilor la alimente.

 

Practici benefice pentru clima si mediu

    • Programe ecologice
    • Angajamente in materie de gestionare (anterior, masuri de agromediu si climatice in cadrul dezvoltarii rurale)
    • Abordari colective ale organizatiilor de producatori din anumite sectoare (fructe si legume etc.)
    • Schimb de cunostinte, consilieri si finante pentru inovare

Investitii, agricultura de precizie si gestionarea riscurilor

    • Sprijinirea fermierilor sa achizitioneze tehnologii si echipamente inovatoare pentru metode de control mai bine orientate, cum ar fi drone, masini de stropit ghidate prin GPS si utililaje de erbicidare robotizate.

Consiliere si formare

    • Statele membre trebuie sa ofere consiliere si sprijin tehnic fermierilor pentru a-i ajuta sa puna in aplicare practici imbunatatite prin intermediul serviciilor de consiliere agricola din cadrul PAC.
    • Consilierea fermierilor, infiintarea de servicii de consiliere si formarea consilierilor pot fi finantate de PAC.
    • Noi cunostinte vor fi puse la dispozitia consultantilor si a fermierilor prin intermediul sistemelor de cunostinte si inovare in agricultura (AKIS).
    • Ideile inovatoare la nivel local ale practicienilor vor fi sprijinite prin intermediul grupurilor operationale PEI-AGRI, inclusiv cooperarea transfrontaliera.

Cercetare, inovare si solutii digitale

    • Orizont 2020 a finantat deja peste 30 de proiecte de cercetare si inovare cu o investitie de peste 160 de milioane EUR pentru protejarea sanatatii plantelor si promovarea combaterii integrate a daunatorilor.
    • Orizont Europa va dezvolta o gama larga de instrumente pentru prevenirea, monitorizarea, controlul si combaterea organismelor daunatoare plantelor si a bolilor plantelor, impreuna cu strategii de gestionare a riscurilor, pentru a cauta alternative la pesticidele mai periculoase si pentru a promova utilizarea tehnologiilor agriculturii de precizie.
    • Parteneriatul european pentru inovare privind productivitatea si durabilitatea agriculturii (PEI-AGRI) reuneste parti interesate din domeniul inovarii (fermieri, consilieri, cercetatori, intreprinderi, ONG-uri si altele) in agricultura si silvicultura la nivelul UE pentru a accelera inovarea.
    • Peste 427 de grupuri operationale, alcatuite din fermieri, cercetatori, consilieri si intreprinderi, lucreaza la gasirea de solutii inovatoare pentru utilizarea durabila a pesticidelor finantate de PAC.
    • Programul „Europa digitala” va promova consolidarea capacitatilor, inclusiv prin facilitati de testare si experimentare pentru inteligenta artificiala in hub-urile de inovare agroalimentara si digitala.

 

UTILIZAREA MAI DURABILA A PESTICIDELOR IN UE

 

Reducerea pesticidelor prin combaterea integrata a daunatorilor (IPM)

IPM reprezinta o abordare de combatere a daunatorilor care respecta mediul, acordand prioritate tuturor metodelor de combatere a daunatorilor inainte de utilizarea in ultima instanta a pesticidelor chimice. Acest lucru reduce la minimum riscurile pentru sanatatea umana si pentru mediu.

    1. PREVENIRE - Practicarea unei bune igiene si amplasarea de bariere fizice pentru a exclude daunatorii. Utilizarea rotatiei culturilor, a plantelor rezistente, a semintelor de inalta calitate, a fertilizarii si a unui drenaj adecvat pentru culturi puternice.
    2. IDENTIFICARE/MONITORIZARE - Monitorizarea terenurilor si identificarea daunatorilor, stabilirea de sisteme de diagnosticare timpurie, obtinerea de consiliere din partea profesionistilor calificati.
    3. EVALUARE - Evaluarea daca daunatorii identificati cauzeaza daune si daca trebuie luate masuri. Luarea in considerare, ca prima varianta, a combaterii prin mijloace nechimice. Pesticide chimice doar in ultima instanta.
    4. COMBATERE - Verificarea eficacitatii actiunilor de combatere. Invatare si adaptare pentru viitor.

 

O mai buna aplicare a masurilor de combatere a daunatorilor care respecta mediul

    • Norme specifice culturilor - Statele membre trebuie sa elaboreze norme specifice culturilor. Ele trebuie sa ofere orientari practice fermierilor si altor utilizatori profesionisti de pesticide cu privire la metodele nechimice de combatere a daunatorilor si pesticidele cu risc scazut.
    • Tinerea obligatorie a evidentei - Fermierii si alti utilizatori profesionisti de pesticide trebuie sa pastreze inregistrari electronice ale actiunilor de monitorizare, inspectie, prevenire si combatere a daunatorilor.
    • Aplicare mai stricta - Autoritatile vor putea sa controleze punerea in aplicare a IPM bazate pe normele specifice culturilor si pe inregistrarile electronice pastrate de fiecare utilizator.

 

Alternative la pesticidele chimice si bune practici in materie de IPM

    • Controale ale culturilor - Modificarea mediului pentru a favoriza cultura si nu daunatorii, de exemplu alternand intre culturi diferite pentru a intrerupe ciclul de viata al daunatorilor.
    • Ameliorarea plantelor - Poate dezvolta culturi rezistente sau tolerante la atacul insectelor, evitandu-se necesitatea de a utiliza insecticide chimice. Deja utilizate in agricultura generala in culturi arabile esentiale.
    • Combaterea daunatorilor prin mijloace biologice - Utilizarea extractelor de plante, a microorganismelor si a dusmanilor naturali pentru combaterea daunatorilor. In prezent, acestea se utilizeaza pe scara larga in sere care cultiva fructe si legume pentru combaterea daunatorilor precum musculita alba si afidele.
    • Controale mecanice si fizice - Prevenirea daunelor cauzate de daunatori prin utilizarea unor mijloace fizice cum ar fi bariere pentru prevenirea distrugerii plantelor de catre insecte sau prin erbicidarea mecanica sau manuala. Evolutiile tehnologice, cum ar fi erbicidarea robotizata, fac ca aceste tehnici sa fie mai ieftine si mai eficiente.
    • Noi tehnici de ameliorare - Oferirea potentialului de accelerare a dezvoltarii de noi soiuri si, prin urmare, de efectuare a tranzitiei de la dependenta noastra actuala de pesticide chimice.
    • Alternative chimice cu risc scazut - In unele situatii, substantele cu risc scazut pot asigura, de asemenea, o combatere satisfacatoare a daunatorilor. UE a extins gama acestor substante existenta pe piata. Printre exemple se numara bicarbonatul de sodiu (praful de copt) si carbonatul de calciu (piatra-de-var).


Comisia a modificat cerintele in materie de date si criteriile de aprobare a microorganismelor (cel mai mare grup de pesticide biologice) pentru a accelera procedurile de aprobare si autorizare si pentru a spori disponibilitatea alternativelor biologice pentru fermieri si alti utilizatori. A se vedea Microorganisme (europa.eu).

Comisia Europeana

Noutati

Noile ambalaje ecologice ADAMA de un litru asigura o depozitare eficienta si sunt usor de folosit de catre fermieri

19-02-2024 Protectia plantelor

Noile ambalaje ecologice ADAMA de un litru asigura o depozitare eficienta si sunt usor de folosit de catre fermieri

ADAMA Ltd., lider global in industria de produse pentru protectia plantelor, a anuntat astazi ca extinde utilizarea ambalajelor sale de un litru recent lansate, demonstrand angajamentul companiei pentru sustenabilitate. Ambalajele au fost dezvoltate pentru a reduce impactul asupra mediului, fiind usor de folosit de catre fermieri. Noul ambalaj de un litru al produselor ADAMA va fi introdus pe piata din Europa in primul trimestru al anului 2024. Mai multe>>

Descopera Dagonis® - fungicidul eficient pentru protectia a peste 20 de culturi

19-02-2024 Fungicide

Descopera Dagonis® - fungicidul eficient pentru protectia a peste 20 de culturi

Pentru fermierii care isi doresc protectie pentru o gama larga de culturi, BASF vine cu solutia perfecta: fungicidul polivalent Dagonis®. Este recomandat pentru peste 20 de culturi, precum marul, parul, morcovul, conopida sau capsunul. Multumita celor doua substante active din compozitie, fluxapiroxad, difenoconzol, fungicidul asigura un control de lunga durata impotriva bolilor. Mai multe>>

Promovarea utilizarii solutiilor de biocontrol in UE

05-10-2023 Protectia plantelor

Promovarea utilizarii solutiilor de biocontrol in UE

Acum, mai mult ca oricand, fermierii europeni au nevoie de o gama larga de instrumente pentru a-si proteja culturile de presiunea daunatorilor si a bolilor. Schimbarile climatice agraveaza si mai mult aceste probleme, intr-un moment in care trebuie sa producem mai durabil. Initiativele politice, cum ar fi Pactul Verde European al UE, au ambitia de a face agricultura mai durabila, de a reduce riscul utilizarii pesticidelor si de a promova alternative la pesticidele conventionale. Mai multe>>

O cultura profitabila incepe cu o samanta tratata cu Ympact®

15-09-2023 Tratament seminte

O cultura profitabila incepe cu o samanta tratata cu Ympact®

Fertilizantul de natura organica Ympact® este inspirat din cercetarile intreprinse in programele spatiale pentru a favoriza cresterea si dezvoltarea plantelor intr-un mediu ostil, iar acum este folosit la scara larga in peste 20 de tari din Uniunea Europeana. Acest fertilizant, unul de ultima generatie, ce poate fi utilizat pentru tratarea semintelor de cereale paioase si mazare, poate fi aplicat foarte usor impreuna cu tratamentul insectofungicid aplicat in mod uzual pe seminte, doza fiind de 0... Mai multe>>

EFSA da unda verde utilizarii glifosatului in agricultura, CE decide cand si cum va reinnoi autorizarea substantei

31-08-2023 Erbicide

EFSA da unda verde utilizarii glifosatului in agricultura, CE decide cand si cum va reinnoi autorizarea substantei

Cel mai amplu aviz stiintific din istoria Autoritatii Europene pentru Siguranta Alimentara (EFSA) a fost prezentat miercuri, 30 august, in Comisia pentru Agricultura din Parlamentul European. Dupa 3 ani de studii, 2400 de documente analizate, 90 de experti si 27 de autoritati nationale implicate, EFSA a intocmit un dosar de 180.000 de pagini, cu o concluzie favorabila utilizarii glifosatului, o substanta indelung contestata. Mai multe>>

Syngenta lanseaza platforma de comert online - magazin.syngenta.ro

10-07-2023 Protectia plantelor

Syngenta lanseaza platforma de comert online - magazin.syngenta.ro

Syngenta Romania lanseaza astazi platforma de comert online destinata achizitiei de produse si servicii Syngenta. Noul magazin online vine in intampinarea producatorilor agricoli mici, care vor avea posibilitatea sa acceseze prin mediul online produse si servicii oferite de catre Syngenta Romania. In prima etapa, producatorii agricoli vor putea achizitiona produse pentru protectia plantelor, iar ulterior, platforma va oferi acces catre achizitia semintelor si a serviciilor digitale. Mai multe>>

Ecovelex™ - biopesticidul care ii ajuta pe fermieri sa tina pasarile departe de culturi, in siguranta

19-06-2023 Tratament seminte

Ecovelex™ - biopesticidul care ii ajuta pe fermieri sa tina pasarile departe de culturi, in siguranta

Dezvoltat pe parcursul a trei ani de Corteva Agriscience si Eden, Ecovelex este un nou produs pe piata de tratare a semintelor si are scopul de a inlocui substantele chimice conventionale, interzise in UE si in Regatul Unit. Acest produs a fost creat pentru a contracara daunele produse de pasari - o cauza majora a pierderilor inregistrate in cazul culturilor de porumb si a altor culturi. Acest produs are la baza substante chimice derivate din plante si este formulat cu ajutorul sistemului de mic... Mai multe>>

Echipamentul ONE SMART SPRAY, dezvoltat de Bosch si BASF, reduce cu 87% cantitatea de erbicide necesare pentru controlul buruienilor

31-05-2023 Erbicide

Echipamentul ONE SMART SPRAY, dezvoltat de Bosch si BASF, reduce cu 87% cantitatea de erbicide necesare pentru controlul buruienilor

Ieri a avut loc evenimentul de lansare in Romania a tehnologiei ONE SMART SPRAY, noua solutie de aplicare a produselor de protectia plantelor cu un nivel ridicat de precizie, care ofera economii maxime de erbicide, fara a compromite nivelul de combatere a buruienilor. Mai multe>>

ADAMA va lansa 20 de produse noi pe piata din Romania pana in 2030

29-03-2023 Protectia plantelor

ADAMA va lansa 20 de produse noi pe piata din Romania pana in 2030

ADAMA Agricultural Solutions Romania, parte din Grupul ADAMA, lider mondial in industria produselor pentru protectia plantelor, anunta principalele realizari pe piata din Romania din anul 2022, rezultatele financiare ale grupului pentru anul trecut, precum si planurile pentru 2023. Mai multe>>

BASF prezinta cele mai recente inovatii din domeniul agriculturii: protectia culturilor, seminte si solutii digitale

21-03-2023 Protectia plantelor

BASF prezinta cele mai recente inovatii din domeniul agriculturii: protectia culturilor, seminte si solutii digitale

Obiectivul companiei BASF este de a oferi fermierilor solutiile necesare pentru a putea depasi presiunile organismelor daunatoare ale culturilor locale, precum si provocarile climatice, schimbarea cerintelor de reglementare si asteptarile tot mai exigente ale consumatorilor. Implementand strategia in agricultura anuntata in 2019, BASF isi concentreaza inovatiile pentru a imbunatati productia culturilor regionale majore, precum soia in America, pomi fructiferi si legume in Europa si cultura de or... Mai multe>>

INVICTUS asigura curatarea si decontaminarea echipamentului de stropit

23-01-2023 Tratamente fitosanitare

INVICTUS asigura curatarea si decontaminarea echipamentului de stropit

In perioada imediat urmatoare se va intra la efectuarea tratamentelor in camp, si aici vorbim atat de aplicarea erbicidelor cat si a fungicidelor si insecticidelor. La fiecare inceput de sezon trebuie efectuata calibrarea echipamentului pentru a se asigura aplicarea dozei corespunzatoare – in acest fel tratamentele se vor efectua in conditii de siguranta si eficacitate. Mai multe>>