Combaterea viermelui merelor - Cydia pomonella

 

{mp4}Dupont_vierme_mar|320|240|1{/mp4}

 

Pierderile inregistrate din cauza daunatorilor sunt o problema majora pentru pomicultorii din intreaga lume. Este aproape imposibil sa vinzi fructele daca au fost chiar si numai putin afectate. Astfel se obtin profituri mici ce duc la probleme financiare.

 

Viermele merelor - Cydia pomonella

Viermele merelor 2Una din cauzele principale ale fructelor stricate sau putrede este atacul viermelui merelor - Cydia pomonella. Daunele sunt produse de larve. Fluturii depun ouale pe frunze sau direct pe mar, iar de aici larva iese din ou si imediat incepe sa caute un loc propice de unde sa inceapa atacul impotriva marului, facandu-si drum prin invelisul marului cu ajutorul mandibulei sale puternice. Larva masoara doar 1 mm, abia vizibila cu ochiul liber. Larva roade coaja de mar pana patrunde in intregime in mar astupand gaura de intrare cu coaja si excremente. Aici va creste si se va dezvolta in urmatoarele 3-4 saptamani.

 

Raspandirea

Pierderile de recolta pentru semintoase au crescut ingrijorator in ultimii ani din mai multe motive. Schimbarile climatice favorizeaza insectele iubitoare de caldura. Cu 10 ani in urma, in zonele cu clima mai rece, pomicultorii nici nu auzisera de viermele merelor. In prezent au pierderi considerabile din cauza acestui daunator. In zonele cu clima mai temperata daunatorul a ajuns de la o generatie pe an pana la doua sau chiar trei. Combaterea lui a devenit astfel mai dificila.

 

Combaterea

Viermele merelor 3Jean-Luc Rison, de la Centrul de cercetare DuPont a insecticidelor din Nampsheim – Franta, atrage atentia ca “Majoritatea insecticidelor folosite in prezent actioneaza asupra sistemului nervos. Altele perturba metamorfoza insectelor actionand asupra sintezei chitinei (in special produsele pentru omizi).” Utilizarea constanta a insecticidelor cu acelasi mod de actiune a dus deja la crearea rezistentei daunatorilor la acestea. In aceste cazuri doza sau numarul de tratamente trebuie marite, altfel produsul este ineficient.

Insecticidele cu spectru larg de actiune tind sa atace entomofauna utila precum buburuza sau dipterele utile. Astfel daunatorii secundari precum afidele sau paduchii pot deveni dintr-o data o problema complet noua. Majoritatea insecticidelor moderne distrug larvele fara sa afecteze insectele utile. Totusi mai sunt pagube determinate de eficacitatea redusa sau de daunatorii care continua sa se hraneasca inainte sa moara. Acest fapt poate duce la pagube minore precum mici pete sau gauri in fructe. Dar pentru pomicultori chiar si defectele mici pe fructe le reduc considerabil venitul pentru ca aceste fructe nu se pot vinde. Consumatorii nu cumpara merele atacate. Ei isi doresc un mar perfect. Pentru industria de protectie a plantelor acestea sunt provocari majore.

 

Viermele merelor 4Uwe Harzer de la Centrul pentru Zone Rurale (DLR) din Rhineland-Palatinate, Germania:
“Am testat Coragen de la DuPont timp de trei ani in camp deschis impotriva viermelui merelor. Acesta este unul dintre principalii daunatori din livezile de mar si par. Avem un grad de infestare cu viermele mereleor foarte ridicat in aceasta locatie, mai ales la mere si cu predilectie la soiurile tarzii. La acestea am facut mai multe tratamente cu Coragen si am avut rezultate foarte bune. In jur de 85-92% eficacitate. Cu alte cuvinte, am putut reduce gradul de infestare in loturile de control cu 85-90%.”

Intr-o cultura netratata nu sunt prezente doar acele pete mici care se intalnesc la sortare. Daunele sunt evidente. Merele incep sa putrezeasca in pomi, infecteaza fructele vecine si apoi cad la vant. La merele tratate cu Coragen situatia a fost diferita. Acest produs actioneaza in situatii in care celelalte esueaza din ce in ce mai des. Coragen este noul insecticid de protectie a plantelor ce contine noua substanta activa rynaxypyr.

Rynaxypyr apartine unei clase chimice noi de insecticide – Antranilamide. Aceasta actioneaza asupra muschilor insectei si nu asupra sistemului nervos. Rynaxypyr activeaza receptorii rianodinei care au un rol critic in contractile musculare si datorita modului in care lucreaza provoaca paralizia lor la scurt timp dupa ce insecta a fost afectata de rynaxypyr. In livezile care au fost stropite cu Coragen in doza recomandata se poate observa cum, imediat dupa ce adultii au depus oua pe suprafata merelor, unele larve mor inainte de eclozare. Dar chiar daca nu au consumat din mar, larvele au absorbit suficienta substanta activa prin tegument devenind dezorientate. Miscarile lor sunt incetinite si mor inainte sa poata provoca daune. Un mare avantaj al acestei substante active noi este ca actioneaza foarte bine impotriva insectelor chiar si la doze reduse, astfel incat opreste rapid hranirea, stopand orice atac.

Dureaza doar cateva minute pana cand insectele nu se mai hranesc. Substanta activa rynaxypyr actioneaza si impotriva altor specii de daunatori. De exemplu gandacul de Colorado si larvele lui, omida fructificatiilor care ataca rosiile si ardeii si multe alte specii de lepidoptere.

In acelasi timp rynaxypyr respecta cerintele riguroase ale tehnologiilor chimice moderne pentru protectia plantelor. Gratie modului in care actioneaza are un efect minim asupra pestilor, mamiferelor si omului.  Rynaxypyr activeaza receptorii rianodinei care sunt mult mai sensibili la insecte decat la mamifere. Acestia din urma sunt de trei sute pana la patru mii de ori mai putin sensibili decat receptorii similari de la insecte. Cu toate acestea Coragen nu afecteaza aliatii naturali ai fermierului, respectiv acele insecte utile in lupta cu daunatorii sau albinele care sunt importante pentru polenizare. Acest lucru se datoreaza modului diferit de hranire a insectelor daunatoare. Rynaxypyr actioneaza asupra insectelor daunatoare care ingereaza produsul, iar majoritatea insectelor utile nu se hranesc cu plante. De aceea riscul ca insectele utile sa ingere rynaxypyr este mic. Astfel aceasta substanta activa este un instrument bun pentru controlul daunatorilor fara a afecta insectele folositoare sau alte artropode utile.

 

Aplicarea tratamentului

Toxicitatea extrem de redusa asupra mamiferelor confera siguranta operatorului in utilizarea produsului. Se aplica prin metodele cunoscute, in unul sau doua tratamente la pomii fructiferi, alternativ cu alte produse pentru a reduce riscul de aparitie a rezistentei. Coragen protejeaza cultura pe o perioada lunga de timp. DuPont recomanda aplicarea produsului inainte sau in timp ce fluturii depun oua. Aceasta este cea mai buna cale prin care Coragen distruge ouale si larvele in stadiul tanar si asigura eficacitatea maxima.

Cu rynaxypyr, noua substanta activa din Coragen , DuPont raspune nevoilor fermierilor de a beneficia de tehnologii de protectie a plantelor eficiente si de incredere. Coragen este un prieten atat pentru utilizator cat si pentru mediul inconjurator.

Aceasta perspectiva ne da sperante pentru recolte bogate, cu fructe proaspete si sanatoase !

 

DuPont logo

 

 

Noutati

Karate Zeon și Vertimec: alianța împotriva dăunătorilor

26-04-2024 Boli si daunatori

Karate Zeon și Vertimec: alianța împotriva dăunătorilor

Dăunătorii reprezintă o amenințare serioasă pentru plantele de cultură, având capacitatea de a provoca pagube semnificative și de a afecta recolta. Mai multe>>

Descoperă fungicidul de ultimă generație pe bază de triazoli – Revyona®!

26-04-2024 Fungicide

Descoperă fungicidul de ultimă generație pe bază de triazoli – Revyona®!

Revyona® este noul fungicid de încredere din grupa triazolilor, ce controlează o serie de boli des întâlnite la culturile de măr, păr, cireș, prun, piersic, cais, nectarin și vița de vie. Fungicidele pe bază de triazoli reprezintă o piesă de rezistență pentru fermieri în managementul rezistenței. Mai multe>>

Noile ambalaje ecologice ADAMA de un litru asigura o depozitare eficienta si sunt usor de folosit de catre fermieri

19-02-2024 Protectia plantelor

Noile ambalaje ecologice ADAMA de un litru asigura o depozitare eficienta si sunt usor de folosit de catre fermieri

ADAMA Ltd., lider global in industria de produse pentru protectia plantelor, a anuntat astazi ca extinde utilizarea ambalajelor sale de un litru recent lansate, demonstrand angajamentul companiei pentru sustenabilitate. Ambalajele au fost dezvoltate pentru a reduce impactul asupra mediului, fiind usor de folosit de catre fermieri. Noul ambalaj de un litru al produselor ADAMA va fi introdus pe piata din Europa in primul trimestru al anului 2024. Mai multe>>

Descopera Dagonis® - fungicidul eficient pentru protectia a peste 20 de culturi

19-02-2024 Fungicide

Descopera Dagonis® - fungicidul eficient pentru protectia a peste 20 de culturi

Pentru fermierii care isi doresc protectie pentru o gama larga de culturi, BASF vine cu solutia perfecta: fungicidul polivalent Dagonis®. Este recomandat pentru peste 20 de culturi, precum marul, parul, morcovul, conopida sau capsunul. Multumita celor doua substante active din compozitie, fluxapiroxad, difenoconzol, fungicidul asigura un control de lunga durata impotriva bolilor. Mai multe>>

Promovarea utilizarii solutiilor de biocontrol in UE

05-10-2023 Protectia plantelor

Promovarea utilizarii solutiilor de biocontrol in UE

Acum, mai mult ca oricand, fermierii europeni au nevoie de o gama larga de instrumente pentru a-si proteja culturile de presiunea daunatorilor si a bolilor. Schimbarile climatice agraveaza si mai mult aceste probleme, intr-un moment in care trebuie sa producem mai durabil. Initiativele politice, cum ar fi Pactul Verde European al UE, au ambitia de a face agricultura mai durabila, de a reduce riscul utilizarii pesticidelor si de a promova alternative la pesticidele conventionale. Mai multe>>

O cultura profitabila incepe cu o samanta tratata cu Ympact®

15-09-2023 Tratament seminte

O cultura profitabila incepe cu o samanta tratata cu Ympact®

Fertilizantul de natura organica Ympact® este inspirat din cercetarile intreprinse in programele spatiale pentru a favoriza cresterea si dezvoltarea plantelor intr-un mediu ostil, iar acum este folosit la scara larga in peste 20 de tari din Uniunea Europeana. Acest fertilizant, unul de ultima generatie, ce poate fi utilizat pentru tratarea semintelor de cereale paioase si mazare, poate fi aplicat foarte usor impreuna cu tratamentul insectofungicid aplicat in mod uzual pe seminte, doza fiind de 0... Mai multe>>

EFSA da unda verde utilizarii glifosatului in agricultura, CE decide cand si cum va reinnoi autorizarea substantei

31-08-2023 Erbicide

EFSA da unda verde utilizarii glifosatului in agricultura, CE decide cand si cum va reinnoi autorizarea substantei

Cel mai amplu aviz stiintific din istoria Autoritatii Europene pentru Siguranta Alimentara (EFSA) a fost prezentat miercuri, 30 august, in Comisia pentru Agricultura din Parlamentul European. Dupa 3 ani de studii, 2400 de documente analizate, 90 de experti si 27 de autoritati nationale implicate, EFSA a intocmit un dosar de 180.000 de pagini, cu o concluzie favorabila utilizarii glifosatului, o substanta indelung contestata. Mai multe>>

Syngenta lanseaza platforma de comert online - magazin.syngenta.ro

10-07-2023 Protectia plantelor

Syngenta lanseaza platforma de comert online - magazin.syngenta.ro

Syngenta Romania lanseaza astazi platforma de comert online destinata achizitiei de produse si servicii Syngenta. Noul magazin online vine in intampinarea producatorilor agricoli mici, care vor avea posibilitatea sa acceseze prin mediul online produse si servicii oferite de catre Syngenta Romania. In prima etapa, producatorii agricoli vor putea achizitiona produse pentru protectia plantelor, iar ulterior, platforma va oferi acces catre achizitia semintelor si a serviciilor digitale. Mai multe>>

Ecovelex™ - biopesticidul care ii ajuta pe fermieri sa tina pasarile departe de culturi, in siguranta

19-06-2023 Tratament seminte

Ecovelex™ - biopesticidul care ii ajuta pe fermieri sa tina pasarile departe de culturi, in siguranta

Dezvoltat pe parcursul a trei ani de Corteva Agriscience si Eden, Ecovelex este un nou produs pe piata de tratare a semintelor si are scopul de a inlocui substantele chimice conventionale, interzise in UE si in Regatul Unit. Acest produs a fost creat pentru a contracara daunele produse de pasari - o cauza majora a pierderilor inregistrate in cazul culturilor de porumb si a altor culturi. Acest produs are la baza substante chimice derivate din plante si este formulat cu ajutorul sistemului de mic... Mai multe>>

Echipamentul ONE SMART SPRAY, dezvoltat de Bosch si BASF, reduce cu 87% cantitatea de erbicide necesare pentru controlul buruienilor

31-05-2023 Erbicide

Echipamentul ONE SMART SPRAY, dezvoltat de Bosch si BASF, reduce cu 87% cantitatea de erbicide necesare pentru controlul buruienilor

Ieri a avut loc evenimentul de lansare in Romania a tehnologiei ONE SMART SPRAY, noua solutie de aplicare a produselor de protectia plantelor cu un nivel ridicat de precizie, care ofera economii maxime de erbicide, fara a compromite nivelul de combatere a buruienilor. Mai multe>>

ADAMA va lansa 20 de produse noi pe piata din Romania pana in 2030

29-03-2023 Protectia plantelor

ADAMA va lansa 20 de produse noi pe piata din Romania pana in 2030

ADAMA Agricultural Solutions Romania, parte din Grupul ADAMA, lider mondial in industria produselor pentru protectia plantelor, anunta principalele realizari pe piata din Romania din anul 2022, rezultatele financiare ale grupului pentru anul trecut, precum si planurile pentru 2023. Mai multe>>