A inceput atacul acarienilor

acarieni-paianjen rosuAcarienii daunatori pentru plante ierneaza sub forma de oua sau de adulti, in functie de specie. Primele atacuri pot surveni inca din primavara, insa pagubele inseminate asupra culturilor le produc in mod frecvent vara, cand temperaturile sunt ridicate iar ciclurile de multiplicare sunt scurte.

 
Pot exista in jur de 7-8 generatii pe an. Ca urmare a atacului frunzele nu mai cresc, capata culoare gri-albicioasa, se usuca si cad. Pe fata inferioara paianjenii formeaza o panza fina sub care se dezvolta coloniile.

Acarienii daunatori sunt extrem de mici si greu de detectat cu ochiul liber, atunci cand sunt putini, iar simptomele pe plante inca nu sunt vizibile. De aceea interventiile cu tratamente se fac de multe ori tarziu, cand infestarea este puternica, fapt pentru care eficacitatea unui singur tratament nu este satisfacatoare.

Speciile mai frecvent intalnite sunt:

Paianjenul rosu comun (Tetranychus urticae) este o specie polifaga care ataca tomatele, castravetii, vinetele, vita de vie, plantele ornamentale, soia, porumbul si chiar pomii fructiferi. Frunzele atacate capata culoarea cenusie-albicioasa si se curbeaza. Ierneaza ca adult pe plante si resturi vegetale.


Paianjenul rosu al pomilor (Panonychus ulmi) ataca mai multe specii pomicole si vita de vie. Inteapa frunzele si suge seva, fapt care afectaeaza hranirea normala a fructelor. In final frunzele cad iar fructele raman mici. Ierneaza ca ou pe scoarta pomilor.


Paianjenul lat (Polyphagotarsonemus latus) ataca un numar mare de specii legumicole preponderent din sere si solarii (ardei, vinete, tomate , etc.). Se localizeaza pe fata inferioara a frunzelor, pe bobocii florali si fructe. Organele atacate se depigmenteaza, fructele raman mici, necomercializabile.


Acarienii eriofizi ai vitei de vie (Eriophyes vitis, Calepitrimerus vitis) produc in urma intepaturilor deformarea organelor verzi si in final uscarea lor. Productiile sunt afectate drastic si de asemenea butucii sunt in pericol de a ingheta peste iarna. La atacuri puternice combaterea devine exprem de anevoioasa si se limiteaza la mentinerea pragului economic de daunare.


Mentinerea sub control a acestor daunatori solicita masuri complexe care sa tina cont de protejarea pradatorilor naturali  deosebit de importanti in mentinerea echilibrului ecologic. Atunci cand interventiile chimice devin iminente este necesar sa se utilizeze acaricide cu impact minim asupra faunei utile si cu o perioada cat mai lunga de actiune, pentru a evita stropirile dese.


Un lucru important de care trebuie avut in vedere este intervalul de pauza de la aplicare si pana la recoltare. Deoarece in mule situatii la legumemele netratate la timp, pagubele vizibile apar chiar in perioada de consum a fructelor, este necesar sa se cunoasca intervalul de timp solicitat de la ultima stropire si pana la consum, specific fiecarui produs acaricid.


Dintre produsele acaricide cu omologare si aviz de utilizare pe teritorul Romaniei, recomandam urmatoarele:

Nissorun 10 WP, acaricid prietenos cu mediul si cu pradatorii naturali ai acarienilor. Controleaza populatiile de acarieni pe o perioda de cca 40 de zile. Actioneaza ca ovicid si larvicid , iar adultii de pe plantele tratate depun oua sterile . Are efect translaminar si nu este afectat de temperaturile ridicate sau de ploile survenite la cateva ore dupa tratament. Nu afecteaza pradatorii naturali ai acarienilor, este excelent pentru combaterea integrata in pomicultura. Este cel mai eficient produs pentru cultura de soia.  Doza recomandata este de 0,03%-0,05 % (5g in 10 l apa).


Milbeknock este un acaricid-insecticid complet, cu actiune adulticida , larvicida si ovicida. Este un produs de origine naturala, cu o actiune diferita de a altor acaricide. Actioneaza asupra sistemului nervos al insectelor provocand in cateva ore, paralizia ireversibila. Insectele care intra in contact cu produsul mor fara a prezenta nici o miscare sau spasm. Se recomanta in sere si solarii precum si in camp. Este foarte eficient in combaterea formelor rezistente.

Da rezultate bune si atunci cand numarul de adulti pe frunze este ridicat. Doza recomandata este de 0,075% (7,5 ml in 10 l apa).


Folosirea in amestec cu Mospilan 20 SP sporeste considerabil efectul insecticid. 


Sanmite 20 WP  este un acaricid-insecticid cu actiune adulticida, larvicida si ovicida. Combate inclusiv paianjenii lati la ardei si vinete. Prezinta efect secundar de combatere asupra afidelor, musculitei albe si a tripsului , fapt pentru care este recomandat cu precadere pentru culturile din sere si solarii. Datorita faptului ca nu da simptome de fitotoxicitate pe frunze in diverse amestecuri, este foarte potrivit pentru plantele ornamentale. Doza recomandata este de 0,05 - 0,075 % (7,5 g in 10 l apa).


Safran  este un insecticide-acaricid  pe baza de abamectin  cu actiune de contact si ingestie asupra daunatorilor. adulticida, larvicida si ovicida. Are un mod de actiune asemanator cu cel am produsului Milbeknock. Combate si rasele rezistente ale acarienilor la acaricidele conventionale. La par se recomanda a se pozitiona in perioada cand exista si atac de de purice melifer, pentru a combate ambii daunatori. La legume combate si larvele minatoare. Doza recomandata este de 0,1 - 0,15 % (10-15 ml in 10 l apa).


Novadim Progress  este un insecticid sistemic care are si efect acaricid. Este foarte potrivit pentru vita de vie, unde combate atat  molia cat si acarienii. Isi dovedeste eficacitatea la primele tratamente din pomicultuta  pentru combaterea simultana a acarienilor si a gargaritei florilor. Doza de aplicare este de 0,1% (10 ml in 10 l apa).


Pentru cei care utilizeaza fungicidul Topsin in combaterea bolilor, este bine sa stie ca acest produs are si efect de supresie asupra populatiilor de acarieni. Acolo unde a fost utilizat s-au constatat  atacuri mult mai reduse ale paianjenilor. Este recomandat in amestec cu Nissorun, cu care manifesta un efect sinergic.


Efect de reducere a populatiilor de acarieni poate fi obtinut si prin utilizarea fungicidelor pe baza de sulf sau zeama bordeleza.


In Romania a capatat importanta atacul acaienilor asupra culturilor de porumb, in special aspura celor semincere. In Ungaria a devenit o practica curenta ca cel putin loturile de hibridare sa se trateze importiva acaiemilor. La noi atacuri insemnate se semnaleaza in zona Braila, Galati, Ialomita. Netratatea la timp duce la uscarea frunzelor porumbului, incepand cu cele de la baza. De asemenea floarea soarelui se dovedeste a fi o planta gazda preferata de acarieni.  

 

  • La pomi recomandam supravegherea cu atentie a plantatiilor, imediat dupa cosirea ierbii, intrucat acarienii migreaza de pe iarba uscata pe pomi. De asemenea in partea a doua a verii cand temperaturile sunt ridicate si ploile mai rare, atacul poate creste in intensitate.
  • La plantele ornamentale pulverizarea la cateva zile cu jet de apa poate reduce gradul de atac.
  • La efectuarea tratamentelor recomandam adaugarea unui adjuvant (Toil sau Spur) care creste gradul de aderenta a solutiei pe frunze si mareste viteza de penetrare a produsului in planta.


Dr. ing. Anastase IORGU
Daniel Stanciu

 

*Recomandarile din acest material sunt pentru conditii generale de mediu si cultivare. Cititi intotdeauna eticheta si informatiile despre produs inainte de utilizare. Utilizati cu precautie produsele fitosanitare.

 

 

Noutati

Noile ambalaje ecologice ADAMA de un litru asigura o depozitare eficienta si sunt usor de folosit de catre fermieri

19-02-2024 Protectia plantelor

Noile ambalaje ecologice ADAMA de un litru asigura o depozitare eficienta si sunt usor de folosit de catre fermieri

ADAMA Ltd., lider global in industria de produse pentru protectia plantelor, a anuntat astazi ca extinde utilizarea ambalajelor sale de un litru recent lansate, demonstrand angajamentul companiei pentru sustenabilitate. Ambalajele au fost dezvoltate pentru a reduce impactul asupra mediului, fiind usor de folosit de catre fermieri. Noul ambalaj de un litru al produselor ADAMA va fi introdus pe piata din Europa in primul trimestru al anului 2024. Mai multe>>

Descopera Dagonis® - fungicidul eficient pentru protectia a peste 20 de culturi

19-02-2024 Fungicide

Descopera Dagonis® - fungicidul eficient pentru protectia a peste 20 de culturi

Pentru fermierii care isi doresc protectie pentru o gama larga de culturi, BASF vine cu solutia perfecta: fungicidul polivalent Dagonis®. Este recomandat pentru peste 20 de culturi, precum marul, parul, morcovul, conopida sau capsunul. Multumita celor doua substante active din compozitie, fluxapiroxad, difenoconzol, fungicidul asigura un control de lunga durata impotriva bolilor. Mai multe>>

Promovarea utilizarii solutiilor de biocontrol in UE

05-10-2023 Protectia plantelor

Promovarea utilizarii solutiilor de biocontrol in UE

Acum, mai mult ca oricand, fermierii europeni au nevoie de o gama larga de instrumente pentru a-si proteja culturile de presiunea daunatorilor si a bolilor. Schimbarile climatice agraveaza si mai mult aceste probleme, intr-un moment in care trebuie sa producem mai durabil. Initiativele politice, cum ar fi Pactul Verde European al UE, au ambitia de a face agricultura mai durabila, de a reduce riscul utilizarii pesticidelor si de a promova alternative la pesticidele conventionale. Mai multe>>

O cultura profitabila incepe cu o samanta tratata cu Ympact®

15-09-2023 Tratament seminte

O cultura profitabila incepe cu o samanta tratata cu Ympact®

Fertilizantul de natura organica Ympact® este inspirat din cercetarile intreprinse in programele spatiale pentru a favoriza cresterea si dezvoltarea plantelor intr-un mediu ostil, iar acum este folosit la scara larga in peste 20 de tari din Uniunea Europeana. Acest fertilizant, unul de ultima generatie, ce poate fi utilizat pentru tratarea semintelor de cereale paioase si mazare, poate fi aplicat foarte usor impreuna cu tratamentul insectofungicid aplicat in mod uzual pe seminte, doza fiind de 0... Mai multe>>

EFSA da unda verde utilizarii glifosatului in agricultura, CE decide cand si cum va reinnoi autorizarea substantei

31-08-2023 Erbicide

EFSA da unda verde utilizarii glifosatului in agricultura, CE decide cand si cum va reinnoi autorizarea substantei

Cel mai amplu aviz stiintific din istoria Autoritatii Europene pentru Siguranta Alimentara (EFSA) a fost prezentat miercuri, 30 august, in Comisia pentru Agricultura din Parlamentul European. Dupa 3 ani de studii, 2400 de documente analizate, 90 de experti si 27 de autoritati nationale implicate, EFSA a intocmit un dosar de 180.000 de pagini, cu o concluzie favorabila utilizarii glifosatului, o substanta indelung contestata. Mai multe>>

Syngenta lanseaza platforma de comert online - magazin.syngenta.ro

10-07-2023 Protectia plantelor

Syngenta lanseaza platforma de comert online - magazin.syngenta.ro

Syngenta Romania lanseaza astazi platforma de comert online destinata achizitiei de produse si servicii Syngenta. Noul magazin online vine in intampinarea producatorilor agricoli mici, care vor avea posibilitatea sa acceseze prin mediul online produse si servicii oferite de catre Syngenta Romania. In prima etapa, producatorii agricoli vor putea achizitiona produse pentru protectia plantelor, iar ulterior, platforma va oferi acces catre achizitia semintelor si a serviciilor digitale. Mai multe>>

Ecovelex™ - biopesticidul care ii ajuta pe fermieri sa tina pasarile departe de culturi, in siguranta

19-06-2023 Tratament seminte

Ecovelex™ - biopesticidul care ii ajuta pe fermieri sa tina pasarile departe de culturi, in siguranta

Dezvoltat pe parcursul a trei ani de Corteva Agriscience si Eden, Ecovelex este un nou produs pe piata de tratare a semintelor si are scopul de a inlocui substantele chimice conventionale, interzise in UE si in Regatul Unit. Acest produs a fost creat pentru a contracara daunele produse de pasari - o cauza majora a pierderilor inregistrate in cazul culturilor de porumb si a altor culturi. Acest produs are la baza substante chimice derivate din plante si este formulat cu ajutorul sistemului de mic... Mai multe>>

Echipamentul ONE SMART SPRAY, dezvoltat de Bosch si BASF, reduce cu 87% cantitatea de erbicide necesare pentru controlul buruienilor

31-05-2023 Erbicide

Echipamentul ONE SMART SPRAY, dezvoltat de Bosch si BASF, reduce cu 87% cantitatea de erbicide necesare pentru controlul buruienilor

Ieri a avut loc evenimentul de lansare in Romania a tehnologiei ONE SMART SPRAY, noua solutie de aplicare a produselor de protectia plantelor cu un nivel ridicat de precizie, care ofera economii maxime de erbicide, fara a compromite nivelul de combatere a buruienilor. Mai multe>>

ADAMA va lansa 20 de produse noi pe piata din Romania pana in 2030

29-03-2023 Protectia plantelor

ADAMA va lansa 20 de produse noi pe piata din Romania pana in 2030

ADAMA Agricultural Solutions Romania, parte din Grupul ADAMA, lider mondial in industria produselor pentru protectia plantelor, anunta principalele realizari pe piata din Romania din anul 2022, rezultatele financiare ale grupului pentru anul trecut, precum si planurile pentru 2023. Mai multe>>

BASF prezinta cele mai recente inovatii din domeniul agriculturii: protectia culturilor, seminte si solutii digitale

21-03-2023 Protectia plantelor

BASF prezinta cele mai recente inovatii din domeniul agriculturii: protectia culturilor, seminte si solutii digitale

Obiectivul companiei BASF este de a oferi fermierilor solutiile necesare pentru a putea depasi presiunile organismelor daunatoare ale culturilor locale, precum si provocarile climatice, schimbarea cerintelor de reglementare si asteptarile tot mai exigente ale consumatorilor. Implementand strategia in agricultura anuntata in 2019, BASF isi concentreaza inovatiile pentru a imbunatati productia culturilor regionale majore, precum soia in America, pomi fructiferi si legume in Europa si cultura de or... Mai multe>>

INVICTUS asigura curatarea si decontaminarea echipamentului de stropit

23-01-2023 Tratamente fitosanitare

INVICTUS asigura curatarea si decontaminarea echipamentului de stropit

In perioada imediat urmatoare se va intra la efectuarea tratamentelor in camp, si aici vorbim atat de aplicarea erbicidelor cat si a fungicidelor si insecticidelor. La fiecare inceput de sezon trebuie efectuata calibrarea echipamentului pentru a se asigura aplicarea dozei corespunzatoare – in acest fel tratamentele se vor efectua in conditii de siguranta si eficacitate. Mai multe>>