Coropisnita (Gryllotalpa gryllotalpa) este larg raspandita in tara noastra si se intalneste in special in zonele cultivatoare de legume. Aceasta specie produce daune mari provocate prin galeriile pe care insecta le face in sol, migrand in cautarea hranei. Sunt retezate radacinile plantelor tinere si dislocate semintele de curand semanate. De asemenea, rod si distrug plantele la colet.
Prezenta daunatorului intr-o cultura se recunoaste dupa galeriile practicate in stratul superficial al solului, de-a lungul carora pamantul este mai ridicat si care leaga intre ele sau mai multe plante, cat si dupa aspectul plantelor atacate. Acestea sunt ofilite si prin degajarea solului de la baza plantelor se observa rosaturi pronuntate. Uneori, plantele sunt retezate la nivelul solului.
Insecta este periculoasa in mod deosebit in primele faze de vegetatie, cand tesuturile sunt crude si sunt mancate cu aviditate de insecta.
Adultul are forma caracteristica, cu corpul bine dezvoltat, robust, cilindric, de culoare brun catifelat si lung de 5-7 cm. Picioarele anterioare sunt modificate, cu tibiile latite si puternic dintate, adaptate pentru sapat. Aripile anterioare sunt scurte si rotunjite, coriacee, iar cele posterioare, membranoase, pliate in repaus de-a lungul corpului, sunt dezvoltate permitand insectei sa zboare. Abdomenul este alcatuit din 10 segmente, ultimul terminandu-se cu o pereche de cerci lungi. Oul este elipsoidal, de culoare galben-maslinie. Larva, deschisa la culoare la aparitie, capata cu timpul culoarea adultului.
Insecta are in conditiile tarii noastre o generatie la 2 ani. Ea duce o existenta subterana si prefera solurile usoare in care practica cu ajutorul picioarelor anterioare galerii lungi prin care se deplaseaza in cautarea hranei.
Coropisnita isi duce viata numai in pamant si mai ales in terenurile usoare, bine afanate si bogate in substante organice (rasadnite, sere, terenuri de aluviuni etc).
In sere atacul coropisnitelor poate produce pagube insemnate: inlocuirile repetate determina intarzierea in vegetatie a plantelor ca si pronuntata neuniformitate a culturilor.
In sera si rasadnite, unde temperatura solului este mai ridicata, coropisnita iese din hibernare la sfarsitul lunii februarie sau in martie, iar in camp, in luna aprile. Copulatia si ponta in camp au loc in lunile mai sau iunie si mai devreme in sere si solarii. Fiecare femela depune 400-600 oua intr-un cuib situat la 15-20 cm adancime in sol. Larvele nu difera de adulti decat prin talia mai mica si lipsa aripilor. Dupa doua naparliri, larvele se retrag pentru hibernare, fie in sol, pana la adancimea de 1 m, fie la suprafata in gramezile de gunoi. Primavara, larvele reapar in stratul superficial al solului unde isi continua dezvoltarea. In cursul celui de al doilea an, larvele mai naparlesc de 3 ori pana iarna, dupa care, ajunse in faza de adult, se retrag pentru hibernare.
Conditiile prielnice fac ca in solarii, si in special in sere, sa se intalneasca la un moment dat toate stadiile de dezvoltare ale insectei.
Coropisnita este o insecta polifaga, ataca cerealele (grau, orz, porumb etc), plante tehnice (floarea-soarelui, sfecla, tutun etc) s.a. Pagube mai mari produce insa la legume (varza, conopida, gulie, ardei, vinete, tomate etc). Atat adultii, cat si larvele, mai ales in ultimele stadii, rod partile subterane ale plantelor. In radacinile mai groase de sfecla, morcov etc. si in tuberculii de cartof sunt roase galerii mari, iar radacinile subtiri sunt adesea retezate. De aceea, la atacuri mari ale coropisnitei, rasadurile de varza, conopida, tomate etc. trebuie inlocuite de mai multe ori. Aceleasi daune se inregistreaza in sere si rasadnite, cand sunt atacate plantele de-abia rasarite sau chiar semintele in faza incoltirii. Pe langa pagube directe provocate prin hranire, coropisnita produce si pagube indirecte, prin scoaterea semintelor sau plantelor tinere la suprafata solului, atunci cand isi sapa galeriile.
Coropisnita afecteaza culturile de legume umbelifere (morcov, patrunjel, pastarnac, telina, marar, fenicul), imediat dupa semanat, prin dislocarea pe rand a semintelor in curs de germinare si a tinerelor plante abia rasarite la suprafata solului. In aceasta etapa atacul se identifica usor, prin aparitia pe randurile de semanat de zone cu numar normal de plante, intre care se intercaleaza zone lipsite de vegetatie. Dupa formarea radacinilor pivotante, atat la morcovul semincer, cat si la cel de consum, coropisnita poate cauza leziuni profunde, cu aspect uscat, atacul nefiind insotit de alterarea tesuturilor. Morcovii atacati au insa aspect comercial necorespunzator.
Pentru prevenirea atacurilor de coropisnite se recomanda araturile adanci de iarna si lucrarile solului primavara cu grapa, cu discul si cultivatorul care distrug o mare parte din oua, larve si adulti.
O modalitate naturala este sa atragem in gradina si in jurul acestieia pradatorii naturali ai coropisnitelor, precum pisicile, bufnitele, mierlele, ciorile, graurii, chitcanii si cartitele.
Pentru a respinge coropisnitele, puteti planta galbenele, calendula sau crizantemele intre culturile de legume. Puteti, de asemene, sa asezati ramuri de conifere (molid, pin si brad) intre paturile de cartofi (dupa inflorire), sau sa infigeti tarusi proaspat taiati de arin de 2-4 cm grosime (intotdeauna cu scoarta) in sol. Se recomanda ca acesti tarusi sa fie infipti la o adancime de 25-30 cm la o distanta de 1,5-2 metri unul fata de celalalt si sa le inlocuiasca pe masura ce se usuca. De asemenea, se poate stropi cu o infuzie din coji si deseuri de ceapa. galeriile de coropisnita vizibile la suprafata solului, sau se poate introduce un catel strivit de usturoi intr-o gaura realizata de coropisnita, deoarece mirosul va descurajarea daunatorul sa frecventeze acea zona.
Fiind protejate de lege, coropisnitele se pot combate doar in gradini, sere si livezi de pomi fructiferi, daca respectivele plantatii sunt destinate comertului. Combaterea coropisnitelor se face la aparitia daunatorului prin tratamente la sol. Se recomanda incorporarea usoara in sol a produsului utilizat. Folositi unul din produsele:
21-11-2024 Erbicide
Când vine vorba de protejarea culturilor tale împotriva buruienilor dăunătoare, alegerea erbicidului potrivit poate face diferența între o recoltă bogată și una afectată. Cu atâtea opțiuni pe piață, este necesar să înțelegi cum să selectezi produsul care să îți asigure cele mai bune rezultate. Mai multe>>
22-08-2024 Fungicide
ADAMA Ltd., lider mondial în industria produselor pentru protecția plantelor, a anunțat că Folpet și Captan, fungicidele sale cheie cu acțiune multi-site, sunt în continuare disponibile pentru fermierii europeni. Acest anunț urmează deciziei recente a Comitetului Permanent al Uniunii Europene (UE) pentru Plante, Animale, Alimente și Furaje (SCoPAFF) de a reînnoi aprobarea ambelor substanțe active pentru încă 15 ani. Mai multe>>
26-06-2024 Protectia plantelor
ADAMA Agricultural Solutions România și Grupul ADAMA, lider mondial în industria produselor pentru protecția plantelor, aniversează 10 ani de existență a brandului ADAMA pe piață la nivel global. Cu această ocazie, compania își reafirmă angajamentul ferm de a livra inovație și valoare adăugată pentru fermierii din România și din întreaga lume, astfel încât aceștia să dezvolte afaceri mai sustenabile și mai profitabile. Mai multe>>
26-04-2024 Boli si daunatori
Dăunătorii reprezintă o amenințare serioasă pentru plantele de cultură, având capacitatea de a provoca pagube semnificative și de a afecta recolta. Mai multe>>
26-04-2024 Fungicide
Revyona® este noul fungicid de încredere din grupa triazolilor, ce controlează o serie de boli des întâlnite la culturile de măr, păr, cireș, prun, piersic, cais, nectarin și vița de vie. Fungicidele pe bază de triazoli reprezintă o piesă de rezistență pentru fermieri în managementul rezistenței. Mai multe>>
19-02-2024 Protectia plantelor
ADAMA Ltd., lider global in industria de produse pentru protectia plantelor, a anuntat astazi ca extinde utilizarea ambalajelor sale de un litru recent lansate, demonstrand angajamentul companiei pentru sustenabilitate. Ambalajele au fost dezvoltate pentru a reduce impactul asupra mediului, fiind usor de folosit de catre fermieri. Noul ambalaj de un litru al produselor ADAMA va fi introdus pe piata din Europa in primul trimestru al anului 2024. Mai multe>>
19-02-2024 Fungicide
Pentru fermierii care isi doresc protectie pentru o gama larga de culturi, BASF vine cu solutia perfecta: fungicidul polivalent Dagonis®. Este recomandat pentru peste 20 de culturi, precum marul, parul, morcovul, conopida sau capsunul. Multumita celor doua substante active din compozitie, fluxapiroxad, difenoconzol, fungicidul asigura un control de lunga durata impotriva bolilor. Mai multe>>
05-10-2023 Protectia plantelor
Acum, mai mult ca oricand, fermierii europeni au nevoie de o gama larga de instrumente pentru a-si proteja culturile de presiunea daunatorilor si a bolilor. Schimbarile climatice agraveaza si mai mult aceste probleme, intr-un moment in care trebuie sa producem mai durabil. Initiativele politice, cum ar fi Pactul Verde European al UE, au ambitia de a face agricultura mai durabila, de a reduce riscul utilizarii pesticidelor si de a promova alternative la pesticidele conventionale. Mai multe>>
15-09-2023 Tratament seminte
Fertilizantul de natura organica Ympact® este inspirat din cercetarile intreprinse in programele spatiale pentru a favoriza cresterea si dezvoltarea plantelor intr-un mediu ostil, iar acum este folosit la scara larga in peste 20 de tari din Uniunea Europeana. Acest fertilizant, unul de ultima generatie, ce poate fi utilizat pentru tratarea semintelor de cereale paioase si mazare, poate fi aplicat foarte usor impreuna cu tratamentul insectofungicid aplicat in mod uzual pe seminte, doza fiind de 0... Mai multe>>
31-08-2023 Erbicide
Cel mai amplu aviz stiintific din istoria Autoritatii Europene pentru Siguranta Alimentara (EFSA) a fost prezentat miercuri, 30 august, in Comisia pentru Agricultura din Parlamentul European. Dupa 3 ani de studii, 2400 de documente analizate, 90 de experti si 27 de autoritati nationale implicate, EFSA a intocmit un dosar de 180.000 de pagini, cu o concluzie favorabila utilizarii glifosatului, o substanta indelung contestata. Mai multe>>
10-07-2023 Protectia plantelor
Syngenta Romania lanseaza astazi platforma de comert online destinata achizitiei de produse si servicii Syngenta. Noul magazin online vine in intampinarea producatorilor agricoli mici, care vor avea posibilitatea sa acceseze prin mediul online produse si servicii oferite de catre Syngenta Romania. In prima etapa, producatorii agricoli vor putea achizitiona produse pentru protectia plantelor, iar ulterior, platforma va oferi acces catre achizitia semintelor si a serviciilor digitale. Mai multe>>
© 2024 Gazeta de Agricultura | Termeni si Conditii >>>