In urma retragerii Rusiei din Initiativa pentru cereale la Marea Neagra, SUA s-au asociat cu Romania si Republica Moldova pentru a spori exporturile de cereale ale Ucrainei prin Dunare. Anterior, in iulie 2022, un acord privind cerealele a fost orchestrat de Turcia si de ONU, asigurand exportul sigur de cereale din porturile ucrainene de la Marea Neagra. Cu toate acestea, potrivit lui Radu Puiu, analist financiar al XTB Romania, iesirea recenta a Rusiei, declansata de acuzatiile de interferenta occidentala in propriile sale exporturi de cereale si ingrasaminte, a pus in pericol acordul.
„Incetarea acestui acord crucial, menit sa atenueze o penurie alimentara la nivel mondial, a facut ca aproape 33 de milioane de tone de cereale ucrainene sa fie in incertitudine. Aceasta intrerupere a dus la cresterea preturilor la cereale, exacerbata de agresiunile militare ale Rusiei care au vizat porturile ucrainene”, precizeaza analistul XTB Romania.
Fiind unul dintre arhitectii acordului privind cerealele, presedintele Turciei, Recep Erdogan, s-a intalnit cu presedintele Putin in statiunea rusa Soci, la Marea Neagra, pentru a incerca sa „resusciteze” intelegerea. Erdogan si-a exprimat speranta ca un progres ar putea fi realizat in curand. El a declarat ca Turcia si ONU, care au intermediat acordul initial, au pregatit un nou pachet de propuneri pentru a debloca problema.
Pe de alta parte, presedintele Putin a spus ca reluarea acordului va avea loc doar daca natiunile occidentale vor relaxa sanctiunile impuse exporturilor rusesti.
Cu toate ca tarile occidentale nu au impus sanctiuni specifice asupra produselor agricole rusesti, Moscova afirma ca restrictiile mai largi care sunt in vigoare au descurajat firmele de transport maritim, bancile internationale si asiguratorii sa se implice in afaceri cu producatorii sai.
Rusia a cerut ca banca sa agricola de stat, Rosselkhozbank, sa fie reconectata la sistemul de plati rapide Swift (de la care toate bancile rusesti au fost excluse in iunie 2022). ONU a sugerat Rusiei sa infiinteze o filiala a bancii, care sa poata utiliza Swift, dar Rusia a respins planul.
O alternativa a fost procesarea platilor pentru exportul de alimente si ingrasaminte prin intermediul bancii americane JPMorgan Chase, sau prin intermediul Bancii Africane de Export-Import. Acesta varianta a esuat de asemenea.
Convingerea Rusiei de a reintra in acordul privind cerealele este o prioritate majora pentru liderul turc. Ankara este unul dintre principalii beneficiari ai acordului, semnat de Rusia, Ucraina, Turcia si Natiunile Unite in iulie 2022, deoarece a pozitionat Turcia pentru a deveni un centru regional de tranzit al cerealelor. Pentru Erdogan, cerealele au un interes financiar imediat.
Pe de alta parte, Putin ar putea avea un interes pe termen mediu. Pentru liderul rus, piata de energie este un subiect mai atractiv pentru a incepe negocierile cu Turcia. Putin a subliniat in urma intalnirii cu Erdogan ca un hub de gaz in Turcia va face ca situatia energetica din regiune sa fie mai stabila si mai echilibrata.
Ucraina si Romania au semnat un acord de colaborare pentru a stimula exportul de cereale al Kievului prin Romania, dupa ce Moscova a rupt o intelegere cheie de transport maritim din timpul razboiului, care permitea o trecere sigura prin Marea Neagra.
Consiliul pentru dezvoltarea agriculturii si horticulturii din Marea Britanie (AHDB) spune ca 65% din exporturile de cereale ale Ucrainei sunt livrate din porturile Ismail si Reni, pe Dunare. Cerealele sunt apoi transportate pe rauri si canale in Marea Neagra, prin porturile maritime Sulina si Constanta.
In ianuarie 2023, doar 20% din granele Ucrainei erau exportate in acest mod.
Ucraina a expediat 8,1 milioane de tone de cereale prin Constanta in primele sapte luni ale anului si 8,6 milioane de tone in total in 2022. Aceasta crestere este asteptata sa se accentueze. Romania si-a propus sa dubleze capacitatea lunara de tranzit a cerealelor ucrainene catre Constanta la 4 milioane de tone in urmatoarele luni.
UE afirma ca, de la inceputul razboiului, 44 de milioane de tone de cereale ucrainene au fost exportate pe cale rutiera si feroviara prin tari vecine precum Romania si Republica Moldova. In prezent, 30% din cerealele ucrainene sunt transportate pe aceste rute. Cu toate acestea, transportul cerealelor in acest mod este mai scump si mai lung decat pe cale maritima.
Din iulie, cand Moscova a renuntat la un acord care ridica de facto blocada ruseasca asupra porturilor ucrainene de la Marea Neagra, a lovit in mod repetat porturile fluviale ucrainene care se afla peste Dunare, la granita cu Romania. Astfel, Rusia a atacat in mod repetat Izmail si Reni cu drone pentru a incerca sa intrerupa operatiunile.
Recent, premierul croat Andrej Plenkovic a declarat ca tara sa a oferit acces la Marea Mediterana prin porturile sale si ca ministerul sau de transporturi colaboreaza cu Comisia Europeana si cu Ucraina.
Romania este una dintre cele cinci tari din estul UE, alaturi de Bulgaria, Ungaria, Polonia si Slovacia, care au inregistrat un val de importuri de cereale ucrainene de la invazia rusa, care a distorsionat pietele locale si a provocat proteste din partea fermierilor.„Nemultumirea din sector s-a accentuat si pe fondul initiativei Comisiei Europene de a facilita libera circulatie a cinci tipuri de cereale cu provenienta din Ucraina pe teritoriul statelor membre. Masurile ar urma sa expire pe 15 septembrie, iar cele cinci state au cerut Comisiei Europene prelungirea initiativelor”, spune analistul Radu Puiu - XTB Romania.
Despre XTB:
Grupul XTB este un furnizor international de produse, servicii si solutii tehnologice de tranzactionare si investitii. Entitatile Grupului XTB sunt supravegheate de cele mai mari autoritati de reglementare din lume, inclusiv FCA, CySEC si KNF. De peste 18 ani, XTB Group a oferit investitorilor de retail acces imediat la sute de piete din intreaga lume. XTB este o companie fintech bazata pe incredere, tehnologie si suport. Din 2004, Grupul XTB si-a extins activitatea, care acopera acum 13 piete majore din Europa, America Latina si Asia, castigand increderea a peste 781.000 de clienti. Folosind propriile platforme premiate xStation si xStation Mobile, entitatile XTB Group ofera acces la peste 5.900 de instrumente financiare, inclusiv actiuni reale, ETF-uri si CFD-uri pentru Forex, indici, marfuri, actiuni, ETF-uri si criptomonede. Prin X-Open Hub, XTB ofera tehnologie de varf institutiilor financiare din intreaga lume. Mai multe pe: www.xtb.com.
Avertisment cu privire la riscuri:
Orice opinii, cercetari, analize, preturi sau alte informatii oferite cu titlul de comentarii generale de piata nu reprezinta sfaturi de investitii. XTB nu este raspunzator pentru orice pierdere sau paguba incluzand si fara limitare la, orice pierdere sau castig care poate lua nastere direct sau indirect din utilizarea sau bazarea pe astfel de informatii. Va aducem la cunostinta ca informatiile sau cercetarile bazate pe date istorice nu garanteaza viitoare performante sau rezultate. 77% din conturile investitorilor de retail pierd bani atunci cand tranzactioneaza CFD-uri cu acest furnizor. Ar trebui sa luati in considerare daca va puteti permite sa va asumati riscul ridicat de a va pierde banii.
29-04-2025 Stiri agricole
Cel mai recent raport de progres al Corteva Agriscience privind obiectivele sale de sustenabilitate evidențiază modul în care progresele în inovație și tehnologie determină o productivitate mai mare pentru fermieri, protejând în același timp resursele noastre naturale. Mai multe>>
28-04-2025 APIA
Agenția de Plăți și Intervenție pentru Agricultură (APIA) informează publicul larg cu privire la cele mai importante activități desfășurate în această perioadă:- primirea Cererilor de plată în cadrul Campaniei 2025 până la data de 30 mai;- eliberarea de adeverințe pentru beneficiarii unor măsuri și intervenții gestionate în cadrul Campaniei 2025, respectiv pentru: Sprijin de bază pentru venit în scopul sustenabilității (BISS), Mai multe>>
25-04-2025 Stiri agricole
Ghidul oficial al programului „Rabla pentru Tractoare”, publicat recent în Monitorul Oficial, a stârnit controverse majore după ce autoritățile au modificat în mod esențial și netransparent definiția eligibilă a „tractorului”, excluzând din program tocmai subcategoriile T1a, T1b, T2a, T2b, T3a și T3b — adică exact acele vehicule care, potrivit legislației europene, sunt tractoare agricole sau forestiere, mai accesibile pentru fermierii români mici și mijlocii. Mai multe>>
25-04-2025 APIA
Agenția de Plăți și Intervenție pentru Agricultură (APIA) informează că începând cu data de 17 aprilie 2025, efectuează plata sprijinului financiar de urgență în agricultură pentru sectorul de creștere a ovinelor/caprinelor, afectat de fenomene climatice nefavorabile. Mai multe>>
25-04-2025 APIA
Agenția de Plăți și Intervenție pentru Agricultură (APIA) informează că începând cu data de 17 aprilie 2025, eliberează adeverințe pentru beneficiarii unor măsuri și intervenții implementate de APIA, respectiv pentru: Sprijin de bază pentru venit în scopul sustenabilității (BISS), Sprijin redistributiv complementar pentru venit în scopul sustenabilității (CRISS), Măsura 10 – Agro-mediu şi climă, Măsura 11 – Agricultură ecologică, Mai multe>>
25-04-2025 Stiri agricole
Comisia pentru Bugete a Parlamentului European a adoptat astăzi, cu o majoritate de 23 voturi pentru, raportul referitor la viitorul buget al UE post-2027. Raportul, coordonat de eurodeputații Carla Tavares (S&D, Portugalia) și Siegfried Mureșan (PPE, România), respinge modelul „un plan național per stat membru” propus de Comisia Europeană și reafirmă necesitatea unei abordări echilibrate, flexibile și real adaptate nevoilor statelor membre. Mai multe>>
24-04-2025 Stiri agricole
Author: Andre Negreiros, Liderul Unității Comerciale Europa Centrală și de Est, Corteva Agriscience Natura este ingenioasă, găsind mereu noi și mai bune modalități de a răspunde celor mai mari provocări. Pretutindeni în jurul nostru există exemple prin care natura oferă un avantaj – ajutând plantele să devină mai rezistente, insectele mai adaptabile, iar solurile mai sănătoase. Mai multe>>
18-04-2025 Siguranta alimentara
InfoCons Protecția Consumatorilor a realizat un studiu pe baza informațiilor ce se regăsesc pe etichetele produselor tip cozonac cu diverse umpluturi identificate pe piața din România pentru Sărbătorile de Paște 2025 .În total InfoCons Protecția Consumatorilor a analizat 23 de produse tip cozonac cu diverse umpluturi (cozonac cu ciocolată , cozonac cu nucă și cozonac cu rahat ) cu ocazia Sărbătorilor de Paște 2025 , de la următorii producători/distribuitori : Mai multe>>
18-04-2025 Stiri agricole
Pentru a aduce claritate asupra modului în care funcționează sistemul antigrindină și de creștere a precipitațiilor în România, IAA – Intervenții Active în Atmosferă, aduce în prim-plan informații documentate. Cu o experiență de peste 30 de ani, IAA este o societate privată românească care desfășoară o activitate strategică, susținând fermierii, protejând culturile și contribuind direct la securitatea alimentară a țării Mai multe>>
18-04-2025 Stiri agricole
Se estimează că până la sfârșitul secolului migrația globală se va dubla, în mare parte din cauza crizelor devastatoare și interconectate reprezentate de degradarea solului, schimbările climatice și insecuritatea alimentară, conform unui nou raport publicat astăzi de mișcarea Salvează Solul. Mai multe>>
17-04-2025 Credite agricultura
Tarfin, liderul regional în domeniul finanțărilor în agricultură, continuă să aducă soluții inovative pentru fermierii din toate colțurile țării, asigurându-se că aceștia au acces la finanțare rapidă, flexibilă și digitală. În acest sezon, compania își reafirmă angajamentul de a sprijini fermierii din România și de a asigura sustenabilitatea producției agricole. . Mai multe>>
17-04-2025 Marketing agroalimentar
Maria Cîrjă, Marketing Manager România și Republica Moldova la Corteva Agriscience, compania internațională de știință și tehnologie agricolă, a fost desemnată „Cel mai bun Director de Marketing din România” la Gala de Excelență în Management organizată de revista Capital.Evenimentul celebrează realizările remarcabile ale liderilor de afaceri din întreaga țară, care conduc proiecte cu impact în domenii cheie precum marketing, vânzări, resurse umane și altele. Mai multe>>
© 2024 Gazeta de Agricultura | Termeni si Conditii >>>