In urma retragerii Rusiei din Initiativa pentru cereale la Marea Neagra, SUA s-au asociat cu Romania si Republica Moldova pentru a spori exporturile de cereale ale Ucrainei prin Dunare. Anterior, in iulie 2022, un acord privind cerealele a fost orchestrat de Turcia si de ONU, asigurand exportul sigur de cereale din porturile ucrainene de la Marea Neagra. Cu toate acestea, potrivit lui Radu Puiu, analist financiar al XTB Romania, iesirea recenta a Rusiei, declansata de acuzatiile de interferenta occidentala in propriile sale exporturi de cereale si ingrasaminte, a pus in pericol acordul.
„Incetarea acestui acord crucial, menit sa atenueze o penurie alimentara la nivel mondial, a facut ca aproape 33 de milioane de tone de cereale ucrainene sa fie in incertitudine. Aceasta intrerupere a dus la cresterea preturilor la cereale, exacerbata de agresiunile militare ale Rusiei care au vizat porturile ucrainene”, precizeaza analistul XTB Romania.
Fiind unul dintre arhitectii acordului privind cerealele, presedintele Turciei, Recep Erdogan, s-a intalnit cu presedintele Putin in statiunea rusa Soci, la Marea Neagra, pentru a incerca sa „resusciteze” intelegerea. Erdogan si-a exprimat speranta ca un progres ar putea fi realizat in curand. El a declarat ca Turcia si ONU, care au intermediat acordul initial, au pregatit un nou pachet de propuneri pentru a debloca problema.
Pe de alta parte, presedintele Putin a spus ca reluarea acordului va avea loc doar daca natiunile occidentale vor relaxa sanctiunile impuse exporturilor rusesti.
Cu toate ca tarile occidentale nu au impus sanctiuni specifice asupra produselor agricole rusesti, Moscova afirma ca restrictiile mai largi care sunt in vigoare au descurajat firmele de transport maritim, bancile internationale si asiguratorii sa se implice in afaceri cu producatorii sai.
Rusia a cerut ca banca sa agricola de stat, Rosselkhozbank, sa fie reconectata la sistemul de plati rapide Swift (de la care toate bancile rusesti au fost excluse in iunie 2022). ONU a sugerat Rusiei sa infiinteze o filiala a bancii, care sa poata utiliza Swift, dar Rusia a respins planul.
O alternativa a fost procesarea platilor pentru exportul de alimente si ingrasaminte prin intermediul bancii americane JPMorgan Chase, sau prin intermediul Bancii Africane de Export-Import. Acesta varianta a esuat de asemenea.
Convingerea Rusiei de a reintra in acordul privind cerealele este o prioritate majora pentru liderul turc. Ankara este unul dintre principalii beneficiari ai acordului, semnat de Rusia, Ucraina, Turcia si Natiunile Unite in iulie 2022, deoarece a pozitionat Turcia pentru a deveni un centru regional de tranzit al cerealelor. Pentru Erdogan, cerealele au un interes financiar imediat.
Pe de alta parte, Putin ar putea avea un interes pe termen mediu. Pentru liderul rus, piata de energie este un subiect mai atractiv pentru a incepe negocierile cu Turcia. Putin a subliniat in urma intalnirii cu Erdogan ca un hub de gaz in Turcia va face ca situatia energetica din regiune sa fie mai stabila si mai echilibrata.
Ucraina si Romania au semnat un acord de colaborare pentru a stimula exportul de cereale al Kievului prin Romania, dupa ce Moscova a rupt o intelegere cheie de transport maritim din timpul razboiului, care permitea o trecere sigura prin Marea Neagra.
Consiliul pentru dezvoltarea agriculturii si horticulturii din Marea Britanie (AHDB) spune ca 65% din exporturile de cereale ale Ucrainei sunt livrate din porturile Ismail si Reni, pe Dunare. Cerealele sunt apoi transportate pe rauri si canale in Marea Neagra, prin porturile maritime Sulina si Constanta.
In ianuarie 2023, doar 20% din granele Ucrainei erau exportate in acest mod.
Ucraina a expediat 8,1 milioane de tone de cereale prin Constanta in primele sapte luni ale anului si 8,6 milioane de tone in total in 2022. Aceasta crestere este asteptata sa se accentueze. Romania si-a propus sa dubleze capacitatea lunara de tranzit a cerealelor ucrainene catre Constanta la 4 milioane de tone in urmatoarele luni.
UE afirma ca, de la inceputul razboiului, 44 de milioane de tone de cereale ucrainene au fost exportate pe cale rutiera si feroviara prin tari vecine precum Romania si Republica Moldova. In prezent, 30% din cerealele ucrainene sunt transportate pe aceste rute. Cu toate acestea, transportul cerealelor in acest mod este mai scump si mai lung decat pe cale maritima.
Din iulie, cand Moscova a renuntat la un acord care ridica de facto blocada ruseasca asupra porturilor ucrainene de la Marea Neagra, a lovit in mod repetat porturile fluviale ucrainene care se afla peste Dunare, la granita cu Romania. Astfel, Rusia a atacat in mod repetat Izmail si Reni cu drone pentru a incerca sa intrerupa operatiunile.
Recent, premierul croat Andrej Plenkovic a declarat ca tara sa a oferit acces la Marea Mediterana prin porturile sale si ca ministerul sau de transporturi colaboreaza cu Comisia Europeana si cu Ucraina.
Romania este una dintre cele cinci tari din estul UE, alaturi de Bulgaria, Ungaria, Polonia si Slovacia, care au inregistrat un val de importuri de cereale ucrainene de la invazia rusa, care a distorsionat pietele locale si a provocat proteste din partea fermierilor.„Nemultumirea din sector s-a accentuat si pe fondul initiativei Comisiei Europene de a facilita libera circulatie a cinci tipuri de cereale cu provenienta din Ucraina pe teritoriul statelor membre. Masurile ar urma sa expire pe 15 septembrie, iar cele cinci state au cerut Comisiei Europene prelungirea initiativelor”, spune analistul Radu Puiu - XTB Romania.
Despre XTB:
Grupul XTB este un furnizor international de produse, servicii si solutii tehnologice de tranzactionare si investitii. Entitatile Grupului XTB sunt supravegheate de cele mai mari autoritati de reglementare din lume, inclusiv FCA, CySEC si KNF. De peste 18 ani, XTB Group a oferit investitorilor de retail acces imediat la sute de piete din intreaga lume. XTB este o companie fintech bazata pe incredere, tehnologie si suport. Din 2004, Grupul XTB si-a extins activitatea, care acopera acum 13 piete majore din Europa, America Latina si Asia, castigand increderea a peste 781.000 de clienti. Folosind propriile platforme premiate xStation si xStation Mobile, entitatile XTB Group ofera acces la peste 5.900 de instrumente financiare, inclusiv actiuni reale, ETF-uri si CFD-uri pentru Forex, indici, marfuri, actiuni, ETF-uri si criptomonede. Prin X-Open Hub, XTB ofera tehnologie de varf institutiilor financiare din intreaga lume. Mai multe pe: www.xtb.com.
Avertisment cu privire la riscuri:
Orice opinii, cercetari, analize, preturi sau alte informatii oferite cu titlul de comentarii generale de piata nu reprezinta sfaturi de investitii. XTB nu este raspunzator pentru orice pierdere sau paguba incluzand si fara limitare la, orice pierdere sau castig care poate lua nastere direct sau indirect din utilizarea sau bazarea pe astfel de informatii. Va aducem la cunostinta ca informatiile sau cercetarile bazate pe date istorice nu garanteaza viitoare performante sau rezultate. 77% din conturile investitorilor de retail pierd bani atunci cand tranzactioneaza CFD-uri cu acest furnizor. Ar trebui sa luati in considerare daca va puteti permite sa va asumati riscul ridicat de a va pierde banii.
27-06-2025 Stiri agricole
Informare HBM Consulting: În dimineața zilei de 25 iunie, am transmis o solicitare oficială privind accelerarea implementării Schemei de sprijin pentru autoconsum energetic destinată sectoarelor cod CAEN 01, 10 și 11 ( https://ros.ms/r4PrN ). Mai multe>>
27-06-2025 Stiri agricole
Cum reparăm un deficit de miliarde și construim o industrie agroalimentară competitivă? Există o ironie greu de ignorat în peisajul economic al României. Una dintre cele mai fertile țări din Europa importă majoritatea alimentelor pe care le consumă. Rafturile din retail spun povestea unui paradox devenit cotidian: carne procesată din vest, lactate din centrul Europei, dulciuri și conserve de oriunde, mai puțin de aici. Și asta într-o țară care are pământ fertil, tradiție agricolă, și ... Mai multe>>
27-06-2025 Stiri agricole
Corteva Agriscience, compania internațională de știință și tehnologie agricolă, anunță lansarea seriei video „ADN de Fermier”, realizată în parteneriat cu emisiunea Agro Jurnal de pe canalul național Digi 24. Episoadele vor fi difuzate lunar pe parcursul întregului an și sunt concepute pentru a evidenția rolul tranziției generaționale în agricultura românească. Mai multe>>
23-06-2025 Stiri agricole
București, 23.06.2025 — Compania IAA – Intervenții Active în Atmosferă atrage atenția asupra unei situații critice care pune în pericol funcționarea întregului sistem național de combatere a căderilor de grindină și de stimulare a precipitațiilor.https://www.youtube.com/watch?v=7GAxhsfgCPw Mai multe>>
21-06-2025 Stiri agricole
20 iunie 2025, Sediul Autorității pentru Digitalizarea României (ADR)Prin acest protocol, Clubul Fermierilor Români și Autoritatea pentru Digitalizarea României își propun:- Să sprijine adoptarea tehnologiei digitale în ferme prin inițiative de formare și consiliere,- Să faciliteze accesul la finanțări pentru proiecte de digitalizare- Să contribuie la reducerea decalajului digital și la creșterea competitivității fermierilor români pe piața europeană. Mai multe>>
20-06-2025 Marketing agroalimentar
Napolact marchează un nou record de prezență în gospodăriile din România, atingând un nivel istoric de 45%, conform datelor aferente primului trimestru din 2025. Cu alte cuvinte, aproape 1 din 2 gospodării românești aleg Napolact, confirmând încrederea consumatorilor în calitatea și autenticitatea brandului. Mai multe>>
19-06-2025 Siguranta alimentara
Pe măsură ce lumea continuă să facă față efectelor vremii extreme și ale perturbărilor economice, securitatea alimentară rămâne una dintre cele mai presante priorități globale. Potrivit Raportului Global privind Criza Alimentară 20251, aproape 295 de milioane de oameni s-au confruntat cu insecuritate alimentară acută anul trecut, o creștere uluitoare față de anii anteriori. Mai multe>>
19-06-2025 Plati APIA
Agenția de Plăți și Intervenție pentru Agricultură (APIA) a început miercuri, 18 iunie 2025, transferul sumelor aferente Sprijinului Cuplat pentru Campania 2024. Peste 43.500 de fermieri vor beneficia de plăți în valoare totală de peste 60 de milioane de euro, fonduri provenite din Fondul European de Garantare Agricolă (FEGA). Mai multe>>
18-06-2025 APIA
Agenția de Plăți și Intervenție pentru Agricultură (APIA) informează publicul larg că a fost publicat în Monitorul Ofical al României nr. 549/13.06.2025, Ordinul nr. 213 din 12.06.2025 pentru completarea anexei la Ordinul ministrului agriculturii şi dezvoltării rurale nr. 117/2023 privind criteriile de eligibilitate, documentele justificative, condiţiile şi modul de implementare a intervenţiei IS-V-01 „Restructurarea şi reconversia plantaţiilor viticole” din cadrul Planului strategic PAC 2023-20... Mai multe>>
16-06-2025 APIA
Agenția de Plăți si Intervenție pentru Agricultură (APIA) aduce la cunoștința opiniei publice că la data de 13 iunie a.c. s-a încheiat Campania de primire a Cererilor de plată aferente anului 2025. Astfel, în perioada 03 martie – 13 iunie 2025, au fost depuse 708.012 cereri de plată pentru o suprafață de 9.875.710,11 milioane hectare. Mai multe>>
16-06-2025 Stiri agricole
Brandul românesc Artesana a fost distins cu titlul de „Artisan Dairy Innovator of the Year” în cadrul prestigioasei competiții internaționale Global Brand Awards 2025, organizată de Global Brands Magazine, cu sediul în Marea Britanie. Ceremonia de decernare a avut loc în seara zilei de 13 iunie, la The Grand Hyatt Dubai, și a reunit lideri ai industriei din întreaga lume. Mai multe>>
13-06-2025 Siguranta alimentara
Autoritățile au confiscat produse alimentare contrafăcute în valoare de 91 de milioane de euro într-o singură operațiune la nivelul UE. Vinurile și băuturile spirtoase se confruntă cu una dintre cele mai ridicate rate de contrafacere în comparație cu alte produse, cu pierderi anuale în vânzări de 2 289 de milioane de euro și aproape 5 700 de locuri de muncă în UE. Numai în România, în acest sector se pierd anual 29 de milioane de euro din vânzări și peste 220 de locuri de muncă. Mai multe>>
© 2024 Gazeta de Agricultura | Termeni si Conditii >>>