Alianța pentru Agricultură și Cooperare la MARȘUL Copa și Cogeca simultan cu prezentarea Bugetului Financiar Multianual al UE 2028-2034.
Alianța pentru Agricultură și Cooperare (AAC) a fost prezentă la MARȘUL organizat la Brusseles de COPA COGECA împreună cu Organizația profesională a fermierilor din Belgia – BOERENBOND și FWA, care a avut loc simultan cu prezentarea propunerii de buget a Cadrului Financiar Multianual 2028-2034 de către Președinta Comisiei Europene Ursula VAN DER LEYEN și la ședința COM AGRI prezidată de Comisarul European pentru Agricultură și Alimentație Christian HANSEN
Organizațiile agricole europene s-au mobilizat la Bruxelles pentru un marș simbolic împotriva abordării istorice adoptate de Comisia Europeană cu privire la doi piloni-cheie ai politicii agricole europene: viitorul cadru bugetar și PAC. În timp ce recoltatul este în plină desfășurare, Comisia a decis efectiv să demonteze natura „comună” a PAC prin reduceri bugetare mascate sub pretextul unui așa-numit „fond unic”, alături de o renaționalizare completă justificată prin presupusa virtute a simplificării administrative.
Copa-Cogeca, împreună cu organizațiile naționale membre s-au mobilizat timp de mai multe luni, avertizând împotriva unei abordări pur contabile și a inconsecvenței politice care ar rezulta din dizolvarea PAC într-un „fond unic”. Având în vedere provocările colosale cu care se confruntă agricultura, Copa-Cogeca a pledat, în schimb, pentru un buget consolidat, ajustat la inflație și pentru o PAC care să asigure previzibilitatea și buna funcționare a pieței unice. Odată cu acesta a fost lansat și un cântec ale căror versuri transmit mesaje puternice Comisiei Europene pe care îl puteți asculta aici: https://www.youtube.com/watch?v=AXBRcSxJXWI
În timp ce Comisia vorbea în mod public despre implicarea părților interesate, dialogul incluziv și ascultarea comunităților agricole, avem acum dovezi clare că președintele VON DER LEYEN pregătea, de fapt, în culise, de luni de zile, o abordare radicală, unilaterală și cinică a agriculturii UE și a bugetului său. De asemenea, voturile și pozițiile Parlamentului European și ale Consiliului European au fost complet ignorate în propunerea prezentată pe 16.07.2025. Rezultatul este o abordare care este inacceptabilă pentru organizațiile agricole naționale și europene.
Reducerile bugetare, disoluția celor doi piloni, pierderea comunității și dezangajarea Comisiei de politica sa agricolă istorică pot fi interpretate altfel decât ca un mesaj de abandon, indiferență și lipsă de prioritate strategică pentru agricultură și comunitățile rurale?
Cu acest semnal bugetar - exact când începe un nou ciclu legislativ și cu acordul UE-Mercosur în perspectivă - cum se poate aștepta Comisia să fie încă auzită și să beneficieze de încrederea comunității agricole în anii următori?
Comisia ar face bine să țină cont de cele peste 7 000 de entități care au semnat petiția noastră în doar câteva săptămâni, din care mai mult de 1100 sunt din România, fiind în acest moment țara cu cele mai multe semnături din UE, care poate fi semnată aici: https://nosecuritywithoutcap.eu/sign-the-petition# .
Acesta este doar începutul unui proces lung. Așa cum am demonstrat astăzi în fața Berlaymont alături de numeroși membri ai Parlamentului European din întregul spectru politic, solicităm colegislatorilor europeni, în special Comisiei pentru agricultură și miniștrilor, să ia în considerare aceste două dosare și să transforme cuvintele de sprijin pentru agricultură în acțiuni concrete. Copa și Cogeca vor rămâne puternic mobilizate în acest moment istoric pentru sector.
Victor NEGRESCU, Vicepreședinte al Parlamentului European, SSD – Este esențial să nu lăsăm pe nimeni în urmă. Avem responsabilitatea de a construi o Europă în care fiecare comunitate, rurală sau urbană, să aibă acces la oportunități, la alimente sănătoase, la condiții de viață și muncă decente. Asta înseamnă un buget european pentru toți!
Comisia Europeană trebuie să înțeleagă că nu mai putem aștepta. Trebuie să menținem presiunea și să păstrăm ritmul. Avem multe de făcut și timpul nu lucrează în favoarea celor lăsați în urmă. Trebuie să demonstrăm că acest proiect european merită și poate fi îmbunătățit pentru toți.
Putem schimba lucrurile. Putem schimba Europa pentru toți. Este timpul să arătăm că suntem hotărâți. Avem o șansă reală să facem Europa mai bună. Să profităm de ea!
Știu că vreți simplificare, predictibilitate și finanțare corespunzătoare pentru a continua producția hranei pentru cei 450 de milioane de europeni pe care îi reprezentăm, iar interesele României vor fi apărate în aceste negocieri în legislativul european. Autoritățile de la București trebuie să se apuce de treabă și să elaboreze o strategie pentru a ne promova obiectivele.
Nu putem accepta un buget care care va duce la o Europă cu două viteze.
Nu putem construi viitorul pe spatele celor mai vulnerabili.
Nu putem tăia tocmai de acolo de unde cetățenii au nevoie de sprijin.
Propunerea prezentată astăzi de Comisia Europeană pentru bugetul multianual 2028–2034 nu poate fi acceptată din perspectiva politicii agricole comune și a politicii de coeziune.
Sigfried MUREȘAN, Raportor CFM, Vicepreședinte EPP - neputând fii prezent deoarece simultan trebuia să fie în Comisia de Buget, fiind raportor al Cadrului Financiar Multianual 2028-2034, ne-a transmis punctul de vedere:
Parlamentul European va respinge comasarea agriculturii și coeziunii cu alte fonduri europene.
În calitate de negociator-șef al Parlamentului European, am spus clar: vom susține ferm noile priorități – apărarea și competitivitatea – dar nu în detrimentul coeziunii și agriculturii.
Nu vom accepta un buget în care fermierii sau regiunile să fie puși în competiție pentru aceleași fonduri.
Coeziunea și agricultura trebuie finanțate adecvat, cel puțin la nivelul actual, ajustat cu rata inflației.
Nu putem accepta o propunere care diluează abordarea europeană și transformă politica de coeziune într-un plan național gestionat centralizat.
Agricultura și coeziunea nu se negociază. Rămân priorități clare ale Uniunii Europene – și așa trebuie să rămână și în buget. Daniel BUDA, Vicepreședinte COM AGRI, EPP – Alocarea de doar 302 miliarde de euro este insuficientă pentru fermierii europeni, iar contopirea Pilonului II din PAC cu fondurile de coeziune este inacceptabilă. Fermierii au nevoie de predictibilitate și de resurse financiare adecvate. Este doar primul pas într-o bătălie pe care nu avem voie să o pierdem. Fermierii români au mare nevoie de finanțări pentru investiții, mai ales pentru zootehnizare, valoare adăugată pentru a fi competitivi.
Cristian TERHEȘ, ECR - Ne opunem tăierii bugetului Cadrului Financiar Multianul 2028-2034 pentru Agricultură. Producția de hrană are nevoie de finanțare corespunzătoare. Avem nevoie de investiții în procesare pentru a înlocui cât mai mult din producția primară vândută de fermierii din România, cu produse finite. Vom susține în Parlamentul European respingerea acestei propuneri pentru a veni cu nouă propunere actualizată, cu buget suficient, de minimum 0,4% din PIB-ul UE așa cum a fost și în trecut, actualizat cu inflația din 2014 până în prezent.
Florentin BERCU, Vicepreședinte COGECA:
Astăzi, ne aflăm în fața dumneavoastră cu un avertisment clar și un apel urgent la acțiune. Fără buget, fără PAC, fără fermieri, fără securitate nu este doar un slogan. Este o foaie de parcurs către colaps - dacă nu acționăm acum.
Fără un buget separat și majorat pentru PAC, cu doi piloni, nu mai putem vorbi despre piața unică. Promisiunile vor deveni vorbe goale.
Un buget separat pentru PAC, majorat în funcție de inflație, nu este birocrație. Este o declarație a priorităților noastre - valorile noastre comune puse în practică.
Înțeleg că trăim în vremuri dificile și suntem cu toții conștienți de acest lucru. Înțelegem că apărarea este importantă, că înarmarea ar trebui să aibă loc, dar trebuie să înțelegem cu toții în egală măsură că nu putem mânca gloanțe și praf de pușcă. Securitatea alimentară este o componentă vitală a securității globale, la fel ca reziliența economică și durabilitatea mediului.
O Uniune Europeană slabă din punct de vedere al securității alimentare, incapabilă să își protejeze agricultorii și să își finanțeze agricultura, este în derivă, vulnerabilă; aceasta creează nu numai inegalitate, ci și instabilitate.
Ni se spune în mod repetat că trebuie să ne protejăm teritoriile și democrația. Nu putem proteja frontierele Uniunii noastre dacă nu ne protejăm agricultorii sau alimentele. În unele frontiere, agricultorii sunt protecția frontierelor în locul armatei.
Nu ne putem apăra democrațiile abandonându-i pe cei care le hrănesc. Securitatea nu începe la graniță. Ea începe în câmp, la fermă, în cooperativa locală. Distrugeți asta și niciun zid nu ne va salva.
Este Comisia Europeană dispusă să își asume acest risc?
Politica agricolă comună nu este doar un set de subvenții. Este coloana vertebrală a suveranității alimentare europene. Aceasta garantează că alimentele de pe mesele noastre sunt sigure, durabile și produse local. Pentru a fi mai clar și mai precis, garantează că există alimente pe mesele noastre, punct.
Suntem cu toții dornici să vedem Ucraina eliberată de conflictul provocat de Rusia. Cu toate acestea, securitatea alimentară rămâne o armă, iar perioada nu prea îndepărtată a restricțiilor COVID a demonstrat vulnerabilitatea noastră în ceea ce privește aprovizionarea. Asistăm la războiul tarifelor cu SUA și la acordurile comerciale în domeniul alimentar cu state care sunt mai puțin preocupate de valorile noastre europene și, cu toate acestea, CE ignoră mediul rural, obiceiurile noastre și nevoia noastră de securitate alimentară și vine cu propuneri împotriva mediului rural. Le vom sprijini, dar nu putem face acest lucru prin dezavantajarea sectorului nostru agricol.
Nu vom abandona niciodată idealul pentru care luptăm - FERMIERII NOȘTRI, COOPERATIVELE, UNIUNEA EUROPEANĂ, PRIMII.
Salutăm luările de poziție pentru susținerea sectorului agricol și mediul rural din partea Europarlamentarilor Români, Ministrului Agriculturii și Dezvoltării Rurale și tuturor susținătorilor.
Concluzii:
- Salutăm cuantumul bugetului total al UE 2028-2034 propus la 2.000 miliarde euro, față de 1200 miliarde cât a fost anterior;
- Salutăm mecanismul de actualizare propus pentru actualizarea bugetului cu rata inflației, respectiv ce este până la media subvenției europene de 1% se va actualiza cu procentul respectiv. Între 1-3% va fi actualizat cu 2%, iar ce depășește 3% va fi actualizat anual cu suma respectivă;
- Agricultură contribuie cu 1,3% la PIB-ul UE și a primit în programarea 2021-2027 0,4% din PIB-ul UE, iar în programarea 2028-2034 se propune 0,15%, față de care ne manifestăm consternarea, nemulțumirea și profunda îngrijorare pentru reducerea bugetului pentru subvențiile și investiții în producția hranei;
- Agricultura și Dezvoltarea Rurală au nevoie să fie menținut pragul de 0,4% din Bugetul care va fi aprobat la nivel european pentru asigurarea hranei de calitate, la standarde înalte, celor 450 de milioane de cetățeni;
- Pentru a reajunge la 0,4% din Bugetul UE alocat pentru Agricultură(subvenții și investiții) propunem să se reducă din sprijinul acordat pentru Ucraina, din bugetul propus pentru administrația europeană, din bugetul propus pentru extindere și cel pentru apărare;
- Solicităm ca Domnul Președinte Nicușor DAN, Domnul Premier Ilie BOLOJAN, Domnul Ministru al Finanțelor Alexandru NAZARE, Doamna Ministru Afaceri Externe Oana ȚOIU, Domnul Ministru al Agriculturii și Dezvoltării Rurale Florin BARBU și toți europarlamentarii din țara noastră, să respingă propunerea înaintată de Comisia Europeană și să negocieze cu îndârjire pentru fermierii și cooperativele din România și UE, pentru a obține o actualizare a propunerii care să cuprindă un buget de minimum 0,4%, pentru a avea o Politică Agricolă Comună cu cei 2 piloni(subvenții și investiții), piața unică, actualizarea suprafeței de referință și repararea nedreptății, de a ajunge la media subvenției europene(finalizarea convergenței externe) pentru fermierii din țara noastră așa cum trebuia să avem începând din 2014, măcar din 2028.
Vrem doar o PAC echitabilă, un buget decent și respect pentru mediul rural și profesioniștii săi.
Puteți solicita informații suplimentare la [email protected]
Echipa AAC
18-07-2025 Stiri agricole
Alianța pentru Agricultură și Cooperare la MARȘUL Copa și Cogeca simultan cu prezentarea Bugetului Financiar Multianual al UE 2028-2034. Mai multe>>
15-07-2025 Stiri agricole
Autor: Andrei Ciocoiu, Category Marketing Manager Seeds pentru România și Republica Moldova la Corteva Agriscience Pe măsură ce agricultura globală evoluează pentru a răspunde nevoilor nutriționale ale unei populații în creștere, accentul se mută tot mai mult către soluții inteligente și reziliente, care ajută fermierii să producă mai mult, reducând în același timp riscurile și pierderile. În acest context, rapița rămâne una dintre cele mai valoroase culturi din România, oferind stabilita... Mai multe>>
14-07-2025 Stiri agricole
După mai mulți ani în care evoluția culturilor de toamnă a fost afectată de condițiile meteorologice, în campania aceasta fermierii din județul Dolj au înregistrat producții ridicate la rapiță. Performanța a fost posibilă datorită hibrizilor de la Corteva, iar fermierii care au mizat pe genetica Pioneer au devenit fermieri campioni. Primul fermier campion din județul Dolj este domnul Alex Dinu, societatea Agro Vir, din localitatea Terpezița, care a obținut o producție de 4.850 kg/ha cu hibridul... Mai multe>>
14-07-2025 Stiri agricole
Una dintre concluziile majore ale activităților recente dedicate fermierilor și consultanților din domeniul agriculturii ecologice este că viitorul consultanței agricole în România se va concentra tot mai mult pe ecologie. Această concluzie a reieșit în urma vizitei încrucișate (Cross Visits) organizate la finalul lunii mai de către Asociația Inter-Bio, sub egida proiectului OrganicAdviceNetwork. Evenimentul a reunit fermieri și consultanți atât din România, cât și din alte țări precum Bulgaria,... Mai multe>>
14-07-2025 Stiri agricole
Clubul Fermierilor Români a transmis Ministerului Agriculturii și Dezvoltării Rurale o serie de propuneri concrete pentru modificarea Regulamentelor (UE) 2021/2115 și 2021/2116, în contextul dezbaterilor europene actuale privind simplificarea și eficientizarea Politicii Agricole Comune (PAC). Mai multe>>
14-07-2025 Stiri agricole
Organizația Națională Interprofesională Vitivinicolă caută soluții pentru Protejarea Plantațiilor ViticoleAvând în vedere faptul că ministrul agriculturii a decis să suspende activitatea Autorității Naționale Antigrindină și de Creștere a Precipitațiilor (AASNCAP), Organizația Națională Interprofesională Vitivinicolă (ONIV) caută soluții tehnice care să protejeze plantațiile viticole împotriva grindinei și a înghețurilor târzii de primăvară. Din declarațiile domnului ministru Florin Barbu, reie... Mai multe>>
09-07-2025 Intalniri si conferinte
Inovația, reziliența și productivitatea au fost teme centrale la Corteva Agronomy Days, o serie de evenimente organizate în România de Corteva Agriscience, compania internațională de cercetare și dezvoltare agricolă. Desfășurate în șapte locații din toate regiunile țării, aceste evenimente au reunit peste 3.000 de fermieri care au avut ocazia să interacționeze direct cu experții Corteva pe teren. Mai multe>>
07-07-2025 Stiri agricole
Ne aflăm la debutul campaniei de recoltare a rapiței, iar compania Corteva Agriscience a dat startul campaniei de prezentare a fermierilor campioni din acest an. Primii fermieri care au obținut rezultate foarte bune și titlul de fermieri campioni sunt domnii Remus Ștefan Podaru și Marian Podaru din județul Brăila. Aceștia au ales hibrizii de top PT315 și PT314, au aplicat tehnologii de cultură diferite și au obținut la proba cântarului producții mulțumitoare. Mai multe>>
07-07-2025 Plati APIA
Agenția de Plăți şi Intervenție pentru Agricultură (APIA), prin intermediul Centrelor Județene, a efectuat plata ajutorului de stat în sectorul creșterii animalelor (ameliorare rase), solicitat prin cererile de plată aferente serviciilor prestate în luna aprilie 2025. Mai multe>>
02-07-2025 APIA
Agenţia de Plăţi şi Intervenţie pentru Agricultură (APIA) informează beneficiarii care au depus cerere de finanțare pentru accesarea schemei de ajutor de stat „Silvo-mediu și climă”, sesiunea 1/2024 aferentă Intervenției DR-07, din cadrul Planului Strategic PAC 2023 – 2027 că, în conformitate cu prevederile Ordinului MADR nr. 233/27.06.2025, termenul de depunere a cererilor de plată a fost prelungit până la data de 30 iulie 2025 inclusiv. Mai multe>>
02-07-2025 Plati APIA
Agenția de Plăți și Intervenție pentru Agricultură (APIA) a efectuat, în perioada 20 – 30 iunie 2025, plăți în valoare totală de peste 397,69 milioane de lei, echivalentul a aproape 80 de milioane de euro, în conturile fermierilor care au depus cereri în cadrul Campaniei 2024. Mai multe>>
28-06-2025 Informatii utile
InfoCons – Organizație Europeană pentru Protecția Consumatorilor și Asociația Energia Inteligentă lansează Ghidul consumatorului de energie electrică și gaze naturale, un instrument util pentru toți consumatorii de energie care aduce în prim plan importanța cunoașterii drepturilor și responsabilităților acestora în raport cu furnizorii și operatorii din domeniul energetic. În contextul liberalizării pieței de energie electrică începând cu data de 1 iulie 2025, pentru a plăti un preț corect la c... Mai multe>>
© 2024 Gazeta de Agricultura | Termeni si Conditii >>>