Titlurile zilei:
Zi plina la Agricultura
Ministrul agriculturii, padurilor si dezvoltarii rurale, domnul Ilie SARBU, a avut in cursul diminetii de luni, 5 ianuarie 2009, o intalnire cu ministrul administratiei si internelor, domnul Gabriel OPREA, cu directorul general al Agentiei de Plati si Interventie pentru Agricultura (APIA), Dan GHERGHELAS, precum si cu directorii adjuncti din cadrul Agentiei Nationale de Cadastru si Publicitate Imobiliara (ANCPI).
Discutiile purtate au vizat identificarea de solutii de colaborare intre agentiile subordonate celor doua ministere, urmand a fi semnat un protocol privind activitatile pe care le va desfasura ANCPI pentru a veni in sprijinul APIA pe domeniul Sistemului Integrat de Administrare si Control (IACS). De asemenea, la ora 16:00 ministrul Agriculturii, domnul Ilie SARBU, va avea o intalnire cu vicepremierul Dan Nica si cu conducerea APIA, pentru a analiza situatia programului informatic al agentiei de plati.
Totodata, pe parcursul intregii zile ministrul SARBU are programate intalniri cu directorii agentiilor subordonate MAPDR, si anume Agentia Domeniilor Statului, Administraţia Nationala a Imbunatatirilor Funciare, Societatea Nationala de Imbunatatiri Funciare si cu Autoritatea Nationala Sanitar Veterinara si pentru Siguranta Alimentelor, institutie aflata in coordonarea sa.
Biroul de presa al Ministrului Agriculturii, Padurilor si Dezvoltarii Rurale
Un nou plan Marshall la nemti
Economistii de frunte ai Germaniei s-au pus pe treaba si au conceput un plan Marshall pentru economia nemteasca, satui de timiditatea cu care cancelarul german Merkel face fata crizei. Potrivit acestui plan, in a carei posesie au intrat colegii de la Handelsblatt si Süddeutsche Zeitung, in 2009 Statul ar urma sa sprijine cu 30 de miliarde de euro creditarea micilor companii, alte 10 miliarde urmand sa fie acordate anul viitor.
Presedintele Institutului de Cercetari Economice din Halle, Ulrich Blum, a calculat ca numai pentru incurajarea consumului prin reducerea de impozite ar fi necesari 50 de miliarde de euro. "Daca Statul nu stie sa cheltuie eficient bani, sa-i dea inapoi contribuabililor" a declarat Blum intr-un interviu aparut in Spiegel.
Poate ca nu ne-ar strica un plan Marshall si noua romanilor.
Minus 31 de grade Celsius!
Cea mai scazuta temperatura din tara in acest sezon s-a inregistrat in aceasta dimineata, in localitatea covasneana, unde termometrele au indicat minus 31 de grade Celsius. Ieri dimineata, in zona au fost minus 30 de grade Celsius. Primarul oraşului Intorsura Buzăului a declarat, pentru Mediafax, ca nu sunt probleme cu furnizarea apei potabile sau a energiei electrice. De asemenea, edilul a subliniat ca angajatii Primariei vor vizita localnicii cu probleme sociale pentru a vedea daca au lemne suficiente pentru a-si incalzi locuintele.
Cea mai scazuta temperatura inregistrata la intorsura Buzaului a fost in februarie 2005, cand in zona au fost minus 36 de grade Celsius.
Mercurul termometrelor a scazut sub minus 20 de grade Celsius in foarte multe localitati din centrul tarii. La Sfantu Gheorghe si Targu Secuiesc s-au înregistrat minus 20 de grade Celsius, iar in zona orasului Baraolt minus 19 grade Celsius.
De asemenea, la Brasov s-au inregistrat minus 24 de grade, iar la Miercurea Ciuc si Joseni, minus 22 de grade.
Meteorologii au anuntat ca vremea se va mentine geroasa, dar temperaturile vor fi cu unu sau doua grade mai ridicate decat in cursul zilei, urmand sa se semnaleze chiciura si ceata.
Bai termale in Bucuresti
Bazele de tratament cu ape termale din tara, pe vremuri asaltate de romani si un adevarat magnet pentru straini, nu sunt astazi exploatate asa cum ar trebui. Nici resursa naturala aflata sub nasul edililor din Capitala nu are o soarta mai buna.
In anul 1982, societatea Foradex a reusit captarea unor ape termominerale in spatele Casei Presei. Nimeni nu anticipa ca acestea au proprietati curative similare celor din zonele Calimanesti sau Herculane.
Medici renumiti au studiat efectele bailor cu aceste ape termale, iar prof. dr. Nicolae Teleki a realizat un studiu fundamentat despre remarcabilele beneficii pentru organism.
Foradex a realizat un bazin acoperit cu o cupola similara celei de la intrarea in metrou, care era deschis tot anul. Prin investitii periodice, bazinul ar fi putut deveni un veritabil centru-SPA occidental inca din comunism. Nici dupa Revolutia din decembrie 1989 autoritatile nu au luat vreo masura pentru modernizarea lui.
Pe 5 septembrie 2007, AVAS, pe atunci proprietara SC Foradex SA, a incheiat cu consortiul format din SC Amteck Investitii SRL Bucuresti, SC Cuprom SA Bucuresti si SC Ipronef SA Bucuresti un contract de vanzare-cumparare de actiuni ale Foradex.
La scurt timp, conducerea societatii proaspat privatizate a decis inchiderea strandului. „Baza de tratament existenta la respectiva locatie a fost inchisa temporar din cauza invechirii bazei materiale – baracile fiind construite in anii ’80, iar sonda fiind sapata in anul 1982. Uzura avansata a acestora impunea investitii importante, care sa permita exploatarea in conditii civilizate si de maxima siguranta a facilitatilor deja existente acolo, precum si construirea unora noi”, a spus directorul general al Foradex.
Agricultura ecologica atinsa de criza
Criza economica a izbit in plin agricultura organica, mai multi producatori europeni anuntand deja ca renunta la aceste culturi. Piata organica a castigat consumatori destul de greu, dupa ce multi ani s-a zbatut sa supravietuiasca si sa faca toti pasii necesari pana la certificare.
La nivel european, Germania si Marea Britanie sunt cei mai mari si mai importanti exportatori de produse organice, acest segment de agricultura fiind sustinut de stat cu fonduri de milioane de euro. Chiar si asa, consumatorii de produse organice sunt cei cu venituri peste medie, piata aceasta fiind inca una de nisa. Desi tendinta la nivel global este de reintoarcere la natura, practica dovedeste ca acest lucru nu este accesibil oricui. Chiar daca cererea creste, oferta stagneaza pentru ca nu sunt foarte multi producatori, iar cei care aspira la statutul de organic trebuie sa parcurga un proces anevoios si costisitor pana intra pe piata.
Anul trecut, consumul de produse organice a scazut in perioada septembrie - octombrie, insa ultimele luni ale anului au inregistrat o stagnare a pietei, de aceea analistii nu se grabesc sa faca previziuni sumbre.
Sursa: www.pescurt.ro/agricultura
29-04-2025 Stiri agricole
Cel mai recent raport de progres al Corteva Agriscience privind obiectivele sale de sustenabilitate evidențiază modul în care progresele în inovație și tehnologie determină o productivitate mai mare pentru fermieri, protejând în același timp resursele noastre naturale. Mai multe>>
28-04-2025 APIA
Agenția de Plăți și Intervenție pentru Agricultură (APIA) informează publicul larg cu privire la cele mai importante activități desfășurate în această perioadă:- primirea Cererilor de plată în cadrul Campaniei 2025 până la data de 30 mai;- eliberarea de adeverințe pentru beneficiarii unor măsuri și intervenții gestionate în cadrul Campaniei 2025, respectiv pentru: Sprijin de bază pentru venit în scopul sustenabilității (BISS), Mai multe>>
25-04-2025 Stiri agricole
Ghidul oficial al programului „Rabla pentru Tractoare”, publicat recent în Monitorul Oficial, a stârnit controverse majore după ce autoritățile au modificat în mod esențial și netransparent definiția eligibilă a „tractorului”, excluzând din program tocmai subcategoriile T1a, T1b, T2a, T2b, T3a și T3b — adică exact acele vehicule care, potrivit legislației europene, sunt tractoare agricole sau forestiere, mai accesibile pentru fermierii români mici și mijlocii. Mai multe>>
25-04-2025 APIA
Agenția de Plăți și Intervenție pentru Agricultură (APIA) informează că începând cu data de 17 aprilie 2025, efectuează plata sprijinului financiar de urgență în agricultură pentru sectorul de creștere a ovinelor/caprinelor, afectat de fenomene climatice nefavorabile. Mai multe>>
25-04-2025 APIA
Agenția de Plăți și Intervenție pentru Agricultură (APIA) informează că începând cu data de 17 aprilie 2025, eliberează adeverințe pentru beneficiarii unor măsuri și intervenții implementate de APIA, respectiv pentru: Sprijin de bază pentru venit în scopul sustenabilității (BISS), Sprijin redistributiv complementar pentru venit în scopul sustenabilității (CRISS), Măsura 10 – Agro-mediu şi climă, Măsura 11 – Agricultură ecologică, Mai multe>>
25-04-2025 Stiri agricole
Comisia pentru Bugete a Parlamentului European a adoptat astăzi, cu o majoritate de 23 voturi pentru, raportul referitor la viitorul buget al UE post-2027. Raportul, coordonat de eurodeputații Carla Tavares (S&D, Portugalia) și Siegfried Mureșan (PPE, România), respinge modelul „un plan național per stat membru” propus de Comisia Europeană și reafirmă necesitatea unei abordări echilibrate, flexibile și real adaptate nevoilor statelor membre. Mai multe>>
24-04-2025 Stiri agricole
Author: Andre Negreiros, Liderul Unității Comerciale Europa Centrală și de Est, Corteva Agriscience Natura este ingenioasă, găsind mereu noi și mai bune modalități de a răspunde celor mai mari provocări. Pretutindeni în jurul nostru există exemple prin care natura oferă un avantaj – ajutând plantele să devină mai rezistente, insectele mai adaptabile, iar solurile mai sănătoase. Mai multe>>
18-04-2025 Siguranta alimentara
InfoCons Protecția Consumatorilor a realizat un studiu pe baza informațiilor ce se regăsesc pe etichetele produselor tip cozonac cu diverse umpluturi identificate pe piața din România pentru Sărbătorile de Paște 2025 .În total InfoCons Protecția Consumatorilor a analizat 23 de produse tip cozonac cu diverse umpluturi (cozonac cu ciocolată , cozonac cu nucă și cozonac cu rahat ) cu ocazia Sărbătorilor de Paște 2025 , de la următorii producători/distribuitori : Mai multe>>
18-04-2025 Stiri agricole
Pentru a aduce claritate asupra modului în care funcționează sistemul antigrindină și de creștere a precipitațiilor în România, IAA – Intervenții Active în Atmosferă, aduce în prim-plan informații documentate. Cu o experiență de peste 30 de ani, IAA este o societate privată românească care desfășoară o activitate strategică, susținând fermierii, protejând culturile și contribuind direct la securitatea alimentară a țării Mai multe>>
18-04-2025 Stiri agricole
Se estimează că până la sfârșitul secolului migrația globală se va dubla, în mare parte din cauza crizelor devastatoare și interconectate reprezentate de degradarea solului, schimbările climatice și insecuritatea alimentară, conform unui nou raport publicat astăzi de mișcarea Salvează Solul. Mai multe>>
17-04-2025 Credite agricultura
Tarfin, liderul regional în domeniul finanțărilor în agricultură, continuă să aducă soluții inovative pentru fermierii din toate colțurile țării, asigurându-se că aceștia au acces la finanțare rapidă, flexibilă și digitală. În acest sezon, compania își reafirmă angajamentul de a sprijini fermierii din România și de a asigura sustenabilitatea producției agricole. . Mai multe>>
17-04-2025 Marketing agroalimentar
Maria Cîrjă, Marketing Manager România și Republica Moldova la Corteva Agriscience, compania internațională de știință și tehnologie agricolă, a fost desemnată „Cel mai bun Director de Marketing din România” la Gala de Excelență în Management organizată de revista Capital.Evenimentul celebrează realizările remarcabile ale liderilor de afaceri din întreaga țară, care conduc proiecte cu impact în domenii cheie precum marketing, vânzări, resurse umane și altele. Mai multe>>
© 2024 Gazeta de Agricultura | Termeni si Conditii >>>