Stirile zile de 05.01.2009

 

Titlurile zilei:

  • Zi plina la Ministerul Agriculturii;
  • Un nou plan Marshall la nemti;
  • Minus 31 de grade Celsius!;
  • Bai termale in Bucuresti;
  • Agricultura ecologica in criza.








Zi plina la Agricultura

Ministrul agriculturii, padurilor si dezvoltarii rurale, domnul Ilie SARBU, a avut in cursul diminetii de luni, 5 ianuarie 2009, o intalnire cu ministrul administratiei si internelor, domnul Gabriel OPREA, cu directorul general al Agentiei de Plati si Interventie pentru Agricultura (APIA), Dan GHERGHELAS, precum si cu directorii adjuncti din cadrul Agentiei Nationale de Cadastru si Publicitate Imobiliara (ANCPI).

Discutiile purtate au vizat identificarea de solutii de colaborare intre agentiile subordonate celor doua ministere, urmand a fi semnat un protocol privind activitatile pe care le va desfasura ANCPI pentru a veni in sprijinul APIA pe domeniul Sistemului Integrat de Administrare si Control (IACS). De asemenea, la ora 16:00 ministrul Agriculturii, domnul Ilie SARBU, va avea o intalnire cu vicepremierul Dan Nica si cu conducerea APIA, pentru a analiza situatia programului informatic al agentiei de plati.

Totodata, pe parcursul intregii zile ministrul SARBU are programate intalniri cu directorii agentiilor subordonate MAPDR, si anume Agentia Domeniilor Statului, Administraţia Nationala a Imbunatatirilor Funciare, Societatea Nationala de Imbunatatiri Funciare si cu Autoritatea Nationala Sanitar Veterinara si pentru Siguranta Alimentelor, institutie aflata in coordonarea sa.

Biroul de presa al Ministrului Agriculturii, Padurilor si Dezvoltarii Rurale




Un nou plan Marshall la nemti

Economistii de frunte ai Germaniei s-au pus pe treaba si au conceput un plan Marshall pentru economia nemteasca, satui de timiditatea cu care cancelarul german Merkel face fata crizei. Potrivit acestui plan, in a carei posesie au intrat colegii de la Handelsblatt si Süddeutsche Zeitung, in 2009 Statul ar urma sa sprijine cu 30 de miliarde de euro creditarea micilor companii, alte 10 miliarde urmand sa fie acordate anul viitor.

Presedintele Institutului de Cercetari Economice din Halle, Ulrich Blum, a calculat ca numai pentru incurajarea consumului prin reducerea de impozite ar fi necesari 50 de miliarde de euro. "Daca Statul nu stie sa cheltuie eficient bani, sa-i dea inapoi contribuabililor" a declarat Blum intr-un interviu aparut in Spiegel.

Poate ca nu ne-ar strica un plan Marshall si noua romanilor.




Minus 31 de grade Celsius!

Cea mai scazuta temperatura din tara in acest sezon s-a inregistrat in aceasta dimineata, in localitatea covasneana, unde termometrele au indicat minus 31 de grade Celsius. Ieri dimineata, in zona au fost minus 30 de grade Celsius. Primarul oraşului Intorsura Buzăului a declarat, pentru Mediafax, ca nu sunt probleme cu furnizarea apei potabile sau a energiei electrice. De asemenea, edilul a subliniat ca angajatii Primariei vor vizita localnicii cu probleme sociale pentru a vedea daca au lemne suficiente pentru a-si incalzi locuintele.

Cea mai scazuta temperatura inregistrata la intorsura Buzaului a fost in februarie 2005, cand in zona au fost minus 36 de grade Celsius.

Mercurul termometrelor a scazut sub minus 20 de grade Celsius in foarte multe localitati din centrul tarii. La Sfantu Gheorghe si Targu Secuiesc s-au înregistrat minus 20 de grade Celsius, iar in zona orasului Baraolt minus 19 grade Celsius.
De asemenea, la Brasov s-au inregistrat minus 24 de grade, iar la Miercurea Ciuc si Joseni, minus 22 de grade.

Meteorologii au anuntat ca vremea se va mentine geroasa, dar temperaturile vor fi cu unu sau doua grade mai ridicate decat in cursul zilei, urmand sa se semnaleze chiciura si ceata.




Bai termale in Bucuresti

Bazele de tratament cu ape termale din tara, pe vremuri asaltate de romani si un adevarat magnet pentru straini, nu sunt astazi exploatate asa cum ar trebui. Nici resursa naturala aflata sub nasul edililor din Capitala nu are o soarta mai buna.

In anul 1982, societatea Foradex a reusit captarea unor ape termominerale in spatele Casei Presei. Nimeni nu anticipa ca acestea au proprietati curative similare celor din zonele Calimanesti sau Herculane.

Medici renumiti au studiat efectele bailor cu aceste ape termale, iar prof. dr. Nicolae Teleki a realizat un studiu fundamentat despre remarcabilele beneficii pentru organism.

Foradex a realizat un bazin acoperit cu o cupola similara celei de la intrarea in metrou, care era deschis tot anul. Prin investitii periodice, bazinul ar fi putut deveni un veritabil centru-SPA occidental inca din comunism. Nici dupa Revolutia din decembrie 1989 autoritatile nu au luat vreo masura pentru modernizarea lui.

Pe 5 septembrie 2007, AVAS, pe atunci proprietara SC Foradex SA, a incheiat cu consortiul format din SC Amteck Investitii SRL Bucuresti, SC Cuprom SA Bucuresti si SC Ipronef SA Bucuresti un contract de vanzare-cumparare de actiuni ale Foradex.

La scurt timp, conducerea societatii proaspat privatizate a decis inchiderea strandului. „Baza de tratament existenta la respectiva locatie a fost inchisa temporar din cauza invechirii bazei materiale – baracile fiind construite in anii ’80, iar sonda fiind sapata in anul 1982. Uzura avansata a acestora impunea investitii importante, care sa permita exploatarea in conditii civilizate si de maxima siguranta a facilitatilor deja existente acolo, precum si construirea unora noi”, a spus directorul general al Foradex.




Agricultura ecologica atinsa de criza

Criza economica a izbit in plin agricultura organica, mai multi producatori europeni anuntand deja ca renunta la aceste culturi. Piata organica a castigat consumatori destul de greu, dupa ce multi ani s-a zbatut sa supravietuiasca si sa faca toti pasii necesari pana la certificare.

La nivel european, Germania si Marea Britanie sunt cei mai mari si mai importanti exportatori de produse organice, acest segment de agricultura fiind sustinut de stat cu fonduri de milioane de euro. Chiar si asa, consumatorii de produse organice sunt cei cu venituri peste medie, piata aceasta fiind inca una de nisa. Desi tendinta la nivel global este de reintoarcere la natura, practica dovedeste ca acest lucru nu este accesibil oricui. Chiar daca cererea creste, oferta stagneaza pentru ca nu sunt foarte multi producatori, iar cei care aspira la statutul de organic trebuie sa parcurga un proces anevoios si costisitor pana intra pe piata.

Anul trecut, consumul de produse organice a scazut in perioada septembrie - octombrie, insa ultimele luni ale anului au inregistrat o stagnare a pietei, de aceea analistii nu se grabesc sa faca previziuni sumbre.


Sursa: www.pescurt.ro/agricultura

Noutati

Cultivarea succesului pentru fermieri cu solutii digitale in agricultura

18-05-2024 Management agricol

Cultivarea succesului pentru fermieri cu solutii digitale in agricultura

Digitalizarea, o tendinta din ce in ce mai prevalenta in agricultura, implica utilizarea tehnologiilor precise si bazate pe date pentru a ajuta fermierii sa ia decizii in timp real. Inteligenta artificiala, datele analitice, senzorii si alte tehnologii au potentialul de a imbunatati productiile, de a optimiza eficienta apei si a inputurilor si de a promova sustenabilitatea in cultivarea pamantului cu scopul de a asigura securitatea alimentara pentru o populatie in crestere la nivel global. Mai multe>>

Patria Bank ofera in parteneriat cu Agrii solutii pentru fermierii care au nevoie de finantare

09-04-2024 Credite agricultura

Patria Bank ofera in parteneriat cu Agrii solutii pentru fermierii care au nevoie de finantare

Incepand cu aceasta luna, Patria Bank ofera in parteneriat cu Agrii solutii pentru fermierii care au nevoie de finantare pentru achizitia de inputuri agricole si obtinerea unor recolte bogate si profitabile. Prin acest parteneriat, Patria Bank si Agrii isi propun ca impreuna sa faciliteze fermierilor accesul la solutii de finantare care sa le sustina dezvoltarea sustenabila si durabila. Mai multe>>

Agra Asigurari anunta extinderea portofoliului de produse dedicate sectorului agricol

18-03-2024 Asigurari agricole

Agra Asigurari anunta extinderea portofoliului de produse dedicate sectorului agricol

Agra Asigurari isi mentine pozitia de lider pe piata asigurarilor agricole din Romania si anunta in exclusivitate extinderea portofoliului de produse. In cadrul conferintei de presa din data de 13 martie 2024, o parte din managementul local a prezentat evolutia sucursalei in cei 9 ani de activitate, tendintele si nevoile actuale din piata asigurarilor agricole in corelatie cu noile produse lansate, rezultatele financiare, precum si evolutia suprafetelor asigurare in Romania, dar si la nivel de g... Mai multe>>

100 de tineri fermieri au absolvit a V-a serie a programului “Tineri Lideri pentru Agricultura”

18-03-2024 Afaceri agricole

100 de tineri fermieri au absolvit a V-a serie a programului “Tineri Lideri pentru Agricultura”

In data de 14 martie a.c. Clubul Fermierilor Romani a celebrat absolvirea seriei V a programului “Tineri Lideri pentru Agricultura”. Acesta pregateste generatiile viitoare de tineri fermieri pentru a continua afacerile familiei, pentru asumarea rolului de lider in propriile afaceri si in comunitate, dar si pentru a participa activ la mai buna reprezentare profesionala a fermierilor in structurile administratiei publice din Romania si de la Bruxelles. Mai multe>>

Cel mai mare Targ din Romania, cu o traditie din 2010, exclusiv pe energii regenerabile, continua seria evenimentelor si in 2024

18-03-2024 Targuri si expozitii

Cel mai mare Targ din Romania, cu o traditie din 2010, exclusiv pe energii regenerabile, continua seria evenimentelor si in 2024

Situata intr-o pozitie de exceptie, aflata la confluenta a trei tari din regiune, Romania, Ungaria si Serbia, intre care s-au consacrat traditional multiple schimburi comerciale, editia din Timisoara a Targului RoEnergy Romania, Timisoara 2023, s-a bucurat de succes. Si in 2024, la RoEnergy vor fi prezente inovatii, furnizori de produse si tehnologii de ultima generatie din domeniile solar/fotvoltaic, energie geotermala, biomasa, biogaz, cogenerare, microhidroenergie, energie eoliana, stocare en... Mai multe>>

Inspiratie si inovatie la BioFEST 2024 - Cel mai mare festival dedicat tehnologiilor de protectia mediului si sustenabilitate!

13-03-2024 Targuri si expozitii

Inspiratie si inovatie la BioFEST 2024 - Cel mai mare festival dedicat tehnologiilor de protectia mediului si sustenabilitate!

Universitatea Nationala de Stiinta si Tehnologie POLITEHNICA Bucuresti, prin Facultatea de Ingineria Sistemelor Biotehnice, anunta cea de-a patra editie a BioFEST 2024. Cel mai mare festival dedicat tehnologiilor de protectie a mediului si descoperirilor in domeniul sustenabilitati va avea loc in perioada 28-30 martie 2024, in campusul UNSTPB. BioFEST este mai mult decat un simplu festival, este o punte catre viitor, aducand impreuna cele mai recente tehnologii, practici si solutii din industria... Mai multe>>

Saptamana aceasta se efectueaza plata ajutorului pentru legume in spatii protejate (2023-2024)

13-03-2024 Plati APIA

Saptamana aceasta se efectueaza plata ajutorului pentru legume in spatii protejate (2023-2024)

Legumicultorii inscrisi pentru ajutorul de minimis de 1.000 euro/1.000 mp/beneficiar, acordat pentru sustinerea productiei de legume in spatii protejate in perioada de extrasezon, vor primi banii cuveniti in aceasta saptamana. Mai multe>>

Cat ”cantareste” o afacere cu cantare industriale

13-03-2024 Afaceri agricole

Cat ”cantareste” o afacere cu cantare industriale

Grupul SILOBAG, prezent pe piata agricola din Romania din anul 2022 cu brandurile SILOBAG Romania si IulianCantar.eu, a inregistrat o cifra de afaceri de peste un milion de euro in anul 2023, din care mai mult de jumatate reprezinta cantarele produse si vandute in tara. Mai multe>>

Cererea care a salvat sezonul: Africa de Nord, Turcia, Italia si Grecia [EuroGrainExchange 2024]

07-03-2024 Intalniri si conferinte

Cererea care a salvat sezonul: Africa de Nord, Turcia, Italia si Grecia [EuroGrainExchange 2024]

In cadrul EuroGrainExchange 2024 - eveniment exceptional dedicat industriei de cereale din Europa Centrala si de Est, va avea loc masa rotunda cu tema "Cererea care a salvat sezonul: Africa de Nord, Turcia, Italia si Grecia", in data de 11 Aprilie 2024, ora 11:30, la Radisson Blu Hotel Bucuresti. Printre subiectele abordate se regasesc: Concepul Mare Nostrum. Balcanii / Marea Neagra ca furnizor principal pentru Africa de Nord si Asia de Sud-Est. Tarile adriatice guverneaza afacerile de coaster. ... Mai multe>>

Turcescu: "APIA mentine acelasi ritm sustinut de autorizare a dosarelor eligibile, efectuarea platilor catre fermieri"

05-03-2024 Plati APIA

Turcescu: "APIA mentine acelasi ritm sustinut de autorizare a dosarelor eligibile, efectuarea platilor catre fermieri"

Agentia de Plati si Interventie pentru Agricultura (APIA) informeaza ca, ieri – 04.03.2024, a autorizat la plata 4.670 beneficiari, cu o suma totala de 129.036.691,46 lei, astfel: 29.838.330,83 lei de la Bugetul National (BN); 95.177.957,18 lei din Fondul European de Garantare Agricola (FEGA); 3.353.158,66 lei din Fondul European Agricol pentru Dezvoltare Rurala (FEADR). Mai multe>>

Corteva Agriscience a acordat un grant in bani pentru a sprijini persoanele cu dizabilitati in agricultura

05-03-2024 Stiri agricole

Corteva Agriscience a acordat un grant in bani pentru a sprijini persoanele cu dizabilitati in agricultura

Corteva Agriscience, compania internationala de cercetare si dezvoltare in domeniul agriculturii, angajata in transformarea peisajului agricol, a acordat un grant in bani proiectului care isi propune sa sprijine fermierii cu dizabilitati. Initiativa „Punem Agricultura pe Picioare", lansata de Alexandra Buliga, femeie fermier si antreprenor in cadrul societatii Baiagro din judetul Neamt, a obtinut sprijinul Corteva in cadrul programului de granturi educationale TalentA in 2023, destinat sa sustin... Mai multe>>

Incepe vizarea carnetelor de renta viagera

05-03-2024 Subventii agricultura

Incepe vizarea carnetelor de renta viagera

Agentia de Plati si Interventie pentru Agricultura (APIA) informeaza ca, pentru obtinerea sumei de bani reprezentand renta viagera agricola aferenta anului 2023, rentierii vor solicita viza anuala, in perioada 01.03 - 31.08.2024, fie prin prezenta fizica la sediile Centrelor Judetene APIA, fie prin mijloace electronice de comunicatii sau posta/curier. Mai multe>>