Stirile zile de 08.01.2009

Titlurile zilei:

  • 100 kg/ha azot, gratis;
  • Atentie la lapte, oua si peste;
  • Confiscare de lemn si amenda;
  • Demisie la ANPA;
  • Istoria palincii;
  • Nou grup de apicultori;








100 kg/ha azot gratuit;

Ioan Niculae, proprietarul Interagro, care administreaza aproximativ 50.000 de hectare de teren agricol, este interesat sa afle “Ce are ministerul de gand cu acordarea de subventii pentru ingrasaminte pentru culturile din primavara”. Ministrul are deja un proiect de ordonanta prin care vrea sa dea un sac sau doua de ingrasaminte pe hectar in loc de subventie si in felul acesta sa ajute si industria de resort. “Este gata, voi incerca sa-l promovez poate chiar de saptamana aceasta, dar ramane de vazut daca va fi acceptat”, spune Ilie Sarbu.

Stefan Poienaru, proprietarul Agrofam Holding din Fetesti care a intrebat “Cand aveti de gand sa organizati o intalnire cu reprezentantii organizatiilor profesionale si ale fermierilor pentru a inventaria problemele cu care acestia se confrunta?” a primit un raspuns prompt de la Ministru: ”incep de maine, maine am deja trei intalniri, iar apoi vom organiza intalniri si cu restul. Asociatiile trebuie sa ne fie insa parteneri, nu critici de arta”, a incheiat el.




Atentie la lapte, oua si peste;

Taranii care vand lapte, oua sau peste in piete vor fi informati ca nu mai pot comercializa produsele daca nu sunt inregistrati la directiile sanitare veterinare pana in luna februarie, iar dupa aceasta data vor fi aplicate amenzi, a declarat presedintele Autoritatii Nationale Sanitar-Veterinare si pentru Siguranta Alimentelor (ANSVSA), Radu Roatis. Ei trebuie sa se supuna unui ordin al Autoritatii, intrat in vigoare la 1 ianuarie. "Pentru a nu fi in ochii taranilor niste taietori de capete, am demarat actiuni de informare si de popularizare a acestui ordin. Nu o sa-i amendam de la primul control, o sa le facem cunoscut acest ordin cu toate implicatiile si beneficiile lui. Cei care au fost instiintati si nu s-au conformat vor fi sanctionati", a explicat Roatis.

Ordinul mentioneaza ca taranii pot vinde acele produse in anumite cantitati, stabilite in functie de tipul alimentelor. Astfel, taranii pot comercializa lapte crud conform cotei de lapte care le este alocata, pana la 300 de kilograme de peste proaspat capturat in mare sau 50 de kilograme de peste de apa dulce in cazul unui singur transport, carne de pasare de la ferme cu pana la 2.000 de capete si oua provenind de la ferme de cel mult 50 de gaini. Seful ANSVSA a spus ca vor fi distribuite, catre micii producatori, brosuri si ghiduri de informare cu privire la acest ordin, explicand ca intelege situatia taranilor care nu au acces la internet si nu au de unde sa se informeze cu ultimele reglementari intrate in vigoare.

In ceea ce priveste numarul taranilor care s-au inregistrat, pana in prezent, la DSV, presedintele ANSVSA a spus ca nu exista inca o statistica, iar aceasta va fi disponibila la finele acestei luni.




Confiscare de lemn, livrat fara acte

Un barbat de 40 de ani, administrator la o firma de prelucrare a lemnului din Bistrita-Nasaud, a fost amendat de politie si de inspectorii de la Inspectoratul Teritorial de Regim Silvic si Vanatoare Cluj (ITRSV) cu 9.000 de lei, deoarece nu a putut explica provenienta unei cantitati mari de cherestea livrata fara acte la un depozit din localitatea Bontida.

In urma efectuarii unui control, autoritatile au dispus confiscarea a 32,96 de metri cubi de cherestea si grinzi in valoare de 16.480 lei, precum si a sumei de 5500 lei, care reprezenta contravaloarea materialului lemnos vandut prin acest depozit pana la data confiscarii.




Demisie la ANPA

Presedintele Agentiei Nationale de Pescuit si Acvacultura (ANPA), Gheorghe Stefan, a demisionat din functie considerand ca si-a indeplinit mandatul dupa patru ani la conducerea institutiei.

"Ma voi intoarce in sectorul privat. Consider ca am adus domeniul pescuitului in cea mai buna situatie pe care a avut-o vreodata", a declarat miercuri pentru NewsIn Gheorghe Stefan.

Acesta va fi inlocuit de Valentin Buksz.

Fondurile europene destinate pescuitului se deruleaza pe baza Programului Operational pentru Pescuit (POP), document aprobat de catre Comisia Europeana la sfarsitul anului 2007.




Istoria palincii

Directorul Centrului Judetean pentru Conservarea si Promovarea Culturii Traditionale (CJCPCT) Satu Mare, Felician Pop, scrie prima carte despre palinca din Romania, informeaza agentia Agerpres.

Felician Pop a declarat, miercuri, ca s-a inceput deja adunarea datelor, cartea urmand sa fie lansata cu ocazia primului Festival International al Palincii, care va avea loc la Satu Mare in a doua parte a lunii septembrie.

"Cartea se va intitula Istoria Palincii, iar lucrarea este prima de acest gen care apare in Romania si se axeaza pe evolutia mijloacelor si tehnicilor de productie a palincii in Transilvani, in special in Tara Oasului. Totodata, cartea va aborda locul palincii incivilizatia traditionala, obiceiuri legate de consumul acesteia, precum si referinte istorice, folclorice de-a lungul vremii", a mai precizat Pop.





Nou grup de apicultori

30 de apicultori din Pascani au initiat demersurile necesare infiintarii unui grup de producatori in acest sector de activitate, informeaza cotidianul Bursa. Apicultorii spera ca in acest fel sa-ti faciliteze accesul la fodurile europene disponibile prin Programul national de Dezvoltare Rural. De asemenea, ei sunt increzatori ca astfel isi vor promova mai usor produsele in marile lanturi comerciale.

"Ne vom organiza in aceasta structura deoarece, conform legislatiei europene, grupurile de producatori pot beneficia mai usor de fonduri importante prin integrmediul programelor europene care se adreseaza domeniului nostru. Vrem sa accesam bani europeni pentru a infiinta un atelier pentru prelucrarea stupilor. De asemeea, am decis sa vindem impreuna productia de miere a membrilor grupului", a declarat Ion Radu, unul din reprezentantii initiatorilor acestui proiect.


Sursa: www.agroazi.ro

Noutati

Noul raport Corteva evidențiază modul în care inovația accelerează o agricultură mai sustenabilă

29-04-2025 Stiri agricole

Noul raport Corteva evidențiază modul în care inovația accelerează o agricultură mai sustenabilă

Cel mai recent raport de progres al Corteva Agriscience privind obiectivele sale de sustenabilitate evidențiază modul în care progresele în inovație și tehnologie determină o productivitate mai mare pentru fermieri, protejând în același timp resursele noastre naturale. Mai multe>>

Activități în desfășurare la APIA

28-04-2025 APIA

Activități în desfășurare la APIA

Agenția de Plăți și Intervenție pentru Agricultură (APIA) informează publicul larg cu privire la cele mai importante activități desfășurate în această perioadă:- primirea Cererilor de plată în cadrul Campaniei 2025 până la data de 30 mai;- eliberarea de adeverințe pentru beneficiarii unor măsuri și intervenții gestionate în cadrul Campaniei 2025, respectiv pentru: Sprijin de bază pentru venit în scopul sustenabilității (BISS), Mai multe>>

Statul român interzice micilor fermieri accesul la „Rabla pentru Tractoare”, eliminând din ghidul oficial al programului anumite categorii de utilaje, mai accesibile. Fermierii români cer explicații și reluarea consultării publice.

25-04-2025 Stiri agricole

Statul român interzice micilor fermieri accesul la „Rabla pentru Tractoare”, eliminând din ghidul oficial al programului anumite categorii de utilaje, mai accesibile. Fermierii români cer explicații și reluarea consultării publice.

Ghidul oficial al programului „Rabla pentru Tractoare”, publicat recent în Monitorul Oficial, a stârnit controverse majore după ce autoritățile au modificat în mod esențial și netransparent definiția eligibilă a „tractorului”, excluzând din program tocmai subcategoriile T1a, T1b, T2a, T2b, T3a  și T3b — adică exact acele vehicule care, potrivit legislației europene, sunt tractoare agricole sau forestiere, mai accesibile pentru fermierii români mici și mijlocii. Mai multe>>

Peste 39,5 milioane euro au ajuns în conturile beneficiarilor din sectorul creșterii ovinelor/caprinelor

25-04-2025 APIA

Peste 39,5 milioane euro au ajuns în conturile beneficiarilor  din sectorul creșterii ovinelor/caprinelor

Agenția de Plăți și Intervenție pentru Agricultură (APIA) informează că începând cu data de 17 aprilie 2025, efectuează plata sprijinului financiar de urgență în agricultură pentru sectorul de creștere a ovinelor/caprinelor, afectat de fenomene climatice nefavorabile. Mai multe>>

APIA eliberează adeverințe pentru beneficiarii măsurilor și intervențiilor gestionate în cadrul Campaniei 2025

25-04-2025 APIA

APIA eliberează adeverințe pentru beneficiarii măsurilor și intervențiilor gestionate în cadrul Campaniei 2025

Agenția de Plăți și Intervenție pentru Agricultură (APIA) informează că începând cu data de 17 aprilie 2025, eliberează adeverințe pentru beneficiarii unor măsuri și intervenții implementate de APIA, respectiv pentru: Sprijin de bază pentru venit în scopul sustenabilității (BISS), Sprijin redistributiv complementar pentru venit în scopul sustenabilității (CRISS), Măsura 10 – Agro-mediu şi climă, Măsura 11 – Agricultură ecologică,  Mai multe>>

Alianța pentru Agricultură și Cooperare salută poziția Parlamentului European privind viitorul buget UE și susținerea unei PAC echitabile și moderne

25-04-2025 Stiri agricole

Alianța pentru Agricultură și Cooperare salută poziția Parlamentului European privind viitorul buget UE și susținerea unei PAC echitabile și moderne

Comisia pentru Bugete a Parlamentului European a adoptat astăzi, cu o majoritate de 23 voturi pentru, raportul referitor la viitorul buget al UE post-2027. Raportul, coordonat de eurodeputații Carla Tavares (S&D, Portugalia) și Siegfried Mureșan (PPE, România), respinge modelul „un plan național per stat membru” propus de Comisia Europeană și reafirmă necesitatea unei abordări echilibrate, flexibile și real adaptate nevoilor statelor membre. Mai multe>>

Impactul inovației: produsele biologice revoluționează agricultura

24-04-2025 Stiri agricole

Impactul inovației: produsele biologice revoluționează agricultura

Author: Andre Negreiros, Liderul Unității Comerciale Europa Centrală și de Est, Corteva Agriscience Natura este ingenioasă, găsind mereu noi și mai bune modalități de a răspunde celor mai mari provocări. Pretutindeni în jurul nostru există exemple prin care natura oferă un avantaj – ajutând plantele să devină mai rezistente, insectele mai adaptabile, iar solurile mai sănătoase. Mai multe>>

Sărbătorile de Paște – Cozonaci cu diverse umpluturi cu până la 16 E-uri și 32 grame de zahăr pentru 100 grame de produs !

18-04-2025 Siguranta alimentara

Sărbătorile de Paște – Cozonaci cu diverse umpluturi cu până la 16 E-uri și 32 grame de zahăr pentru 100 grame de produs !

InfoCons Protecția Consumatorilor a realizat un studiu pe baza informațiilor ce se regăsesc pe etichetele produselor tip cozonac cu diverse umpluturi identificate pe piața din România pentru Sărbătorile de Paște 2025 .În total InfoCons Protecția Consumatorilor a analizat 23 de produse tip cozonac cu diverse umpluturi  (cozonac cu ciocolată , cozonac cu nucă și cozonac cu rahat ) cu ocazia Sărbătorilor de Paște 2025 , de la următorii producători/distribuitori : Mai multe>>

IAA între mit și realitate: cum funcționează combaterea grindinei și cum ajută economia României

18-04-2025 Stiri agricole

IAA între mit și realitate: cum funcționează combaterea grindinei și cum ajută economia României

Pentru a aduce claritate asupra modului în care funcționează sistemul antigrindină și de creștere a precipitațiilor în România, IAA – Intervenții Active în Atmosferă, aduce în prim-plan informații documentate. Cu o experiență de peste 30 de ani, IAA este o societate privată românească care desfășoară o activitate strategică, susținând fermierii, protejând culturile și contribuind direct la securitatea alimentară a țării Mai multe>>

Criza degradării solurilor contribuie la dublarea migrației globale, avertizează un nou raport

18-04-2025 Stiri agricole

Criza degradării solurilor contribuie la dublarea migrației globale, avertizează un nou raport

Se estimează că până la sfârșitul secolului migrația globală se va dubla, în mare parte din cauza crizelor devastatoare și interconectate reprezentate de degradarea solului, schimbările climatice și insecuritatea alimentară, conform unui nou raport publicat astăzi de mișcarea Salvează Solul. Mai multe>>

Tarfin sprijină fermierii români prin finanțare accesibilă și soluții inovative. Numărul celor care au apelat la finanțare a crescut cu aproape 60% în ultimul an

17-04-2025 Credite agricultura

Tarfin sprijină fermierii români prin finanțare accesibilă și soluții inovative. Numărul celor care au apelat la finanțare a crescut cu aproape 60% în ultimul an

Tarfin, liderul regional în domeniul finanțărilor în agricultură, continuă să aducă soluții inovative pentru fermierii din toate colțurile țării, asigurându-se că aceștia au acces la finanțare rapidă, flexibilă și digitală. În acest sezon, compania își reafirmă angajamentul de a sprijini fermierii din România și de a asigura sustenabilitatea producției agricole. . Mai multe>>

Leadershipul în marketing al Corteva în România, onorat la Gala Capital de Excelență în Management

17-04-2025 Marketing agroalimentar

Leadershipul în marketing al Corteva în România, onorat la Gala Capital de Excelență în Management

Maria Cîrjă, Marketing Manager România și Republica Moldova la Corteva Agriscience, compania internațională de știință și tehnologie agricolă, a fost desemnată „Cel mai bun Director de Marketing din România” la Gala de Excelență în Management organizată de revista Capital.Evenimentul celebrează realizările remarcabile ale liderilor de afaceri din întreaga țară, care conduc proiecte cu impact în domenii cheie precum marketing, vânzări, resurse umane și altele. Mai multe>>