Stirile zile de 08.01.2009

Titlurile zilei:

  • 100 kg/ha azot, gratis;
  • Atentie la lapte, oua si peste;
  • Confiscare de lemn si amenda;
  • Demisie la ANPA;
  • Istoria palincii;
  • Nou grup de apicultori;








100 kg/ha azot gratuit;

Ioan Niculae, proprietarul Interagro, care administreaza aproximativ 50.000 de hectare de teren agricol, este interesat sa afle “Ce are ministerul de gand cu acordarea de subventii pentru ingrasaminte pentru culturile din primavara”. Ministrul are deja un proiect de ordonanta prin care vrea sa dea un sac sau doua de ingrasaminte pe hectar in loc de subventie si in felul acesta sa ajute si industria de resort. “Este gata, voi incerca sa-l promovez poate chiar de saptamana aceasta, dar ramane de vazut daca va fi acceptat”, spune Ilie Sarbu.

Stefan Poienaru, proprietarul Agrofam Holding din Fetesti care a intrebat “Cand aveti de gand sa organizati o intalnire cu reprezentantii organizatiilor profesionale si ale fermierilor pentru a inventaria problemele cu care acestia se confrunta?” a primit un raspuns prompt de la Ministru: ”incep de maine, maine am deja trei intalniri, iar apoi vom organiza intalniri si cu restul. Asociatiile trebuie sa ne fie insa parteneri, nu critici de arta”, a incheiat el.




Atentie la lapte, oua si peste;

Taranii care vand lapte, oua sau peste in piete vor fi informati ca nu mai pot comercializa produsele daca nu sunt inregistrati la directiile sanitare veterinare pana in luna februarie, iar dupa aceasta data vor fi aplicate amenzi, a declarat presedintele Autoritatii Nationale Sanitar-Veterinare si pentru Siguranta Alimentelor (ANSVSA), Radu Roatis. Ei trebuie sa se supuna unui ordin al Autoritatii, intrat in vigoare la 1 ianuarie. "Pentru a nu fi in ochii taranilor niste taietori de capete, am demarat actiuni de informare si de popularizare a acestui ordin. Nu o sa-i amendam de la primul control, o sa le facem cunoscut acest ordin cu toate implicatiile si beneficiile lui. Cei care au fost instiintati si nu s-au conformat vor fi sanctionati", a explicat Roatis.

Ordinul mentioneaza ca taranii pot vinde acele produse in anumite cantitati, stabilite in functie de tipul alimentelor. Astfel, taranii pot comercializa lapte crud conform cotei de lapte care le este alocata, pana la 300 de kilograme de peste proaspat capturat in mare sau 50 de kilograme de peste de apa dulce in cazul unui singur transport, carne de pasare de la ferme cu pana la 2.000 de capete si oua provenind de la ferme de cel mult 50 de gaini. Seful ANSVSA a spus ca vor fi distribuite, catre micii producatori, brosuri si ghiduri de informare cu privire la acest ordin, explicand ca intelege situatia taranilor care nu au acces la internet si nu au de unde sa se informeze cu ultimele reglementari intrate in vigoare.

In ceea ce priveste numarul taranilor care s-au inregistrat, pana in prezent, la DSV, presedintele ANSVSA a spus ca nu exista inca o statistica, iar aceasta va fi disponibila la finele acestei luni.




Confiscare de lemn, livrat fara acte

Un barbat de 40 de ani, administrator la o firma de prelucrare a lemnului din Bistrita-Nasaud, a fost amendat de politie si de inspectorii de la Inspectoratul Teritorial de Regim Silvic si Vanatoare Cluj (ITRSV) cu 9.000 de lei, deoarece nu a putut explica provenienta unei cantitati mari de cherestea livrata fara acte la un depozit din localitatea Bontida.

In urma efectuarii unui control, autoritatile au dispus confiscarea a 32,96 de metri cubi de cherestea si grinzi in valoare de 16.480 lei, precum si a sumei de 5500 lei, care reprezenta contravaloarea materialului lemnos vandut prin acest depozit pana la data confiscarii.




Demisie la ANPA

Presedintele Agentiei Nationale de Pescuit si Acvacultura (ANPA), Gheorghe Stefan, a demisionat din functie considerand ca si-a indeplinit mandatul dupa patru ani la conducerea institutiei.

"Ma voi intoarce in sectorul privat. Consider ca am adus domeniul pescuitului in cea mai buna situatie pe care a avut-o vreodata", a declarat miercuri pentru NewsIn Gheorghe Stefan.

Acesta va fi inlocuit de Valentin Buksz.

Fondurile europene destinate pescuitului se deruleaza pe baza Programului Operational pentru Pescuit (POP), document aprobat de catre Comisia Europeana la sfarsitul anului 2007.




Istoria palincii

Directorul Centrului Judetean pentru Conservarea si Promovarea Culturii Traditionale (CJCPCT) Satu Mare, Felician Pop, scrie prima carte despre palinca din Romania, informeaza agentia Agerpres.

Felician Pop a declarat, miercuri, ca s-a inceput deja adunarea datelor, cartea urmand sa fie lansata cu ocazia primului Festival International al Palincii, care va avea loc la Satu Mare in a doua parte a lunii septembrie.

"Cartea se va intitula Istoria Palincii, iar lucrarea este prima de acest gen care apare in Romania si se axeaza pe evolutia mijloacelor si tehnicilor de productie a palincii in Transilvani, in special in Tara Oasului. Totodata, cartea va aborda locul palincii incivilizatia traditionala, obiceiuri legate de consumul acesteia, precum si referinte istorice, folclorice de-a lungul vremii", a mai precizat Pop.





Nou grup de apicultori

30 de apicultori din Pascani au initiat demersurile necesare infiintarii unui grup de producatori in acest sector de activitate, informeaza cotidianul Bursa. Apicultorii spera ca in acest fel sa-ti faciliteze accesul la fodurile europene disponibile prin Programul national de Dezvoltare Rural. De asemenea, ei sunt increzatori ca astfel isi vor promova mai usor produsele in marile lanturi comerciale.

"Ne vom organiza in aceasta structura deoarece, conform legislatiei europene, grupurile de producatori pot beneficia mai usor de fonduri importante prin integrmediul programelor europene care se adreseaza domeniului nostru. Vrem sa accesam bani europeni pentru a infiinta un atelier pentru prelucrarea stupilor. De asemeea, am decis sa vindem impreuna productia de miere a membrilor grupului", a declarat Ion Radu, unul din reprezentantii initiatorilor acestui proiect.


Sursa: www.agroazi.ro

Noutati

Cultivarea succesului pentru fermieri cu solutii digitale in agricultura

18-05-2024 Management agricol

Cultivarea succesului pentru fermieri cu solutii digitale in agricultura

Digitalizarea, o tendinta din ce in ce mai prevalenta in agricultura, implica utilizarea tehnologiilor precise si bazate pe date pentru a ajuta fermierii sa ia decizii in timp real. Inteligenta artificiala, datele analitice, senzorii si alte tehnologii au potentialul de a imbunatati productiile, de a optimiza eficienta apei si a inputurilor si de a promova sustenabilitatea in cultivarea pamantului cu scopul de a asigura securitatea alimentara pentru o populatie in crestere la nivel global. Mai multe>>

Patria Bank ofera in parteneriat cu Agrii solutii pentru fermierii care au nevoie de finantare

09-04-2024 Credite agricultura

Patria Bank ofera in parteneriat cu Agrii solutii pentru fermierii care au nevoie de finantare

Incepand cu aceasta luna, Patria Bank ofera in parteneriat cu Agrii solutii pentru fermierii care au nevoie de finantare pentru achizitia de inputuri agricole si obtinerea unor recolte bogate si profitabile. Prin acest parteneriat, Patria Bank si Agrii isi propun ca impreuna sa faciliteze fermierilor accesul la solutii de finantare care sa le sustina dezvoltarea sustenabila si durabila. Mai multe>>

Agra Asigurari anunta extinderea portofoliului de produse dedicate sectorului agricol

18-03-2024 Asigurari agricole

Agra Asigurari anunta extinderea portofoliului de produse dedicate sectorului agricol

Agra Asigurari isi mentine pozitia de lider pe piata asigurarilor agricole din Romania si anunta in exclusivitate extinderea portofoliului de produse. In cadrul conferintei de presa din data de 13 martie 2024, o parte din managementul local a prezentat evolutia sucursalei in cei 9 ani de activitate, tendintele si nevoile actuale din piata asigurarilor agricole in corelatie cu noile produse lansate, rezultatele financiare, precum si evolutia suprafetelor asigurare in Romania, dar si la nivel de g... Mai multe>>

100 de tineri fermieri au absolvit a V-a serie a programului “Tineri Lideri pentru Agricultura”

18-03-2024 Afaceri agricole

100 de tineri fermieri au absolvit a V-a serie a programului “Tineri Lideri pentru Agricultura”

In data de 14 martie a.c. Clubul Fermierilor Romani a celebrat absolvirea seriei V a programului “Tineri Lideri pentru Agricultura”. Acesta pregateste generatiile viitoare de tineri fermieri pentru a continua afacerile familiei, pentru asumarea rolului de lider in propriile afaceri si in comunitate, dar si pentru a participa activ la mai buna reprezentare profesionala a fermierilor in structurile administratiei publice din Romania si de la Bruxelles. Mai multe>>

Cel mai mare Targ din Romania, cu o traditie din 2010, exclusiv pe energii regenerabile, continua seria evenimentelor si in 2024

18-03-2024 Targuri si expozitii

Cel mai mare Targ din Romania, cu o traditie din 2010, exclusiv pe energii regenerabile, continua seria evenimentelor si in 2024

Situata intr-o pozitie de exceptie, aflata la confluenta a trei tari din regiune, Romania, Ungaria si Serbia, intre care s-au consacrat traditional multiple schimburi comerciale, editia din Timisoara a Targului RoEnergy Romania, Timisoara 2023, s-a bucurat de succes. Si in 2024, la RoEnergy vor fi prezente inovatii, furnizori de produse si tehnologii de ultima generatie din domeniile solar/fotvoltaic, energie geotermala, biomasa, biogaz, cogenerare, microhidroenergie, energie eoliana, stocare en... Mai multe>>

Inspiratie si inovatie la BioFEST 2024 - Cel mai mare festival dedicat tehnologiilor de protectia mediului si sustenabilitate!

13-03-2024 Targuri si expozitii

Inspiratie si inovatie la BioFEST 2024 - Cel mai mare festival dedicat tehnologiilor de protectia mediului si sustenabilitate!

Universitatea Nationala de Stiinta si Tehnologie POLITEHNICA Bucuresti, prin Facultatea de Ingineria Sistemelor Biotehnice, anunta cea de-a patra editie a BioFEST 2024. Cel mai mare festival dedicat tehnologiilor de protectie a mediului si descoperirilor in domeniul sustenabilitati va avea loc in perioada 28-30 martie 2024, in campusul UNSTPB. BioFEST este mai mult decat un simplu festival, este o punte catre viitor, aducand impreuna cele mai recente tehnologii, practici si solutii din industria... Mai multe>>

Saptamana aceasta se efectueaza plata ajutorului pentru legume in spatii protejate (2023-2024)

13-03-2024 Plati APIA

Saptamana aceasta se efectueaza plata ajutorului pentru legume in spatii protejate (2023-2024)

Legumicultorii inscrisi pentru ajutorul de minimis de 1.000 euro/1.000 mp/beneficiar, acordat pentru sustinerea productiei de legume in spatii protejate in perioada de extrasezon, vor primi banii cuveniti in aceasta saptamana. Mai multe>>

Cat ”cantareste” o afacere cu cantare industriale

13-03-2024 Afaceri agricole

Cat ”cantareste” o afacere cu cantare industriale

Grupul SILOBAG, prezent pe piata agricola din Romania din anul 2022 cu brandurile SILOBAG Romania si IulianCantar.eu, a inregistrat o cifra de afaceri de peste un milion de euro in anul 2023, din care mai mult de jumatate reprezinta cantarele produse si vandute in tara. Mai multe>>

Cererea care a salvat sezonul: Africa de Nord, Turcia, Italia si Grecia [EuroGrainExchange 2024]

07-03-2024 Intalniri si conferinte

Cererea care a salvat sezonul: Africa de Nord, Turcia, Italia si Grecia [EuroGrainExchange 2024]

In cadrul EuroGrainExchange 2024 - eveniment exceptional dedicat industriei de cereale din Europa Centrala si de Est, va avea loc masa rotunda cu tema "Cererea care a salvat sezonul: Africa de Nord, Turcia, Italia si Grecia", in data de 11 Aprilie 2024, ora 11:30, la Radisson Blu Hotel Bucuresti. Printre subiectele abordate se regasesc: Concepul Mare Nostrum. Balcanii / Marea Neagra ca furnizor principal pentru Africa de Nord si Asia de Sud-Est. Tarile adriatice guverneaza afacerile de coaster. ... Mai multe>>

Turcescu: "APIA mentine acelasi ritm sustinut de autorizare a dosarelor eligibile, efectuarea platilor catre fermieri"

05-03-2024 Plati APIA

Turcescu: "APIA mentine acelasi ritm sustinut de autorizare a dosarelor eligibile, efectuarea platilor catre fermieri"

Agentia de Plati si Interventie pentru Agricultura (APIA) informeaza ca, ieri – 04.03.2024, a autorizat la plata 4.670 beneficiari, cu o suma totala de 129.036.691,46 lei, astfel: 29.838.330,83 lei de la Bugetul National (BN); 95.177.957,18 lei din Fondul European de Garantare Agricola (FEGA); 3.353.158,66 lei din Fondul European Agricol pentru Dezvoltare Rurala (FEADR). Mai multe>>

Corteva Agriscience a acordat un grant in bani pentru a sprijini persoanele cu dizabilitati in agricultura

05-03-2024 Stiri agricole

Corteva Agriscience a acordat un grant in bani pentru a sprijini persoanele cu dizabilitati in agricultura

Corteva Agriscience, compania internationala de cercetare si dezvoltare in domeniul agriculturii, angajata in transformarea peisajului agricol, a acordat un grant in bani proiectului care isi propune sa sprijine fermierii cu dizabilitati. Initiativa „Punem Agricultura pe Picioare", lansata de Alexandra Buliga, femeie fermier si antreprenor in cadrul societatii Baiagro din judetul Neamt, a obtinut sprijinul Corteva in cadrul programului de granturi educationale TalentA in 2023, destinat sa sustin... Mai multe>>

Incepe vizarea carnetelor de renta viagera

05-03-2024 Subventii agricultura

Incepe vizarea carnetelor de renta viagera

Agentia de Plati si Interventie pentru Agricultura (APIA) informeaza ca, pentru obtinerea sumei de bani reprezentand renta viagera agricola aferenta anului 2023, rentierii vor solicita viza anuala, in perioada 01.03 - 31.08.2024, fie prin prezenta fizica la sediile Centrelor Judetene APIA, fie prin mijloace electronice de comunicatii sau posta/curier. Mai multe>>