Stirile zile de 08.01.2009

Titlurile zilei:

  • 100 kg/ha azot, gratis;
  • Atentie la lapte, oua si peste;
  • Confiscare de lemn si amenda;
  • Demisie la ANPA;
  • Istoria palincii;
  • Nou grup de apicultori;








100 kg/ha azot gratuit;

Ioan Niculae, proprietarul Interagro, care administreaza aproximativ 50.000 de hectare de teren agricol, este interesat sa afle “Ce are ministerul de gand cu acordarea de subventii pentru ingrasaminte pentru culturile din primavara”. Ministrul are deja un proiect de ordonanta prin care vrea sa dea un sac sau doua de ingrasaminte pe hectar in loc de subventie si in felul acesta sa ajute si industria de resort. “Este gata, voi incerca sa-l promovez poate chiar de saptamana aceasta, dar ramane de vazut daca va fi acceptat”, spune Ilie Sarbu.

Stefan Poienaru, proprietarul Agrofam Holding din Fetesti care a intrebat “Cand aveti de gand sa organizati o intalnire cu reprezentantii organizatiilor profesionale si ale fermierilor pentru a inventaria problemele cu care acestia se confrunta?” a primit un raspuns prompt de la Ministru: ”incep de maine, maine am deja trei intalniri, iar apoi vom organiza intalniri si cu restul. Asociatiile trebuie sa ne fie insa parteneri, nu critici de arta”, a incheiat el.




Atentie la lapte, oua si peste;

Taranii care vand lapte, oua sau peste in piete vor fi informati ca nu mai pot comercializa produsele daca nu sunt inregistrati la directiile sanitare veterinare pana in luna februarie, iar dupa aceasta data vor fi aplicate amenzi, a declarat presedintele Autoritatii Nationale Sanitar-Veterinare si pentru Siguranta Alimentelor (ANSVSA), Radu Roatis. Ei trebuie sa se supuna unui ordin al Autoritatii, intrat in vigoare la 1 ianuarie. "Pentru a nu fi in ochii taranilor niste taietori de capete, am demarat actiuni de informare si de popularizare a acestui ordin. Nu o sa-i amendam de la primul control, o sa le facem cunoscut acest ordin cu toate implicatiile si beneficiile lui. Cei care au fost instiintati si nu s-au conformat vor fi sanctionati", a explicat Roatis.

Ordinul mentioneaza ca taranii pot vinde acele produse in anumite cantitati, stabilite in functie de tipul alimentelor. Astfel, taranii pot comercializa lapte crud conform cotei de lapte care le este alocata, pana la 300 de kilograme de peste proaspat capturat in mare sau 50 de kilograme de peste de apa dulce in cazul unui singur transport, carne de pasare de la ferme cu pana la 2.000 de capete si oua provenind de la ferme de cel mult 50 de gaini. Seful ANSVSA a spus ca vor fi distribuite, catre micii producatori, brosuri si ghiduri de informare cu privire la acest ordin, explicand ca intelege situatia taranilor care nu au acces la internet si nu au de unde sa se informeze cu ultimele reglementari intrate in vigoare.

In ceea ce priveste numarul taranilor care s-au inregistrat, pana in prezent, la DSV, presedintele ANSVSA a spus ca nu exista inca o statistica, iar aceasta va fi disponibila la finele acestei luni.




Confiscare de lemn, livrat fara acte

Un barbat de 40 de ani, administrator la o firma de prelucrare a lemnului din Bistrita-Nasaud, a fost amendat de politie si de inspectorii de la Inspectoratul Teritorial de Regim Silvic si Vanatoare Cluj (ITRSV) cu 9.000 de lei, deoarece nu a putut explica provenienta unei cantitati mari de cherestea livrata fara acte la un depozit din localitatea Bontida.

In urma efectuarii unui control, autoritatile au dispus confiscarea a 32,96 de metri cubi de cherestea si grinzi in valoare de 16.480 lei, precum si a sumei de 5500 lei, care reprezenta contravaloarea materialului lemnos vandut prin acest depozit pana la data confiscarii.




Demisie la ANPA

Presedintele Agentiei Nationale de Pescuit si Acvacultura (ANPA), Gheorghe Stefan, a demisionat din functie considerand ca si-a indeplinit mandatul dupa patru ani la conducerea institutiei.

"Ma voi intoarce in sectorul privat. Consider ca am adus domeniul pescuitului in cea mai buna situatie pe care a avut-o vreodata", a declarat miercuri pentru NewsIn Gheorghe Stefan.

Acesta va fi inlocuit de Valentin Buksz.

Fondurile europene destinate pescuitului se deruleaza pe baza Programului Operational pentru Pescuit (POP), document aprobat de catre Comisia Europeana la sfarsitul anului 2007.




Istoria palincii

Directorul Centrului Judetean pentru Conservarea si Promovarea Culturii Traditionale (CJCPCT) Satu Mare, Felician Pop, scrie prima carte despre palinca din Romania, informeaza agentia Agerpres.

Felician Pop a declarat, miercuri, ca s-a inceput deja adunarea datelor, cartea urmand sa fie lansata cu ocazia primului Festival International al Palincii, care va avea loc la Satu Mare in a doua parte a lunii septembrie.

"Cartea se va intitula Istoria Palincii, iar lucrarea este prima de acest gen care apare in Romania si se axeaza pe evolutia mijloacelor si tehnicilor de productie a palincii in Transilvani, in special in Tara Oasului. Totodata, cartea va aborda locul palincii incivilizatia traditionala, obiceiuri legate de consumul acesteia, precum si referinte istorice, folclorice de-a lungul vremii", a mai precizat Pop.





Nou grup de apicultori

30 de apicultori din Pascani au initiat demersurile necesare infiintarii unui grup de producatori in acest sector de activitate, informeaza cotidianul Bursa. Apicultorii spera ca in acest fel sa-ti faciliteze accesul la fodurile europene disponibile prin Programul national de Dezvoltare Rural. De asemenea, ei sunt increzatori ca astfel isi vor promova mai usor produsele in marile lanturi comerciale.

"Ne vom organiza in aceasta structura deoarece, conform legislatiei europene, grupurile de producatori pot beneficia mai usor de fonduri importante prin integrmediul programelor europene care se adreseaza domeniului nostru. Vrem sa accesam bani europeni pentru a infiinta un atelier pentru prelucrarea stupilor. De asemeea, am decis sa vindem impreuna productia de miere a membrilor grupului", a declarat Ion Radu, unul din reprezentantii initiatorilor acestui proiect.


Sursa: www.agroazi.ro

Noutati

Prelungire termen depunere Cereri de finanțare a schemei de ajutor de stat „Silvo-mediu și climă” până la data de 30.07.2025

02-07-2025 APIA

Prelungire termen depunere Cereri de finanțare a schemei de ajutor de stat „Silvo-mediu și climă” până la data de 30.07.2025

Agenţia de Plăţi şi Intervenţie pentru Agricultură (APIA) informează beneficiarii care au depus cerere de finanțare pentru accesarea schemei de ajutor de stat „Silvo-mediu și climă”, sesiunea 1/2024 aferentă Intervenției DR-07, din cadrul Planului Strategic PAC 2023 – 2027 că, în conformitate cu prevederile Ordinului MADR nr. 233/27.06.2025, termenul de depunere a cererilor de plată a fost prelungit până la data de 30 iulie 2025 inclusiv. Mai multe>>

APIA a virat peste 397 milioane de lei către fermieri, pentru Campania 2024

02-07-2025 Plati APIA

APIA a virat peste 397 milioane de lei către fermieri, pentru Campania 2024

Agenția de Plăți și Intervenție pentru Agricultură (APIA) a efectuat, în perioada 20 – 30 iunie 2025, plăți în valoare totală de peste 397,69 milioane de lei, echivalentul a aproape 80 de milioane de euro, în conturile fermierilor care au depus cereri în cadrul Campaniei 2024. Mai multe>>

InfoCons și Asociația Energia Inteligentă lansează Ghidul consumatorului de energie electrică și gaze naturale

28-06-2025 Informatii utile

InfoCons și Asociația Energia Inteligentă lansează Ghidul consumatorului de energie electrică și gaze naturale

InfoCons – Organizație Europeană pentru Protecția Consumatorilor și Asociația Energia Inteligentă lansează Ghidul consumatorului de energie electrică și gaze naturale, un instrument util pentru toți consumatorii de energie care aduce în prim plan importanța cunoașterii drepturilor și responsabilităților acestora în raport cu furnizorii și operatorii din domeniul energetic. În contextul liberalizării pieței de energie electrică începând cu data de 1 iulie 2025, pentru a plăti un preț corect la c... Mai multe>>

Solicitare oficială privind accelerarea implementării Schemei de sprijin pentru autoconsum energetic destinată sectoarelor CAEN 01, 10 și 11

27-06-2025 Stiri agricole

Solicitare oficială privind accelerarea implementării Schemei de sprijin pentru autoconsum energetic destinată sectoarelor CAEN 01, 10 și 11

Informare HBM Consulting: În dimineața zilei de 25 iunie, am transmis o solicitare oficială privind accelerarea implementării Schemei de sprijin pentru autoconsum energetic destinată sectoarelor cod CAEN 01, 10 și 11 (  https://ros.ms/r4PrN  ).  Mai multe>>

România importă mâncare nu din lipsă de resurse, ci de plan

27-06-2025 Stiri agricole

România importă mâncare nu din lipsă de resurse, ci de plan

Cum reparăm un deficit de miliarde și construim o industrie agroalimentară competitivă? Există o ironie greu de ignorat în peisajul economic al României. Una dintre cele mai fertile țări din Europa importă majoritatea alimentelor pe care le consumă. Rafturile din retail spun povestea unui paradox devenit cotidian: carne procesată din vest, lactate din centrul Europei, dulciuri și conserve de oriunde, mai puțin de aici. Și asta într-o țară care are pământ fertil, tradiție agricolă, și ... Mai multe>>

Corteva Agriscience onorează generațiile de fermieri români în noua serie video „ADN de Fermier”

27-06-2025 Stiri agricole

Corteva Agriscience onorează generațiile de fermieri români în noua serie video „ADN de Fermier”

Corteva Agriscience, compania internațională de știință și tehnologie agricolă, anunță lansarea seriei video „ADN de Fermier”, realizată în parteneriat cu emisiunea Agro Jurnal de pe canalul național Digi 24. Episoadele vor fi difuzate lunar pe parcursul întregului an și sunt concepute pentru a evidenția rolul tranziției generaționale în agricultura românească. Mai multe>>

IAA: Din cauza unui blocaj administrativ, România pierde lupta cu schimbările climatice

23-06-2025 Stiri agricole

IAA: Din cauza unui blocaj administrativ, România pierde lupta cu schimbările climatice

București, 23.06.2025 — Compania IAA – Intervenții Active în Atmosferă atrage atenția asupra unei situații critice care pune în pericol funcționarea întregului sistem național de combatere a căderilor de grindină și de stimulare a precipitațiilor.https://www.youtube.com/watch?v=7GAxhsfgCPw Mai multe>>

Clubul Fermierilor Români semnează un protocol de colaborare cu ADR pentru accelerarea digitalizării agriculturii românești

21-06-2025 Stiri agricole

Clubul Fermierilor Români semnează un protocol de colaborare cu ADR pentru accelerarea digitalizării agriculturii românești

20 iunie 2025, Sediul Autorității pentru Digitalizarea României (ADR)Prin acest protocol, Clubul Fermierilor Români și Autoritatea pentru Digitalizarea României își propun:- Să sprijine adoptarea tehnologiei digitale în ferme prin inițiative de formare și consiliere,- Să faciliteze accesul la finanțări pentru proiecte de digitalizare- Să contribuie la reducerea decalajului digital și la creșterea competitivității fermierilor români pe piața europeană. Mai multe>>

Napolact, brandul preferat al românilor: ajunge în 45% dintre gospodăriile din România și își consolidează poziția de lider sustenabil pe piața lactatelor

20-06-2025 Marketing agroalimentar

Napolact, brandul preferat al românilor: ajunge în 45% dintre gospodăriile din România și își consolidează poziția de lider sustenabil pe piața lactatelor

Napolact marchează un nou record de prezență în gospodăriile din România, atingând un nivel istoric de 45%, conform datelor aferente primului trimestru din 2025. Cu alte cuvinte, aproape 1 din 2 gospodării românești aleg Napolact, confirmând încrederea consumatorilor în calitatea și autenticitatea brandului. Mai multe>>

Fermierii români sporesc securitatea alimentară prin cultivarea rapiței

19-06-2025 Siguranta alimentara

Fermierii români sporesc securitatea alimentară prin cultivarea rapiței

Pe măsură ce lumea continuă să facă față efectelor vremii extreme și ale perturbărilor economice, securitatea alimentară rămâne una dintre cele mai presante priorități globale. Potrivit Raportului Global privind Criza Alimentară 20251, aproape 295 de milioane de oameni s-au confruntat cu insecuritate alimentară acută anul trecut, o creștere uluitoare față de anii anteriori. Mai multe>>

APIA a dat startul plăților pentru Sprijinul Cuplat – Campania 2024. Peste 60 de milioane de euro ajung la fermieri

19-06-2025 Plati APIA

APIA a dat startul plăților pentru Sprijinul Cuplat – Campania 2024. Peste 60 de milioane de euro ajung la fermieri

Agenția de Plăți și Intervenție pentru Agricultură (APIA) a început miercuri, 18 iunie 2025, transferul sumelor aferente Sprijinului Cuplat pentru Campania 2024. Peste 43.500 de fermieri vor beneficia de plăți în valoare totală de peste 60 de milioane de euro, fonduri provenite din Fondul European de Garantare Agricolă (FEGA). Mai multe>>

Modificări în legislația aferentă sectorului vitivinicol Intervenția IS-V-01 – Restructurarea și reconversia plantațiilor viticole

18-06-2025 APIA

Modificări în legislația aferentă sectorului vitivinicol Intervenția IS-V-01 – Restructurarea și reconversia plantațiilor viticole

Agenția de Plăți și Intervenție pentru Agricultură (APIA) informează publicul larg că a fost publicat în Monitorul Ofical al României nr. 549/13.06.2025, Ordinul nr. 213 din 12.06.2025 pentru completarea anexei la Ordinul ministrului agriculturii şi dezvoltării rurale nr. 117/2023 privind criteriile de eligibilitate, documentele justificative, condiţiile şi modul de implementare a intervenţiei IS-V-01 „Restructurarea şi reconversia plantaţiilor viticole” din cadrul Planului strategic PAC 2023-20... Mai multe>>