Stirile zile de 29.04.2009


Titlurile zilei:

  • Protest antidescentralizare;
  • Piata laptelui, analizata;
  • Depozite alimentare sigure;
  • "Gripa porceasca!"'
  • Vin fara promovare.






Protest antidescentralizare;

Federatia Nationala a Sindicatelor din Agricultura, Alimentate, Tutun, Domenii si Servicii Conexe „AGROSTAR” protesteaza fata de decizia Guvernului Romaniei si Ministerului Agriculturii si Dezvoltarii Rurale cu privire la Proiectul de Descentralizare si Reorganizare a Administratiei Agricole.

AGROSTAR nu admite promovarea unui proiect de act normativ cu privire la desfiintarea unor agentii din subordinea Ministerului Agriculturii si Dezvoltarii Rurale (Agentia Nationala de Consultanta Agricola, Agentia Domeniilor Statului, Agentia Nationala de Ameliorare si Reproductie in Zootehnie) fara a fi consultati partenerii sociali si asociatiile profesionale din domeniu, fara a analiza implicatiile sociale asupra personalului din aceste agentii si efectele asupra sectorului agricol.

            "Trecerea acestor structuri in componenta Consiliilor judetene, trecerea terenurilor agricole de la Agentia Domeniilor Statului la baronii locali, precum si constituirea unor camere agricole subordonate politic Consiliilor judetene si primariilor, inseamna de fapt distrugerea definitiva a agriculturii din Romania si transformarea acestor functionari in activisti de partid" se spune in comunicat.

            Federatia „AGROSTAR” solicita blocarea acestei initiative si inceperea imediata a consultarilor partenerilor sociali.

            In cazul in care Guvernul Romaniei si Ministerul Agriculturii si Dezvoltarii Rurare refuza dialogul, Federatia „AGROSTAR” va declansa actiuni sindicale de protest la nivel national.




Piata laptelui, analizata;

Consiliul Concurentei are in derulare o investigatie utila de cunoastere a pietei laptelui, cu scopul de a analiza structura pietei, precum si a factorii care influenteaza relatia producator-procesator de lapte (de vaca, de oaie, respectiv de capra), informeaza un comunicat de presa.

Aceasta masura s-a luat in urma unor semnalele primite de Consiliul Concurentei, care indica existenta unor tensiuni in relatia dintre producatorii si procesatorii de lapte de vaca, ancheta sectoriala se axeaza pe primele etape de comercializare si va urmari, de asemenea, si identificarea, respectiv corectarea unor posibile disfunctionalitati de natura anticoncurentiala.

In cadrul investigatiei utile pentru cunoasterea pietei laptelui, cu accent pe relatia dintre producatorii si procesatorii de lapte de vaca, Consiliul Concurentei poate solicita informatii, documente sau declaratii tuturor actorilor implicati (agenti economici producatori, procesatori, centre de colectare, asociatii patronale si profesionale, institutii ale statului cu competente in acest domeniu).

Investigatiile utile pentru cunoasterea pietei reprezinta, pe langa radiografii complexe ale sectoarelor analizate,  instrumente esentiale in activitatea oricarei autoritati de concurenta, scopul acestor studii sectoriale fiind obtinerea de informatii privind modul de functionare a unei anumite piete precum si identificarea masurilor potrivite  pentru a rezolva problemele de concurenta din domeniul analizat.

Consiliul Concurentei invita toti actorii implicati pe aceasta piata la o comunicare activa, deschisa in ceea ce priveste problemele de natura concurentiala cu care acestia se confrunta. In acest sens, persoanele interesate pot trimite observatii si puncte de vedere prin posta, la adresa Consiliul Concurentei – Directia Cercetare-Sinteze, Piata Presei Libere nr. 1, Corp D1, Sector 1, Bucuresti, Cod postal 013701, sau prin e-mail, la adresa cercetare@consiliulconcurentei.ro . Precizam faptul ca aceste informatii vor fi tratate drept confidentiale.




Depozite alimentare sigure

La nivel naţional, depozitele cu temperatură controlată nu reuşesc să acopere cererea venită din partea procesatorilor. De aceea, „unii producători sunt forţaţi să-şi păstreze stocurile chiar şi în Ungaria, unde găsesc condiţii de depozitare şi manipulare conforme cu cerinţele de siguranţă alimentară în vigoare”, explică Felix Lucuţar, managing partner la Agriculture Capital &Engineering.

În sprijinul lor, fondurile europene pot fi accesate şi pentru construcţia de depozite cu temperatură controlată, atât pentru activităţile angro, cât şi pentru prestarea de servicii logistice pentru terţi.

Un depozit frigorific construit pe o suprafaţă de 5.000 de metri pătraţi costă între 3,65-4,5 milioane de euro, în funcţie de numărul de paleţi plasaţi pe verticală, de gradul de automatizare şi de temperatura de păstrare a produselor. Aproximativ 20% din valoarea totală a investiţiei acoperă uzina de frig, iar cu cât aceasta este mai eficientă, cu atât costurile de operare sunt mai mici, chiar dacă efortul financiar este mai ridicat.

„În general, o investiţie performantă acoperă surplusul plătit iniţial în mai puţin de doi ani, şi poate asigura funcţionarea pe o perioadă de 20 de ani în condiţii de eficienţă energetică”, completează Lucuţar. Dacă eşti interesat să obţii o astfel de finanţare trebuie să iei în calcul un grad de ocupare al depozitului de 50%- 75% din suprafaţa acestuia.

Veniturile pe care le poţi obţine provin din activităţi de depozitare, manipulare, altele specifice (picking, cross docking) sau chiar comercializarea angro. Tarifele solicitate în prezent pentru depozitare variază între 0,8-1,4 euro/tonă/zi, iar cele pentru manipulare sunt de aproximativ 2,5 euro/palet.

Dacă faci un simplu calcul, vei constata că poţi obţine un câştig anual de 1,5 milioane de euro, la care se adaugă şi profiturile ce provin din celelalte servicii prestate. Astfel, vei putea încasa un profit anual de cel puţin 0,5 milioane de euro, cu toate că o astfel de investiţie se recuperează, de obicei, după, 4-5 ani. Totuşi, dacă poziţionezi depozitul în proximitatea unui oraş important, cu acces la infrastructură, poţi recupera sumele investite chiar şi în trei ani.

Construcţiile de acest tip sunt finanţare în proporţie de 50%, prin măsura 123- Creşterea valorii adăugate a produselor agricole şi forestiere, cu condiţia ca ajutorul nerambursabil să nu depăşească suma de două milioane de euro.




"Gripa porceasca!"

Mediatizarea gripei porcine s-a reflectat rapid in comportamentul utilizatorilor romani. Astfel, daca vineri, 24 aprilie, nu erau cautari dupa sirul "gripa porcina" care sa conduca in site-urile monitorizate de trafic.ro, iar sambata, 25 aprilie, au existat doar 14 cautari, o zi mai tarziu, pe 26 aprilie, numarul cautarilor crescuse deja la 329.

"Explozia" a venit la inceputul saptamanii: luni, 27 aprilie - 4.236 cautari, iar marti, 28 aprilie - 6.811 cautari. Interesant este ca numarul de cautari dupa "simptome gripa porcina" este scazut (27 aprilie - 243 cautari; 28 aprilie - 256 cautari), ceea ce inseamna ca romanii nu sunt ingrijorati de posibilitatea aparitiei virusului in tara noastra, cel putin pentru moment.

Si, ca fapt divers: unele dintre cele mai amuzante constructii derivate au fost "gripa porceasca" si "gripa porcului" (58 de cautari, respectiv 9 cautari, in data de 28 aprilie).




Vin fara promovare

Viticultorii romani nu vor putea accesa banii pentru promovarea vinurilor din campania viticola 2008/2009 in strainatate, din cauza intarzierilor la elaborarea caietului de sarcini si a conditiilor dificile impuse de banci, au declarat reprezentantii MAPDR si APEV.

Data limita pentru depunerea propunerilor de programe de promovare a vinurilor pe pietele straine, pentru campania viticola 2008/2009, este 30 aprilie.

Potrivit directorului execultiv al Asociatiei Exportatorilor si Producatorilor de Vinuri din Romania (APEV), Ioan Stefan, caietul de sarcini ar fi trebuit publicat pe site-uri, cu cel putin o luna inainte de expirarea termenului pentru depunerea proiectelor. De caietul se sarcini se ocupa Ministerul Agriculturii si APIA.

"Speram sa fie gata in urmatoarele zile, dar ei nu vor mai putea depune programe pentru a primi banii aferenti promovarii culturilor de vin din campania 2008/2009. Acesta va fi util pentru banii ce vor dori sa-i acceseze in campaniile urmatoare", explica reprezentantii MAPDR. Potrivit MAPDR, este vorba despre 425.000 de euro.


Sursa: www.pescurt.ro/agricultura

Noutati

Cultivarea succesului pentru fermieri cu solutii digitale in agricultura

18-05-2024 Management agricol

Cultivarea succesului pentru fermieri cu solutii digitale in agricultura

Digitalizarea, o tendinta din ce in ce mai prevalenta in agricultura, implica utilizarea tehnologiilor precise si bazate pe date pentru a ajuta fermierii sa ia decizii in timp real. Inteligenta artificiala, datele analitice, senzorii si alte tehnologii au potentialul de a imbunatati productiile, de a optimiza eficienta apei si a inputurilor si de a promova sustenabilitatea in cultivarea pamantului cu scopul de a asigura securitatea alimentara pentru o populatie in crestere la nivel global. Mai multe>>

Patria Bank ofera in parteneriat cu Agrii solutii pentru fermierii care au nevoie de finantare

09-04-2024 Credite agricultura

Patria Bank ofera in parteneriat cu Agrii solutii pentru fermierii care au nevoie de finantare

Incepand cu aceasta luna, Patria Bank ofera in parteneriat cu Agrii solutii pentru fermierii care au nevoie de finantare pentru achizitia de inputuri agricole si obtinerea unor recolte bogate si profitabile. Prin acest parteneriat, Patria Bank si Agrii isi propun ca impreuna sa faciliteze fermierilor accesul la solutii de finantare care sa le sustina dezvoltarea sustenabila si durabila. Mai multe>>

Agra Asigurari anunta extinderea portofoliului de produse dedicate sectorului agricol

18-03-2024 Asigurari agricole

Agra Asigurari anunta extinderea portofoliului de produse dedicate sectorului agricol

Agra Asigurari isi mentine pozitia de lider pe piata asigurarilor agricole din Romania si anunta in exclusivitate extinderea portofoliului de produse. In cadrul conferintei de presa din data de 13 martie 2024, o parte din managementul local a prezentat evolutia sucursalei in cei 9 ani de activitate, tendintele si nevoile actuale din piata asigurarilor agricole in corelatie cu noile produse lansate, rezultatele financiare, precum si evolutia suprafetelor asigurare in Romania, dar si la nivel de g... Mai multe>>

100 de tineri fermieri au absolvit a V-a serie a programului “Tineri Lideri pentru Agricultura”

18-03-2024 Afaceri agricole

100 de tineri fermieri au absolvit a V-a serie a programului “Tineri Lideri pentru Agricultura”

In data de 14 martie a.c. Clubul Fermierilor Romani a celebrat absolvirea seriei V a programului “Tineri Lideri pentru Agricultura”. Acesta pregateste generatiile viitoare de tineri fermieri pentru a continua afacerile familiei, pentru asumarea rolului de lider in propriile afaceri si in comunitate, dar si pentru a participa activ la mai buna reprezentare profesionala a fermierilor in structurile administratiei publice din Romania si de la Bruxelles. Mai multe>>

Cel mai mare Targ din Romania, cu o traditie din 2010, exclusiv pe energii regenerabile, continua seria evenimentelor si in 2024

18-03-2024 Targuri si expozitii

Cel mai mare Targ din Romania, cu o traditie din 2010, exclusiv pe energii regenerabile, continua seria evenimentelor si in 2024

Situata intr-o pozitie de exceptie, aflata la confluenta a trei tari din regiune, Romania, Ungaria si Serbia, intre care s-au consacrat traditional multiple schimburi comerciale, editia din Timisoara a Targului RoEnergy Romania, Timisoara 2023, s-a bucurat de succes. Si in 2024, la RoEnergy vor fi prezente inovatii, furnizori de produse si tehnologii de ultima generatie din domeniile solar/fotvoltaic, energie geotermala, biomasa, biogaz, cogenerare, microhidroenergie, energie eoliana, stocare en... Mai multe>>

Inspiratie si inovatie la BioFEST 2024 - Cel mai mare festival dedicat tehnologiilor de protectia mediului si sustenabilitate!

13-03-2024 Targuri si expozitii

Inspiratie si inovatie la BioFEST 2024 - Cel mai mare festival dedicat tehnologiilor de protectia mediului si sustenabilitate!

Universitatea Nationala de Stiinta si Tehnologie POLITEHNICA Bucuresti, prin Facultatea de Ingineria Sistemelor Biotehnice, anunta cea de-a patra editie a BioFEST 2024. Cel mai mare festival dedicat tehnologiilor de protectie a mediului si descoperirilor in domeniul sustenabilitati va avea loc in perioada 28-30 martie 2024, in campusul UNSTPB. BioFEST este mai mult decat un simplu festival, este o punte catre viitor, aducand impreuna cele mai recente tehnologii, practici si solutii din industria... Mai multe>>

Saptamana aceasta se efectueaza plata ajutorului pentru legume in spatii protejate (2023-2024)

13-03-2024 Plati APIA

Saptamana aceasta se efectueaza plata ajutorului pentru legume in spatii protejate (2023-2024)

Legumicultorii inscrisi pentru ajutorul de minimis de 1.000 euro/1.000 mp/beneficiar, acordat pentru sustinerea productiei de legume in spatii protejate in perioada de extrasezon, vor primi banii cuveniti in aceasta saptamana. Mai multe>>

Cat ”cantareste” o afacere cu cantare industriale

13-03-2024 Afaceri agricole

Cat ”cantareste” o afacere cu cantare industriale

Grupul SILOBAG, prezent pe piata agricola din Romania din anul 2022 cu brandurile SILOBAG Romania si IulianCantar.eu, a inregistrat o cifra de afaceri de peste un milion de euro in anul 2023, din care mai mult de jumatate reprezinta cantarele produse si vandute in tara. Mai multe>>

Cererea care a salvat sezonul: Africa de Nord, Turcia, Italia si Grecia [EuroGrainExchange 2024]

07-03-2024 Intalniri si conferinte

Cererea care a salvat sezonul: Africa de Nord, Turcia, Italia si Grecia [EuroGrainExchange 2024]

In cadrul EuroGrainExchange 2024 - eveniment exceptional dedicat industriei de cereale din Europa Centrala si de Est, va avea loc masa rotunda cu tema "Cererea care a salvat sezonul: Africa de Nord, Turcia, Italia si Grecia", in data de 11 Aprilie 2024, ora 11:30, la Radisson Blu Hotel Bucuresti. Printre subiectele abordate se regasesc: Concepul Mare Nostrum. Balcanii / Marea Neagra ca furnizor principal pentru Africa de Nord si Asia de Sud-Est. Tarile adriatice guverneaza afacerile de coaster. ... Mai multe>>

Turcescu: "APIA mentine acelasi ritm sustinut de autorizare a dosarelor eligibile, efectuarea platilor catre fermieri"

05-03-2024 Plati APIA

Turcescu: "APIA mentine acelasi ritm sustinut de autorizare a dosarelor eligibile, efectuarea platilor catre fermieri"

Agentia de Plati si Interventie pentru Agricultura (APIA) informeaza ca, ieri – 04.03.2024, a autorizat la plata 4.670 beneficiari, cu o suma totala de 129.036.691,46 lei, astfel: 29.838.330,83 lei de la Bugetul National (BN); 95.177.957,18 lei din Fondul European de Garantare Agricola (FEGA); 3.353.158,66 lei din Fondul European Agricol pentru Dezvoltare Rurala (FEADR). Mai multe>>

Corteva Agriscience a acordat un grant in bani pentru a sprijini persoanele cu dizabilitati in agricultura

05-03-2024 Stiri agricole

Corteva Agriscience a acordat un grant in bani pentru a sprijini persoanele cu dizabilitati in agricultura

Corteva Agriscience, compania internationala de cercetare si dezvoltare in domeniul agriculturii, angajata in transformarea peisajului agricol, a acordat un grant in bani proiectului care isi propune sa sprijine fermierii cu dizabilitati. Initiativa „Punem Agricultura pe Picioare", lansata de Alexandra Buliga, femeie fermier si antreprenor in cadrul societatii Baiagro din judetul Neamt, a obtinut sprijinul Corteva in cadrul programului de granturi educationale TalentA in 2023, destinat sa sustin... Mai multe>>

Incepe vizarea carnetelor de renta viagera

05-03-2024 Subventii agricultura

Incepe vizarea carnetelor de renta viagera

Agentia de Plati si Interventie pentru Agricultura (APIA) informeaza ca, pentru obtinerea sumei de bani reprezentand renta viagera agricola aferenta anului 2023, rentierii vor solicita viza anuala, in perioada 01.03 - 31.08.2024, fie prin prezenta fizica la sediile Centrelor Judetene APIA, fie prin mijloace electronice de comunicatii sau posta/curier. Mai multe>>