Titlurile zilei:
Conferinta ecologica
Productia ecologica in Uniunea Europeana si perspectivele pe care le au producatorii si procesatorii din Romania au constituit temele unei conferinte organizate, joi, de Directoratul General (DG) pentru Agricultura si Dezvoltare Rurala al Comisiei Europene, in cadrul Targului international "Agraria" (6-9 mai) de la Complexul expozitional Expo Transilvania din Cluj-Napoca.
Cu acest prilej, Carmen Calverley, expert national in Unitatea de Agricultura Ecologica a DG Agricultura si Dezvoltarea Rurala a Comisiei Europene si Almuth Klink, PR project manager la Media Consulta, au facut o expunere detaliata asupra evolutiilor in agricultura ecologica, referindu-se, totodata, la campania UE de promovare a acestui sector.
La randul sau, consilierul Teodora Aldescu din Ministerul Agriculturii Padurilor si Dezvoltarii Rurale a abordat tema alimentelor ecologice procesate in Romania, iar prof. dr. Cornel Man, presedintele Asociatiei "Bioterra" a bioagricultorilor din Romania, a facut aprecieri asupra evolutiei agriculturii ecologice din Transilvania.
"Romania exporta produse ecologice, precum cereale, oleaginoase si proteice, fructe de padure, ciuperci, dar si produse procesate din lapte, miere de albine, produse derivate si ulei din floarea soarelui. Produsele ecologice romanesti au fost comercializate in Germania, Italia, Grecia, Elvetia, Olanda si Franta", a aratat Teodora Aldescu.
Pe de alta parte, produsele procesate s-au diversificat, cu cele prelucrate din soia, apoi cu sortimente variate de paine, paste fainoase, produse procesate din orez, fulgi de cereale, ceaiuri din plante si flori de padure, suc de mere si produse apicole precum ceara, propolis sau polen. Suprafetele de teren cultivate ecologic in Romania depasesc 180.000 de hectare, de 11 ori mai mult decat in anul 2000.
Seceta din 2009
Presedintele federatiei Agrostar, Niculae Stefan, a declarat ca aproape patru milioane de hectare din cele sapte milioane de hectare arabile ale Romaniei vor fi afectate in aceasta vara de seceta ce va incepe la sfarsitul lunii mai. Potrivit lui Stefan, cele mai afectate zone vof fi cele din sudul tarii, estul Moldovei si Dobrogea.
"Perioada de seceta va incepe la sfarsitul lunii mai, se va manifesta pana in luna august si va afecta majoritatea culturilor din tara", a spus presedintele federatiei Agrostar.
Acesta a adaugat ca seceta, cumulata cu lipsa ingrasamintelor, ar putea duce la o pierdere a productiei de peste 30% la cereale si la principalele culturi de primavara. El a mai spus ca soiurile nu au mai fost imbunatatite de multa vreme, astfel incat samanta sa fie adaptata la seceta.
Stefan a adaugat ca nu sunt solutii reale pentru a impiedica efectele secetei deoarece sistemul de irigatii al Romaniei este aproape ""inexistent".
Totodata, Niculae Stefan a adaugat ca primele efecte ale secetei se vor resimti in buzunarul agricultorului, la recoltarea graului si orzului, cand se va simti diminuarea productiei. De asemenea, el a mai spus ca, in conditiile in care pretul cerealelor va fi mic, taranii vor avea parte de un dezastru ce nu va putea fi controlat.
Suc natural!
Standul Comisiei Europene de la expozitia de produse agricole Agraria din Cluj, care durează pana duminica, imbie vizitatorii cu un pahar de suc natural, cu conditia pedalarii la o bicicleta timp de cateva secunde.
La roata din spate este un rotor aplicat, care transmite miscarea printr-un cablu la un mixer, care stoarce fructele tocate marunt in prealabil.
Irigatii pe 5%
Pana in prezent, in judetul Constanta, nu sunt afectate de seceta culturile agricole de grau, orz, orzoaica si rapita insamantate toamna trecuta, dar prognozele meteo sunt nefavorabile agriculturii.
Din totalul de aproape 500.000 de hectare de teren arabil din judetul Constanta, numai 20.000 sunt irigate.
Din suprafata totala se iriga mai putin de 5%, insumand circa 20.000 de hectare. Purtatorul de cuvant al Directiei Agricole si pentru Dezvoltare Rurala (DADR) Constanta, ing. Stere Economu, a declarat ca in judet mai sunt functionale sisteme de irigatii pe 113.000 de hectare. Acestea ar putea fi irigate, daca Guvernul va decide sa subventioneze energia electrica folosita pentru acest proces.
Grau nefertilizat
Doar pe aproape o treime din suprafata totala de 191.000 hectare insamantate cu grau in toamna anului trecut in judetul Teleorman s-au aplicat ingrasaminte pe baza de azot in cantitati apropiate de optimul tehnologic, care vizeaza obtinerea de productii medii la hectar de 5.000 kg.
Potrivit datelor centralizate la Directia pentru Agricultura si Dezvoltare Rurala Teleorman, pe circa 63.800 de hectare cultivate cu grau s-au administrat doze mici de ingrasaminte, iar alte 76.380 de hectare nu beneficiaza de niciun fel de aport de elemente nutritive.
Directorul general al Statiunii de Cercetare Dezvoltare Agricola Teleorman, dr.ing. Emilian Negrila, apreciaza ca pe solele lipsite de ingrasaminte plantele sunt in prezent firave, cu talie redusa, evaluandu-se de pe acum o diminuare a recoltei intre 30 si 50 la suta pe aceste suprafete.
In Teleorman, ingrasamintele se gasesc foarte aproape, la combinatul chimic din Turnu Magurele, unde in prezent exista stocuri importante pentru agricultori. Fermierii, insa, nu se inghesuie sa le cumpere, majoritatea acuzand dificultatile de ordin financiar cu care se confrunta.
Sursa: www.pescurt.ro/agricultura
29-04-2025 Stiri agricole
Cel mai recent raport de progres al Corteva Agriscience privind obiectivele sale de sustenabilitate evidențiază modul în care progresele în inovație și tehnologie determină o productivitate mai mare pentru fermieri, protejând în același timp resursele noastre naturale. Mai multe>>
28-04-2025 APIA
Agenția de Plăți și Intervenție pentru Agricultură (APIA) informează publicul larg cu privire la cele mai importante activități desfășurate în această perioadă:- primirea Cererilor de plată în cadrul Campaniei 2025 până la data de 30 mai;- eliberarea de adeverințe pentru beneficiarii unor măsuri și intervenții gestionate în cadrul Campaniei 2025, respectiv pentru: Sprijin de bază pentru venit în scopul sustenabilității (BISS), Mai multe>>
25-04-2025 Stiri agricole
Ghidul oficial al programului „Rabla pentru Tractoare”, publicat recent în Monitorul Oficial, a stârnit controverse majore după ce autoritățile au modificat în mod esențial și netransparent definiția eligibilă a „tractorului”, excluzând din program tocmai subcategoriile T1a, T1b, T2a, T2b, T3a și T3b — adică exact acele vehicule care, potrivit legislației europene, sunt tractoare agricole sau forestiere, mai accesibile pentru fermierii români mici și mijlocii. Mai multe>>
25-04-2025 APIA
Agenția de Plăți și Intervenție pentru Agricultură (APIA) informează că începând cu data de 17 aprilie 2025, efectuează plata sprijinului financiar de urgență în agricultură pentru sectorul de creștere a ovinelor/caprinelor, afectat de fenomene climatice nefavorabile. Mai multe>>
25-04-2025 APIA
Agenția de Plăți și Intervenție pentru Agricultură (APIA) informează că începând cu data de 17 aprilie 2025, eliberează adeverințe pentru beneficiarii unor măsuri și intervenții implementate de APIA, respectiv pentru: Sprijin de bază pentru venit în scopul sustenabilității (BISS), Sprijin redistributiv complementar pentru venit în scopul sustenabilității (CRISS), Măsura 10 – Agro-mediu şi climă, Măsura 11 – Agricultură ecologică, Mai multe>>
25-04-2025 Stiri agricole
Comisia pentru Bugete a Parlamentului European a adoptat astăzi, cu o majoritate de 23 voturi pentru, raportul referitor la viitorul buget al UE post-2027. Raportul, coordonat de eurodeputații Carla Tavares (S&D, Portugalia) și Siegfried Mureșan (PPE, România), respinge modelul „un plan național per stat membru” propus de Comisia Europeană și reafirmă necesitatea unei abordări echilibrate, flexibile și real adaptate nevoilor statelor membre. Mai multe>>
24-04-2025 Stiri agricole
Author: Andre Negreiros, Liderul Unității Comerciale Europa Centrală și de Est, Corteva Agriscience Natura este ingenioasă, găsind mereu noi și mai bune modalități de a răspunde celor mai mari provocări. Pretutindeni în jurul nostru există exemple prin care natura oferă un avantaj – ajutând plantele să devină mai rezistente, insectele mai adaptabile, iar solurile mai sănătoase. Mai multe>>
18-04-2025 Siguranta alimentara
InfoCons Protecția Consumatorilor a realizat un studiu pe baza informațiilor ce se regăsesc pe etichetele produselor tip cozonac cu diverse umpluturi identificate pe piața din România pentru Sărbătorile de Paște 2025 .În total InfoCons Protecția Consumatorilor a analizat 23 de produse tip cozonac cu diverse umpluturi (cozonac cu ciocolată , cozonac cu nucă și cozonac cu rahat ) cu ocazia Sărbătorilor de Paște 2025 , de la următorii producători/distribuitori : Mai multe>>
18-04-2025 Stiri agricole
Pentru a aduce claritate asupra modului în care funcționează sistemul antigrindină și de creștere a precipitațiilor în România, IAA – Intervenții Active în Atmosferă, aduce în prim-plan informații documentate. Cu o experiență de peste 30 de ani, IAA este o societate privată românească care desfășoară o activitate strategică, susținând fermierii, protejând culturile și contribuind direct la securitatea alimentară a țării Mai multe>>
18-04-2025 Stiri agricole
Se estimează că până la sfârșitul secolului migrația globală se va dubla, în mare parte din cauza crizelor devastatoare și interconectate reprezentate de degradarea solului, schimbările climatice și insecuritatea alimentară, conform unui nou raport publicat astăzi de mișcarea Salvează Solul. Mai multe>>
17-04-2025 Credite agricultura
Tarfin, liderul regional în domeniul finanțărilor în agricultură, continuă să aducă soluții inovative pentru fermierii din toate colțurile țării, asigurându-se că aceștia au acces la finanțare rapidă, flexibilă și digitală. În acest sezon, compania își reafirmă angajamentul de a sprijini fermierii din România și de a asigura sustenabilitatea producției agricole. . Mai multe>>
17-04-2025 Marketing agroalimentar
Maria Cîrjă, Marketing Manager România și Republica Moldova la Corteva Agriscience, compania internațională de știință și tehnologie agricolă, a fost desemnată „Cel mai bun Director de Marketing din România” la Gala de Excelență în Management organizată de revista Capital.Evenimentul celebrează realizările remarcabile ale liderilor de afaceri din întreaga țară, care conduc proiecte cu impact în domenii cheie precum marketing, vânzări, resurse umane și altele. Mai multe>>
© 2024 Gazeta de Agricultura | Termeni si Conditii >>>