Stirile zilei de 2 august 2009

 

Titlurile zilei: S-au depus cereri pentru obtinerea licentelor de depozit; MAPDR analizeaza rentabilitatea fermelor de vaci pentru lapte impreuna cu experti din SUA; Intalnire de lucru pentru implementarea rasei Limousine in Romania; Intalnirea reprezentantilor MAPDR cu cei ai ZAH ORGANIC; Intalnire de lucru intre reprezentantii MAPDR si cei ai sectorului horticol; 

 




 

 

 

S-au depus cereri pentru obtinerea licentelor de depozit

Pana la data de 30 iulie a.c., la sediul MAPDR, au fost depuse cereri in vederea obtinerii licentelor de depozit pentru o cantitate 2.310.000 tone.

Aceste cereri au fost depuse in baza OG nr. 141/2002, cu modificarile si completarile aprobate, precum si  HG privind modificarea si completarea Normelor metodologice de aplicare a prevederilor Ordonantei de urgenta a Guvernului nr.141/2002 privind reglementarea depozitarii semintelor de consum, regimul certificatelor de depozit pentru acestea  si constituirea Fondului de garantare pentru certificatele de depozit si pentru stabilirea contraventiilor si a modului de sanctionare a acestora, aprobate prin HG nr.82/2003.

Facem precizarea, ca termenul de depunere a cererilor la MAPDR, pentru depozitarii interesati in obtinerea licentelor aferente anului 2009 va continua pana la data de 5 august a.c., inclusiv.

 

 

 

MAPDR analizeaza rentabilitatea fermelor de vaci pentru lapte
impreuna cu experti din SUA

La Ministerul Agriculturii, Padurilor si Dezvoltarii Rurale a avut loc, in cursul zilei de 29 iulie a.c., intalnirea dintre secretarul de stat Catalin Aurelian Rosculete, Daniel Botanoiu, director general, Cristinel Sonea, director si un reprezentant al ANARZ cu domnul Lindell Whitelock, consultant principal din partea World Wide Sires, LTD, SUA.

Partea romana a solicitat sprijinul domnului Whitelock in vederea imbunatatirii managementului fermei si al reproducerii vacilor pentru lapte. Astfel, tema discutiei a fost axata pe rentabilitatea fermei de vaci cu accentul pus pe managementul si reproductia vacilor de lapte. Totodata, discutiile au vizat sectorul vacilor de lapte, imbunatatirea calitatii laptelui, promovarea de tauri in Romania.

De asemenea, au fost discutate modalitati de a sustine fermierii romani in situaţia de criza economica, tinand cont de vasta experienta a domnului Lindell Whitelock in domeniu.

 

 

 

Intalnire de lucru pentru implementarea rasei Limousine in Romania

In data de 29 iulie a.c., la sediul MAPDR a avut loc o intalnire a secretarului de stat, Catalin Aurelian Rosculete cu reprezentantul comercial al Ambasadei Frantei la Bucuresti, insotit de o delegatie formată din Jean- Luc Kress, director general pentru rasa Limousine – vaci pentru carne, Michel Vannier, director proiect rasa Limousine Romania, Cristina Vannier, partener de proiect si Antoine Burret, consilier Unipress Romania. La intalnire au mai participat, din partea MAPDR, directorul general Daniel Botanoiu, directorul Cristinel Sonea, precum si reprezentatii ANARZ.

In cadrul intalnirii au fost discutate urmatoarele teme: capacitatea de a acorda asistenta tehnica pentru cresterea animalelor, pentru formare profesionala a fermierilor, dar si furnizarea de input-uri necesare sectorului de crestere a animalelor.

Cu aceasta ocazie, reprezentantii francezi si-au aratat disponibilitatea in vederea implementarii rasei de carne Limousine in Romania (imaginea de sus), imbunatatirea si consolidarea filierei rasei de carne din punct de vedere al calitatii si trasabilitatii. Totodata, reprezentantii permanenti ai rasei din Romania au fost invitati sa participe ca observatori la reuniunile grupului de lucru bovine.  

In urma discutiilor, s-a cazut de acord asupra a trei directii importante de actiune. In primul rand este necesara realizarea strategiei sectoriale privind rasa de carne, apoi implementarea strategiei la nivel local si la cel al organizatiilor profesionale si in final, stabilirea modului de actiune privind realizarea infrastructurii, gasirea de piete pentru materia prima, furnizarea de animale de rasa.

Partea franceza a evidentiat capacitatea companiei pe care o reprezinta de a atrage proiecte si fonduri europene, avand in vederea experienta pe care au dobandit-o din contractele derulate cu institutiile celorlalte state, noi membre ale UE.

 

 

 

Intalnirea reprezentantilor MAPDR cu cei ai ZAH ORGANIC

La sediul MAPDR secretarul de stat Catalin Aurelian Rosculete, alaturi de directorul general Daniel Botanoiu, directorul Cristinel Sonea si un reprezentant al ANARZ s-au intalnit cu reprezentantii ZAH ORGANIC, firma producatoare de ingrasaminte organice naturale. Scopul acestei intalniri l-a constituit promovarea acestui tip de ingrasamant necesar pentru agricultura ecologica dar si pentru cea conventionala.

Domnul Iura Cojuhari, directorul companiei a prezentat alternativele la ingrasamintele anorganice, modul lor de actiune si beneficiile ce pot fi obtinute in urma folosirii acestor tipuri de input-uri agricole. Compania care introduce pe piata ingrasamantul organic universal are o colaborare extrem de buna cu Universitatea de Stiinte Agronomice si Medicina Veterinara Bucuresti, cu Institutul National de Cercetare Dezvoltare pentru Pedologie, Agrochimie si Protectia Mediului Bucuresti si multe alte statiuni de cercetare si companii din tara.

Secretarul de stat Catalin Aurelian Rosculete a propus reprezentantilor companiei sa participe la reuniunile grupului de lucru legume – fructe in calitate de observator, pentru a prezenta utilitatea produsului si pentru a intra intr-o colaborare cu producatorii agricoli.

 

 

 

Intalnire de lucru intre reprezentantii MAPDR si cei ai sectorului horticol

In data de 28 iulie a.c., la sediul MAPDR a avut loc o intalnire de lucru intre reprezentantii MAPDR si cei ai sectorului horticol, grupul de lucru fiind constituit din: Catalin Rosculete, secretar de stat, Daniel Botanoiu, director general, reprezentanti ai Directiei politici de piata in horticultura si industrie alimentara, ai Hortifruct si ai Asociatiei Procesatorilor de Legume din Romania.

In cadrul intalnirii au fost prezentate problemele existente din sectorul horticol, facandu-se referire la investitii, sustinere, piata etc. Reprezentantii ministerului agriculturii au oferit solutii pentru reglementarea dificultatilor cu care se confrunta sectorul horticol. De asemenea, s-a discutat despre actele normative care sunt in curs de avizare, precum si intentia ministerului de a acoperi prin strategia sectoriala, necesarul de legume si fructe si crearea unei disponibilitati pentru export.

S-a facut cunoscuta intentia MAPDR de a sustine fermierii romani si de a promova  productia nationala de legume si fructe. In acest sens, exista in derulare programul „Fructele in scoli” si se intentioneaza amenajarea unor spatii protejate de productie in cazul legumelor astfel incat necesarul de legume sa poata fi acoperit pentru o perioada mai lunga de cinci luni dintr-un an.

 

 

Biroul de presa al Ministerului Agriculturii, Padurilor si Dezvoltarii Rurale

Noutati

Patria Bank ofera in parteneriat cu Agrii solutii pentru fermierii care au nevoie de finantare

09-04-2024 Credite agricultura

Patria Bank ofera in parteneriat cu Agrii solutii pentru fermierii care au nevoie de finantare

Incepand cu aceasta luna, Patria Bank ofera in parteneriat cu Agrii solutii pentru fermierii care au nevoie de finantare pentru achizitia de inputuri agricole si obtinerea unor recolte bogate si profitabile. Prin acest parteneriat, Patria Bank si Agrii isi propun ca impreuna sa faciliteze fermierilor accesul la solutii de finantare care sa le sustina dezvoltarea sustenabila si durabila. Mai multe>>

Agra Asigurari anunta extinderea portofoliului de produse dedicate sectorului agricol

18-03-2024 Asigurari agricole

Agra Asigurari anunta extinderea portofoliului de produse dedicate sectorului agricol

Agra Asigurari isi mentine pozitia de lider pe piata asigurarilor agricole din Romania si anunta in exclusivitate extinderea portofoliului de produse. In cadrul conferintei de presa din data de 13 martie 2024, o parte din managementul local a prezentat evolutia sucursalei in cei 9 ani de activitate, tendintele si nevoile actuale din piata asigurarilor agricole in corelatie cu noile produse lansate, rezultatele financiare, precum si evolutia suprafetelor asigurare in Romania, dar si la nivel de g... Mai multe>>

100 de tineri fermieri au absolvit a V-a serie a programului “Tineri Lideri pentru Agricultura”

18-03-2024 Afaceri agricole

100 de tineri fermieri au absolvit a V-a serie a programului “Tineri Lideri pentru Agricultura”

In data de 14 martie a.c. Clubul Fermierilor Romani a celebrat absolvirea seriei V a programului “Tineri Lideri pentru Agricultura”. Acesta pregateste generatiile viitoare de tineri fermieri pentru a continua afacerile familiei, pentru asumarea rolului de lider in propriile afaceri si in comunitate, dar si pentru a participa activ la mai buna reprezentare profesionala a fermierilor in structurile administratiei publice din Romania si de la Bruxelles. Mai multe>>

Cel mai mare Targ din Romania, cu o traditie din 2010, exclusiv pe energii regenerabile, continua seria evenimentelor si in 2024

18-03-2024 Targuri si expozitii

Cel mai mare Targ din Romania, cu o traditie din 2010, exclusiv pe energii regenerabile, continua seria evenimentelor si in 2024

Situata intr-o pozitie de exceptie, aflata la confluenta a trei tari din regiune, Romania, Ungaria si Serbia, intre care s-au consacrat traditional multiple schimburi comerciale, editia din Timisoara a Targului RoEnergy Romania, Timisoara 2023, s-a bucurat de succes. Si in 2024, la RoEnergy vor fi prezente inovatii, furnizori de produse si tehnologii de ultima generatie din domeniile solar/fotvoltaic, energie geotermala, biomasa, biogaz, cogenerare, microhidroenergie, energie eoliana, stocare en... Mai multe>>

Inspiratie si inovatie la BioFEST 2024 - Cel mai mare festival dedicat tehnologiilor de protectia mediului si sustenabilitate!

13-03-2024 Targuri si expozitii

Inspiratie si inovatie la BioFEST 2024 - Cel mai mare festival dedicat tehnologiilor de protectia mediului si sustenabilitate!

Universitatea Nationala de Stiinta si Tehnologie POLITEHNICA Bucuresti, prin Facultatea de Ingineria Sistemelor Biotehnice, anunta cea de-a patra editie a BioFEST 2024. Cel mai mare festival dedicat tehnologiilor de protectie a mediului si descoperirilor in domeniul sustenabilitati va avea loc in perioada 28-30 martie 2024, in campusul UNSTPB. BioFEST este mai mult decat un simplu festival, este o punte catre viitor, aducand impreuna cele mai recente tehnologii, practici si solutii din industria... Mai multe>>

Saptamana aceasta se efectueaza plata ajutorului pentru legume in spatii protejate (2023-2024)

13-03-2024 Plati APIA

Saptamana aceasta se efectueaza plata ajutorului pentru legume in spatii protejate (2023-2024)

Legumicultorii inscrisi pentru ajutorul de minimis de 1.000 euro/1.000 mp/beneficiar, acordat pentru sustinerea productiei de legume in spatii protejate in perioada de extrasezon, vor primi banii cuveniti in aceasta saptamana. Mai multe>>

Cat ”cantareste” o afacere cu cantare industriale

13-03-2024 Afaceri agricole

Cat ”cantareste” o afacere cu cantare industriale

Grupul SILOBAG, prezent pe piata agricola din Romania din anul 2022 cu brandurile SILOBAG Romania si IulianCantar.eu, a inregistrat o cifra de afaceri de peste un milion de euro in anul 2023, din care mai mult de jumatate reprezinta cantarele produse si vandute in tara. Mai multe>>

Cererea care a salvat sezonul: Africa de Nord, Turcia, Italia si Grecia [EuroGrainExchange 2024]

07-03-2024 Intalniri si conferinte

Cererea care a salvat sezonul: Africa de Nord, Turcia, Italia si Grecia [EuroGrainExchange 2024]

In cadrul EuroGrainExchange 2024 - eveniment exceptional dedicat industriei de cereale din Europa Centrala si de Est, va avea loc masa rotunda cu tema "Cererea care a salvat sezonul: Africa de Nord, Turcia, Italia si Grecia", in data de 11 Aprilie 2024, ora 11:30, la Radisson Blu Hotel Bucuresti. Printre subiectele abordate se regasesc: Concepul Mare Nostrum. Balcanii / Marea Neagra ca furnizor principal pentru Africa de Nord si Asia de Sud-Est. Tarile adriatice guverneaza afacerile de coaster. ... Mai multe>>

Turcescu: "APIA mentine acelasi ritm sustinut de autorizare a dosarelor eligibile, efectuarea platilor catre fermieri"

05-03-2024 Plati APIA

Turcescu: "APIA mentine acelasi ritm sustinut de autorizare a dosarelor eligibile, efectuarea platilor catre fermieri"

Agentia de Plati si Interventie pentru Agricultura (APIA) informeaza ca, ieri – 04.03.2024, a autorizat la plata 4.670 beneficiari, cu o suma totala de 129.036.691,46 lei, astfel: 29.838.330,83 lei de la Bugetul National (BN); 95.177.957,18 lei din Fondul European de Garantare Agricola (FEGA); 3.353.158,66 lei din Fondul European Agricol pentru Dezvoltare Rurala (FEADR). Mai multe>>

Corteva Agriscience a acordat un grant in bani pentru a sprijini persoanele cu dizabilitati in agricultura

05-03-2024 Stiri agricole

Corteva Agriscience a acordat un grant in bani pentru a sprijini persoanele cu dizabilitati in agricultura

Corteva Agriscience, compania internationala de cercetare si dezvoltare in domeniul agriculturii, angajata in transformarea peisajului agricol, a acordat un grant in bani proiectului care isi propune sa sprijine fermierii cu dizabilitati. Initiativa „Punem Agricultura pe Picioare", lansata de Alexandra Buliga, femeie fermier si antreprenor in cadrul societatii Baiagro din judetul Neamt, a obtinut sprijinul Corteva in cadrul programului de granturi educationale TalentA in 2023, destinat sa sustin... Mai multe>>

Incepe vizarea carnetelor de renta viagera

05-03-2024 Subventii agricultura

Incepe vizarea carnetelor de renta viagera

Agentia de Plati si Interventie pentru Agricultura (APIA) informeaza ca, pentru obtinerea sumei de bani reprezentand renta viagera agricola aferenta anului 2023, rentierii vor solicita viza anuala, in perioada 01.03 - 31.08.2024, fie prin prezenta fizica la sediile Centrelor Judetene APIA, fie prin mijloace electronice de comunicatii sau posta/curier. Mai multe>>

Se amana startul Campaniei Cererilor de Plata pentru anul 2024

29-02-2024 Plati APIA

Se amana startul Campaniei Cererilor de Plata pentru anul 2024

Agentia de Plati si Interventie pentru Agricultura (APIA) informeaza potentialii beneficiari ca amana startul Campaniei de primire a Cererilor de Plata cu cel putin 2 saptamani. In acest moment se modifica legislatia europeana, in sensul modificarii/aprobarii Regulamentului (UE) nr. 2115/2021 opozabil Romaniei. Totodata, se asteapta de la Comisia Europeana (CE) derogarile privind conditionalitatea pentru GAEC 7 si GAEC 8. Mai multe>>