Stiri ANCA din 24.08.2009

 

Cursuri de calificare organizate prin Agentia Nationala de Consultanta Agricola in aceasta perioada

 








OJCA Brasov

Obiective prioritare: formarea profesionala si accesarea fondurilor financiare europene

O noua serie de participanti la cursurile organizate de Oficiul Judetean de Consultanta Agricola Brasov sustine in zilele de 3 si 4 august 2009 examenul de atestare a cunostintelor insusite in cursul orelor de pregatire teoretica si practica, in comuna Maierus (3 august) si in satul Ohaba, comuna Sinca (4 august). In ambele cazuri, profilul cursului a fost mixt, respectiv acela de agricultor In culturi vegetale si crescator de animale.

In timpul pregatirii, cursantii au dobandit cunostinte, deprinderi si abilitati specifice meseriei. Prin obtinerea atestatului, absolventii vor avea de aici inainte posibilitatea administrarii unei exploatatii agricole de profil in conditii complet legale. De asemenea, ei vor putea obtine credite bancare (necesare si cofinantarii proiectelor europene) si vor beneficia de programe de sprijin financiar national si european.

In fiecare CLCA se desfasoara in bune conditii cursurile de pregatire profesionala pentru producatorii agricoli in meseriile dea agricultor in culturi vegetale si crescator de animale, la aceasta data fiind in derulare 11 cursuri ( Maieruş (1) , Bod, Teliu, Vama Buzaului, Rupea, Ticus ( cate 2 cursuri), Crit, Voila, Sinca (cAte 1 curs). In localitatea Vistea se deruleaza cursul de formare in meseria de lucrator in gospodaria agroturistica.

In curand, se vor deschide cursuri avand caa tematica agroturismul si in localitatile Halchiu, Sacele, Bod.

Totodata, specialistii O.J.C.A. Brasov desfasoara in ritm intens acţiunile privind informarea si identificarea potentialilor beneficiari ai masurilor 112 – instalarea tinerilor fermieri; 141 – sprijinirea fermelor agricole de semisubzistenta si 142 – infiintarea grupurilor de producatori.

In acest context, din ce in ce mai multi fermieri solicita informatii referitoare la posibilitatea accesarii fondurilor structurale, mai ales prin masurile 112 si 141, considerand ca numai in acest mod pot desfasura o activitate care sa le asigure profit.

Finantarea proiectelor prin Masura 141 - sprijinirea fermelor agricole de semisubzistenta - cu suma nerambursabila de 1500 Euro/an/ferma este o provocare pentru agricultori. Prioritatea specialistilor OJCA Brasov este aceea ca un numar cat mai mare de persoane care desfaşoara activitati agricole si indeplinesc conditiile minime obligatorii sa beneficieze de acest sprijin.

Georgeta UJUPAN, director coordonator OJCA Braşov, Cornelia TICAN, consilier OJCA Braşov





TELEORMAN

17 noi cursuri de calificare pentru producatorii agricoli

Oficiul Judetean de Consultanta Agricola Teleorman desfasoara in aceasta perioada o serie de 17 cursuri de calificare in meseriile de agricultor in productiaa vegetala, crescator de animale, apicultor, tractorist.

Cursurile au loc in localitatile Rosiori de Vede, Bragadiru, Storobaneasa, Izvoarele, Saele, Viisoara, Plosca, Peretu, Nanov, Segarcea Vale, Tr. Magurele.

In perioada urmatoare, o noua serie de cursanti va incheiaa cursurile de pregatire incepute in lunile noiembrie – decembrie 2008, prin sustinerea examenelor de testare a cunostintelor, in urma carora vor primi certificatul de calificare profesionala in meseriile mai sus mentionate.

Numeroasele solicitari de sprijin pe masurile active din Planul National de Dezvoltare Rurala au condus la un numar mare de inscrieri la aceste cursuri care cuprind pregatirea teoretica si practica in tehnologia meseriei (conform standardelor ocupationale), precum si elemente de management si marketing, contabilitate si gestiune economica, legislatie nationala si comunitara, protectia mediului, agricultura ecologica, standarde de calitate.

Cursantii dobandesc cunostinte si deprinderi specifice meseriei, avand posibilitatea administrarii exploatatiei agricole in conditii legale. De asemenea, ei au acces la informatii cu privire la facilitarea obtinerii de credite bancare necesare cofinantarii proiectelor europene si la posibilitatea de a beneficia de programe de sprijin financiar intern si comunitar.

De fapt, normele U.E prevad clar ca nicio suma de bani nu se va indrepta catre cineva care nu are minima pregatire in domeniu, aceasta fiind una din conditiile esentiale in stabilirea eligibilitatii proiectelor.

Unii dintre absolventii acestor cursuri de calificare au inceput deja o afacere in domeniul agricol prin arendarea de teren agricol, altii au accesat proiecte pe fonduri europene. Dintre acestia, ii amintim aici pe Curea Mihai Marian, Manica Ion, Suica Mirela, Chiotea Ion, Ceapa Dan, Mihaita Florin, Serban Marcel, Stefanescu Avram, Bogdan Maria, Radut Ionut, Neagu Petre Gabriel.

Actiunea de calificare a fermierilor continua, cei interesati urmand sa se adreseze consilierilor de la centrele locale de consultanta agricola.

Dosarul pentru inscriere cuprinde urmatoarele documente: cerere tip; copie dupa cartea de identitate sau buletin de identitate; copie de pe ultimul act de studii (minimum 8 clase).

Ing. Constanta ALBOI, OJCA Teleorman





IASI

Cursuri de pregatire profesionala

Oficiul Judetean de Consultanta Agricola Iasi a finalizat cursurile de pregatire profesionala pentru producatorii agricoli in meseriile de apicultor, crescator de animale, pomicultor şi legumicultor.

Examenele organizate cu acest prilej in localitatile Iasi, Raducaneni, Vladeni, Costuleni, Cepelnita si Strunga au fost absolvite de 311 persoane, din totalul  de 320 de cursanti.

Impactul acestor cursuri poate fi reliefat prin urmatoarele rezultate concrete: o parte a absolventilor au intentia sa acceseze subventii si masuri de finantare europeana, altii si-au imbunatatit cunostintele in domeniu, la alti absolventi a fost necesara perfectionarea profesionala pentru incadrare sau pentru mentinerea locului de munca.

Cu aceeasi ocazie, s-au prezentat masurile active de finantare pentru mediul rural, documentatia necesara si exemple concrete de obtinere a finantarilor din judetul Iasi. Totodata, au fost explicate pe larg modalitatile legale de asociere a producatorilor agricoli.

In perioada urmatoare se vor organiza examene pentru alte trei meserii (apicultor, crescator de animale si floricultor) in localitatile Iasi, Pascani si Valea Seaca.

dr. ec. Camelia APETROAIE, O.J.C.A. Iasi





BUCURESTI

Curs pentru meseria de ciupercar, in curs de autorizare

Oficiul Municipal de Consultanta Agricola Bucuresti se afla in faza de finalizare a elaborarii documentatiei pentru autorizarea cursului de calificare in meseria de  ,,ciupercar’’.

Documentatia va fi depusa la comisia de autorizare din cadrul Consiliului  National de Formare Profesionala pentru Adulti.

Consecinta a autorizarii, certificatele de calificare ce se vor elibera dupa absolvirea cursurilor vor fi emise sub egida Ministerului Muncii, Familiei si Protectiei Sociale si a Ministerului Educatiei, Cercetarii si Inovarii.

Emil Florin LUCA, director coordinator OMCA Bucuresti





ILFOV

Noi cursuri de calificare pentru producatorii agricoli

O.J.C.A. Ilfov organizeaza cursuri de calificare a producatorilor agricoli cu o durata cuprinsa intre 3 si 6 luni in meseriile de apicultor, legumicultor, agricultor, pomicultor, crescator de animale. Cele mai solicitate cursuri sunt cele de apicultori si legumicultori.

La ora actuala, se afla in derulare un curs de apicultor, la care participa 32 de crescatori de albine din judetul Ilfov si din zonele limítrofe.

Interesul manifestat de cursanti se explica prin caracterul accesibil al materialelor prezentate si, mai ales, prin modalitatea interactiva de desfasurare a cursului. Astfel, schimbul de opinii intre cursantii cu experienta si vechime diferita in cresterea albinelor s-a dovedit a fi benefic pentu toti, dar in primul rand pentru incepatori.

De remarcat si faptul ca organizarea si desfasurarea cursurilor de calificare a producatorilor agricoli in diferite domenii de activitate din agricultura determina implicit cresterea numarului de solicitari de intocmire a documentatiei in vederea accesarii fondurilor comunitare.

Dumitru BUDESCU, director coordonator, Dan BUZESCU, consilier, OJCA Ilfov

Noutati

Noul raport Corteva evidențiază modul în care inovația accelerează o agricultură mai sustenabilă

29-04-2025 Stiri agricole

Noul raport Corteva evidențiază modul în care inovația accelerează o agricultură mai sustenabilă

Cel mai recent raport de progres al Corteva Agriscience privind obiectivele sale de sustenabilitate evidențiază modul în care progresele în inovație și tehnologie determină o productivitate mai mare pentru fermieri, protejând în același timp resursele noastre naturale. Mai multe>>

Activități în desfășurare la APIA

28-04-2025 APIA

Activități în desfășurare la APIA

Agenția de Plăți și Intervenție pentru Agricultură (APIA) informează publicul larg cu privire la cele mai importante activități desfășurate în această perioadă:- primirea Cererilor de plată în cadrul Campaniei 2025 până la data de 30 mai;- eliberarea de adeverințe pentru beneficiarii unor măsuri și intervenții gestionate în cadrul Campaniei 2025, respectiv pentru: Sprijin de bază pentru venit în scopul sustenabilității (BISS), Mai multe>>

Statul român interzice micilor fermieri accesul la „Rabla pentru Tractoare”, eliminând din ghidul oficial al programului anumite categorii de utilaje, mai accesibile. Fermierii români cer explicații și reluarea consultării publice.

25-04-2025 Stiri agricole

Statul român interzice micilor fermieri accesul la „Rabla pentru Tractoare”, eliminând din ghidul oficial al programului anumite categorii de utilaje, mai accesibile. Fermierii români cer explicații și reluarea consultării publice.

Ghidul oficial al programului „Rabla pentru Tractoare”, publicat recent în Monitorul Oficial, a stârnit controverse majore după ce autoritățile au modificat în mod esențial și netransparent definiția eligibilă a „tractorului”, excluzând din program tocmai subcategoriile T1a, T1b, T2a, T2b, T3a  și T3b — adică exact acele vehicule care, potrivit legislației europene, sunt tractoare agricole sau forestiere, mai accesibile pentru fermierii români mici și mijlocii. Mai multe>>

Peste 39,5 milioane euro au ajuns în conturile beneficiarilor din sectorul creșterii ovinelor/caprinelor

25-04-2025 APIA

Peste 39,5 milioane euro au ajuns în conturile beneficiarilor  din sectorul creșterii ovinelor/caprinelor

Agenția de Plăți și Intervenție pentru Agricultură (APIA) informează că începând cu data de 17 aprilie 2025, efectuează plata sprijinului financiar de urgență în agricultură pentru sectorul de creștere a ovinelor/caprinelor, afectat de fenomene climatice nefavorabile. Mai multe>>

APIA eliberează adeverințe pentru beneficiarii măsurilor și intervențiilor gestionate în cadrul Campaniei 2025

25-04-2025 APIA

APIA eliberează adeverințe pentru beneficiarii măsurilor și intervențiilor gestionate în cadrul Campaniei 2025

Agenția de Plăți și Intervenție pentru Agricultură (APIA) informează că începând cu data de 17 aprilie 2025, eliberează adeverințe pentru beneficiarii unor măsuri și intervenții implementate de APIA, respectiv pentru: Sprijin de bază pentru venit în scopul sustenabilității (BISS), Sprijin redistributiv complementar pentru venit în scopul sustenabilității (CRISS), Măsura 10 – Agro-mediu şi climă, Măsura 11 – Agricultură ecologică,  Mai multe>>

Alianța pentru Agricultură și Cooperare salută poziția Parlamentului European privind viitorul buget UE și susținerea unei PAC echitabile și moderne

25-04-2025 Stiri agricole

Alianța pentru Agricultură și Cooperare salută poziția Parlamentului European privind viitorul buget UE și susținerea unei PAC echitabile și moderne

Comisia pentru Bugete a Parlamentului European a adoptat astăzi, cu o majoritate de 23 voturi pentru, raportul referitor la viitorul buget al UE post-2027. Raportul, coordonat de eurodeputații Carla Tavares (S&D, Portugalia) și Siegfried Mureșan (PPE, România), respinge modelul „un plan național per stat membru” propus de Comisia Europeană și reafirmă necesitatea unei abordări echilibrate, flexibile și real adaptate nevoilor statelor membre. Mai multe>>

Impactul inovației: produsele biologice revoluționează agricultura

24-04-2025 Stiri agricole

Impactul inovației: produsele biologice revoluționează agricultura

Author: Andre Negreiros, Liderul Unității Comerciale Europa Centrală și de Est, Corteva Agriscience Natura este ingenioasă, găsind mereu noi și mai bune modalități de a răspunde celor mai mari provocări. Pretutindeni în jurul nostru există exemple prin care natura oferă un avantaj – ajutând plantele să devină mai rezistente, insectele mai adaptabile, iar solurile mai sănătoase. Mai multe>>

Sărbătorile de Paște – Cozonaci cu diverse umpluturi cu până la 16 E-uri și 32 grame de zahăr pentru 100 grame de produs !

18-04-2025 Siguranta alimentara

Sărbătorile de Paște – Cozonaci cu diverse umpluturi cu până la 16 E-uri și 32 grame de zahăr pentru 100 grame de produs !

InfoCons Protecția Consumatorilor a realizat un studiu pe baza informațiilor ce se regăsesc pe etichetele produselor tip cozonac cu diverse umpluturi identificate pe piața din România pentru Sărbătorile de Paște 2025 .În total InfoCons Protecția Consumatorilor a analizat 23 de produse tip cozonac cu diverse umpluturi  (cozonac cu ciocolată , cozonac cu nucă și cozonac cu rahat ) cu ocazia Sărbătorilor de Paște 2025 , de la următorii producători/distribuitori : Mai multe>>

IAA între mit și realitate: cum funcționează combaterea grindinei și cum ajută economia României

18-04-2025 Stiri agricole

IAA între mit și realitate: cum funcționează combaterea grindinei și cum ajută economia României

Pentru a aduce claritate asupra modului în care funcționează sistemul antigrindină și de creștere a precipitațiilor în România, IAA – Intervenții Active în Atmosferă, aduce în prim-plan informații documentate. Cu o experiență de peste 30 de ani, IAA este o societate privată românească care desfășoară o activitate strategică, susținând fermierii, protejând culturile și contribuind direct la securitatea alimentară a țării Mai multe>>

Criza degradării solurilor contribuie la dublarea migrației globale, avertizează un nou raport

18-04-2025 Stiri agricole

Criza degradării solurilor contribuie la dublarea migrației globale, avertizează un nou raport

Se estimează că până la sfârșitul secolului migrația globală se va dubla, în mare parte din cauza crizelor devastatoare și interconectate reprezentate de degradarea solului, schimbările climatice și insecuritatea alimentară, conform unui nou raport publicat astăzi de mișcarea Salvează Solul. Mai multe>>

Tarfin sprijină fermierii români prin finanțare accesibilă și soluții inovative. Numărul celor care au apelat la finanțare a crescut cu aproape 60% în ultimul an

17-04-2025 Credite agricultura

Tarfin sprijină fermierii români prin finanțare accesibilă și soluții inovative. Numărul celor care au apelat la finanțare a crescut cu aproape 60% în ultimul an

Tarfin, liderul regional în domeniul finanțărilor în agricultură, continuă să aducă soluții inovative pentru fermierii din toate colțurile țării, asigurându-se că aceștia au acces la finanțare rapidă, flexibilă și digitală. În acest sezon, compania își reafirmă angajamentul de a sprijini fermierii din România și de a asigura sustenabilitatea producției agricole. . Mai multe>>

Leadershipul în marketing al Corteva în România, onorat la Gala Capital de Excelență în Management

17-04-2025 Marketing agroalimentar

Leadershipul în marketing al Corteva în România, onorat la Gala Capital de Excelență în Management

Maria Cîrjă, Marketing Manager România și Republica Moldova la Corteva Agriscience, compania internațională de știință și tehnologie agricolă, a fost desemnată „Cel mai bun Director de Marketing din România” la Gala de Excelență în Management organizată de revista Capital.Evenimentul celebrează realizările remarcabile ale liderilor de afaceri din întreaga țară, care conduc proiecte cu impact în domenii cheie precum marketing, vânzări, resurse umane și altele. Mai multe>>