Stiri ANCA din 24.08.2009

 

Cursuri de calificare organizate prin Agentia Nationala de Consultanta Agricola in aceasta perioada

 








OJCA Brasov

Obiective prioritare: formarea profesionala si accesarea fondurilor financiare europene

O noua serie de participanti la cursurile organizate de Oficiul Judetean de Consultanta Agricola Brasov sustine in zilele de 3 si 4 august 2009 examenul de atestare a cunostintelor insusite in cursul orelor de pregatire teoretica si practica, in comuna Maierus (3 august) si in satul Ohaba, comuna Sinca (4 august). In ambele cazuri, profilul cursului a fost mixt, respectiv acela de agricultor In culturi vegetale si crescator de animale.

In timpul pregatirii, cursantii au dobandit cunostinte, deprinderi si abilitati specifice meseriei. Prin obtinerea atestatului, absolventii vor avea de aici inainte posibilitatea administrarii unei exploatatii agricole de profil in conditii complet legale. De asemenea, ei vor putea obtine credite bancare (necesare si cofinantarii proiectelor europene) si vor beneficia de programe de sprijin financiar national si european.

In fiecare CLCA se desfasoara in bune conditii cursurile de pregatire profesionala pentru producatorii agricoli in meseriile dea agricultor in culturi vegetale si crescator de animale, la aceasta data fiind in derulare 11 cursuri ( Maieruş (1) , Bod, Teliu, Vama Buzaului, Rupea, Ticus ( cate 2 cursuri), Crit, Voila, Sinca (cAte 1 curs). In localitatea Vistea se deruleaza cursul de formare in meseria de lucrator in gospodaria agroturistica.

In curand, se vor deschide cursuri avand caa tematica agroturismul si in localitatile Halchiu, Sacele, Bod.

Totodata, specialistii O.J.C.A. Brasov desfasoara in ritm intens acţiunile privind informarea si identificarea potentialilor beneficiari ai masurilor 112 – instalarea tinerilor fermieri; 141 – sprijinirea fermelor agricole de semisubzistenta si 142 – infiintarea grupurilor de producatori.

In acest context, din ce in ce mai multi fermieri solicita informatii referitoare la posibilitatea accesarii fondurilor structurale, mai ales prin masurile 112 si 141, considerand ca numai in acest mod pot desfasura o activitate care sa le asigure profit.

Finantarea proiectelor prin Masura 141 - sprijinirea fermelor agricole de semisubzistenta - cu suma nerambursabila de 1500 Euro/an/ferma este o provocare pentru agricultori. Prioritatea specialistilor OJCA Brasov este aceea ca un numar cat mai mare de persoane care desfaşoara activitati agricole si indeplinesc conditiile minime obligatorii sa beneficieze de acest sprijin.

Georgeta UJUPAN, director coordonator OJCA Braşov, Cornelia TICAN, consilier OJCA Braşov





TELEORMAN

17 noi cursuri de calificare pentru producatorii agricoli

Oficiul Judetean de Consultanta Agricola Teleorman desfasoara in aceasta perioada o serie de 17 cursuri de calificare in meseriile de agricultor in productiaa vegetala, crescator de animale, apicultor, tractorist.

Cursurile au loc in localitatile Rosiori de Vede, Bragadiru, Storobaneasa, Izvoarele, Saele, Viisoara, Plosca, Peretu, Nanov, Segarcea Vale, Tr. Magurele.

In perioada urmatoare, o noua serie de cursanti va incheiaa cursurile de pregatire incepute in lunile noiembrie – decembrie 2008, prin sustinerea examenelor de testare a cunostintelor, in urma carora vor primi certificatul de calificare profesionala in meseriile mai sus mentionate.

Numeroasele solicitari de sprijin pe masurile active din Planul National de Dezvoltare Rurala au condus la un numar mare de inscrieri la aceste cursuri care cuprind pregatirea teoretica si practica in tehnologia meseriei (conform standardelor ocupationale), precum si elemente de management si marketing, contabilitate si gestiune economica, legislatie nationala si comunitara, protectia mediului, agricultura ecologica, standarde de calitate.

Cursantii dobandesc cunostinte si deprinderi specifice meseriei, avand posibilitatea administrarii exploatatiei agricole in conditii legale. De asemenea, ei au acces la informatii cu privire la facilitarea obtinerii de credite bancare necesare cofinantarii proiectelor europene si la posibilitatea de a beneficia de programe de sprijin financiar intern si comunitar.

De fapt, normele U.E prevad clar ca nicio suma de bani nu se va indrepta catre cineva care nu are minima pregatire in domeniu, aceasta fiind una din conditiile esentiale in stabilirea eligibilitatii proiectelor.

Unii dintre absolventii acestor cursuri de calificare au inceput deja o afacere in domeniul agricol prin arendarea de teren agricol, altii au accesat proiecte pe fonduri europene. Dintre acestia, ii amintim aici pe Curea Mihai Marian, Manica Ion, Suica Mirela, Chiotea Ion, Ceapa Dan, Mihaita Florin, Serban Marcel, Stefanescu Avram, Bogdan Maria, Radut Ionut, Neagu Petre Gabriel.

Actiunea de calificare a fermierilor continua, cei interesati urmand sa se adreseze consilierilor de la centrele locale de consultanta agricola.

Dosarul pentru inscriere cuprinde urmatoarele documente: cerere tip; copie dupa cartea de identitate sau buletin de identitate; copie de pe ultimul act de studii (minimum 8 clase).

Ing. Constanta ALBOI, OJCA Teleorman





IASI

Cursuri de pregatire profesionala

Oficiul Judetean de Consultanta Agricola Iasi a finalizat cursurile de pregatire profesionala pentru producatorii agricoli in meseriile de apicultor, crescator de animale, pomicultor şi legumicultor.

Examenele organizate cu acest prilej in localitatile Iasi, Raducaneni, Vladeni, Costuleni, Cepelnita si Strunga au fost absolvite de 311 persoane, din totalul  de 320 de cursanti.

Impactul acestor cursuri poate fi reliefat prin urmatoarele rezultate concrete: o parte a absolventilor au intentia sa acceseze subventii si masuri de finantare europeana, altii si-au imbunatatit cunostintele in domeniu, la alti absolventi a fost necesara perfectionarea profesionala pentru incadrare sau pentru mentinerea locului de munca.

Cu aceeasi ocazie, s-au prezentat masurile active de finantare pentru mediul rural, documentatia necesara si exemple concrete de obtinere a finantarilor din judetul Iasi. Totodata, au fost explicate pe larg modalitatile legale de asociere a producatorilor agricoli.

In perioada urmatoare se vor organiza examene pentru alte trei meserii (apicultor, crescator de animale si floricultor) in localitatile Iasi, Pascani si Valea Seaca.

dr. ec. Camelia APETROAIE, O.J.C.A. Iasi





BUCURESTI

Curs pentru meseria de ciupercar, in curs de autorizare

Oficiul Municipal de Consultanta Agricola Bucuresti se afla in faza de finalizare a elaborarii documentatiei pentru autorizarea cursului de calificare in meseria de  ,,ciupercar’’.

Documentatia va fi depusa la comisia de autorizare din cadrul Consiliului  National de Formare Profesionala pentru Adulti.

Consecinta a autorizarii, certificatele de calificare ce se vor elibera dupa absolvirea cursurilor vor fi emise sub egida Ministerului Muncii, Familiei si Protectiei Sociale si a Ministerului Educatiei, Cercetarii si Inovarii.

Emil Florin LUCA, director coordinator OMCA Bucuresti





ILFOV

Noi cursuri de calificare pentru producatorii agricoli

O.J.C.A. Ilfov organizeaza cursuri de calificare a producatorilor agricoli cu o durata cuprinsa intre 3 si 6 luni in meseriile de apicultor, legumicultor, agricultor, pomicultor, crescator de animale. Cele mai solicitate cursuri sunt cele de apicultori si legumicultori.

La ora actuala, se afla in derulare un curs de apicultor, la care participa 32 de crescatori de albine din judetul Ilfov si din zonele limítrofe.

Interesul manifestat de cursanti se explica prin caracterul accesibil al materialelor prezentate si, mai ales, prin modalitatea interactiva de desfasurare a cursului. Astfel, schimbul de opinii intre cursantii cu experienta si vechime diferita in cresterea albinelor s-a dovedit a fi benefic pentu toti, dar in primul rand pentru incepatori.

De remarcat si faptul ca organizarea si desfasurarea cursurilor de calificare a producatorilor agricoli in diferite domenii de activitate din agricultura determina implicit cresterea numarului de solicitari de intocmire a documentatiei in vederea accesarii fondurilor comunitare.

Dumitru BUDESCU, director coordonator, Dan BUZESCU, consilier, OJCA Ilfov

Noutati

Patria Bank ofera in parteneriat cu Agrii solutii pentru fermierii care au nevoie de finantare

09-04-2024 Credite agricultura

Patria Bank ofera in parteneriat cu Agrii solutii pentru fermierii care au nevoie de finantare

Incepand cu aceasta luna, Patria Bank ofera in parteneriat cu Agrii solutii pentru fermierii care au nevoie de finantare pentru achizitia de inputuri agricole si obtinerea unor recolte bogate si profitabile. Prin acest parteneriat, Patria Bank si Agrii isi propun ca impreuna sa faciliteze fermierilor accesul la solutii de finantare care sa le sustina dezvoltarea sustenabila si durabila. Mai multe>>

Agra Asigurari anunta extinderea portofoliului de produse dedicate sectorului agricol

18-03-2024 Asigurari agricole

Agra Asigurari anunta extinderea portofoliului de produse dedicate sectorului agricol

Agra Asigurari isi mentine pozitia de lider pe piata asigurarilor agricole din Romania si anunta in exclusivitate extinderea portofoliului de produse. In cadrul conferintei de presa din data de 13 martie 2024, o parte din managementul local a prezentat evolutia sucursalei in cei 9 ani de activitate, tendintele si nevoile actuale din piata asigurarilor agricole in corelatie cu noile produse lansate, rezultatele financiare, precum si evolutia suprafetelor asigurare in Romania, dar si la nivel de g... Mai multe>>

100 de tineri fermieri au absolvit a V-a serie a programului “Tineri Lideri pentru Agricultura”

18-03-2024 Afaceri agricole

100 de tineri fermieri au absolvit a V-a serie a programului “Tineri Lideri pentru Agricultura”

In data de 14 martie a.c. Clubul Fermierilor Romani a celebrat absolvirea seriei V a programului “Tineri Lideri pentru Agricultura”. Acesta pregateste generatiile viitoare de tineri fermieri pentru a continua afacerile familiei, pentru asumarea rolului de lider in propriile afaceri si in comunitate, dar si pentru a participa activ la mai buna reprezentare profesionala a fermierilor in structurile administratiei publice din Romania si de la Bruxelles. Mai multe>>

Cel mai mare Targ din Romania, cu o traditie din 2010, exclusiv pe energii regenerabile, continua seria evenimentelor si in 2024

18-03-2024 Targuri si expozitii

Cel mai mare Targ din Romania, cu o traditie din 2010, exclusiv pe energii regenerabile, continua seria evenimentelor si in 2024

Situata intr-o pozitie de exceptie, aflata la confluenta a trei tari din regiune, Romania, Ungaria si Serbia, intre care s-au consacrat traditional multiple schimburi comerciale, editia din Timisoara a Targului RoEnergy Romania, Timisoara 2023, s-a bucurat de succes. Si in 2024, la RoEnergy vor fi prezente inovatii, furnizori de produse si tehnologii de ultima generatie din domeniile solar/fotvoltaic, energie geotermala, biomasa, biogaz, cogenerare, microhidroenergie, energie eoliana, stocare en... Mai multe>>

Inspiratie si inovatie la BioFEST 2024 - Cel mai mare festival dedicat tehnologiilor de protectia mediului si sustenabilitate!

13-03-2024 Targuri si expozitii

Inspiratie si inovatie la BioFEST 2024 - Cel mai mare festival dedicat tehnologiilor de protectia mediului si sustenabilitate!

Universitatea Nationala de Stiinta si Tehnologie POLITEHNICA Bucuresti, prin Facultatea de Ingineria Sistemelor Biotehnice, anunta cea de-a patra editie a BioFEST 2024. Cel mai mare festival dedicat tehnologiilor de protectie a mediului si descoperirilor in domeniul sustenabilitati va avea loc in perioada 28-30 martie 2024, in campusul UNSTPB. BioFEST este mai mult decat un simplu festival, este o punte catre viitor, aducand impreuna cele mai recente tehnologii, practici si solutii din industria... Mai multe>>

Saptamana aceasta se efectueaza plata ajutorului pentru legume in spatii protejate (2023-2024)

13-03-2024 Plati APIA

Saptamana aceasta se efectueaza plata ajutorului pentru legume in spatii protejate (2023-2024)

Legumicultorii inscrisi pentru ajutorul de minimis de 1.000 euro/1.000 mp/beneficiar, acordat pentru sustinerea productiei de legume in spatii protejate in perioada de extrasezon, vor primi banii cuveniti in aceasta saptamana. Mai multe>>

Cat ”cantareste” o afacere cu cantare industriale

13-03-2024 Afaceri agricole

Cat ”cantareste” o afacere cu cantare industriale

Grupul SILOBAG, prezent pe piata agricola din Romania din anul 2022 cu brandurile SILOBAG Romania si IulianCantar.eu, a inregistrat o cifra de afaceri de peste un milion de euro in anul 2023, din care mai mult de jumatate reprezinta cantarele produse si vandute in tara. Mai multe>>

Cererea care a salvat sezonul: Africa de Nord, Turcia, Italia si Grecia [EuroGrainExchange 2024]

07-03-2024 Intalniri si conferinte

Cererea care a salvat sezonul: Africa de Nord, Turcia, Italia si Grecia [EuroGrainExchange 2024]

In cadrul EuroGrainExchange 2024 - eveniment exceptional dedicat industriei de cereale din Europa Centrala si de Est, va avea loc masa rotunda cu tema "Cererea care a salvat sezonul: Africa de Nord, Turcia, Italia si Grecia", in data de 11 Aprilie 2024, ora 11:30, la Radisson Blu Hotel Bucuresti. Printre subiectele abordate se regasesc: Concepul Mare Nostrum. Balcanii / Marea Neagra ca furnizor principal pentru Africa de Nord si Asia de Sud-Est. Tarile adriatice guverneaza afacerile de coaster. ... Mai multe>>

Turcescu: "APIA mentine acelasi ritm sustinut de autorizare a dosarelor eligibile, efectuarea platilor catre fermieri"

05-03-2024 Plati APIA

Turcescu: "APIA mentine acelasi ritm sustinut de autorizare a dosarelor eligibile, efectuarea platilor catre fermieri"

Agentia de Plati si Interventie pentru Agricultura (APIA) informeaza ca, ieri – 04.03.2024, a autorizat la plata 4.670 beneficiari, cu o suma totala de 129.036.691,46 lei, astfel: 29.838.330,83 lei de la Bugetul National (BN); 95.177.957,18 lei din Fondul European de Garantare Agricola (FEGA); 3.353.158,66 lei din Fondul European Agricol pentru Dezvoltare Rurala (FEADR). Mai multe>>

Corteva Agriscience a acordat un grant in bani pentru a sprijini persoanele cu dizabilitati in agricultura

05-03-2024 Stiri agricole

Corteva Agriscience a acordat un grant in bani pentru a sprijini persoanele cu dizabilitati in agricultura

Corteva Agriscience, compania internationala de cercetare si dezvoltare in domeniul agriculturii, angajata in transformarea peisajului agricol, a acordat un grant in bani proiectului care isi propune sa sprijine fermierii cu dizabilitati. Initiativa „Punem Agricultura pe Picioare", lansata de Alexandra Buliga, femeie fermier si antreprenor in cadrul societatii Baiagro din judetul Neamt, a obtinut sprijinul Corteva in cadrul programului de granturi educationale TalentA in 2023, destinat sa sustin... Mai multe>>

Incepe vizarea carnetelor de renta viagera

05-03-2024 Subventii agricultura

Incepe vizarea carnetelor de renta viagera

Agentia de Plati si Interventie pentru Agricultura (APIA) informeaza ca, pentru obtinerea sumei de bani reprezentand renta viagera agricola aferenta anului 2023, rentierii vor solicita viza anuala, in perioada 01.03 - 31.08.2024, fie prin prezenta fizica la sediile Centrelor Judetene APIA, fie prin mijloace electronice de comunicatii sau posta/curier. Mai multe>>

Se amana startul Campaniei Cererilor de Plata pentru anul 2024

29-02-2024 Plati APIA

Se amana startul Campaniei Cererilor de Plata pentru anul 2024

Agentia de Plati si Interventie pentru Agricultura (APIA) informeaza potentialii beneficiari ca amana startul Campaniei de primire a Cererilor de Plata cu cel putin 2 saptamani. In acest moment se modifica legislatia europeana, in sensul modificarii/aprobarii Regulamentului (UE) nr. 2115/2021 opozabil Romaniei. Totodata, se asteapta de la Comisia Europeana (CE) derogarile privind conditionalitatea pentru GAEC 7 si GAEC 8. Mai multe>>